Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško
 • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Subota, 05. Juli 2008

Autoput kroz Pester

U poslednjih nekoliko dana u medijima se pojavila informacija da ce autoput definitivno proci kroz Dugu Poljanu i cijelu Pester. Koliko sam upoznat, ovo jos uvek nije definitivna odluka, ali nadamo se najboljem, jer bi ovaj put bio veliki plus za citav kraj. Mozda bi upravo ovaj autoput bio potrebni impuls za razvoj naseg kraja.

Vecernje novosti

Citirano

REPUBLIČKA reviziona komisija je stavila tačku na višedecenijsku dilemu. Deonica autoputa Beograd - južni Jadran, od Požege do Boljara, definitivno ide preko Peštera. U igri su bile četiri varijante, a usvojena je takozvana „Istok 1“, dužine 106,8 kilometara.
Saobraćajni institut CIP dobio je nalog da uradi generalni projekat deonica Požega - Boljare. Ispitano je više od hiljadu kilometara raznih varijanti za izbor trase autoputa na prostoru koji je generalno sa zapada ograničen zaštićenom zonom planine Zlatibor, a sa istoka Golijom. Trebalo je premostiti klizišta, akumulacije, kulturno-istorijske spomenike i naseljena mesta koja onemogućavaju prolazak autoputa. CIP je uradio četiri rešenja i predložio najbolje, koje je Republička reviziona komisija usvojila 9. maja ove godine. Iz plana su ispale zapadna i centralna varijanta.
Trasa je, dakle, doskora bila poznata samo od Beograda do Požege. Zato je ta deonica i bila predmet koncesije.
Konačno, poznato je i kako će se Srbija spojiti sa Crnom Gorom u mestu Boljare. Dalje, dakle, autoput ide od sela Prilepac dolinom reke Moravice, pruža se prema Arilju i Ivanjici, koju obilazi sa severoistočne strane. Dolinom Moravice trasa je položena južno sve do predela Kosavice i, obilazeći Goliju, spušta se do Kovilja, pored Biočana do Duge Poljane, preko Peštera pravcem severoistok-jugozapad do Boljara, gde je granična tačka, koja je dogovorena sa Crnom Gorom.
- Republička reviziona komisija ostavila je mogućnost da se kroz izradu idejnih projekata još jednom razmotri i varijanta „Istok 2“, što bi značilo da put od Duge Poljane može da skrene ka Sjenici, koja bi se zaobišla sa južne strane - navodi Milosav Anđelković, tehnički direktor CIP.
- U odnosu na zapadnu varijantu istočna je kraća za 42 kilometra.
Dugi niz godina prepucavali su se Užice i Pazar
na koju će stranu autoput da skrene. Ali, ni stručna javnost možda nikada nije bila toliko podeljena kao u slučaju izbora trase od Požege do Boljara.
Prednosti užičke varijante su razvijeni privredni centri, Zlatibor, pre svih, ali je ta trasa duga 156,6 kilometara i samim tim daleko skuplja za izgradnju, jer je reč o vrlo zahtevnom terenu. Čak 48 odsto, put bi bio u objektima, a to je 43 kilometra mostova i 25 kilometara tunela.
Sa druge strane, pešterska takođe ima svoje prednosti - razvoj tog dela Srbije, „otvaranje“ Golije... Na ovom putnom pravcu preko Peštera predviđena je izgradnja četiri petlje, deset benzinskih pumpi, 18 odmorišta, 107 retenzija, a ukupna dužina mostova je 22 dok bi u tunelima bilo 27 kilometara.
Međutim, autoput gde se naplaćuje putarina, mora da ima alternativni pravac, koji je u pristojnom stanju, a preko Peštera takve saobraćajnice nema. I to bi možda mogao da bude problem. Takođe, ovako veliki projekti grade se u etapama i svaka deonica koja se završi pušta se u saobraćaj i naplaćuje se putarina. Ali, da bi preko Peštera krenula vozila, mora da se završi kompletan autoput.

ČETIRI VARIJANTE
* „Zapad“, kreće od Požege i od Gorobiljskog polja prelazi u dolinu reke Đetinje, prolazi pored Sevojna, zatim se penje prema Čajetini, prolazi pored sela Mačkat, Ljubiš, spušta se ka Kokinom Brodu i Novoj Varoši odakle se penje ka Sjenici i produžava do Boljara. Ova varijanta duga je 156,6 kilometara.

* „Centralna“, dužine 102,9 kilometara ide od Požege i u području sela Prilipac dolinom reke Moravice pruža se prema Arilju i Ivanjici. Dalje ide dolinom reke Grabovice brdovitim predelima Dubrave do Poljanske gore i Kladnice dolazi u rejon Sjenice i dalje do Boljara.

* „Istok 1“, dužine 106,8 kilometara poklapa se sa centralnom varijantom do Petačkog polja, i Ivanjicu obilazi sa severoistočne strane. Dolinom Moravice trasa je položena južno sve do predela Kosavice i obilazeći Goliju spušta se do Kovilja, pored Biočana do Duge poljane, preko Peštera pravcem severoistok-jugozapad do Boljara.

* „Istok 2“, dužine 111,1 kilometar, u potpunosti se poklapa sa varijantom „istok 1“ sve do Duge poljane na putu Sjenica - Novi Pazar. Od Duge poljane trasa se pruža jugozapadno, obilazeći Gradac, sve do mesta Paljevine, gde se poklapa sa zapadnom i centralnom varijantom.

CRNOGORCI NAPREDUJU
Crnogorci su, što se tiče saobraćajne veze sa Srbijom, otišli malo dalje. Oni su definisali trasu, koja ide od Boljara preko Berana, Andrijevice, Mateševa, Smokovca, pored Podgorice kroz tunel Sozina do Bara. Tunel je pušten u saobraćaj. A trenutno se rade i idejni projekti za pojedine deonice. Projektna dokumentacija se radi za pun profil autoputa.


Vecernje novosti donose jos par zanimljivih tekstova u vezi ovog projekta, kao sto je ova reakcija Uzicana na ovu odluku.

Citirano

PRED majske izbore je na Gradskom trgu u Užicu, u jeku kampanje, lider G 17 plus Mlađan Dinkić uzviknuo: “Dobićete autoput”. Prema novoj, definitinoj odluci Republičke revizione komisije, trasa će ipak u širokom luku zaobići najveći grad zapadne Srbije, ali i Zlatibor kao najznačajnije turističko odredište u državi. Na gubitku su najprosperitetnije opštine, pa i Republika Srpska, a dobijaju čini se - samo Raška i Sandžak.
Time je stavljena tačka na velike, pre svega ekonomske ambicije ovog dela zapadne Srbije. Umesto varijante “Zapad”, odabran je plan “Istok 1”, pa će od Beograda do Jadrana, vozila prolaziti severoistočno od Ivanjice, dolinom Moravice do Kosavice obilazeći Goliju, sve do Kovilja, pored Biočana i Duge Poljane, preko Peštera, do Boljara na granici sa Crnom Gorom.
- To je loša vest za građane Užica, za Zlatibor, ali pre svih za generacije koje dolaze. Čitavom regionu je ukradena budućnost. Neka sada ministar Dinkić objasni, zašto je dao lažnu nadu o prosperitetu - ističe Tihomir Petković, još uvek aktuelni predsednik opštine.
U najmanju ruku je čudno, što će užička, inače najveća Opšta bolnica u Srbiji, ostati odsečena od autoputa, kada se zna da je ona često jedini spas za stanovnike deset opština u zapadnoj Srbiji, ali i za pacijente iz istočne Bosne i sa severa Crne Gore. Gde će i kuda će, budući pacijenti, u urgentnim stanjima, s autoputa?
Trpeće i brojne razvijene opštine, Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Bajina Bašta, Čajetina... ali i Republika Srpska, jer izbor “Istok 1”, kida i ovu vezu.
Razočarenje vlada i na Zlatiboru, gde će se samo tokom ove godine sliti investicije vredne 100 miliona evra. Planina je uvek puna domaćih gostiju, ali stranci ovde sigurno neće dolaziti starom magistralom. Umesto ostvarenja ambicija u koje je već uložen ogroman trud i novac, vest o odabiru
trase “Istok 1”, izazvala je šok.
Nadu gasi i činjenica da je u Saobraćajni institut CIP već stigao nalog za izradu generalnog projekta za deonicu Požega - Boljare.
- To je čist ustupak manjinama, Ugljaninu i Ljajiću. Oni uslovljavaju buduću vladu. Na celoj deonici, putnici neće imati gde da skrenu s autoputa, biće to čist tranzit. Istovremeno, razvijena mesta s ogromnim potencijalom ostaju “kratkih rukava” - naglasio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.
Na Zlatiboru su odlučni, da ako opstane varijanta “Istok 1”, po svaku cenu “izguraju” konverziju aerodroma Ponikve, prilagođavanje piste za civilne svrhe. To smatraju minimalnom zaštitom nacionalnih interesa, koji su još jednom prokockani.
- Struka se izgleda nije puno pitala pre odluke. Kroz Rašku i Sandžak, nenaseljena prostranstva i zaštićena dobra prirode, prolaziće autoput. Čitava mreža gradova i velikih naselja ostaje skrajnuta - stav je Ivana Petronijevića, direktora užičke “Direkcije za izgradnju”, koji takođe ne isključuje politički uticaje iz Raške i Sandžaka, prilikom donošenja odluke.

TO SE NIGDE NE RADI
STRUČNJACI iz Užica ukazuju da ne postoji primer da se bira najkraća, već ekonomski najisplativija varijanta prilikom gradnje saobraćajnica. Nigde u svetu autoput u širokom luku ne obilazi administrativni centar cele regije. Nije primereno da autoput prolazi kroz male varoši i nenaseljene gudure, umesto kroz najvažnije zdravstveno, političko, kulturno, turističko, privredno središte.

ŠTA PREOSTAJE?
VARIJANTA “Zapad” jeste nešto duža i skuplja, ali je daleko isplativija - kaže Ivan Petronijević. - Ako se ipak realizuje varijanta “Istok 1”, nama u srcu Srbije ostaje da se zanimamo lokalnim pitanjima, da se borimo za obilaznicu koja će nas koliko-toliko približiti autoputu.Ovde procitajte argumente "nasih" :) Posebno bih izdvojio ovaj deo:

Citirano

- Šta misle Užičani, da se samo oni razvijaju, a svi drugi delovi zemlje da ostanu u mraku i zapećku. Upravo oni su, zahvaljujući raznim Krcunima i Stambolićima, razvijali svoj kraj, a Pešter, Golija, Rogozna i drugi ništa manje lepi i bogati delovi Srbije ostali su u bespuću, bez mladih i perspektive.
Uprkos neumoljivim brojkama koje kažu da je "pešterska trasa" znatno kraća i jeftinija, iz Užica se pozivaju na obećanja nekih političara i ponovo politikom pokušavaju da obore jake ekonomske argumente - ističe Murat Mašović, poljoprivrednik iz Duge Poljane.


Na prilozenoj slici mozete videti usvojenu trasu autoputa.
@ef je dodao/la ovu sliku:
 • Autoput.jpg
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

BED

Početnik

(10)

 • »BED« je muško

Postovi: 7

Datum registracije: 28.06.2008

Lokacija: BAR

 • Poruku poslati

2

Subota, 05. Juli 2008

TAČNO JE DA PROLAZI AUTO PUT KROZ PEŠTER, VEOMA DOBRA STVAR ZA NAŠ KRAJ! A ZASLUGE ZA TO PRIPADAJU Dr SULEJMANU!

HVALA TI SULEJMANE!!!!!!!!! (o)


JEDINI ČOVEK KOJI RADI I KOJI SE BORI ZA OVAJ NAROD!
sta rece necu te.............

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško
 • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Subota, 05. Juli 2008

Ovaj autoput je isuvise krupna stvar da bi na nju mogao da utice bilo koji lokalni politicar. Ko god misli da neko sa 2 poslanika moze da donosi bilo kakve odluke u vezi projekata vrednih preko milijardu evra, taj je u najmanju ruku naivan. Ako nekome treba da zahvalimo to su ljudi u Republickoj revizornoj komisiji zbog toga sto se konacno realno sagledalo ekonomsko stanje naseg kraja i potrebe da se na neki nacin ljudima na ovim prostorima nadoknadi ono sto nam je decenijama uskracivano.

A ova tvoja zahvala Ugljaninu me podseti na ono "Hvala Sulju sto nasa decu nisu slali u rat u Bosni". Ljudska glupost je neunistiva.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Subota, 05. Juli 2008

ef, nista se nije realno sagledalo i to sto ti zahvaljujes tamo onim u komisiji e to je tek naivno.
niko realno i nerealno ne sagledava potrebe ljudi sa ovih prostora
ta nada da ce neko uvideti,sagledati,je samo nada
uvek se moras izborit da uzmes ono sto ti pripada
sto se tice Srpskih politicara,mogli bi mi svi da se raselimo,bas njih briga
pobedila je ucena i po tom pitanju,a ako su spremni da se bratime sa SPS-om ,sta je za njih i ova odluka
vlast je bitna
(dobro je da je sticaj okolnosti bio takav da se moze i ucenjivati,ako je i tacno da ce tuda put)
pitao bi te,dal bi tuda put da imaju vecinu bez manjina

ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

RADIOHEAD

Početnik

(10)

Postovi: 39

Datum registracije: 14.06.2008

 • Poruku poslati

5

Subota, 05. Juli 2008

Za @ef-a: (o) apsolutno!Ovo samo govori da je ljudima u interesu prosperitet sopstvene zemlje,a ne SAMO svoj.... ipak,kada izadjes iz svoje zlatne kucice imas potrebu videti N.O.R..M.A.L.A.N. zivot.. problem je sto doticni (dosadasnji) pojma nema sta je to!Kakav je to sebicluk,okretanje glave od ljudi,ej!..... 8o i posle toliko godina ne vidjanja `njega` na ulicama (izbori se ne racunaju!! X( ),a s`druge strane vidjanje ljudi,mladih,koji su ranih 90-ih krenuli da vode ovaj grad slobodi,i svim oblicima iste,zakocio je na taj nacin sto je pustio _neke_ da iste te ljude otruju!`Kulturom`,koja inace-nije ni islamska,ni staropazarska!,narkoticima,koji su se prodavali kao kolacici,i da se razumemo; u Pazaru nemamo DB,ali se takav nacin sistematskog unistavanja te omladine (a tada su to bila deca) koja je predstavljala opasnost za glavonje,NIJE MOGLA PROCI bez ne,znanja-vec u dosluhu sa njima!!!... ?( i da se zna!Niko nam to sa strane nije uradio,vec [SIZE=4]ovi nasi!!!!!![/SIZE]
.... zalosti.... i jos posle cujem `jedan covek cuva nase jedinstvo!`.... X( o| o| o| o| X( X( X(

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško
 • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

6

Subota, 05. Juli 2008

@Jasmine, imaju vecinu i bez manjina. Pogotovo bez tih Suljovih 2 poslanika, tako da prica o "uceni" i bilo cemu slicnom ne pije vodu. Jedini zahtevi i Sulja i Rasima za podrsku vladi su se ticala vlasti koju ce dobiti, tj. ministarska mjesta i to je sve. Prvo sto su posle izbora izjavljivali ljudi iz SDA je bilo da ce podrzati vladu, ali da traze ministarskom mjesto. Niti je ko pominjao autoput, ni program vlade, niti bilo sta slicno. Pominjano je samo ministarsko mjesto. Prica o "uceni" Sulejmana Ugljanina je pogotovu smijesna ukoliko se ima u vidu cinjenica da je doticni umalo usao u koaliciju sa DSS, SRS i SPS na republickom nivou. Pa oni do poslednjeg trenutka nisu hteli da se jasno izjasne koju bi vladu podrzali, vec su cekali da vide ko ce da formira vecinu i da se onda toj strani priklone. Te dve vlade bi bitno razlikovale, a oni nisu mogli da prelome koga da podrze. Sto ocigledno znaci da njima nije bitan ni program vlade, niti sta ta vlada nudi prije svega Srbiji, a onda i nama, vec da je bitno samo ministarskom mesto. Tek kad je postalo ocigledno na koju stranu ce se formirati vecina oni su se opredelili. Nisu hteli ranije da ne pogrijese, pa ne ostanu bez ministarske fotelje. To sto bi radikali vodili politiku takvu kavku bi vodili to nije bitno. Vazna je fotelje. Naajsmesnije mi je bilo obrazlozenje zbog cega su odlucili da se priklone ZES. Kao u poslednjih nekoliko dana su uvidele da DSS i SRS ne zele da ratifikuju SSP, da ugrozavaju evropski put Srbije itd... Pa to nije bila nikakva novost, to se znalo jos u predizbornoj kampanji sta su izjavljivali i jedni i drugi. Da je to izdajnicki dokument, da je Tadic dao Judin potpis, da ga sto pre treba ponistiti itd... Da ne pricam sta bi nam doneli radikali na vlasti. To se sve znalo jos odavno, a oni demek do samog kraja to nisu uvidjali. Ili ona izjava Bajra ili Dzudzevica, da oni ne bi bili u koalicija sa radikalima nego sa DSS-om, a sa kim bi posle DSS bio u koaliciji to njih ne zanima predstavlja vrijedjanje inteligencije svakog normalnog covjeka. Oni su bili jedini predstavnici manjina koji su se premisljali kojoj vladi da daju podrsku. Zakljucak je da ko god misli da je Suljo (ili mozda Rasim) uticao na to da autoput prodje kroz Pester ucenom podrski vladi mogu samo da se nasmejem. Jedino sta su oni trazili su ministarska mjesta.

Kazao sam ukoliko treba nekome da se zahvalimo onda to treba ljudima u Republici. Ne znam, mozda oni nisu sagledavali nerazvijenost ovog kraja, vec cinjenicu da je ova varijanta jeftinija nekoliko stotina miliona evra od one preko Uzica. Ali i ranije se desavalo da je nesto i bolje i isplativije i jeftinije da ide preko Sandzaka, a da je ovaj kraj ipak namerno zaobilazen. Novi Pazar nema zeleznicku stanicu, da ne idemo dalje. Sta god da su razlozi kojim su se rukovodili ljudi koji su o ovome odlucivali ja kazem "Hvala vam" sto niste zbog politickih, verskih, nacionalnih razloga zaobisli ovaj kraj kao sto je to mnogo puta bio slucaj. Jeste da nam oni ne daju nesto sto ne zasluzujemo, ali jednostavno toliko puta smo zaobilazeni iz dobro znanih razloga da je promena nacina razmisljanja za pohvalu. Drago mi je da vidim da je ova inicijativa ujedila i Bosnjake i Srbe i sve druge narode na ovom prostoru. Svima je stalo da ovaj autoput prodje ovuda. To je odlican pokazatelj da se narodi putem ekonomije najbolje i zblizuju i pronalaze zajednicke interese.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

7

Subota, 05. Juli 2008

vecinu bez manjina nemaju,sem ako ne mislis da uskace dss i srs ,ali to bi bio otvoren akt konfrotacije i neprijateljstva prema sandzaku(i na kraju to bi na neki nacin dovelo do stvaranja trusne zone,jer zaobilazak autoputa bi doveo do jos veceg siromastva,a Srbiji to sad nije u interesu)
-Omeragic je rekao na prvom dnevniku posle izbora da ce bitno pitanje biti i auto put.
to,dal su se lomili il nisu,to je politika, a i sto bi SDA morala da prihvAti zahtev neke SDP koja je vec bila sa radikalima da se izjasnjava dal su za Evropu il nisu.
-i jel ti to hoces da kazes da je sad dobra vlada,sa "istorijskim pomirenjem sdp i ds?

-ja to posmatram pre svega kako to regulise Kur'an a tu stoji da oni nece biti zadovoljni tobom sve dok ne promenis veru svoju
stoga,u pitanju je samo to da se vodilo racuna i o nasem zahtevu,koji interesantno izgleda zastupa samo SDA,jer vidim o njihovoj "uceni" govorimo
-uzgred to bi delovalo jace da i rasim trazi,podseca itd a i meho da priskoci(meho hoce ako je to naredba raljina,tj dok mu placaju) :) (ateista se klanja parama najcesce) (mozda su i trazili, to ne znam,ne sedim u vlasti)
-Upravo,u tekstu koji si ti citirao u vecernjim novostima,stoji da je to dinkic obecao uzicanima.
zar ti nije logicno da i ako skuplje plate autoput, zlatibor bi to turizmom povratio, a plus bi ga jos vise razvili
-zar se ne zale kako se ovim i republika krmska steti,jer oni imaju tu pretenziju da za 30-40 god to pripajaju,pa im nije lijepo povezano
-ako su mogli da preplate mobtel u rep krmskoj za 250 miliona eura,vise od Mobilkoma,sta je za njih 50-tak km autoputa
Ocit primer kako je republika do sada vodila racuna je to da nema pruge od mrtve raske do pazara
2prodjes pored raske i vidis zgrada,skoro kolko i u pazaru
i jos puno primera
-zakljucak- imalo je uticaja to sto je trazen autoput, i nama ostaje da vidimo dal ce stvarno ici kroz deo sandzaka (i biti na neki nacin zila kucavica ovog regiona)
ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško
 • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

8

Subota, 05. Juli 2008

ZES 102 poslanika
SPS 20 poslanika
Madjari 4 poslanika
Albanci 1 poslanik

Ukupno: 127 poslanika, sto predstavlja vecinu i bez 2 poslanika Sulejmana Ugljanina i sto znaci da od njega nije zavislo formiranje vlade Srbije i sto znaci da nije mogao da ucenjuje. Ili ti mozda hoces da kazes da su i Rasim i Suljo zajedno uslovljavali podrsku vladi, jer u tom slucaju vlada u ovom obliku zaista ne bi mogla da se formira? Ne razumem ko je to sve ucenjivao podrskom u parlamentu, jer je ocigledno da Suljo sa svoja dva poslanika nista nije odlucivao.

Cak i da poslanici manjina nisu podrzali formiranje vlade ZES i SPS bi imali vecinu, jer bi u tom slucaju uleteo LDP sa podrskom manjinskoj vladi, kao sto se to sada najavljuje za Beograd.

Nisam cuo stvarno da su ovi iz SDA pominjali bilo kakav autoput. Ali su zato svaki put kada bi govorili o podrsci vladu pominjali su ministarsko mesto. Voleo bih da mi nadjes neki intervju ili bilo sta slicno gde je bilo ko iz SDA eksplicitno trazio da autoput prodje kroz Sandzak u zamenu za podrsku vladi. Ja tebi mogu da nadjem bar 10 gde su svoju podrsku uslovili ministarskim mestom.

SDA je trebala da se izjasni odmah ne zbog toga sto je SDP ili bilo ko drugi to od nje trazio, vec zbog toga da bi pokazala kakvu politiku vodi. Oni se nisu izjasnjavali do samog kraja da bi videli gde ce da se formira vecina i da se toj strani prikloni bez obzira kakva ta vecina bila. I tebi je jasno da bi oni usli u vladu sa radikalima i DSS-om, samo sto to neces da priznas. Kritika SDP-a zbog koalcije sa radikalima od strane SDA samo je nekada pila vodu, jer su sada oni to isto uradili u Priboju, a trude se da to isto urade i u Novom Pazaru. Plus sto nisu bili gadljivi ni na pomisao vlade u kojoj bi bili u koalicijciji sa radikalima.

Slazem se sa tobom da vlada dugo godina nije vodila nikakvu brigu o nasem kraju, ali bi eventualni autoput kroz Pester mogao da bude znak da se stvari krecu u drugom smeru. Sta sad treba da radimo? Da kritikujemo i ovu odluku da autoput prodje kroz Sandzak samo zbog toga sto je ovaj kraj decenijama bio zapostavljan? Ako je nesto lose onda cemo to da kritikujemo, a ako je nesto dobro onda cemo to da pohvalimo. Ne ide da se neko hvali i za dobro i za lose, a da se neko drugi kudi i za dobro i za lose.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

aka EmirAljovic

Zlatna sredina

(10)

 • »aka EmirAljovic« je muško

Postovi: 327

Datum registracije: 03.01.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

9

Subota, 05. Juli 2008

Ertane, ne vredi se raspravljat'.
Odluka o izgradnji auto-puta je konacna. Prolazi kroz Pester. Razlozi su ti sto ce morati da se pravi manji broj tunela, sto je kraci (1 km kosta nekoliko miliona evra), pa i zbog ravnomernog razvoja ove zemlje.
Ne postoji nikakav politicki uticaj bilo koga (ovaj put) ;)
Boze, daj mi strpljenja, ali brzo. :D

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško
 • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

10

Subota, 05. Juli 2008

U pravu si. Samo sto nisam siguran da je odluka o ovakvoj trasi konacna.

A sa Jasminom bih licno razgovarao samo sto vise ne mogu da ga uhvatim cak ni posle dzume :D Za pretposlu dzumu je imao zanimljivija posla, sram ga bilo :)
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

PASHA

Zlatna sredina

(5)

 • »PASHA« je zabranjen

Postovi: 182

Datum registracije: 29.01.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

11

Subota, 05. Juli 2008

Citirano

Šta je Bošnjačka lista tražila od Cvetkovića?

Bošnjačka lista za evropski Sandžak će prema pisanju medija u budućoj vladi Republike Srbije imati veoma aktivnu ulogu. Ova lista će imati i svog ministra u vladi i to Sulejmana Ugljanina, predsjednika ove koalicije. Prema riječima jednog od poslanika ove političke grupacije, Esada Džudževića predstavnici Bošnjaka su već razgovarali sa budućim premijerom, Mirkom Cvetkovićem.
“Nama je izuzetno važno da u nadlježnosti tog ministarstva bude održivi razvoj Srbije, odnosno brži razvoj nerazvijenih područja” kazao je Džudžević.
Da bi pristala da bude dio vladajuće većine u Srbiji, Bošnjačka lista, je kaže Džudžević, insistirala na garancijama da će biti ispunjeni njeni prioritetni zahtjevi: da autoput Horgoš – Požega prema Crnoj Gori prođe preko Peštera, da se vojni aerodrome u Sjenici osposobi za civilni saobraćaj, da zdravstveni centar u Novom Pazaru preraste u klinički centar i da se u Sandžaku nađe prostor za bescarinsku zonu.

Sulejman Ugljanin je do sada važio kao kandidat Bošnjačke liste za gradonačelnika Novog Pazara, ako ova lista obezbjedi potrebnu većinu, odnosno ako joj se prikloni Jedinstvena srpska lista.
“Većinu ćemo imati, a ko će biti gradonačelnik Novog Pazara, vidjećemo, imamo četiri kandidata” rekao je Džudžević.


selam

 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

12

Subota, 05. Juli 2008

Ne da odluka nije konacna, vec je vrlo verovatno i da ce biti promenjena. Pa ljudi jos nije ni pocela izgradnja deonice Horgos-Pozega a vec su iskrsli problemi. Dok se izgradi ta deonica pa na red dodje ova nasa ima jos mnogo vode da prodje okolnim rijekama a do tad toliko stvari moze da se desi, da o tome u ovom trenutku uopste ne treba diskutovati.Daj Boze da dobijemo taj Auto-put ali gde zivimo , cisto sumnjam.
Sit Hungry Doesn't Believe

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško
 • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

13

Subota, 05. Juli 2008

@PASHA, zaboravio si da postavis izvor teksta koji si postavio. Koji je izvor? Na google nisam uspeo da ga nadjem.

I jos da napmenem da autor teksta pokazuje elementarno nepoznavanje toka pregovora oko formiranja vlade. U tekstu pise da su predstavnici SDA trazili nesto od Mirka Cvetkovica i da su svoju podrsku vladi uslovili sa nekoliko megolomanskih priojekata. Kako je krenuo spisak sta je sve trazeno na kratko sam se ponadao da ce spisak zelja biti zavrsen zahtevom za izgradnjom kosmodroma u Tutinu. Medjutim, SDA je jos prije dvije-tri nedelje odlucila da podrzi ovu vladu, a da ce Cvetkovic biti kandidat za premijera se saznalo tek prije neki dan. Dakle, oni su navodno dogovarali nesto sa buducim premijerom u vrijeme kada se jos uvijek nije znalo ko ce da bude buduci premijer. Kada je Cvetkovic predstavljen kao kandidat za premijera, odavno su bili zavrseni pregovori oko toga ko ce da podrzi vladu tako da od njega nije imao bilo ko sta da trazi. Jesi li ti pisao ovo?
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Bosnjaaak

Zlatna sredina

(10)

 • »Bosnjaaak« je muško

Postovi: 245

Datum registracije: 17.05.2008

Lokacija: Luksemburg

 • Poruku poslati

14

Subota, 05. Juli 2008

Dobro ce biti ako prodze autoput kroz Pester za nas u Sandzaku,ali jedini ko je u pravu to je momak koi je to sveo na cijenu kostanja a ne na raspravu koliko je tome doprineo i jedan politicar Sandzaka, to nema nikakve veze kojom trasom ce proci.Srbija gradi autoput da bi se vezala sa Crnom Gorom a verovatno razmisljaju sta je jeftinije,tako da nevidim razloga da se zahvaljujemo bilo kome, jer sto se tice nas Bosnjaka oni bi nas najradije videli u Anadoliju ili bilo gde samo da nismo tu.Koja trasa ce biti prihvacena videcemo.Jedino znam da bi za nas, mnogo znacila trasa koja bi prolazila pored Duge Poljane.
[SIZE=3]Samo naukom mozemo doc do istine...[/SIZE]

@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško
 • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

15

Subota, 05. Juli 2008

Posto je tema otisla (delom i mojom krivicom) u pravac za koji nije bila predvidjena (politicki) kao autor teme bih zamolio administraciju da sve nepotrebne (politicke) komentrare ukloni. Smisao ove teme je da se bavimo prije svega ekonomskom stranom ovog projekta, kao i mogucnostima za njegovo ostvarenje. Hvala.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

eda

Učenik

(10)

 • »eda« je zabranjen

Postovi: 115

Datum registracije: 21.02.2008

 • Poruku poslati

16

Subota, 05. Juli 2008

Citirano

Orginalno od And_U_Price
Ne da odluka nije konacna, vec je vrlo verovatno i da ce biti promenjena. Pa ljudi jos nije ni pocela izgradnja deonice Horgos-Pozega a vec su iskrsli problemi. Dok se izgradi ta deonica pa na red dodje ova nasa ima jos mnogo vode da prodje okolnim rijekama a do tad toliko stvari moze da se desi, da o tome u ovom trenutku uopste ne treba diskutovati.Daj Boze da dobijemo taj Auto-put ali gde zivimo , cisto sumnjam.Potpuno realno gledanje na stvari. Ako uopste dodje do izgradnje tog auto puta- redosled je barem jasan. Kao sto rece and_u_price prvo horgos-pozaga pa posle sve ostalo. Zato ne razumem ne promisljenost pokretaca teme. Malo nam se previse brzo naginje kroz prozor. ;)

Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

17

Subota, 05. Juli 2008

Citirano

Orginalno od @ef
U pravu si. Samo sto nisam siguran da je odluka o ovakvoj trasi konacna.

A sa Jasminom bih licno razgovarao samo sto vise ne mogu da ga uhvatim cak ni posle dzume :D Za pretposlu dzumu je imao zanimljivija posla, sram ga bilo :):) e zarobili me zli ljudi,inace bi doso
kad dodjes napravicemo otvoreni sto,i pretrest ove neslagajuce teme ,ja dovodim omera,ko tvrdu struju :)

-mozda je tema malo otisla u stranu,ali zajednicki imenitelj je da se svi nadamo da ce taj autoput proc kroz nase krajeve

-faka lijepo sto si se ponovo aktiviro ko avicena,i u pravu si,prebrzo smo poceli raspravu

i sa tobom sutra sastanak kod majkana da vidimo kud ide nas fudbal
:)
ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

kralj sevdaha

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 230

Datum registracije: 23.05.2007

Lokacija: NP

 • Poruku poslati

18

Nedjelja, 06. Juli 2008

moje misljenje je najblize ovome koje je napisao AND U PRICE..sve to stvarno lijepo zvuci ali....sanse su toliko male da se vide jedino uz pomoc elektronskog mikroskopa...nazalost!!!
NA VRHU UVIJEK IMA MJESTA,AKO SE KRENE SA DNA...

DonaldDack

Početnik

(10)

 • »DonaldDack« je muško

Postovi: 11

Datum registracije: 21.03.2008

Lokacija: novi pazar

 • Poruku poslati

19

Ponedjeljak, 07. Juli 2008

pitao bih vas ovako sve vas koji ste pisali na ovu temu

Jel vas sramota? onako,ljudski

Evo sto nam je hal takav kakav je
'Ovdje se ne živi samo da bi se živjelo, ovdje se ne živi samo da bi se umrlo, ovdje se umire da bi se živjelo'. (Mehmedalija Mak Dizdar)

kralj sevdaha

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 230

Datum registracije: 23.05.2007

Lokacija: NP

 • Poruku poslati

20

Ponedjeljak, 07. Juli 2008

opuhceno brate...samo polako...sta si se zajapurio?...ne odlucujemo mi o tome...o tome odlucuju ljudi koji trenutno letuju na Sejselskim ostrvima,Ibici,Baliju...Treba valjano potrosit te pare..ovo je forum...ovde se iznose misljenja..ja imam svoje...ti imas svoje..nereseno..1 na prema 1.selam!!!! :rolleyes:
NA VRHU UVIJEK IMA MJESTA,AKO SE KRENE SA DNA...

Social bookmarks