Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško
 • »ed« je autor ove teme

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

1

Srijeda, 09. Juli 2003

500 € za zakrpljen himen!

Nevinost od mačjih crevca za 500 evra

Sok od višanja, barut, krv sa telesnih posekotina imali su određenu ulogu na čaršavu prve bračne noći. Simulacija krvi. Bili su to neki od stotinu načina na koje su se žene dovijale ne bi li ubedile svoje buduće muževe da su nevine. A nisu! Tako je bilo nekada. Danas su svi ovi načini zamenjeni jednim - himenoplasitkom. A.P. (22) iz Crne Gore nije nevina. Svakako, to ne bi ni bila začuđujuća informacija da u brak koji joj predstoji ne mora da stupi “netaknuta”. “Uradila sam obnovu himena. Bilo je neminovno. U suprotnom, bila bih izvrgnuta ruglu i ukaljala bih čast svoje porodice. Operacija je delimično rešila moj problem. Sada živim u laži i strahu da će moj muž nekada saznati šta sam uradila.”

Operacija obnove himena, stručno nazvana himenoplastika, spada u domen plastične hirurgije. U Srbiji i Crnoj Gori ova operacija radi se samo na privatnim klinikama jer se, za razliku od državnih klinika, ovde ne traži medicinsko opravdanje operacije. Naime, razloga za tako nešto svakako da ima, i oni mogu biti stvar vere, estetike ili pak koristi... ali ne i medicine (osim u slučaju kada prilikom pucanja himena u toku prvog seksualnog odnosa dođe do obilnog krvarenja). Prema raspoloživim podacima, najveći broj žena koje su uradile ovu operaciju dolaze iz Crne Gore, Novog Pazara, Raške i sa Kosova i Metohije. Himenoplastika se ubraja u lakše hirurške zahvate plastične hirurgije, traje od 30 do 60 minuta, postoperativnih komplikacija gotovo da nema. Cena je 500 evra.

“Sve je bilo gotovo za sat vremena. Radili su pod lokalnom anestezijom i ništa me nije bolelo”, potvrđuje i A.P.

Broj izvršenih intervencija varira od klinike do klinike. Na nekim klinikama tvrde da je broj operacija bio u porastu za vreme ratne krize na Kosovu, dok na drugima smatraju da je ovaj broj konstantan. Zajedničko za sve klinike je da ne iznose podatak o broju izvršenih operacija...

- To je jedan rekonstruktivna operacija, spada u red plastičnih operacija. Prilikom prvog seksualnog kontakta dolazi do pucanja himena i on se rascvetava na više delova, latica. Zaostali delovi devičnjaka, koji nakon pucanja ostaju sa strane, spajaju se posebnim koncem od mačijih crevaca, koji se u organizmu rastapa, te nema potrebe za njegovim vađenjem. U retkim slučajevima kada latica nema ili su se toliko privile uz zid da ih je teško prepoznati koristi se gotov materijal, tzv. ražnjići sluznice, i na taj način pravi se nova membrana između ulaza u vaginalni kanal i ostalog dela vaginalnog kanala - rekao je dr Goran Lazović, zamenik načelnika plastične hirurgije Bolnice za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Beogradu. Iako je operacija prilično jednostavna i ne traži se medicinsko opravdanje za nju, dr Lazović ne pristaje uvek na to.

- Sećam se jedinog puta kada sam odbio da uradim operaciju. Dvadesetčetvorogodišnja devojka je došla sa majkom koja je tražila da se operacija uradi, da bi se njena ćerka udala za jednog dečka iz Kanade. Prepustio sam taj slučaj kolegi. Meni je bilo neshvatljivo da majka traži da ti promeniš nešto da bi nju zadovoljio. Ukoliko to devojka želi jer ima problem, onda je to druga stvar - dodaje dr Lazović.

U poređenju sa privatnim klinikama gde su slučajevi odbijanja intervencije retki, na državnim klinikama svi slučajevi se odbijaju. Načelnik Ginekološkog odeljenja klinike “Narodni front”, dr Saša Jurišić himenoplastiku ne smatra operacijom već prostim hirurškim zahvatom za koji ne postoji medicinsko opravdanje (indikacija). - Razlog, opravdanje može postojati samo u glavama tih žena. Ali to nama ne daje povod za intervenciju.

Osoblje klinike seća se slučaja devojke iz Novog Pazara koja je dan pred venčanje došla da joj se obnovi himen. Odbijena je i upućena na privatnu kliniku.

Na Studentskoj poliklinici nikada niko nije zatražio ovu vrstu intervencije. - Sedamnaest godina radim. Nisam videla ni čula da je neko tražio da mu se uradi himenoplastika. Valjda ih je sramota da postave takvo pitanje u ustanovi ovog tipa, niti je u današnje vreme neki adut biti nevin. Kod mene dolaze studentkinje koje su sa tim predrasudama raščistile, ne mislim da je nekoj od njih bitno da ponovo ima himen sa novim partnerom - kaže ginekolog Studentske poliklinike Bojana Milošević.

Operacija je jednostavna i oko toga nema dileme. Dileme nastaju kada je u pitanju cena. - Cena je stvar dogovora i zavisi od kvaliteta rada. Za mnoge porodice obnova himena je najčuvanija tajna na svetu, za nju ne postoji cena, spremni su sve da daju - kaže dr Dušan Protić, ginekolog i akušer klinike “Petković” u Beogradu, ne želeći da otkrije cenu.

Činjenicu da dr Zoran Lekić, specijalista opšte i plastične hirurgije na klinici “Men sana”, ovu operaciju naplaćuje 500 evra, na državnoj klinici “Narodni front” prokomentarisali su kao lak način da se zarade dobre pare.

- Sa stanovišta medicinske etike, operacija obnove himena nije opravdana. Ne možemo tek tako udovoljavati željama pacijenata. Isti slučaj je i kada zdravstveni radnik treba da uradi nekom zločincu plastičnu operaciju promene lica. Lekar ne treba da učestvuje u prevari, a himenoplastika je upravo to: prevara! Jedino u slučaju silovanja nevinih devojaka, što je uistinu retko, opravdavam ovu intervenciju. Ženi koja to želi da uradi najlakše je da kaže da je silovana. Doktor to ne proverava, jer kako će, osim ako ona ne donese nekakav sudski dokaz da je pokrenula krivični postupak protiv napadača - mišljenje je dr Jovana Marića, specijaliste neuropsihijatra.

Glorifikacija nevinosti nastaje iz dva razloga. Prvi od njih je da se muškarac jako plaši poređenja sa drugim muškarcima i samo ako je devojka nevina, sigurni su da su najbolji, samim tim što su prvi. Drugi razlog je sigurnost o potomstvu deteta, koji je redak i malo verovatan.

Ima tu još jedna logička podloga: navodno će se uvek njega sećati. Muškarci su sami pothranjeni mitom “penisa koji izaziva krvarenje”. Jedna od njegovih čuvenih rečenica je: “Niko je nije dirao”. To se smatra mnogo važnijim, kao garancija nekog poštenja. - Pitanje himena vezano je i za seksualnu slobodu. Istorija poznaje najrazličitije periode, počevši od rimskog carstva tj. perioda razvrata, potom doba inkvizicije gde je vladao seksualni asketizam, zatim viktorijansko doba, doba Lujeva.

- Danas, sida donekle kontroliše novu seksualnu revoluciju. Retko je danas naći muškarce koji insistiraju na nevinosti. Muslimani, uopšte islam, i Kubanci prednjače. Crnogorci se blago menjaju, rekao bih da se dobrim delom civilizuju - TV, mediji, fotografije, gole žene na naslovnim stranama... Ipak, postoje muškarci koje uzbuđuje da budu defloratori, devojku boli, on mora da ima tu sposobnost da dugo održi erekciju i da ima dovoljno strpljenja da napravi pripremu, da se ona uzbudi, ovlaži... Nije to lako - pojašnjava dr Marić.

Da je razlog ove operacije u “korenima” naše tradicije i patrijarhalnosti, stanovište je Zorice Ivanović, profesora etnologije i antropologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. - Nekada je važilo kulturno pravilo da devojka uđe nevina u brak, upravo zbog ovdašnjeg patrijarhalno-linearnog sistema srodstva. Srodstvo se računa isključivo sa očeve strane. Majka je uvek sigurna. Jedan od načina da se sumnja u očinstvo izbegne jeste da se zahteva da je devojka nevina. Pored toga, nevinost se vezivala i za čast devojke, a tim i za čast njene familije. Smatralo se da bi ona time osramotila čitavu svoju porodicu. Od ovog pravila se ipak odustalo. Ovakav patrijarhalni režim se odnosio na čitavu teritoriju Balkana, s tim što je bio zastupljeniji na teritoriji Kosova i Crne Gore.

Uvek je seksualnost u svakom društvu kontrolisana. Nije to samo prirodna i lična stvar, već postoje i društvene norme koje je ograničavaju. Danas, takođe, postoje određene društvene norme koje umnogome određuju kako ćemo voditi naš seksualni život. One su posledica retradicionalizacije koja traje poslednjih godina - pojava nacionalizma i onoga što se smatra tradicijom.

Pored patrijarhalnih stega svojstvenih Balkanu, postoje i verske stege karakteristične za zemlje muslimanske veroispovesti. Islam nalaže da žena stupi u brak nevina. To jeste zahtev, ali ima ljudi koji ne prihvataju takve kulturne norme, uprkos tome što poštuju svoju veru. Slučaj devojke iz Iraka to potvrđuje. Dvadesetdvogodišnja N.M. studira u Beogradu. Za nekoliko godina moraće da se vrati kući. Pre toga moraće da uradi operaciju obnove himena, pošto je tamo čeka ugovoreni brak.

Izvor: www.blic.co.yu
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Dado

Profesionalac

(10)

 • »Dado« je muško

Postovi: 754

Datum registracije: 09.08.2002

Lokacija: NewMarketCity

 • Poruku poslati

2

Srijeda, 09. Juli 2003

he he he

Citirano

Osoblje klinike seca se slucaja devojke iz Novog Pazara koja je dan pred vencanje došla da joj se obnovi himen. Odbijena je i upucena na privatnu kliniku.
ja ih znam dosta i mislim da nije to resenje jer po meni bitan je obraz a jok himen
....da li si toliko dobar
da mozes mirno spavati.....

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško
 • »ed« je autor ove teme

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

3

Srijeda, 09. Juli 2003

Citirano

- Sa stanovišta medicinske etike, operacija obnove himena nije opravdana. Ne možemo tek tako udovoljavati željama pacijenata. Isti slučaj je i kada zdravstveni radnik treba da uradi nekom zločincu plastičnu operaciju promene lica. Lekar ne treba da učestvuje u prevari, a himenoplastika je upravo to: prevara!


Morao sam da izdvojim ove rijeci dr Marica jer mislim da je poredjenjem himenoplastike sa plasticnom operacijom lica zlocinca pogodio u centar.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško
 • »ed« je autor ove teme

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

4

Srijeda, 09. Juli 2003

Citirano

Orginalno od Dado
ja ih znam dosta i mislim da nije to resenje jer po meni bitan je obraz a jok himen


Dado, ako ode himen vala ode i obraz. One krpljenjem himena pokusavaju da zakrpe i obraz. Pred buducim muzevima to im izgleda i uspjeva. Sta ce biti kada se na Sudnjem danu racuni budu polagali ostaje da se vidi.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Dado

Profesionalac

(10)

 • »Dado« je muško

Postovi: 754

Datum registracije: 09.08.2002

Lokacija: NewMarketCity

 • Poruku poslati

5

Srijeda, 09. Juli 2003

Pa kad je vec prisutno tako nesto onda je veci sevap mladu udovicu ozenit za koju se zna sto posto da je cista obraza nego nesto krpljeno ...
....da li si toliko dobar
da mozes mirno spavati.....

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško
 • »ed« je autor ove teme

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

6

Srijeda, 09. Juli 2003

Citirano

Orginalno od Dado
Pa kad je vec prisutno tako nesto onda je veci sevap mladu udovicu ozenit za koju se zna sto posto da je cista obraza nego nesto krpljeno ...


Slazem se, samo problem je sto ne znas sta je zakrpljeno a sta nije.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

7

Srijeda, 09. Juli 2003


Pozdrav za sve prijatelje foruma.
Što se tiče zdravstvenog aspekta himenoplastika, po meni ne podpada pod etička pitanja, koja se odnose na samog lekara, tipa dali to uraditi ili ne, jer isto kao i kod plastične hirurgija, odnosno one famozne promene face, o kojoj ste govorili, radi se o ličnom hiru i zahtevu pacijenta, pa onda u potpunosti spada odgovornost sa lekara, dali je trebao ili nije trebao da uradi takav ili sličan opreativni zahvat.
Koliko ja mogadoh primetiti u toku dosadašnjeg vašeg razgovora, ova tema je postavljena kao rasprava dali odobravate ili ne himenoplastiku, i mislim da nema ama baš nikave veze sa forumom zdravlje, više bi joj ličilo da se nađe u nekom forumu u vezi razonode i sve i svašta.
dakle, plastična hirurgija, u domenu lekarske etike ima svoju važnost, samo onda kada se pri različitim nesrećama dogodi nekakav deformitet ili defekt kod čoveka, inače promena face, napuhavanje usana, liposukcija, himenoplastika i mnogi drugi markentiški zahvati, nemaju ama baš nikakve veze sa medicinom, znači, dođeš daš pare, uradiš ono zbog čega si došao i odeš, gotova stvar. Nema tu lekarske etike, a još manje potrebe za nekakvim moralisanjem.
P.S.
Lično što se mene tiče, svako ima pravo na svoj privatni život, pa i himenoplastika podpada pod to pravo, prema tome svaki je komentar suvišan.
P.S.
Ipak ovu temu prebaciti u forum, sve i svašta, da ne kvari visoke standarde foruma zdravlje.
Pozdrav, Hadzied

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

8

Srijeda, 09. Juli 2003


OK, da se razumemo, druga je stvar, ako lekar pruža uslugu nekakvom kriminalcu, onda je to zakonom regulisano krivično delo za koje on odgovara, ali neam to neke veze sa himenoplastikom, aman ljudi ovo je 2003. godina.
Pozdrav

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

9

Srijeda, 09. Juli 2003

Citirano

Orginalno od ed

...ako ode himen vala ode i obraz. One krpljenjem himena pokusavaju da zakrpe i obraz. Pred buducim muzevima to im izgleda i uspjeva. Sta ce biti kada se na Sudnjem danu racuni budu polagali ostaje da se vidi.


Postoje situacije kada gubljenje himena u stvarnosti ne znači i gubljenje obraza...a s druge strane, tretirano po aktuelnim moralnim normama i ovakvi slučajevi budu predati na opštu, ili manje opštu osudu javnog, ili manje javnog, mnjenja...U tom slučaju, donekle opravdavam ovaku vrstu operacije, s tim da konačan sud o tomešta je "gubljenje obraza" prepuštam onom ko je jedini sposoban takav sud i doneti, tj. Uzvišenom Stvoritelju...
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško
 • »ed« je autor ove teme

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

10

Četvrtak, 10. Juli 2003

Citirano

Orginalno od hadzied

Što se tiče zdravstvenog aspekta himenoplastika, po meni ne podpada pod etička pitanja, koja se odnose na samog lekara, tipa dali to uraditi ili ne, jer isto kao i kod plastične hirurgija, odnosno one famozne promene face, o kojoj ste govorili, radi se o ličnom hiru i zahtevu pacijenta, pa onda u potpunosti spada odgovornost sa lekara


Uvazeni doktore, nije rijec o zdravstvenom aspektu jer taj aspekt i ne postoji u ovom slucaju. Koliko sam ja razumio (a ako grijesim isravi me) ni jedna djevojka nema zdravstvenih problema zbog puklog himena. Dakle, radi se o cisto moralnom aspektu. Radi se o cistom varanju. Zasto inace odstranjuju himen? U takvom slucaju ljekar je saucesnik i ljekar kojeg sam citirao ima potpuno pravo kada ovaj slucaj uporedjuje sa plasticnom hirurgijom kod kriminalaca.
U redu, stvari stoje drugacije kod silovanih djevojaka te bi se za njih mozda i moglo naci opravdanja jer kod njih nije radio cejf. Da je srece te da smo malo civilizovaniji silovane djevojke bismo prihvatali sasvim normalno, ne bi bile izlozene sudu javnosti te ne bi ni imalo potrebe za himenoplastikom. Ali kada cejf stoji iza svega onda nemam razumjevanja.

Citirano

Koliko ja mogadoh primetiti u toku dosadašnjeg vašeg razgovora, ova tema je postavljena kao rasprava dali odobravate ili ne himenoplastiku, i mislim da nema ama baš nikave veze sa forumom zdravlje, više bi joj ličilo da se nađe u nekom forumu u vezi razonode i sve i svašta.


Pa, meni je namjera bila ponajprije da upoznam forumase sa ovom pojavom. Zato sam je poslije kraceg razmisljanja i postavio na podforumu zdravlje. No, evo razvismo diskusiju za ili protiv himenoplastike. Sto se mene tice tema moze biti gdje god zelite.

Citirano

Lično što se mene tiče, svako ima pravo na svoj privatni život, pa i himenoplastika podpada pod to pravo, prema tome svaki je komentar suvišan.


Jeste doktore, slazem se sa tobom. Ovo je stvar koja se tice privatnog zivota djevojke ali si zaboravio da se ovo tice i privatnog zivota njenog buduceg muza. Sve dok osoba zivi sama ovo moze da prodje. Medjutim, kada dodje trenutak da nekome kome je ovo vazna stvar u zivotu umjesto zdravog himena pokloni macija crijeva tu se vise ne radi samo o njenom vec i o njegovom privatnom zivotu. A mozda mislis da njegov privatni zivot manje vrijedi od njenog. A da je covjeku sve jedno, zdrav himen ili macija crijeva, onda ona ne bi ni radila himenoplastiku. Dakle, klasicna prevara.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško
 • »ed« je autor ove teme

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

11

Četvrtak, 10. Juli 2003

Citirano

Orginalno od hadzied

aman ljudi ovo je 2003. godina.


Doktore, mozes li da mi objasnis znacenje ovih tvojih rijeci.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško
 • »ed« je autor ove teme

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

12

Četvrtak, 10. Juli 2003

Citirano

Orginalno od sans

Postoje situacije kada gubljenje himena u stvarnosti ne znači i gubljenje obraza...


Slazem se Sans i o ovome sam vec rekao nesto odgovarajuci dr. Hadzied-u.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

13

Četvrtak, 10. Juli 2003

Pozdrav

Ed sa tobom se slazem...

Ali kao sto ti rece ako se iza ove pojave krije cejf onda se to ne opravdava nicim i ova vrsta operacije je samo mazanje ociju ali ja licno mislim da takva osoba koja ima tako vanbracnih iskustava naravno i u toku braka ce ih imati (pritom ne mislim sa svojim muzem-prevara) tako da ce ta situacija izaci na videlo kad tad.

A one koje su igrom slucaja imale problema sa himenom u situacijama koje ste naveli i iza toga se ne krije cejf generalno se takve osobe svojim ponasanjem i iskrenoscu mogu prepoznati.


Na kraju krajeva kolko sam mogao zakljuciti ED pokusavas ukazati na pojavu obmane pri sklapanju braka. Naravno ovakva jedna pojava u nasoj religiji nije pohvalna i nema se sa bilo cim opravdati.

Kao sto sam i gore naveo osobe koje su sklone obmani najverovatnije da ce i u zivotu pokusati da obmanu svoje muzeve (citaj prevariti) sto naravno ce se u nekom doglednom vremenu otkriti ali posledice ce biti teske naravno.

Zakljucak MUSKARCI PAZITE KOGA ZA ZENU UZIMATE
Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

Giovanni

Profesionalac

(10)

 • »Giovanni« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 13.09.2002

Lokacija: Canada

 • Poruku poslati

14

Četvrtak, 10. Juli 2003

Dakako protiv svake obmane ali...

Citirano

Orginalno od juskos
Ali kao sto ti rece ako se iza ove pojave krije cejf onda se to ne opravdava nicim i ova vrsta operacije je samo mazanje ociju ali ja licno mislim da takva osoba koja ima tako vanbracnih iskustava naravno i u toku braka ce ih imati (pritom ne mislim sa svojim muzem-prevara) tako da ce ta situacija izaci na videlo kad tad.Juskos, cini mi se da malo generalizujes stvari govoreci da osoba (nebitno muskog ili zenskog spola) ce uciniti prevaru u braku ukoliko je imala "iskustva" u ranijim vezama (tako sam shvatio ovaj tvoj komentar s tim da se odnosio prvenstveno na zene). Mnogo puta u zivotu se desi da dvoje ljudi stupajuci u vezu misle da su bas oni ti koji su sudjeni jedan drugome ali vrijeme cesto pokaze drugacije i sto je ucinjeno se ne moze vratiti a sobom implicira na osnovu tvog citata da takvu osobu ne treba ozeniti jer je ranije imala partnera ili vise njih.

Ja bih opet stavio akcent na dobrotu i iskrenost osobe prije nego na cinjenicu da li je osoba djeva(c) ili ne. Svi mi grijesimo i ljudski je gresku oprostiti (ako neko smatra stupanje u seks prije braka greskom).

Opet, izricito sam protiv "ugradivanja" himena iz razloga da je rijec o klasicnoj prevari a zarad nekog nazovimo ga mira u kuci kako bi "Vuk bio sit i Ovca na broju". Zivjeti u lazi je po meni veliki teret i vrijeme cesto moze razotkriti laz a onda se zna kakva agonija slijedi i za obmanjenog i onoga ko je obmanjivao...

Pozdrav svima
Giovanni

P.S. Vrlo bi me zanimalo da cujem sta djevojke misle o svemu ovome?
[SIZE=1]Sarajlija rozdenijem, Pazarac podrijetlom, Kanadjanin dekretom!

Homo homini lupus iliti Covjek je covjeku Vucko![/SIZE]

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

15

Četvrtak, 10. Juli 2003

Citirano

Orginalno od Ed

Slazem se Sans i o ovome sam vec rekao nesto odgovarajuci dr. Hadzied-u.Pored ovih slučajeva o kojim si već nešto rekao odgovarajući dr. Hadžiedu, postoje i slučajevi kad devojka prosto izgubi "nevinost" a da pri tom uopšte nije imala seksualnih kontakata, ali na žalost, zbog određenih predrasuda u društvu bude bačena na stub srama i pored toga, jer je prve bračne noći njen čaršav ostao beo...

S druge strane, imamo i situacija da devojke uspeju sačuvati "svoje devičanstvo" za budućeg muža, a da pri tom nisu ni malo "neiskusne" po bilo kojem pitanju, a naročito po pitanju seksa. Taj "srećnik" koji se prve bračne noći uverio u njeno "poštenje" ni svestan nije šta je ona sve preko sebe "prevalila".

Sve u svemu, otvaranje ove, verovatno svima pomalo neugodne i škakljive teme, ima svoje opravdanje i u svakom slučaju može da dovede do jedne pozitivne diskusije a vezane za moral i moralne norme, kao i za načine određivanja i vrednovanja tih normi, a samim tim doprinese (bar malo) pozitivnijim i naprednijim shvatanjima i vrednovanjima istih...

Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

hadalj

Profesionalac

(10)

 • »hadalj« je muško

Postovi: 1.445

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Paris

 • Poruku poslati

16

Četvrtak, 10. Juli 2003

Citirano

Orginalno od sans

Citirano

Orginalno od Ed

Pored ovih slučajeva o kojim si već nešto rekao odgovarajući dr. Hadžiedu, postoje i slučajevi kad devojka prosto izgubi "nevinost" a da pri tom uopšte nije imala seksualnih kontakata,


a jel to ono Sela na Kirket
malo za promenu

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

17

Petak, 11. Juli 2003


Pozdrav svim prijateljima foruma, naročito jedan veliki selam i pozdrav za gospodina Ed, koji je verovatno usled razlike u mišljenjima, po meni malo preburno odreagovao na moj post, kojim sam želeo da temu u vezi sa himenoplastikom, prebacim zamo gde joj je i mesto, a ne da se govori u forumo zdravlje, jer nema sa tim nikakve veze.
Elem, u prvom čitanju uvoda kojim si ti postavio temu, video sam da je u stvari podloga rasprave, moralni i možda verski aspekt ove pojave, u koju su upleteni i pojedini moji kolege koji se bave plastičnom hirurgijom.
Zbog toga, mi je bio cilj da razjasnimo neke stvari, odnosno da se ovde ne radi o nikakvom zdravstvenom problemu, niti da ova pojava ima, niti nosi bilo kakvu moralnu odgovornost lekara koji radi zahvat.
Ukoliko nisi uspeo da shvatiš ono šta sam hteo da kažem, ja tu nemogu ništa...
Pozdrav

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

18

Petak, 11. Juli 2003

Ed


OK, znači da budemo načisto, moja namera nije bila da dajem sud niti mišljenje u vezi himenoplastike, već da se tema prebaci iz foruma zdravlje na bilo koje drugo mesto, što je i učinjeno.
Sledeća stvar je da ako si primetio, forum u vezi zdravlja, se visoko kotira na forumu u opšte, baš zbog toga što vodimo računa da se teme ne prepliću i da se razgovor vodi na jednom visoko profesionalnom nivou, samo i samo u vezi sa zdravljem i zdravstvom uopšte.
Što se tiče mojeg pitanja-konstatacije da je ovo 2003. godina, kao što si verovatno skontao, ja sam pripadnik medicinske profesije, i moram biti objektivan, naročito ovde na forumu kao moderator foruma zdravlje, zato sam onako i odragovao, naravno argumentovano.
P.S.
A što se tiče mog ličnog, neformalnog mišljenja, tek sada ga mogu izneti ovde u forumu sve i svašta.
Pozdrav

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

19

Petak, 11. Juli 2003


Što se tiče mojeg ličnog mišljenja, ne odobravam himenoplastiku, iz razloga što se radi o obmanjivanju, i povodim se onom narodnom, ko priznaje pola mu se prašta, jel...
Mada mislim da si u pravu, kada govoriš Ed, da deo odgovornosti pada i na muškarce, jer po meni i oni su odgovorni za deflorisanje devojaka.
[SIZE=2]Objasni mi molim te pojavu, da muškarac koji je imao seksualne kontakte pre braka, zahteva od svoje buduće supruge da mu bude nevina...
Od kuda mu moralno pravo da tako nešto traži ???
[/SIZE]
Što po meni znači, da bi trebalo bludničenje svesti na minimum, pa tek onda postavljati norme tipa nevinost i sl.
Pozdrav

Dado

Profesionalac

(10)

 • »Dado« je muško

Postovi: 754

Datum registracije: 09.08.2002

Lokacija: NewMarketCity

 • Poruku poslati

20

Petak, 11. Juli 2003

zanima me zasto se zenski deo foruma ne ukljuci u ovu diskusiju??
....da li si toliko dobar
da mozes mirno spavati.....

Social bookmarks