Niste prijavljeni

313

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

alBazari

Profesionalac

(10)

  • »alBazari« je muško
  • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

  • Poruku poslati

1

Četvrtak, 13. Maj 2004

313

Naša predstava Islama? Koliko je tačna?

Naša shvatanja Islama su uglavnom proizvod našeg prisustva u nekom historijskom društvenom okruženju, ili je pak prihvatanje već postojećeg modela unutar nekog, opet postojećeg, svjetonazora: sunijskog, šiitskog, sufijskog,...

Da li smo u stanju da vidimo drvo od šume? Da li smo u stanju da razdvojimo Islam od tradicije? Da li smo u stanju da spoznamo suštinu Islama?

Neki nam hadisi govore da će Isaova i Mehdijeva vojska činiti onoliko ljudi koliko ih je bilo na Bedru - 313.

Da li će oni biti sunije, šiije,...? Ko su oni?

Da li će tu uopšte biti neko od nas, sadašnjih, muslimana?
Možemo se nadati, ali nada nije uvijek dovoljna.

Selam.


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Gerilac

Profesionalac

(10)

  • »Gerilac« je muško
  • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

  • Poruku poslati

2

Petak, 14. Maj 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

Da bi se prepoznao Imami Mehdija koji ce doci kako je to najavio nas Poslanik a.s. potrebno je svoj nacin shvatanja Mehdizirati, dakle izgraditi Mehdijevsko razmisljanje.
I svi oni koji su to Mehdijevsko razmisljanje razvili su vojska Imami Mehdijina i prije i za vrijeme njegovod dolaska. Dakle, treba se potruditi i pronaci svojeg Mehdiju koji ce te poduciti, tj. Mehdizirati ti pamet i na taj nacin ces i Imami Mehdiju prepoznati ako budes ziv u tom vremenu.

Takodjer, da bi se prepoznao Isa a.s. onda je potrebno se okititi Isevijskim osobinama, a poznato nam je da se je Da'wa Isaova a.s. zasnivala na ljubavi (dakle to je glavna crta njegova) onda se mora izgraditi u sebi ta cista ljubav prema Allahu dz.s., Njegovom Poslaniku a.s. i Mu'minima. Ko bude u sebi izgradio Isevijske osobine prepoznat ce Isaa a.s.
Posto je Oholost suprotna od Ljubavi onda svi oni koji u sebi budu imali oholosti (da preovladjuje) otici ce za Dedzdzalom koji ce sebe prikazivati kao da je Mesih (Isa a.s.).

Sto se tice broja 313 koji ce prepoznati Imami Mehdiju, moze se sagledati i ovako. 313 Sejhova ce prepoznati Imami Mehdiju, a tih 313 Sejhova naravno ce imati i svoje sljedbenike (Muride), a takodjer i namjesnike, itd. Tako da svi oni koji budu uvezani hijerarhijski za nekog od tih 313 ce naravno putem pokornosti (Teslimijjeta) njima i oni prepoznati Imami Mehdiju i krenuti za njim.
Zbog toga se kaze, nadji Mehdiju svojeg vremena i mjesta. :)

Eto ja toliko o ovoj temi, a sto se tice Hadisa koji govore o tom ili tim dogadjajima (pominjem ih zajedno, jer ce se zajedno i dogoditi, a to ima svoju mudrost), to ce neko drugi navesti, insallah.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

alBazari

Profesionalac

(10)

  • »alBazari« je muško
  • »alBazari« je autor ove teme

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

  • Poruku poslati

3

Srijeda, 23. Juni 2004


Svjesno ili nesvjesno pali smo u klopku centralizacije prilikom čega nismo mogli zamisliti islam osim o­nog arapskog shvatanja, kojeg ponekad zaklonjaju pojedini istočnjački običaji. Zaboravili smo da je islam posljednja Božja objava koju ne treba centralizirati ili ograničavati na određeni geografski predio ili civilizacijsku skupinu, pa makar to bila Mekka, kolijevka objave.


http://www.islambosna.ba/modules.php?op=…rtid=533&page=1


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Social bookmarks