Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško
 • »PAUK_« je autor ove teme

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

1

Subota, 09. Oktobar 2004

Da li se istorija ponavlja? Scenario za napad na Iran

Secamo se dobro obrazlozenja za napad na Irak:
1. Atomsko oruzije i dr.
2. Podrska teroristickim organizacijama (konkretno Al Quaidi)

Iran je po tim kriterijama slican:

1. Prijete da ce nastaviti njihov atomski program, koji je pomalo van legale (po nekim propisima) i mogao bi posluziti za proizvodnju atomskom oruzja. Mnogo su blizi atomskoj bombi nego sto je Sadam ikad bio.
2. Podrzavaju Hezb Allah, Hamas i Islamski Dzihad.

Iracki rat bi trebao biti financiran prodajom nafte i profitabilnim poslovima za americke firme. Taj model bi se mogao ponoviti u Iranu, tako bi taj pohod bio moguc bez znatnog opterecenja americke drzavne kase. Uz to je vojska vec u regionu, sto bitno pojednostavljuje logistiku.
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 11. Oktobar 2004

Selam alejkum Bosnjakinje, Bosnjaci i Bosnjacad.

Pa vidis, to se ocekuje. Samo je pitanje sa li ce u tom serijalu napadati Siriju ili direktno Iran, ali jedno sigurno. Kada napadnu Iran onda ide posljednji obracun. Dakle, tu im je definitivni kraj. Imami Mehdija samo sto nije dosao. Sve je blize. vjerujem da smo generacija koja ce taj vakat dozivjeti.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Vazija

Učenik

(10)

 • »Vazija« je muško
 • »Vazija« je zabranjen

Postovi: 52

Datum registracije: 30.06.2004

Lokacija: Nemacka

 • Poruku poslati

3

Utorak, 12. Oktobar 2004

Pauk,
sve je moguce ocekivati od jedne zlocinacke organizacije kakva je ova na cijem se celu nalazi Bush.

P.S.

Moderatzor sans,mislim da nije bilo potrebe za editovanje moga posta.Svaka rec je bila u skladu sa topikom i bez uvreda.Ti bi trebao znati da ima ljudi koji ne veruju u razne Mehdije i lazne proroke.

PAUK_

Profesionalac

(10)

 • »PAUK_« je muško
 • »PAUK_« je autor ove teme

Postovi: 735

Datum registracije: 27.08.2002

Lokacija: Ištekan

 • Poruku poslati

4

Utorak, 12. Oktobar 2004

Jedino sto oni mogu da urade, jeste da u saradnji sa medjunarodnom zajednicom udare sankcije Iranu, s obzirom da je Bush na udaru i od strane UN i od Americke javnosti, zbog katastrofalno losih poteza koje je povlacio.
Keri, u predizbornoj kampanji, potencira na problem Irana i predlaze sankcije u saradnji sa UN-om. Mislim da ce on izgladiti odnose sa UN-om i da ce nastojati da Iranu nametne sankcije. Jevreji konstantno prenose nezadovoljstvo Americkoj administraciji zbog Iranskog nuklearnog programa. Sve u svemu, Americi posle izbora predstoje dugi diplomatski razgovori sa Ujedinjenim Nacijama, pa ce taj napad ili sankcije po svemu sudeci morati da sacekaju neko vreme.

A jeste culi za Kerijevu platformu po pitanju Kosova. REFERENDUM. Srbi u dijaspori su uz Busha.
Dijela su uoblicene slike, a nijet sa kojim su cinjena njihov su duh.

Shady

Učenik

(10)

 • »Shady« je muško
 • »Shady« je zabranjen

Postovi: 83

Datum registracije: 03.01.2005

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

5

Ponedjeljak, 10. Januar 2005

edit by Šerif ;)

*****


Moje mišljenje o temi je sledeće: Pretpostavljam da bi se Iran trebao što prije okrenuti jakom savezništvu za Kinom i Korejom (i nju je Bush nazvao ''osovinom zla'' skupa s Iranom). Isto tako, oni moraju uspostaviti veoma tijesne veze sa svim još uvijek nenapadnutim muslimanskim zemljama.

Mislim da USA u pogledu Irana još uvijek samo zvecka oružjem, a nema namjeru napasti njih, koliko bi napala jednu Koreju, recimo. Bilo bi mi bilo žao zbog velikog stradanja naroda, koje bi se u tom slučaju zasigurno desilo, ali sam uvjeren da bi napad na Iran predstavljao početak kraja američke globalne dominacije, osim ako ne namjeravaju baciti još koju A-bombu, poput onih bačenih na Japanske gradove 1945. g. U svakom slučaju, nebi uspjeli ući za 7 dana usred Teherana , kao što je to bio slučaj u decenijama obezglavljivanom iraku. I to, ne samo u Teheran, već bi svaka varošica i zaseok bili kobni za njihove vojnike. Svaki gradić bi bio jedna Faliudža!

Irak je načinio FATALNU grešku kada je dopustio inspektorima da vršljaju po njegovim vojnim bazama, jer su tako budući napadači mogli da se uvjere da će put njihovoj agresiji biti nesmetan - budući da se pokazalo da Sadam Husein ne posjeduje "preopasno" oružje.

Iran ne smije dopustiti sebi istu grešku, čak i da takvo oružje stvarno ne posjeduje - a kamo li što sam uvjeren da ga, ipak, posjeduje. :D

Shady

Učenik

(10)

 • »Shady« je muško
 • »Shady« je zabranjen

Postovi: 83

Datum registracije: 03.01.2005

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

6

Utorak, 11. Januar 2005

Edit mog prethodnog posta je bio ok, jer se radilo o mom predlogu da se ukloni post tzv. ''Vazije'', koji je bio''off topic''. Trebalo bi to uvijek naznačiti, da ne bi neko pomislio da sam editiran zbog kakve gluposti. Za slične prilike Predlažem termin ''tehnički edit'' . ;)

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

7

Srijeda, 12. Januar 2005

an awful truth

selam.na jednoj televiziji gledao sam 'duel'izmedju jednog nasheg uchenjaka i jednog sveshtenog lica.posle odredjenog vremene sveshtenik je upitao nasheg uchenjaka:"Pa ako je Islam jedina ispravna vera na svetu zbog chega vam se sve ovo deshava(Irak,Palestina,Afganistan,Chechenija....)a neislamske zemlje napreduju"?A nash ucenjak odgovara jednom velikom istinom:"I vi(krshcani) i mi smo se udaljili od nashih vera,samo,vi ste se udsaljili od NEISTINE pa je vas Allah nagradio a mi smo se udaljili od ISTINE(prave vere)pa nas Alah zbog toga kaznjava"!mislite o tome...selam
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

muhadzer

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 457

Datum registracije: 08.11.2004

 • Poruku poslati

8

Četvrtak, 13. Januar 2005

To oko udara na Iran ce pricekati. Amerikanci imaju dosta problema u Iraku, a od tri skupine tamo (Arapski siiti, arapski suniti i Kurdi) najbrojnija je skupina Siita koja je tijesno vezana za Iran. Ako malo pazljivije pogledate na situaciju tamo od americke okupacije na ovamo nije bilo sukoba Siita i Amerikanaca&saveznika, dosad su samo ubijani sunitski Arapi koji su za vrijeme Sadama koji im pripada drzali sve konce u svojim rukama. Siiti mogu ocekivati veliki dio Iracke zemlje u novoj podjeli koja ce se tamo desiti u bliskoj buducnosti. Sama istorija americko-iranskih odnosa je bogata, prije islamske revolucije Iran je bio glavni saveznik amerike na bliskom istoku. U samom iranskom drustvu javlja se izvjesno neraspolozenje rezimom, od koje Amerika ocekuje promjenu u svoju korist, mada i sa danasnjim rezimom odrzava stalne kontakte, naravno tajne. Pretpostavlja se da ce smjer americke strategije na bliskom istoku ici u pravcu saradnje sa siitima. Ovo istovremeno moze inicirati i medjusektaski rat u islamskom svijetu sto je jedan od njihovih ciljeva. Mozda jedini temeljni problem oko Irana je razvoj nuklearnog naoruzanja, ne sto ga oficijelna iranska vlast ma ko to bio moze koristit vec sto moze dospijet u ruke tkzv radikalnih grupa sto bi znacilo nestanak Izraela. Ako bude dakle bilo nekakog sukoba na relaciji Iran-USA bice to neka manja vadusna akcija na nuklearna postrojenja Irana, mada sumnjam i u to. Sirija ima vise raloga da se plasi.
Svijet pociva na cetiri stuba: znanju ucenih, pravdi mocnih, hrabrosti odvaznih i molitvi pravednih.

Shady

Učenik

(10)

 • »Shady« je muško
 • »Shady« je zabranjen

Postovi: 83

Datum registracije: 03.01.2005

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

9

Nedjelja, 16. Januar 2005

U suštini, ja se slažem sa muhadžerovim mišljenjem, naravno uz neke rezerve. Na primjer, teško da bi (sve i da Iran posjeduje takvo oružje) to moglo predstavljati "kraj Izraela" , zato što je Izrael veoma napredan u vojnoj tehnologiji pa bi odgovor čak možda bio i nesrazmjerno surov , to kao prvo... i kao drugo - Izrael nije sam već ima saveznika u katoličkom svijetu, u prvom redu Francuske, Italije Britanije i USA (sa akcentmon na poslednje dvoje!) koji su i pomogli stvaranje ove i ovakve fantomske države, upravo da bi zabili stalni klin nestabilnosti u muslimanskom svijetu.

Dakle, eventualne iranske pretenzije prema Izraelu bi vjerovatno bile kobne ne samo po jednu od tih dvaju zemalja, ili obije, nego bi to bio totalni kraj mnogih zemalja u regionu, sa nesagledivim posljedicama... zapravo bila bi to kataklizma cijelog regiona! Zato se nadam da Iran nije i nikada neće biti naivan! (Ne kažem da se sada treba biti kukavica i poltron, ali mora se učiniti sve da ne dodje do takvog raspleta)

I još nešto mi pade na pamet. Kod ovih promišljanja treba uzeti u obzir i zategnutost na relaciji Pakistan-Indija (skoro šestina planete živi u te dvije zemlje) zatim sukob u Čečeniji (mi možemo pretpostaviti da još oko dvadesetak bivših sovjetskih republika su sa muslimanskom večinom i da i tamo može doći do krize) zatim teška dugogodišnja kriza u Alžiru, gdje cijeli zapad materijalno pomaže huntu Zerullaha upravo iz ISTIH razloga o kojima je govorio moj prethodnik - da preopasno oružje ne bi došlo u ruke radikalnih elemenata! Da ne spominjem još niz ostalih kriznih žarište, poput Indonezije, Filipina... itd. A tu smo negdje i mi muslimani Balkana, čiji je opstanak često bio pod znakom pitanja.

Kada se uzme u obzir ta opća politička nestabilnost u skoro svim muslimanskim zemljama, ja mislim da bi bilo veoma nepromišljeno i kobno od Iranske vlade, da pokuša bilo kakav sukob sa cionističkom državom, bez obzira kakvo oružje da imaju - jer bi to neminovno otvorilo put globalnom ratu najširih razmjera (prva dva svj. rata bi bili "diznilend" u usporedbi da jednim novim svjetskim ratom). Eventualni rat kojeg bi Iran mogao voditi jeste isključivo odbrambeni rat, poput onog tokom iračke agresije. Svako drugo uplitanje van granica samog Irana (čak i u Iraku, a kamo li u Izraelu) bilo bi kobno, ne samo po njih! Po meni, najbolji model kojeg Iran treba primjenjivati glede tih svjetskih dušebrižnika jeste model Kine i Koreje - nikog ne diraju ali nedaju na sebe. Samo ćute i rade! ;)

muhadzer

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 457

Datum registracije: 08.11.2004

 • Poruku poslati

10

Ponedjeljak, 17. Januar 2005

Citirano

o meni, najbolji model kojeg Iran treba primjenjivati glede tih svjetskih dušebrižnika jeste model Kine i Koreje - nikog ne diraju ali nedaju na sebe. Samo ćute i rade! ;)


Bogami Shady to bi bio dobar model kad bi bio moguc, nema vise to gledam svoja posla nikog ne diram pa prema tome nemo niko da me dira. Ako se sjecas u bombardovanju Srbije od strane Natoa(citaj Amerika) prije par godina digose ambasadu Kine u vazduh, naravno greskom jeli ;) . Nema dakle ja gledam svoja posla, danas je svijet organiziran tako da svako gleda kako da bude od koristi Americi, cak i da je neko ostrvce/drzava u Pacifiku u pitanju. A u najgoroj situaciji su oni koji su u Americi najdrazim zonama, obicno podrucja bogata energentima i vazniji morski putevi.
Svijet pociva na cetiri stuba: znanju ucenih, pravdi mocnih, hrabrosti odvaznih i molitvi pravednih.

Shady

Učenik

(10)

 • »Shady« je muško
 • »Shady« je zabranjen

Postovi: 83

Datum registracije: 03.01.2005

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

11

Subota, 22. Januar 2005

Pa, što se tiče Kine i Koreje... ne bih baš rekao da se oni trude, dodvoriti se bilo kome. Sjećam se odgovora one "kineske" Koreje, prije koji mjesec, kada je USA administracija spomenula moguću inspekciju njihovog oružja od strane tzv. "UN". Oni su, otprilike, rekli ovo:

"Mi znamo sami voditi brigu o sebi i svom naoružanju, koje predstavlja garant naše bezbjednosti. Bilo kakva inspekcija bilo koga sa strane, je nedopustiva, jer ni mi nikome ne provjeravamo njegove resurse, niti to tražimo. Ukoliko USA ubuduće nastavi svoju konspirativnu politiku prema našem društvu, i ukoliko opet ponovi svoj zahtjev za inspekciju naših resursa, smatraćemo to objavom rata i naš će odgovor biti surov i okrutan."

Ovo sam prenio po sjećanu, ali je u biti vjerno. E, na ovo su USA (a i Evropa) doslovno progutale knedlu! Nije bilo nikakvog protivodgovora, niti je hajka nastavljena. (naravno, Koreja je premalena i ovo sigurno ne bi rekla, da nema iza sebe jednu Kinu).

Iran bi jednostavno morao ignorirati sve zahtjeve za inspekcijom koju budu zahtjevale USA i Evropa. Zapad tu nebi imao odgovor, osim ako ne namjerava ratovati nuklearnim naoružanjem, u što ja sumnjam.

Social bookmarks