Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

salkosalko

Početnik

(10)

 • »salkosalko« je muško

Postovi: 7

Datum registracije: 03.11.2010

 • Poruku poslati

41

Četvrtak, 18. Novembar 2010

VAŠINGTON - Sloboda veroispovesti u Srbiji zagarantovana je ustavom ali postoji diskriminacija odredjenih verskih grupa, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u svetu. U izveštaju, koji obuhvata period od 1. jula 2009. do 30. juna ove godine, ocenjuje se da u Srbiji nema državne religije ali da dominantna Srpska pravoslavna crkva i druge "tradicionalne" verske zajednice uživaju donekle povlašćen tretman.

Poštovanje verskih sloboda i dalje je problematično zbog proizvoljne primene i tumačenje zakona o verskim zajednicama, a policijska istraga slučajeva vandalizma i govora mržnje često je spora i nepotpuna, navodi se u izveštaju koji prenosi Glas Amerike.

Zakon priznaje sedam "tradicionalnih" verskih zajednica, pored SPC, Rimokatoličku crkvu, Islamsku zajednicu i Jevrejsku zajednicu, kao i Slovačku evangelističku crkvu, Reformatorsku hrišćansku crkvu i Evangelističku hrišćansku crkvu.

Do kraja perioda koji izveštaj obuhvata bilo je registrovano 16 "netradicionalnih" zajednica. Neke su registrovane kao "verske organizacije", umesto kao "verske zajednice", a to im ne daje ista prava koja imaju tradicionalne.

Izveštaj ukazuje s druge strane da je smanjen broj slučajeva zlostavljanja ili diskriminacije na osnovu verske pripadnosti, ali da lideri manjinskih verskih zajednica i dalje prijavljuju vandalizam, fizičke napade i negativne medijske izveštaje o tim grupama.

Kako se ocenjuje u izveštaju, odnos srpskih vlasti prema poštovanju verskih sloboda ostaje "problematičan" zbog Zakona o veri i zato što Ministarstvo vera "arbitrarno primenjuje i tumači zakon i podzakonske akte".

U poglavlju o Kosovu, koje je u izveštaju posebno obradjeno, navodi se da nije zabeležena promena statusa u odnosu na prethodnu godinu i konstatuje da vlada u celini poštuje verska prava a Ustav i drugi zakoni doprinose opštoj slobodi veroispovesti.

Iako su slučajevi društvene diskriminacije i nasilja, kako izgleda, motivisani etničkim a ne verskim razlozima, a zbog tesne povezanosti tih elemenata na Kosovu, teško je proceniti koji su incidenti bili motivisani verskom, a koji etničkom netrpeljivošću, konstatuje se u izveštaju Stejt departmenta.

U izveštaju se naglašava da je američka vlada intervenisala u specifičnim slučajevima kako bi se zaštitili verski objekti Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je predstavljajući izveštaj istakla da su zbog kršenja ljudskih prava posebno izdvojeni Burma, Kina, Eritreja, Iran, Severna Koreja, Uzbekistan, Saudijska Arabija i Sudan.

Ona je navela da su u periodu koji izveštaj obuhvata kineske vlasti proganjale budističke sveštenike, neregistrovane hrišćanske grupe i ujgurske muslimane, dok je u Severnoj Koreji zabeležen "isuzetno nizak nivo poštovanja verskih sloboda".

Poštovanje verskih sloboda u Iranu i dalje je u padu a primećeno je i da radikalni islamistički elementi u Iraku vrše ogroman pritisak na pojedince i grupe da se priklone ekstremističkom tumačenju islama.

Hilari Klinton se izjasnila i protiv nastojanja nekih zemalja, uglavnom islamskih, da zabrane klevetničke izjave o veri, ocenivši da se time ograničava sloboda govora.

Ona je rekla da će se SAD suprotstaviti nastojanjima da se u UN osudi kritički ili uvredljiv govor o nekoj veri, čak iako je namera te zabrane da se zaštiti društvo. Klintonova je istakla da SAD osudjuju govor mržnje ali da nisu za to da se takav govor zabrani.

IZVOR: BETA.RSbuco

Učenik

(10)

 • »buco« je muško

Postovi: 94

Datum registracije: 06.07.2008

Lokacija: sarajevo

 • Poruku poslati

42

Petak, 19. Novembar 2010

Upravo se oko 20.00 sati večeras završila Tribina povodom Dana Sandžaka u Domu Armije BiH u Sarajevu, na kojoj su učešće uzeli: Ramiz Dreković, predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, predsjednik Odbora za pomoć Sandžaku Avdo Hebib, predsjednik Odbora za obnavljanje Narodnog vijeća Sandžaka Džemail Suljević i glavni muftija IZ u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić. Velika sala Doma Armije je bila pretijesna da primi sve učesnike Tribine. Skup je bio veličanstven, podrška Sandžaklija autonomiji Sandžaka je neupitna. Pošto su bile mnogobrojne medijske kuće očekivati je opširniji izvještaj, posebno govor uvafenog efendije Zukorlića koji je često prekidan gromoglasnim aplauzima kao znak podrške njegovim stavovima u rješavanju ljudskih prava Bošnjak Sandžaka.Svoj govor je završio “Bajram Mubarek Olsun, Mubarek Olsun Dan Sandžaka”.

p.s. lično prisustvo

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

43

Subota, 20. Novembar 2010

Na najlepsi moguci nacin bih zamolio clanove foruma prije svega Jasmina i Eda da mi malo pojasne poslednje nastupe u javnosti Sulejmana Ugljanina.O cemu se radi nista mi nije jasno.
Jel kupio kod Jakupa Lekovica teglu meda ili je bio kod Turabija ili mu je postao grk Beogradski hljeb ili je nesto drugo vidim da je hajirli krenuo nabolje da hajirli i ozdravi.
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

salkosalko

Početnik

(10)

 • »salkosalko« je muško

Postovi: 7

Datum registracije: 03.11.2010

 • Poruku poslati

44

Srijeda, 24. Novembar 2010

EVO JEDNOG KOMENTARA U VEZI POSETE TADICA NOVOM PAZARU JUCE: I NESTO NOVO STO OVAJ DUSAN JANJIC IZNOSI A TO JE MUFTIJIN PUT U VASINGTONU:
Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose međutim, smatra da je Tadić propustio veliku priliku da u okviru jedne šire posete obavi i taj delikatan politički zadatak – razgovor sa muftijom Zukorlićem. Ako se ne stvara atmosfera za raščišćavanje jednog od najvećih političkih problema – nepostojanje dijaloga sandžačkog muftije i Beograda, za Janjića onda sama poseta nema nikavog smisla.

„Umesto da se problemi rešavaju dok su rešivi propušta se ta prilika. I ja sam apsolutno siguran da posle posete Zukorlića Vašingtonu Tadić neće imati prostora za jedan razuman korak. Sada ostaje da vidimo šta će biti sledeći potez na primer u Preševu, da vas podsetim da je ista politika i prema Ištvanu Pastoru i Savezu vojvođanskih Mađara. Dakle, gde god se nađe neki lider koji nije spreman da bez pogovora prati Demokratsku stranku predsednik Tadić ga zaobilazi“, zaključuje Janjić
IZVOR:SLOBODNAEVROPA.ORG

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

45

Srijeda, 24. Novembar 2010

Evropski komesar za proširenje Štefan File uručio je danas predsedniku Vlade Republike Srbije Mirku Cvetkoviću http://www.media.srbija.gov.rs/medeng/documents/questionnnaire_srb.pdf]Upitnik Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji[/URL].

Nema ni jedne jedine rijeci o Bosnjacima ili Sandzaku.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

salkosalko

Početnik

(10)

 • »salkosalko« je muško

Postovi: 7

Datum registracije: 03.11.2010

 • Poruku poslati

46

Srijeda, 24. Novembar 2010

"Nema ni jedne jedine rijeci o Bosnjacima ili Sandzaku"
A SPOMINJEL SE GDJE:
VOJVODINA
KOSOVO
PRESEVSKA DOLINA
MADJARI U VOJVODINI

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

47

Srijeda, 24. Novembar 2010

Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

48

Četvrtak, 25. Novembar 2010

Citirano

Orginalno od salkosalko
"Nema ni jedne jedine rijeci o Bosnjacima ili Sandzaku"
A SPOMINJEL SE GDJE:
VOJVODINA
KOSOVO
PRESEVSKA DOLINA
MADJARI U VOJVODINI

Najprije da popravim link koji u gornjem komentaru ne radi. Dakle: Upitnik Evropske komisije o kandidaturi Srbije

U ovom upitniku se pominje Kosovo na raznim mjestima. Ovo ostalo se ne pominje a ne znam ni zasto bi se pominjalo. Ovdje je interesantno samo da li ima rijeci o Sandzaku ili o Bosnjacima jer, da te podsjetim, ti si ranije ustvrdio:

Citirano

Orginalno od salkosalko
Pitanje Sandzaka (ustavno pravno)i polozaj Bosnjaka u Sandzaku je to koje EU trazi od Srbije da resi pre ulaska Srbije u EU !!!

Malo mi cudno da je polozaj Bosnjaka i ustavno-pravno pitanje Sandzaka uslov a da se u ovakvom upitniku oni i ne pominju. Doduse, pominju se nacionalne manjine i njihova prava i zastupljenost u politickom i svakom drugom javnom zivotu. U tom kontekstu mozemo smatrati da su i Bosnjaci pomenuti. Ali, ni rijeci o ustavno-pravnom polozaju Sandzaka.

Dakle, @salkosalko, ne bi bilo lose da nam objasnis odakle ti tvrdnja da je pitanje Sandzaka (ustavno pravno) i polozaj Bosnjaka u Sandzaku to koje EU trazi od Srbije da resi pre ulaska Srbije u EU? Nemoj da me shvatis pogresno. Bezveze je da objasnjavam kako bih jako volio da je tako. Samo insistiram na odgovoru jer ne volim da mi se prodaje magla.

I jos jedna informacija koja je mozda u vezi sa ovom temom: Predstavljen program prekogranicne saradnje.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

49

Petak, 26. Novembar 2010

Pazite ovo sad.

Citirano

VAŠINGTON - Sloboda veroispovesti u Srbiji zagarantovana je ustavom ali postoji diskriminacija odredjenih verskih grupa, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o stanju verskih sloboda u svetu. (opsirnije)


A sef delagacije EU u Srbiji, Vensan Dezer kaze:

Citirano

U Srbiji se i pravno i praktično veoma poštuje sloboda veroispovesti i EU želi da podstakne vlast da se nastavi u tom smeru. (opsirnije)Trebali su se prvo dogovoriti. Nama ovi izvjestaji ne trebaju, mi znamo koliko nas u Srbiji postuju. No, ovi izvjestaju su bitni zbog ovoga o cemu ovdje razgovaramo.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Postovi: 47

Datum registracije: 12.12.2010

 • Poruku poslati

50

Nedjelja, 12. Decembar 2010

VIDEO: Dali su prava Bosnjaka u Sandzaku ugrozena?

Dali su prava Bosnjaka u Sandzaku ugrozena?
Zasto moze Vojvodina da ima autonomiju a Sandzak nemoze?

http://www.youtube.com/watch?v=uNi8HkB5W1k
Allah dž. neće izmjeniti jedan narod, dok taj narod ne izmjeni sebe.

Postovi: 47

Datum registracije: 12.12.2010

 • Poruku poslati

51

Utorak, 14. Decembar 2010

Discrimination of Bosniaks (muslims) in Sandzak region (Serbia)

http://www.youtube.com/watch?v=IBFcXYLVCT8
Allah dž. neće izmjeniti jedan narod, dok taj narod ne izmjeni sebe.

Postovi: 47

Datum registracije: 12.12.2010

 • Poruku poslati

52

Četvrtak, 16. Decembar 2010Discrimination of Bosniaks in Sandzak region
http://www.youtube.com/watch?v=IBFcXYLVCT8


Mi smo specifican narod.
Sandzaklije smo mi od kojih drhte svi.

Ko su Sandzaklije? Prvi dio (Sport)
http://www.youtube.com/watch?v=4Qbpfkf-_pg

Allah dž. neće izmjeniti jedan narod, dok taj narod ne izmjeni sebe.

rootXTX

Učenik

(10)

 • »rootXTX« je muško

Postovi: 162

Datum registracije: 24.10.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

53

Četvrtak, 16. Decembar 2010

chudnog li naroda ;)

Pravo mi zanimljivo posle snimka(Zabranjeni forum) na tv, Pink BIH, onih chetnika, kako im iz ochiju zloba viri, da ovi nashi ostanu ravnodushni i dalje napadaju ideje koje su svima nama muslimana u Sandzaku opshte korisna.

Hej, oo, ne valja prizivat nevolju, al' trebo bi vlah' malo da se probudi vishe da shibaju, izgleda ni to nas nebi ujedinilo...
Neka ih, shvatiche jednog dana da nisu u pravu ono shto su radili, bojim se da che kasno bit'.

Biche Autonimije Sandzaka, Insh'Allah, pa ne svidjelo se ovim nashim izdajnicima i onim chetnicima, koji, onako s' merakom gledaju propast nas muslimana u Sandzaku a i shire.

Kud se odmetnushe ovi "nashi"...? :(


ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

54

Petak, 07. Januar 2011

Zanimljiv intervju u kojem Ramiz Crnisanin daje svoje vidjenje ovog pitanja.

Interview
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

55

Petak, 21. Januar 2011

Iz najnovije Rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji:

24. Pozdravlja napore Srbije na polju zaštite manjina; ističe, međutim, da je potrebno poboljšati pristup informacijama i obrazovanju na manjinskim jezicima, naročito u slučaju bošnjačke, bugarske, bunjevačke i rumunske manjine;

25. Pozdravlja formiranje većine nacionalnih veća manjina, kao tela koja će manjinama omogućiti da donose odluke na polju obrazovanja, kulture, upotrebe manjinskog jezika i javnog informisanja; konstatuje značaj punog sprovođenja nadležnosti ovih samoupravnih tela manjina i neophodnost odgovarajućih budžetskih subvencija koje garantuje Zakon o većima nacionalnih manjina; konstatuje žalbe na neregularnosti u procesu pripreme i pravne zahteve za formiranje veća, kao i žalbe na kršenje garantovanih nadležnosti nacionalnih veća od strane pojedinih ministarstava i lokalnih opština i poziva vlasti da odgovore na njih; izražava zabrinutost u vezi sa formiranjem Bošnjačkog nacionalnog veća i poziva na brz završetak procesa u skladu sa pravilima, kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje Bošnjaka u veću; zabrinut je zbog porasta tenzija u Sandžaku, izraženog, između ostalog, nedavnim nasilnim incidentima, i odlučno poziva na rešavanje političkih sporova kroz dijalog u okviru demokratskih institucija;


Cijela rezolucija:

http://www.b92.net/info/dokumenti/index.php?nav_id=487137

Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

56

Nedjelja, 23. Januar 2011

Citirano

Orginalno od ed
Zanimljiv intervju u kojem Ramiz Crnisanin daje svoje vidjenje ovog pitanja.

Interview


A Zasto je po tebi bitno sta je reko Ramiz Crnisanin?
Sta je Ramiz uradio nesto korisno za Bosnjake u Sandzaku i Pazaru da bi njegovo misljenje imalo tezinu?
Kad god sretnem Ramiza kako seta Pazarom prvo sta mi padne na pamet je da se zalagao za otkrivanje Muslimanki i da je javno podrzao strijeljanje Acif efendije i Bosnjackih prvaka na Hadzetu.
Bas me zabole sto on ne razumije sta je to prekgranicna autonomija.
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

57

Utorak, 29. Mart 2011

Pokrenuta je inicijativa pod nazivom Pokret za autonomiju Sandzaka.

Evo, razmisljam malo o ovome i prisjecam se dana kada je Crna Gora izglasala nezavisnost. Nije bilo tako davno. Tada sam smatrao bitnim podici glas protiv te nezavisnosti sve dok se ne rijesi pitanje Sandzaka. Naravno, niko se nije osvrnuo na te moje rijeci jer ja nisam nikakav politicki subjekt cije rijeci bi ostavile nekakvog traga. Sa druge strane, ne mogu da se sjetim da je neko ko je trebao tada podici svoj glas tada to i uradio. Isto vazi i za potpisnike ove inicijative. Bosancima je izgleda samo bilo vazno da komsiji crkne krava tj. samo neka se i Crna Gora odvoji od Srbije. Koliko ce to kostati Bosnjake Sandzaka nije vazno. A ovi nasi su silno kalkulisali i gledali kako ce se eventualno oglasavanje i protivljenje crnogorskoj nezavisnosti prije rjesenja pitanja Sandzaka odraziti na stranacke i licne pozicije. Isto vazi i za Islamsku zajednicu. Zato mi danas pomalo bode oci ovoliki izliv patriotizma svih onih koji su tada sutjeli.

No, dobro. Njemci bi rekli, bolje kasno nego nikako. Samo sto je sada mnogo teze. Neka je sa hajirom.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

58

Srijeda, 27. April 2011

Komentarišući zahteve za autonomiju Sandžaka, Bakir Izetbegović je rekao da su pitanja dezintegracije na Balkanu "završena priča" i da su sada na redu integracije.

Izvor: B92
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

59

Srijeda, 27. April 2011

Citirano

Orginalno od ed
Komentarišući zahteve za autonomiju Sandžaka, Bakir Izetbegović je rekao da su pitanja dezintegracije na Balkanu "završena priča" i da su sada na redu integracije.

Izvor: B92''Mislim da su dezintegracije na Balkanu završena priča, da preostaju integracije. Unutar tih integracija evropskih regija, jedna od tih regija može biti i Sandžak , s mogućnošću saradnje sa svim drugim regijama u Srbiji i van Srbije. I onda je to pravi izlaz za Sandžak'', kazao je Izetbegović.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

60

Srijeda, 27. April 2011

Asko, hvala na dopuni. B92 nije prenio vijest u cjelosti.

Primjetno je da se Bakir Izetbegovic ogradjuje od politicke kategorije "autonomija" i da govori o "regiji" Sandzak. Pratim javne nastupe gospodina Izetbegovica i moram reci da sam prijatno iznenadjen njegovim pragmatizmom i politickom zreloscu.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Social bookmarks