Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Sarah

Učenik

(10)

 • »Sarah« je žensko
 • »Sarah« je autor ove teme

Postovi: 167

Datum registracije: 18.10.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

1

Utorak, 13. Januar 2004

Anoreksija i bulimija

Kult lepote koji se, u savremenom konceptu, zasniva na mrsavosti - uzima svoj danak, jer mlade devojke sirom sveta ugrozavaju sopstveno zdravlje da bi bile vitke.
Razlog da otpocnem ovu temu jeste odgledani prilog na televiziji. Zaista grozna scena :(
Studentica iz Sarajeva, 22 godine, oboljela od anoreksije, 40 kg teska, koja ne moze da povrati svoju prijasnju tezinu, porucuje iz bolesnicke postelje devojkama: Uzivajte u zivotu, jedite slobodno sve, nemojte drzati nikakve dijete.
Anoreksija nije bezopasan poremecaj u ishrani, vec ozbiljna psihicka bolest koja moze imati fatalan ishod.
Mnogi lekari se danas bave istrazivanjima uzroka anoreksije koja je jedan od "najmodernijih" poremecaja u ishrani, kao i bulimije (namernog povracanja posle prekomernog jela). Pokazalo se da devojke starosne dobi od 15-25 god., najcesce manekenke, cija profesija zahteva vitkost, kao i devojcice koje oponasaju i zele da izgledaju kao poznate licnosti sa TV su "zrtve" ovih poremecaja u ishrani.
To su poremećaji jedenja mladih, prethodno zdravih žena koje pate od paničnog straha pred debljinom.
Prema st. podacima u Engleskoj cak 60.000 zena pati od anoreksije.
Zamolila bih strucna lica sa Foruma da nesto vise napisu o anoreksiji i bulimiji, ozbiljnim poremecajima u ishrani, koji sve vise uzimaju danak u svijetu.
Gospodaru moj, ne dozvoli da me zavara uspjeh, niti me poraz baci u ocaj i stalno me podsjecaj da je neuspjeh iskusenje koje prethodi uspjehu.

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

2

Utorak, 13. Januar 2004

Interesantna tema i veliki problem sadasnjice. :(

ANOREKSIJA NERVOSA (neurotski gubitak apetita)

Ovo oboljenje karakterise namerni gubitak tezine(to je glavni simptom a ne gubitak apetita,sto znaci da postoji i greska u nazivu ).Bolesnik izaziva i odrzava smanjenu tezinu.Najcesce se javlja kod emocionalno labilnih devojaka,ali je zapazena i kod muskaraca.

U pitanju je skup simptoma medju kojima dominira progredijentno mrsavljenje.Amenoreja (gubitak menstruacije) je prvi simptom.Kriterijum za dijagnozu je smanjenje telesne tezine za 15% ispod ocekivane telesne tezine za taj uzrast,pol i visinu.
Poremecaj prati poseban psiholoski mehanizam,pri kome perzistira strah od debljine i mlitavosti telesnih kontura kao nametnuta ideja i bolesnici primoravaju sebe na smanjenje telesne tezine.Zato se javljaju i sekundarni poremecaji zlezda sa unutrasnjim lucenjem i metabolizma.Dalji simptomi su restriktivna dijeta,preterane vezbe (trcanje narocito),samoizazvana povracanja i prolivi i upotreba lekova koji suzbijaju apetit.

Ako anoreksija nervoza pocne u pubertetu moze da izostane dalji razvoj sekundarnih seksualnih karakteristika (dojke,rast).
Medicinske komplikacije su:abdominalni (trbusni)bol,leukopenija (smanjenje broja leukocita),metabolicki i hormonalni poremecaji.Ako poremecaj dugo traje mogu da se jave edemi (otoci),hipotenzija,bradikardija (usporenje srcanog rad) i dr. poremecaji koji mogu ugroziti zivot.

Dublja istrazivanja otkrivaju neprijateljstvo ovakvih osoba prema roditeljima,narocito prema majci,ili rivalstvo sa bracom ili sestrama,osecanje krivice zbog agresivnosti u seksualnim zeljama i odbijanje seksualne uloge.
Bolesnik cesto dozivljava svoju majku kao licnost,koja vrsi stalnu superkontrolu,oseca kao da gubi svoj licni identitet,te zeli po svaku cenu da izbegne da poraste u odraslu osobu slicnu roditeljima,prema kojima je neprijateljski raspolozen.Sa druge strane,postoji simbolicna identifikacija:hrana-to su roditelji (oni nam daju hranu od malena) pa odbacujuci hranu,ustvari odbacuju roditelje.

Terapija
Bolesnici koji imaju 20% manju tezinu od ocekivane zahtevaju hospitalizaciju,a oni sa manjkom od 30% treba da se tretiraju i do 6 meseci.Lecenje je timsko i u timu je neohodan endokrinolog i nutricionista.U nekim slucajevima se daju lekovi (amitriptilin,fluoksetin...).

Nadam se da ces biti zadovoljna odgovorom.
O bulimiji sledeci put.
;)

Pazi koju igru igras.

Dinna_

Zlatna sredina

(10)

 • »Dinna_« je žensko

Postovi: 460

Datum registracije: 01.04.2003

Lokacija: vrtim se tudekanke

 • Poruku poslati

3

Utorak, 13. Januar 2004

Moja drugarica je od 70kg dosla na 40kg, jos uvijek joj se cini da je mnogo debela. Nemogu da je shvatim! Mislim da nije najbolje izgledati kao "kostur"! . Rado bih cula nesto malo detajlnije o ovoj bolesti od naseg doktora Hadzieda. :O

[SIZE=2] Veseo čovjek je kao sunce; kud god ide osvjetljava[/SIZE]


HaNuMa_78

Profesionalac

(10)

Postovi: 1.293

Datum registracije: 01.09.2002

Lokacija: Grand Rapids

 • Poruku poslati

4

Utorak, 13. Januar 2004

Sva sreca pa me dosad nisu nasle ovakve bolesti. Mogu da tvrdim da u svome zivotu jos ni jednom nisam bila na dijeti. Kad imam probleme sa tezinom onda se bavim malo sportom, manje jedem i opet nastupi normala. Ne mogu da razumem nekoga, ko je spreman da sebi nanese takve muke i bolove samo da bi odgovarala modnom standardu :(
EŠ-HEDU EN LĀ ILĀHE ILLELLĀH, VE EŠ-HEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHŪ VE RESŪLUHŪ

Dinna_

Zlatna sredina

(10)

 • »Dinna_« je žensko

Postovi: 460

Datum registracije: 01.04.2003

Lokacija: vrtim se tudekanke

 • Poruku poslati

5

Utorak, 13. Januar 2004

Sve dijete su glupe, jer kad posle nastavis normalno da jedes onda ti se sve vrati "duplo". Dijete izbegavam, jer nisu zdrave, zasto gladovati zbog "kila vise". Najbolji lijek je sport i sto vise biti u kretanju.

Bikka bez brige nece nas slicne bolesti! :D
[SIZE=2] Veseo čovjek je kao sunce; kud god ide osvjetljava[/SIZE]


hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

6

Utorak, 13. Januar 2004

"Ako poremecaj dugo traje mogu da se jave edemi (otoci),hipotenzija,bradikardija (usporenje srcanog rad) i dr. poremecaji koji mogu ugroziti zivot."-originalno od Kiki...

Pozdrav za sve prijatelje foruma...

Anoreksija, odnosno patološko namerno neuzimenje hrane, usled fikcije o nekom telesnom nedostatku, najčešće o prevelikoj telesnoj masi, je fenomen, koji je puno opasan, Kiki nam je dala jedan fin prikaz, a ja ču na to dodati, samo još podatak, da sam l995. godine u Prištini, na Gastroenterologiji, video pacijenticu sa svojih 17 godina, koja je umirala od jednog višemetabolitičkog disbalansa usled predugog gladovanja, odnosno usled anoreksije, i za nju nije bilo spasa, zato je moj savet da se ne igrate sa tim, jer obično počne, kao nekakva stroga dijeta, a kasnije završi sa nemogućnošću uzimanja hrane, kao teška slika hipoalbuminemije, praćena otocima, poremećajima u većini krvnih funkcija, poremečajima koji dovode do ugrožavanja vitalnih sistema organa, i ako postoji želja za životom, dolazi do fatalnog ishoda...

Surovo, al istinito...

Pozdrav

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

7

Utorak, 13. Januar 2004

Što se tiče pak o regulisanju telesne težine, način o kome si ti Dinna govorila, usklađivanje, dnevnog unosa hrane, sa dnevnim potrebama i naravno pojačana eliminacija energije iz organizma, naročito putem sporta, je pravi način za ravnomerno i zdravo regulisanje telesne težine...

Elem, svaka dijeta, je efikasna do jedne granice, kada se unos hrane u toku dana( normalno smanjen, jer držite dijetu ), izjednači sa dnevnom eliminacijom iz organizma, i sve do tada vi relativno brzo gubite višak kilograma,u toj caki leže ove nazovi ekstra brze dijete...
Ali šta biva. kada se taj unos i eliminacija izjednače, nakon dva-tri meseca?
Nije bitno, onda dolazi do situacije da i onaj mali unos odgovara organizmu i nema više gubitka kilograma.
Koliko god da smanjite unos hrane, osim normalno da ne jedete ništa, ali fazon je da pojačate eliminaciju energije iz organizma, koje možete postići jedino pojačanom fizičkom aktivnošću...

Zato ja , koji uspud budi rečeno, sam patim od viška kilograma, savetujem, jednu normalnu ishranu, ograničenu, samo prema dnevnim aktivnostima, znači, ako ste danas spavali, manje jedite, ako ste danas išli u prirodu, slobodno pojedite sendvič, više sporta, rekreiranja, šetnji u pauzi od učenja itome slično, i nema problema...

Pozdrav, nadam se da sam bio jasan, možda sam malo bio poreopširan...

Pozdrav


Sarah

Učenik

(10)

 • »Sarah« je žensko
 • »Sarah« je autor ove teme

Postovi: 167

Datum registracije: 18.10.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

8

Srijeda, 14. Januar 2004

Zahvaljujem se kiki i hadzied na detaljnim informacijama o anoreksiji.
@kiki zadovoljna sam tvojim odgovorom :], od mene cista 10-ka ;) . Nadam se da ces nastaviti o bulimiji, kad budes imala vremena.
Gospodaru moj, ne dozvoli da me zavara uspjeh, niti me poraz baci u ocaj i stalno me podsjecaj da je neuspjeh iskusenje koje prethodi uspjehu.

9

Srijeda, 14. Januar 2004

Zdravo :)

Najpre da se zahvalim nasem medicinskom osoblju foruma na poucnim postovima.
Ja nikad nisam imala problema sa viskom kilograma i nikad nisam drzala dijetu, ali odrzavam sve one osobe koje na putu ka normalnoj tezini prolaze kroz "zdrave " dijete koje hadzied napomenu. Sve one koje zalutaju pa umesto da izgube samo kilograme izgube i razum mi je zao i pomogla bih im kako i koliko god bih mogla.
Zanima me kako da se pored toga sto nikad ne pazim na "kolicinu" unosa kalorija nikada nisam drasticno udebljala vec moja tezina varira (godinama) izmedju 54-57 kg? Hvala.
"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

ale

Učenik

(10)

 • »ale« je muško

Postovi: 159

Datum registracije: 11.01.2004

Lokacija: swiss

 • Poruku poslati

10

Srijeda, 14. Januar 2004

anorexie

ovde kod nas u evropi ima puno slucajeva Anorexije i to je, po mojem misljenu velika krivica medija(tv,internet) a i krivica naroda.
1: deca su u skolama (narucito cure) terorrizirana zbog kilaze i izgleda.
2: neispravna hrana(fast food)
3: uticaj okoline( diete, moda, trazenje posla,drustvo)
4: psihicka slabost danasnje mladosti
5: granice se vise neznaju u pitanju kilaze(koliko je dosta)
svaka cast ovim doktorima ali ja mislim da puno ljudi nerazumiju medicinski recnik(i understand but many others don`t) nemislim Forumase sto su uvek ovde ali ima i Gosti(mladjih ) koji ulaze na ovome Portalu.

kad sam bio u NP video sam da u visem delu Kafica pustaju Fashion TV; to je jedna Strana Medija sto mi se uopste nesvidja.
dodje normalna curica(kg) i gleda po ceo dan neke anorexicne Modele sto se setaju po Catwalku i cuje od svakog drugog stola neke Hadalje sto vicu" o bate vidi kako je dobra!" i to mladim curama ostane u mislima i one su tim pricama iz okoline predestinirane (izvinite za rijec-neznam drugce da se izjasnim) da oslabe i malo po malo dolazi se do Anorexije.
moja drugarica je vec 10godina bolesna (bolemie) i kako je usla dosad je simptomatika kao kod Narkomana (digne se pa padne=up&downSY) i zato sam hteo nabrojiti puno jednostavnih Uzroka ove Bolesti.
najgore na svemu je da 100%lecenja nema jer svaki tuzni ili depressivni Moment u Zivotu moze biti kao uzrok pada u tu prokletu Bolest.
doc`s izvinite ako se mesam ali mislim da je vazno da se sa ocima Bolesnog vidi koji problemi vode do Anorexije da bi puno mladih shvatilo tu cjelu stvar.
LIFE IS TOO SHORT, ENJOY ;)

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

11

Petak, 16. Januar 2004

Pozdrav svima.
Prvo da kazem svoje misljenje o medijskom diktiranju izgleda mladih devojak,a posle da malo nastavim o ovoj temi.
Dakle...Ukljucimo neki modni kanal i vidimo pokretne kosture ili ofingere,kako ih ja zovem,kako "zanosno" hodaju pistom :rolleyes: ,sta reci na to?!Ja mislim da je to sve neka planirana akcija od strane modnih kreatora koji su mahom homoseksualci.Naime, oni na taj nacin plasiraju u svet,tj. mlade mozgove,"trend" i "lepotu" zenskog tela,a zapravo cilj im je (opet kazem ovo je moje misljenje) da u muskim mozgovima izazovu odvratnost prema zenskom svetu. :( Mozda ovo nije tacno ali mislim da ima efekta.

O anoreksiji se vise zna i prica,ali nista manje nije dramaticna ni bulimija,ja htedoh da prepustim nekom drugom da pise o tome al` se niko ne javi,pa opet ja. :D

BULIMIA NERVOSA (BOLESNA PROZDRLJIVOST)

Bulimiju nervozu karakterisu cesti napadi preteranog uzimanja hrane .Postoji stalna preokupacija i potreba za hranom,pa te osobe uzimaju hranu u neverovatnim kolicinama u kratkom vremenskom periodu.Ali se i debljaju,e da bi to sprecili oni sami sebi izazivaju povracanje,koriste tablete za smanjenje apetita i za praznjenje creva,ili gladuju u dugom vremenskom periodu.Cesto imaju osecanje krivice,depresija je cesta ili ljutnja na samog sebe zato sto nemaju snage da se odupru tim impulsima.
Epizode prozdiranja se zavrsavaju spavanjem,bolom u trbuhu.
Ceste su velike oscilacije u tezini usled brojnih pokusaja gubitka telesne tezine.

Bulimija je cak cesca od anoreksije,i za razliku od nje (koja se javlja u pubertetu),bulimija pocinje u adolescenciji i ranom odraslom dobu.

Kao i kod anoreksije n. i ovde su nadjeni brojni konflikti u porodici (kao moguca osnova nastanka,a narocito sa majkom),uocena je depresija u porodici kao i kod samih pacijenata.
Neki tvrde da je ona povezana sa promenama nekih supstancija u mozgu (neurotransmitera).S` obzirom da antidepresivi cesto pomazu kod bulimije smatra se da postoje poremecaji serotonina i noradrenalina.
Kod nekih bolesnika posle povracanja povisen je nivo endorfina (za koga vazi da je hormon srece :D ) cime se objasnjava njihivo dobro osecanje posle toga.

Zaboravih da kazem da ova cesta povracanja dovode do poremecaja elektrolita i telesnih komlikacija kao sto su tetanija,epilepticni napad,srcane aritmije,misicna slabost,diabetes melitus.

Lecenje:
Psihoterapija,savetovanje sa nutricionistom i endokrinologom.
Lekovi(triciklicni antidepresivi,MAO inhibitori,litijum).

Budi te mi zdravi,veseli,nasmejani i zadovoljni sobom.
Uostalom,mnogi muskarci vole kad neko zraci nekom unutrasnjom energijom (koja je po mom misljenju rezultata sopstvenog zadovoljstva) a cesto i ne primecuju visak kilograma ili malo celulita.
:]
Pazi koju igru igras.

Social bookmarks