Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

  • »celavac_BiH« je muško
  • »celavac_BiH« je autor ove teme

Postovi: 7

Datum registracije: 12.09.2006

Lokacija: Unsko - Sanski kanton BiH

  • Poruku poslati

1

Utorak, 12. Septembar 2006

AMBROZIJA POSAST KOJA HARA

Kako izgleda?
Jednogodišnja je biljka, naraste od 1 do 1,5 metara. Ima vretenasti korijen. Stablo joj je uspravno, razgranjeno, posuto grubim dlačicama, na presjeku je četvrtastog oblika. Listovi su jajolika oblika, posuti dlačicama, uskih režnjeva. Cvjetovi u obliku grozdastih cvatova na vrhovima su stabla ili grane, žućkaste su boje.

Cvjeta u kasno ljeto i jesen proizvodeći pelud. Svaka biljka proizvede oko stotinu milijuna zrnaca peludi svake godine. Zrnce peludi izgleda kao kugla sa šiljcima. Ima dobre aerodinamičke osobine i može putovati i do 300 kilometara. Svaka biljka proizvede više od 60.000 sjemenki koje mogu preživjeti u zemlji više od 30 godina, a izdržati čak i uvjete smrzavanja.

Pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena. Najveće su koncentracije peludi u ranim jutarnjim satima i prijepodne. Koncentracije peludi u zraku smanjuju se poslije kiše.

Znakovi alergije
To su kihanje, svrbež nosa, vodeni iscjedak iz nosa, otekline kapaka i otežano disanje.

Osobe osjetljive na ambroziju neće imati smetnje pri koncentraciji od 200 zrnaca peludi na 1 m3 zraka. Pri koncentraciji od 200 do 1.000 zrnaca pojavit će se simptomi, a kad koncentracija prijeđe 1.000 zrnaca na 1 m3 zraka simptomi će postati jako izraženi.

Kao čest problem uz alergijsku hunjavicu razvija se i astma.

U nas je alergija na ambroziju vrlo raširena, jer se biljka jako razmnožila. Alergija na ambroziju pripada u skupinu polenoza, alergijskih bolesti koje izaziva pelud. Liječenje se provodi uzimanjem odgovarajućih lijekova (antihistaminika, kod osoba koje nemaju teži oblik alergije). Pri alergijskoj astmi potrebno je hormonsko liječenje kortikosteroidima, koji se daju u obliku tableta ili otopina za inhalacije pumpicama.

Osim tih mjera liječenja, u vrijeme najveće koncentracije peludi treba izbjegavati:

* izlazak iz kuće od pet sati ujutro do deset sati prijepodne, kada je najveća koncentracija
* držati zatvorene prozore od stana ili automobila ako smo na putovanju, kako pelud ne bi ulazila
* slobodno vrijeme provoditi na mjestima gdje nema ambrozije
* radove izvan kuće obavljati neposredno nakon prestanka kiše, kada je koncentracija peludi najmanja, kasno poslijepodne ili predvečer
* preporuka je pranje kose prije spavanja, ali i često pranje ruku
* izbjegavati pušenje, sprejeve protiv kukaca i slične iritanse jer pojačavaju simptome alergije
* ne sušiti odjeću ili cipele izvan kuće
* ne izlaziti iz kuće za vrijeme suhih i vjetrovitih dana


Suzbijanje
Kako biljka najviše raste na zapuštenom zemljištu, potrebno ga je urediti i zasaditi travom.

Ako se radi o pojedinačnim biljkama mogu se suzbiti čupanjem zajedno s korijenjem. Pri tome treba nositi rukavice da se koža na rukama ne ošteti, jer je stabljika prepuna grubih dlačica.

U slučaju većih površina preporučuje se košenje. Kosi se prije cvatnje ambrozije, i to do 5 cm od tla.

Velike površine i površine pod poljoprivrednim kulturama treba tretirati s određenim pesticidima

U mnogim europskim zemljama poduzimaju se ozbiljne mjere suzbijanja ambrozije. U Mađarskoj su takve kampanje počele prije nekoliko godina. Organizirane su utrke za djecu. Dijete koje ubere najviše ambrozije dobiva nagradu. Tiskani su i posteri sa slikom biljke i objašnjenjima zašto je biljka opasna i zašto je treba iščupati zajedno s korijenjem.

U Kanadi postoji zakonska obveza iskorjenjivanja ambrozije u vrtovima. Gradska policija ima sporazum s poštarima, koji im dojavljuju u kojem vrtu raste biljka. Kazne za vlasnike vrtova koji je ne iskorjenjuju mogu biti i nekoliko tisuća dolara.

I u nas se započelo s donošenjem sličnih mjera. Gradovi Osijek i Zagreb jedini u zemlji imaju odgovarajuće mjerne stanice za ispitivanje koncentracije peludi ambrozije. U Osijeku je pokrenut projekt suzbijanja ambrozije, a u Varaždinskoj županiji pokrenuli su neke aktivnosti odnosno odnosno izdavanje prigodnih letaka kojima se građani upozoravaju na opasnosti od te biljke. Opisan je njezin izgled i način suzbijanja.

I Gradsko poglavarstvo grada Zagreba pokrenulo je inicijativu za uklanjanje ambrozije iz dvorišta, vrtova, neobrađenog zemljišta, javnih zelenih površina, te uz javne prometnice. Obveza uklanjanja odnosi se na sve javne i fizičke osobe, a za neizvršenje te obveze bit će izrečene kazne od 200 do 1.000 kuna.

Liječenje
Svi koji pate od alergija na ambroziju probali su vjerojatno sve lijekove što ih nude naše ljekarne (od Claritina nadalje). Alergijom na ambroziju bave se i mnogi travari. U novinama se nedavno moglo pročitati kako je jedan umirovljeni kemičar iz Kutine (Žarko Nejman), koji se bavi ljekovitim biljem, pronašao neke čajeve što uspješno djeluju na tu alergiju. Npr. Čaj od žalfije (kadulje), za koji daje i recept:
1 žlica žalfije prelije se s 2-3 dl vruće vode i ostavi poklopljena preko noći. Služi za ispiranje sluznica nosa i usta, a njome se može isprati i sluznica očiju, lice te cijelo tijelo. Takav postupak sprječava "bujanje" sluznice.

*tekst o ambroziji uzet je iz časopisa "Hrvatske šume", broj 79/80, str 28/29
zahvaljujemo glavnom uredniku gosp. Miroslavu Mrkobradu na ustupljenom materijalu

hadzied

Profesionalac

(10)

  • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

2

Četvrtak, 14. Septembar 2006


Veoma zanimljiv tekst, koji daje odredjene informacije vezane za veoma rasprostranjenu ili bolje reci rasirenu alregolosku patologiju, koja sve vise verujem zabrinjava strucnjake, obzirom da ljudiski imunolosko sistem bar po nekom mom skromnom misljenju, umesto da jaca, iz dana u dan slabi.
Klasicna primer su bas alregije, kako bih rekao na " bukvalno sve i svasta ".
Eto, mislim da je ovde vazno napomenuti da je simptomatologija slicna ili gotovo ista bez obzira na izazivaca, terapija isto, kao i nekakva, kolko to moze biti prevencija ( ne izlaziti napolje, neotvarati prozore, je jesti odredjene namirnice, ne igrati se ili drzati kucne ljubimce ).
Glavni razlog neuspesne borbe sa alregijama jeste nedostatak pravog resenja, koje ce se siguran sam jos dugo traziti, bez obzira sto je nauka otisla bas daleko, razjasnivsi skoro sve mehnizme, ali se samo uspesno otklanjaju simptomi, a jedina prava za sada terapija se bazira na uklanjanju potencijalnih alergena iz covekove okoline, kao u predhodno pomenutom slucaju.
Po meni alergije ostaju prava nepoznanica, veoma neprijatne, nekada sa veoma teskom i po zivot opasnom klinickom slikom, zahtevaju veoma ozbiljnu i urgentnu terapiju, bez obazira na vrstu alergena.

Social bookmarks