Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Srijeda, 09. Mart 2005

Celijačna bolest - Ne tropski ili celijačni spru

GLUTENSKA ENTEROPATIJA

Glutenska enteropatija, ili celijačna bolest, ili kod nas poznata celijakija, je oboljenje tankog creva koje se bazira na trajnoj ne podnošljivosti proteina, GLUTENA, koji se nalazi u sledećim žitaricama: pšenici, raži, ovsu i ječmu.
Učestalost javljanja ovog oboljenja je različita i zavisi u najvećoj meri od genetske predispozicije i različitih navika u ishrani u svetu.
Dali će se javiti celijakija ili ne, zavisi u najvećoj meri od genetske predispozicije, odnosno dali u bližoj ili daljoj rodbini dete ima rođaka obolelog od glutenske enteropatije ili ne, te od rane ekspozicije nezrelog probavnog sistema deteta sa proteinom iz gore navedenih žitarica,(prerano uvođenje žitarica u ishrani deteta).
U 5-10% slučajeva kod kojih su prvi srodnici oboleli od ove bolesti javlja se bolest kod dece.
Pri kontaktu sluznice tankog creva sa proteinima iz gore navedenih žitarica, naročito alfa glijadina, dolazi do oštećenja sluznice imunološkom reakcijom u kojoj učestvuje T-celularni imuni odgovor, gde dolazi do skraćenja crevnih resica, hiperplazije crevnih kripti, limfo-plazmocitne infiltracije strome, i propadanja i degeneracije epitela creva sa povećanjem broja limfocita.
Obično se simptomi jave do 18, a često se javljaju između 9-36 meseci života.
Bolest kod dece počinje jakim i produženim prolivima, gubitkom apetita i gladovanjem dece, nevoljnost, gubitak raspoloženja i razdražljivost, kao posledica nedovoljnog unosa i iskorišćavanja hrane dolazi do pojave loše ishranjenosti deteta. Rast u visinu deteta obično se dugo održava u normali, da bi kasnije došlo do redukcije masnih zaliha, propadanja mišićnog tkiva, uvećanja trbuha.
Lečenje ove kod nas poznate bolesti svodi se na samo jednu sigurnu metotu a to je doživotna dijeta bolesnika od glutena, pomoću koje nestaju svi ovde navedeni simptomi.
Postoje, mada kod nas nešto u manjoj meri adekvatne zamene u ishrani kod celijačne bolesti za gluten, brašna bez glutena, proizvodi tipa slatkiša i drugih sastojaka normalne ishrane kod dece, dok se u inostranstvu mogu takvi proizvodi nabaviti u izobilju uz normalno znatnu cenu. Ranije se kod nas dijeta svodila na ishranu dece samo kukuruznim brašnom, dok su sada takve metode prevaziđene.
Kao komplikacija hroničnog oblika glutenske enteropatije može se javiti u kasnijem dobu i maligni limfom tankog creva.
Pozdrav


hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

2

Srijeda, 09. Mart 2005


Ovaj prethodni ( uvodni post ) je prebačen iz jedne ranije otvorene teme iz foruma o nauci, ali sa po meni pravim razlogom...

Ova sve aktuelnija bolest, za koju se smatra da je njena učestalost javljanja na prodručju evropskih zemalja oko 1:250 ( na svako 250 rodjeno dete, dolazi jedno sa visokim rizikom za obolevanje od glutenske enteropatije ), prestavlja ne samo medicinski koliko i socioekonomski problem, zbog toga što se njena definitivna i jedina terapija zasniva na DOŽIVOTNOJ dijeti bez glutena, koja verovali ili ne nije nimalo ni laka, ni jeftina, a da ne govorimo o problemu kako dete od 4-5 godina primera radi naterati da u pradavnici nesme da uzme lizalicu, čokoladu, žvake i sve one poslastice koje deca vole...

Neznam koliko ste ili niste razmišljali o ovom problemu, ali mislim da zaslužuje više pažnje, i da se porazgovara o njemu...

Ukoliko nekoga lično zanima, ili pak za nekoga iz njegove neposredne okoline, neka se slobodno javi...

Pozdrav

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

3

Nedjelja, 13. Mart 2005

Interesantna tema Hadzi. :D

Najvaznije je vec receno, no ja cu se potruditi da dodam jos par zanimljivosti.

Dakle, ovo je bolest tankog creva koju karakterise smanjnje visine resica (nastala zbog glutenske netolerancije), te je zbog toga poremecena resorpcija brojnih hranljivih materija kao sto su proteini, ugljeni hidrati, vitamini i minerali koji su neophodni za zivot.

Najcesci simptomi, kao sto rece Hadzi, su hronicni proliv, svetle i obilne stolice, nenapredovanje u tezini, izbocen trbuh, povracanje, gubitak energije, neadekvatan razvoj kod dece, anemija...


Iako se ova bolest manifestuje u prvim godinama zivota, utvrdjenoje da se moze i u odraslom dobu po prvi put klinicki ispoljiti. Provocirajuce mogu da deluju infekcije, trudnoca, operacije ili psihicki stres. Nacin ispoljevanja bolesti krece od blage anemije i dugotrajne opste slabosti. Najcesce se ispoljavaju proliv, gubitak u tezini i anemija, obicno zbog udruzenog nedostatka folata i gvozdja. Mogu da se ispolje hipoproteinemije (smanjenje proteina u krvi), a zbog njih nastaju otoci (edemi), poremecaji koagulacije zbog nedostatka vitamina K, hipokalcijemija(manjak Ca u krvi) nastala zbog nedostatka vitamina D. Moguca su neuroloska i psihijatrijska ispoljavanja.

Sreca u nesreci je da se ova bolest moze staviti pod kontrolu upornom, dozivotnom dijetom. Sprovodi se takozvana bezglutenska dijeta. Dijagnoza se inace postavlja iskljucivo biopsijom tankog creva, a pre toga je moguce u krvi otkriti antiglijadinska antitela.

Zabranjena hrana za ove bolesnike je PSENICA, RAZ, JECAM i sve njihove preradjevine i proizvodi koji ih sadrze.

Mogu jesti sve vrste svezeg voca, dozvoljeni su:
-pirinac, kukuruz, soja, heljda, proso
-sve vrste povrca ukljucujuci krompir, grasak, socivo, salate
-sve vrste mesa, ribe, jaja
-mleko, margarin, jogurt...

Bolesnici vremenom naviknu na svoj dijetalni rezim i disciplinuju se pri analizi sadrzaja svakog proizvoda.
Danas postoje i mnoge vrste gotove hrane bez glutena, a na ambalazi imaju znak prekrizanog klasa psenice.
kiki je dodao/la ovu sliku:
 • celijakija.jpg
Pazi koju igru igras.

firdevs

Početnik

(10)

 • »firdevs« je žensko

Postovi: 1

Datum registracije: 04.12.2008

Lokacija: SARAJEVO

 • Poruku poslati

4

Petak, 05. Decembar 2008

Selam alejk!

Nadan se da mi moze nekoodgovorit na ovo pitanje!

NAime mom malom je 11 mjeseci i ima neki recidivni proljev koji se vraca svakog mjeseca traje nekih par dana i onda stane.

RAdili smo test na antitijela kako se vec zovu antiglijadinska koji je pokazao malo veca antitijela neg bi trebalo, a ona druga antitransglutimunaze ili tako nesto je uredan u granicama normale, e doktorica nas je odmah i uputila na biopsiju tankog crijeva i nala z je dosao ali doktoru mogu tek za 8-10 dana jer doktor nije tu. Nalaz glasi ovako "Enteritis" a to i znam sta znaci, upala tankog crijeva , ali napominjem da je mali prije biopsije imao bas jak proljev i toliko jak da je 8 dana bio na infuziji.

E sad me zanima dali bi ovaj nalaz upucuvao da mali ima celijakiju ili bi mozda trebalo da jos nesto uz pise ili eto ako neko moze pomoc jer stvarno sam u bedu?Ili bi mozda

dara

Početnik

(10)

 • »dara« je žensko

Postovi: 1

Datum registracije: 27.03.2009

Lokacija: beograd

 • Poruku poslati

5

Petak, 27. Mart 2009

bez glutena


mislim da bi trebalo da pripazite na ishranu koje dete uzima,da li su sve namirnice koje jede zaista bez glutena??? ocigledno da nisu jer su mu antitelapovecana kao sto kazete

Social bookmarks