Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

21

Nedjelja, 02. Decembar 2007

Sarajevo, 24. 11. 2007. Saopćenje za javnost - Glavni odbor SDA

ZAKLJUČCI SA 7. REDOVNE SJEDNICE GLAVNOG ODBORA


1. Glavni odbor SDA prihvatio je informaciju predsjednika Stranke Sulejmana Tihića o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

2. Izražena je zabrinutost trenutnom političkom situacijom u državi, te stoga, Glavni odbor Stranke poziva relevantne političke snage da odgovornošću i dijalogom prevaziđu vještački izazvanu krizu od strane pojedinih srpskih političara iz RS-a.

3. Potvrđena je odluka Predsjedništva Stranke o odbijanju prijedloga Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Izmjena i dopuna Poslovnika o radu Zastupničkog doma PS BiH, usuglašen između predstavnika SNSD, SBiH, HDZ BiH i HDZ 1990 te PDP.

4. Glavni odbor SDA podržava Ured Visokog predstavnika u BiH kao i njegove Bonske ovlasti u punom kapacitetu, te odbija aktuelnu inicijativu za njegovo ukidanje.

5. Pozdravljena su nastojanja i napori Medjunarodne zajednice da Bosnu i Hercegovinu približe evropskim integracijama i učine je funkcionalnijom. Glavni odbor smatra da su posljednje odluke Visokog predstavnika neophodne za Bosnu i Hercegovinu.

6. Obavezuje se Predsjedništvo Stranke da posebno analizira sigurnosnu situaciju u Bosni Hercegovini, te da na posebnoj sjednici sugerira adekvatna rješenja.

7. SDA poziva Bošnjake u Srbiji, a posebno u Sandžaku, političke stranke i bitne činioce, da zaustave konflikte koji vode cijepanju bošnjačkog korpusa i Islamske zajednice u ovom području. Jedinstvo bošnjačkog naroda i Islamske zajednice ne smije biti dovedeno u pitanje zarad [SIZE=3]uskrogrudih i sebičnih interesa pojedinih lidera.[/SIZE] SDA ne prihvata bilo kakvo dijeljenje muslimana Bošnjaka u njezino ime. Bošnjaci Sandžaka žive u državi Srbiji i trebaju se osjećati gradjanima svoje države. [SIZE=3]Duhovno, kulturno i vjersko središte Bošnjaka nalazi se u Sarajevu.[/SIZE] Vodstvo Islamske zajednice i duhovni centar muslimana Bošnjaka Sandžaka je u Sarajevu po istoj logici i pravu, po kojem pravoslavni poglavar bosanskih pravoslavnih Srba jeste u Beogradu.

8. Do isteka 2007. godine održati posebnu sjednicu Glavnog odbora sa obaveznim tačkama dnevnog reda Razmatranje žalbe OO SDA Cazin i Analiza realizacije posebnih zaključaka vezanih za povratak sa Sedme redovne sjednice Glavnog odbora.

9. Zahtijeva se od nadležnih institucija da u pripremi za lokalne izbore, kroz izmjene Izbornog zakona, obezbijedi mogućnost glasanja i u diplomastko-konzularnim predstavništvima.

10. Glavni odbor SDA traži da se u mreži diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH obavezno zadrži Generalni konzulat u Bonu u kojem svoja prava ostavaruje veliki broj bh. građana koji žive u Njemačkoj. Zahtijeva se od nadležnih organa da izvrše cjelokupnu analizu diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH , imajući u vidu interese bh. građana koji žive u inozemstvu.

11. Usvojena je Rezolucija o bosanskom jeziku.

12. Glavni odbor SDA osuđuje učestale napade na povratnike, a posebno teroristički napad na Murata Tahirovića, predsjednika logoraša BiH, koji se desio u selu Stričići na Manjači. Zahtijeva se od nadležnih organa da provedu hitnu istragu i poduzmu zakonom predviđene radnje kako bi se otkrio i kaznio počinilac ovog terorističkog čina.

Sagledavajući sveukupno stanje u oblasti raseljenih osoba, izbjeglica i povratnika Glavni odbor SDA donosi:


POSEBNE ZAKLJUČKE


1. Potpuni završetak Anexa VII Dejtonskog Mirovnog sporazuma ne može biti završen dok se i posljednjoj raseljenoj osobi, koja želi da se vrati na svoje prebivalište, ne osiguraju minimalni uslovi za povratak.

2. Potrebno je izvršiti reviziju Strategije Bosne i Hercegovine za provedbu Anexa VII Dejtonskog Mirovnog sporazuma, i to na način da se kroz istu obezbjede stvarne potrebe raseljenih osoba i povratnika, i osiguraju sredstva i mehanizmi posebno za: rekonstrukciju stambenih jedinica, zatvaranje kolektivnih centara i rješavanje pitanja alternativnog smještaja raseljenih osoba i povratnika, rekonstrukciju potrebne infrastrukture u mjestima povratka, unapredjenje zdravstvene i socijalne zaštite raseljenih osoba i povratnika, reforma školskog sistema i pristupa pravu na školstvo raseljenih osoba i povratnika.

3. Za potrebe povratka izdvojiti sredstva na svim nivoima vlasti, s tim da ona ne mogu biti manja od 2% utvrđenog budžeta.

4. Da bi se Anex VII Dejtonskog Mirovnog sporazuma okončao u narednom periodu od četiri godine, potrebno je, osim redovnih izdvajanja iz budžeta, objezbjedjenje izdvajanjem 10% od prodajne cijene državnog kapitala.

5. SDA još jedanput potvrđuje da je neophodno da organi na svim nivoima u Bosni i Hercegovini dosljedno primjenjuju Odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, kako bi zapošljavanje u organima vlasti i javnim preduzećima bilo ravnomjerno popisu stanovništva iz 1991. godine.

6. Glavni odbor ovlastio je Predsjedništvo SDA da na prijedlog resornih ministarstava donese odluku kojom će općine iz Federacije BiH pomagati povratak u općinama u RS.Izvor: http://www.sda.ba/vijest224
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

SoSS

Učenik

(10)

Postovi: 90

Datum registracije: 02.07.2004

Lokacija: Frankfurt a. M

 • Poruku poslati

22

Nedjelja, 02. Decembar 2007

Citirano

Orginalno od Administrator

ZAKLJUČCI SA 7. REDOVNE SJEDNICE GLAVNOG ODBORA

SDA ne prihvata bilo kakvo dijeljenje muslimana Bošnjaka u njezino ime.


Mislim da je ova poruka dovoljno jasna, da svako shvati, da je ovo javno odricanje i pranje ruku od Ugljanina & Co. koji su uzrpirali SDA Sandzaka.
U SoSS-u smo...

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

23

Srijeda, 12. Decembar 2007

Haški tribunal osudio je generala u penziji Vojske Republike Srpske Dragomira Miloševića na 33 godine zatvora zbog zločina nad civilima u Sarajevu 1994-95.

Sudsko veće Patrika Robinsona proglasilo je Miloševića (65) krivim za kampanju bombardovanja Srajeva i gadjanja iz snajpera njegovih gradjana od avgusta do novembra 1995. sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS kojim je komandovao.

Kao "najužasniji" napad na civile u Sarajevu, sudija Robinson je, obrazlažući presudu, izdvojio bombardovanje pijace Markale, 28. avgusta 1995, u kojem je poginulo 43 civila, a više od 200 ranjeno.

"Sudsko veće je zaključilo da je dokazano da je minobacačka granata od 120 milimetra na pijacu Markale ispaljena sa položaja SRK", rekao je sudija.
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

harunh

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 567

Datum registracije: 14.09.2005

Lokacija: paris

 • Poruku poslati

24

Četvrtak, 13. Decembar 2007

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i gradonačelnik Konye Tahir Akyurek danas su u ovom turskom gradu, u njegovom najvećem dijelu koji se zove Bosna i Hercegovina, otvorili park po imenu glavnog grada BiH.Također je danas najduža ulica u Konyi, duga 9 km i 200 m u dijelu koji nosi ime naše države, dobila ime po prvom predsjedniku Republike BiH rahmetli Aliji Izetbegoviću, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje Grada Sarajevo.

Obraćajući se prisutnima na ceremoniji otkrivanja table s nazivom parka Sarajevo, gradonačelnica Borovac je istakla da niti jedan grad u svijetu nije nam ukazao toliko počasti kao Konya imenovanjem dijela grada po Bosni i Hercegovini, po gradu Sarajevu i po prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine.

"Zadužili ste nas i imamo prijatnu obavezu da inteziviramo saradnju naših gradova na svim poljima. Ovim činom zadužili ste buduće generacije da naše prijateljstvo unapređuju i učine ga primjerom kako gradovi trebaju surađivati", rekla je Borovac.

Gradonačelnik Konye Tahir Akyurek istakao je kako je njegovom gradu bila čast dati ime svom najvećem dijelu, najdužoj ulici i najvećem trgu po prijateljskoj državi, njenom prvom predsjedniku i glavnom gradu.

Gradonačelnica Borovac je istakla da imenovanje ulice po Aliji Izetbegoviću nije samo čin poštovanja lika i djela ovog državnika.

"To prevazilazi i vaše dokazano prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom i Sarajevom. Ovo je još jedan dokaz da Republika Turska poštuje demokratsku praksu i da joj je kao takvoj odavno mjesto u Evropskoj uniji. Vjerujem da Republika Turska može biti faktor stabilnosti i prosperiteta Evrope i svijeta", rekla je Borovac prilikom ceremonije postavljanja table s imenom Alije Izetbegovića na početku najduže ulice u Konyi.

Današnjoj ceremoniji pored zvaničnika Grada Konye prisutna je bila i delegacija Grada Sarajeva koju je predvodila gradonačelnica, a koju su činili i: Emin Švrakić, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, te vijećnici Idriz Hodžić i Ana Baltić.

FENA


Lijepa gesta.
harunh je dodao/la ovu sliku:
 • 071212102[1].jpg
Hvala Allahu dz. s. Koji je dao da se nadjem na pravom mjestu kad je bilo najpotrebnije! :klanja:

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

25

Petak, 14. Decembar 2007

BiH: Čehoslovačko ulje iz 2008.

14. decembar 2007. | 08:34 | Izvor: B92

Citirano

Sarajevo -- U BiH se u prodaji pojavilo ulje sa etiketom na kojoj piše da je proizvedeno u nepostojećoj državi i to iduće godine.

Sporna etiketa (Oslobođenje)
Sporna etiketa (Oslobođenje)
To se dogodilo nakon što je Vlada Federacije BiH odlučila da na tržište plasira 200.000 litara ulja iz robnih rezervi po znatno nižim cenama, kako bi ublažila nekontrolisani rast cena prehrambenih proizvoda. Iako na prvi pogled izgleda komično, otvorio se niz pitanja o zdravstvenoj ispravnosti ulja, ali i o odgovornosti institucija.

Stanovnici federalnog dela Bosne i Hercegovine s pravom mogu reći da konzumiraju ulje budućnosti. Građani Sarajeva, gde je ulje iz robnih rezervi prvo distribuirano, bili su zapanjeni kad su otkrili da je ulje proizvedeno u Čehoslovačkoj, zemlji koja ne postoji već 14 godina, i to prvog januara iduće godine.

Niko nije mogao objasniti kako se moglo naći u prodaji, gde je proizvedeno, odakle je uvezeno, da li mu je istekao rok trajanja i da li je opasno po zdravlje ljudi.

Federalna vlada nema odgovora kako se dogodilo da ulje sa takvim etiketama završi u robnim rezervama. Iako bi se očekivalo da neko snosi odgovornost, pa i ostavku zbog "problematičnih" etiketa, premijer Federacije BiH Nedžad Branković ne namerava ni da se bavi tim pitanjem.

Ako premijer nije svestan dimenzija skandala, njegovom ministru trgovine Desnici Radivojeviću jasno je da farsa oko ulja ne može proći na uobičajeni balkanski način – bez ičije odgovornosti.

Situacija je isuviše ozbiljna, pa je Radivojević odmah naredio kontrolu kvaliteta i najavio smene u direkciji za robne rezerve. U toj direkciji, međutim, tvrde da je došlo do tehničke greške u etiketiranju i da nema nikakve bojazni od eventualnog lošeg uticaja na zdravlje ljudi.

Udruženja potrošača i građani su ogorčeni, a vlada strahuje od rezultata kontrole. "Nije ni čudo – apsurdno je da ulje ide na kontrolu kvaliteta tek nakon što je izvezeno na tržište", smatra predsednik Udruženja potrošača "Putokaz" iz Sarajeva Meho Mujalić.

Dok se čeka rezultat kontrole, građani se mogu samo nadati da na ulju koje kupuju ne valja samo deklaracija. Ipak, malo je verovatno da će rezultati kontrole biti sasvim pozitivni.

Problem bi mogao eskalirati kad javnost sazna da je i nedavno distribuirano brašno iz robnih rezervi sumnjivog kvaliteta i da su veliki proizvođači peciva odbili da ga koriste u proizvodnji.
@ef je dodao/la ovu sliku:
 • Sporno ulje.jpg
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

SmokyP

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 236

Datum registracije: 16.02.2007

 • Poruku poslati

26

Petak, 14. Decembar 2007

Citirano

Orginalno od @ef
14. decembar 2007. | 08:34 | Izvor: B92

Citirano

Sarajevo -- U BiH se u prodaji pojavilo ulje sa etiketom na kojoj piše da je proizvedeno u nepostojećoj državi i to iduće godine.

Sporna etiketa (Oslobođenje)
Sporna etiketa (Oslobođenje)
To se dogodilo nakon što je Vlada Federacije BiH odlučila da na tržište plasira 200.000 litara ulja iz robnih rezervi po znatno nižim cenama, kako bi ublažila nekontrolisani rast cena prehrambenih proizvoda. Iako na prvi pogled izgleda komično, otvorio se niz pitanja o zdravstvenoj ispravnosti ulja, ali i o odgovornosti institucija.

Stanovnici federalnog dela Bosne i Hercegovine s pravom mogu reći da konzumiraju ulje budućnosti. Građani Sarajeva, gde je ulje iz robnih rezervi prvo distribuirano, bili su zapanjeni kad su otkrili da je ulje proizvedeno u Čehoslovačkoj, zemlji koja ne postoji već 14 godina, i to prvog januara iduće godine.

Niko nije mogao objasniti kako se moglo naći u prodaji, gde je proizvedeno, odakle je uvezeno, da li mu je istekao rok trajanja i da li je opasno po zdravlje ljudi.

Federalna vlada nema odgovora kako se dogodilo da ulje sa takvim etiketama završi u robnim rezervama. Iako bi se očekivalo da neko snosi odgovornost, pa i ostavku zbog "problematičnih" etiketa, premijer Federacije BiH Nedžad Branković ne namerava ni da se bavi tim pitanjem.

Ako premijer nije svestan dimenzija skandala, njegovom ministru trgovine Desnici Radivojeviću jasno je da farsa oko ulja ne može proći na uobičajeni balkanski način – bez ičije odgovornosti.

Situacija je isuviše ozbiljna, pa je Radivojević odmah naredio kontrolu kvaliteta i najavio smene u direkciji za robne rezerve. U toj direkciji, međutim, tvrde da je došlo do tehničke greške u etiketiranju i da nema nikakve bojazni od eventualnog lošeg uticaja na zdravlje ljudi.

Udruženja potrošača i građani su ogorčeni, a vlada strahuje od rezultata kontrole. "Nije ni čudo – apsurdno je da ulje ide na kontrolu kvaliteta tek nakon što je izvezeno na tržište", smatra predsednik Udruženja potrošača "Putokaz" iz Sarajeva Meho Mujalić.

Dok se čeka rezultat kontrole, građani se mogu samo nadati da na ulju koje kupuju ne valja samo deklaracija. Ipak, malo je verovatno da će rezultati kontrole biti sasvim pozitivni.

Problem bi mogao eskalirati kad javnost sazna da je i nedavno distribuirano brašno iz robnih rezervi sumnjivog kvaliteta i da su veliki proizvođači peciva odbili da ga koriste u proizvodnji.Srpska UDBA stoji iza toga.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

27

Petak, 14. Decembar 2007

Aha. Odeljenje za poljoprivrednu kontraspijunazu i diverziju :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

SmokyP

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 236

Datum registracije: 16.02.2007

 • Poruku poslati

28

Petak, 14. Decembar 2007

Citirano

Orginalno od @ef
Aha. Odeljenje za poljoprivrednu kontraspijunazu i diverziju :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:


Sto da ne :D

Hem obrukaju vladu Federacije pred svojim narodom hem mogu da im ponudu svoje ulje.

Dvije muha sa jednim udarcem 8)

Il mislis da ulje dolazi stvarno iz Cehoslovacke i neverujem da je neko glup da tako nesto napise nenamerno.

mrky

Početnik

(10)

Postovi: 7

Datum registracije: 31.10.2007

 • Poruku poslati

29

Petak, 14. Decembar 2007

Citirano

Orginalno od Tashke

Citirano

Orginalno od Junus
U suprotnom će to značiti da je Haris Silajdžić jednostavno iskoristio patriotske emocije naroda samo da bi došao na mjesto lidera.


Junuse dzaba ti je,vi nemate ami nikakve veze sa SDA u Bosni osim imena!To je izjavio visoki funkcioner sda u Bosni a ti uporno pokusavas da ovde predstavis kako vi zajedno delujete.Sulejman Tihic ima samo isto ime kao ovaj lokalni diktator,Bosansko sda znaci stranka demokratske akcije a lokalno znaci Suljove Diktatorske Akcije.

Sto ne dodje Tihic pa podrzi saradnju lokalnog diktatora sa Kostunjavim,Glavonjom Veljom i ostalima?Kako da podrzi kad oni upravo u ovim danim nasrcu na Bosnu kao sto su i devedesetih nasrtali Slobo & co?

Ali,nazalost ne nasrcu sami,nego su u svoje ruke upregli i sda-ovce koji upravo sada sinhronizovano(kada i Kostunjavi)napada Bosnu,Silajdzica,Cerica.
Ali to je ono sto tvoj mozak(ta surutka u njemu)nikad nece shvatit,a to je da Oni ne Npadaju licnosti vec njihovu politiku!!!Shvati to jednom!Napali bi Bosnu isto i da je Tihic i dalje na vlasti,i rahmetli Izetbegovic!
Ne zbog njih samih vec zbog politike jer zele da zastite srpsku!A vi im u tome pomazete nesrecnici jedni.


Evo slika sa danasnjih mitinga,okupljanja srba sirom srpske

Gradjani su protestovali pod parolama "Dajem Bosnu za Srpsku", "Nema Bosne bez Republike Srpske", "Evropu za Srpsku", "Hoćemo slobodu za Srpsku", "Mostarska deklaracija - izdaja"... Učesnici mitinga nosili su i nekoliko fotografija ruskog predsednika Vladimira Putina .

Slika vrijedi 1000 rijeci...

 • »sonovero« je autor ove teme

Postovi: 121

Datum registracije: 11.10.2007

Lokacija: Bosna

 • Poruku poslati

30

Utorak, 08. Januar 2008

LAJČAK IZMIJENIO ZAKON O SISTEMU INDIREKTNOG OPOREZIVANJA I PRODUŽIO MANDAT PETERU NICHOLLU

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Visoki predstavnik Miroslav Lajčak donio je danas odluku o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH te ponovo imenovao Petera Nicholla za predsjedavajućeg Upravnog odbora Upave za indirektno oporezivanje (UIO) na period do 30. juna ove godine, saopćio je na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.

----------------------------------


Poskupljuje kruh

Najveći proizvođač kruha i peciva u državi sarajevski Klas objavio je korekcije cijena brašna i osnovnih vrsta kruha. Tako će od 11. januara polubijeli ili narodni kruh od 400 grama, koji je dosad koštao 70 feninga, građani kupovati za 90 feninga. Korekcije su, kako tvrde u ovoj kompaniji, urađene zbog povećanja pšenice, cijena nafte i drugih energenata. Nakon Klasa, očekuje se da će i Sekcija proizvođača iz pekarskog sektora Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, koja okuplja oko stotinu pekara, također donijeti odluku o povećanju cijena pekarskih proizvoda. Prema riječima predsjednika Sekcije i tehničkog direktora Industrije pekarstva INPEK d.d. Zenica Fuada Pojskića, novim cjenovinkom planirano je da kruh težine 500 grama košta marku. Ranije je izjavio da bi do poskupljenja kruha i drugih pekarskih proizvoda ovih proizvođača moglo doći najkasnije do 15. ovog mjeseca.
-----------------------------------


Zbog magle, neizvjesni dnevni letovi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo još su neizvjesni dolasci aviona iz Minhena, Istanbula i Budimpešte, dok su letovi iz Londona, Štutgarta i Kelna otkazani zbog loših vremenskih uvjeta. Jutarnji letovi za Zagreb, Beograd i Beč sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu također su otkazani, s obzirom na to da ovi avioni sinoć nisu uspjeli sletjeti jer je aerodrom jučer, zbog magle, bio zatvoren za sve letove.

---------------------------------


Proglašena pripravnost za Tuzlu zbog zagađenja zraka

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


Na području općine Tuzla uspostavila se stabilna vremenska situacija, koju karakteriše sporo kretanje visokog atmosferskog pritiska, slab vjetar, pojačana prizemna temperaturna inverzija što je dovelo do povećanog stepena zagađenja zraka.

U skladu sa Planom interventnih mjera, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK proglašava epizodu pripravnosti za područje općine Tuzla.

U cilju zaštite zdravlja ljudi stanovništvu se preporučuje da izbjegava duži boravak i kretanje na otvorenom prostoru, naročito u blizini saobraćajnica.

Preporuka se posebno odnosi na hronične bolesnike iz grupe respiratornih oboljenja i osjetljive osobe (djeca i starije osobe).

Apeluje se takođe na vozače da smanje korištenje privatnih automobila i da koriste vozila javnog gradskog prevoza.

Stanovništvo se moli da redovno prate informacije o stepenu zagađenja zraka.
O svakoj značajnijoj promjeni stepena zagađenja zraka, stanovništvo će biti blagovremeno informirano.
MINISTRICA

Jadranka Miraščić


Bosnjanka

 • »sonovero« je autor ove teme

Postovi: 121

Datum registracije: 11.10.2007

Lokacija: Bosna

 • Poruku poslati

31

Petak, 11. Januar 2008

Trifunovicu zabranjeno ucesce na 11. Kongresu E. Policije

01. 11. 2008.Saopćenje za javnost Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Konačno: Darko Trifunović neće moći prezentirati fašisiodnu veliko-srpsku teoriju

Organizator 11. Kongresa Evropske policije povukao poziv i Trifunovićev nastup na tom Kongresu promptno otkazan


Zajedničkom koordinacijom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i drugih organizacija u dijaspori, intelektualaca i medija, posebno web magazina Bošnjaci.net sa pojedinim organima vlasti u državi Bosni i Hercegovini osigurano je da poziv gospodinu Darku Trifunoviću za učešće na 11. Kongresu Evropske policije bude povučen, i njegov nastup na tom Kongresu promptno otkazan.

Na 11. Kongresu Evropske policije, koji će se održati 29. i 30. januara 2008. godine u Berlinu jedan od uvodničara u okviru foruma "Evropske protuterorističke strategije: Otkrivanje, financiranje, krivično-pravno procesuiranje", trebao je biti dr. Darko Trifunović, profesor Univerziteta u Beogradu. Gospodin Trifunović je također učestvovao i na 10. Kongresu Evropske policije.

Kako je sam sebe nazvao stručnjakom za terorizam, gospodin Trifunović je kontinuirano u svojim istupima i pisanjima zastupao teze o državi Bosni i Hercegovini kao leglu terorista, optuživao bošnjačke političke lidere da podržavaju Al Qaidu i Globalni džihadski pokret, negirao zločin genocida nad Bošnjacima, posebno u Srebrenici koji je potvrđen presudama Haškog trubunala i Međunarodnog suda pravde u procesu BiH vs. SCG. Takvim svojim djelovanjem gospodin Trifunović je nanio štetu interesima države Bosne i Hercegovine, ali i interesima Evropske Unije u čijim državnim članicama je ovakvo djelovanje krivično djelo.

Kao falsifikator historije i negator agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu i zločina genocida nad Bošnjacima, Trifunović je autor sramotnog «Izveštaja o slučaju Srebrenica I dio“ Dokumentacionog centra Vlade Republike Srpske iz 2002. godine (Banja Luka, RS, BiH, 2002). U tom izvještaju na stranici 34. Trifunović zaključuje svoju raspravu o broju nestalih u toku pada Zaštićene zone UN-a Srebrenica i konstatira da je Vojska Republike Srpske mogla počiniti ratni zločin nad manje od 100 «muslimanskih vojnika». I taj zločin je pokušao opravdati riječima: "Slijedom toga (prijethodne 'analize'), preostali broj na listi nestalih bili bi oni koje su pripadnici oružanih snaga bosanskih Srba pogubili iz razloga lične osvete ili prostog neznanja međunarodnog prava. Taj broj bi vjerojatno bio manji od 100." (str. 34}.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike se zahvaljuje svim organizacijama i pojedincima koji su doprinijeli da se povuće poziv gospodinu Trifunoviću za učešće na Kongresu Evropske policije, stoji u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike koje je potpisao predsjednik Emir Ramić

http://www.bosnjaci.net/print.php?id=5491&izvor=aktuelno


Bosnjanka

 • »sonovero« je autor ove teme

Postovi: 121

Datum registracije: 11.10.2007

Lokacija: Bosna

 • Poruku poslati

32

Nedjelja, 20. Januar 2008

Pogledajte novi CD Senada Hadzifejzovica. Gosti su nana Fata Orlovic - culi ste za nju vjerovatno, Zeljko Komsic i interesantno Ceda Jovanovic.

Centralni:

http://www.ntvhayat.com/home/video/showcase.php
Bosnjanka

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

33

Petak, 25. Januar 2008

Citirano

Prema izboru čitatelja lista "Dnevni avaz" domaća "Ličnost godine 2007." je povratnica u Konjević Polje Fata Orlović dok je titula u konkurenciji za stranu "Ličnost godine 2007." dodijeljena visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku. Njima je na večeras održanoj svečenoj ceremoniji u prostorijama Avazovog Bussines centra nagrade u vidu plakete uručio glavni i odgovorni urednik "Dnevnog avaza" Sead Lučkin.

Fata Orlović postala je sinonim za "borbu za svoje korijene" insistirajući da se pravoslavna crkva ukloni s njenog posjeda, odbijajući pri tom i pozamašne iznose novca za dio "njene avlije".

Miroslav Lajčak nagradu je primio zbog izuzetnih doprinosa na polju približavanja BiH EU.

"Ova nagrada je velika čast ali nosi i veliku odgovornost. U isto vrijeme ona mi je poslala i jednu veoma važnu poruku: građani BiH vjeruju u evropsku budućnost", izjavio je Lajčak.

Svečanoj ceremoniji dodjele nagrada prisustvovale su mnoge ličnosti iz političkog i javnog života BiH.

"Avazova" nagrada "Ličnost godine" ustanovljena je 1995. a prvi laureati bili su Alija Izetbegović i Bill Clinton.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Optimus

Zlatna sredina

(10)

 • »Optimus« je muško

Postovi: 202

Datum registracije: 17.04.2007

 • Poruku poslati

34

Srijeda, 30. Januar 2008

Nepoznat broj žrtava eksplozije na autobuskoj stanici na Palama
Autor: Beta | 30.01.2008 - 10:38

Na autobuskoj stanici na Palama jutros je došlo do eksplozije, a prema prvim informacijama ima poginulih i povređenih, javila je Televizija Republike Srpske (RS).

Policija je potvrdila informaciju da ima poginulih i povređenih, ali nije dala više detalja o ovom slučaju.
U toku je uviđaj.
Nemoj ništa silom, uzmi veći čekić!

simke_np

Zlatna sredina

(10)

 • »simke_np« je muško

Postovi: 522

Datum registracije: 03.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

35

Srijeda, 30. Januar 2008

evo,brat je zamolio da ovo prenesemo,da dodje do shto vishe ljudi,tako da ko god ne zna za ovo,shirite...
Allah vas nagradio!

Autor: hamza Monday, 28 January 2008
(Bosanska sramota)


Es-selamu alejkum!
Neka je hvala Allahu dž.š. i neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika s.a.w.s.
Kao prvo bih želio da se zahvalim svima koji su zainteresovani za moj slučaj i da zamolim Allaha da Vas nagradi Svojom najvećom nagradom inšaAllah. U zadnje vrijeme me mnogi pitaju kako mogu da mi pomognu i ovo je moj odgovor.


Prvo što tražim od vas jeste da počnemo ispravljati situaciju tamo gdje je ona počela da se kvari. Sve što nam se dešava posljedica je naših grijeha i neposlušnosti Uzvišenom, zbog kojih nas On sada stavlja u iskušenje. Najveća posljedica toga nije samo moj slučaj, već i mnoge druge stvari, kao što su pokvareni odnosi među braćom - a da ne govorimo o odnosu prema drugima koje trebamo poštovati. Zbog toga tražim od vas da se vratimo našem Gospodaru i da popravimo međusobne odnose i da na svim primjerima koje svakodnevno viđamo naučimo da svakome trebamo dati šansu.
Drugo što bih želio jeste da dovite za SVU braću u cijelom svijetu koja su u iskušenju, jer je dova najjače oružje u borbi protiv onih koji nam svim silama pokušavaju nauditi. Iskušenja su nam najteža kada se dese nama samima, ali ako ih ne shvatimo kao kaznu već kao čišćenje od grijeha, Allah dž.š. će nam olakšati svaku situaciju.
Uz ovo ću iskoristiti priliku da od svih vas tražim halala ako sam nekog svjesno ili nesvjesno uvrijedio ili na neki drugi način zakinuo.
Kao što je poznato, Allah dž.š. neće promijeniti stanje jednog naroda dok se on sam ne promijeni. Osim onog što je najvažnije, a što smo već naveli, način na koji možete aktivno sudjelovati u rješenju moje situacije je slijedeće:
- Materijalna pomoć meni i mojoj porodici, kao i svima koji se nađu u istoj situaciji,
- Drugo što bih vas zamolio jeste da upoznate sve koje poznajete i ne poznajete sa ovom situacijom, da šaljete poruke, e-mailove, pisma, apele, peticije, faxove i sl. svima u svijetu i u BiH, a naročito organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i drugim institucijama koje mogu pomoći u rješavanju ovog problema (Predsjedništvu, Parlamentu, Vijeću ministara, vjerskim zajednicama i naročito Ministarstvu sigurnosti BiH). Ono što je sada bitno je da što više ljudi bude upoznato sa ovim problemom iz prave perspektive, da ih zatrpamo porukama koje će pokazati da narod BiH ne šuti. Neki mediji prenose nepotpune i netačne informacije koje nama u ovakvoj situaciji mogu samo nauditi. Apele koje vam šaljem ili koje sami napišete možete prevoditi na druge jezike i slati ih onome kome mislite da je potrebno. Jedna stvar na koju bih vam htio skrenuti pažnju je da meni nije ostalo još mnogo vremena i da sam zbog zauzetosti sređivanem papira vremenski ograničen i nisam u mogućnosti da intenzivno provodim ovakvu vrstu propagande, pa bih volio da se mogu osloniti na vašu pomoć u ovom pogledu.
- U Udruženju "Ensarije" je u toku priprema protesta protiv oduzimanja državljanstava i protiv kršenja osnovnih ljudskih prava. Sve zavisi od toga da li ćemo dobiti dozvolu da realiziramo ovakvu vrstu protesta. Ako to uspijemo ostvariti, bićete obaviješteni i pozivamo vas da što u većem broju učestvujete i date svoj glas protiv nepravde koja nam se čini.
Braćo i sestre, zamislite samo kako ćemo se opravdati pred Allahom dž.š. kada nas pita šta smo uradili za one koji su se našli u ovakvoj ili sličnim situacijama. Iskoristite vaš razum, znanje, profesionalnu orijentaciju ili jednostavno samo dignite svoj glas, jer je on zapravo najdragocjeniji. Iskoristiću ovo malo vremena što mi je ostalo da vam javim ako iskrsne još neki način na koji možete pomoći, a vama stavljam u amanet da mi javite ako ja na neki način budem mogao pomoći vama.
Imad Al-Husin - Abu Hamza

 • »muhasibi« je muško

Postovi: 175

Datum registracije: 20.09.2007

 • Poruku poslati

36

Ponedjeljak, 04. Februar 2008


Thursday, 31 January 2008

Apel mladog građanina bosansko-hercegovačkoj javnosti povodom najavljene deportacije Abu Hamze


"Prije deset godina bio sam mladić koji je završio gimnaziju i upisao ekonomski fakultet. Proces sazrijevanja moje generacije je bio u ratnom i postratnom BiH društvu, u vremenu kada su se poremetile mnogobrojne vrijednosti u društvu. Moji dragi roditelji su me učili i odgajali da sve u životu postižem napornim radom i trudom, te da budem korektan u odnosu sa drugim ljudima. Međutim, zakonitosti života koje vladaju u bosansko-hercegovačkom društvu reproduciraju jednu sasvim drugu sliku..."

Opsirnije na adresi :

http://minber.ba/index.php?option=com_co…id=910&Itemid=1"Jucer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe."

maximal

Početnik

(10)

Postovi: 4

Datum registracije: 05.02.2008

 • Poruku poslati

37

Utorak, 05. Februar 2008

osnovana nova stranka!

prekjuče je u bihaću osnovana A SDA tj A Stranka Demokratske Aktivnosti

iako još nema u njenim redovima nekih zvučnih imena koja su najavljivana, svašta je moguće

stranka se "odvojila" od SDA BIH kako kažu zbog loše politike vodstva prije svega Sulejmana Tihića.
žele se vratiti idejama njenog osnivača rahm. Alije Izetbegovića, pa je za očikivati da će zatražiti i prijem u Eurposku Narodnu Partiju, čiji je SDA BIH inače član.

ENP inače ne podržava cijepanje svojih članica, te je tako uputila prigovor dvijema bosanskim HDZ-ovima, ali je ipak obadvije primila u svoje članstvo

inače članice ENP su na Balkanu pored SDA BIH, i dva bosanska HDZa- HDZ BIH i HDZ1990, također i HDZ Hrvatske, u srbiji koštunicina DSS, ali i SDA Sandžaka!

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

38

Nedjelja, 10. Februar 2008

B92

Citirano

Sarajevo -- Građani Sarajeva i drugih gradova u Federaciji BiH juče protestovali zbog sve češćih ubistava čiji su izvršioci maloletnici.

Nakon ubistva sedamnaestogodišnjeg učenika početkom ove sedmice u tramvaju u centru grada, građani traže od vlasti oštre mere protiv maloletnih zločinaca, čiji je jedini motiv za ubistva svirepost i dokazivanje u kriminalnim krugovima.

Hiljade građana Sarajeva i drugih većih gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine izašli su na proteste, kako bi objavili rat nasilju i pozvali vlasti da zaustave zločine i ubistva, koja su postala gotovo svakodnevnica.

Povod za proteste je brutalno ubistvo sedamnaestogodišnjeg Denisa Mrnjavca, kojeg su u prepunom tramvaju prvo pretukla, a zatim izbola nožem tri srednjoškolca, koje nesretni mladić čak nije ni poznavao.

Kako je to samo jedan u nizu zločina u poslednjih nekoliko meseci, građani su izašli na ulice da bi osudili nasilje i postavili pitanje vlastima šta rade dok zločinci brutalno ubijaju ljude na ulicama. Strah od oružanih incidenata, bombi i ubistava, koji vlada ne samo Sarajevom, nego i drugim gradovima u BH, polako prerasta u revolt.

Ljude užasava činjenica da je mladić ubijen iz obesti, bez ikakvog razloga i povoda i da gradom hodaju ljudi spremni na najbrutalnije zločine da bi se dokazali u kriminalnim krugovima i stekli imidž opasnih ljudi.

Njegovo ubistvo više nije nikakav incident, nego znak da vlasti ne čine ništa da bi sklonile ubice s ulica. Zbog toga se protest pred zgradom predsedništva, simbola državnih institucija, pretvorio u prave demonstracije, a zgrada je zasuta jajima i drugim predmetima.

Vlasti su zatečene, čini se ne toliko zločinima, koliko odlučnošću građana da se obračunaju s kriminalcima i zločincima. Gradom šeta čak 26 registrovanih ubica, u celoj Bosni i Hercegovini njihov broj premašuje stotinu, a među njima je veliki broj maloletnika.

Ubistvo srednjoškolca je, kako se čini prekretnica i više se ne može govoriti o resocijalizaciji mladih kriminalaca. Građani traže sistem rigoroznih sankcija jer je reč o ubicama i monstruoznim zločincima, a ne o maloletnim prestupnicima.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

SoSS

Učenik

(10)

Postovi: 90

Datum registracije: 02.07.2004

Lokacija: Frankfurt a. M

 • Poruku poslati

39

Četvrtak, 06. Mart 2008

VUJANOVIĆ ODBIO DA SE IZVINI BiH ZBOG UČEŠĆA CRNE GORE U AGRESIJI NA B

Član tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić rekao je u srijedu da se od crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, ili nekoga ko predstavlja zvaničnu Podgoricu, očekuje izvinjenje zbog „neodgovarajućeg postupanja crnogorskih vlasti u prošlosti“.
„Mislim da građani BiH to očekuju i da bi to bilo dobro za odnose između dvije zemlje“, kazao je Silajdžić podgoričkim „Vijestima“.
Crnogorski predsjednik je ulcinjskoj televiziji "Teuta" rekao da je "svoj stav oko toga saopćio još 2004. godine, prilikom posjete Sarajevu".
"Tada sam iskazao žaljenje zbog tragedije koja se desila u BiH, zbog rata koji je odnio mnogo života, izazvao mnoga razaranja i ostavio mnoge posljedice", rekao je Vujanović.
On je naveo da je "iskazao i svoj odnos prema žrtvama, osudio zločine i zločince i saopćio stav da je potrebno da se oni kazne".
Vujanović je, kako prenosi Tanjug, podsjetio i da je "tada kazao da je nužna međunarodna sudska nadležnost zbog zločina i iskazao potrebu da se kroz to skine kolektivna odgovornost naroda i država".
"Moj stav je naišao na puno razumijevanje Bošnjaka u BiH i Crnoj Gori i doživljen je kao primjeran", naveo je Vujanović.

Izvor: www.bosnjaci.net
U SoSS-u smo...

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

40

Petak, 07. Mart 2008

Svaka cast nasem reisu koji je odbio poziv Crne Gore na takozvani samit ''balkanskih'' muftija zbog ovog razloga. Bas me interesuje dal je Zilkic pozvan i da li ce , ako je pozvan, otici.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

Social bookmarks