Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Objektivno

Početnik

(10)

 • »Objektivno« je muško
 • »Objektivno« je autor ove teme

Postovi: 23

Datum registracije: 31.07.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Srijeda, 15. August 2007

Centar za objektivno informisanje Sandzaka-Otvorena diskusija

Postovani citaoci,

Upravni odbor Centra za objektivno informisanje Sandzaka doneo je odluku da povede javnu diskusiju o potrebi strucnog usavrsavanja novinara iz regiona. Sa tim u vezi, ovim putem Vas obavestavamo da komentare i sugestije mozete slati na mail adresu Centra cois_novipazar@yahoo.com ili na ovom forumu. Svi komentari, saveti i sugestije ce naknadno biti objavljeni u stampanim i elektronskim medijima. Nakon obradjivanja Vasih komentara i sugestija a na osnovu dobijenih rezultata organizovacemo strucnu obuku za novinare, u skladu sa nasim mogucnostima. U obzir ce se uzeti komentari koji pristignu do 15. septembra.

Prilog predsednika Centra za objektivno informisanje Sandzaka:

Prve ideje o potrebi formalnog obrazovanja za novinarsku profesiju pojavile su se u Americi u 18. veku. One su nastale kao reakcija na pojavu i razvoj komercijalnih medija, za koje se smatralo da ne postuju javnu etiku i da vode ka "moralnom zagadjenju" javne sfere. Najstariji pisani tragovi o predlogu obrazovanja za novinare poticu iz 1799. godine. U njima se tvrdilo da oni koji celu naciju snabdevaju informacijama i "poukama" moraju biti dobro obrazovani, kako bi sprecili da "novine budu najprizemnija, lazljiva i servilna publikacija koja zagadjuje drustvo" (Dickson, 2000). Neki izdavaci novina su tada smatrali da ce unapredjenje moralnih vrlina stampara i izdavaca biti dovoljna brana neeticnim sadrzajima, predlazuci neku formu etickog kodeksa ponasanja. Americki reformatori 19. veka, medjutim, snazno su podupirali ideju da se novinarstvo moze poboljsati samo ako novinari budu bolje obrazovani i, sledstveno, vise eticni. U 21. veku na snazi je misljenje da za medijska zanimanja treba obezbediti raznovrsne oblike edukacija van univerziteta, pogotovo s obzirom na izvanredno brz razvoj komunikacionih tehnologija.
Potreba da se istrazi postojeci sistem obrazovanja za medijska zanimanja u Srbiji potice iz siroko rasprostranjenog nezadovoljstva kvalitetom medijske produkcije kako medju publikom, tako i kod samih medijskih profesionalaca. Krsenje profesionalnih standarda i etickih pravila profesije samo je jedan od izraza tog niskog kvaliteta, koji je posledica dejstva niza cinilaca, a medju njima i nepovoljnog polozaja medija u drustvu i loseg statusa medijskih profesija.
Medijski sistem Srbije karakterisu odsustvo odgovarajuce zakonske regulative, neprimenjivanje usvojenih zakona, siromasno i neregulisano trziste, dugogodisnje opstajanje haosa u radiodifuziji, politicki uticaj, ubrzana komercijalizacija i mala finansijska moc medija. Promena vlasti u Srbiji 2000. godine donela je medijskoj sferi oslobadjanje od potpune rezimske kontrole i cenzure, ali neophodna rekonstrukcija medijskog sistema kasni i jos uvek nije dovrsena. To se moze osetiti i u medijima u Sandzaku.
U nedostatku novih institucionalnih resenja, tokom poslednje decenije, u Srbiji su spontano aktivirani sami mediji, njihove organizacije i udruzenja, obrazovne ustanove, nevladine organizacije, grupe i pojedinci, nastojeci da svojim delovanjem kompenziraju manjkavost na opstem medijskom planu. Jedna od vaznih oblasti njihovog delovanja jeste obrazovanje novinara.
Sa jedne strane, sa porastom broja medija povecana je potraznja za novim profesionalnim kadrovima. Sa druge, pak, i zateceni i novi kadrovi u medijima - cak i oni sa univerzitetskim obrazovanjem - cesto nisu osposobljeni da odgovore zahtevima koje im postavljaju nove uloge medija u drustvu, da uspostave moderne profesionalne i eticke standarde ili da koriste nove informacione tehnologije.
Nijedna institucija u Srbiji ne raspolaze cak ni sa osnovnim podacima o organizacijama koje se bave novinarskim/medijskim obrazovanjem, a kamoli sa detaljima o njihovim obrazovnim programima ili standardima kojima se oni rukovode. Ministarstvo za obrazovanje javno priznaje da ne zna koliki je broj aktivnih privatnih fakulteta koji imaju smer za zurnalistiku i koliki je broj studenata koji na njima studira. Takodje, ne postoje podaci o broju novinara i drugih medijskih profesionalaca zaposlenih u medijima, pa ni o njihovoj obrazovnoj strukturi. Kompletni i azurni podaci nisu javno raspolozivi ni za pojedinacne medije, ukljucujuci i one koji se finansiraju iz javnih prihoda.
Istrazivacki uvidi u profesionalne karakteristike ljudi zaposlenih u medijima su veoma retki. Vredi navesti rezultate istrazivanja iz 2003. o stanju u lokalnim medijima u Srbiji (Milivojevic i Mihajlovic).
Na uzorku od 228 medija, od svih zaposlenih lica u lokalnim radio stanicama vise i visoko obrazovanje imalo je 17%, srednje 50% a 33% imalo je samo osnovno obrazovanje; lokalne TV stanice zaposljavale su 19% lica sa visim i visokim obrazovanjem, 50% sa srednjim i 31% sa zavrsenom osnovnom skolom. U lokalnim novinama vise i visoko obrazovanje imalo je 25% zaposlenih, srednje 42%, a osnovno 33%.
Istrazivanje Nezavisnog udruzenja novinara Srbije iz 2002. godine o polozaju zurnalista u Srbiji (SMMRI, 2002.) pokazalo je da vecina nije imala nikakvu dodatnu profesionalnu edukaciju mimo redovnog skolovanja.
Sve ovo oslikava stanje u kojima se nalaze mediji u Srbiji. U jos gorem polozaju su sami novinari. Neformalnim obrazovanjem mogu se postici izvanredni rezultati a sve u korist objektivnog informisanja i samih gradjana. Pravo na dostupnost informacijama i na objektivno informisanje zagarantovano je svima. O tome je nedavno u Novom Pazaru govorio poverenik za informacije od javnog znacaja Rodoljub Sabic. Vreme je da i gradjani o tome iznesu svoje misljenje.

Predsednik COIS-a Novi Pazar
Anel Grbovic 15.8.2007.
zuti cvijet

Profesionalac

(10)

 • »zuti cvijet« je žensko

Postovi: 885

Datum registracije: 24.01.2006

Lokacija: oblak iznad Yeni Pazara

 • Poruku poslati

2

Srijeda, 15. August 2007

Super, samo nek se nešto radi i dešava. Sa srećom.

Samo, Objektivno, ovo ti je već peta tema potpuno iste sadržine. Daj iskuliraj malo.
‚‚Malom Radojici su zabijali dečake pod nokte" (nepoznata djevojčica u pismenom zadatku iz srpskog jezika)

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Srijeda, 15. August 2007

e, stvarno, objektivno bi bilo da ovo sve strpas u jednu temu... ipak, sto je mnogo, mnogo je...
a te ideje su super, treba nasem gradu vise ozbiljnih novinara.
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

Optimus

Zlatna sredina

(10)

 • »Optimus« je muško

Postovi: 202

Datum registracije: 17.04.2007

 • Poruku poslati

4

Srijeda, 15. August 2007

E pa Objektivno i ja moram da se slozim sa komentarima nasih drugara da za svaki svoj post otvaras novu temu :)) . Poceo sam da se gubim i ne znam sta hoces a isto tako k`o sto rece nas drugar alBazari u jednoj od mnogobrojnih tema koje si otvorio/la, izrazavas se kao govorni automat! Kapiram ja da si ti press sluzba ali ovde pricas sa ljudima a ne sa sluzbama pa bi trebalo barem malko da poradis na tome - malo personifikacije nije na odmet. Mislim da je savremeni PR odavno prevazisao "sluzbeno izrazavanje", tj. daj malo emocija :D :D .

A sad na temu!!!

Slazem se da je obuka novinara u svakom smislu dobrodosla i da sigurno treba da se poradi na tome.
E sad mene interesuje ima li COIS nekakvu ideju/viziju o tome u kakvom ce obliku da bude ta obuka i na kom nivou (npr. region, Evropa, Svet ....)? Isto tako me interesuje jeste li uspostavili saradnju sa Internacionalnim univerzitetom (s` obzirom da oni imaju smer za zurnalistiku) u smislu zajednickih projekata ili koriscenja njihovih resursa i slicno? Postoji li neki strateski partner COIS-a koji ce da ucestvuje u projektu?

Toliko za pocetak pa kad dobijemo odgovore nastavljamo......
Nemoj ništa silom, uzmi veći čekić!

Objektivno

Početnik

(10)

 • »Objektivno« je muško
 • »Objektivno« je autor ove teme

Postovi: 23

Datum registracije: 31.07.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Četvrtak, 16. August 2007

COIS


COIS je uspostavio saradnju sa brojnim institucijama tako da ocekujemo i njihov aktivni rad na projektima. Cilj nam je da obucimo novinare iz Sandzaka.

PS Sto se tice one kritike...evo...:P

Press sluzba COIS-a

hesen

Početnik

(10)

 • »hesen« je muško

Postovi: 49

Datum registracije: 20.05.2004

Lokacija: Hessen

 • Poruku poslati

6

Četvrtak, 16. August 2007

Objektivno,
nadam se da je ovo vazna vest za Vas
Evropska unija je preko svoje kancalarije u Novom Pazaru "naredila" je Pazarskim liderima da predju na dijalog-suceljavanja.
Niko nije trazio pomirenje medju njima, to je jos jedan njihov trik.
Dijalog ce se voditi na lokalnim medijima, novinari ce proci kracu obuku.Nije mi poznato da COIS ima nesto sa ovim.
Prvi na dujel izlaze Narodni poslanici Mujo Mukovic i Bajram Omeragic.
Gradjani ce nedelju dana pre emisije biti upoznati sa temom. Pitanja se mogu postavljati, telefonom,SMS porukama i direkno.
Pocetak dijaloga bi trebao zapoceti drugom polovinom
septembra.


@ef

Majstor

(22)

 • »@ef« je muško

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

7

Četvrtak, 16. August 2007

Ja jos nisam video ni jednu emisiju na lokalnim televizijama gde novinar postavlja provokativna pitanja gostu emisije. Sva pitanju predstavljaju penali za gosta koje on koristi da bi jos vise promovisao sebe i organizaciju koju predstavlja. Da li je to zbog toga sto novinari strahuju za posao, da li je to zbog koga sto nemaju petlje za ovakva pitanja ili sto jednostavno nisu u pravom smislu novinari ja ne znam. Ali znam da je stanje jadno.
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Objektivno

Početnik

(10)

 • »Objektivno« je muško
 • »Objektivno« je autor ove teme

Postovi: 23

Datum registracije: 31.07.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

8

Petak, 17. August 2007

Optimus, Hesen i @ef, COIS ce svojim delovanjem podrzati pomirenje lidera u Novom Pazaru ali samo putem objektivnog informisanja. Nikako ne zelimo da budemo "staza kojom ce lideri koracati" ali cemo biti mehanizam pomirenja, demokratije i tolerancije.

Najbitniji su nam novinari iz naseg regiona. Ne zaboravite da oni kao takvi pisu za medije iz Srbije.

Hvala...

elmo3030

Početnik

(10)

 • »elmo3030« je žensko

Postovi: 14

Datum registracije: 06.12.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

9

Srijeda, 13. Februar 2008

BITI NOVINAR-DA ILI NE?

BITI NOVINAR, DA ILI NE?

Sta znaci biti novinar u nasem regionu? Trebalo bi da razmisljas i da pises na nacin koji se dopada samo jednoj politickoj stranci, da bi opstao kao takav! U nasem Novom Pazaru su sve profesije izgubile svoje vrednosti, a dobile na nekulturi i neznanju! ;(
Sto manje znas, to si podobniji za manipulaciju i kao takav si dobro dosao u stranku opsteg neobrazovanja, bezobrazluka, otimacine i nekulture!
Ljudi sa znanjem i prosperitetom su izgubili volju na zivot, a kamo li na rad!!! Niko o tome ne sme da pisne! Sta je to sto sputava!? Da li iko ima hrabrosti da o tome bilo sta napishe ili vlada strah da bude BANovan sa jednog foruma koji ocigledno podrzava Ugljanina!
-Ne bojte se ljudi! Pisite sta mislite, uvek mozete napraviti sebi KLON-a! Mene su banovali vishe puta, ali nema veze, nisam plakao!
RAD OPSTINE MORA DA SE ODVOJI OD RADA JEDNE POLITICKE STRANKE I SVIMA NAMA CE BITI BOLJE! Sve dok to ljudi ne sredimo, bice da smo veciti zarobljenici Suljovog skucenog uma i njegovog fanatizma, nerazumevanja i bezobrazluka!

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

10

Četvrtak, 14. Februar 2008

Znaci predsjednik je Anel Grbovic sa Regionalne TV.... :rolleyes:

Neka hvala...ja hajem da sam neobjektivna. 8)
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

 • »$anj@qu€« je muško

Postovi: 57

Datum registracije: 10.06.2006

 • Poruku poslati

11

Petak, 15. Februar 2008

NAPOMENA: Ovo što slijedi je, za Sandžačke potrebe, plagijariziran i profesionalno obradjen tekst "IL' PROSIO IL' PUŠKU NOSIO" Autora: Nedžiba Smajlovića.

Ako je vjerovati nekim sociološkim istraživanjima, ako bi sadašnji vizni režim bio ukinut samo nekoliko minuta, ovo ruglo, koje još samo nepopravljivi optimisti nazivaju Sanžak, ostalo bi bez stanovništva.

Mnogi su se, u međuvremenu, uvjerili da insan, sanjareći, u najboljem slučaju može postati pjesnik.
Neko je davno primijetio da «revolucija jede svoju djecu», ali, za razliku od svih drugih revolucija, ova, kako je počela, ne kani ostaviti ni mrvice. Revoluciju sa većim apetitom moje oči nikada nisu vidjele!

Od rata je prošlo dovoljno izgubljenog vremena, da je i najvećim slijepcima među patriotima postalo jasno kako Sandžak više nije domovina svih njenih ravnopravnih naroda i građana, nego privatna firma. Dioničarsko društvo, u kome se svaki atak legalne i legitimne vlasti na narko-dilere, trgovce bijelim robljem i ostale vinovnike organiziranoga kriminala u općenarodnoj percepciji doživljava kao međumafijaški obračun.

Zato više od polovine mlade populacije sanjari o odlasku u bijeli svijet, gdje će, ako treba, radije prositi nego se u domovini, prazne drobine, pariti pod zubatim suncem slobode. Politički lideri se, kao, ibretom ibrete zbog ovakvih težnji onih na kojima, navodno, svijet ostaje, iako dobro znaju da je bezizlazna situacija u kojoj se svake godine nađe nova generacija svršenih srednjoškolaca i studenata u najvećoj mjeri njihovo, političarsko maslo.
I to ne obično političarsko maslo o kome kruži glasina da «nije za ramazana», nego ono maslo koje je tokom posljednjih nekoliko decenija, zajedno sa zejtinom, hljebom i gomilom drugih prehrambenih artikala, poskupljalo za nekoliko stotina hiljada procenata.

Moj najbolji prijatelj, nepoznati pisac koji, nemajući pravo na alternativni smještaj, stanuje sa mnom u istoj koži, u jednom tekstu je, zbijajući šprdnju prvo na račun samoga sebe a onda i na račun ostalih, zavapio kako raja Sandžačkog Trijumvirata nipošto ne bi trebala odlaziti u zapadne zemlje, gdje namjeravaju prositi. To bi, smatra dotični nesretnik, bio golem grijeh prema opštini Sandžak, za koju su se i borili, i ćuteka najeli. «Otkud njima pravo da prose po rupčagama antiislamskoga Zapada, kao da ovdje, kod ovoliko pijaca i sličnih insanskih okupljališta, nemaju gdje prositi?!»,

Srećom, vizni režim, iako je u posljednje vrijeme malko, k’o fol, «omekšan», još nije ni blizu da bude ukinut, tako da vlast nema ni jednog razloga bojati se da će, bar do narednih izbora, ostati bez birača.

Što se tiče Evrope, ona će još dugo za većinu naših mladih sugrađana ostati pusti san. Evropa će, dakle, za njih biti drugi nedosanjani san, budući da se njihov prvi nedosanjani san naziva ekonomski razvijen, demokratski San-džak.

Nisu svi sretni kao uspješni sandžački bokser The Suljo Ugljanin, 'odža koji riče da je on muftija i jedan ružni žubar, koji je mjesto ordinacije izabrao da prodaje vjeru za ve(če)ru šetačima pudlica u Pašaluku oko Kalemegdana i Dedinja.

Oni će u nepisanoj istoriji Sandžaka ostati upamćeni kao tzv. poljitićari, poput većine njegovih kolega (zemljaka?) sa političke estrade iz Bošnjačkog duhovnog centra u Beogradu, Knjaza Mijajla b.b. Jer umiju p(j)evati po notama.

Ali zato ispred svakog puštanja vjetrova pred kamerama i razdraganim voditeljicama i Regionalne (hej, hej, hej) Televizije, RTS 1&2 i Pink-a itd. itd. obligatno i uprkos pasulju, koji njihovom Bošnjaštvu daju naročitu intonaciju, ipak biti samo još jedan vjetar sa Nabojske Ćafe, koji, mada sa stanovišta zvaničnog Beograda vrlo impresivan, nema nikakvih izgleda da bude permanentno zapamćen u septičkoj jami zvanoj, makar iz inata, Sandžak.

MIRdita
“Bolje jedanput čestito umirati, nego cijeli život umirati od straha."

Social bookmarks