Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Dinna_

Zlatna sredina

(10)

 • »Dinna_« je žensko
 • »Dinna_« je autor ove teme

Postovi: 460

Datum registracije: 01.04.2003

Lokacija: vrtim se tudekanke

 • Poruku poslati

1

Utorak, 14. Oktobar 2003

Da li podrzavate kloniranje?

Kloniranje je veoma interesanta tema za diskusiju i licno mislim da kloniranje ima pozitivnih i negativnih strana. U toku zadnjih nekoliko decenija tehnologija je napredovala neverovatnom brzinom i sve to zahvaljujuci naucnim istragama.Nasa religija kaze da je svaki insan jedinstven i da je ljudska priroda sveta, Bogu hvala.Isto tako nasa nas religija uci da studiramo, putujemo i da pronalazimo sve sto je u cilju za dobrobit covecanstva.

Dakle mi mozemo pricat da smo protiv svega sto je vezano za kloniranje al trebamo pomislit na sebe i na svoje najblize, sta ako mi se desi nesreca ili bolest nedaj Boze ? Mozda bi ova nauka mogla pomoci.

Sve u svemu kolko god mi bili protvi i ljudskog kloniranja mi tu nista ne mozemo jer to je neizbezno. Istorija je pokazala da je nemoguce da covek ne izvrsi prakticno ono sto je izmislio a to ce se desit prije ili kasnije bez obzira na broj zrtava ili deformisanih novorodjencadi.
[SIZE=2] Veseo čovjek je kao sunce; kud god ide osvjetljava[/SIZE]


Devon

Početnik

(10)

 • »Devon« je muško

Postovi: 45

Datum registracije: 17.08.2003

Lokacija: Zatvor

 • Poruku poslati

2

Utorak, 14. Oktobar 2003

[SIZE=4]NE[/SIZE]
kratko i jasno.
Necu da navodim
zbog cega
jer mislim
da svi znaju
i mislim
da se
nijedan
musliman
ne moze sloziti
s kloniranjem...
It's this lyrical piranha- strapped with a grenade, in a pool with yo' mama, attack her by the legs, and pull her to the bottom, twit lettin' up like a condom, slappin' if you fuckas got a problem!

šišmiš

Zlatna sredina

(10)

 • »šišmiš« je muško

Postovi: 281

Datum registracije: 25.06.2003

Lokacija: nedohvatljivo blizu

 • Poruku poslati

3

Petak, 17. Oktobar 2003

I ja sam protiv kloniranja.
Iz gore navadenih religioznih razloga kao i zbog misljenja da bi to bio korak ne covecanstva...

DjordjeRd

Profesionalac

(10)

 • »DjordjeRd« je muško

Postovi: 854

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Novi Pazar, 43.1370N, 20.5120E

 • Poruku poslati

4

Petak, 17. Oktobar 2003

Hm, tu treba biti oprezan. Možda su i to 'Božja deca'...

Mislim, ne vređam nikog, u suštini nemam pojma, samo malo razigravam diskusiju na temu...
Ovaj član foruma želi da se, ovim putem, javno odrekne prava i obaveza čitanja i komentarisanja tema u forumima 'Politika' i 'Religija', i možete smatrati da nije kompetentan za takvu vrstu sadržaja u javnom mediju kakav je Internet. Svaka aluzija ili komentar na gornje rečenice će biti ignorisana od strane autora. Hvala na razumevanju.

P.S. 37!

DeeDee

Početnik

(10)

 • »DeeDee« je žensko

Postovi: 48

Datum registracije: 24.09.2003

Lokacija: SCG-Tr

 • Poruku poslati

5

Petak, 17. Oktobar 2003

mogu mislit' kakav ce haos tek nastati ako ova tema zazivi.....
ne smem ni da pomislim tek to meshanje baba i zaba.... :]
no,videcemo vec ...
pozdrav!
Istina je poput zvezde , koja skoro da se ugasi u nocnoj tami....

6

Petak, 17. Oktobar 2003

Ja kazem jedno odlucno[SIZE=4]NE[/SIZE] kloniranju.


Ovakav stav proistice kako iz religioznog tako i iz humanog ubedjenja.
"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

Giovanni

Profesionalac

(10)

 • »Giovanni« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 13.09.2002

Lokacija: Canada

 • Poruku poslati

7

Petak, 17. Oktobar 2003

Citirano

Orginalno od DjordjeRd
Hm, tu treba biti oprezan. Možda su i to 'Božja deca'...

Mislim, ne vređam nikog, u suštini nemam pojma, samo malo razigravam diskusiju na temu...Jah, oprezan - no kako drugacije ali je uvijek tesko sagledat' sudbinu drugu...

Malo me ovo podsjeca na ono jeste li za ili protiv izgradnje nuklearnih elektrana. I dok raja odobrava ili negoduje, njih vec pregrst uz sve prednosti i mane koje izgradnja jedne nosi...

Nisam ni za ni protiv mada vise protiv nego za, jer sigurno znam da ima ljudi kojima bi u odredenoj mjeri kloniranje pogodovalo. Cisto sa humane tacke gledista.
Recimo invalidi (smatram vecina bi bila za)...

Pozdrav
Giovanni
[SIZE=1]Sarajlija rozdenijem, Pazarac podrijetlom, Kanadjanin dekretom!

Homo homini lupus iliti Covjek je covjeku Vucko![/SIZE]

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

8

Subota, 18. Oktobar 2003

Pozdrav za sve prijatelje foruma...

Mislim da se, kada se govori o kloniranju, moraju istaći po meni dve stvari, odnosno dva bitna gledišta, a to su:

1. kloniranje, kao "prosta" duplikacija neke jedinke u vanmedicinske svrhe ( za koju bih se ja odmah izjasnio protiv, iz ovih ili onih razloga)
2. kloniranje jedne jedinke, odnosno više poduhvat produkcije pojedinih organa koji služe za zamenu obolelog organa osobe, od koje se uzima genetski materijal potreban za kloniranje (za ovakav vid kloniranja, ja bih bio za, a sve u cilju pomaganja obolelima, bez ikakve mogućnosti zloupotrebe ovakvih stvari u bilo koje druge svrhe, mada je to malo teže izvodljivo)

Postoje mnoga etička košenja po pitanju potrebnosti i stvarno uvođenja u praksu, normalno kada se zato steknu uslovi, kloniranja.

Evo jednog banalnog primera:

-pacijent ima oštećen srčani mišić, koji nemože ni na koji drugi način nadomestiti oštećenu funkciju myocarda, sem transplantacijom novog myocarda, šta bi bilo bolje od dobijana "novog", apsolutno identičnog organa za tog pacijenta? Nema post transplantacione reakcije odbacivanja organa, koja se u većini slučajeva dešava kada se izvrši transplantacija od drugog donatora, koji ima sličan genetski materijal, jako teška i slabo podnošljiva terapija podržavanja ostajanja ovog organa u telu, koja više škodi nego što pomaže bolesniku i td.
Tu na scenu, po meni stupa kloniranje, organa tog pacijenta, te dobijanje identičnog organa, koji će bidi nadomešten transplantacijom tom pacijentu.
No, sada se tu postavlja niz etičkih problema, koji su mislim sad za sad nerešivi, te se u veoma malom procentu slučajeva, odnosno, rađeni su eksperimentalni poduhvati, tako da kažem "uzgajanja" organa na životinjama sa sličnim genetskim kodom čovečjoj vrsti (najpoznatije su svinje).

Elem, ovo hoću da kažem, kada bi se klonirao ćitav organizam, nakon uzimanja organa, šta bi bilo sa tim organizmom, da li bi neko mogao da ubije tako novostvoreni organizam, po rad jednog organa i ako je on stvoren radi donacije organa, i još mnogo sličnih i sličnih etičkih pitanja, koja su prosto sad za sad ne rešiva...

A sa druge strane, tu je i neizbežni religiozni aspekt ovog pitanja, gde mislim da ni jedna vera ne dozvoljava kloniranje, jer se tako pokušava na neki način "parirati", Stvoritelju, a to je ne pojmivo sa religijom...

Eto toliko za sad, mislim da nisam odužio, i da primer nije baš puno banalan, ali sve u svemu, i ova tema se zasniva na jednom slobodnom mišljenju i treba uvažiti svačiji stav, pogotovu kada se radi o ovako škakljivom problemu...

P.S.
Po meni, je u drugom planu ovaj religiozni aspekt, koliko je tu bitna moralno-etička nota, kojoj u svetu pridaju veliku važnost...

Uz izvinjenje, što sam odužio, pozdrav

šišmiš

Zlatna sredina

(10)

 • »šišmiš« je muško

Postovi: 281

Datum registracije: 25.06.2003

Lokacija: nedohvatljivo blizu

 • Poruku poslati

9

Subota, 18. Oktobar 2003

Polako polako hadzied,izmenjivanje pojedinih organa je vec odavno svakodnevnica u svim bolnicama.Sad,da li taj organ iz piruete dolazi ili je to organ jednog dobrovoljca,ili nedaj boze nekog pojedinca(zamisli,siciranje zivog bica:( ) koji je u saobracajnoj nesreci zivot izgubio,pa se svezi organi premeste,podele...mislim da o tome ne treba da se prica...ne ne.
Nema veze,odoh,ranim...

meSSko

Zlatna sredina

(10)

 • »meSSko« je muško

Postovi: 345

Datum registracije: 26.06.2003

Lokacija: D - Münster

 • Poruku poslati

10

Subota, 18. Oktobar 2003

kloniranje......ubijanje klonna.....zlocin

Selam, i pozdrav,...svima dobronamjernima...!!!

Jednu stvar,kod ove i slicnih tema,nikako ne smijemo zanemariti.Naime...ovdje ne mozemo posmatrat nastanak klonna...kao jedinke ,i reci da je to produkt covjeka,ili nekakvo pariranje Bogu u tom Njegovom stvaranju bica .


Ovo navodim iz razloga ,..sto covjek nije u stanju sam, da stvori, niti jajnu celiju,niti spermatozoid ,koji ce je oploditi,( od nekih inih supstanci )...vec ce opet uzeti one koje proizvode Allahova stvorenja,i to onako kako je On to vec ranije propisao,pa ce se iz tih istih elemenata,... posebnim tretmanima , postupcima i odabiranjima ,dobiti jedno bice,koje opet moze nastati i opstati,samo i samo uz Njegovo odobrenje .Dakle to je [U]opet i samo opet u biti[/U] ''Bozije stvorenje '' , koje je nastalo samo po Njegovim zakonima i principima.Jer covjek ne moze izmisliti i omoguciti nastanak jednog bica '' bez oplodnje jajne celije''

Dakle,
iskljucicemo dalje takva razmisljanja da su to stvorili ljudi,...oni su samo primjenom Bozijih zakona i odredbi,koje su postojale od kad ih je Bog uzviseni uspostavio, dobili na svijetu jos jedno Bozije stvorenje ( u principu isto kao i kad se normalnim putem izradjaju djeca ) ,i to je samo realizacija istog procesa u drugacijim uslovima,i uz odredjene kontrole i korekture gena i genetskih struktura.

Posmatrano sa aspekta svih civilizacijskih normi,jedno takvo Allahovo stvorenje,koje postoji vec kao jedno zivo bice...ima i svoje pravo,isto kao i svako drugo bice,koje je nastalo onim normalnim radjanjem,koje isto tako posjeduje '' DUSU '' ,kao i ona bica rodjena ,normalnim radjanjem.I tu dusu mu je opet, samo Bog dragi udahnuo.I niko nema pravo da mu je oduzme osim Allaha. Jer to bi bilo...kao kad bismo osudili recimo svu djecu (ljude ) koji su rodjeni na tzv. ''CARSKOM REZU '' ,da budu zrtve....i to samo zato ,jer je to malo drugacije rodjenje, nego ono najnormalnije.

Lisavanje zivota jednog takvog covjeka ,je isto ubijanje ,kao i ubijanje bilo kojeg drugog bezgrjesnog covjeka.Ne nalazim da iko ima pravo oduzeti zivot,nekom...da bi omogucio (opet samo ograniceno produzio ili olaksao )nekom drugom !!!

Svima nam je poznato ,da je velicina zlocina ubistva jednog covjeka ,bez krivice (na pravdi Boga ) ,ravno ili jednako pogubljenju cijelog covjecanstva. A zar su ta bica kriva sto ....?

Na osnovu ovih mojih razmisljanja,...ja jasno stojim na strani velikog [SIZE=3]'' NE '' [/SIZE] ,jer mislim da ako se to u svijetu ,shvati i prihvati , kao normalno i moralno,...SLIJEDI JOS VECI HAOS I KATASTROFA NA DUNJALUKU !!!

___________________________________

M.S. .........meSSko......... selam svima
[SIZE=1]Šta god ko čini,..ono sve sebi !!! ;) [/SIZE]

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

11

Subota, 18. Oktobar 2003

"Polako polako hadzied,izmenjivanje pojedinih organa je vec odavno svakodnevnica u svim bolnicama.Sad,da li taj organ iz piruete dolazi ili je to organ jednog dobrovoljca,ili nedaj boze nekog pojedinca(zamisli,siciranje zivog bica ) koji je u saobracajnoj nesreci zivot izgubio,pa se svezi organi premeste,podele...mislim da o tome ne treba da se prica...ne ne.
Nema veze,odoh,ranim"-originalno od Šišmiš...

Šišmiše, ti nisi izgleda ništa skonto, šta sam ja napisao, žao mi je zbog toga...

Ja nisam govorio o donatorstvu organa, već o kloniranju pojedinig organa ili čitavog organizma, radi eventualne transplantacije istih, mada sigurno ne čitavog organizma...

Govorio sam o mogućnosti, da se eksperimentalnoj životinji, prenese genetički materijal pacijenta, kome treba neki organ, i da se razvije organ sa identičnim genetičkim materijalom, koji će poslužiti za transplantaciju, i rekao sam da ovakvi primeri u praksi postoje, eli koliko su etični, ili ako se u potpunosti stvori nova identična, fizički identična jedinka, pa se od nje treba uzeti organ, to je pitaje, na koje ja nemam odgovor...

A kada se govori o postmortalnom donorstvu organa, koje si ti pomešao sa ovom temom, mogu ti reći da je ono potpuno legalno, regulisano zakonom i etičkim principima, i osobe mogu zaveštati svoje organe, ukoliko se desi neki akcident, te da se njihovi organo postmortalno (odnosno u momentu umiranja i gašenja njihovih vitalnih funkcuija, mogu donirati obolelima), ali to nema veze sa kloniranjem...

Pozdrav

šišmiš

Zlatna sredina

(10)

 • »šišmiš« je muško

Postovi: 281

Datum registracije: 25.06.2003

Lokacija: nedohvatljivo blizu

 • Poruku poslati

12

Subota, 18. Oktobar 2003

Ne ne stari,skonto sam ja tebe al' ti mene nisi.I to mi je jos vise zao :(
Objasnicu slikovito!
Kada bi na bahnhofu 100 prolaznika pitali;
U slucaju da vam se desi neka saobracajna nesreca ili bolest i vi ste primorani za translpantaciju pluca,za sta bi se Vi odlucili?
A: za pluca od nekog ko je umro.
Ili B za pluca koja su u pirueti ili u nekoj drugoj zivotinji "narasli"?

Šta mislis da bi ovih 100 osoba odgovorilo,a?
--
Ja potpuno podrzavam kloniranje pojedinig organa,sigurno i ostali.Ali ne kloniranje citavog organizma,o cemu je mislim i rec.Zamisli samo da klonira neko Tebe?Pa ko bi vas trpeo? Salim se... :)) Ali samo mislim da o tome nije potrebno da se diskutira.Jer ako je kako kazeš donarstvo tako legalno,zasto to nebi bila i proizvodnja tih organa,a mrtvi svoje da ponesu u groblje...mada neznam sta ce im...

A u ostalom,zar moze klonirana osoba da ima dušu?U kojeg boga da veruje onda?Mislim halloo...Bojkotujte klonove :))

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

13

Nedjelja, 19. Oktobar 2003

"Kada bi na bahnhofu 100 prolaznika pitali;
U slucaju da vam se desi neka saobracajna nesreca ili bolest i vi ste primorani za translpantaciju pluca,za sta bi se Vi odlucili?
A: za pluca od nekog ko je umro.
Ili B za pluca koja su u pirueti ili u nekoj drugoj zivotinji "narasli"?"-originalno od šišmiš
Slušaj momak, prvo, mislim da ti uopšte nije reprezentativan taj uzorak, na Banhofu, jer tamo niko neće ni da pita slučajne prolaznike oko donorstva organa, jer ljudi koji trebaju organe, oni su na intenzivnim negama i čekaju bilo kakav tračak nade, da se pojavi, nebi li eventualno rešili svoj problem.
Drugo, organi se ne prave u piruetama, jer su to stilske figure u baletu i umetničkom klizanju, već se prave u epruvetama.
Treće, malo ti je neukusna ona šala oko mojeg kloniranja, jer verovatno po neko nemože da podnese ni jednoga... ;)

Pozdrav

P.S.
Neznam samo šta ti znači ova opaska, jer si ti relativno malo na ovom forumu, da bi imao pravo da išta komentarišeš, o prisutnosti na forumu pojedinih starih članova...

šišmiš

Zlatna sredina

(10)

 • »šišmiš« je muško

Postovi: 281

Datum registracije: 25.06.2003

Lokacija: nedohvatljivo blizu

 • Poruku poslati

14

Nedjelja, 19. Oktobar 2003

Hmmm,mozda sam samo hteo nesta vise da saznam o kloniranju i "donatarstvu",pa ukljucih radio... :D
A ovaj...smesko sam se dok sam tipko. :)


Hahah,cuj mene,bahnhof...hahah.Bas sam bahnhof...

Social bookmarks