Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

61

Srijeda, 09. Februar 2005

Da pribavis? tim sto si rekao da ces da pribavis vec govoris sta mislis.. ali samo trazis po netu, ili gde vec, ko u prodavnici to sto ti treba pa da to potkrijepis. Mozda se i varam, ali to tako zvuci..

U svakom slucaju nesto promasujes ako pokusavas da pribavis. Imas, sigurno, dvije grupe: one koji priznaju znanje od Arebija i one koji ne priznaju. Ako ces da pribavis to sto trazis trazices verovatno od ove druge grupe.

Sad ovako. Ukoliko Arebi je imao zaista vecu spoznaju od svih drugih ucenjaka kako to da oni mogu njemu da kazu da je on isao protiv serijata? Ja ti mogu reci ovako: svi oni koji ga razumiju oni ga i prhvataju. Po onome sto oni komentarisu, i po onome sto on govori, u njegovom ucenju nema panteizma. Panteizam pronalaze oni koji pokusavaju sa svojeg nivoa, i na svoju ruku, da ga razumiju.

Jedno znam: za neka dijela treba cijela skola da bi se razumela. Da se razumije metodologija shvatanja i da se razumije jos puno toga. Onda moze ko pomalo da se tumaci i da se shvata. Ako je dovoljno samo nase znanje da bi se ono sto je on rekao razumije onda po cemu bi on bio veci od nas? Oni koji govore ono sto svako razumije verovatno su to i zeleli. Ili su se da ga napisu prije od nas setili. Ili su pak informacije vrednije prikupili. Arebi se ne objasnjava. Dosta ucenjaka koji hoce duboke stvari da objasne sami sebe ne objasnjavaju. Objasnjavaju stvari na nacin u kojem nema rupe u sistem shvatanja. Dosta njih to radi po spoznaji. Po sposobnosti. Sta je to spoznaja? Odakle im sposobnost. Verovatno to vecina povezuje sa derviskim obicajima, ali ja to povezujemo samo sa Bozijim davanjem i onima koji na odredjeni nacin to davanje zasluzuju. Jel sumnja neko od vas u Bozje davanje? I sto se sumnja da ga je neko zasluzio smo zato sto ga mi sami ne zasluzujemo?
mogu ja da se potpisem i bolje...

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

62

Srijeda, 09. Februar 2005

Esselamu alejkum

Pošto je ovo tema "Da ti nešto rečem..." onda da ti nešto rečem Fingers. Na Root-ovo pisanje, u kojem se on bavi tobom kao ličnošću, si odgovorio teškim uvrjedama. Nazivaš ga glupakom, koji je pun sebe i koji samo mržnju sije. I pored svega toga veliš da nema hajira u njegovom pisanju. Otkud znaš??? A on dobio opomenu zbog zalaženja u gajb. Zatim prosipaš silu i prijetiš opomenama, pa naknadnim opomenama itd...

Što se ostalog muhabeta tiče, meni se nameće jedno pitanje. Dakle, ti reče da imamo Šerijat na jednoj strani i naše poimanje istog na drugoj. I sada mi nemamo dovoljno znanja da sudimo po šerijatu, već se pozivamo na tumačenja onih koji su dublja znanja stekli. A ti alimi - o njima i njihovom slijeđenju šerijata ne možemo da sudimo. Možda bi mogli da se pozovemo na mišljenja nekih učenjaka koji govore o drugim učenjacima. Ali i o tim alimima, opet neki drugi alimi govore, dobro i loše. Znači preostaje nam da se priklonimo mišljenu nekog alima, a uprkos mišljenu drugih alima. Pitanje koje se meni nameće je: Da li bi zaista Allah dž.š. ostavio nas da tako lutamo? Da li bi nas zaista ostavio bez nekog minimuma razgraničavanja.

Ipak, jednu stvar ne treba da smetnemo sa uma. Svi mi muslimani imamo neki minimum znanja o Šerijatu. To je ono znanje koje nam je potrebno u svakodnevnom životu. I to nije naše poimanje znanja, već je zaista pravo znanje. Npr. svi mi znamo da je blud zabranjen. I ko ga čini čini grijeh - tako je i nikako drugačije. I svi mi znamo da je pijenje alkohola haram. I ko ga pije čini grijeh - tako je i nikako drugačije. Takvih znanja imamo dovoljno da bi kroz život prolazili iz dana u dan. I takvo znanje je dovoljno da ga možemo koristiti kao liniju razgraničenja. Kako? Pa uzmemo na primjer čovjeka koji nam govori o stvarima koje mi ne znamo. Donosi nam vijesti o gajbu npr. E sad, ukoliko mi primijetimo kod njega da se ne pokorava onome što mi znamo od šerijata, dakle znamo, a ne pretpostavljamo, možemo donijeti zaključak da je i ostalo od njega neprihvatljivo.

Na ovaj zaključak navodi čista logika. Jer, mi smo se zavjetovali Allahu da ćemo mu pokorni i poslušni biti. Da ćemo se kloniti od onoga što je zabranio i činiti ono što je naredio. Ko ne poštuje taj zavjet, pitam sada, zašto bi Allah njemu dao veću spoznaju odo onoga koji ugovor sa Allahom poštuje. Zašto mu ne bi npr. dao veću zabludu, tj. povjećao mu vjerovanje da je njegova zabluda ispravna i tako mu na Sudnjem danu kaznu povećao?

Što se tiče one podjele koju si naveo, tj. na Šerijat i naše poimanje Šerijata, tu se slažem. Ali od mudrosti je postati svjestan toga. Biti svjestan ne znači ništa više nego biti jako, jako oprezan u donošenju suda. I mi, u tom našem oprezu, možemo donositi sud o drugima na osnovu šerijata koji sigurno znamo i u koji sumnje nema, a o stvarima o kojima imamo makar i gram sumnje možemo donositi sud samo sebi, i to u izuzetnim okolnostima. Npr. čovjek može da, kada se nađe u takvoj situaciji, donijeti sud sam sebi o uzimanju abdesta ili mesha. Eto, nema nikoga da pita, on nije siguran šta treba da radi i odluči ili jedno ili drugo. Ali ne smije tu svoju odluku preporučivati drugima, a još manje donositi sud o ispravnosti i neispravnosti drugih vidjevši kako oni postupaju u takvoj situaciji.

Što se Inb Arebija tiče, već sam pomenuo prije da je on rekao kako u njegovom džubetu nema nikoga osim Allaha. Ko se malo bolje upozna sa njegovim učenjem shvatit će da on nije mislio za sebe da je Bog. On je vjerovao da je sve na svijetu neka manifestacija Boga. Ipak, ova filozofija je donijela i druge rezultate.
Čitali smo, ili smo čuli priču o Musau a.s. i Samiriji. Dakle, kada je Musa a.s. otišao na Svetu Goru, Samirija je uzeo i izlio tele od zlata, kojem su se ljudi, u Musaovom a.s. odsustvu, počeli klanjati. Kada je Musa a.s. došao jako se razbesneo zbog toga, uzeo to tele rastopio ga i kao prah ga razasuo na sve strane. Uradivši to rekao je Samiriji - Evo ga tvoj Bog.
Ibn Arebi nas uči da Samirija u stvari i nije počinio širk. Jer i to tele od zlata koje je on izlio je bila jedna manifestacija Boga. Ovo nije moj zaključak, već je tako navedeno u njegovom Fusus-u, a kao dokaz navodi upravo te Musaove a.s. riječi - Evo ga tvoj Bog. Veli Musa a.s. je htio da poduči Samiriju upravo ovome znanju.

Što se tiče onoga tefsira koji je Bazariju bio tako jasan, to nisu stvari u koje bi se trebali upuštati. Ja se ne bih usudio donijeti sud o tome, iako sam pročitao nekoliko tefsira te sure, između ostalih i Ibn Kesir-a, a i Ibn Arebija. Ali možemo da razmišljamo. I opet su meni neke stvari tu na prvi pogled očiledne. Ko je bio taj koji je imao posebno znanje? Ko je bio učenik? Da li je taj učenik, koji je bio i poslanik, bio kadar da primi to znanje? Zašto ga je njegov učitelj savjetovao da se ne pridružuje njemu u putovanju? Zašto je rekao, i bio u pravu, da on ne može to znanje prihvatiti? Eto to su neka pitanja koja se nameću, a postojanje znanja iznad našega smo svi, valjda, prihvatili onda kada smo povjerovali.

I još jedna konstatacija, koja se tiče Fingersa. Dakle čovjek može spoznavati razumom, a može i dušom. Na bilo koji način može jedan nivo spoznaje postići. Ali može i zalutati. I reci mi, ko može više da zaluta - onaj koji spoznaje razumom ili onaj koji spoznaje dušom.
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

63

Srijeda, 09. Februar 2005

Citirano

Orginalno od fingersbroken
Da pribavis? tim sto si rekao da ces da pribavis vec govoris sta mislis.. ali samo trazis po netu, ili gde vec, ko u prodavnici to sto ti treba pa da to potkrijepis. Mozda se i varam, ali to tako zvuci..

E dobro si me procito. Spreman sam dobro da platim samo da nadjem nesto sto ce meni dati za pravo.

Citirano

Sad ovako. Ukoliko Arebi je imao zaista vecu spoznaju od svih drugih ucenjaka kako to da oni mogu njemu da kazu da je on isao protiv serijata? Ja ti mogu reci ovako: svi oni koji ga razumiju oni ga i prhvataju.

Prvo, ako je on imao vecu spoznaju od svih ostalih ucenjaka onda nema pravo niko da mu kaze ni da nije bio protiv Serijata. Kako ce da kazu kad ga ne razumiju?
Drugo, kao neko ko ne razumije Ibn Arebija kako mozes da kazes da ga prihvataju svi oni koji ga razumiju. Da bi ovo tvrdio moras biti jedan od njih. Jesi li?
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

64

Srijeda, 09. Februar 2005

Eto dobio sam opomenu. Jednu za sad. Jel ti srce na mjestu?

Sto se tice suflera i one moje prve recenice upucene tebi, pa to sam prekopiro iz tvojeg posta upucenog Pauku.

Citirano

19.01.2005,08:30,fingersbroken:I jos jedan savjet: znam ti 'gajret' i postovanje prema sufleru... i ne protivim se.. radi sta hoces.. al de ostav se njega kad pises ove postove ovdje.. napisi ih sam.. pa nek te savetuje kuci, na centru, u kahvi, il vec bilo gdje drugde.. Nemoj da ih pise on.. mos ti kucat al si tu samo daktilografkinja.. Upravo zbog njega ti i saljem ovo javno (pa ces ti javno i da se branis kako tu njega nema.. a imaaa ga imaaa... vise nego tebe).

Mislio sam da ces skontat. Sad znas o kome se radi. Izvini sto sam se malo posluzio tvojim metodama (za koje dobih opomenu). A razlog je upravo sufler cije teorije prihvatas i branis.

Posto nisam ama bas nijednu stvar pogodio sto se toliko ljutis?

Eto Sansova se jos pije, a vjerovatno se i moderatorsko cose (ispravi me ako grijesim) zagrijalo pa mi dadoste opomenu. Smatrate da sam adekvatno kaznjen. Iako si i prije ovoga i ti ulazio u "gajb" neka ga to sad. Da vidimo kako ti meni odgovori.

Citirano

Za tebe su neke stvari spansko selo, ili su pak nedostizne toliko da mi jednostavno prestaje biti zanimljivo da ti uopste i pisem.

Citirano

Tebi su ideje nepoznata stvar. U tebe nema ideologije niti svjesti o bitnim stvarima (osim one kojom sam te okitio odavno a koja nikakvu ideologiju i sustinu ustvari i ne poznaje).

Eto pored ovih uvreda priznajes da si me i ranije "kitio" sa istim.

Citirano

Nikakva haira u postovima tvojim.

Citirano

Ti si destruktivna masina koja samo mrznju ovuda sije. Bez ikad i jedne jedine pametne rijeci koja nesto moze da znaci. To su tebi strani termini... i na nasem jeziku.

Ovo mu dodje kao kompliment ako je od moderatora, jeli Sans?

Sada trazis jednu opomenu, pa drugu, pa na kraju trecu. Opaaa, sto si opasan. Da neces jos sablju da ti da neko pa da sjeces svoje neistomisljenike? Kada tvoje filozoriranje ne pije vodu onda se vacas sablje.

Eto mogu izvuci jos jedan zakljucak o tebi. Imas veliku svijest o pravednosti. Ako sam te uvrijedio pa i ti si mene sad. Ali ti to nije dosta, hoces da me kaznis. Pa ti ni to nije dosta, hoces da me eleminises. Jos da ima neki zakon, sto bi ucoso. Mozda bicevanje ili slicno? Sta li ces tek radit ako ikad budes imao pravu vlast? Pogodio si sustinu, svaka cast fingers!!!

Sada pitanje za nasega uvazenog Serifa. Jesu li moderatori izuzeti od kaznjavanja za vredjanje clanova foruma? Ili opet moras da cinis ustupak svojem kolegi? Ako je ovo drugo zasto si stao? Teraj do kraja, daj jos dvije opomene (naziv ces vec smislit) neka se kolegin povrijedjeni ponos oporavi.

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

65

Četvrtak, 10. Februar 2005

Citirano

Orginalno od Root
Sada pitanje za nasega uvazenog Serifa. Jesu li moderatori izuzeti od kaznjavanja za vredjanje clanova foruma? Ili opet moras da cinis ustupak svojem kolegi? Ako je ovo drugo zasto si stao? Teraj do kraja, daj jos dvije opomene (naziv ces vec smislit) neka se kolegin povrijedjeni ponos oporavi.


Jesu. Moderatori su izuzeti od kažnjavanja, barem opomenama. Znam to jer sam pokušao sam sebe da opomenem, i nisam uspeo.
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

66

Četvrtak, 10. Februar 2005

Citirano

Orginalno od Root
... a vjerovatno se i moderatorsko cose (ispravi me ako grijesim) zagrijalo pa mi dadoste opomenu.

Da te ja ispravim. Moderatorsko cose nikada ne prelazi 'radnu temperaturu'. Barem do sada je tako bilo a vjerujem da ce i ostati.

Zamolio bih, najprije sebe pa onda i sve ostale da se manje bavimo jedni drugima a vise onim sta ko govori. Nase misljenje o drugima zadrzimo za sebe. Koristimo vise rijeci kao sto su: tvoj stav, tvoje misljenje ... a manje rijec ti. I nema ispod pojasa :) .

Zahvaljujem na razumijevanju.

Ring slobodan, sljedeca runda :D .
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

67

Četvrtak, 10. Februar 2005

Esselamu alejkum,


Citirano

Orginalno od ed

Citirano

Orginalno od alBazari
Nama obicnim smrtnicima preostaju samo dvije stvari: vjerovati i nevjerovati.

Stvar je krajnje individualna.


Individualna ili ne, ne smije biti suprotnosti sa Serijatom!


Citirano

Orginalno od ed

Citirano

Orginalno od fingersbroken
Kojim serijatom ed-e? Sto ljudi misle da je serijat tablica jednostavna stvar ko tablica mnozenja po kojoj se sve stvari mogu lako razvrstati na ispravne i neispravne.

Ako mi, sa nizim znanjem, hocemo da sudimo o necem sto nam je van znanja a pozivamo se na serijat zar nismo svesni da se pozivamo samo na nase znanje serijata? Ili pak na nasu interpretaciju necijeg tumacenja serijata? Ili pak na koriscenje u sire svrhe neceg sto je objavljeno da se koristimo za potrebu licne upute? Ko nas uopce tera da za tudjim jurimo ako svoje najpre ne preispitamo?

Serijat. Opet pitam serijat?


Ja ne znam ko to misli da je Serijat tablica mnozenja. Ja se ne pozivam na moje znanje Serijata vec na ono kakvo nam je doslo od ucenjaka. Ono jeste doduse, ima i njih ovakvih i onakvih. No jedno je sigurno. Dok se na polju pravne nauke moze sresti citava lepeza rjesenja koja su prihvatljiva dotle na polju akaida postoji jedna jasna linija i tu Allah nije ostavio prostora za filozofiranje a ja nemam namjeru nikoga da ubjedjujem u to.


Ede, ne shvatam sad: šta ti je na prvom mjestu - šerijat ili akaid?

Ili ja postavljam pogrešno pitanje, pa je to nekad jedno a nekad drugo... u zavisnoti od stanovitih potreba.


Citirano

Orginalno od ed

Citirano

Orginalno od fingersbroken
I dje je tu sad potvrda da je verovanje u ono sto je Arebi rekao protiv serijata?


Pa ja rekoh maloprije: Ja na zalost nemam informacija o tome ali cu ih insallah nabaviti.


Ostavimo po strani, Ede, to što mi ova izjava ne liči na tebe, ali ne mogu ti preći preko toga što si ovim postao nedosljedan bar kada je ova rasprava u pitanju."Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

68

Četvrtak, 10. Februar 2005

Postavio si pogresno pitanje. Ne znam kako su one moje rijeci mogje da te navedu na takvo pitanje. Pojasni.

A u cemu sam nedosljedan?
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

69

Četvrtak, 10. Februar 2005

Citirano

Orginalno od ed
Postavio si pogresno pitanje. Ne znam kako su one moje rijeci mogje da te navedu na takvo pitanje. Pojasni.


Mogu jedino da tvoje riječi prepričam svojim: prvo si napisao da ništa ne može biti u suprotnosti sa šerijatom (sa čim se ja slažem, iako ne dijelim isto miišljenje sa tobom o konotaciji tog pojma), a malo poslije toga si i sam relativizovao taj pojam i rekao da to sa šerijatom (vjerovatno misleći pri tom na fetve) može biti "i ovako i onako", ali ništa ne može biti (ovog puta!) u suprotnost sa akaidom.


Citirano

Orginalno od ed
A u cemu sam nedosljedan?


Nedosljedan si u navođenju tvrdnji bez ikakvih dokaza (čime potvrđuješ da i ti imaš neku vrstu šejhova kojima vjeruješ na riječ), a od drugih tražiš da ti se dokazi navedu (čime hoćeš da drugi samo na riječ, ovoga puta tebi, povjeruju da su tvoji "šejhovi" bolji, što opet ne daješ i drugima za pravo)."Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

70

Četvrtak, 10. Februar 2005

Mora da nisam bio dovoljno jasan. Nista se ne moze prihvatiti sto je suprotno Serijatu. O.K. Onda cini mi se ide pitanje Fingersa: koji Serijat. Ja kazem onaj kojeg su nam prenijeli ucenjaci. Pa onda da preduhitrim njegovo pitanje kazem: O.K. ima i ovakvih i onakvih ucenjaka ali skrecem paznju: Ovo onakvih i onakvih moze biti prihvatljivo na polju pravne nauke, u izdavanju fetvi i sl. gdje znamo da postoji citav spektar medjusobno razlicitih rjesenja ali mogu biti sva prihvatljiva. Sa akaidom stvari stoje malo drugacije. A akaid sam izdvojio jer se ono sto naucavaju filozofi uglavnom tice akaida. A u akaidu nema lijevo-desno. Ima jedna jedina jasna linija koja razdvaja vjeru od nevjere i tu vec nema vise ovakvih i onakvih ucenjka. Ako Ibn Arebi kaze da je primio knjigu od Poslanika to je stvar na koju daje odgovor akaid a ne fikh.

Ne znam da li sam sad malo jasniji.

A ovo drugo, nemoj da ti cupam rijeci klijestima :) . Sta sam tvrdio bez dokaza?
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

71

Četvrtak, 10. Februar 2005

Pa ede sad jel to nije po fikhu il akaidu? Ti rece u svakom slucaju najprije da ces da nadjes dokaze kako to prkosi serijatu..

U svakom slucaju ovo sto Bazari rece vrlo dobro stoji: sta god ti da nadjes biti ce sa strane sejhova kojima ti verujes. Ja vec naglasih da ces po ovom pitanju naci dvije grupe definitivno: oni koji prihvataju ono sto Arebi kaze i oni koji ne prihvataju. Tim sto hoces da se veruje onima sto ne prihvataju ustvari si nedosljedan prema principu po kojem oni koji ga prihvataju traze da se njima veruje. I jedni i drugi iznose svoje dokaze a ko hoce veruje im a ko nece ne. Samo mi se cini da samo jedna grupa od te dvije govori za drugu da su van serijata tj da prkose istom. A ova druga govori samo o dubljem razumijevanju. Ko je sad tu u pravu? Ja ne bih da rasudjujem. Ti verujes kom verujes i verovatno imas razloge za to. I to cijenim. Jedino sto ne cijenim jeste stav takvih grupa koje neminovno smatraju da je sve sto oni veruju i znaju jedino sto postoji i jedino sto moze da se zna. Spektar serijatskih resenja moze kako kazes da bude sirok. Sirok i na jednom nivou. A taj jedan nivo je ponekad totalno nedovoljan da bi se govorilo o nekim stvarima. Stoga treba preci i na neki drugi nivo. Stoga je bitna i korekcija konotacije serijata. A serijat dakako falinke nema.Nazalost ima ljudi ovdje kojima je jedini cilj bavljenja na forumu bavljenje ljudima. I kad im se to kaze njima smeta. Destruktivnost, nerazumijevanje, nesmirenost su sve termini koji opisuju njihove postove i njihove aktivnosti na forumu. To sto im smeta takvo opisivanje ne pomaze im da te stvari mijenjaju vec ih samo potvrdjuju. Da je do mene svi bi takvi vec i bili banovani. Vec banovani i jesu ali im ne smeta, cast im ne nalaze, da se kazne pridrze vec se pod novim nikovima javljaju.

Ono sto ja iznesoh za suflera nekom je bilo sa punim pravom ili ne ali je bio moj hir u koji sam verovao i za koji se optuzeni nije bunio. A to sto me neko kopira onoga koji me kopira ne cini ispravnim. To moze samo cisti formalista tako da posmatra kojem nije bitno dal je stvar ispravna ili ne. Iz tih razloga takvih ljudi delovanje i jeste samo bavljenje drugima ili samim sobom. Nek me razuvere ako nije tako. Ideje.. misli... predlozi... ima li toga kod njih a da se ne tice nekoga i napadanja necije licnosti? Njih vrijedja cak i kad im se to kaze..

Formalno da li krse zakone ili ne neznam. Da je do mene niko takav na forumu ne bi vise od dva dana proveo (cim se utvrdi da je takav). Zato je i taj za kojeg mi prebacuju da mi je jos i sufler (verovatno putem telepatije jer drugacije ne znam kako to komuniciramo) bio lom puta banovan i opominjan. A ovog jednom vec banovanog (time out roota) vrijedja kad mu se to kaze. Evo ako ce ti bit lakse: sve je to lijepo sto ti radis i sve je to tako slatko al bih te ja jos sladje za vijek vijekova odavde banovo. Al ne pitam se ja.

rootu direktno:

I haj vise ne mijesaj se u razgovore osim ako nemas sta po temi pametno sam da kazes. Prozivanje ljudi da daju komentare i uzvikivanje iz publike i davanje podrske nije nikakvo ucestvovanje. Progovori jednom jednu da te cujemo da nesto kazes. Evo teme o kojoj vec govorimo pa bujrum nemoj nista da preskaces. Stavove i misljenja mi "napadaj" kolko god hoces, i slobodno ih ocenjuj po svojim standardima kolko god hoces, ali mene i druge ostavi na miru. Tvoja je grijeska ako vrstu rasprave po tim osnovama ne umijes da razlikujes. A nasa je greska ako ti zbog toga dozvoljavamo da po forumu po svojem nastavljas. Sto se mene tice ti to apsolutno ni malo ne razumijes. Da razumijes videlo bi se u tvom ponasanju (tj pisanju) al eto ne vidi se ni kad odobravas ni kad 'kritikujes' :) I to cu ti govoriti svaki put kad primjetim, pogotovu kad se radi o necem gdje sam i ja upleten. Eto moj "sufler" (nek ti je prosto i to prozivanje i nek ti je na cast i na dusu jer to veze samnom nema) i potvrdi da nisi ti razumio ono sto je on rekao. Ja znam da ne razumijes mene. A ti nedje i rece da ja sve to nesto nista ne znam pa bih trebo da se ne mijesam. Ja kazem da ti ne da ne znas nego ni malo ne razumijes. Bujrum te me razuveri.


Dopuna (odgovor edu i sandzackom sinu):

Sve je to uredu sandzacki sine. Ali jasno je da ne govorimo o tim jasnim stvarima o kojima je razgranicenje jasno. Ja ih zato i ne razgranicavam ed-e. Nisam u stanju ni da potvrdim a ni da opovrgnem. Nisam od onih koji Arebija razumiju jer ga ni citao nisam. Citao O NJEMU, ali ne njega, jesam. Sa druge strane Sandzacki sin je, nasuprot onoga sto iznije sad o mudrosti i paznji, nazvao na par mjesta Arebija najvecim smutljivcem ili covjekom koji je najvise stete nanio muslimanima ili slicno tome.. (ne ide sad da tuham da trazim gdje da bih to dokazivao mislim da svi znamo o cemu govorim).

Sandzacki sine glupak nije niko ako mu se kaze da nesto ne razumije. Glupak je vise neko ko to ne zeli ni po koju cijenu da prihvati. Mogu reci da sam takav glupak bio i sam jedan dobar period kad sam mislio da sve sto znam je samo tako kako ga ja znam. Nazalost mnogih to zaista nije tako. A tvoj me je root sam nazvao neznalicom u ovom polju. Trazio je dokaze, hadise, ajete, za sve sto pisem il sam neznalica po onom sto pisem (i jos me je pomalo bio nakitio) i ja sam od tog trena njemu rekao da te stvari o kojim pisem ne razumije. Sta da radim kad vidim da ne razumije. Ja pisem i znam sta pisem a vidim kako on to tumaci. Sta da mu kazem nego da ne razumije? Sto ga nazivas glupakom zbog toga? Opomene me se ne ticu ni najmanje... Al on spominje nekakvu odgovornost, za koju mi jos prebacuje nagadjanjem u prazno, te mu rad odgovornosti opomene i narucujem. A zato mu ih ne bi ni najmanje. O ovim nagadjanjima vidim opet spekulise pa cu ada cisto da mu znatizelju zadovoljim sutra stvari da mu lijepo predstavim. Kolko u ponesto da ga uvjerim i razuvjerim. Dosta i ja njega slusah kako nagadja. A ne bih ga zbog sebe opominjao. To je samo formalnost. Banovao bih ga (ne opominjao), i njega i sve takve, zbog razloga koje gore opisah. Al steta pa nije do mene (vidim poceo je i u moderatorski cosak da zaviruje ;) ).
mogu ja da se potpisem i bolje...

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

72

Četvrtak, 10. Februar 2005

Citirano

Orginalno od fingersbroken
Pa ede sad jel to nije po fikhu il akaidu? Ti rece u svakom slucaju najprije da ces da nadjes dokaze kako to prkosi serijatu..

Ne Fingerse, pogresno si me shvatio. Je li se ja stvarno tako lose izrazavam. Prvo Bazari, sad ti. Ja nisam rekao da cu naci dokaze kako nesto prkosi serijatu. Rekao sam da cu nabaviti informacije, uopste, informacije vezane za Ibn Arebija. Tek onda mogu da kazem da sam uz one koji ga smatraju murtedom kao Ibn Tejmija ili pak da je more bez granica ili planina ciji vrhovi odlaze u oblake, kako to kaze Corbin.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

73

Četvrtak, 10. Februar 2005

Prvo kazes:

Citirano

Orginalno od ed

..Ne dozvoljavam da mi se pod bilo kojim izgovorom u ambalazi islama servira nesto sto je u suprotnosti sa Serijatom. Ovo je princip. Da li ga Ibn Arebi zadovoljava ili ne vec su rekli uceniji od nas koji nisu imali problema sa razumijevanjem njegova djela. Ja na zalost nemam informacija o tome ali cu ih insallah nabaviti.


ili onda jos jasnije:


Citirano

Orginalno od ed

Citirano

Orginalno od fingersbroken
I dje je tu sad potvrda da je verovanje u ono sto je Arebi rekao protiv serijata?

Pa ja rekoh maloprije: Ja na zalost nemam informacija o tome ali cu ih insallah nabaviti.Pa onda ovo:

Citirano

Orginalno od ed
Ne Fingerse, pogresno si me shvatio. Je li se ja stvarno tako lose izrazavam. Prvo Bazari, sad ti. Ja nisam rekao da cu naci dokaze kako nesto prkosi serijatu. Rekao sam da cu nabaviti informacije, uopste, informacije vezane za Ibn Arebija . ...


Ne znam jel se ti to nejasno ili nepazljivo izrazavas, ili pak ja nesto nejasno u svemu tome (ili kontradiktorno u ovom slucaju) na svoju ruku po svojem razumijevanju vidim. Ti si prevashodno spominjao serijat i rekao da njegovo ucenje se kosi serijatu i da ces za to pribaviti dokaze. Tako si to rekao tako smo te eto ede i razumeli. A mozda da nisi tako i mislio, al eto tako si ga, kratko i jasno, bio pisao..
mogu ja da se potpisem i bolje...

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

74

Četvrtak, 10. Februar 2005

Esselamu alejkum

Kad već govoriš o razumijevanju i nerazumijevanju ja jednu stvar ne razumijem. Na osnovu čega ti braniš Ibn Arebija? Razumio bih, i razumijem, da ga brani Sogan Dolma. On se upoznao sa njegovim pisanjem, i sa nekim tumačenjem istoga. Ali zašto ga ti braniš kada i sam kažeš da o njemu ne znaš?

Da li samo zato što postoje dvije grupe, jedni koji ga podržavaju i drugi koji ga ne podržavaju? Pa ima i onih koji vjeruju i ima onih koji ne vjeruju. Pa šta? Kakav je to argument?

Na osnovu čega tvrdiš da njega jedni ne razumiju, a drugi razumiju? Otkud znaš da ga ne razumiju? Da bi to znao trebaš ga razumjeti. Ako ti znaš i razumijieš šta je htio da prenese, pa pokušaj objasniti nama. Nemoj na svaku odgovarati riječima - vi to ne razumijete. Pa i kršćani govore da se njihovi postulati o trojstvu ne razumiju i da se razumom ne mogu objasniti. I šta sad? Trebamo li uzeti da je možda trojstvo ispravno, ali da je u pitanju naše nerazumijevanje Ajeta koji o tome govore? Mislim da li trebamo to uzeti kao mogućnost?

Ako bi tako krenuli čini mi se da bi smo bili oni koji se povode za pretpostavkama.

Evo npr. Ibn Arebiju su govorili mnogi alimi. Šta misliš sad da ti ja fino kažem - eee a možda su ti ljudi imali veći nivo spoznaje od njega. Možda su oni razumjeli neke stvari bolje od Arebija i razumjeli su gdje je on griješio. Ili na primjer na svaki tvoj valjan argument ti mogu odgovorit - pa ti si to našao zato što si to tražio po internetu. Daj završi nekoliko fakulteta jer sam čuo da za neke stvari treba cijela škola, i dok je ne završiš sve je to prazna priča.

Meni ovaj kurs ne djeluje kao nešto konstruktivno. Možemo se jedino ubjeđivat čije su pretpostavke "snažnije".


Evo sad vidim da si se nešto dopunjavao gore. Jednu stvar da pojasnim: Nisam ja nazvao Roota glupakom već ti. Ali ne doslovno (formalno), već si to ovako formulisao:

Citirano

Bez ikad i jedne jedine pametne rijeci koja nesto moze da znaci.


Pa ko priča bez ikad i jedne pametne riječi.
Mislim da bi mi (ja i ti) trebali ovo poglavlje da zatvorimo.

[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

75

Četvrtak, 10. Februar 2005

Citirano

Orginalno od fingersbroken
Ne znam jel se ti to nejasno ili nepazljivo izrazavas, ili pak ja nesto nejasno u svemu tome (ili kontradiktorno u ovom slucaju) na svoju ruku po svojem razumijevanju vidim. Ti si prevashodno spominjao serijat i rekao da njegovo ucenje se kosi serijatu i da ces za to pribaviti dokaze. Tako si to rekao tako smo te eto ede i razumeli. A mozda da nisi tako i mislio, al eto tako si ga, kratko i jasno, bio pisao..

A ja rekoh. Ne dozvoljavam da mi se pod bilo kojim izgovorom u ambalazi islama servira nesto sto je u suprotnosti sa Serijatom. Ovo je princip. Da li ga Ibn Arebi zadovoljava ili ne vec su rekli uceniji od nas koji nisu imali problema sa razumijevanjem njegova djela. Ja na zalost nemam informacija o tome ali cu ih insallah nabaviti .

Ja ne znam na osnovu cega tvrdis da sam ja Ibn Arebiju vec presudio. Ja rekoh da cu tek da vidim da li Ibn Arebi zadovoljava princip nepovredivosti Serijata.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

76

Četvrtak, 10. Februar 2005

Ede: znaci trazices vise informacija o Arebiju, tj izucavaces Arebija, ili ces naci informacije od ucenjaka po kojima mozes da kazes da li je Arebi presao okvire serijata? Ovo prvo ce ti bit malo teze a ovo drugo ce ti bit nedovoljno da tako kazes, ali ne i da to prihvatis.

Sandzacki: Jes no se ovdje rece i da je sve to protivno serijatu a ja o tom rekoh sta mislim. A najrpije sam se oglasio bas zbog tebe i tvojeg nacina prozivanje te sam i pitao odakle takav nacin razmisljanja. Tvoj licni koji je proistekao iz dubljeg proucavanja il jednostavno preuzet od nekih ucenijih ljudi? Ako je od ucenijih ljudi reci nam od kojih? Ako je tvoj ja mislim da je tesko da ce da bude.. iz dosta vise razloga a navodio sam ih (kao sto je komplexnost izucavanja Arebija i onaj koji je naveo sogan a to je nemogucnost tog izucavanja na svoju ruku). Japanac koji je izucavao dijala Arebija vise godina je isao kod raznoraznih sejhvoa da bi mu objasnili ono sto nikako nije mogao da razumije. A morao se kazem ti i rijecnicima simbola koristiti jer Arebi je mahom govorio jezikom simbola (ako nije neke sam i definisao)... zato ga je tesko i razumeti.. nekad nesto napisano ne govorio ono sto mi na pravi pogled vidimo. Eto zato to kazem.
A za sebe kazem da ne mogu da sudim jer ga ne razumijem i jer ga ne izucavam. Cijenim stav onih koji su njegova dijela duboko izucavali. I kao licni stav prihvatam samo njihove stavove. Sve ovo ostalo su nedovoljni razlozi za osudjivanje.

Prihvatanjem misljenja drugih alima (za koje imas pravo da mislis da su veci od njega) i sam prihvatas princip uvazavanja drugih i ne sumjnanje u njihovo znanje. Eto i tebi nedosljednosti. Ali ono u cemu ja vidim nelogicnost i nedovoljnost jeste da na osnovu prihvatanja necijeg znanja mi o necem javno rasudjujemo. Ako prihvatis neciji stav o Arebiju, a svoj neki jaci nemas, prihvati ga. Nemam nista protiv. Ali ga drzi za sebe kao takav i javno ga ne propagiraj. Onaj od kojeg si stav prihvatio verovatno to zna. Ali ti si ga samo prihvatio i ti to ne znas, ali mozes da prihvatis. Isto je tako i kad se govori o serijatu. Ako smo prihvatili ucenje ucenjaka ne znaci da smo i sami ucenjaci te da mozemo mi da sudimo. A kao sto rekoh, i iznesoh, i onima koje ne razumijemo mi bismo da sudimo.

Logika zakljucivanja je potpuno jednostavna: za one koji Arebija prihvataju ne postoji niko zivi od nas ljudi koji moze o njemu po svojem razumijevanju da sudi. I tako mu to biva.

Niti prihvatam. Niti pobijam. Samo nedovoljnim znam da posmatram one koji na svoju ruku i potvrdjuju i kritikuju. Zato sogan dolma iznese dobro resenje: nista tu ne ide na svoju ruku. A sto se mene tice moze svako kako ko hoce. Ja samo navedoh neke stvari koje mislim, ponavljam mislim, da su tu bitne. A mozda Arebija nikad ne uzmem ni da citam. A mozda i uzmem. Ne ide to tako lako.
mogu ja da se potpisem i bolje...

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

77

Četvrtak, 10. Februar 2005

Citirano

Orginalno od fingersbroken
Ede: znaci trazices vise informacija o Arebiju, tj izucavaces Arebija, ili ces naci informacije od ucenjaka po kojima mozes da kazes da li je Arebi presao okvire serijata? Ovo prvo ce ti bit malo teze a ovo drugo ce ti bit nedovoljno da tako kazes, ali ne i da to prihvatis.

Ovo prvo nije, nisam u stanju ne samo njega da izucavam nego bilo kojeg zesceg filozofa. Zato se zadovoljavam informacijama iz druge ruke. Ovdje cu se sloziti sa sogan-dolmom da ja neke stvari ne mogu da skontam bez mog 'dervisa'. S tim sto ja od mog 'dervisa' trazim dokaze a on ih ne trazi. A tom principu nas je ucio Poslanik a.s. kao i navjeci sinovi umeta. Na primjer, Ebu Jusuf, vodeci ucenjak hanefijskog mesheba i ucenik imama Ebu Hanife kaze da nije dozvoljeno propovjeddati njihovo ucenje bez poznavanja odakle su uzeli dokaze za to. Sad ti vidi.

A sto se tice serijata odnosno akaida i njihovog shvatanja na vise nivoa, ovo si vjerovatno pokupio od filozofa. Pokusacu uskoro da prenesem jedan tekst od Gazalija s kojom lahkocom on govori o razlozima slabljenja umeta. Ima se mnogo toga nauciti od njega.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

78

Četvrtak, 10. Februar 2005

Slabi se drustvo, i umet, i sve zivo kad oni sa nizim shvatanjem sude onim sa vecim... kad im oni filer bivaju. Kad ljudi sa medresantskog nivoa olako daju kritike ljudima sa univerzitetskog nivoa. Kad ljudi ohole se sa ono malo znanja sto imaju. Kad se nedovoljnim metodama bitne stvari resavaju. Kad se nedovoljno sposobni ljudi na bitnim funkcijama nadju. Kad sudove o bitnim stvarima ljudi zeljni pozicija donose. Kad se pravi ljudi potisnu u zacelje ili kad pogresni ljudi kolo vode.
Nivoi razumevanja su realnost a ne filozofija. Ljudi nisu isti. Neki su sposobniji neki manje sposobni. Neki su bili sposobni vise znanja primiti, neki su vise znanja da dobiju zasluzili.

Hajde jednom da definisemo i to znanje da ne lupamo vise svi ovako zajedno u prazno.

Sta god da nadjes garantujem ti da ovom gore nece prkosit.. jer znam sta trazis.

Poslednje: daj da definisemo ciljeve... sta ustvari dokazujemo. Ja jedino ukazujem o nedovoljnosti nasoj da neke krupne zakljucke donosimo. Nismo sposobni i nismo uceni. Nemamo se mi pravo ni tudjim znanjem koristiti jer nismo kadri ni to tudje znanje da razumijemo. Al imamo pravo da ga prihvatimo (onoliko koliko ga razumijemo).

Dokaze i ja trazim. Pogotovu od onih u cije znanje sumnjam. Al dokazi nisu nuzni. Ne od onih za koje smo prihvatili da znanje imaju vece. Kljucna stvar je ovde ovo prihvatanje, ali jednom kad prihvatis da neko bolje zna od tebe ne ide da u njegovo znanje sumnjas. Pogotovu ako hoces nesto novo da naucis. U stvari koje ne mozes da razumijes. Nekad moras da budes strpljiv jer zahtevajuci dokaze koje i sam mozes da razumijes zahtijevas da nikad nista novo ne naucis. Kad trazis dokaz ustvari trazis znanje koje vec znas. Mudrost je osobina onih koji mogu znanje sto lakse da ti pokazu i da ti neprimetno dokaze iznesu. Zato najrpije valja definisati i sta je to dokaz. Ali najprije sta je to znanje. Ali i prije toga definisimo svoje ciljeve. Nemoguce je da je cilj smutnje uklanjanje ukoliko se ka tom cilju sve veca i veca smutnja stvara. Ne uklanja se smutnja kad se uklanja ono sto ne razumijemo. Smutnja se uklanja kad se prosiruje spektar onog sto razumijemo.

Da samo cujete il citate neke ljude koji znaju sta, kako, i ono o cemu pricaju. Koji znanje imaju. Od takvih automatski prestanete dokaze da trazite. Jer je dokaz (znanje) ono sto oni pricaju. Al Attas je sam jedan od takvih. Sledece sto pisem (ovo dosadasnje prestaje da ima smisla jer se vrtimo u krug) jeste njegova definicija znanja. Al kad jednom svi definisemo svoje ciljeve. Oko cega se mi ovo ovde ubedjujemo i sta dokazujemo i zasto???

Sandzacki sine reci mi sta je to razum? Kad spominjes znanje. Sta je to znanje. Cim se prima to znanje. Iz jedne recenice koju si naveo gore (o shvatanju) reci cu ti da ti je definicija toga i shvatanje pogresno. Navescu ti i definiciju znanja. Nekako mi se cini i da ces reci da si je i smatrao takvom ali ti sad unapred kazem da nisi. Jer znanje ustvari malo ima sta da radi sa mozgom, a cini mi se da vas pojam razuma se iskljucivo veze za mozak. I jos jedno pitanje: koji su to izvori znanja po Islamu. Navedi mi ih sve koje znas. Il cemo o tome da pokrenemo jednu cijelu novu temu. Ovo ovako stvarno vise nema smisla. Govori se o jako ozbiljnim stvarima a pise svako kako ko sta hoce i sa nekog zaista nedovoljnog nivoa donose se neki sudovi o jako bitnim stvarima. Zasto da ostajemo na nivou palanke? Ono sto ti mislis da ja rekoh tek tako (o potrebi izucavanja skole da bi se neke stvari imale pravo raspravljati) ja cvrsto stojim iza toga. Nisam to cuo vec sam takve ljude video i od takvih ljudi to naucio. I oni ne moraju da ti kazu explicitno to. Skontas odkud oni znaju ono sto znaju pa onda vidis svoju nedovoljnost bavljenja time. Rodi se nekad zelja za tim ali moraju da se prate ti koraci islamskog obrazovanja temeljno da bi se to ucenje spoznalo. Islamsko obrazovanje... i to je jedna cijela nova tema.

I cemu strah od jaceg razumijevanja? Neki misle da to vodi gubljenju kontrole. A ja mislim da stagniranje shvatanja na najnizem nivou neminovno vodi u kolaps. Ubijte dusu ubili ste civilizaciju. Ubijanjem duse ubija se znanje. Ubijanjem znanja ubija se drustvo. Bez znanja dolazi do smutnje. Eto to je ono sto imamo danas. To je ono sto razjeda umet. Nedostatak duse i istinskih islamskih civilizacijskih vrijednosti.
mogu ja da se potpisem i bolje...

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

79

Četvrtak, 10. Februar 2005

Esselamu alejkum

Koliko vidim ovo će biti jako dug odgovor.

Pa pošto je opet na tapetu razumijevanje i nerazumijevanje, evo da ti pojasnim ono što nisi iz mog prethodnog posta razumio i šta si protumačio kao nedosljednost.

Dakle bila je riječ o razlučivanju stvari koje nam nisu jasne. Pa je bilo i riječi o Šerijatu, o kojem ti reče da ne može nama da koristi kao mjera po kojoj ćemo da sudimo, jer to možda i nije Šerijat već naše poimanje Šerijata, koje može biti pogrješno.

E sad, ja sam pokušao da objasnim da može. Pokušao sam da objasnim da postoji neko znanje koje nije naše poimanje, već baš znanje. I pokušao sam da objasnim da po tome znanju možemo neke zaključke da donesemo.

Evo da pokušam sve to ponovo. Da se ne vezujemo ni za kakva imena ni ovog ni onog alima. Čisto onako da teoretišemo.
Pretpostavimo da smo ja i ti dva insana koji posjeduju skromno znanje o vjeri. Dakle, ne poznajemo dubine vjerovanja, već samo onoliko koliko nam je potrebno da iz dana u dan prolazimo. Znači znamo ponešto od harama kao na primjer pijenje alkohola, činjenje bluda, uzimanje kamate itd... S' druge strane znamo i ponešto od farzova (naredbi), kao npr. obavljanje namaza, post mjeseca Ramazana, davanje zekjata. I u našem gradu imamo dvojicu alima, plodnih alima, koji pišu knjige, izučavaju vjeru i ta saznanja nama serviraju onako kako ih mi, sa svojom skromnom spoznajom, možemo shvatiti. Možemo reći da su oni ljekari koji istražuju bolesti, pronalaze lijekove, a kada im mi dođemo ne opterećuju nas sa načinom na koji su oni te lijekove spravili, niti sa komponentama koje taj lijek čine, niti sa bilo čim što nama nije potreba da znamo. Jednostavno kada im se mi požalimo na neki bol oni nam daju tabletu i čašu vode.
Ali jednoga dana oni počnu jedan drugog da optužuju raznim teškim optužbama. Jednostavno takve kritike između sebe razmijene da ja i ti ne smijemo tako lako preći preko njih, već da smo stavljeni na iskušenje - ko je od njih u pravu. Koga slijediti sada?
Dubine Akaida ne poznajemo, a ne znamo ni mnogo o njihovom učenju. Čak i kada bi pokušali da nam objasne nama to ne bi bilo jasno. Mi smo, eto, čitali neka njihova djela i nešto nam se od toga učinilo jasno, nešto ne. Sve u svemu ono što smo spoznali od toga je na staklenim nogama.
Kako sada da odlučimo? Možemo se povesti za tim što mislimo da nam je polovično jasno od njih. Dakle da iskoristimo to svoje nesigurno znanje, tj. to naše poimanje znanja. A možemo i da iskoristimo ono u šta smo sigurni. A već sam gore rekao u šta smo sigurni. Pa ćemo da pogledamo da li kod njih ima prisutnih propusta za koje smo sigurni da su propusti. Da li neko od njih pije alkohol, ili sjedi u društvu onih koji ga piju. Pa ako vidimo da jedan to čini, a drugi ne - eto rješenja. Mi na kraju krajeva nismo ni zaduženi preko svojih mogućnosti. Već sam prije govorio o zajvetu koji smo mi od Allaha preuzeli da mu nećemo druga pripisivati i da mu nećemo nepokorni biti. A prema svojim mogućnostima smo rasuđivali, pa ako pogriješimo nadajmo se u Allahovu milost. Mogli bi reći i da mi nismo svoju kamilu postili nevezanu i činimo dovu da je Allah čuva, već da smo je svezali (učinili sve što je u našoj moći) pa tek sada činimo dovu da je Allah čuva. Da se vratim na onaj primjer. Dakle, šta ako ne ustanovimo kod njih išta od kršenja Allahovih propisa koje mi znamo? Idemo dalje. Pogledamo kakav je njihov odnos prema nekim ljudima koji krše te propise. Pa ako ustanovimo da jedan to pravda, a drugi ne, opet eto rješenja. A ako se i u tome ispostave isti, pa opet idemo dalje, i pogledamo kakvi su njihovi učenici, i tako dalje i tako dalje, sve dok ne odvojimo ili iscrpimo svoje znanje. Pa ako ga iscrpimo i po našim spoznajama ne možemo da razlučimo - pa uvijek nam preostaje dova. Kao čovjek koji hoće da pristupi namazu, a ne zna gdje je Kibla. On će istraživati prema svojim mogućnostima, pa ako ne uspije da odredi neka se okrene tamo gdje mu srce kaže.
Znači pošto je bila riječ o šerijatu evo kako ga možemo iskoristiti.

Sljedeće: O Ibn Arebiju sam iznosio neke stavove učenjaka. Sigurno da ne bih sam od sebe rekao o njemu da je izašao iz islama. A njega su optužili za kufr i zakonsku kaznu sproveli. U tome stavu nema ni malo mojega. I ne vidim kakva je fajda da ti navodim imena učenjaka koji su takvo mišljenje o njemu imali, mada sam ih negdje već spomenuo (neka od njih).

Zašto nije fajda? Znaj jedu stvar. Preče bi bilo tebi da imena tih ljudi potražiš, jer ja sam ih već našao, a ti ih ni ne znaš, a ipak govoriš o njihovom nerazumijevanju Arebija. Pripazi malo, za svoje dobro, i ne govori da ga ne razumiju oni kojima ni imena ne znaš, niti znaš o kome je riječ, a kamo li da znaš njihovu kritiku. I pripazi se prejudiciranja svojeg mišljenja o njemu. Ti si već prejudicirao kada si rekao da ga ne razumiju oni koji ga kritikuju, a razumiju ga oni koji ga slijede. Opet da ti naglasim - nemaš pojma ko ga kritikuje.

Citirano

Cijenim stav onih koji su njegova dijela duboko izucavali. I kao licni stav prihvatam samo njihove stavove. Sve ovo ostalo su nedovoljni razlozi za osudjivanje.


Evo ovdje negiraš (naravno ako sam te dobro razumio) dubinu izučavanja onima koji ga kritikuju. I opet - nemaš pojma ko ga kritikuje. I kao da nije dovljno to što ne znaš ko ga kritikuje ti ne znaš ni, kako sam reče, šta Ibn Arebi govori. I zato ne govori mi o kompleksnosti Arebija i o neophodnosti vodiča u njegovom izučavanju. Pogotovu ne pozivajući se na Sogana. Reci što njegov stav prihvati tako zdravo za gotovo?

Citirano

Prihvatanjem misljenja drugih alima...


Odavde pa do kraja mi odgovaraš na post koji nisi razumio. Ja sam pokušavao da ti objasnim da se vrtimo u krug, a to zbog onoga što ti kao argumente iznosiš. Dakle, kada se iznese mišljenje onih koji kritikuju Arebija ne možeš jednostavno reći - ima i onih koji drugačije misli, pa možda su oni u pravu, možda oni razumiju, dok ovi prvi ne razumiju. Pa samo postojanje mogućnosti nije nikakav dokaz. Zato sam ti ja i rekao, da uprostim, da bi se sav naš razgovor, kada bih i ja kao i ti počeo tako govoriti, sveo na "Možda ga ne razumiju", "Možda ga razumiju i zato tako o njemu govore", "Ali možda ga ipak ne razumiju" "Možda ga ipak bolje razumiju i zato tako govore".

Vidim da si i sam došao do zaključka da se vrtimo u krug, ali ipak bih volio da mi odgovoriš na jasno postavljeno pitanje: Na osnovu čega ti braniš Ibn Arebija. Možda si ti i pokušao da mi odgovoriš, ali evo, čim te pitam ponovo znači da mi nije jasno i dalje.

Citirano

Sandzacki sine reci mi sta je to razum? Kad spominjes znanje. Sta je to znanje. Cim se prima to znanje. Iz jedne recenice koju si naveo gore (o shvatanju) reci cu ti da ti je definicija toga i shvatanje pogresno. Navescu ti i definiciju znanja.


Čini mi se da te je tok misli naveo da zaboraviš da mi navedeš tu definiciju znanja, tako da ne mogu da ti kažem da li je ja smatram takvom ili mislim da je smatram takvom ili bih pokušao da te prevarim da je smatram takvom. Nešto si pominjao razum i mozak, ali mi je to prilično tanko da bih ti odgovorio.

Evo prepuštam tebi da osmisliš tu novu temu, jer me stvarno nervira naslov ove, dakle pripremi tu temu i u uvodu pokušaj da definišeš jasno o čemu treba da se govori. Pokušaj da barem otprilike predvidiš šta će sve iskrsnuti tokom razgovora, kao npr. ako govoriš o razumu ne vjerujem da će mnogo proći prije nego počnemo i o duši govorit. Ništa ne žuri, inšaallah, imaćemo kad da razmijenimo mišljenja, pa onako kako bude hajir da ih korigujemo.
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

80

Petak, 11. Februar 2005

Citirano

Orginalno od fingersbroken
Hajde jednom da definisemo i to znanje da ne lupamo vise svi ovako zajedno u prazno.

Slazem se da treba otvoriti posebnu temu o ovome.

Citirano

Ali i prije toga definisimo svoje ciljeve.

Valjda nam je svima cilj zauzimanje ispravnog stava prema onome sto nas okruzuje. Dosta se vrtjelo u krug ali evo ova vasa zadnja dva posta mogu da vrate smisao diskusiji. Evo cilj smo definisali nadam se. Idemo dalje. Kako doci do tog cilja?
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Social bookmarks