Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

MATRIX

Zlatna sredina

(10)

 • »MATRIX« je muško
 • »MATRIX« je autor ove teme

Postovi: 538

Datum registracije: 22.04.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Četvrtak, 29. Septembar 2011

BOJKOT POPISA 2011.

Da li ćete bojkotovati popis? Zašto?
MATRIX je dodao/la ovu sliku:
 • BOJKOT.jpg
我还记得

sanjin-020

Zlatna sredina

(42)

Postovi: 231

Datum registracije: 14.05.2009

 • Poruku poslati

2

Petak, 30. Septembar 2011

Dobro pitanje!
Ja sam definitivno zbunjen!
Popis nije nesto sto se desava svakih mjesec dana, svake godine... Popis je svakih deset godina.

Iskreno, argumenti za bojkot koje su iznijeli gospoda iz NVS nisu mi bas ubedljivi. Cak sta vise, ako je sve tako, zasto tri dana pred popis? Zasto ove primedbe nisu postavljene mnogo ranije, ako se vec daje mogucnost otkazivanja bojkota u koliko se otklone nepravilnosti!?

Mislim da je popis toliko bitan da, kako rece neko, taman da je poisni listic na kineskom ja cu se popisat, hocu da me ima. Ovo nie referendum, ovo nije glasanje za i protiv, ovo je ili te ima ili te nema. Opet, uvazavajuci sve ono sto se stavlja na dusu Srbiji da cini ili ne cini u Sandzaku, mozda popis treba bojkotovat, ali u tom slucaju zar nije trebalo postic neki konsenzus oko ovog pitanja, ali i to je izgleda kod nas, s anasim vodjama, misaona imenica.

@MATRIX, hvala ti za temu. Valjda ce neko uspjet da nam ovdje, na ovom forumu malo priblizi argumente za i protiv bojkota.Jedne prilike pitali Poslanika s.a.w.s:
"Može li vjernik biti kukavica? - Da! – odgovori Poslanik s.a.w.s.
- Može li vjernik biti škrtica? - Može! - odgovori Poslanik s.a.w.s
- A može li vjernik biti lažov? - E to ne može!... – odgovori Božiji Poslanik s.a.w.s.” (hadis biljezi Malik)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

3

Petak, 30. Septembar 2011

U ovakvim situacijama najbolje je razgovarati cinjenicama. Sta su optuzbe?

1. nedovoljan broj listica na kojima se vrsi popis, iznijeti su konkretni podaci za Novi Pazar
2. nepostojanje visejezicnih obrazaca

Odgovore na ova pitanja nije tesko dobiti.
Kod prvog, nadlezni raspolazu ovim podacima i trebaju ih dati. Lijek protiv neznanja je informacija. Lijek protiv smutnje je transparenstnost.
Kod drugog, pitanje je kakav je zakonski propis, je li drzava duzna da stampa listice na jezike manjina? Da li gradjani popunjavaju listice ili to cini popisivac i kakve to ima veze sa pitanjem visejezicnih listica?

Pored ovoga, postavlja se pitanje koliko dobro su obuceni popisivaci, na koji nacin je obezbijedjen korektan unos podataka, ima li onaj kojeg popisuju uvid u popisivacev posao, kakva je kontrola popisivaca itd.

Mislim da bi jedna konferencija za stampu predstavnika Republickog zavoda za statistiku na kojoj bi se izmedju ostalog odgovorilo i na ova pitanja bila puno efikasnija od jucerasnjeg saopstenja za javnost.

A o znacaju popisa suvisno je govoriti. O posljedicama neizlaska takodje.

Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Optimus

Zlatna sredina

(10)

 • »Optimus« je muško

Postovi: 202

Datum registracije: 17.04.2007

 • Poruku poslati

4

Petak, 30. Septembar 2011

Što se popisas tiče, mislim da je odazivanje na popis mnogo bolja opcija nego bojkot. U svakom slučaju ovo je moje mišljenje a evo i razloga u prilog mojoj tvrdnji.

1. Popis stanovništva je jedan od uslova EU za zemlje koje pretenduju da se kandiduju za članstvo i ako se ne varam ovaj popis se u potpunosti finansira sredstvima EU (ako nije 100% onda jeste dobar deo). Tako da pored države Srbije i EU hoće da zna kakva je situacija. Pored Zavoda za statistiku Srbije direktno je uključen i EUROSTAT, Zavod za statistiku EU.

2. Kada su u pitanju sredstva koja se dobijaju iz budžeta RS, činjenica je ona zavise od broja građana. Ko god da je na vlasti u NP imaće direktnu štetu ili korist od izlaska odnosno bojkota popisa. Ovime hoću da kažem da ako na sledećim izborima pobedi neka druga opcija, recimo koalicija oko BDZ opet neće imati dovoljno novca iz budžeta da pokriva tekuće poterbe grada i opet će da se kuburi sa problemima i nedostatkom novca. Odnosno, u ovom slučaju bi važila naša narodna "kolje vola za kilo mesa", tj. politička korist bojkota je mnogo manja u poređenju sa stetom koja se nanosi.

Što se popisnih listića tiče. Ako je tačna ova informacija oko broja listića onda to jeste problem ali mislim da treba da se nađe kredibilan izvor pa da se ta informacija potvrdi. Ako se potvrdi onda jeste problem. A ako se ne potvrdi onda ide u domen teorija zavere.

Do juče sam mislio da jedan primerak popisnog listića treba da ostane kod građanina koji je popisan tako da sam smatrao da jeste problem što je samo ćirilica na listićima i da takve listiće ne treba prihvatiti. Juče sam dobio informaciju da listići neće da ostaju kod građana nego će popisivač da prođe kroz informacija koje je dobio i da građanin treba da ih potvrdi, tako da ne vidim problema oko listića ako ih samo popisivači koriste. Ne tvrdim da je ova informacija tačna, tako da ima mesta za različita tumačenja.

:D :D
Nemoj ništa silom, uzmi veći čekić!

Mehdi

Učenik

(16)

 • »Mehdi« je muško

Postovi: 126

Datum registracije: 18.03.2004

 • Poruku poslati

5

Petak, 30. Septembar 2011

Treba bojkotovati popis.
Mudrovanja, ostavite za neke druge teme.

Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

6

Petak, 30. Septembar 2011

Neka samo 5% Bosnjaka bojkotuje popis pisi propalo...

Nije problem neki za tu cirilicu. Mnogo je vaznije da se Bosanski jezik nadje u nasim skolama i medijima nego na tim obrazcima koje vidjamo jednom u 10 godina.

I informacija da je u Pazar stiglo svega 82000 obrazaca jos nije proverena. Ono sto mi najvise smeta za sad je sto vecinu popisivaca cine Srbi. Mislim da nacionalna struktura popisivaca treba da odgovara nacionalnoj strukturi grada u kojem se vrsi popis. Al dobro, to je samo jos jedna poruka da je ovo ''zemlja servskog naroda i ostalih'' a ne zemlja ravnopravnih gradjana.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

7

Petak, 30. Septembar 2011

Citirano

Orginalno od Asko
Ono sto mi najvise smeta za sad je sto vecinu popisivaca cine Srbi. Mislim da nacionalna struktura popisivaca treba da odgovara nacionalnoj strukturi grada u kojem se vrsi popis. Al dobro, to je samo jos jedna poruka da je ovo ''zemlja servskog naroda i ostalih'' a ne zemlja ravnopravnih gradjana.

Na onom linku kojeg sam dao i gdje je saopstenje za javnost pise:

"Национална структура непосредних учесника у Попису репрезентује националну структуру становништва у насељима/општинама у којима су они ангажовани."

Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

MATRIX

Zlatna sredina

(10)

 • »MATRIX« je muško
 • »MATRIX« je autor ove teme

Postovi: 538

Datum registracije: 22.04.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

8

Petak, 30. Septembar 2011

Citirano

Orginalno od sanjin-020
Dobro pitanje!
Ja sam definitivno zbunjen!Hvala, Sanjine.
Sve i da nam nije jasna odluka o bojkotu, danas smo na džumi čuli FETVU da je zabranjeno učestvovati na popisu. To bi za mene bilo dovoljno. Jer fetva se ne donosi tek tako, veruj mi. Tu se ima mnooogo papira na stolu, argumenata ZA i PROTIV, savetovanja, analiziranja - i šta prevagne.
U to sam ubeđen.
Neko se zakačio za broj listića. Neko za procenat Bošnjaka u komisiji.
Ništa od toga nije presudno. Druge stvari jesu.
Mislim da je ovo dobra taktika Muftije, da na MIRAN način primora režim na normalne razgovore. Treba ga podržati.
Čim počne da se razgovara, odmah su tenzije manje.
我还记得

sanjin-020

Zlatna sredina

(42)

Postovi: 231

Datum registracije: 14.05.2009

 • Poruku poslati

9

Petak, 30. Septembar 2011

Poruka Reisa Cerica i Muftije Zukorlica Bosnjacima Crne Gore 31. Marta, 2011. Sta se to promijenilo za ovih 6 mjeseci da bi nas danas pozivali na bojkot? Zar samo listici koji su pisani cirilicom? Zar su prava i polozaj Bosnjaka u Crnoj Gori bolji nego u Srbiji?

NOVI PAZAR - Poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema ef. Mustafa Cerić i muftija sandžački Muamer Zukorlić pozvali su pripadnike muslimanskog naroda u Crnoj Gori da se na predstojećem popisu izjasne kao Bošnjaci, da im vera bude islamska, a jezik bosanski.

"Uzvišeni gospodar učinio je ljude pripadnicima nacija da bi se upoznavali", rekli su Zukorlić i Cerić.

U pismu koje je podeljeno u Rožajama, Cerić i Zukorlić ističu da nedostatak nacionalne države koja bi štitila svoj bošnjački narod sve Bošnjake čini obaveznim da se skupe oko svoje nacije, vere i jezika.

"Uzvišeni gospodar učinio je ljude pripadnicima nacija da bi se upoznavali, da bi druge upoznali i drugima se predstavili, nužno je prethodno sebe prepoznati, a to znači biti svestan svog nacionalnog identiteta", navodi se u pismu.

"Popis stanovništva istorijska je, a možda i poslednja prilika da se na civilizovan način ukloni višedecenijska nepravda osporavanja nacionalnog i jezičkog identiteta. Zato pripadnici bošnjačkog naroda u Crnoj Gori odlučno upišite, nacionalnost - Bošnjak, vera - islam, jezik - bosanski", navodi se u pismu Cerića i Zukorlića.


http://www.youtube.com/watch?feature=pla…d&v=9AfUnDAZ0wg

Jedne prilike pitali Poslanika s.a.w.s:
"Može li vjernik biti kukavica? - Da! – odgovori Poslanik s.a.w.s.
- Može li vjernik biti škrtica? - Može! - odgovori Poslanik s.a.w.s
- A može li vjernik biti lažov? - E to ne može!... – odgovori Božiji Poslanik s.a.w.s.” (hadis biljezi Malik)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

10

Subota, 01. Oktobar 2011

Obrasci

Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

11

Subota, 01. Oktobar 2011

BOJKOT.
Srbija danas mnogo vise lici na Milosevicevu Srbiju nego na Djincicevu ili Srbiju koja koraca ka Evropskoj Uniji.Drago mi je da u Sandzaku postoje snage koje imaju ne samo hrabrosti nego i pameti da se suprostave svetosavizaciji Bosnjaka.Izgovore koje koriste predstavnici vlasti tipa program je na cirilici pa su obrazci tako stampani ili sad smo vam poslali 80 000 listica (za grad od 125 000) pa ako bude trebalo poslacemo vam jos, u najmanju ruku su smijesni.Ako ste Bosnjake izbacili iz Ustava, ako mi ne das Bosanski u skole, ako za grad od preko 120 000 ljudi nema od 2000. godine do danas niti jedno radno mjesto da nam drzava otvori, ako moramo stalno da objasnjavamo da smo mi ovdje starosedeoci i da necemo nikuda da idemo, ako nas ima van Sandzaka 10 puta vise nego u Sandzaku (zasta su zasluzni Rankovici,Cosici i njima slicni predstavnici ove drzave) najmanje sto mogu da uradim je bojkot popisa.
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

MATRIX

Zlatna sredina

(10)

 • »MATRIX« je muško
 • »MATRIX« je autor ove teme

Postovi: 538

Datum registracije: 22.04.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

12

Subota, 01. Oktobar 2011

Sanjine,
asimilacija je čudo.
Zašto bismo verovali režimu? Čak i kad pričaju neku istinu, 100% sam siguran da iza toga krije još stotinu laži i prevara.
Ne trebam da se trudim da im verujem, već da se oni mnogo potrude da dokažu da su dostojni poverenja.
Čitaš li ti komentare čitalaca na vestima BG medija?!
我还记得

samoubica

Početnik

(10)

 • »samoubica« je muško

Postovi: 13

Datum registracije: 11.06.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

13

Subota, 01. Oktobar 2011

Prosto ne kontam kako ce nama ovo da pomogne, tj. bojkotovanje popisa.

Jedino sto stoji, i ako je to tacno je manjak listica, a nigde ne vidoh dokaz da je stiglo samo oko 80 hiljada popisa umesto po proceni 100-110 hiljada.

Drugo, bojkovati popis jer nije "Bosnjacki jezik" ili slicni, dosta je tog proserivanja, umesto da se narod slaze i da nalazi zajednicke stvari oni se dele.

A ko ne zna citati Srpski ili pak cirilicu cak, onda izgleda nema ni 7 razreda zavrsenih a da ne pricam o bilo cemu drugo.

Prosto morate svatiti da su u srbiji jos devedesete godine, i da je zemlja cela u k....

Moja zena je medju popisivacima, i jos niko nije bojkotovao isti, pametni ljudi, a sad na kraju cemo vidimo dal je istina to sa 80 hiljada listica, svaki drugi razlog bojkotovanja je debilan i prosto krsenje zakona.


Asko

Zlatna sredina

(26)

 • »Asko« je muško

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

14

Subota, 01. Oktobar 2011

Citirano

Orginalno od samoubica
Drugo, bojkovati popis jer nije "Bosnjacki jezik" ili slicni, dosta je tog proserivanja

Citirano

Prosto ne kontam kako ce nama ovo da pomogne


Kome to nama? Ko si ti?

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

15

Utorak, 04. Oktobar 2011

Zukorlić ponovo o bojkotu popisa

NOVI PAZAR -
Muftija Muamer Zukorlić ponovo je danas pozvao Bošnjake u Sandžaku da se ne odazovu popisu, mada tvrdi da je njegov poziv na bojkot uoči popisa "naišao na veliki odziv".


Zukorlcih je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru kazao da ga je na ovaj ponovni poziv na bojkot nateralo ponašanje vlasti u Beogradu, koja, kako je rekao, u Sandžaku sprovodi kampanju popisa preko svog "podanika Rasima Ljajića".

On se osvrnuo na saopštenja lokalnih vlasti u nedelju - da popis ide bez problema - rekavši da je "čak i Sadam Husein svojevremeno čekao podne da bi proglasio svoju pobedu na izborima", pa je aktuelna gradska vlast mogla da sačeka minimum sedam dana da saopšti neki rezultate.

Muftija kaže da su Bošnjaci izloženi zastrašivanju nekakvim sankcijama - a pre svega penzioneri, roditelji koji primaju dečje dodatke i porodilje.

Zukorlić je ispričao da je sinoć boravio u Bujanovcu i da je svoje tamošnje sagovornike pitao imaju li oni pretnje zbog bojkota popisa, kao i da su mu oni rekli da nemaju nikakvih pritisaka

"Kako to da njima neće biti izricane kazne već samo Bošnjacima. Poenta je u tome da je Beograd izgubio nadu da će se Albanci ikada vratiti u taj podanički status, a šta će biti s Preševskom dolinom to je drugo pitanje", naveo je on.

On je Bošnjacima poručio da je pretnja kažnjavanjem blef, ali je dodao da razume taj strah "Bošnjaka koji živi u robovlasničkom statusu stotinu godina".

On je rekao da oni koji se ne popišu neće ostati bez para i investicija.

"Ne mislite valja da Srbija više voli nas nego Srbe na Kosovu", zapitao je muftija.


http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/zukorl…isa_276358.html
Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

wow

Učenik

(49)

 • »wow« je muško

Postovi: 158

Datum registracije: 14.10.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

16

Utorak, 04. Oktobar 2011

Dobra him fora. Zaobilaze porodice koje podrzavaju muftiju i bojkot. Ne prijavljuju one koje bojkotuju. Informacije koje daju javnosti ticu se samo onih koji su se popisali (ili na koje su se popisali).
Kod mene ih nema nikako, nema ih ni u komsiluku. Nema ih ni kod mojih poznanika. Valjda ce doc dok popisu partijske drugove :)) :)) :))

eki

Učenik

(10)

Postovi: 77

Datum registracije: 22.04.2009

Lokacija: tamo i ovamo

 • Poruku poslati

17

Utorak, 04. Oktobar 2011

Mislim da popis netreba bojkotovati i da umesto toga Muftija treba organizovati paralelno sa ovim popisom popis od strane legalnog BNV,kako bi se videlo dali su podaci popisa realni i tacni.

 • »Sandzak Beg« je muško

Postovi: 135

Datum registracije: 11.10.2007

Lokacija: Afganistan

 • Poruku poslati

18

Utorak, 04. Oktobar 2011

Popisani ili nepopisani mi smo u svakom slučaju za njih otpisani.

Ali u svakom slucaju treba da znaju da će gledati "Povratak otpisanih"
"...Allah ändert ja nicht, was mit einem Volk ist, bis sie ändern, was mit ihnen selbst ist..." (Koran: Sure 13, Vers 11)"

na-braniku-grada

Zlatna sredina

(-24)

 • »na-braniku-grada« je muško

Postovi: 226

Datum registracije: 25.08.2008

Lokacija: 7 Bosanski Sandzak

 • Poruku poslati

19

Utorak, 04. Oktobar 2011

Dok mi tastature slomismo ko je u pravu, a ko u krivu, bosnjaci nam se popisuju da su muslimani po nacionalnosti, a maternji jezik-srpski. Umjesto da se napravi koncenzus pa svi fino da agituju, po cijenu sopstvene propasti autokrate mjere politicku moc. Ako vec nemas 2/3 podrske naroda, iluzorno je bilo sta pokrecati. Izbore treba bojkotovati, a ne statisticki popis.
Nacionalnost-bosnjak, jezik-bosanski,vjeroispovest-islam. Svako dobro.
Pazar je dio zivota mog on ce biti sampion!

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

20

Utorak, 04. Oktobar 2011

I kod na u Mkd je poceo popis pun kontroverzi.

Ide ovako: Boshnjak, Albanac, Turcin i ostali koji nisu u Mkd poslednjih 12-est meseci nece moci uci u popisu, vec ce biti otpisani :(

A dok sa druge strane Makedonac koji je rodjen u Kanadu, Usa, Australija i drugim drzavama diljem sveta a nemoze naci Makedoniju na Globusu, on ce biti ubacen u popisu.

Znaci svaki Makedonac je Domicil, a dok ovi ostali koji su otisli trbuhom za kruhom su.......nazovite ih vi kako zelite!

Jedno me zanima a i vecinu Boshnjaka ovde kako ce se popisat porodica predsednika Banu-a ?!
" Bilen alemlere rahmettir "

Social bookmarks