Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Klaus

Početnik

(10)

 • »Klaus« je autor ove teme

Postovi: 6

Datum registracije: 08.03.2007

 • Poruku poslati

1

Četvrtak, 08. Mart 2007

Bošnjaci hoce da se iseljavaju iz Srebrenice


SREBRENICA - Inicijativni odbor za kolektivno iseljenje povratnika iz Srebrenice, najavio je da će 14. marta početi kolektivno iseljavanje Bošnjaka iz Srebrenice, ukoliko ne budu pokrenute aktivnosti na rešavanju njihovih zahteva medju kojima je i dodela posebnog statusa Srebrenici.

Inicijativni odbor je izdao proglas kojim svijetske i domaće institucije upozorava na teško stanje u tom gradu.

"U Srebrenici je više nemoguće živeti.

Mi smo godinama izloženi stalnim pretnjama, ucenama, privodjenjima u policiju, gde naše ljude saslušavaju osobe koje se nalaze na spisku onih koji su počinili zločin u Srebrenici" izjavio je za "Dnevni avaz" zamenik načelnika opštine Srebrenica Ramo Dautbašić.

Dautbašić je rekao da od Vlade RS još nije došao nijedan finansijski grant kojim bi bio podržan povratak Bošnjaka u Srebrenicu, te da se "struja dovodi u srpske, a preskaču bošnjačke kuće".

"Imamo povratnike koji su stigli prije nekoliko godina, žive, a elektrodistribucija im još neće da priključi struju.

Nepravda koju trpe bošnjački povratnici u Srebrenicu prešla je granicu izdržljivosti i mi smo se odlučili na kolektivno iseljenje", poručio je Dautbašić.


www.sanjak.org

sanjiva

Zlatna sredina

(10)

 • »sanjiva« je žensko

Postovi: 230

Datum registracije: 17.03.2007

Lokacija: Sarajevo

 • Poruku poslati

2

Utorak, 20. Mart 2007

To im je najbolji potez hehehe

Samim time ce dobrovoljno zavrsiti ono sto su zapoceli '92 oni kojima i odgovara da se oni isele da bi RS bila etnicki cista bez iole sile.Istina jeste da im je tamo tesko , ali bolje bi bilo da ostanu i tamo se bore i dosadjuju im ali da im ne poklanjaju tako lako cistu etnicki RS.
Ljepota zene mora se vidjeti u njezinim ocima, jer to je ulaz u njezino srce - mjesto gdje stanuje ljubav.

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Srijeda, 18. April 2007

Ovih dana ponovo odustali od iseljavanja.
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

sanjiva

Zlatna sredina

(10)

 • »sanjiva« je žensko

Postovi: 230

Datum registracije: 17.03.2007

Lokacija: Sarajevo

 • Poruku poslati

4

Srijeda, 18. April 2007

@Jastreb

Na zalost nisu odustali jer su jucer prvi autobusi stigli u Sarajevo u saorsko naselje napravljeno za njih radi toga.

Podrzavam njihove prosvjede , ali smatram da su ipak trebali da prosvjeduju u samoj Srebrenici , a nikako dolazak u Sarajevo i kolektivno iseljavanje.

Ali sta se moze kad svi hrle u Sarajevo.Nadam se da ipak nece doci do toga da Srebrenica nakon svih proslih dana i dogadjaja nece ostati etnicki cista , i to ovaj put dobrovoljno.

Tada ce se pogaziti po svim onim hiljadama humki koje su nikle u Potocarima.
Ljepota zene mora se vidjeti u njezinim ocima, jer to je ulaz u njezino srce - mjesto gdje stanuje ljubav.

yascool

Učenik

(10)

 • »yascool« je muško

Postovi: 129

Datum registracije: 03.01.2007

Lokacija: Novi Pazar, Sarajevo

 • Poruku poslati

5

Četvrtak, 19. April 2007

Kamp Srebrenicana u Sarajevu

Pedesetak muškaraca povratnika u Srebrenicu, nezadovoljni položajem u ovom gradu, prekjučer su se doselili u Sarajevo. Od bh. vlasti i međunarodne organizacije traže da Srebrenicu u roku od 15 dana proglase distriktom. U suprotnom su najavili iseljavanje 500 povratnika iz Srebrenice u ovo šatorsko naselje.

Ćamil Duraković, predsjednik Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice, rekao je kako niko od bh. političara nije posjetio šatorsko naselje Srebreničana u Sarajevu, koje je postavljeno u ponedjeljak.

"Dolazili su Safet Halilović kao ministar za ljudska prava, a ne kao član Stranke BiH, i Dževad Bećirević, načelnik općine Centar, a ne kao član SDP-a BiH. Ne želimo nikoga od političara jer su imali dovoljno vremena da ispune naš zahtjev da Srebrenica bude distrikt", istakao je Duraković.


Danas sam ja zajedno sa omladinom Stranke za BiH,a nezavisno od ove stranke,odnosno bez politicke pozadine bio u 15-minutnoj posjeti kampa,gdje smo upravo sa Camilom Durakovicem razgovarali i najavili ponovnu posjetu,gdje cemo organizovati druzenje...Njihov najveci problem je sto su oni postali zrtve manipulacije bh.politicara,tako da su bili malo nepoverljivi prema nama (razumljivo). Inace,jedini cilj nase posjete bio je u smislu davanja podrske ovim napacenim ljudima.

(Inace,ja nisam clan SBIH,bio sam cisto volonterski,sto ide u prilog konstataciji da posjeta nema politicku dimenziju.)


Sta vi mislite o satorskom naselju Srebrenicana i da li podrzavate zahtjev da Srebrenica dobije poseban status,kao recimo distrikt Brcko?
Ko igra za raju i zanemaruje taktiku,zavrsice karijeru u nizerazrednom Vratniku!

sanjiva

Zlatna sredina

(10)

 • »sanjiva« je žensko

Postovi: 230

Datum registracije: 17.03.2007

Lokacija: Sarajevo

 • Poruku poslati

6

Subota, 21. April 2007

Smatram da su Srebrenicani u pravu glede onoga sto traze..ali takodjer smatram da ipak nisu nikako smjeli napustati Srebrenicu.Isto su mogli uciniti i blokadom neke ustanove ili opcine u Srebrenici. Medjutim bojim se da ce ako nastave sa iseljavanjem pogaziti po svim onim humkama u Potocarima koji su se borili i zivot dali kako bi Bosnjak mogao zivjeti u Srebrenici , a oni s ovim potezom ce uciniti da bez ikakve muke se rijesi teznja iz '95.

Ljepota zene mora se vidjeti u njezinim ocima, jer to je ulaz u njezino srce - mjesto gdje stanuje ljubav.

Social bookmarks