Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Junus

Profesionalac

(10)

 • »Junus« je muško
 • »Junus« je zabranjen

Postovi: 607

Datum registracije: 10.07.2007

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

41

Petak, 07. Mart 2008

Koliko sam ja informisan Reisu-l-ulema Adem ef. Zilkić je pozvan. E sad, da li će otići vidjet ćemo u ponedjeljak, inšallah.
A dobar je razlog naveo Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, onako patriotski, emotivan. :)
[SIZE=3]Ako u ogledalu vidiš ružnoću svoga lica, razbijanjem ogledala ružnoću otjerati nećeš.[/SIZE]

SoSS

Učenik

(10)

Postovi: 90

Datum registracije: 02.07.2004

Lokacija: Frankfurt a. M

 • Poruku poslati

42

Subota, 08. Mart 2008

Citirano

Orginalno od Junus
Koliko sam ja informisan Reisu-l-ulema Adem ef. Zilkić je pozvan. E sad, da li će otići vidjet ćemo u ponedjeljak, inšallah.
A dobar je razlog naveo Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, onako patriotski, emotivan. :)


Prema sigurnim informacijama ovom neformalnom skupu nece prisustvovati osim Reis-ul-uleme Mustafe ef. Cerica ni glavni muftija Kosova Naim ef. Trnava, kao ni Muftije iz Slovenije i Hrvatske.

Bice Zilkic, Fejzic, Filip Vujanovic, Amfilohije....
U SoSS-u smo...

 • »Eastyzah« je muško

Postovi: 143

Datum registracije: 29.06.2005

 • Poruku poslati

43

Subota, 08. Mart 2008


Vijesti

Tri osobe poginule, jedna povrijeđena u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Višegrad - Ustiprača
Višegrad, 07.03.2008 - Onasa

"Tri osobe su poginule, a jedna je lakše povrijeđena u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Višegrad - Ustiprača. Iz Drine je izvučeno tijelo Bajrama Ajdinovića (49) iz Novog Pazara. Akcija izvlačenja tijela još dvije poginule osobe - Semira Ajdinovića i Tadžudina Mustafića bit će nastavljena u subotu. Lakše povrede zadobio je Mensur Bajraktarević (26) iz Novog Pazara, koji je smješten u višegradsku bolnicu. Do nesreće je došlo kada je automobil, koji se kretao iz pravca Višegrada, na izlazu iz tunela Ljučevo udario u desnu stranu kolnika i nakon toga sletio u rijeku Drinu, niz liticu visoku oko 50 metara. Uzrok nesreće je neprilagođena brzina vožnje uvjetima na putu."

Prenosi RTVFBiH http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp?…=isarhiva=false

 • »sonovero« je autor ove teme

Postovi: 121

Datum registracije: 11.10.2007

Lokacija: Bosna

 • Poruku poslati

44

Nedjelja, 09. Mart 2008

Citirano

Orginalno od Jahja
Svaka cast nasem reisu koji je odbio poziv Crne Gore na takozvani samit ''balkanskih'' muftija zbog ovog razloga. Bas me interesuje dal je Zilkic pozvan i da li ce , ako je pozvan, otici.


I ja kazem svaka cast,ali to mu je i duznost, jer porodice stradalih su trazile da se ne ucestvuje,a za to postoje vise nego opravdani razlozi,dok je Crna Gora u stadiju u kojem je postala zrela za javno izvinjenje i preuzimanje odgovornosti.

Evo saopcenja Rijaseta:

Sarajevo,6. mart 2008. (MINA) - Povodom najave neformalnog sastanka muftija balkanskih zemalja za 9. mart, 2008. god. u Podgorici, Crna Gora, pod pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore, porodice nastradalih Bošnjaka muslimana, deportovanih 1992. god. od crnogorske vlasti, koja ni do danas nije poduzela konkretne radnje na sankcionisanju zločina nad njihovim najmilijim, pa ni nakon obećanja premijera Đukanovića reisu-l-ulemi dr. Ceriću prilikom njihovog zvaničnog susreta u Podgorici 2005. god. - traže od reisu-l-uleme dr. Cerića da ne prisustvuje sastanku u Crnoj Gori, pa makar to bio sastanak muftija balkanskih zemalja, dok crnogorska vlast na čelu sa predsjednikom ne uradi ono što IZ-a u BiH već godinama od nje zahtjeva, a to je:

1. Da se jasno i nedvosmisleno izvine za zločine počinjene na teritoriji Crne Gore nad muslimanima Bošnjacima 1992. godine;

2. Da do kraja sprovede krivični postupak i sankcionira sve zločince i njihove naredbodavce, koji su sudjelovali u hapšenju i deportovanju bošnjačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. god. (Kao što je poznato tom prilikom ubijeno je najmanje 86 (osamdeset šest) Bošnjaka, koji su potražili utočište u Crnoj Gori od rata u BiH);

3. Da uvede obilježavanje dana sjećanja na žrtve zločina nad Bošnjacima u Crnoj Gori;

4. Da izgradi spomen obilježje žrtvama tog zločina u Herceg Novom, gdje se nalazio sabirni centar za deportaciju bošnjačkih izbjeglica;

5. Te da Vlada Crne Gore ne opstruira započeti parnični postupak kojeg su porodice deportovanih Bošnjaka pokrenule protiv MUP-a Crne Gore.

Solidarišući se sa ovakvim zahtjevima porodica nastradalih Bošnjaka u Crnoj Gori 1992. godine reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić neće prisustvovati najavljenom sastanku muftija balkanskih zemalja pod pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore.


Bosnjanka

Jaeger

Zlatna sredina

(10)

 • »Jaeger« je muško

Postovi: 342

Datum registracije: 02.07.2003

Lokacija: NRW

 • Poruku poslati

45

Ponedjeljak, 10. Mart 2008

Obustavljena potraga za nastradalim

Pretpostavljalo se da su Semir Ajdinović i Tadžudin Mustafić ostali u vozilu koje je potonulo...
10.03.2008. 16:30
Iako je za jučer bila najavljena potraga za tijelima nastradalih Semira Ajdinovića i Tadžudina Mustafića iz Novog Pazara, u policiji nam je potvrđeno da je potraga odgođena zbog hladne vode i mulja na dnu Drine.

Ronioci MUP-a RS, kako nam je rečeno, otputovali su u Banju Luku te će potragu priobalja Drine nizvodno prema Hidroelektrani "Višegrad" nastaviti pripadnici Civilne zaštite i Granične policije iz Višegrada.

Ajdinović i Mustafić nastradali su u saobraćajnoj nesreći koja se prije tri dana dogodila na putu Višegrad - Ustiprača kod tunela Ljućevo. Nalazili su se u automobilu VW "bora", kojim je upravljao Mensur Bajraktarević. Vozač je u jednom momentu izgubio kontrolu nad vozilom i sletio niz liticu visoku od oko 50 metara. Automobil je potom potonuo u Drinu.

Vozač Bajraktarević ubrzo je izvučen, a zadobio je lakše povrede. Tijelo saputnika Bajrama Ajdinovića (49), Semirovog brata, također je ubrzo izvučeno. Pretpostavljalo se da su Semir Ajdinović i Tadžudin Mustafić ostali u vozilu koje je potonulo.

Međutim, prekjučer je, uz pomoć specijalne dizalice, automobil izvučen i u njemu nisu pronađena tijela dvojice nastradalih.

www.avaz.ba

Basimi veririm, Sancakin bir tasi vermem!

 • »sonovero« je autor ove teme

Postovi: 121

Datum registracije: 11.10.2007

Lokacija: Bosna

 • Poruku poslati

46

Utorak, 11. Mart 2008

Evo i pisma porodica zrtava u kojem zahtjevaju od Reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerica da ne prisustvuje neformalnom sastanku muftija Balkana pod pokroviteljstvom vlade CG.

-----------------------------------

Udruženje porodice deportovanih bh. izbjeglica iz Crne Gore u pismu upućenom reis-l-ulemi Islamske zajednice u BiH dr. Mustafi Ceriću zatražilo je od reisu-l-uleme da ne prisustvuje neformalnom sastanku muftija balkanskih zemalja 9. mart, 2008. god. u Podgorici zbog ne poduzimanja konkretnih radnji na sankcionisanju zločina nad njihovim najmilijim od strane crnogorskih vlasti. U ovom pismu se ističe:

Poštovani gospodine Ceriću,

U medijima smo juče pročitali da je planiran susret najvećih vjerskih muslimanskih poglavara sa ovih prostora u Podgoriici, i to pod pokroviteljstvom crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića. Pošto smatramo da je takvo ponašanje crnogorske vlasti vrlo licemjerno, jer se krajnje nekorektno ponaša prema porodicama deportovanih ljudi, koje su u smrt s proljeća 1992. godine poslali crnogorski policajci, molimo vas da ne nasjednete takvoj manipulaciji i ne idete na taj skup, sve dok Crna Gora ne ispuni sljedeće uslove. Koje ste Vi već ranije iznijeli:

1) Da se Crna Gora jasno i nedvosmisleno izvine za zločine počinjene na teritoriji Crne Gore nad muslimanima Bošnjacima 1992. godine;

2) Da do kraja sprovede krivični postupk i sankcionira sve zločince i njihove naredbodavace, koji su sudjelovali u hapšenju i deportovanju bošnjačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. god. (Kao što je poznato tom prilikom ubijeno je najmanje 86 (osamdeset šest) Bošnjaka, koji su potražili utočište u Crnoj Gori od rata u BiH);

3) Da uvede obilježavanje dana sječanja na žrtve zločina nad Bošnjacima u Crnoj Gori;

4) Da izgradi spomen obilježje žrtvama tog zločina u Herceg Novom, gdje se nalazio sabirni centar za deportaciju bošnjačkih izbjeglica;

5) Te da Vlada Crne Gore ne opstruira započeti parnični postupak kojeg su porodice deportovanih Bošnjaka pokrenule protiv MUP-a Crne Gore.

Udruženje porodice deportovanih bh. izbjeglica iz Crne Gore

Predsjednica

Jasenka Perović
Bosnjanka

siyah kalem

Zlatna sredina

(10)

 • »siyah kalem« je muško

Postovi: 260

Datum registracije: 10.04.2007

Lokacija: Sjenica

 • Poruku poslati

47

Subota, 15. Mart 2008

Sandžaklija sam, tim se dičim!


U vrijeme pojave hrvatskog nacionalizma osamdesetih godina po Zagrebu je kružila sljedeća doskočica: na pitanje šta je to šovinizam, mali Štef odgovara

- To je kad mrziš Srbina više nego što je to normalno!

A ovih dana sam na pijaci Markale čuo pravu "balijsku" parafrazu ovog liskaluka.

U šupljoj priči o svačemu i ničemu jedna sarajevska piljarka kaže jednoj sarajevskoj gospođi:

- Ja ti vala mrzim više Sandžaklije nego četnike!

I ostade jadnica živa!

Najgore je, nažalost, što se ovako nešto može čuti i na drugim mjestima i ne samo iz usta nesretnih piljarki i dokonih domaćica.

Animozitet tzv. "pravih Sarajlija" i rođenih Bosanaca spram došljaka iz Novog Pazara, Sjenice i ostalih sandžačkih kasaba je postao javna stvar i mnogo više od verbalnih dosjetki i neukusnih viceva o "skorojevićkom mentalitetu i materijalnoj nezajažljivosti" ovih naših sunarodnjaka.

Čovjeka skoro bude stid dok mora slušati glasne egzaltacije vremešnih "šehirlija" i njihove prostačke aluzije kojim se generaliziraju svi koji su došli preko Drine i potražili sreću u našoj zajedničkoj domovini.

Nesporno je da u svakom soju ima i nesoja, da u svakoj bratiji ima i odroda, da i među melecima ima azraila, pa zašto ne bi bilo i među Sandžaklijama.

Ali isto onoliko koliko među Sarajlijama sa "dna kace" ili rođenim Mostarcima ili kozjim mlijekom napojenim Tuzlacima.

Ni jotu više ni jotu manje.

Ali ima zaista nešto po čemu se Sandžaklije izdvajaju od nas, takozvanih domicilnih Bosanaca i Hercegovaca: po spremnosti da pomognu jedni drugima više nego što je to uobičajeno.

I to nas, priznajte, nervira!

Morali bi učiti od njih kako se ne napušta brat ili rođak ili zemljak u nevolji, kako si iznad svega cijeni i poštuje žena, posebno majka i sestra.

Nisam čuo Sandžakliju da nekom psuje mater ili sestru jer zna dobro da nema veće uvrede nego pogano nasrtanje na čast i obraz nečije ženskadije.

A nama je, izgleda, takva psina postala pukom uzrečicom, onako usput, umjesto pozdrava i zdravovanja.

I još po nečemu se Sandžaklije izdvajaju od nas zakletih zaljubljenika u ovu zemljicu Bosnu.

Po tome što ljudi donesoše svoje pare i počeše nešto da grade po Sarajevu i da proizvode.

Ne treba biti puno pametan i ćorav pored očiju pa ne vidjeti da ono novosagrađenih fabrikica i kompanija što se blista na prilazima bh metropoli uglavno nastade pod okriljem i znojem onih koje ona nesretna piljarka s početka naše priče "mrzi više nego one tamo"...

A mnoge prave Sarajlije svoju lovu poslaše u švicarske i njemačke banke.

Dvanaest godina od Deytona bilo je dovoljno da se rukuju i popiju zajedno pivo bivši ljuti suparnici sa borbenih linija.

I valjda tako treba da bude nakon svih ratova.

Ali da ostaje da tinja i razbuktava jedna patološka mržnja unutar istog nacionalnog kruga jeste zastrašujuće i poražavajuće za sve misleće ljude ove zemlje.

Sulejman Kupusović

(o) (o) (o) (o) • »sonovero« je autor ove teme

Postovi: 121

Datum registracije: 11.10.2007

Lokacija: Bosna

 • Poruku poslati

48

Nedjelja, 16. Mart 2008

Odlicno je napisao Kupusovic,samo mislim da je nebitno sto neki primitivac, pa radilo se i o bosanskoj piljarki misli,a takvih primitivaca ima svugdje.______________________

Zukorlić: Oni su sada vlastito zlo

"Pokazalo se da su svijest, mudrost i jedinstvo muslimana jači od svih negativnosti", kazao je Zukorlić...

16.03.2008. 10:59(Avaz)

O aktuelnim dešavanjima u Sandžaku, na tribini "Islamska zajednica-stožer opstanka Bošnjaka u Sandžaku" održanoj u Centru za kulturu Goražde, govorio je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić.

On je kazao da uprkos brojnim problemima te političkoj, teritorijalnoj i institucionalnoj rascjepkanosti Sandžak postaje mjesto susreta i rađanja muslimanskog jedinstva.

Prema Zukorlićevim riječima, posebno se to pokazalo u posljednjih šest mjeseci kada su oni koji ne žele dobro muslimanskom narodu pokušali razoriti Islamsku zajednicu u Srbiji, ali u tome nisu uspjeli.

- Mislili su da će uspjeti napraviti efekt svršenog čina i izazvati kolaps u našim redovima, ali to se svelo na šaku ljudi koji u beogradskim medijima imaju priliku govoriti u ime muslimana. U startu smo bili zabrinuti, ali sada je situacija stabilna. Još je 15 ili 16 ljudi van sistema IZ od 140 imama u Sandžaku, ali oni su sada vlastito zlo i zlo onoga ko ih je poslao.

IZ je pobijedila ovo iskušenje, požar je lokalizovan. Nije potpuno ugašen, ali svaki požar koji se lokalizuje bude i ugašen - kazao je Muamer ef. Zukorlić na tribini, koju je organiziralo Goraždansko muftijstvo.

Zukorlić je posebno istakao pomoć koju je dobio iz BiH.

- U najtežim trenucima osjetili smo šta znači imati jaku podršku i jakog vjerskog poglavara kakav je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić koji brine ne samo o muslimanima unutar BiH. Pokazalo se da su zahvaljujući i podršci iz okruženja, svijest, mudrost i jedinstvo muslimana jači od svih negativnosti - rekao je Zukorlić.


Bosnjanka

Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

49

Subota, 22. Mart 2008

Ključ u rukama SNSD-a i SBiH
Mirza Čubro
21.03.2008 18:49

SARAJEVO - Sudbina zakona kojima se formiraju državna policijska tijela i dalje ovisi samo od dogovora SNSD-a i Stranke za BiH, potvrdili su predstavnici najvećih parlamentarnih stranaka.

"Mi smo snažno protiv zakona koji su bili predloženi od strane Vijeće ministara BiH. Ne možemo prihvatiti niti zakone koji će očigledno nastati na bazi odbačenih, ali uz sitne i neznačajne korekcije. Ponovno razmatranje neznačajno korigiranih zakona zavisit će od dogovora SNSD-a i Stranke za BiH, jer mi u tome ne želimo sudjelovati. Ako prihvate naše amandmane, mi ćemo se uključiti. U suprotnom, to nema nikakvog smisla", rekao je Šemsudin Mehmedović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Drago Kalabić, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu BiH, također je potvrdio da sudbina prve faze reforme policije zavisi od dogovora ove dvije stranke.

"Izlaz iz ove situacije tražićemo u razgovorima o ugrađivanju određenih odredaba Mostarske deklaracije u zakone o reformi policije. To je zahtjev Stranke za BiH i mi smo spremni o tome razgovarati. SDA se može uključiti u cijelu priču, ali ne vjerujem da će se to desiti, jer nisu odgovorili na naš upit da li su spremni podržati zakon ako podržimo njihove amandmane", istakao je Kalabić.

Stranka za BiH traži da se u prelazne i završne odredbe zakona kojim se formiraju državna policijska tijela unese odredba da će ova tijela biti dio jedinstvene policijske strukture BiH. Lokalna policijska tijela bit će definirana sukladno novom ustavu BiH.

"U četvrtak smo pokušali da usaglasimo određene izmjene zakona, ali nismo uspjeli postići puni konsenzus. Sad će uslijediti razgovori upravo o tim izmjenama na nivou parlamentarnih predstavnika, a možda i stranačkih lidera. Vjerujem da ćemo uspjeti postići dogovor", kazala je Azra Hadžiahmetović, predsjedavajuća Kluba poslanika Stranke za BiH u parlamentu BiH.
Procedura za usvajanje zakona o policiji

Ukoliko SNSD i Stranka za BiH postignu dogovor o korekciji odbijenih zakona, na narednoj sjednici će kolegij ili grupa poslanika predložiti razmatranje ovih zakona po hitnoj proceduri. Formalno-pravno bit će to potpuno novi zakoni. Praktično, u zakone koje je pripremilo Vijeće ministara BiH ugradit će se amandman Stranke za BiH, te na taj način osigurati većina za njihovo usvajanje. Uz ove dvije stranke zakone su ranije podržali HDZ BiH, HDZ 1990, DNZ i PDP. Ovih šest stranaka imaju većinu u oba doma parlamenta BiH. Razmatranjem zakona po hitnoj proceduri izbjeći će se njihovo upućivanje Komisiji za odbranu i sigurnost, koja je u dva navrata odbacila zakone o reformi policije.
-Haris je na potezu-poker je poceo,na talonu je BIH(JASMIN)
ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

50

Srijeda, 26. Mart 2008

www.islamskazajednica.org

Citirano

Sarajevo, 25. mart 2008. (MINA) - Saudijski kralj Abdullah bin Abdul Aziz je jučer (24. 03. 2008.) primio učesnike Međucivilizacijskog dijaloga koji se vodio između Japana i Islamskog svijeta u Rijadu. Bio je to Šesti forum pod nazivom Kultura i poštivanje religija. U ime japanske delegacije kralju za odličnu organizaciju ovog foruma zahvalio šef japanske delegacije i zamjenik ministra vanjskih poslova Osumo Uno.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je od organizatora zamoljen da se u ime učenjaka islamskog svijeta, koji su učestvovali u ovom dijalogu, obrati kralju Abdullahu bin Abdul Azizu.


Celu vijest procitajte ovde.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

51

Petak, 28. Mart 2008

Pretresena porodična kuća Radovana Karadžića na Palama

Dojave nisu potvrđene

Pale, Banjaluka - Pripadnici Eufora juče su na Palama pretresli stambene objekte u kojima žive supruga i kćerka Radovana Karadžića, te Smiljka Popov i zaplijenili određenu dokumentaciju. Portparol Eufora Filip Trelor rekao je da niko nije priveden, ali da je tokom pretresa razgovarano sa članovima porodica Ljiljane Zelen-Karadžić i Sonje Karadžić-Jovičević, kao i Smiljke Popov.
O umješanosti Smiljke Popov, koja je bila predmet istrage, Trelor je rekao da Eufor i NATO "vjeruju da je ona dio mreže za podršku licima osumnjičenim za ratne zločine". Vojnici Eufora iznijeli su iz stana Smiljke Popov na Palama određeni materijal pohranjen u plastičnim kutijama.
- Nalog za pretres njene kuće izdao je Haški trubinal na osnovu obavještajnih podataka kojima raspolažu Tribunal, Eufor i NATO, rekao je Trelor i najavio da će ovakve i slične akcije NATO i Eufor provoditi sve dok ne budu uhapšeni svi osumnjičeni za ratne zločine. U akciji pretresa pomagale su NATO snage i lokalna policija, a prilikom ulaska u objekte nije bilo incidenata, saopšteno je iz Eufora.
Cilj akcija, navodi Eufor, bio je pronalaženje materijala i informacija potrebnih za otkrivanje i hapšenje lica osumnjičenih za ratne zločine i vršenje pritiska na mrežu njihovih pomagača. O povezanosti dvije akcije, u Palama i Nišu, gde je pre dva dana organizovana potraga za generalom Stojanom Župljaninom, nije bilo potvrde zvaničnika u Banjaluci.
Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo nije želio komentarisati vezu između dvije akcije. Pitanje da li je akcija obavljena na osnovu ozbiljnih i konkretnih dojava i mogućnosti dolaska Radovana Karadžića u Pale u porodičnu kuću ostalo je bez odgovora. Prvi čovjek MUP RS se pozvao na izvještaj koji je podnio juče na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.
U izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova RS navodi se da je MUP svoje aktivnosti intenzivno usmjerilo na lociranje, hapšenje ili dobrovoljnu predaju lica koja traži Haški tribunal, u saradnji sa partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Eufor, NATO i haškim istražiocima.
Izvor: Danas, petak, 28. mart 2008.
,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

Zulfikar

Zlatna sredina

(10)

 • »Zulfikar« je muško

Postovi: 258

Datum registracije: 06.02.2008

Lokacija: Nije navedeno :)

 • Poruku poslati

52

Srijeda, 09. April 2008

Preživio slobodni pad sa 1200 metara
09.04.2008 08:11:20

Nakon više od tri decenije ćutanja, pedesetogodišnji Neđo Savić, iz Smoluće kod Zvornika, odlučio je da konačno javno progovori o nesvakidašnjoj sudbini koja ga je zadesila. Nije mogao ni da zamisli šta će mu se dogoditi davnog 10. juna 1976. godine. Iako osamnaestogodišnjak, iza sebe je već imao uspješnih 177 skokova padobranom, pa je smatrao da će i taj dan biti rutina. Trebalo je da isproba jedan od tri padobrana „parakomander“, koji su tada u Jugoslovensku narodnu armiju stigli iz američke vojske. Sve je išlo po planu, padobran je spakovan i Neđo je poletio avionom do visine 1200 metara:

„Skočio sam. U trenutku kada je trebalo da pristupim otvaranju padobrana, osjetio sam samo blagi otpor, a to se izvukla navlaka padobrana ’parakomander’, a iz nje uopšte se nije se kupola raširila. Probao sam rukama da to otvorim, nije išlo. I onda sam pristupio da otvaranju rezervnog padobrana. Rezervni padobran se nije otvorio. Agonija je trajala par sekundi. U jednom trenutku sam već vidio da je blizu i zemlja, pristupio sam spremanju da prosto udarim ja u zemlju, a ne ona u mene. U trenutku sam osjetio jaki udar, zujanje, lomljavu i vidio sam kako ljudi trče prema meni.“

Pao je u kukuruzno polje nedaleko od aerodroma. Povrede od udara u zemlju bile su velike - polomljeni četvrti, peti i šesti kičmeni pršljen, slomljene noge i nekoliko rebara, te pukla plućna maramica. Nakon mjeseci liječenja potpuno se oporavio, a najviše je, kaže, sretan jer je ostao potpuno pokretan. Prvi mu je prišao i pomogao vlasnik polja Jakup Hasanović.

Jedan od svjedoka pada bio je i Mićo Tadić, danas penzioner iz Malog Zvornika, a nekadašnji zaposlenik na aerodromu Dubrave, koji je Savića i prevezao kombijem do bolnice:

„I mi tamo doletimo, on sjedi, ja ’Neđo, Neđo’, vidim živi, sjedi on znaš ali ... Elem tamo i onaj čovjek Jakup - i, bome, otkud su u nas bile neke daske, mi smo njega na deske povalili. I mi njega natovarimo, poslije i Ivica, i on ’vamo sletio, natovarimo ga i u Tuzlu - i nema mog Nedže.“

Savić danas priča kako se prisjeća da je pred sami skok iz aviona dobio neki čudan predosjećaj, da je čak i oklijevao, pa mu je i pilot Ivica Terzić nekoliko puta morao reći: ’Idemo, Neđo.’ U trenucima dok se grčevito borio da otvori bilo koji od padobrana, padao je ka zemlji brzinom većom od 50 metara u sekundi:

„Toliko mi je prošlo toga u mislima da bi se mogla napisati jedna priča. Prvo u trenutku sam pomislio da li je moguće da se to dešava, pomislio sam da li to sanjam, pa sam sebi govorio: ’Neđo, probudi se, pa da li je moguće da ćeš poginuti.’ Svo to razmišljanje je trajalo do momenta kad sam vidio da je to već stvarnost, da ću udariti u tu zemlju.“

Neđina prava ljubav nije bila padobranstvo nego letenje, a dugo čekanu letačku dozvolu dobio je dan prije nesreće. U vojsci su mu naredili da šuti o svom padu, a zauzvrat su mu obećali da će ponovo poletjeti. Letio nije više nikada, ali je u kasnijoj obaveznoj vojnoj službi u Nišu, pobijedivši strah, padobranom skočio još 80 puta. U svemu mu je, kaže, pomogla i tadašnja djevojka, a danas supruga Ljubica, koja mu je podarila i dvoje djece. Vjeruje da mu je život spasila viša sila.

Mićo Tadić, sa druge strane, ima racionalnije objašnjenje kako je Savić uspio preživjeti pad od 1200 metara:

„ I ti su sad kukurizi bili na redak, znate. I sad je to bilo u drugu ruku da se kopa, pa imaju oni plugovi koji bacaju na dvije strane, zagrću pola ovog reda, pola onog. I sad kad je on dole skočio, to ti je bilo isto kao da je on na jedno tri spužve pao, tako je to bilo umekšano. Da je bio neki beton, ja ne vjerujem da bi on prošao kao što je prošao tu.“

Neđo Savić danas živi u Zvorniku gdje pilotira vozilom hitne pomoći. Svoj život je opredijelio ka tome da pomaže ljudima. I danas osjeća posljedice pada, ali ga najviše boli činjenica da je izigrano obećanje da će se vratiti pilotskom pozivu. Boli ga i što su ga zaboravile kolege padobranci, iako je, kaže, i danas potpuno spreman da ponovo iskusi strast leta sa padobranom.

izvor: www.cyberbulevar.com
La fata illa Ali, la saif illa Zülfiqâr

"...Za ljubav ne treba pitati..."

Jaeger

Zlatna sredina

(10)

 • »Jaeger« je muško

Postovi: 342

Datum registracije: 02.07.2003

Lokacija: NRW

 • Poruku poslati

53

Subota, 03. Maj 2008

Juce se navrsilo 16 godina od legendarne bitke za Sarajevo.

2. maj 1992 - Bitka za Sarajevo

2. 5. 1992. godine bivša JNA i srpske paravojne formacije napale su Sarajevo kako bi ovladale zgradom državnog Predsjedništva i eliminirale rukovodstvo Republike BiH. Tog dana je odbranjen glavni grad i nezavisnost BiH.

Bila je to prva, velika bitka za glavni grad BiH. Pucnjava iz automatskog oružja i eksplozije artiljerijskih granata satima su odjekivale Sarajevom. Mnogi građani u stvari nisu znali šta se tačno dešava. Po intenzitetu pucnjave i eksplozija bilo je jasno da se ne radi o uobičajenom puškaranju i sporadičnom granatiranju Sarajeva. Tadašnji predsjenik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović vraćao se u BiH sa pregovora u Lisabonu, ali ga je na sarajevskom aerodromu zarobila bivša JNA. Predsjednik je odvezen u Lukavicu odakle su, u jeku najžešćih borbi, uspostavljene veze sa Radiotelevizijom Sarajevo.

Direktan prijenos dramatičnih pregovora na Radiju Sarajevo

Javnost je slušala dramatičan dijalog između zarobljenog Izetbegovića i člana državnog Predsjedništva Ejupa Ganića: »Alija, saslušaj jednu stvar... Zašto ti ne dodješ u Predsjedništvo?« Alija Izetbegović: »Zato što mi ne daju da dodjem!«

Govoreći danas o značaju bitke 2. maja, Ejup Ganić kaže da je zahvaljući tom prijenosu cijeli svijet saznao šta se u stvari dešava u BiH: »Saznali su da je to mala država čijeg je predsjednika kidnapovala JNA koja nema legitimitet. Sve svjetske stanice su to prenosile i mi smo na neki način uspjeli učvrstiti svoj suverenitet, bez obzira na velike žrtve 2. maja.«

Bitka za Sarajevo 2. maja 92. bila je bitka za nezavisnu BiH

Predsjednik Izetbegović razmijenjen je za komandanta 2. vojne oblasti JNA Milutina Kukanjca. Jedan od učesnika bitke 2. maja bio je komandant Specijalne jedinice MUP-a BiH Dragan Vikić: »Kada je predsjednik Izetbegović bio zarobljen i kada je ta razmjena išla, ne bi oni njega tako lako pustili da su u noći na 2. maj završili posao. Mi smo taj dan veliki posao odradili. 2. maj je za mene ključni dan toka rata u Sarajevu, jer tog dana je Sarajevo trebalo biti presječeno. Oni su došli do Predsjedništva nekih tridesetak metara. Da su uspjeli ući, tok rata bi bio drugačiji.« Bosna i Hercegovina 2. maja nije pala, kaže Ejup Ganić: »Bilo je jako puno heroja, bilo je običnih ljudi koju su bili spremni da svojim tijelima zaustavljaju tenkove. Ja sa ponosom gledam na taj period, na te dane odbrane.«Analitičari procjenjuju da 2. maja 1992. godine nije vođena bitka samo za Sarajevo, već i za cijelu BiH. 10. maja 92., bivša JNA deklarativno se povlači iz Bosne i Hercegovine mada suštinski ostaje uključena u rat u BiH sve do njegovog kraja.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3306299,00.html


Basimi veririm, Sancakin bir tasi vermem!

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

54

Nedjelja, 04. Maj 2008

E sto se tice Aktuelnosti u Bosni i 2.mja. Jestel culi bruke. Niko od drzavnih predstavnika nije obelezio ovaj datum. Bruke zive. Ko je gledo Centralni Dnevnik zna o cemu pricam. Zbog odmora se taj datum nije obelezio pa ce se verovatno obeleziti 5.maja. Evo kakvi smo mi Bosnjaci koliko postujemo sebe....
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

55

Ponedjeljak, 23. Juni 2008

B92

Citirano

Sarajevo -- Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, odlučio je da se izbor novog selektora vrši po nacionalnom ključu, a selektor će biti predstavnik bošnjačkog naroda.

Ovo je samo jedna u nizu kontroverznih odluka Fudbalskog saveza koji je svojim postupcima uspeo da rastera bivše fudbalske legende, sadašnje reprezentativce i navijače.

Nakon što su potrošili i prevarili sve uglednije stručnjake koji bi mogli da budu na mestu selektora i smienili mostarsku legendu Mehu Kodru, nakon što je svih dvadeset stalnih članova reprezentacije odbilo da igra za nacionalni tim dok čelnici saveza ne podnesu ostavke, i nakon što su navijači odlučili da potpuno bojkotuju reprezentaciju, lideri saveza napravili su još jedan neverovatan potez – doneli su odluku da će novog selektora izabrati po nacionalnom ključu.

Ovu informaciju novinarima je saopštio generalni sekretar saveza Munib Ušanović, čovek protiv kojeg se vodi krivični postupak zbog malverzacija i kriminalnih radnji na toj funkciji.

Javnost smatra da je ovaj postupak Saveza plafon zastrašujućiih postupaka te grupe ljudi, kako bi uprkos plebiscitarnom zahtevu za njihovim ostavkama, ostali na svojim funkcijama.

Prosto ne verujući da čuju tako nešto, ljudi su počeli da se šale, pa se tako pitaju hoće li reprezentacija biti sastavljena prema popisu stanovništva, hoće li dva krila moći da budu iz istog konstitutivnog naroda, i koliko istovremeno na terenu sme biti predstavnika dijaspore.

Oni duhovitiji predlažu da se vodi računa o tradicionalnoj sklonosti svakog naroda, pa bi u odbrani trebalo da igraju isključivo Bošnjaci, Srbi bi bili u napadu, a Hrvati bi trebalo da kontrolišu sredinu terena.

Golmani bi se, kažu, rotirali svakih 30 minuta, a predstavnik iz reda ostalih ne bi smio biti u posedu lopte više od tri puta tokom jednog poluvremena.


Situacija, međutim, nije za smeh. Činjenica da se takva ideja Saveza pretvara u stvarnost, jer ih niko ne može sprečiti, smeniti ni raspustiti, pokazuje da je fudbal u BiH na samrtnoj postelji.

Da ironija bude veća, čelnici Fudbalskog saveza, u svom očajničkom pokušaju da zadrže svoje funkcije po svaku cenu, svakodnevno se pozivaju na navodna pisma podrške iz Evropske fudbalske federacije i poruke UEFA da se politika ne sme mešati u fudbal.


E vala se ismijah na ovaj boldovani deo, ali kao sto se na kraju teksta konstatuje, situacije nije za smijeh.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

56

Subota, 05. Juli 2008

Citirano

Porodice 34 bošnjačka civila iz sela Žulj kod Nevesinja, koje su četničke horde zvjerski ubile u junu 1992., a čiji posmrtni ostaci ni nakon 16 godina nisu pronađeni, optužile su Sejida Seju Kosu, bivšeg istražitelja Federalne komisije za traženje nestalih, da od njih traži 150.000 KM kako bi im otkrio mjesto masovne grobnice njihovih najmilijih. To je jučer za "Dnevni avaz" potvrdio predstavnik porodica žrtava Amir Ćatić, koji više od deceniju i po bezuspješno traži kosti svojih roditelja. - Mi, predstavnici porodica, nedavno smo posjetili Sanju Mulać, istražitelja Instituta za taženje nestalih BiH u Mostaru.

Ona nam je kazala da joj je Sejo Koso rekao da zna gdje se nalazi masovna grobnica ubijenih iz sela Žulj, ali da traži 150.000 KM ili da Amor Mašović, iz njoj i nama nepoznatih razloga, podnese ostavku na mjesto direktora Instituta. Koso je rekao je da se ostaci nalaze na dvije lokacije - kaže Ćatić.

Dodaje da je Mulać pred članovima porodica telefonom razgovarala s Kosom, koji je ponovio da traži novac kako bi otkrio mjesto gdje se nalaze ubijeni. To je, kaže naš sagovornik, iznenadilo Sanju Mulać, koja je ponavljala da ga takvog ne zna.

- Koso je kazao da traži i 100.000 KM da bi otkrio i mjesto gdje su ukopana djeca Jasne Ploskić, žrtve četničkih zlotvora u Nevesinju. Jasnin sin Amar i kćerka Ajla ubijeni su kada su imali 4,5 godina i 9,5 mjeseci, a njihovi posmrtni ostaci, također, do danas nisu pronađeni. To je više puta ponavljao, što nas je jako zaboljelo - ogorčen je Ćatić.

Klasična ucjena

Porodice su, kaže on, odlučile da Kosi neće dati novac. Umjesto toga, cio slučaj prijavio je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), navodeći da se radi o klasičnoj ucjeni. U SIPA-i su nam potvrdili da su zaprimili prijavu i da su informaciju proslijedili glavnom tužiocu HNK Nijazu Mehmedbašiću.

Nakon što su se SIPA i Tužilaštvo HNK uključili u slučaj, dodaje naš sagovornik, Koso je najavio da će do 28. juna besplatno otkriti mjesto masovne grobnice za ubijene u selu Žulj, ali je naknadno odustao. Očito je da, tvrdi Ćatić, i dalje insistira na novcu.

Mašović: Halal mu ostavka ako će kazati gdje su ubijeni

Amir Ćatić kaže da je o slučaju razgovarao s Amorom Mašovićem te da mu je on rekao kako je spreman podnijeti ostavku na mjesto direktora Instituta ako Koso otkrije mjesto masovne grobnice

- Mašović, koji se sa saradnicima istinski borio za pronalazak naših voljenih, jasno mi je rekao: "Ako će nas Koso odvesti do masovne grobnice i kazati gdje su ljudi, halal mu bila moja ostavka - kaže Ćatić.

Iako smo s njim jučer kontaktirali, Mašović nije htio komentirati ovaj slučaj.


No comment.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

57

Četvrtak, 10. Juli 2008

B92

Citirano

Srebrenica -- U "Maršu mira" od Tuzle do Memorijalnog centra Potočari povodom genocida u Srebrenici, ove godine prvi put učestvuju i ljudi iz Srbije.

Aktivistkinja nevladine organizacije "Žene u crnom" Milica Tomić rekla je da je, osim nje, iz Srbije krenuo još jedan muškarac i da je to prvi put da neko iz Srbije učestvuje u maršu putem kojim su pre 13 godina ljudi bežali pokušavajući da se spasu genocida.

Tomićeva je rekla da se marš organizuje četvrti put i da maršira oko 2.500 ljudi iz bivše Jugoslavije i iz nekih drugih evropskih zemlja koji time odaju poštu ubijenima 1995. godine.

Marš, kako je rekla, organizuju ljudi koju su, bežeći kroz šume, uspeli da se spasu.


Kako se navodi u saopštenju, pripadnici MUP-a snimaće video kamerama i fotografisati učesnike tog događaja najavljenog za 20 sati na beogradskom Trgu Republike, jer postoji opasnost da na skupu može doći do ugrožavanja života i zdravlja ljudi ili imovine.
"Krenuli smo u ponedeljak i trenutno smo na pola puta između Srebrenice i Tuzle u mestu Grbići, a 10. jula uveče ćemo stići u Memorijalni centar u Potočare", kazala je ona, kao i da će učesnici marša u petak prisustvovati sahrani posmrtnih ostataka 307 žrtava identifikovanih u međuvremenu.

Do sada je u Potočarima sahranjeno 2.907 ubijenih.

Video rad Milice Tomić "Žene Srebrenice govore" biće prikazan večeras na Trgu Republike u Beogradu povodom godišnjice.

U Srebrenici je u julu 1995. godine ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka, a Međunarodni sud pravde u Hagu prošle godine je doneo presudu prema kojoj su zločin genocida počinile vojne snage Republike Srpske.

MUP snima skup ŽUC-a

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će video kamerama snimati skup u Beogradu koji organizuju "Žene u crnom" povodom 13. godišnjice genocida u Srebrenici.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

emir-RA

Zlatna sredina

(26)

 • »emir-RA« je muško

Postovi: 455

Datum registracije: 03.07.2008

Lokacija: BIH okolina Tuzle

 • Poruku poslati

58

Četvrtak, 10. Juli 2008

Eto sutra je 13-ta godišnjica, ipak vrijeme neliječi baš sve rane . . . Čini se da je iz godine u godinu sve teže, dok posmatraš kako se još uvijek otvaraju grobnice a pritome znam i ubijeđen sam da srbima srce rasze svakog 11 jula.
Na vatru odgovori vatrom !

remos

Učenik

(10)

 • »remos« je muško

Postovi: 69

Datum registracije: 07.07.2008

Lokacija: Qatar/Doha-Germany/Frankfurt

 • Poruku poslati

59

Srijeda, 16. Juli 2008

Hamad Al-Tani: Fond od 100 miliona dolara za projekte Bosne i Hercegovine
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić drugog dana boravka u Kataru, susreo se s predsjednikom vlade Katara šejkom Hamadom Al-Tanijem.
Na Silajdžićevu inicijativu premijer Al-Tani je odobrio formiranje fonda za Bosnu i Hercegovinu od 100 miliona dolara iz kojeg će se finansirati projekti koje dostavi naša zemlja.

Premijer Katara Al-Tani je izrazio punu podršku Bosni i Hercegovini i rekao da je njegova vlada spremna investirati u našu zemlju, te da su za to potrebni samo kvalitetni projekti.

"Samo za početak ćemo otvoriti fond za vašu zemlju od 100 miliona dolara," rekao je Al-Tani. "Zavisno od projekata koje ponudite, taj fond će se povećavati."

Silajdžić je zahvalio premijeru na ovoj konkretnoj podršci Katara, rekavši da privreda Bosne i Hercegovine ima ogroman potenicajal koji još nije iskorišten.

"Mi imamo također i stručne ljude kao i prirodne resurse koji bi uz kapital prijateljskih zemalja mogli dati veliki podsticaj našem razvoju," rekao je Silajdžić.

Silajdžić se također susreo s predstavnicima Državne investicione agencije Katara gdje su prezentirani potencijalni projekti u Bosni i Hercegovini. Delegacija investicione agencije Katara iskazala je zainteresovanost za posjetu našoj zemlji gdje bi se susreli s privrednicima iz cijele Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.
Ispitaj svoj odnos prema najboljem drugu/drugarici.Dali lako odbijas njegov/njen predlog da izadjete zajedno.A kakav je tvoj odnos prema ezanu?


Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

60

Četvrtak, 17. Juli 2008

Seks afera na sarajevskom Pravnom fakultetu
Golić "skinut" s predmeta • Helsinški komitet prati cijeli slučaj • Klasičan pritisak loših studenata, kaže profesor • Bez komentara, kaže studentica...


Slučaj navodnog seksualnog uznemiravanja A. D., studentice Pravnog fakulteta Sarajevo - Odjeljenje Zenica, od strane profesora Bajre Golića, kod kojeg je ona u junu polagala ispit iz predmeta Ekonomska politika, a koji je ovih dana procurio u javnost, pravna savjetnica Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Branka Inić ocijenila je kao "veliki problem društva".

Za "Dnevni avaz" Inić je potvrdila da se A. D. obratila Helsinškom komitetu nakon doživljene neprijatne situacije, zatraživši od njih pomoć. Studentica je dostavila i koncept koji je pripremila za ispit, a na kojem joj je Golić ostavio poruku "Javite se i dođite u Sarajevo" i broj mobilnog telefona.

- Obavijestili smo dekana Pravnog fakulteta o tim činjenicama, koji nas je obavijestio da je doneseno rješenje da umjesto prof. Bajre Golića ispite iz predmeta Ekonomska politika obavlja prof. dr. Mehmed Jahić. Također, rečeno nam je da je protiv njega pokrenut postupak pred Disciplinskom komisijom Pravnog fakulteta - kazala nam je Inić i dodala da je pismo studentice proslijeđeno i Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, Ministarstvu nauke i obrazovanja KS, Etičkom komitetu i Misiji OSCE-a u BiH.

Cijeli slučaj u izjavi za naš list Golić je okarakterizirao kao "klasični pritisak loših studenata koji po nekoliko puta padaju na tom ispitu".

- Među njima je i ta kolegica koja je pala šest puta. Najlakše je reći seksualno uznemiravanje. Nema to žive veze s tim. Studentica je upisana 2003., a činjenica da za pet godina nije uspjela ući u treću godinu dovoljno govori. U ponedjeljak je sastanak Komisije koja će sve to ispitati - rekao je Golić.

Potvrdio je da je napisao poruku na konceptu, kazavši da je to bilo na molbu kolegice kako bi došla u Sarajevo na obrazloženje nekih pitanja.

- Rekao sam joj: "Evo Vam broj nazovite. Ili ćemo ja ili moja asistentica naći neko vrijeme, pa ćemo vam pokušati pomoći" - tvrdi Golić.

Studentica koju smo jučer kontaktirali nije krila zaprepaštenost činjenicom da je sve otišlo u medije.

- Protiv tog profesora nisam podnijela krivičnu prijavu. To je sada sve na Fakultetu, ne želim davati nikakve komentare. Morate me razumjeti. To se desilo, to je tačno. Tražila sam samo od Fakulteta i dekana zaštitu svojih prava, a krivično ne želim ići, jer nikada ne znam s kim imam posla - kaže A. D.

Autor: E. BARIMAC
ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

Social bookmarks