Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

141

Srijeda, 22. Decembar 2004

Bošnjačko jedinstvo-nacionalni interes

Pokušaću da ovu temu vratim tamo gde je počela tj. u tokove koje govore o bošnjačkom jedinstvu kao prioritetu djelovanja svih stranki i političkih faktora koji u svojim ambicijama, programima, planovima, predizbornim obećanjima i slično - pominju bošnjački nacionalni interes.

Vjerovatno vam je poznata ova priča o babu i njegovih sedam sinova (u vrijeme kad sam ja išao u školu bila je u čitanki za drugi razred):
Želeći da im pokaže u čemu je njihova snaga, jednog dana je napravio sledeće: zavezao je sedam prutova, pozvao sinove i rekao: "Pokažite svoju snagu, pokušajte polomiti ove prutove" Pokušali su svi redom, ali niko nije uspeo. Babo je potom razvezao snop i svaki prut pojedinačno slomio.
Lahko je tako- odgovorili su sinovi.
Zato sam to i učinio- zaključio je babo-ukoliko ostanete zajedno, niko vas neće moći slomiti. Budete li gledali svako svoj interes bićete kao ovo pruće koje sam lahko slomio .

Možda ćete reći, lahko je pričati priče- u praksi je drugačije i teže- i ako tako reagujete, potpuno ste u pravu! U praksi, nismo ni svjesni ko sve razvezuje ono što zavežljajem zovemo- a u ovom slučaju: ko sve razvezuje bošnjačko jedinstvo- i za čiji sve interes...
Često smo skloni da primetimo lični interes kao motivaciju, i u praksi najčešće optužujemo jedni druge upravo za zloupotrebu položaja u svrhu ličnog interesa. Pri tome zapostavljamo to da uglavnom ta "primetacija" bude plod drugog, još neiskazanog -ali takođe ličnog interesa, suprostavljenog ovom prvom...i međusobno se trvemo, što uvjek i doslovno uvjek koristi neko sasvim treći za zadovoljenje svog interesa...
Okolo na okolo, dođosmo do toga ...
Četiri radikala u Skupštini- i što je još gore -u skupštinskoj većini, u mogućnosti da opstruiraju njen rad, da nameću svoja rešenja i bojkotuju sva druga koja im nisu po volji... Da ih je 10 ili pak 12, ne bi bili u mogućnosti , jer u tom slučaju niko ne bi bio spreman da s njima pravi većinu, jer bi u toj većini broj 10 ili pak 12 ipak predstavljao faktor kojeg bi svako ko bi i pomislio na bilo kakav vid saradnje bio itekako svestan, i ne bi kao danas olako pristupao takvim neprirodnim vidovima udruživanja ( pri tome ne morajući čak ni da koristi izraz koalicije).
Danas imamo situaciju da će, po najavama- upravo ovakva parlamentarna većina, (sa četiri radikala!!!) koja mogu u svakom trenutku da vrše opstrukciju njenog rada, početi sa obavljanjem svoje "funkcije". I šta nam je činiti u datim uslovima? Hoćemo li i dalje produbljivati jazove "u nadi da će naša struja pobediti" i da je naša struja "rešenje svih problema, a ne samo naših ličnih" ili ćemo konačno shvatiti da je jedini izlaz u tome da skoncentrišemo snage, pokažemo zrelost u ponašanju u ovom izuzetno važnom političkom trenutku- i radimo na bošnjačkom jedinstvu, jer nam je to- nacionalni interes!

Svjestan sam naše podijeljenosti, i svjestan trenutka u kojem se nalazimo, i svjestan da će pripadnici različitih opcija ovaj tekst shvatiti različito i krivca za ovakvo stanje naći u kontraopciji, ili pak kontraopcijama - ali se ipak nadam da će se pri tom zapitati barem malo kako da naprave barem jedan korak uz brdo, korak ka prevazilaženju naše kolektivne nesvjesti...


Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

142

Srijeda, 22. Decembar 2004

Bosnjacko jedinstvo je nas nacinalni interes - ovo se moze reci samo uslovno jer, jedinstven se moze biti oko mnogo cega a da to ipak nije interes naroda koji je jedinstven. Moglo bi se reci da su Bosnjaci bili jedinstveni, mozda najjedinstveniji od svih naroda ex-YU u podrsci komunizmu ali to ipak nije bio njihov interes.

Mozda je prikladnije reci da do jedinstva treba ici putem njegovanja vrijednosti koje cine nacionalni interes. Dakle, ja bih da se konacno taj interes definise. Kroz tu prizmu je onda jednostavno ocijeniti djelo bilo kojeg pojedinca ili organizacije.

Konkretno, nacionalni interesi Bosnjaka su:
 • islam
 • Bosnjastvo
 • Sandzak

Ovo su po meni svetinje. Cije djelovanje bude islo u pravcu ugrozavanja jednog ili svega od nabrojanog ima biti pozvan i prozvan. U tom pozivanju i prozivanju bi trebalo voditi racuna o kulturi dijaloga a sto iskljucuje rijeci "pogan", "trostruki hadzija", "gospodin lopov" i sl. A podrsku bi trebalo dati onima koji prednjace u cuvanju pomenutih vrijednosti uz naravno postivanje pravila demokratske utakmice.

Ubijedjen sam da bi se postivanjem i sprovodjenjem u praksu navedenog doslo do toga da prisustvo u skupstinskoj vecini radikalima bude samo san.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

143

Srijeda, 22. Decembar 2004

TV Jedinstvo

Kad ste vec vratili temu u svoje tokove i otpoceli sa nekakvim uopstenim, visecim komentarima bez icega konkretno, onda hajde da udjemo malo u detalje i izanaliziramo koji su to zapravo bosnjacki nacionalni interesi i ko ih zastupa.

Ne znam koliko se ovde prisutnih secaju reci dr. Sulejmana Ugljanina kad je pominjo otvaranje univerziteta, studiranje na vlastitom jeziku i kulturno autonomnom regionu Sandzaku. U to vreme Bosnjaci su bili poprilicno skepricni i cak stovise smejali se dr. Sulejmanu Ugljaninu. Medjutim kako je jedan od tih ciljeva poceo i da se realizuje...sljam pocinje da isplivava na povrsinu.

Po zavrsetku tortura, sikaniranja gradjana i poternica, Bosnjaci u Sandzaku konacno prave prve korake formiranjem institucionalnih okvira, od televizije, planova za univerzitet, BNVS-a itd.

Sasvim je normalno da na pocetku prolazimo kroz institucionalnu krizu, i da te institucije nece funkcionisati tako efikasno na cemu su neke opozicione partije i licnosti mnogo zamerale.

Kada se finalizuju radovi na Univerzitetu, i pri samom pocetku rada ove institucije ljudi poput Saita Kacapora i dr. okrecu ledja ovom univerzitetetu i zajedno sam Zukorlicem formiraju NOVI privatni univerzitet uz blagoslov drzave. Drugi centar moci. Pouzdano znam da su tadasnji opstinski zvanicnici LZS imali za cilj da zgradu visokog skolstva finansira drzava, medjutim otvaranjem drugog univerziteta (privatnog) sto je pokojni Dzincic vrlo dobro znao, sve ambicije za ovakvu zamisao su obrusene ili umnogome stopirane. Jer nije mi jasno o kakvom se jedinstvu ovde radilo. Da muftija nije u tih mesec dana otvorio univerzitet danas bih sa zalbama Medjunarodnoj zajednici imali studije na bosanskom o trosku drzave. Ovako mozemo da se slikamo i izdvajamo po 900 do 1000 EUTA godisnje za srednje zalosno obrazovanje sto manje grupe najbolje osecaju.

A nakon sto su usvojeni nacionalni simboli i oizvaniceno Bosnjacko nacionalno vijece, imamo bojkot lokalnih opozicionih partija, nezadovoljnih svojom brojcanom zastupljenoscu (a i zasluznom) u istoj. (SDP-SZS) Dok je u toku predizborne kampanje izrazena je zelja i za promenom usvojenih simbola i nacionalnom zastavom, niodkog drugog do od Rasima Ljajica.

A u toku predizborne sutnje muftija koristi svoj polozaj i daje smjernice vjernicima dersom, karakteristican rijecimaL ..."Nikom nije sudjeno da vlada vecno"....

Sve partije kojima je nudjena koalicija od strane LZS su trazile vise i za veci procenat vlasti usli u koaliciju sa dve SRPSKE stranke koje se kroz istoriju nisu ostale upamcene ko prijatelji Bosnjaka.

Zanas imamo stanje kakvo jeste. Svi se okrecu rusenju Sulejmana Ugljanina, a nosioci takvog raspolozenja su niko drugi do muftija Muamer Zukorlic, Rasim Ljajic, zbog veceg procenta vlasti i Fevzija Muric iako je do juce deklamovao kako su mu nacionalni interesi na prvom mestu.

Sad je to jasno ko dan. Ja se samo pitam iz kojih centara moci proizilazi ovako neraspolozonje koje je zahvata dobar deo lokalnog politickog angazmana.


Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

144

Srijeda, 22. Decembar 2004

Decko, probaj da se skoncentrises na problem i pokusaj da koliko je to moguce ne vrsis propagandu nekakvim svojim konstrukcijama. Vidis li ti negdje na onom spisku gore Sulejmana Ugljanina. Sulejman Ugljanin kao nacionalni interes Bosnjaka ne postoji. Kao sto ne postoji ni Muamer Zukorlic niti bilo ko drugi. Ovom narodu je bitno da bude u islamu, da ocuva svoj nacionalni identitet i da se sacuva Sandzak. Sa Suljom i Muamerom ili bez njih - potpuno je nebitno!!!

A sto se tice rusenja Sulejmana Ugljanina to nemoj da te cudi. I on je pokusao da srusi druge. I muftiju i Rasima ... E sad, uvijek ima pobjednik i pobijedjeni. A poraz se uvijek tumacio na razne nacine. Neko teorijom zavjere a neko pak nesposobnoscu.

Bujrum, kada vec baratas imenima i volis konkretno. Batali analizu njihovih medjusobnih odnosa i pokusaj da kazes nesto o tome kakav su odnos imali Suljo, Muamer i Rasim prema islamu, Bosnjastvu i Sandzaku? Konkretno.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

145

Srijeda, 22. Decembar 2004

Sve je to u redu, ali kada bi sve ovo rekao bez vredjanja neistomisljenika onda bi ovaj tvoj post mogao da se svrsta u vrhunske. Ovako, gubi se u prosecnosti i moru slicnih. Mogu ti reci da sam se zamislio citajuci ga i mozda to bude razlog da drugacije gledam na neke stvari, ali ti savetujem da ubuduce pises sa malo manje mrznje i ubedjivanja da je sve produkt teorije zavere protiv Ugljanina, jer, veruj mi da nije tako.

Svako ponaosob ima svoje argumente za i protiv. Ja ne zelim da sumnjam da je svakom Bosnjaku nacionalni interes vazniji od bilo kog drugog, a samo je nacin na koji se pojedini ciljevi zele ostvariti drugaciji. Ko ce na kraju biti u pravu pokazace vrijeme, ali bacanje prasine u oci narodu zasigurno nece proci. Jer nacionalni interes kakvim se danas predstavlja se "ne maze na hleb" a narodu treba hleba. Igara (politickih i svakih drugih) mu je preko glave...

Okrenimo se dakle realnosti i saradnji a to je u krajnjem slucaju rekao i Dr Sulejman Ugljanin u gore pomenutoj emisiji. Poslusajte ga u tome...
Sit Hungry Doesn't Believe

hadalj

Profesionalac

(10)

 • »hadalj« je muško

Postovi: 1.445

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Paris

 • Poruku poslati

146

Srijeda, 22. Decembar 2004

Paucino (ovo mu dodje ko ono Momcino), znaci Paucino, ti tede nesto konkretno, pa opet po starom.
Kolko se more iz ovog tvoga skontat tvoj nacionalni interes je velicane Sulemana vec Velicanstvenog i pljuvanje svih ostalih, pa brate jedinstvo se ne gradi tako. Da si bar malo dobre volje ti bi trazio i ljijek dobroga na svim stranama, pa stao da miris i nama pokazes kako ipak u svim tim bosnjackim strujama ima necega naprednog sto vodi tom Nacionalnom jedinstvu. A ti jok, no konkretno udaras i ljagas. Moretel vi iz SDA osim sto velicate NEA, da se manete malo drugija, te tih niskih prica i pre svega trazenja i dokazivanja nejedistva, i po principu ko je prvi poceo i ko je vise udario na jedinstvo. Pa sta zelis time postic sem jos veci razdor. Hajde malo se uozbilji i odrasti, i malo svesti nacionalne udahni, te nadji nesto dobro sto bi nas svih ujedinilo, a ne ovako ka neka zena nisam ja no su oni.
malo za promenu

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

147

Srijeda, 22. Decembar 2004

ODRŽANA SEDNICA SO NOVI PAZAR

Vijest je vec objavljena http://forum.novipazar.org/thread.php?th…did=1&page=1#13

:O

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

148

Srijeda, 22. Decembar 2004

Citirano

Orginalno od hadalj
... te nadji nesto dobro sto bi nas svih ujedinilo ...

Islam, Bosnjastvo, Sandzak. Ima li jos nesto sto nam je svima zajednicko?

Prema ovim vrijednostima (pojedinacno ili skupno) moguca su tri stanja:

1. moj rad je doprinio njihovom ocuvanju i unapredjenju
2. moj rad niti je pomogao niti je odmogao
3. moj rad je bio stetan po njih
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

149

Srijeda, 22. Decembar 2004

Hocete da filozofiram o tome bez icega konkretno.

Da vam pricam apstrakcije o nekakvom jedinstvu a da pritom zanemarim konkretno-cinjenicno stanje. Futuristicki onako...

Da ne pominjem pojedince nosioce nacionalnog identiteta i zalagace za nacionalna prava koja se jedno pojedno i implementiraju.

A istovremeno o drugim (samoproklomovanim a sad i vidljivim) nosiocima koji to realiziju na neki drugi nacin (disharmonicno onako)...

Znaci trazite da vam pricam BAJKE.
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

hadalj

Profesionalac

(10)

 • »hadalj« je muško

Postovi: 1.445

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Paris

 • Poruku poslati

150

Četvrtak, 23. Decembar 2004

pricaj mi pricaj, pricaj nesto fino, ....
malo za promenu

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

151

Četvrtak, 23. Decembar 2004

Citirano

Orginalno od PAUK_
Znaci trazite da vam pricam BAJKE.

Ne trazimo a i da trazimo to tebi obzirom na dosadasnji angazman ne bi bio nikakav problem. Evo jod jednog citata kojeg cu morati da pridruzim onoj svojoj posljednjoj knjizi:

Citirano

Bujrum, kada vec baratas imenima i volis konkretno. Batali analizu njihovih medjusobnih odnosa i pokusaj da kazes nesto o tome kakav su odnos imali Suljo, Muamer i Rasim prema islamu, Bosnjastvu i Sandzaku? Konkretno.

Konkretno, sta je SDA odnosno Suljo uradio da se islam ocuva na ovim prostorima, sta na promovisanju bosnjastva a sta na ocuvanju Sandzaka. To isto i za mesihat odnosno Muamera, SDP odnosno Rasima i sve ostale. Pa kroz tu analizu ces sigurno vidjeti ko je kome i koliko podmetao nogu, ako oci imas.

A ima i nastavak
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

xhaki

Učenik

(10)

 • »xhaki« je muško

Postovi: 67

Datum registracije: 23.11.2003

Lokacija: PR

 • Poruku poslati

152

Četvrtak, 23. Decembar 2004

Slazem se sa bratom Ed-om da one tri stvari koje je naveo"islam,bosnjastvo i Sandzak",kljucne za opstanak Bosnjaka na ovim(sandzackim) prostorima.Bez njih bi nam buducnost bila veoma crna,naravno to ipak Allah najbolje zna.I mislim da se oko ovog svi na Forumu manje vise slazemo.
Cinimi se,cak sta vise sam ubedjen da ove parole sluze ovim nasim "mocnicima",vodjama najvecih bosnjackih stranaka(sto je mozda na neki nacin i ocekivano od strane politicara) ali i od nekih verskih vodja,konkretno od glavnog nam emira(nazalost i na moje veliko razocarenje u odnosu na istog) kao orudje za manipulaciju narodom a sve u cilju njihovih licnih interesa.Dakle,mislim da bosnjacki nacionalni interes u odnosu na njihov licni interes skoro nista i neznaci,osim u danima predizborne kampanje kada se tog naroda samo sete jer su im potrebni njihovi glasovi.
Na tom putu ostvarenja licnih ciljeva,nasi "mocnici",ipak moraju da su svesni nakih stvari sa kojim nesme da se igra,a to je zdrav razum naroda.U te stvari,koje su po meni i cisti bosnjacki nacionalni interes,dakako spada saradnja sa bosnjackim ubicama i krvopijama,znaci bez obzira na sve SARADNJA SA SRPSKOM RADIKALNOM STRANKOM (bilo kakva makar i igranje klikera sa clanovima takvih opcija)NIKAKO,I PONAVLJAM NIKAKO NIJE BOSNJACKI NACIONALNI INTERES vec samo u datom trenutku STRANACKI -citaj licni- INTERES onih koji su se sa njima udruzili.
Dok neko ne dokaze,odnosno dok se ja ne uverim(jer ipak sebe toliko cenim) da su nekom nasem vodji,bilo kad i bilo gde,bosnjacki nacionalni interesi na prvom ili bar na istom mestu na kojem mu je i njegov licni interes,niko od njih nece imati moj cenjeni glas,eto i to da kazem kad sam vec o'de.

p.s.Mislim da se iz teksta moze zakljuciti da sam,odnosno da nisam pripadnik bilo koje strane u sporu,ali bih ipak to voleo da i ovako naznacim.Dax

Učenik

(10)

 • »Dax« je muško

Postovi: 48

Datum registracije: 07.09.2002

Lokacija: Europäische Union

 • Poruku poslati

153

Četvrtak, 23. Decembar 2004

Kako ce nasi lideri,ministri reagovati na donosenje "evropskog" ustava SiCG ?
Jedina populacija u bivsoj SFRJ koja nije potegla za oruzjem, "nagradjuje" se modernim ustavom....


Nov Ustav do kraja januara
23. decembar 2004. | 17:08 | Izvor: B92
Beograd -- Odbor za ustavna pitanja Skupštine Srbije ovlastio je svoj Pododbor da nastavi rad na utvrđivanju teksta novog ustava Srbije.

Očekuje se da taj tekst bude gotov do kraja januara iduće godine, kada bi trebalo da se nađe pred poslanicima. Članovima Odbora danas je podeljen radni tekst Nacrta ustava Srbije čiji su osnovni tekst usaglasili Demokratska stranka Srbije, G17 plus, Sepski pokret obnove i Nova Srbija, u ime Vlade, a u koji su ugrađeni predlozi Srpske radikalne stranke.

Tako je u radnom tekstu Ustava, posle intervencije radikala, predviđen izbor predsednika Srbije u parlamentu, sa mandatom od četiri godine. Radikali su predložili i da izbor predsednika bude većinom od 126 glasova, a razrešenje dvotrećinskom većinom u parlamentu, zatim veću ulogu Ustavnog suda Srbije, ukidanje ustavnog definisanja pozitivne diskriminacije za manjine i Visokog saveta pravosuđa i pooštravanje uslova za izručenje državljanina Srbije.

U nacrtu koji je izradila republička Vlada ostala su rešenja da je Srbija država srpskog naroda i građana koji u njoj žive.
Wahnsinn bei Individuen ist selten, aber in Gruppen, Nationen und Epochen die Regel

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

154

Četvrtak, 23. Decembar 2004

Odlično postavljeno pitanje, barem po mojim merilima.

Dakle, mislim da je krajnje vreme da o ovakvim i sličnim pitanjima sve bošnjačke stranke pokažu jedinstven stav i da deluju u istom pravcu.


Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

155

Subota, 25. Decembar 2004

Samo bih podsetio Ed-a da u analizi njegovog koncepta tj. raspodjele vjere, nacije i regiona, da treba da ima u vidu sledece.

Nacionalnost nikako nesme biti vrhovna vrednost i to se slazem. Ali itekako je znacajna kao "odbrambeni mehanizam" u odnosu sa drugim narodima. Taj kulturoloski i tradicionalni zid, je tvoj dokaz da nisi pripadnik vjerske grupe, kakvim se dan danas vodis u ustavu, vec pripadnik bosnjacke nacije. Zbog toga u politickom delovanju stvari moras postaviti malo drugacije, od tvog individualnog poimanja.

Niposto ne smatram nacionalnost zlom, jer to je jednostavno realnost, da se ljudi u nekim podrucijima fizicki i kulturoloski razlikuju od drugih.

"Jedinstvo razlicitosti" se primenjije i na Hadzdzu. Gde se moze videti mnostvo raznolikih zastava ali jedan tevhid.

Ali zato treba imat u vidu da ovo nije Meka i zato treba igrat mudro i jedinstveno a ne rusit jedinstvo iznutra ko sto se to radi. Voleo bih da vidim nove izbore, jer bas me zanima kako ce proc ova "pobednicko-famozna" koalicija.
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

156

Nedjelja, 26. Decembar 2004

Uvijek na prvom mjestu vjera tj. islam!

"Svi se cvrsto Allahova uzeta drzite i nikako se ne razjedinjujte!" (Ali-’Imran, 103)

Drugo, nacija. Naravno, ali nikako ne smije dolaziti u sukob sa vjerom! Osnovne nacele crpiti iz vjere. Potciniti nacinalne ciljeve vjerskim. Sve politicare koji pokusaju naciju izdignut iznad vjere - odmah uklanjati sa politicke scene.

Trece, Sandzak. To nece biti problem ako nam funkcionise prvo dvoje.

Kada budemo dobri muslimani, bicemo jos bolji bosnjaci, a tada nam autonomija, regija, drzava nece biti nikakav problem.
Osvescivanje nacionalno koje ide ispred a ne iza vjerskog vodi nas u propast.

"...a pobjeda dolazi samo od Allaha, Silnoga i Mudrog -," (Ali-’Imran, 126)
Pobjeda ne dolazi od Muamera, Sulja, Rasima, Fetka...

Medjutim ja sam vrlo sumnjicav da cemo mi dozivjeti bosnjako jedinstvo prije jedinstva ummeta. Problem nejedinstva potresa cio ummet i citav dunjaluk i sve ide ka tome da se muslimani moraju ujedinit i izabrati novog halifu. Tada cemo mi, kao bosnjaci iz Sandzaka, ujedinjeni, odigrati svoju ulogu.

Kakvo je nase trenutno stanje? Pa izadjite po gradu za par dana kada nastupi "najludja" (sejtanska) noc i potrazite tragove prve stavke po nasim bosnjacima... Jadi jadni. Kakvi politicari, oni su sitni u odnosu na problem koji mi imamo u svojim porodicama, firmama, avlijama...

Sta ce meni jedinstvo sa bosnjakom koji nema islama u sebi? Pa meni je prvo musliman brat, pa tek onda bosnjak, naravno, ako je musliman. Ali musliman po Kur'anskoj definiciji, a ne po imenu.

Kako mozemo mi doprinijeti jedinstvu? Osvjescivanje. Prvo od sebe, svoje djece, roditelja, brace, sestara. Osvjescivanje! Prvo vjersko, pa tek onda nacionalno. A onda ce nam Allah dz.s. dati vodju sa kojima ce svi bit zadovoljni.

"Nije cestitost u tome da okrecete lica svoja prema istoku i zapadu; cestiti su oni koji vjeruju u Allaha, i u onaj svijet, i u meleke, i u knjige, i u vjerovjesnike, i koji od imetka, iako im je drag, daju rodjacima, i sirocadi, i siromasima, i putnicima-namjernicima, i prosjacima, i za otkup iz ropstva, i koji molitvu obavljaju i zekat daju, i koji obavezu svoju, kada je preuzmu, ispunjavaju, narocito oni koji su izdrzljivi u neimastini, i u bolesti, i u boju ljutom.
Oni su iskreni vjernici, i oni se Allaha boje i ruznih postupaka klone."
(Al-Baqara, 177)

Sandokan

Profesionalac

(10)

 • »Sandokan« je muško
 • »Sandokan« je zabranjen

Postovi: 1.039

Datum registracije: 12.12.2003

Lokacija: Centar Sandzaka

 • Poruku poslati

157

Nedjelja, 26. Decembar 2004

Jel ste ovo pocheli da se dokazujete ko je vechi FILOZOF ili ko je vechi Boshnjak i ko zna VISHE O ISLAMU!!????
Mislim da je to zabranjeno!
Pazare jedini ,pazaree jedinii najboljiiiii, oooo ooooo oooooo ooooooo!!!!![/URL]

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

158

Nedjelja, 26. Decembar 2004

Ocigledno da se nismo razumeli. Ovaj post sam uputio Ed-u a ne znam zbog cega se Root smatra prozvanim da prica. Mozda je on time hteo da pokaze kako zna nesto sto drugi ne znaju, ja sahi ne znam. A mozda je i moj post sadrzi obrise takvog nijeta, zato bih molio da se oba izbrisu. i da nastavimo sa temom. Voleo bih samo Ed da procita moj post, jer je upucen direktno njemu.

Zahvalan unapred. Allahimanet
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

159

Nedjelja, 26. Decembar 2004

Citirano

Orginalno od PAUK_
...ne znam zbog cega se Root smatra prozvanim da prica.


Halali Pauk_ ali ovaj post nije bio uopste tebi upucen. Mozda si pomislio zato sto je odmah ispod tvojeg. Ja sam jednostavno dao svoje misljenje o bosnjackom jedinstvu, doduse, nadovezujuci se na ED-a.


analiza

Početnik

(10)

 • »analiza« je muško

Postovi: 43

Datum registracije: 22.09.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

160

Ponedjeljak, 27. Decembar 2004

BOSNJACKO JEDINSTVO-NACIONALNI INTERES

Što se tice bosnjackog nacionalnog interesa misljenja sam da ga trenutno (izuzev ipak veoma male stranke kao npr NPS) niko ne stiti niti ga igde zastupa!
Politicke grupacije u Sandzaku okupljene oko SDA i SDP trenutno su potpuno okupirane bezobzirnom borbom za zauzimanje lepih koznih stolica, a nacionalni interes naroda kojeg zastupaju potpuno je bacen u treci plan!
O Sandzaku kao regionu niko vise i ne razmislja, niti to vise postoji kao nekakva realna opcija!
Politicki trenutak u kome se trenutno nalazimo sigurno ce odrediti dalju sudbinu Bosnjackog naroda na ovim prostorima a Nas interes nema ko da stiti ili progura!
Nacrt novog “evropskog” ustava je vec gotov a u njemu “Srbija je drzava Srba i …..” a o nekakvoj autonomiji nema ni A.
Jadranska magistrala (auto put) ide preko Cacka i Uzica, veza sa Kosovom preko Raske tako je Sadnzak i Novi Pazar uprkos extra geogravskom polozaju kao tromedja (sad vec imamo tu i cetvrtu drzavu), Bosne, Montenegra, Srbije i Kosova, ostaje izvan svih regionalnih i medjunarodnih puteva.
A nije sve moralo da bude bas tako!
Ne mogu a da se ne vratim na prethodne izbore za skupstinu Srbije, i da ondasnji potez SDA ocenim kao najvecu izdaju Bosnjackih nacionalnih interesa od drugog svetskog rata do dan danas!


NP Sjenica Tutin Pijepolje Priboj Nova Varos Ukupno
demokratska stranka 24,379 10,792 17,531 6,946 3,798 2,201 65,647
zajedno sa toleranciju 12,091 7,797 5,800 3,731 4,029 618 34,066

Ovo su rezultati izbora preuzeti sa CESID-a!
Uz 65647 glasova koje je SDA poklonila (ili bacila u sahtu) DS-u , danas bi imali minimum 7 bosnjackih poslanika u skupstini (uz 11 Madjarskih), stabilnu vladu sa 2 Bosnjacka ministra (+ 2 Madjara) , predsednike raznih komisija, anketnih odbora, Jadransku magistralu kroz NP (sto automatski resava i cuvenu obilaznicu), milione eura (sto republickih sto stranih donacija) manji broj radikala u skupstini i naravno GLAS bez koga ne bi mogao da se donese USTAV!
A vi vidite gde smo danas!

Zbog licnih nesuglasica “NASI” politicki lideri su nas izdali i vratili nove dve decenije u nazad!

A svo ovo vreme najveci cuvar Bosnjackih nacionalnih interesa sigurno je muftija sandzacki, koji je uspeo da sa dna podigne Islamsku zajednicu i napravi od nje jednu od najvecih institucija na ovim prostorima!


1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Social bookmarks