Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

1

Nedjelja, 24. Oktobar 2004

ALERGIJEPod alergijom se podrazumeva neuobicajena reakcija naseg imunog sistema na razlicite cinioce ( Antigene-Alergene) iz neposredne okoline.Alergiju cesto nazivaju i preosetljivoscu.
Naziv alergija potice od grske reci άλλο, állo sto znaci drugacije, strano i έργο, érgo sto znaci rad, reakcija.
Postoje razne mogucnosti podele alergija, jedna od njih je podela prema nacinu nastanka :


- Inhalacione alergije tj. alergije disajnih organa ( kroz udisanje alergena u obliku prasine npr. polen )
- alergijske rakcije na hranu ( kroz konzumiranje hrane koja sadrzi alergene npr. jagode)
- alergije na lekove i vakcine ( reakcija na medikamente nezavisno od nacina njihove primene veoma cest alergen je npr. penicilin)
- alergije na ubod insekata ( nakon ujeda inekata npr. pcele)
- kozne alergije (kroz drektan kontakt koze sa alergenima npr. kozmetika)
- parazitske ili mikrobne alergije ( infekcije virusima, bakterijama)

Britanski patolog Robin C. Coombs je zajedno sa svojim kolegom Gell opisao cetiri tipa alergijskih reakcija, koje se mogu pojaviti i pomesane.Ova cetitri tipa su u principu normalne rekacije covekovog imunog sistema u slucaju alergije dolazi do odredjenih odstupanja koja onda dobijaju karakter bolesti.

Typ I ( trenutna - neposredna alergija)
Nakon kontakta tela sa antigenom dolazi do automatskog povezivanja antitela sa antigenima. To je signal za odbrambene celije da oslobadjaju Histamin, sto izaziva tipicne simptome alergije kao sto su svrab, curenje iz nosa, grecenje bronhijalnih muskulatura, otekline itd. Maksimalna rekacija tela izaziva sok pracen padom krvnog pritiska, prekidom krvotoka i disanja.Ovakav sok je uvek hitan slucaj i zahteva obavezno prisustvo lekara.

Typ II ( citotoksicni tip)
Alergen uslovljava nestajanje (unistavanje) krvnih zrnaca i samim time malokrvnost. Izazivaju je sredstva rotiv bolova (sedativi), antibiotici i sredstva protiv grceva.

Typ III (Imunokomleskni tip)
Antigeni i antitela grade komplex koji se talozi u tkivu usled cega dolazi do rekacije upale pracene unistavanjem belancevina.

Typ IV ( kasnija alergija)
Ovaj tip alergija je uslovljen direktnim kontaktom limfocita sa makrofagenima i u proseku se simptomi bolesti pojavljuju tek nakon 24 do 48 sati .

Bukvalno sve sto nas okruzuje moze izazvati alergije, ali na svu srecu to nije slucaj. Prolece i jesen su godisnja doba vrlo pogodna za razvoj mnogih alergija. Same alergije nisu nasledne, ali je sklonost alergijama nasledna.


Ja malo poceh, a nadam se da ce nasi lekari sve ovo mnogo bolje objasniti kako same alergije, tako i nacine lecenja.

Pozdrav
"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

kiki

Zlatna sredina

(10)

  • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

  • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 25. Oktobar 2004

Tema je odlicna pink, ja se vec izvesno vreme mislim da li da je pokrenem ili ne. :D
Nije bas lako govoriti o alergiji a pri tom se ne koristiti strucnim terminima pa ce mi trebati malo vremena da konstruisem pricu na neki narodski jezik. ;)
Pazi koju igru igras.

hadzied

Profesionalac

(10)

  • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

3

Srijeda, 27. Oktobar 2004


Pinki, evo nadjoh zanimljiv članak na sajtu http://www.medicina.hr/index/clanak.asp?idClanka=140&ID=
Članak govori o alergiji na kravlje mleko, zanimljivo 8)

Alergija na kravlje mlijeko je dobro proučen oblik nutritivne alergije (alergija na sastojke hrane). Postoje trenutni i odgođeni oblici alergije na mlijeko. Oblik koji se odmah javlja je uglavnom vrlo očit i pokazuje se i kožnim testovima. Odgođeni oblici nisu tako jasni i često uzrokuju kroničnu (dugotrajnu) bolest koja se rijetko prepozna.

Kravlje mlijeko sadrži proteine koji su antigeni - pobuđuju odgovor imunološkog sustava. Pacijenti svih dobi s bolestima probavnog sustava mogu imati problema s probavljanjem ovih proteina i mogu se ponašati kao antigeni. Ovi "mliječni" problemi mogu se pripisati nepodnošenju laktoze, mliječnog šećera, te se može propisati laktaza, enzim mliječnog šećera.

Alergija na mlijeko je problem proteina i ne mijenja se promjenom mliječnog šećera. Često je dijagnoza "nepodnošenje laktoze" nepotpuna ili pogrešna, a simptomi se i dalje javljaju ako se izostavi samo laktoza. Često se dječja alergija na mlijeko smatra specifičnim i ograničenim stanjem koje djeca "prerastu". Ova ideja pogrešno navodi na daljnje uzimanje mlijeka pri čemu djeca imaju kronične simptome zbog mlijeka iako je možda originalni problem nestao, ali se promijenio oblik bolesti što zbunjuje i roditelje i liječnike.

Neka djeca imaju alergijsku sklonost (dijatezu) koja traje i razvija se s različitim manifestacijama.
Istraživanja na djeci s naglom anafilaktičkom reakcijom na kravlje mlijeko u dječjoj dobi zamijećen je produljeni oblik preosjetljivosti koji se razvijao kroz uvođenje raznovrsne prehrane, ponavljana bolnička liječenja i česte epizode alergijskih reakcija na lijekove. Ova djeca mogu pokazivati preosjetljivost i dalje te u odrasloj dobi imati imunološki uzrokovane bolesti. Iako je svega nekoliko istraživanja posvećeno alergiji na mlijeko u odraslih, dovoljno je dokaza za sumnju da proteini mlijeka uzrokuju glavnu ulogu u bolesnika svih dobi. U mlijeku postoji najmanje 30 antigenih proteina. Kazein je najčešće korišten mliječni protein u prehrambenoj industriji; ostale grupe proteina u mlijeku su laktalbumin, laktoglobulin, bovini albumin i gama globulin. Procesi probave vjerojatno povećavaju broj mogućih antigena na više od sto.

Mliječni proteini se ne mijenjaju u procesu proizvodnje mliječnih proizvoda svih vrsta. Dok nepodnošenje laktoze (intolerancija) ne mora biti problem kod jedenja jogurta, na primjer, alergija na proteine mlijeka se i tu javlja. Mnoge bolesnike se zavarava tvrdnjama o mlijeku bez laktoze, jer oni i dalje imaju simptome alergije i kada jedu ove proizvode.
Probavljeni dijelovi svakog od proteina mlijeka mogu uzrokovati stvaranje grupa IgE, IgA i IgG antitijela i mogu biti okidači različitih složenih imunoloških odgovora. Zbog toga kožni testovi s cjelovitim proteinima mlijeka mogu zavarati - na kožnim testovima redovito se javlja tip 1 odgovor koji pokazuje IgE aktivnost protiv cjelovitih proteina, ali ne pokazuje i reakcije na sekundarne antigene koji nastaju probavljanjem cjelovitih proteina.
Štoviše, mliječni antigeni mogu prolaziti kroz sluznicu probavnog sustava netaknuti pa mogu uzrokovati odgođenu imunološku reakciju koja ne ovisi o IgE i koja se ne može otkriti kožnim testovima. Uloga mliječnih proteina u nastanku najozbiljnijih bolesti ostaje neobjašnjena. Postoji dokaz o ulozi proteina mlijeka u nastanku mnogih bolesti - astma, rinitis, ekcem, urtikarija, teški otitis media, plućni alveolitis (hemosideroza), enteropatija uzrokovana mlijekom u dojenčadi, eozinofilni gastroenteritis, krvarenje iz probavnog sustava d anemijom zbog manjka željeza, migrenozne glavobolje, ADHD (poremećaj pozornosti - hiperaktivnost), Crognova bolest, reumatoidni artritis i šećerna bolest ovisna o inzulinu (tip I).


Proizvođači dječje hrane ulažu ogromne napore kako bi proizveli "hipoalergene" mliječne proizvode različitim metodama hidrolize proteina. Jedno je istraživanje pokazalo kako hidrolizat sirutke smanjuje pojavnost atopije (sklonosti ka alergijskim reakcijama) tijekom prve godine života djece: 21.8% djece od onih koja su se hranila hidrolizatom sirutke imala su simptome za razliku od 48.6% među ostalima.
Formule s djelomično hidroliziranim proteinima nisu se pokazale tako djelotvornima kako su se proizvođači nadali i obećavali.

IgE model alergije privlačan je znanstvenicima zbog njegove jednostavnosti i lakoće testiranja na senzitizacuju (osjetljivost); međutim ovaj test je pozitivan samo kod one skupine koja ima tip1, IgE-posredovanu alergiju. Neki znanstvenici su tvrdili kako je ovaj oblik reakcije jedini pravi oblik reakcije ne hranu. Njihovo mišljenje, međutim, nije prihvatljivo.

Pozdrav


Social bookmarks