Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško
 • »sans« je autor ove teme

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

1

Utorak, 30. Juli 2002

Antene i slabljenja na njima....

Imao sam srecu da slusam (mada ne bas redovno) predavanja iz Osnova elektrotehnike prof dr. Jovana Surutke
Ostalo mi je dobro u secanju ovo:

"Nema lose zene ni dobre antene...."

Sta mislite vi o ovom??? :D
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

Babbha

Profesionalac

(10)

 • »Babbha« je muško
 • »Babbha« je zabranjen

Postovi: 1.336

Datum registracije: 23.07.2002

Lokacija: Neznash za to mesto... nisam ti prichao nikad...

 • Poruku poslati

2

Utorak, 30. Juli 2002

E Vala Bash Lijepo

Lijepo od tebe, opet, tis pravi :)

Pa, kao i kod antene, uvek su problemi materijali, bazicni, qvarkni raspored i sastav i nacin provodjenja... isto je, samo mi se ne dopada shto pravish usporedbe sa zenama.

Kako bi izgledalo sve bez njih? Ako bi uopste izgledalo? Na shta bi licili ti i ja da ih ove sekunde neshto/neko ukine i kao pojam ? Postali bi TV elekro-mehanicari, pa bi se obracali antenama.... jel ?
Dnevno: http://babbha.blogspot.com
Can't Rain All The Time

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško
 • »sans« je autor ove teme

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

3

Srijeda, 31. Juli 2002

Da stvar ne bi izmakla kontroli, evo jednog priloga koji , nadam se , vraca raspravu u zeljeni tok

LOGARITAMSKO PERIODICNE ANTENE

U poslednje vreme svedoci smo skoro iskljucive ponude logaritamsko periodicno dipolnih antena u narodu zvane loga antene.

Loga antene imaju otvorene ravne dipole razlicitih duzina, koji su pricvrsceni na 2 odvojena suplja nosaca cetvrtastog oblika. Duzine dipola se suzavaju u obliku trougla gledajuci sa zadnje strane. Loga antene se odlikuju sirokim pojasom frekvencija, pa se najcesce grade kao sirokopojasne ili pojasne antene. Osnovne prednosti ovih antena je sto imaju priblizno jednako pojacanje signala na celom frekvencijskom pojasu za koji su gradjeni i sto im je impedansa 75 oma, pa se koaksijalni kabal direktno prikljucuje na antenu, pa nije potreban asimetrican clan. Kod spajanja loga antena sa pojacavacima potrebno je obratiti paznju da li je pojacivac prolazan za dalje napajanje jednosmernom strujom. Ako jeste potrebno je prekinuti napajanje prema loga anteni, zbog pojave kratkog spoja i neminovnog ostecenja ispravljaca. Loga antene su izradjene od aluminijuma i imaju znatno duzi vek trajanja od jagi antena. Zbog pretezno manjih dimenzija, laksa je montaza na balkone, prozore ili metalni stub na krovu zgrade, zatim su otpornije na uticaj vetra. Koriste se tamo gde je signal relativno "jak" (blizu predajnika i repetitora) ili gde se iz istog smera primaju dva ili tri predajnika. Zbog velikog prijemnog ugla manje su otporne na refleksiju (duh, senku fantomsku sliku kako se zove pojava koja je narocito neprijatna prilikom citanja titlova sa filmova).

Kao sto se vidi iz ovog dela priloga, inace preuzetog sa http://www.telekomunikacije.co.yu/video/text4.html
loga ima svojih dobrih, ali i losih osobina :]


LOGARITAMSKO PERIODICNE ZENE


U poslednje vreme svedoci smo skoro izvanredne ponude logaritamsko periodicno jednopolnih zena u narodu zvane loga zene.

Loga zene imaju lepo zatvorene obline, koji su pricvrsceni na 2 odvojena nosaca izvanredno lepog oblika. Loga zene se odlikuju uskim pojasom , pa su najcesce gradjene kao "avion". Osnovne prednosti ovih zena je sto imaju priblizno jednako pojacanje signala na celom telu "to sto more" i sto im je impedansa 0 *, pa se "koaksijalni kabal" direktno prikljucuje na zenu, pa nije potreban asimetrican clan. Kod spajanja loga zena sa "pojacavacima" potrebno je obratiti paznju da li je "pojacivac" prolazan za dalje napajanje . Ako jeste potrebno je prekinuti napajanje prema loga zeni, zbog pojave kratkog spoja i neminovnog ostecenja ispravljaca. Loga zene se ne kvare i imaju znatno duzi rok trajanja od jagi zena. Zbog pretezno manjih dimenzija, laksa je "montaza" na balkonima, prozorima ili na krovu zgrade, zatim su otpornije na uticaj vetra, kise , snega itd. Koristite ih kad vam je signal relativno "jak" ili kada iz istog smera imate podrsku dva ili tri "slabija" predajnika . Zbog velikog prijemnog ugla otporne su na refleksiju (duh, senku fantomsku sliku kako se zove pojava kad imate uporedo vise loga zena).

Ovaj prilog sam obradio licno ja, i neka mi ne zamere one koje sebe prepoznaju , u ovom, zaista fantasticnom i nezaboravnom tipu zene...
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

maka

Početnik

(10)

Postovi: 1

Datum registracije: 15.08.2002

 • Poruku poslati

4

Utorak, 20. August 2002

Tema je vrlo dobra,

Ja sam ing.elektrotehnike i radim u Svedskoj firmi ABB(Pred. u Istan.).
Bavim se kompenzacijom reaktivne energije i u projektovanju "power systema".

Od 1.Sep.2002. prelazim u department "automatike".
PLC,DRIVE,IT... svi koji se bave ovim granama elektrot.
nek mi se jave -otvoren sam za saradnju.

Pozdrav svima

Sadik Makic-Maka :)

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

5

Utorak, 20. August 2002

MERHABA ....
I HILJADU SELAMA I ZAGRLJAJA ZA NASEGA MAGISTRA ING. SADIKA KOJI SE POSLIJE DUZIH RAZMISLJANJA JAVIO.MAKA BRATE OCEKUJEM OD TEBE JOS PUNO KOMENTARA NE SAMO NA TVOM TERENU NEGO IGRAJ I U DEPLASMANU.JUSKO
Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

pazarka

Početnik

(10)

 • »pazarka« je zabranjen

Postovi: 10

Datum registracije: 04.10.2002

 • Poruku poslati

6

Petak, 04. Oktobar 2002

keep up the good work ..

[SIZE=2] Drago mi je da vidim i neke tehnicke teme na ovom Forumu. I nadam se da ce biti i jos zanimljivijih i aktuelnijih u buducnosti ;) . Moj interes je prevashodno na polju Robotike, Inteligentnih Sistema, Pametnih Materijala... [/SIZE]


[SIZE=1]Ing. Automatike (trenutno na Magisteriju u istoj oblasti)[/SIZE]
[SIZE=1]
EtErNaL DiSrUpTeR..8)
[/SIZE]

7

Utorak, 18. Novembar 2003

Ja poceh ko Babbha, al' moram da vas priupitam sta se desilo sa elektorotehnikom na forumu?Kud su nestali svi elektrotehnicari/ke? :rolleyes:
"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

hadalj

Profesionalac

(10)

 • »hadalj« je muško

Postovi: 1.445

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Paris

 • Poruku poslati

8

Utorak, 18. Novembar 2003

nesta Sadik Makic-Maka, nesta elektrotehinka, al srecom su tu logo-zene, a neko i to dovoljno
malo za promenu

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

9

Četvrtak, 04. Decembar 2003

Pozdrav svima,
Ja nisam inzinjer elektrotehnike, niti sam u ikakvoj vezi sa tom strukom, ali me jako interesuju neke od gore pomenutih tema: Inteligentni sistemi i "pametni" materijali. Ukoliko neki od clanova foruma ima tekstove na ove teme, bio bih mu zahvalan da ih uplouduje na forum. Pretpostavljam da su studenti inzinjeringa u inostranstvu bolje upuceni u ovu problematiku, pa se nadam da ce naci vremena da podele to znanje pre svega samnom "laikom" a naravno i sa ostalima. Preporuka za citanje takodje dolazi u obzir.... Thanx in advance !

P.S. Mislim da bi uplodovanje ovakvih textova znatno unapredilo sadrzaj ovog foruma. Please activate !?!
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

irfan

Početnik

(10)

 • »irfan« je zabranjen

Postovi: 8

Datum registracije: 08.11.2002

 • Poruku poslati

10

Subota, 17. Januar 2004

jedno pitanjce

....upuceno nashim expertima za antene:
Da li otpornost(impedansa)antene utice na prostiranje elektromagnetskih talasa u smislu postojanja reflektovanih talasa kroz nas koaksijalac ili neki drugi vod na koji sa nastavlja nasha antena(ili ne nastavlja)

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško
 • »sans« je autor ove teme

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

11

Ponedjeljak, 19. Januar 2004

Iz tvog pitanja se već naslućuje odgovor...

Da, impedansa antene- bilo da se radi o prijemnoj ili pak predajnoj anteni- mora biti prilagođena sa ostalim komponentama sistema. U slučaju neprilagođenja, javlja se refleksija, a pojava refleksije pak utiče na pojavu parazitne ugaone modulacije, tj na vodu koji povezuje antenu sa ostatkom sistema dolazi do pojave stojećih talasa.
Impedansa antene je u opštem slučaju kompleksna veličina i njena reaktansa zavisi od provodnih elemenata u bližoj okolini antene ( gde se pod bližom okolinom podrazumeva rastojanje od desetak talasnih dužina talasa koji se prenosi), pa treba voditi računa i o tome da se u blizini antene koju hoćemo koristiti kao predajnik/prijemnik ne nalaze izvori neželjene promene impedanse. U slučaju priključka dva ili više prijemnika iza prijemne antene takođe je potrebno izvršiti prilagođenje impedanse celokupnog sistema ( npr. prilikom priključenja dva ili više TV na jednu antenu - gde se pomoću relativno jednostavnog elektronskog sklopa napravi prilagođenje na 75-omski vod do antene).

P.S. Istu ovu analogiju možemo primeniti i na žene, tj. potrebno je prilagoditi se ženi ;) i prilikom odabira žene, birati onu kojoj se najlakše možeš prilagoditi :P , a moraš voditi računa i o tome da u bližoj okolini žene nema onih koji unose smetnje i povećavaju ili umanjuju njenu prirodnu i proračunatu impedansu, jer onda je prilagođavanje teže sprovesti u delo. ?(
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

Social bookmarks