Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Utorak, 18. Mart 2003

ARDS, izazvan nepoznatim, smrtonosnim virusom pneumonije, već poneo vi

Pozdrav za sve prijatelje foruma.
Gledajući domaće i strane vesti, primetih, a nadam se da ste i vi čuli da se nad svetom nadvila još jedna opasna, pomalo misteriozna epidemija.
Reč je o AKUTNOM DISTRES SINDROMU izazvanom, do sada nepoznaim virusnim izazivačem upale pluća.
Ova za sada još nepoznata virusna infekcija pluća kod čoveka veoma brzo dovodi do teškog akutnog stanja tzv ARDS, koji se veoma teško leči i već je odnela nekoliko života, a veliki broj je inficiran.
Za svetske naučnike za sada je ovaj izazivač nepoznat, što prestavlja poteškoće u merama prevencije, ranog otkrivanja, i adekvatnog pravovremenog lečenja.
Pogledaj te više informacija na ovoj adresi:
http://www.msnbc.com/news/885653.aps?ocv=haoo
Pozdrav

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

2

Utorak, 18. Mart 2003


Pozdrav, za sve prijatelje foruma.
Pokušaću na kratko da vam prekopiram jedan tekst :
SZO (WHO) izdala globalno upozorenje zbog slučajeva atipične pneumonije u Aziji

16.03.2003. Još od sredine veljače, svjetska zdravstvena organizacija radi na potvrđivanju izvještaja o pojavljivanju i epidemijama teških oblika pneumonije u Vijetnamu, administrativnom području Hong Konga i u pokrajini Guangdong u Kini.

U Vijetnamu je epidemija počela jednim slučajem koji je bio hospitaliziran radi liječenja teških, akutnih respiratornih simptoma, nepoznatog uzročnika. Osoba je prijavila loše opće stanje tijekom privatnog putovanja, nakon čega je "pao u krevet", kratko nakon dolaska u Hanoi iz Šangaja i Hong Konga u Kini. Ubrzo nakon primanja u bolnicu, 20 zaposlenika zdravstvene ustanove u koju je spomenuta osoba primljena također se razboljelo, pokazujući iste simptome. Simptomi bolesti uključivali su kliničku sliku vrlo nalik gripi (brzi početak visoke temperature praćene bolovima u mišićima, glavobolja, grlobolja). Ovo su bili najčešći simptomi zabilježeni kod oboljelih. Rani laboratorijski nalazi pokazivali su trombocitopeniju (smanjeni broj krvnih pločica - trombocita - koji sudjeluju u zgrušavanju krvi) i leukopeniju (smanjen broj leukocita - upalnih stanica). Kod nekih osoba, ali ne kod svih, bolest je progredirala u tešku pneumoniju, zahvaćajući oba plućna krila. Teško oštećenje plućnog tkiva uzrokovalo razvijanje akutnog respiratornog distresa, što je pak zahtijevalo uvođenje asistiranog disanja na posebnom aparatu - respiratoru. Neki su se bolesnici oporavljali od bolesti, dok su drugi ostajali teško bolesni.

Najnovija vijest odnosi se na prijavljivanje nove pojave ove bolesti u jednoj javnoj bolnici u Hong Kongu. Od ponoći 11 ožujka, pregledano je 50 zdravstvenih radnika, dok je kod 23 utvrđena febrilna bolest. Svi su zaprimljeni u bolnicu na promatranje kao preventivna mjera. Osam osoba iz skupine oboljelih razvilo je rane znakove upale pluća na RTG snimkama. Njihovo stanje je stabilno. Još tri zdravstvena radnika sama su se prijavila u bolnicu sa simptomima bolesti, a kod dvoje je utvrđen RTG znak pneumonije.
Do sada nije pronađena veza između epidemije u Hanoiu i Hong Kongu.

Sredinom veljače, vlada republike Kine izvijestila je o 305 slučajeva atipične pneumonije, s pet smrtnih slučajeva, što je zabilježeno u regiji Guangdong. Kod dva smrtna slučaja dokazana je infekcija klamidijom. Daljnja istraživanja se nastavljaju.

Obije epidemije su povezane uz bolničke uvijete. Stoga su u najvećem riziku za pobola od ove, još neidentificirane bolesti, zdravstveni djelatnici.

Trenutno se poduzimaju dalja istraživanja na otkrivanju uzročnika i povezivanju spomenutih epidemija.
Pozdrav


 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Petak, 21. Mart 2003

Zabelezen i jedan slucaj u Rumuniji! Sta mislis da li ce doci do nas? ;) Ja ipak mislim da nece, ili bar tako kazu u Zavodu za zastitu zdravlja Srbije...

Sit Hungry Doesn't Believe

Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Četvrtak, 27. Mart 2003

ne , FAKANI, ja mislim da nece doci, jer preduzete su sve preventivne mere, ali nikad se ne zna
Eto ako i dodje taj virus, tu ste vi, imamo mi bar novih doktora, pa se borite sa tim
ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Četvrtak, 27. Mart 2003


Tako se nekad mislilo i za Variolu veru, pa je došla u Jugoslaviju.
Nikad se nezna.
Mada daj Bože da se ne desi da se pojavi neki slučaj ARDS-a kod nas, mislim da bi prva ekipa lekara i sestara koja bi došla u susret sa takvim bolesnikom sigurno obolela.
Po meni nije problem kad znaš sa čime imaš posla, problem je kad do kraja nisi upoznat o kakvoj se infekciji i bolesti radi, a na današnje vreme virusologija je otišla tako daleko, ali je ipak nemoćna kada su u pitanju mutantne forme virusa, a naročito je opasna brzina kojom se njihov nukleinski zapis menja i modifikuje prema svakoj situaciji.
Pozdrav

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

6

Subota, 29. Mart 2003

Pozdrav, za sve prijatelje foruma.
Evo šta o ARDS-u, misle hrvatski stručnjaci :
˝Teško je reći o čemu se radi, zasad sve ostaje na spekulacijama, može biti svašta od kuge do ptičje groznice.˝ kazao je prof. dr. Nikola Bradarić predstojnik Odjela za zarazne bolesti Kliničke Bolnice u Splitu.
" Najvjerojatnije se radi o uzročniku s kojim smo se već susreli a koji je na neki način, eventualno mutacijom, promijenio virulentnost, iako je moguće da je riječ o nečem sasvim novom. Ukoliko je pak riječ o dosad nepoznatom uzročniku veća je vjerojatnost da se radi o virusu nego o bakteriji. "

Ovaj članak je potvrdio moju teoriju, da se radi o nekom poznatom, ali mutiranom virusu, koju sam napisao u gornjem postu.
Pozdrav

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

7

Subota, 29. Mart 2003


[SIZE=2]
Teški akutni respiratorni sindrom (SARS)
[/SIZE]

" Teški akutni respiratorni sindrom (Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) - epidemija zabilježena u više zemalja

Preliminarni nalazi upućuju na virusnog uzročnika bolesti
Istraživački timovi dvaju laboratorija, jednog u Njemačkoj, drugog u Hong Kongu, otkrili su u uzorcima uzetim od bolesnika sa slikom SARS-a, dijelove virusa iz porodice Paramyxoviridae.

To je tek prvi korak u konačnom razotkrivanju uzročnika spomenute bolesti. Prijašnji testovi provedeni u brojnim laboratorijima nisu uspjeli dokazati nikakvog uzročnika, bilo da se rasi o bakteriji ili virusu, uključujući prisutnost virusa influence, za kojeg je dokazano da može uzrokovati sličnu kliničku sliku, pogotovo stoga što je taj virus prisutan u pogođenim regijama svijeta. Upravo je neuspjeh u dokazivanju uzročnika SARS-a sugerirao da bi uzročnik nove, i do sada nepoznate bolesti mogao biti neki novi, za sada ne registrirani patogen.

Čvrsti dokazi o uzročniku za sada ne postoje. Stručnjaci napominju da će biti potrebna daljnja detaljnija ispitivanja koja bi eventualno mogla potvrditi o kojem se uzročniku zapravo radi.

Preliminarni rezultati u otkrivanju uzročnika tek su prvi korak ka njegovom dokazivanju, ali su neobično važni jer oni mogu preciznije usmjeriti daljnja istraživanja.

Otkriće uzročnika bilo bi od velike pomoći u kliničkoj medicini, jer bi liječnici mogli preciznije koristi lijekove u liječenju i sprječavanju bolesti. Osim pomoći u izboru prave terapije, otkrivanje uzročnika moglo bi pomoći u razvijanju dijagnostičkih metoda, koje bi bile od velike pomoći na razini bolnice, ali ina državnom i internacionalnom nivou u slučaju izbijanja većih epidemija. To bi također smanjilo veliki broj lažno pozitivnih slučajeva.

Na dan 19 ožujka, ukupni broj prijavljenih slučajeva za koje se sumnja da se radi o SARS iznosio je 264, dok je broj smrtnih slučajeva iznosio 9. Izvještaji su prikupljani iz 10 zemalja (Kanada, Kina, Singapur, Njemačka, Slovenija, Španjolska, Tajland, Velika Britanija, Vijetnam i SAD). Hong Kong i Hanoi u Vijetnamu, te Singapur najrizičnije su zone.

Paramyxoviridae porodica virusa
Virusi iz ove obitelji uključuju mnoge poznate i raširene uzročnike najčešće respiratornih bolesti kod ljudi, poput respiratornog sincicijskog virusa, virusa ospica i zaušnjaka. Neki od ovih virusa su jako prošireni, posebno u zimskom razdoblju godine.

Paramyxoviridae uključuju također dva nedavno otkrivena patogena Hendra virus i Nipah virus.

Nipah virus uzrokovao je smrtne slučajeve u Maleziji, kod osoba u bliskom kontaktu sa svinjama. Izbijanje epidemije bilo je obilježeno s oko 250 slučajeva encefalitisa sa 105 smrtnih ishoda.

Dvije odvojene epidemije Hendra virusom uzrokovale su dva smrtna slučaja kod ljudi u Australiji 1994 i 1995. Zaraza je bila povezana s teškom respiratornom bolešću konja. Kod obije epidemije nije zabilježen prijenos bolesti s osobe nas osobu. Također nije bio dostupan lijek kod obije virusne bolesti. "
Preuzeto sa sajta HRVATSKA MEDICINA.
Pozdravhadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

8

Nedjelja, 30. Mart 2003

" Virus doctor dies
21.19PM GMT, 29 Mar 2003
The doctor who first identified the deadly pneumonia virus which has killed at least 55 people worldwide has become its latest victim.

Carlo Urbani, 46, a World Health Organisation (WHO) doctor, identified the outbreak of SARS in a US businessman admitted to hospital in Hanoi, Vietnam.

The UN health agency has announced his death but did not say where or when he had succumbed.

However, an official at Thailand's public health ministry said a foreign doctor, believed to have contracted SARS, died in a Bangkok hospital.

The doctor contracted the virus in Vietnam and had been in hospital for 15 days in Bangkok, the official said.

Meanwhile, the number of people infected with the Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) has risen sharply in Hong Kong.

And fears about the virus have spread in Singapore, where cinemas and shopping malls are deserted as people stay away to avoid contracting the infection.

Nearly 1,500 people have been infected around the globe after the virus first showed up in China and was subsequently carried to other parts of Asia, Europe and the United States by travellers.

The US government has urged Americans to postpone travel to parts of Asia.

In an effort to rein in the disease, Taiwan ordered a quarantine of some 240 family members and friends of its 10 patients battling the deadly respiratory disease.

Outside mainland China, infection numbers are highest in Hong Kong and Singapore.

Desperate to break the cycle of the deadly virus, both cities have shut schools and quarantined people who may have been exposed. "


hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

9

Nedjelja, 30. Mart 2003

Jos jedna zrtva virusa SARS, njegov pronalazac


Italijanski profesor Carlo Urbani, rodzen 1946. godine, stalno zaposljen kao ekspert za viruse pri Ujedinjenim nacijama, podlegao je infekciji virusom SARS.
Pozdrav

10

Ponedjeljak, 31. Mart 2003

hmmm....

Za tzv. smrtonosnu "upalu pluca" cula sam prvi put na TV-u pre par sedmica. Tada nisam bas obracala paznju na to sto se o novoj "bolesti" govorilo. Ali...nakon dva dana, sve oko mene je brujalo o tome TV, novine, drustvo,Azijati... Tda je moje interesovanje za ovu bolest naglo poraslo, tako da sam i ja malo istrazivala.Kineze srecem svakog dana, i ne znam ko je od njih, niti kada je poslednji put bio "kuci", da li je ispracao/docekivao svoje rodjake, prijatelje koji su se upravo vratili iz "otadzbine" (Kine, Vijetnama,.....)
Dosla sam do slicnih podataka koje je dr.hadzied naveo.
Preventiva je najbolja, to sam naucila do sada. Ali... sta raditi onda, kada nam je ono cega se trebamo cuvati potpuno nepoznato ? ?(


@And_U_Price: Nikada ne bih bila tako sigurna i nikada ne bih 100% verovala niti jednom "Zavodu za zastitu zdravlja" kada je o ovakvim slucajevima rec... Everything is possible.

Mada se iskreno nadam da do nas nece stici ;)@ hadzied :Hvala ti sto se uvek pobrines da mi budemo pravovremeno informisani o ovako vaznim pitanjima i dogadjajima
"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

11

Subota, 05. April 2003

Informacija o epidemijskoj pojavi teškog akutnog
respiratornog sindroma (SARS) u više zemalja

Trenutno raspoloživi podaci o pojavi SARS-a (Severe Acute Respiratory Syndrome) ukazuju da većinu slučajeva obolelihčine zdravstveni radnici ičlanovi njihovih porodica, koji su imali direktan kontakt sa obolelima od SARS. Broj obolelih koji nisu bili u bliskom kontaktu i dalje je mali i nema podataka da se drastično povećava.

WHO sugeriše da nisu neophodne zabrane letova.

Izolovani slučajevi za koje se sumnja da su SARS i dalje se prijavljuju . Zaključno sa 19.3.2003, zdravstvene vlasti proveravaju slučajeve u Kanadi, Kini, Tajvanu, Hong Kongu, Sloveniji, Singapuru, Tajlandu, Vijetnamu, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, USA.
Promena podataka u vremenu je moguca. SARS je diferencijalno dijagnostički. To znači da tek kada je otkriven uzročnik koji u potpunosti odgovara kliničkoj slici pacijenta, pacijent se smatra slučajem SARS-a.

Ukupan broj uključuje i broj umrlih.

Trenutni, najveći broj obolelih je u Hong Kong i Hanoju (Vijetnam). Singapur se nalazi na trećem mestu po broju obolelih. Svi prijavljeni slučajevi u drugim delovima sveta povezani su sa putovanjima u proteklih 10 dana u ova područja. I dalje nije utvrdjeno da li je pojava atipične pneumonije u juznoj Kini novembra meseca povezana sa tekućom zarazom.

U Hanoju, 13 od 57 slučajeva pokazuje poboljšanje kliničke slike.

U područjima gde je dokumentovana transmisija sa osobe na osobu, slučajevi se gotovo isključivo javljaju kod zdravstvenih radnika ili osoba u bliskom kontaktu sa pacijentom, kao sto sučlanovi porodica. Trenutno raspoloživi podaci ukazuju da je za prenos infektivnog agensa neophodan direktan i blizak kontakt. Ne postoje dokazi o transmisiji putem običnog kontakta.

Zbog povećanog stepena mera zdravstvene kontrole, slućajevi se brzo identifikuju i odmah izoluju. Sekundarna transmisija se nije javila nakon otkrivanja i pravilnog tretmana "doputovalih*" slučajeva
Mere za sprečavanje,širenje i suzbijanje teškog akutnog respiratornog sindroma (TARS)

(Mere je pripremila Ekspertska grupa za praćenje aktuelne epidemiološke situacije Instituta za zaštitu zdravlja Srbije)


1. mere na sprečavanju unošenja:

- edukacija i informisanje svih posada u međunarodnom saobraćaju (avioni, vozovi, autobusi...)-nadležnost graničnog sanitarnog inspektorata
- organizacija neposredne kontrole putnika na graničnim prelazima-nadležnost graničnog sanitarnog inspektorata

- prilikom ulaska u zemlju svaki putnik (sa epidemiološkim rizikom) dobija uputstvo sa kojim se obraća nadležnom lekaru u slučaju pojave tegoba koje su navedene u definiciji slučaja

- u slučaju prepoznavanja i otkrivanja suspektnog slučaja obaveštava se nadležna epidemiološka služba, radi sprovođenja daljih aktivnosti-nadležnost graničnog sanitarnog inspektorata

- informisanje- upoznavanje javnosti sa prirodom bolesti preko zdravstvenih službi sa merama za sprečavanje, suzbijanje iširenje

TARSa, a na osnovu preporuka kojeće se dobijati u IZZZ/ZZZZ: nadležne ustanove su IZZZ Srbije, GZZZ Beogead, IZZZ Novi Sad, IZZZ Niš, IZZZ Kragujevac i okružni zavodi za zaštitu zdravlj a u R. Srbiji.

2. mere i postupci u slučaju pojave suspektnog slučaja (mere sprečavanja širenja):

2.1. Postupak sa suspektnim slučajem otkrivenim na graničnom prelazu

Granični sanitarni inspektor obaveštava o suspektnom slučaju nadležnu epidemiološku službu. Epidemiolog uzima anketu i procenjuje dalji sled aktivnosti:
- ako proceni da se radu o suspektnom slučaju TARSa (prema kriterijumima u definiciji), angažuje ekipu hitne medicinske pomoći za transport do najbliže infektivne klinike/ odelenja ili druge ustanove u kojima je određen prostor za izolaciju.

Za grad Beograd:
- anketiranje sprovodi epdiemiološka služba GZZZ Beograd
- transport obezbeđuje ambulanta Aerodroma Beograd, a po potrebi se angažuje Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć
Na drugim graničnim prelazima postupci su analogni sa napred navedenim.

O pojavi suspektnog slučaja nadležna epidimiološka služba izveštava Centar za prevenciju i kontolu zaraznih bolesti u IZZZ Srbije
- Mere zaštite inspekcijskog i medicinskog osoblja u kontaktu sa suspektnim slučajem
Preporučuje se primena zaštitnih naočara, rukavica i maske.

- Nadležna ustanova za pripremu stručno-metodološkog uputstva za postupke u tekućoj i završnoj dezinfekciji (transportnog sredstva, prostora za izolaciju, izlučevina itd.), u skladu sa preporukama SZO i CDC je Zavod za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju
Poslove dezinfekcije po nalogu nadležnog epidemiologa i sanitarne inspekcije za Beograd sprovodiće Zavod za DDD, a u R.Srbiji higijensko-epidiemiološke službe IZZZ/ZZZZ u skladu sa uputstvima kojeće pripremiti Zavod za DDD.

2.2. Postupak sa osobom iz kontakta sa suspektnim slučajem

Osobe iz bliskog kontakta, prema definiciji, sa posebnim akcentom na zdravstvene radnike, stavljaju se u zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana. U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na TARS nalaže se izolacija i lečenje. Bliski kontakti ovih slučajeva, takođe se stavljaju pod zdravstveni nadzor u istom trajanju.

2.3. Postupak sa ostalim kontaktima u prevoznom sredstvu

Kod ostalih kontakata nalaže se stavljanje u zdravstveni nadzor u trajanju od 10 dana. U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na TARS nalaže se izolacija i lečenje. Bliski kontakti ovih slučajeva, takođe se stavljaju pod zdravstveni nadzor u istom trajanju.

2.4. Postupak sa suspektnim/verovatnim slučajem

- izolacija suspektnog slučaja u prostor za izolaciju nadležne infektivne klinike/odelenja ili drugog odelenja u kome je određen prostor za izolaciju

Klinika za infektivne i tropske bolesti KC Srbije je nadležna za -pripremu stručno-metodološkog uputstva za kliničku dijagnostiku i lečenje ovih slučajeva.
U odnosu na do sada date preporuke navodi se sledeće:
Suspektni na oboljenje imaju telesnu temperaturu > 38, jedan ili više pomenutih respiratornih simptoma navedenih prethodno i blizak kontak sa osobom oblelom od TARS-a, odnosno podatak o putovanju u oblasti gde ima bolesti ; suspektne na oboljenje treba:

1. trijažno odmah smestiti u sobu za izolaciju
2. treba imati hiruršku masku i druga zaština sredstva prilikom pregleda,
3. obratiti posebnu pažnju na putovanja u regije zahvaćene oboljenjem, kao i na kontakte sa osobama koje imaju akutnu respiratornu bolest u poslednjih deset dana,
4. Potrebno je uz zaštitu okoline (maska za pacijenta ili drugo) uraditi radiografiju grudnog koša i kompletnu krvnu sliku,
5. ako je radiografija normalna dati savet o održavanju lične higijene i eventualnom boravku kod kuće do potpunog opravka,
6. ukoliko radiografija pokazuje uni ili bilateralne promene sa ili bez intersticijske infiltracije ponašati se kao sa verovatnim slučajem,

Verovatno oboleli imaju podatke kao "suspektni" slučaj uz radiološke znake pneumonije ili respiratornog distres sindroma ili smrtonosnu respiratornu bolest kod koj na obukcionom nalazu imaju respiratorni distres sindrom neutvrđene etiologije. Verovatno obolele treba:
1. Hospitalizovati i izolovati zajedno sa drugim slučajevima TARS-a
2. treba uzeti sledeće uzorke za pregled: brisždrela i nazofaringsa
3. krv za kopletnu krvnu sliku trombocite, hemokulturu i serološke analize i ostale rutinske analize
4. pregled urina
5. bronhoalveolarni sekret
6. Preglede obaviti u laboratorijama koje odredi IZZZ Srbije, odnosno nadležne epidemiološke službe
7. Laboratorijske analize i radiografiju grudnog koša kontrolisati po potrebi i stanju obolelog
8. Bolest lečiti prema kliničkim pokazateljima; prema dosadašnjim iskustvima intravenski dat ribavirin i steroidi mogu da stabilizuje stanje jednog broja obolelih.

Posebno podvlačimo da se bolest lakoširi među zdravstvenim radnicima u okolini obolelog, te su potrebne permanentne mere zaštite koje podrazumevaju:
- nošenje hirurške maske i drugih zaštitinih delova odeće (rukavice, manitili, kaljače,štitnci za oči) pri pristupu sumnjivom na oboljenje; pranje ruku pre i posle pregleda,
- navedene merama zaštite treba sprovoditi kod svih zdravstvenih radnika, uključujući i laboratorije, i pomoćnog osoblja koji bolesniku pristupaju, odnosno imaju kontakt sa bolesničkim materijalom,
- merama zaštitnog tretmana treba obuhvatiti sve sekrete i ekskrete i telesne tečnosti obolelog, koje treba tretirati u dogovoru sa nadležnom epidemiološkom službom.

Potrebno je obezbediti permanentan kontak sa nadležnim epidemiološkim službama (IZZZ/ZZZZ), kojiće stalno biti obaveštavani o kretanju oboljenja, kao i o novim preporukama za postupak sa suspektno obolelima, verovatno obolelima i kontaktima.

- Stručno metodološko uputstvo za uzorkovanje materijala za virusološku dijagnostiku kod sumnjivih/verovatnih slučajeva je u nadležnosti Instituta za imunologiju i virusologiju i Torlak
- Stručno metodološko uputstvo za uzorkovanje materijala za mikrobiološku dijagnostiku kod sumnjivih/verovatnih slučajeva je u nadležnosti IZZZ Srbije
- U slučaju smrtnog ishoda za analizu materijala sa autopsije je nadležan Institut za patologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu:
-zamrznuta i formalinom fiksirana tkiva sa autopsije
-traheobronhijalni ili pulmonalni bioptat fiksiran u formalinu
Suspektan slučaj prema definiciji SZO:


Osobe sa simptomima posle 1. 02. 2003. godine:

- Visoka temperatura (>38%) i jedan ili više simptoma od strane respiratornog trakta uključujući kašalj, plitko (površno) disanje, otežano disanje
i jedan ili više od sledećih direktan kontakt sa osobom kod koje je dijagnostikovan SARS
- nedavno putovanje u područja u kojima je dijagnostikovan SARS
(Kanada, Hong Kong, Filipini, Singapur, Tajland, Vijetnam, Nemačka)


Verovatan slučaj:


- Suspektan slučaj sa rentgenski potvrđenom Pneumonijom ili Respiratornim distres sindromom


ili


- smrtni slučaj prouzrokovan nejasnim oboljenjem respiratornog sistema, sa potvrdom resriratornog distres sindroma na autopsiji, bez identifikovanog uzročnika


SARS može biti udružen i sa drugim simptomomima uključujući: glavobolju, ukočenost mišića, gubitak apetita, konfuziju, ospu i dijareu.


Social bookmarks