Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Birdum-Bardum

Zlatna sredina

(10)

  • »Birdum-Bardum« je muško
  • »Birdum-Bardum« je zabranjen
  • »Birdum-Bardum« je autor ove teme

Postovi: 195

Datum registracije: 24.07.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandzak

  • Poruku poslati

1

Srijeda, 24. Juli 2002

Ahiriz-zeman (Doba smutnje) i dedzdzal???

Selam alejkum draga bracho i poshtovane sestre poshto je ovaj forum nov pa treba malo to jel sad razradit pa sam ja gledo gdje bih mogo shta kakvu temu pokrenut i nekako mi pade na pamet hajde religija jer je ona najvaznija u zivotu (tako bi trebalo biti). Pa sljedeche shta sam se razmishljo je koju temu Islamsku da odaberem (Islamsku jer sam musliman 8) ) i eto rekoh danas po svim mjerilima je doba smutnje ili ti Ahirizzeman, pa rekoh to moze biti interesantno za shiri auditorij. Pa eto za nadati se je da che se neshto pokrenu ako Bog da.

Eh, a sada bih ja neshto malo reko o dedzdzalu ako nikom nesmeta heheh naravno onako kako ja shvatam shta je to dedzdzal. Zashto bash o njemu? Pa zato shto mislim da je u danashnjem vaktu dosta zastupljen dedzdzalski stav i vidjenje. Poznato je iz Hadisa Bozijeg Poslanika Muhammeda a.s. da je dedzdzal chorav u jedno oko i da ga niko nemoze ubiti osim Boziji Poslanik Isa a.s.. Shta bi to znachilo i kako to shvatiti. Dva oka za svakog vjernika jesu Akl i Nakl tj. Nauka i Vjeronauka. Pa da bi muslimani tj. vjernici napredovali kako treba i razvijali se ravnomjerno onda treba da gledaju sa oba oka. A prije smo rekli da je dedzdzal chorav u jedno oko dakle nedostaje mu jedno a to je vjeronauchno oko. Dakle slijep je na vjeronauku tj. razvija samo nauku bez vjeronauke shto je danas primjetno u svijetu. Dalje kaze se da che dedzdzala ubiti Isa Pejgamber a.s. ali znaj da svako ima svoju bitku protiv dedzdzala i mora ponijeti ako Bog da pobjedu. E sad kako tu pobjedu ponijeti tj. kako pobjediti dedzdzala pa naravno samo po sebi je jasno iz prijethodnog izlaganja da treba da se gleda sa oba oka dakle temelj se mora imati vjerski dakle drzati se chvrsto vjere i svih vjerskih moralnih nachela i naravno uchiti i razvijati nauku na tim chvrstim moralnim temeljima. Ali ima josh jedna vazna stvar a to je da kako se kaze u Predajama da che dedzdzala ubiti Isa Pejgamber a.s.. Shta to znachi za nas? To znachi za nas da bismo mi prepoznali dedzdzala i pobjedili ga moramo se okititi osobinama Isa Pejgambera a.s. i tako ubiti dedzdzala u sebi a poznato je i to da se Da'wa Isa Pejgambera zasnivala na ljubavi, tj. vjeru je shirio uz naglashenost ljubavi medju ljudima. Dakle morate biti puni ljubavi, milosti i samilosti. Isa Pejgamber a.s. nije donio nikakav novi zakon ili ti sherijat nego je samo naslijedio zakon prijethodnog Bozijeg Poslanika a.s.

Eto draga bracho i poshtovane sestre to mi je tako eto malo nadoshlo pa rekoh da napishe mozda che ako Bog da pokrenut neshto hairli. Sve shto je ispravno u ovom textu to je od Allaha dz.s. a greshke su shejtanska ubacivanja da nas Allah sachuva od shejtana prkosnika oholog zavidnika. Da mi Dragi Allah dz.s. magfiret uchini greshke koje sam nachinio i uopshteno grijehe.

Selam alejkum bracho i sestre.

iMan-a

Profesionalac

(10)

  • »iMan-a« je žensko

Postovi: 692

Datum registracije: 11.11.2004

Lokacija: NL

  • Poruku poslati

2

Nedjelja, 14. Novembar 2004

Prenosi Huzejfe ibn Esid El-Gifari: “Došao nam je Poslanik s.a.v.s., dok smo jedni druge savjetovali, pa nas je pitao na šta to jedni druge podsjecamo. Rekosmo: “Na Sudnji dan!” Rece: “Sudnji dan nece nastupiti dok prije toga ne vidite deset predznaka!” Pa je spomenuo: duhan (dim), dedzdzala, zivotinju iz utrobe Zemlje, izlazak Sunca sa Zapada, pojavu Isaa sina Merjemina a.s., Je’dzudza i Me’dzudza, tri pomracenja: na Istoku, Zapadu i Arapskom poluotoku, a posljednji je pojavljivanje vatre iz Jemena, koja ce ljude iskupiti na mjestu okupljanja!” (Muslim)

Prenosi Imran bin Husajn r.a.: 'Cuo sam Poslanika s.a.v.s. kada je rekao: 'Od dana stvaranja Adema do Sudnjeg dana, nema veceg iskušenja od dedzdzala.' (Muslim)

Prenosi Ibn Omer r.a.: 'Obratio nam se Poslanik s.a.v.s., pa je nakon zahvale i slave Allahu dz.š. spomenuo dedzdzala, govoreci: 'Ja vas podsjecam na opasnost od njega. Nije niti jedan poslanik došao, a da nije upozoravao svoj narod od njega. I Nuh je upozoravao svoj narod, a ja cu vam reci nešto što niko od njih nije rekao: 'Znajte da je on corav, a Allah nije corav!' (Muslim)

Prenosi Huzejfe r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: 'Dedzdzal ce izmedju ociju imati napisano 'kafir', što ce moci procitati svaki vjernik, bio pismen ili ne!' (Muslim)

Prenosi Ebu Derda da je Poslanik s.a.v.s. rekao: 'Ko bude naucio napamet prvih deset ajeta Sure Kehf, bice sacuvan od dedzdzala!' (Muslim)
"Primjer onoga koji se sjeća svoga Gospodara spominjući Ga i onog koji Ga se ne sjeća je kao primjer živog čovjeka i mrtvaca."

Social bookmarks