Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Mehdi

Učenik

(16)

 • »Mehdi« je muško

Postovi: 126

Datum registracije: 18.03.2004

 • Poruku poslati

241

Nedjelja, 20. Februar 2005

De anonimus odmori malo….
Postedi nas svojih meditacija o bosnjacima iz Crne Gore

Ima li sta novo na skopskim trafikama?


 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

242

Nedjelja, 20. Februar 2005

Citirano


Postedi nas svojih meditacija o bosnjacima iz Crne Gore


Heheheheh meditacija,ti se nemoj vredzat odma :)

Trafike ko trafike mozda ima a mozda i nema sta znam stanem kupim cigarete,novine i jedan komp.casopis ENTER i toliko.
" Bilen alemlere rahmettir "

Taslidza

Početnik

(10)

 • »Taslidza« je muško

Postovi: 4

Datum registracije: 15.01.2005

 • Poruku poslati

243

Ponedjeljak, 21. Februar 2005

Latic i Behmen rovare protiv Tihica

Kakav god da je Tihic, on je svjetlosnu godinu ispred Behmena, Latica i slicnih "velikih muslimana" koji asicare rovare za Bakira.

Citati iz "Oslobodjenja" o zasjedanju glavnog odbora SDA

Tako saznajemo da je Dzemaludin Latic, nekadasnji ideoloski lider SDA, ocijenio kako stranka nije sto je nekad bila. Tacnije, mozda je sa SDA nesto u redu, ali nije sa njenim sadasnjim liderom Sulejmanom Tihicem. Vise je (pragmaticnih) zamjerki koje Latic upucuje Tihicu. Prvo, bio je u Komunistickoj partiji (neka se u SDA bace kamenom oni koji nisu), zatim voli s vremena na vrijeme ( i to pred kamerama, sacuvaj nas Boze) gucnuti malo sampanjca i, trece, ali ne i najgore, kad je onomad bio u Beogradu, svratio je na grob pokojnoga Josipa Broza.

I sad, treba li SDA takvoga predsjednika, pita se usplahireno Latic, pridruzujuci se u nesvakidasnjim kritikama stranke Omeru Behmenu. Nema vise od pola godine kada je Behmen ustvrdio da “dobar dio partijskih ljudi iz bivseg sistema koji se tamo kod njih davno naucio kako se treba okretati prema puhanju vjetra i samo brinuti o svojoj stolici sada zauzima funkcije i mjesta u SDA”. Zvuci poznato?!

Srecom, tu je uvijek Bakir Izetbegovic. Koji, za sada, strpljivo suti. I obecava da se nece kandidirati za predsjednika SDA. A i sto bi? Pa nije sve u formi. Nije vazno sto pise na papiru. Za mnoge je Izetbegovic mladji zapravo stvarni sef stranke.

Tihic u "Avazu" odgovra na napade.

Prema njegovim riječima, takve primjedbe upućuju nezadovoljni pojedinci koji više nisu u strukturama stranke, jer su izgubili podršku baze.
- Možda reagiraju i zbog toga što SDA ide i korak dalje u svom reformisanju, a što se ne uklapa u njihovo viđenje stranke kao isključivo nacionalne, koja bi brinula samo o nacionalnim i vjerskim interesima. U našem programu uvijek ćemo brinuti i o tim stvarima, ali prvenstveno želimo brinuti o državi, njenom prosperitetu, boljem životu građana, istovremeno štiteći kulturu i tradiciju našega naroda, boreći se za njegova prava, među kojima su i vjerske slobode - Tihićev je stav.
Na pitanje smatra li da je subotnja sjednica GO značila i početak diferencijacije stranke na dvije struje, jednu, konzervativno-religijsku i drugu koja je za otvaranje stranke i njen evropski i demokratski put, Tihić odgovara:
- Na određeni način to se može i tako definirati. Odnosno, da struje koje nisu do kraja opredijeljene za bosanski i evropski put izražavaju nezadovoljstvo politikom SDA. Međutim, mislim da se njima daje veći značaj od utjecaja koji objektivno imaju u SDA. Mogu to biti i pojedinci u strukturama stranke, ali ne tako bitni i utjecajni. On smatra da su rezultati izbora najbolji odgovor na pitanje da li se dosljedno provodi politika osnivača stranke, rahmetli Alije Izetbegovića.
- Ovo rukovodstvo je iz opozicije uspjelo ostvariti pobjedu na općim i lokalnim izborima, učlaniti se u Evropsku narodnu stranku. Pojedinci koji u svojim istupima komentarišu naš rad, imaju pravo na takvo mišljenje, ali to nije stav građana, onih koji podržavaju SDA - dodaje Tihić.

Pokušaji destabiliziranja

On odbija govoriti o konkretnim imenima, ističući da se oni sami prepoznaju, neki od njih se eksponiraju, dok drugi ne istupaju toliko javno. Tihić ističe da sa raznih strana ima pokušaja destabiliziranja SDA.
- Jaka SDA smeta krugovima koji su bili za podjelu BiH i nekim opozicionim strankama. Jaka SDA možda smeta i nekim dijelovima međunarodne zajednice, jer ako je jaka stranka, jaki su i oni koji je predstavljaju. Postoje i nezadovoljeni apetiti nekih pojedinaca u stranci koji su nekada bili i predstavljali nešto, a u međuvremenu ih je ili pregazilo vrijeme ili su izgubili podršku baze. Ipak uvjeren sam da će Četvrti kongres biti kongres kontinuiteta i jedinstva. U SDA postoji ubjedljiva većina koja slijedi bosanski i evropski put, uz uvažavanje naših nacionalnih i kulturnih osobenosti i tradicije - naglašava Tihić.

A. MALAGIĆ

244

Subota, 26. Februar 2005

Da se razumemo, bez da ulazim u valjanost informacija koje sa nalaze u sledecem textu preuzetog iz blica (a ja to proveravat odavde zaista nit mogu nit hocu nit zelim) samo bih da primetim jednu totalnu mi nejasnu stvar: zasto se odredjena gospoda bavi nasim pitanjima tako sto ih prezentira Beogradu i drzavnim meidjiima? Zar to sve ne moze da se zavrsava (ako vec ima potrebe) unutar nase 'varosice' (kako je u novinama oslovaljavaju). Zasto mora o tome da se javnost Srbije informise? Jel ovo nasa stvar il njihova? Sahi mi nije jasno i nije mi jasno kako to moze da bude dobro za Bosnjacki interes. Il kako to moze a da ne bude lose. Eto samo to. Evo texta:

Leci-poternice za liderom SDP Rasimom Ljajićem, predsednikom SO Novi Pazar Azemom Hajdarevićem i predsednikom Stranke za Sandžak Fevzijom Murićem, koji su se pre nedelju dana pojavili u Novom Pazaru, uzburkali su duhove u ovoj varošici.

Leci su dodatno produbili jaz koji postoji između pomenutih stranaka i njihovih lidera, s jedne strane, i Sulejmana Ugljanina, predsednika SDA, s druge strane. Ljajić, Murić i Hajdarević nazvani su „izdajnicima“ zato što su formirali opštinsku vlast uz pomoć srpskih odbornika. Na letku su navedena i imena odbornika koji su u SO Novi Pazar formirali vlast. Kao autor letaka potpisan je do sada nepoznati Savez bošnjačke omladine. Međutim, Rasim Ljajić za naš list tvrdi da iza cele akcije stoji Sulejman Ugljanin.

- Organizacija koja se potpisala ne postoji. Ugljanin je taj letak podržao rekavši da svako ima pravo da piše šta hoće - kaže Ljajić, a na pitanje šta je motiv, on odgovara:

- Ugljaninova stranka izgubila je vlast u svim opštinama u Sandžaku, osim u Tutinu. Panika ga motiviše na ovakve poteze. Ugljanin je ogrezao u kriminal. Novi direktori su u preduzećima otkrili brojne zloupotrebe i u redovima Liste za Sandžak vlada panika. Oni se sada više bore da ne odu u zatvor nego za politički opstanak.

Ljajić podseća da ga je Ugljanin još 1994. godine na sastanku SDA u Ankari osudio na smrt i tražio nekog da ga ubije.

- Javio se kao dobrovoljac neki čovek iz Sjenice, ali je Ugljanin rekao: „Ja ću da ga ubijem, ne želim to zadovoljstvo nikome da prepustim“. Takođe, kad sam nedavno boravio u Sarajevu, primetio sam pojačano obezbeđenje, a kada sam se raspitao šta je razlog, rekli su mi kako su čuli da su Ugljaninove grupe imale nekakav sastanak i procenili su da je potrebno dodatno da me obezbede - priča naš sagovornik.

Na pitanje da li mu je zbog svega što se dešava ugrožen život, Ljajić kaže:

- Ako mi se nešto desi, znaće se ko je to uradio. Međutim, ne verujem da se pretnje mogu ostvariti, jer sada ja nisam jedini „izdajnik“, već su „izdajnici“ svi odbornici koji su formirali opštinsku vlast i svi oni koji su glasali za mene. I drugo, u Sandžaku je promenjeno političko raspoloženje, pa oni koji pozivaju na likvidaciju sada su manjina. Ljajić ističe da Ugljaninova opcija gubi uticaj u ovoj regiji i navodi da je američki ambasador u Beogradu Majkl Polt boraveći u Novom Pazaru izbegao da se sastane sa Ugljaninom, a razgovarao je sa predsednikom i potpredsednikom SO Azemom Hajdarevićem i Mehom Mahmutovićem.

Komentar Sulejmana Ugljanina preneo nam je njegov šef kabineta Fikret Nikišić:

- Ja se sada bavim opštinskim poslovima i nisam upoznat sa ovim slučajem. Letak sam video u novinama.

Ugljanin je rekao i da nije čuo za Savez bošnjačke omladine, ali da podržava „borbu omladine za svoje interese“. Ljajić navodi da upravo ova rečenica govori o tome da iza svega stoji Ugljanin.
mogu ja da se potpisem i bolje...

NP u srcu

Početnik

(10)

 • »NP u srcu« je muško

Postovi: 33

Datum registracije: 24.01.2005

Lokacija: NP bg

 • Poruku poslati

245

Subota, 26. Februar 2005
Definitivno tvrdim da gospodin Rasim Ljajic daje nekontrolisane,nekorisne i neistinite izjave koje donose samo kratkotrajnu politicku dobit njegovoj stranci i odskora njegovim politickim saveznicima.Potkrepljujem to zadnjim postom fingersa i izjavama g.Rasima Ljajica koje se mogu procitati u srpskim novinama.U Blicu od pre nekoliko dana g.Rasim kaze da u Novom Pazaru postoje PARAVOJNE FORMACIJE formacije (o) koje su pod kontrolom Ugljanina.Slicno je bilo i uoci izbora kada je u nedostatku orginalnosti Ugljanina uporedio sa Milosevisem.Ovakve i slicne izjave zasluzuju,po meni, samo osudu i nista vise.U slicnom tonu su i njegove ostale izjave na relaciji SDP&saveznici(20000 glasacau NP)---SDA&saveznici(nesto > 20000 glasaca u NP).Komunikacija izmedju stranaka mora biti na mnogo vecem nivou jer se u suprotnom o nama -BOSNJACIMA- stice pogresan utisak.A uz sve to i mi smo omalovazeni i potcenjeni.Eto toliko.A o lecima neka zadnju rec kaze sud,ako ga uopste i ima u NP.

Fadilj

Početnik

(10)

Postovi: 44

Datum registracije: 18.09.2004

Lokacija: Centar Sandzaka

 • Poruku poslati

246

Subota, 26. Februar 2005

SULJO DJE SU PARE???

Posle direktorske primopredaje u Novom Pazaru

Prazne kase i štetni ugovori

Novi Pazar - Dolazak novih direktora u novopazarska javna preduzeća i ustanove, otvorio je novu stranicu u ovoj opštini. Prvi nalazi zatečenog stanja su već prezentovani javnosti. Predsednik Opštinske komisije za ispitivanje nenamenskog trošenja budžetskih sredstava u prethodne četiri godine Munir Poturak je na konferenciji za novinare istakao da je za malo vremena prikupljeno mnogo dokumenata i dokaza o malverzacijama.
- Pomenuo bih bivši IO SO Novi Pazar, koji je bio osnovni generator malverzacija. Važno je da su građani i institucije ohrabreni da Komisiji donose dokumentaciju i da daju svoje pisane izjave. Predmeti se obrađuju uz priloženu dokumentaciju. Kad to bude završeno, biće dostavljeno javnom pravobranilaštvu, odnos no tužilaštvu. Napravljen je veliki broj ugovora u kojima, čak, postoje napomene od raznih ministarstava Srbije o tome da ono što su radili bivši predsednici SO i IO SO i druge institucije, korisnici budžetskih sredstava - nije zakonito. Bilo je zabranjeno i republičkim inspekcijama da dođu do tih dokumenata - izneo prva saznanja do kojih je došla Komisija, njen predsednik. Munir Poturak je istakao je da 23 lokala i 10 stanova nisu više u vlasništvu opštine Novi Pazar jer "svi su prodati i to bukvalno po dogovoru, odnosno sve se završavalo po prijateljskim i rodbinskim vezama i partijskim funkcijama".
- Iza svih malverzacija ne krije se patriotizam, već namera da se skrene pažnja sa glavne i ključne stvari, da se prikrije ono što se nezakonito radilo u prethodne četiri godine - ocenio je Poturak.
Zamenik predsednika SO Novi Pazar Meho Mahmutović naglašava da su novi direktori u javnim preduzećima zatekli prazne žiro-račune i štetno sklopljene ugovore.
Samo deo podataka novinarima je prezentovan na konferenciji za novinare u Stranci za Sandžak a vezani su za Zavod za urbanizam. Ovom javnom preduzeću opština duguje više od 180 miliona dinara. Iznet je podatak da je Opština Zavodu za urbanizam prebacila 59 miliona dinara, od čega je odmah privatnicima prebačeno 17 miliona dinara, iako Zavod ima svoju mehanizaciju, zatim je bez saglasnosti Zavoda 15 miliona dinara prebačeno nevladinoj organizaciji, jer je tako registrovan Sportski savez Sandžaka, za izgradnju sportske hale na ovdašnjem Rekreacionom centru. Novopazarski Zavod za urbanizam prošle godine je ostao bez mašine, takozvanog vučnog voza. Mašina duga 12 metara i vredna 50.000 evra ukradena je sa parkinga ovog preduzeća. Za poslednjih deset meseci troškovi reprezentacije u ovom preduzeću su veći od 822 hiljade dinara, a dnevnice za službena putovanja skoro da dostižu 155 hiljada. Ostalo je nejasno šta je privatna agencija Meta, vlasnika Fadila Ugljanina, premeravala za potrebe Zavoda za urbanizam kada joj je za usluge od 2002. do 2004. godine isplaćeno skoro tri i po miliona dinara. Konstatacije da je Zavod za urbanizam u teškoj situaciji zbog neekonomskog i političkog poslovanja, potkrepljene su i drugim podacima. Ovo preduzeće je stipendiralo trinaestoro dece čiji su roditelji zaposleni u opštinskim organima uprave ili Zavodu za urbanizam. Njih trinaestoro je svakog meseca dobijalo oko 10 hiljada dinara za školovanje, ukupno 120 hiljada dinara mesečno. Rečeno je da se na spisku nalaze dvoje dece bivšeg sekretara SO Novi Pazar, Milijana Belića, i pravnice u Zavodu za urbanizam Saide Mehmedović, kojoj se pripisuju mnogi sklopljeni štetni ugovori za ovo preduzeće. Ono što je izazvalo posebnu pažnju su računi koje je za potrebe Skupštine opštine Novi Pazar platio Zavod za urbanizam. Ovdašnjem privatnom preduzeću Utip virmanski je plaćeno 10 muških odela, 20 muških košulja, 11 kravata, 24 para muških čarapa, 12 kaiševa i tri mantila.
Sporna su i sredstva solidarnosti - 29.909.000 dinara, "jer Fond solidarnosti nije pod ingerencijama Zavoda za urbanizam, već komisije koju je Sulejman Ugljanin formirao bez saglasnosti SO". Putem slobodne pogodbe prodato je sedam lokala i tri stana i ti predmeti se nalaze u novopazarskom SUP.
- Oglasi o licitacijama za atraktivne lokale objavljivani su u listovima koji na ovom području imaju malu ili nikakvu čitanost. Antikorupcijski tim će utvrditi kako je sve trošeno i ovo su preliminarni nalazi koje vam saopštavamo. U razgovoru sa potpredsednikom Vlade Srbije Miroljubom Labusom insistirali smo da u Novi Pazar dođe budžetska inspekcija Ministarstva finansija. Mi je očekujemo - istakao je u razgovoru sa novinarima predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić. Novoimenovani direktor Zavoda za urbanizam Fahrudin Elmazbegović se zapitao gde su pare, kada prošle godine u gradu nije urađen ni jedan kvadratni metar asfalta.
Dok do javnosti ne stignu novi podaci o zatečenom stanju u javnim preduzećima i ustanovama gde su dužnosti preuzeli novi direktori, predsednik opštine Sulejman Ugljanin je podneo 13 novih krivičnih prijava protiv osam novoimenovanih direktora, predsednika, zamenika predsednika i sekretara SO, načelnika SUP Novi Pazar i njegovog zamenika, jer smatra da su novi direktori, uz pomoć policije, nezakonito ušli u preduzeća. Slađana Novosel

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

247

Utorak, 01. Mart 2005

Citirano

Orginalno od Fadilj
Suljo gdje su pare?

Posle direktorske primopredaje u Novom Pazaru

Prazne kase i štetni ugovori

(...)Juce jedni, danas drugi! E moj, brate,...

A evo jos jednog primjera, kako Bosnjaci sami sebi zabijaju noz u ledja:[SIZE=4]BOŠNJACI FINANSIRAJU “NOŽ” TELEVIZIJE [/SIZE]


Pojedini naši mediji u Evropi i ovdje SAD reklamiranjem satelitskog TV Pinka i bijeljniske TVBN (gdje su im euro i dollar zvijezde vodilje), svjesno pozivaju naš narod na samoubistvo (fizičko, kulturno, umjetničko...), a dalje masovnom pretplatom i gledanjem tog programa naši Bošnjaci sami finansiraju svoj slijedeći genocid i otplaćuju zadnji. Opće je poznato da su Bošnjaci njihovi najbrojniji pretplatnici. Počesto se pitam da li je samo u četničkom mentalnom sklopu genetička greška. Ova masovna pinkovska i bijeljinska TV euforija potvrđuje da i bošnjački mentalni sklop ima povelik feler, ili je možda tačna četnička filozofija da bošnjački korijeni potiču iz "nebeskog naroda". U suprotnom, mnogi naši Bošnjaci ne bi tako velikodušno konzumirali ponuđeni šund u raznim oblicima.

Nameće se vrlo jednostavna konstatacija: KRIZA MORALA! Dokle seže bošnjački razum govori činjenica da dobar dio njih danas direktno finansijski podržava spomenute TV i pored zadnjeg Genocida izvršenog prvenstveno nad Bošnjacima, gdje je preko 200.000 ubijenih i preko 1,000.000 metodama etničkog čišćenja protjeranih i raseljenih... Da je bošnjački moral na visokoj razini program spomentutih televizija, ne bi imao dobrodošlicu u njihovim domovima. Prikazivanjem filma “Nož” po istoimenoj knjizi Vuka Draškovića emitovanom za pravoslavni Božić na TV Bijeljina je poruka koja očito ne dopire do onih bošnjačkih mozgova koji žele da se kulturno uzdižu i zabavljaju na morbidan način.
Dakle potpuno je očigledan nedostatak vjere, morala, dostojanstva, razuma, ukusa patriotizma..., a na pretek primitivizma, zaborava, hipokratskog odnosa prema Bosni, poginulim i preživjelim, bošnjaštvu, i vjerovatno samom sebi.

Najzad ostaje nam da se pitamo hoće li i kada će takvi Bošnjaci konačno početi koristiti svoj mozak u cilju zajedničkog dobra i interesa, i kada će iz svoje kuće (prognaničke) izbaciti "Nož" TV čiji su ih velikosrpski mentori genocidnom agresijom na matičnu domovinu BiH poslali u izbjeglištvo?!


* * *"Mlada lisica pita majku: "Ima li, majko, na svijetu iko od nas pametniji? - Ima, kćeri, oni što se našim kožama zaogrću.""

"Za razliku od životinja Bog je nama ljudima podario uspravan hod. A većina njih ne koristi ovu privilegiju: čitav život se savija ili čak puzi: Smiju li to? Nije li to bogohulno odbacivanje ovog velikog Božijeg dara; hoditi uspravno?

"Bolesno društvo ne može se izliječiti šutnjom, Treba vikati da bolest postoji."
Tengiz Abuladze, reditelj filma "Pokajanje."

"Tražimo slobodu, a jesmo li je dostojni ?"

(Iz knjige Alije Izetbegović – MOJ BIJEG U SLOBODU)"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

248

Utorak, 01. Mart 2005

Ako je ovo gore tacno neko (ili vise njih) mora na robiju. Ukoliko su ovo neistine, one su opet predmet tuzilastva. Hajde da vidimo ko je veci Bosnjak. Pa jesmo li se za ovo borili???
Sit Hungry Doesn't Believe

Sandokan

Profesionalac

(10)

 • »Sandokan« je muško
 • »Sandokan« je zabranjen

Postovi: 1.039

Datum registracije: 12.12.2003

Lokacija: Centar Sandzaka

 • Poruku poslati

249

Utorak, 01. Mart 2005

SVA SRECHA DA CHE IZDAJNICI KRATKO TRAJATI!!
Pazare jedini ,pazaree jedinii najboljiiiii, oooo ooooo oooooo ooooooo!!!!![/URL]

ZAMBAK

Učenik

(10)

 • »ZAMBAK« je muško
 • »ZAMBAK« je autor ove teme

Postovi: 149

Datum registracije: 24.08.2002

Lokacija: NOVI PAZAR

 • Poruku poslati

250

Ponedjeljak, 28. Mart 2005

Za sada nepoznati pocinioc(i) bacili su molotovljev koktel na prostorije SDP-a. Indirektno je za ovo optuzena jedna strana. Beogradski mediji su ovu vijest u toku dana objavljivali kao jednu od najvaznijih! Zasto! Zato sto je je srpskim nacionalnim interesima u i interesu da Bosnjaci jedni drugima vade oci. Pocinioci i nalogodavci ovakvih stvari najvjerovatnije nece biti pronadjeni ,isto kao sto recimo onaj eksploziv za vrijeme sandzackih igara u Sjenici ili sl. Zna se ko moze i uz ciju podrsku da na ovaj nacin izaziva ili pokusava da izazove incident u Novom Pazaru i da stvori unutarbosnjacki sukob.
Nadam se da im nece poci za rukom.
Da napomenem da se ni jedan drzavni organ jos nije oglasio da kaze ko je i odakle nabavio oruzje i ko je kriv za ranjavanje neduznih gradjana za vrijeme prediizborne kampanje.

"Sto mi da se bavimo njima bolje je neka se oni bave sami sobom" jer bi morali da im dajemo nekakvu autonomiju!

O vi koji vjerujete zasto govorite ono sto ne radite ?
[SIZE=4][SIZE=3]"Interes (ma kakav on bio) je jedini motiv ljudskih postupaka"[/SIZE] [/SIZE]

ZAMBAK

Učenik

(10)

 • »ZAMBAK« je muško
 • »ZAMBAK« je autor ove teme

Postovi: 149

Datum registracije: 24.08.2002

Lokacija: NOVI PAZAR

 • Poruku poslati

251

Utorak, 12. April 2005

Rtv je objavila izvjestaj Medjunarodne krizne grupe u kom je su navedene teske optuzbe na racun SDA.
Ni jedan drugi medij nije prenio ovaj izvjestaj u ovom i ovakvom obliku. Da li je neko mozda (izuzev onog sto je objavio b92) uspeo da dodje do ovog izvjestaja.
[SIZE=4][SIZE=3]"Interes (ma kakav on bio) je jedini motiv ljudskih postupaka"[/SIZE] [/SIZE]

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

252

Utorak, 12. April 2005

Nije sve tako crno

IMA I SLOGE

NOVI PAZAR – Odbornici SO Novi Pazar danas su jednoglasno usvoji Regulacioni plan za izgradnju zaobilaznice oko Novog Pazara. Plan je predložio predsednik opštine Sulejman Ugljanin, a prihvatili su ga odbornici svih partija. Takodje, jednoglasno je usvojen etički kodeks o ponašanju radnika lokalne samouprave. Odbornička većina je usvojila Predlog raskida Sporazuma o izgradnji sportskih objekata i Predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke o osnivanju Zavoda za urbanizam. Opštinska većina je usvojila i Odluku o opštinskom pravobranilaštvu. Većina je odbacila predlog Liste za Sandžak da se glasa o nepoverenju predsedniku SO Azemu Hajdareviću. On je izjavio Radiju Sto plus da je veoma pohvalno to što je bilo jednoglasnog glasanja u SO. “Dobro je što su svi odbornici glasali za neke predloge koji su u interesu svih gradjana”, rekao je Hajdarević. On je ocenio i da ima odbornika koji se ponašaju “kao da su došli iz džungle”. “Zaista se neki odbornici divljački ponašaju”, rekao je Hajdarević i izrazio nadu da će se popraviti skupštinska disciplina. Sednica je obilovala žučnim raspravama medju odbornicima i jednom žučnom raspravom ispred skupštinske sale. Sednica je prekinuta nakon devete tačke dnevnog reda zbog želje jednog dela odbornika da prisustvuju sahrani, a naknadno će biti odredjen datum njenog nastavka.

Radio 100+

p.s. Zambak, daj malo vise informacija. Nismo svi u prilici da pratimo program RTV-a.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

253

Utorak, 12. April 2005

Esselamu alejkum!

Na ovoj strani nalazi se dio izvještaja.
Komplet izvještaj se može pogledati u PDF formatu na linku ili MS-Word formatu

Čini mi se da su ovo dijelovi koji su prenijeti na regionalnoj.

Citirano

22 STRANA:
In his rare public appearances, Ugljanin devoted most of his energies to promoting sports. Similar to the communist era, he preferred to control politics hrough party structures or family ties, and he ran the three municipalities along the lines of a single party system. Prior to the September 2004 municipal elections, he was president of the SDA, president of the List for Sandzak coalition, president of the BNVS, and a paid adviser to the Novi Pazar municipal assembly president. Although Vasvija Gusinac, an English teacher, was appointed mayor of Novi Pazar, she was a figurehead. Anyone seeking action from the city government had to go through Ugljanin's brother, Sadik, who was president of the municipal Executive Board.


Citirano

24 STRANA:
Many also disapproved of the relatively large municipal budget for sports while crucial public services went wanting. During 2002 and 2003 Novi Pazar budgeted not a dinar for health care.104 Although this may have been because the director of the local hospital was a member of the SDP, it reflected on SDA priorities. At the same time the municipal budget financed construction of a sports stadium in the Montenegrin municipality of Rozaje to host the Sandzak Games.
Ugljanin often used Islam for political purposes but the Islamic Community, led by Mufti Zukorlic, eventually turned against him. Questions arose about the seemingly reckless post-match activities of the Novi Pazar football team's fan club, Torcida, which Ugljanin allegedly controls and, in the minds of many Sandzak Bosniaks, is associated with hooliganism and protection rackets.


Citirano

25 STRANA:
The municipal assembly has now formed a budgetary committee to examine expenditures between 2000 and 2004 and has announced that between €7 million and €10 million are missing.115 It appears that all the new directors have been appointed on the basis of party loyalty, and already questions have arisen as to whether they will be any more competent and less corrupt than the old ones. Ugljanin has increased his profile as BNVS president and begun holding monthly press conferences in Belgrade in an effort to counter Ljajic's effective use of the mainstream media, and he remains on the third floor of the Novi Pazar municipal building, where the offices of the mayor and the BNVS president are located, surrounded by private armed guards.


Izvještaj je podugačak i baš bi bilo lijepo da ga Zambak ili neki drugi novinar pročita i u kratkim crtama prepriča.

The International Crisis Group

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

254

Utorak, 19. April 2005

Esselamu alejkum

Sjećam se nekada davno, čini mi se mnogo prije ovoga jubileja, da su mene nazivali Raškooblasni sin. Valjda su pokušavali da mi nature da se ja borim za Rašku oblast a protiv Sandžaka. Davno to bješe...

Sada, 1000 dana nakon osnivanja foruma, politika više nije toliko aktuelna. Teme tipa "Koliko vam treba vremena da zaspite" i njima slične su je potisnule. I bolje je tako. E sad, ja ne bih da kvarim to, i uzdržavao sam se neko vrijeme (izvještaj krizne grupe, odbacivanje svih 80 i nešto tužbi Predsjednika Opštine protiv Lokalne samouprave) ali džaba, sada je jače od mene. Gledao sam juče na Jedinstvu emisiju sa TV Palme (Jagodina) i na njoj čudnog, najneočekivanijeg gosta. Našeg predsjednika Opštine.

Znate da ne žalim truda da vam prekucam intervju, ali ovoga puta nemam audio zapis. Zato ću vam prenijeti po sjećanju neke dijelove, koji su se meni učinili jako biti ILI zanimljivi.

Ovdje se sad uklapa onaj uvod o mom nicku. Naime, to više uopšte nije ni bitno, barem po riječima našeg predsjednika Opštine, koji reče da je naziv Sandžak isto što i Raška oblast, tj. da su oba prihvatljiva. Što li je tako meni je misterija, ali eto ko nije znao sada neka zna (a pogotovu ti SAJO SUPERMENE) da je ovo Raška oblast koliko je i Sandžak, ako ne i više.
Eto, kratko i jasno.

Druga važna stvar je status Sandžaka (Raške oblasti). Upita ga onaj novinar da li je SDA za odcjepljenje Sandžaka (Raške oblasti) od Srbije??? E vidi mu ti pitanja! Pa to i malo dijete zna, ko da se to nešto posebno krije. I ptice na grani znaju da Sandžak treba da bude država, jeli tako???

E pa NIJE.

Ne samo da naš predsjednik opštine nije nikad bio za odcjepljenje Sandžaka već je za to da se NIKADA NE IZDVOJI IZ SRBIJE.
Sad bi neko rekao: pa dobro, barem autonomija. Ma ništa!!! Eto tako, opet kratko i jasno. Sad se pitam: ko je ovdje budala? Pa ne tako davno smo organizovali referendume o autonomiji Sandžaka, neke inicijative da se pripoji Bosni, itd... Ne Zambak sve si ti to sanjao, toga nikad nije bilo!

No nije zaboravio ni svoje vjerne pobornike - navijače po utakmicama. Jeste Sandokane i to je pominjao. Pa kad ga upita onaj novinar, nadovezujući se na ovaj prethodni odgovor - Pa ko to u Raškoj oblasti neće da skandira Srbija već uzvikuju Turska ili ti šta već?
Sve se to zna. Predsjednik ih je identifikovao i prepoznao sve do jednoga. To su upravo oni koji su pucali na kolonu SDA u predizbornoj kampanji, to su oni koji nose zastave turske i arapske, to su te VEHABIJE, to su oni koji su lično obezbjeđenje Ministru za nacionalne manjine. Tražio je naš predsjednik od Turske ambasade da uputi zvaničan protest zbog toga skandiranja, jer otkud pravo njima da uzvikuju Turska po utakmicama.

Dakle, Ministrovi navijači skandiraj Turska, a predsjednikovi kliču Srbija. E pa ako ovo nije zaplet kao iz meksičke sapunice onda stvarno ne znam šta je. Ali sve u svemu zaključak je jasan: Torcidaši, ili uzvikujte Srbija ili pređite kod Rasima, takvi kakvi ste sad više nemate mjesta u odvajkada novoj politici SDA.

Ali evo da ne bude da je sve suha kritika, predsjednik nam je pokazao najmanje dva kvaliteta.
Naime, šaljući naše studente diljem ovoga dunjaluka čuo je da su neki studenti u Americi "razbili vrata". Čuvši to, naš je otac nacije ODMAH seo na avion i otišao da vidi zašto su to uradili. Pa ovo je vrhunac požrtvovanosti. Svaka čast predsjedniče.

Ali nije on samo požrtvovan. On je i vrlo brižan predsjednik. Jer inače kako bi drugačije objasnili njegovu brigu za turiste koji dolaze da obiđu naše crkve i manastire, pa ponesu sendviče i ručkove, a nemaju đe da piške. Jeste da je ovdje napravio mali lapsus i da je pogriješno povezao stvari. Valjda je trebao spomenuti sokove i vodu, pa da nemaju đe da piške ili ako već nose ručak onda nemaju đe da kake. Jeli tako. Ali hajde da ne cjepidlačimo...
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

255

Srijeda, 20. April 2005

Citirano

Gledao sam juče na Jedinstvu emisiju sa TV Palme (Jagodina) i na njoj čudnog, najneočekivanijeg gosta. Našeg predsjednika Opštine.


More bit hoce ponovo da se kandiduje sa predsjednika Srbije pa krenuo u kampanju. A more bit mu je zakovo kompas pa umjesto da krene odakle je doso (Mitrovica - jug) promasio pa na sjever. U svakom slucaju nesto novo i od njega neocekivano (barem javno) ponasanje. A jeste li primjetili da nece nikako da izgovori ime Rasima Ljajica, dok Kostunicino sa merakom pominje :)) .
Haj sve i nekako al sto nagrdi navijace, koji su uglavnom njegovi simpatizeri, nije mi jasno?!
Ljudi gledate li vi TV Jedinstvo ;) ?!

prasina

Početnik

(10)

 • »prasina« je zabranjen

Postovi: 55

Datum registracije: 25.06.2004

 • Poruku poslati

256

Srijeda, 20. April 2005

Pitanje se zestoko postavlja ovdje ko koga mrzi. To je pitanje masu puta pokretano, jer je trazeno da se vidi ovdje ko to razbija jedinstvo Bosnjaka u Sandzaku.

Neki su govorili, tu mrznju i razdor sire SDA-ovci, a drugi su govorili da to radi Muftija Muamer Zukorlic i njegova PRAVOVJERNA SKUPINA. Spasena skupina. Skupina Dzennetlija.

Ovi sto navodahu da to radi ova Pravovjerna skupina (na celu sa svojim, kako ga oni zovu, Reformatorom Muftijom Muamerom Zukorlicem) rekose da oni bi po pravilu trebali da pokazuju ljubav jer je to dio Tevhida, a ne mrznju koja je naravno kontra od Tevhida, tj. Sejtanski posao.

Ovi sto navodahu da je ustvari SDA to "zlo" koje ovdje se je u Sandzaku pojavilo, konkretnije receno Dr. Sulejman Ugljanin, jurahu na svaki korak greske koje su mogli naci i mrznju prema njemu pokazati. Ovo se opet ova prica nadovezuje na onaj Tevhid sto gore pomenuh. Poceli se mijesatu politiku, a politika je politike. Znaju oni dobro da se u politici moze svasta reci, jer je to politika, samo je bitno da li u nekog politicara imate povjerenja ili ne. Ako se ima povjerenja onda se zna zasto taj neki politicar govori to sto govori, a ako nemate, ili ga mrzite (kao sto je ovdje slucaj sa ovim nosiocima "Tevhida"), onda se rijeci shvataju Vehabijski, dakle bukvalno i u njima se trazi upravo ono sto se zeli naci. To sto se nadje naravno se naglasi i oboji sa onom dozom mrznje (a velika je doza, vidi se) i tako se servira ljudima, a jos se pri tom i koristi igra emocijama.

Sve ovo sto nabrojah gore, sto ovi "Tevhidashi" rade jeste cisto Sejtanski posao. Ko imalo se razumije u vjeru, u islam, u Kur'an i Sunnet, onda ce jasno znati da prepozna sejtansku rabotu od Tevhidske.

Ovo sto oni rade i pisu je cisti sejtanski posao. A to nije put Tevhida.

Zato bih vas pozvao da se okanete sejtanskog posla i da pocnete razmisljati o Tevhidu i truditi se da ga postignete. Prodjite se forme koja vas zavarava. Prodjite se "dobrih djela" koja vas zavaravaju. Vec vi poradite na svojem Tevhidu.

A ako pri tom necete da na svojem Tevhidu poradite onda je to vec otvoreno, namjerno i svjesno. A za to nema oprosta.
[SIZE=2]"Najvise se za svoj Ummet plasim dobrih govornika (oratora)"[/SIZE]

E-B

Zlatna sredina

(10)

 • »E-B« je zabranjen

Postovi: 284

Datum registracije: 17.10.2004

 • Poruku poslati

257

Srijeda, 20. April 2005

Dugo sam se pitao citajuci komentare na ovom forumu zasto su Pazarski wehabije svi listom protiv Sulja, ali kako vec dugo nezivim u Pazaru, nisam to mogao dokuciti

Sinoc pricam sa burazerom, kad on pomenu da je poglavica Pazarskih wehabija na platnom spisku kod Rasima kao jedan od njegovih telohranitelja

prasina

Početnik

(10)

 • »prasina« je zabranjen

Postovi: 55

Datum registracije: 25.06.2004

 • Poruku poslati

258

Srijeda, 20. April 2005

Dobro je poznato svima u carsiji ko je to vodja taj njihov, ko ga finansira, ko ga stiti, itd. Pa nije narod ovca. I dobro se znao ko huska navijace da uzvikuju extremne parole i ko puca na SDA kolonu, itd. Dobro je poznato ko to ulazi u dzamiju sireci se po dzamiji i buljeci u svakog pojedincano onako ljuto, ludacki, u smislu "smijel mi ko sta". Dobro se zna i to da je masu prekrsaja krivicnih napravio i koliko je boravio u zatvoru zbog toga. I kako on komotno seta po carsiji i po dzamijama, itd. Sve se to zna. A na to je mislio Dr. Sulejman Ugljanin u svojem izlaganju.

Zato je i prozvao glavase policijeske da se prodju corava posla. Imaju fino i snimci svih tih navijackih scena. A i da nema, pa mi to znamo nismo hadaljevi.

Interesantno ce biti sada kako ce na ove postove reagovati Sandzacki sin. To dobro treba propratiti. I ko ima pronicljivosti, prozrijet ce, kako on mannipulise stvarima, a ko nema, sta ja tu mogu, prevarice ga. I ubjedice ga u svoju "istinu". Sta kome Allah dz.s. dadne.

A za Roota ne treba pronicljivost. Jasan je ko dan.
[SIZE=2]"Najvise se za svoj Ummet plasim dobrih govornika (oratora)"[/SIZE]

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

259

Srijeda, 20. April 2005

Esselamu alejkum

Htio bih da naglasim nekoliko momenata.

E-B, nisu svi vehabije listom protiv SDA. To je samo utisak koji si ti stekao, dok je situacija na terenu prilično drugačija, jer niko, ko želi govoriti realno, ne bi mogao reći dali je više vehabija za ili protiv SDA. Ovo za poglavicu je smiješno bilo kome ko iole poznaje onoga o kome je riječ. Pa taj je isti "tjelohranitelj" bio do prije 6-7 mjeseci zakleti SDA-ovac, navijač itd... i radio je isto što i sada radi. Ko ga je tada spominjao, ko ga je tada kudio... Pa nije on sa neba pao ovdje, što se ne zapitaš gdje je bio prije tih izbora na kojima je postao "slavan".

Sva je sreća da Prašina ne nosi u svome džepu ključeve od dženneta. A ako misli da ih ima onda je to šejtanski posao i daleko od tewhida, jeli tako.

Citirano

Ako se ima povjerenja onda se zna zasto taj neki politicar govori to sto govori

Citirano

Pa nije narod ovca


Ova sam dva citata izdvojio, zbog druge poente koju želim da naglasim. Naime, kakva je to politika??? Sad kao fol Predsjednik priča to što priča jer ima neki skriveni motiv koji ga opravdava, a ovamo, opet kao fol, namiguje svojim pristalicama da je sve to samo fora i da nije stvarno. Već si rekao da znaš šta on misli, pa pojasni i ovo.
Šta si htio da kažeš Prašino, da Predsjednik OPRAVDANO laže. Evo ti konkretnog pitanja: Da li se ti slažeš sa novom politikom koju ti je Predsjednik predstavio u ovom intervjuu? Ako se slažeš, OK, to je tvoje pravo, ali u tom slučaju reci zašto se toliko ritaš, kao da je tebe lično neko prozvao? Ukoliko ne podržavaš novu politiku zašto si onda još uvijek njegov pristalica? Kako si ti razumio ovo što je govorio.

Ima ljudi koji su u svojim stavovima čvrsti, koji su nepopustljivi preko jedne granice. Takvi ljudi imaju izgrađene stavove o tome dokle je politika i dokle se može trgovati, a šta je svetinja i šta nikada ne smije biti upitno.

Ima ljudi koji idu linijom manjeg otpora. To su oni koji žele izbjeći konflikt po svaku cijenu, žele da su poštovani omiljeni i uvaženi i TO postavljaju kao svoj cilj. To su oni koji su totalno izgubili kompas, poremetili sisteme vrijednosti i opšti dobro podredili ličnom.

A kao što ti reče, nije narod ovca. Tačno. I šta je Predsjednik htio ovom posjetom, na kojoj se odrekao svih svojih dosadašnjih načela, i ne samo to već je negirao da ih je ikada i imao? Htio je da popravi sliku bošnjaka u Srbiji. Alal vera majstore, ala si ga opravio svaka čast. Otišao čovjek gore i priča kako mi ovdje ne marimo za našu naciju, naš region, našu budućnost, kao smo zadovoljni onim što nam na kašičicu ova vlast servira... a ovamo nama ispod oka išareti nešto sasvim drugo jeli??? E pa nije narod ovca. Tako je i onaj radikal, Nikolić, obilazio sve nacionalne manjine kojih su se u njegovoj stranci mogli sjetiti, pa im obećavao brda i doline, pa prava, pa priznanje... a i on beše svojim radikalčićimia išaretio ispod oka kao ovaj naš. Ali nije narod ovca, ovca je ispao ON i nije mu prošla ta predstava - nijedna nacionalna manjina ne beše za radikale.

I kakav je predsjednikov plan? Da mi ubjedimo Srbiju kao smo mi njoj odaniji nego ijedan Srbin, da im malko popusti pažnja, a onda TRAS nezavisnost izubaha jel? Nema šta, planski rad je vrlo bitan...
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

prasina

Početnik

(10)

 • »prasina« je zabranjen

Postovi: 55

Datum registracije: 25.06.2004

 • Poruku poslati

260

Srijeda, 20. April 2005

Prije svega znas ti dobro kretanja tog poglavice. Znas dobro kad je on istupio iz SDA i kako je on to uopste i bio u SDA. To bi trebao da nam pojasnis, a ne da bavas ublehe ovuda i da manipulises. A tim e radis naravno sejtanski posao, a to je jasno ko dan. A jos jedan pokazatelj tvoje bestidnosti i nedostatak straha od Allaha dz.s. je ovo tvoje "klucevi dzenneta". Necu ti ja Sandzacki sine pricati tako da pred rajom ispadnem ko neki momak fin. Ja tebi direktno govorim. A ti manipulisi kako hoces. A ti to dobro znas. A ako neces tvoj je problem. A i moj je problem, naravno. A i problem je ovog naroda cijelog, zato se ja i busam. I busacu se dok god budem na nogama hodio i dok god budem mogao.

Sa ovim sto si naveo se slazem:

Ima ljudi koji su u svojim stavovima čvrsti, koji su nepopustljivi preko jedne granice. Takvi ljudi imaju izgrađene stavove o tome dokle je politika i dokle se može trgovati, a šta je svetinja i šta nikada ne smije biti upitno.

Ima ljudi koji idu linijom manjeg otpora. To su oni koji žele izbjeći konflikt po svaku cijenu, žele da su poštovani omiljeni i uvaženi i TO postavljaju kao svoj cilj. To su oni koji su totalno izgubili kompas, poremetili sisteme vrijednosti i opšti dobro podredili ličnom.

Samo se postavlja pitanje, ko je ko. Samo jos to da se definise i onda je problem rijesen. Hajde ovako da te ja pitam. Jel to Rasim Ljajic taj koji vodi politiku sa stavovima cvrstim? Priznaje li Muftija Muamer Zukorlic Bosnjacku zastavu? Priznaje li naciju Bosnjak? Da li ces mi iskreno na ovo pitanje odgovoriti zavisi od tebe. Ako hoces da budes iskren budi, a ako neces, bas me briga. Zasto nije dao da se bosnjacka zastava podigne na Hadzdzu? ZAsto se je sprdao sa Bosnjackom zastavom? Zasto se sprda sa nasom nacionalnoscu Bosnjak? itd. Jesu to cvrsti stavovi. Reci cu ti, jesu, ali VEHABIJSKI.

Razmisli dobro sta i koga ti ovjde branis sa ovim tvojim nastupima. Branis kriminalce, branis policiju, branis izdajnike, itd. Sve zivo branis i previdjas, ali kod Sulejmana Ugljanina vidis ono sto treba da vidis negdje drugdje. Zasto to? Zbog mrznje koja te zaslepljuje.

Ja i ti smo jedan drugome jasni kao dan, zar ne, Sandzacki sine? Skonto si i ti sam sebe, ali izgleda da nemas hrabrosti i snage da se sebi odupres. Potrudi se. Dobices podrsku vjeruj mi. Allah dz.s. ce ti u tome pomoci, Meleki ce te pomoci, Vjernici ce te pomoci.

I jos nesto, zna se dobro ciji su Vehabije, ko ih je doveo, ko ih podrzava i nece vam proci da igra pripisivanja Vehabija i Vehabizma SDA-u. Stara je to fora majka mu stara. To je vec uradjeno u Ceceniji, ovdje to nece proci, insallah.
[SIZE=2]"Najvise se za svoj Ummet plasim dobrih govornika (oratora)"[/SIZE]

Social bookmarks