Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

@ef

Majstor

(22)

  • »@ef« je muško
  • »@ef« je autor ove teme

Postovi: 1.842

Datum registracije: 11.02.2004

Lokacija: Sandzak, Novi Pazar

  • Poruku poslati

1

Četvrtak, 20. Maj 2004

Civilizacije

Koja je civilizacija od nastanka sveta, pa do danadnjih dana na vas ostavila najjaci utisak i zasto? Koja je bila najnaprednija?
Za mene licno to je egipatska. Najvise zbog svoje mistike. Egipcani su ostavili dubok pecat u istoriju celog sveta. Piramide koje si oni gradili i dan danas prestavljaju zagonetku naucnicima sirom sveta. Niko zapravo nezna kako su se piramide pravile. Danas u svetu postoje samo 4-5 dizalica koje su u stanju da podignu kamene blokove na onoj visini na kojoj su podignute na piramidama. U nekim od piramida su pronalazeni radioaktivni elementi koji su to postavljani da bi se piramide zastitile od lopova. Balsamovanje su doveli do vrhunca sto znaci da su odlicno poznavali ljudsko telo. Danas niko nije u stanju i pored svih tehnickih mogucnosti da izvede balsamovanje tako uspesno kao sto su to radili Egipcani.

Dakle, ovde iznesite svoje misljenje o civilizacijama koje su na vas ostavili najjaci utisak, a pozeljno bi bilo i da ako mozete stavite neki tekst ili date neki link sa zanimljivostima koje se odnose na ovu temu. I zna li neko da li mozda postoji neko naucno istrazivanje koje je imalo za cilj da napravi tabelu najnaprednijih civilizacija i najmocnijih carstava i to poredjanu od onih najjaci kao onim slabijim?
Relax, take it easy, for there is nothing that we can do.

Gerilac

Profesionalac

(10)

  • »Gerilac« je muško
  • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

  • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 24. Maj 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

Pa sto se mene tice najvise me zadivljuje Osmanlijsko carstvo i drzava koju su oni onda razvili. Naravno, prvih 300 godina Osmanskog carstva je bilo pravo idenje uz brdo, a onda drugih 300 godina je sve krenulo niz brdo.

Naravno, kada se govori o tome kome se koja civilizacija najvise svidja i koja ga od njih najvise dojmi, nemoze se izbjeci i tema: sta to covjek kod sebe razvija.

Ako covjek prati razvoj covjeka moze zapaziti dva smjera razvoja, a to su:
1) razvoj u smjeru usavrasavanja covjeka kao Bozijeg roba i
2) razvoj u smjeru usavrsavanja covjeka kao vladara na zemlji.

U prvom slucaju civilizacija se razvija tako da je sve podredjeno nauci o covjeku kao Bozijem robu, tako da ako bi nesto skodilo moralu, moralnim vrijednostima i samoj biti i sustini insana onda to nije ni bilo razvijano. Tako da u takvim civilizacijama vidimo razvoj umjetnosti koja govori i upucuje ka Istinama, tj. Istini,
dok u drugim vidimo razvoj Egoizma i egoisticne arhitekture i umjetnosti, sve je bilo podredjeno tom vladaru ili caru, tj. sve to govori o njemu.

Kada stvari ovako postavimo, onda piramide, mene dojme samo kao ogromnost i dunjalucki napredak, ali ne i kao razvijanje necega ljudskog u smislu roba Allahovog, vec mi govori o civilizaciji koja je gajila egoizam.

Zato navodim turke i Osmanlijsko carstvo (prvih 300 godina), a takodjer me zadivljuje Persijska civilizacija iz onog razdoblja kada su Halife dolazile iz tih krajeva, i kada su oni bili na vrhuncu svojem u smislu shvatanja insana kao roba Allahovog, i naravno Arapi.

Sjetimo se samo kakve je samo borce, naucnike, pjesnike, Hafize, Alime, Arife, dzamije, turbeta, tekije, mostove, itd. ostavila Osmanlijska Turska.
Sjetimo se Sultan Mehmed Fatiha, osvajaca Istanbula i njegove vojske.

Mnogo toga ima se reci o Osmanlijama, ali za mene je u svakom slucaju sve to fascinantno.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Social bookmarks