Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

šejla

Učenik

(10)

 • »šejla« je žensko
 • »šejla« je autor ove teme

Postovi: 118

Datum registracije: 19.05.2008

Lokacija: njemačka

 • Poruku poslati

1

Subota, 23. Maj 2009

CURA

--------------------------------------------------------------------------------

Cura

Sinoc je umrla tetka Zuhra. ..u snu.
Kažu da ju je medicinska sestra koja ju je njegovala zatekla zatvorenih ociju i s osmijehom na usnama. Cudno, jer tetka Zuhra se niti jednom u zadnjih cetrdeset godina nije nasmiješila. Nijednom otkako je nepokretna.
kažu da nije imala fizickog razloga da bude nepokretna, da su joj se jednostavno noge odsjekle kad je cula da je cura umrla, da je sjela i da više nikada nije smogla snage da ustane. Vodili su je sinovi raznim doktorima, do Beca su jednom prilikom potegnuli ne bi li neko dokucio kako se može izlijeciti, ali sve što su doktori znali reci je bilo "ovo je na nervnoj bazi."
Ona nikad nije pricala o tome, jednostavno se uvijek ponašala kao da je samo prilegla. Prilegla na cetrdeset godina... a svi smo znali da je zbog cure rahmetli, da su joj se noge odsjekle, i da joj srce nije prepuklo samo zato da bi više patila, jer znala je da je sva krivica njena. Znala je da je ona kriva što joj je jedina kci umrla, i htjela je sama sebe kazniti.
Cura je bila najljepša u selu... ma šta, da smo i u velikom gradu živjeli, opet bi najljepša bila. Bila je toliko lijepa da je mene bilo strah da je gledam, da je ne ureknem. Kose joj, gavran crne, padale do struka kad bi ih rasplela, a kad bi me zamolila da je pocešljam, od mene nije bilo sretnijeg djeteta na svijetu.
Ja sam bila dijete i kad je umrla.
Bila mi je tek deveta godina, ali i dan danas je se sjecam jasnije nego svog babe, a kad je on preselio, vec sam dvanaestu punila.
Sjecam se kako je plakala kad je gari crko, plakala isto k'o da je insan preselio, a ne pašce.
Sjecam se kako bi sjedila pored prozora i krpila babi carape, i pjevala ...moj dilbere, a ja bih se vazda pitala kome to ona pjeva, na koga to ona misli.
Sjecam se kako se iskradala da je mati ne vidi, kako bi nestala na pola sata, pa se vratila ozarena i rumena... nikad ljepša nije bila nego kad bi se pojavila nakon tih tajanstvenih nestanaka.
Kažem tajanstvenih, jer nikad nisam znala gdje ce, i s kim ce, a ja sam uvijek znala gdje je, jer sam se uvijek držala njenih dimija, kad je vec oko moje matere šestero drugih bilo.
Sjecam se i kad sam saznala sve, i kome pjeva kad pjeva, i s kim bude kad nestane, sve sam saznala kad je tetka Zuhra polupala sve i jedan tanjir u kuci, pa smo poslije jeli iz plehanih.
Klela je toliko glasno, da smo je i mi djeca na avliji culi. Cura se krišom nalazila s Ahmetom Hamalom.
Vidjela ih dajdžinica Kija kako kod bunara sjede i pricaju, vidio ih i amidža Nail da šetaju iza štale.
Hej, Ahmet Hamal. Ahmet Hamal, kad se mogla udati za gazdu, kad ju je htio svaki iz sela, kad se i do susjednih sela culo za curu. Ahmet Hamal, i sirotinja, i rošav, i još Hamal.
Zuhra je vikala preko mene mrtve, a ja sam tad prvi put cula za to... i mislila sam da ce cura prekoracit Zuhru kad umre, pa se udat za Ahmeta Hamala.
I ako mi nije bilo pravo... nekako sam mislila da ce cura uvijek biti u kuci, sa mnom, da ce uvijek njen smijeh odzvanjati hodnikom, da ce uvijek baš ona da izlazi na avliju da nas zove da jedemo. Ali, tješila sam se, ako i ode za Ahmeta, možda me povede sa sobom, moja mati ne bi ni osjetila da joj jedno fali.
A eto, prevarih se. ..do tri dana otkad Zuhra polupa tanjire, cura nestade. Cijelo se selo nadiglo da je traži, i nju, i Ahmeta.
Nadoše je dovece, dovede je amidža Nail, i rece Zuhri da je dovede u red.
Tad nisam znala ni šta znaci dovesti u red, pa sam mislila da je to ono što je Zuhra uradila - za kosu je dovela iz avlije u kucu.
Poslije toga nije smjela ni sic sa sprata, sem da u klozet ode, a i tamo bi je Zuhra pratila.
Heftu je dana to trajalo... istom, jedan dan, kad je tetka Zuhra otišla do Sahe po kajmak, ja sam sjedila na peci, Sjecam se ko da je bilo danas, ljeto je bilo, i toplo, i cura je sjedila pored otvorenog prozora i šila malom Omeru gegice.
Podiže glavu, i zapjeva "moj dilbere", i suze joj se skupiše u ocima... ja vec pošla da ustanem s peci, da joj pridem, kadli se ona uhvati za srce i zaljulja... ne stigoh ni viknut, vec je pala.

Kad je Zuhra došla kuci, s vrata joj moja mati rece. Ona se nasloni na zid, odtetura do sobe, i leže.
Kad su doktori došli, rekoše da je curi srce prepuklo. Tetka Zuhra više nije ustala... za Ahmeta Hamala niko nikad više nije cuo.
Zadnjih sedam godina tetka Zuhra je bila u starackom domu, i ja i sestre bi svaki dan barem jedna odi obidi je. Sve smo mi sad i udate, i djecu imamo, ali kad smo se udavale, sve nas je isto pitala: sine, voliš li ga? uvijek bi rekla da je samo to važno.
Cesto je pricala o curi, cesto je spominjala... govorila je da ne može rahat umrijeti dok joj cura ne halali. Mi smo govorile tetka, bona ne bila, ne budali, cura je tebi davno halalila, kako bi ti zahatarila, pa ti si je rodila, i hajde, pricaj o necem drugom, nemoj se džaba sekirati, ali ona nije dala progovorit... dok joj cura ne halali, njoj nema ahireta, pa makar dovijeka živjela.
Sinoc sam usnila curu, onako mladu kakva je bila. Sjedila je kod mene u kuci, moja joj mala Emina spavala u krilu, a ona raspustila kose, i ja je cešljala... pitala me kako su svi, i kako joj je mati. Kad sam joj rekla da se boji umrijeti dok joj ne halali, natjera me da joj odmah spletem pletenicu i rece da mora ici.
Sinoc je umrla tetka Zuhra... u snu.... kažu

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

2

Subota, 23. Maj 2009

Mnogo dobra prica. :)

Sejla jesu li ovo tvoje price, ili ih prenosis? Ako ih vec prenosih onda, ako mozes pojasni poreklo ovih prica...?
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

šejla

Učenik

(10)

 • »šejla« je žensko
 • »šejla« je autor ove teme

Postovi: 118

Datum registracije: 19.05.2008

Lokacija: njemačka

 • Poruku poslati

3

Subota, 23. Maj 2009

Ha ha ha , moje su priče Jahja , ali i ja ih poslije toliko vremena nađem na drugim forumima na kojima sam nekada bila . Ponekad ih neko objavljuje i pod svojim imenom ali ne tako često . No svi poznaju moj stil , pa nema problema a i master svih priča je zaštićen . Selam .

emir-RA

Zlatna sredina

(26)

 • »emir-RA« je muško

Postovi: 455

Datum registracije: 03.07.2008

Lokacija: BIH okolina Tuzle

 • Poruku poslati

4

Subota, 23. Maj 2009

sve je to super, mi ovdje učimo iz tvojih tekstova Shejla i puno ti hvala što to dijeliš sa nama . . . ali kao što ti i sama reče netko ih nekada i nekome podvaljuje kao svoje i to naravno nije dobro zamisli da izađe negdje neka zbirka tvojih priča koje je netko sve sabrao i potpisao kao svoje - naravno ti imaš svoj roman koji ako Bog da će uskoro da ugleda svjetlo dana ali zaista smatram da i sve ono što si ovdje objavila zaslužuje da se uveže i ukoriči, eh sad možda ja malo previše pametujem ali priznajem da je moje znanje što se toga tiče šta je sve potrebno da bi neki autor izdao neko svoje djelo ravno nuli, ali vjerujem da je potrebno jedan mali milon nečega i da na kraju od svega toga što neki autor izda na ovim našim prostorima se ne bi mogao ni godišnje prehraniti - danas zarađuju samo Paolo Koeljo i Dan Brown :D hehe ustvari ne znam to je tako neki moj osjećaj možda i griješim
Na vatru odgovori vatrom !

šejla

Učenik

(10)

 • »šejla« je žensko
 • »šejla« je autor ove teme

Postovi: 118

Datum registracije: 19.05.2008

Lokacija: njemačka

 • Poruku poslati

5

Subota, 23. Maj 2009

Imaš pravo emir-Ra . Samo svaki moj text je unaprijed registrovan i osiguran zbog toga ih ja tako slobodno i razbacujem svuda , ha ha , ali ima svašta .Da, u pravu si treba uskoro i njih da objavim u jednoj zbirci . Nego sada trenutno dok čekam izlazak romana spremam zbirku pjesama . Dobre su eh , iz duše skovane . Selam dragi emir-Ra .

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

6

Subota, 23. Maj 2009

Sejla, hvala na odgovoru, drago mi je a se druzim sa tako dobrim piscima. Selam :).
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

šejla

Učenik

(10)

 • »šejla« je žensko
 • »šejla« je autor ove teme

Postovi: 118

Datum registracije: 19.05.2008

Lokacija: njemačka

 • Poruku poslati

7

Nedjelja, 24. Maj 2009

Hvala Jahja , ja volim pisati na raznim dijalektima . Samo" tutinsko pismo" nisam ja pisala , autor je ne poznat , a bilo bi mi drago da znam ko je pošto i ja smatram da je veoma važno sačuvati te raznovrsne dijalekte u našem jeziku , Možda uskoro nešto npišem na pazarskom he he he .

HANY

Učenik

(10)

 • »HANY« je žensko

Postovi: 157

Datum registracije: 22.04.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

8

Nedjelja, 24. Maj 2009

Nemam komentar.....

Drago mi je sto je jedan tako nadaren pisac medju nama...

Fotograf

Zlatna sredina

(10)

 • »Fotograf« je muško

Postovi: 286

Datum registracije: 27.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

9

Nedjelja, 24. Maj 2009

(o) (o) (o) (o) (o) (o) (o) (o) (o) (o) (o) (o) (o) (o)
Univerzum se još uvek širi a ja nemam mesta da parkiram auto.

Social bookmarks