Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Piskota

Početnik

(10)

  • »Piskota« je muško
  • »Piskota« je zabranjen
  • »Piskota« je autor ove teme

Postovi: 39

Datum registracije: 13.10.2005

Lokacija: ni na nebu ni na zemlji

  • Poruku poslati

1

Četvrtak, 13. Oktobar 2005

Šta je Takwah?

Da li cesto razmisljamo da smo zaboravili dosta toga u vezi smrti, patnji u kaburu, pazeci tako na nase ponasanje i zasto smo u stvari mi stvoreni?


Mozete primijetiti da smo izgubili strah od Allaha (bogobojaznost) u nasim srcima. Bogobojaznost je tako mocna alatka koju ako osoba iskoristi nece se nikada zateci u gresci niti u beznacajnim akcijama cak ni u periodu od milione, bilione, trilione godina... (mnogo vremena ako znate na sto mislim.) Dakle, sta je bogobojaznost i kako osoba moze postati bogobojazna?
Sta je Takwah? Ovo pitanje je jednom pitao Abdullah ibni Omer (radijallahu anhu) Ubejja ibni Ka'ba (radijallahu anhu). On je odgovorio:
'... jesi li ikad hodio stazom u kojoj je trnje?'


Omer, r.a. je odgovorio:'Jesam.' Ubejj, radijallahu anhu, upitao je ponovo:' Sta bi uradio da izbjegnes to trnje?' Omer, radijallahu anhu je odgovorio: 'Hodio bih pazljivo da izbjegnem trnje'.
Ubejj, radijallahu anhu nakon toga rece:'To je Taqwa'.


Isto kako osoba hodi stazom punom trnja da bi izbjegla ubode, taqwa takodjer stvara kod osobe osjecaj brige i paznje u dnevnim poslovima. Da li uvijek razmisljamo i pitamo se hoce li nase akcije zadovoljiti Allaha, subhanehu ve te'ala i da li su u skladu sa Serijatom, ili ce one zadovoljavati sejtana, la'netullahi alejh?


Taqwa znaci 'dobra budnost' - prisjecanje da Allah, subhanehu ve te'ala, gleda na sve sto mi radimo. Da cemo biti pitani na Sudnjem danu od naseg Gospodara i snosit cemo posljedice za svaku sekundu naseg zivota. Ako osoba uspije zadrzati ovakvo visoko stanje uma, kaze se za tu osobu da je bogobojazna.


Stepeni bogobojaznosti


Postoji nekoliko vrsta bogobojaznosti, sto znaci da za svaku grupu ljudi postoji razlicito stanje bogobojaznosti koju bi trebalo dostici. Tako,


¬ Za ne muslimana - to znaci da prihvati islam.


¬ Za muslimana, to znaci da se suzdrzi od harama i da praktikuje fardove.


¬ Sljedeca stepenica bi bila da se izbjegnu pokudjene radnje i da se praktikuju sve vrste Sunneta.


¬ Sljedeca stepenica bogobojaznosti bi bila ciscenje srca od svih vrsta sejtanskih stvari i da ga ocistimo sa dobrim kvalitetima, kao sto je jedino se Allaha bojati, subhanehu ve te'ala i jedino Allaha voljeti kao i Njegova poslanika, Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem.


Razlicite forme bogobojaznosti


Moze biti da razmisljate kao 'sve to zvuci lijepo, ali kako da ovo sve sprovedem u djelo?'


Vidite da svaki organ nasega tijela ima posebnu formu bogobojaznosti. Sve sto je vise organa u stanju onakvom kakvim su sartovi bogobojaznosti, vecu poziciju osoba dostize. To nece biti kompletno sve dok svi dijelovi naseg tijela ne ispostuju Serijat. Dakle, provjerimo ovo:


Jezik:
Uvijek pokusavajte da kazete nesto dobro i da se suzdrzite od ogovaranja, lazi i poznatih psovki. Rijeci, kao sto su 'elhamdulillah, masha'Allah, dzezakAllah' itd. trebaju biti izgovarane u svim dnevnim prilikama. Citanje Kur'ana i ostalih knjiga islama regularno ce vam pomoci u dostizanju bogobojaznosti.


Usi:
Ne slusanje muzike. Sva losa, odvratna muzika koja sadrzi psovke, lazi, itd. treba zavrsiti u kanti za smece. Nabavite sebi ilahije i salavat audio kasete i vidjet cete razliku.


Oci:
Obori pogled i ne gledaj u suprotni spol kada ste vani, udaljite se od sadrzaja za 'odrasle', kao sto su filmovi, magazini, Internet... Ako sehvatate na sto se cilja. Ako uspijete u ovome, na pola ste puta.Stomak:
Sacuvajte se haram hrane i pica. No zelatin, pivo, alkohol, zivotinjske masnoce, itd.


Ruke:
Ne ostecuj nikoga nepravedno - drugim rijecima, ne uplici se u beznacajne ratove, tucu, kraju, itd. Musliman ne treba da dotice njemu strankinju zenu. Sve je ovo se tice samokontrole.


Noge:
Ne odlazite na zabranjena mjesta grijeha - barovi i kafici padaju mi na um.


Srce:
Voli i mrzi samo u ime Allaha i nikada necete pogrijesiti.


Privatni dijelovi:
Sacuvajte se od zinaluka i svih ostalih vrsti odnosa koji nisu dozvoljeni. Pomalo tesko, zar ne? 'ta ti mislis ko si? Sveta Marija ili neko drugi', - moze biti vasa reakcija. Pa, trebate da znate, ako postignete ovo postigli ste perfekciju zato ce to uzeti malo vremena, truda, praktikovanja i trpljenja.


Jedini nacin da dostignemo stvarnu bogobojaznost je nacin sa kojim su Sahaba (ashabi) i nasi prethodnici Tabiini dostigli ovu objektivu a to je kroz druzenje sa njihovim duhovnim uciteljem/vodjom.


Sahabe su to naucili od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Tabiini (generacija nakon Sahaba) su to naucili od Sahaba a veliki Imami i ostali predhodnici su to naucili od Tabiina.


Niko od nasih prethodnika nije ovo naucio trudom licnog zucavanja. Dakle, vi zelite blizinu Allaha i Njegova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, onda nadjite drustvo u kojem cete dostici bogobojaznost.


Sada, za mnoge od nas, ovo je sto bismo zeljeli da uradimo, ali mislimo da je ovo veliki korak da zakoracimo u ovome trenutku.
_________________
On je jedan,Allah najbolje zna a mi znamo samo onoliko koliko je On htio da znamo, ON najbolje poznaje nase duse i ON zna sta je dobro po nas. :klanja:

Social bookmarks