Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

121

Četvrtak, 24. Februar 2005

Tačno Ed, učiteljica je iz moje priče a u tvoju priču je ušla onda kad ti je rekla da je zanesenjak napisao da je 2+2=10. Doduše možda je ona to rekla tvom učitelju a ovaj tebi, i tako to ode gde se čovek i ne nada...

Učiteljičin zadatak je da pripremi decu za složeniji račun, bez da ulazi u problematiku složenijeg računa. Tu posle dođu na red nastavnici, pa profesori pa tako redom.... al to je već viša matematika. Mnogi budu srećni i bez poznavanja više matematike, odaberu sebi zanimanje - recimo zanimanje učitelja i nema potrebe da se zamaraju s time.
Tako ti je to u životu...

Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

122

Četvrtak, 24. Februar 2005

Citirano

Orginalno od sans
Mnogi budu srećni i bez poznavanja više matematike...

Pa, ne mogu svi da znaju visu matematiku ali se ocekuje da bar znaju da je matematika egzaktna nauka i da ne trpi bajke i sarlatane. Bez obzira je li matematika visoka ili niska, uvijek se more odvojiti skart i baciti na smece. E sad, vazda je bilo onih koji su se ljepse osjecali u blizini kontejnera ...

Ja znam da ti nisi od njih te me utoliko vise cudi tvoje dusebriznistvo nad njima.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

123

Petak, 25. Februar 2005

Citirano

Orginalno od Sandzacki_sin

Druga grupa djece veli: Ja ne znam da li je rezultat tačan. Ali znam da 2x2 nije 10 i ne može bit . To se meni čini da virtuoz neće da prizna svoju grješku. I po mojem shvatanju možda je ovaj zadatak i tačan do onoga dijela kada on ovo množi, ali poslije toga je netačan.Citirano

Orginalno od ed

Ne, ne, dragi moj brate. Nije tacno. On je rekao upravo ono sto sandzacki sin navodi: 2x2=10 a nije rekao ono sto mu ti pripisujes (Ovo mi je rekla ona uciteljica na koju si zaboravio ;) ). Djeca se jesu zbunila u prvi mah, tu si u pravu ali kada je ovaj poceo da prosipa bajke kako oni to ne razumiju i kako je to sadrzano u njegovom tajnom znanju, u tom trenutku dolazi uciteljica i olaksa djeci ukazujuci im na zablude ovog zanesenjaka. A ovoj uciteljici nije nikakav problem da svoju djecu poduci onom tvom primjeru a ni djeci nije problem da to, kad im se lijepo objasni, shvate.E ja jesam golman i sad moram intervencijom da reagujem :). Pogotvu zato sto je u mom razredu se desio isti, a jos ociglednij slucaj.

Naucila djeca tabluc mnozenja pa razvaljuju. Odgovore iz rukava prosipaju misle da sve znaju.

Odlazi mali jedan iz tog odeljenja u drugu ucionicu i tamo vidi na tabli pise 1 + 1 = 10. Vraca se u svoj razred i kaze im kako oni tamo u drugom razredu nista ne znaju. Kaze uciteljici sta je video i ucitejlica ode proveri uveri se u to i potvrdi im da u tom razredu tamo to je neko pogresno napisao.

Ucitejlica (il ucitelj svejedno je) posle na sastanku ucitelja pocne pricat kako postoji neko toliko glup da je mogao napisat da su 1 + 1 = 10. I da njeni djazi prvaci fenomenalno znaju matematiku i znaju da je takvo nesto netacno tj nemoguce. I trazi uciteljica da se ispita slucaj da bi se naslo ko to decu pogresno uci. Jos kaze ta djeca koja misle da je 1 + 1 = 10 su u zabludi!!!

Sve je uciteljica videla kako je pisalo. Zaista tamo stoji 1 + 1 = 10. I nista vise. Nit je brisano nit je dodavano nit je ko sta pogresno vidio. Grupa ucitelja klima glavom i potvrdjuje ZABLUDA ZABLUDA! Ko je napisao ovo mora da odgovara. To tako ne moze da se djeca uce. To je ZABLUDA!.

Javlja se profesor informatike (prisutan tu) i kaze: na tabli je napisao 1 + 1 = 10 neko od mojih ucenika. Svi zabezeknuto u njega gledaju. Iscudjavanje je bilo jos vece kad je rekao "i to sto je napisano je potpuno jasno". Jos nisu ni stigli svoje neslaganje da iskazu jer nisu mogli da veruju da on moze reci da je takva ocigledna greska ustvari ispravna on je samo dodao "u pitanju je binarna matematika".

Ovisno dakle o uglu posmatranja stvari nisu tako crno bele. U binarnoj matematici 1 + 1 su zaista 10 (u binarnom formatu sto prevedeno na decimalni opet biva 2 ali se onako kako je stojalo pise... eventualno sa drugim oblikom sabiranja al se meni crtica ovde nije podvlacila). A OHOLI SVEZNALICA koji je bio ubedjen u svoje poznavanje matematike (koju jeste dotle znao ali nije znao ono sto je izvan njegovog znanja) je bio spreman i da istera iz skole onog sto je ucinio da deca pisu 1 + 1 = 10.

Iz cega sve to potice? Iz nedovoljnog poznavanja i subjektivnog posmatranja na stvari, koje zna bit pogubno.

Ja sam upravo o tome u ovoj temi pisao. Tebe sanse Allah dz.sh obilato nagradio sto mi sve muke ovako jednostavnim primjerom (koji mi dade ideju za jos jednostavniji primjer (jer jednostavnije je ovo sa binarnom matematikom nego sa onom tvojom :) ) sve muke razresi povodom ovog objasnjavanja. To je potvrda da ekipi nije dovoljan samo dobar golman vec je potrebno da se ima i dobra odbrana.. a Bogami i srednji red i napad :)
mogu ja da se potpisem i bolje...

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

124

Petak, 25. Februar 2005

Esselamu alejkum

Samo da vas još jedanput upitam:

Haman, šta ste se upregli da dokazujete ili osporavate metafore? :))

I da ponovim:

Pa sve i da uspjete ništa niste uradili osim ukazali na pogriješno odabran primjer onoga ko je metaforu upotrebio. Da li ću ja na osnovu tvojega binarnog primjera da mijenjam stavove? Zar stvarno to misliš?

Kakva je sad fajda da se vodi ovoliki razgovor o matematici i da se ovoliko odluta od originalne teme.

Mogao bih i ja sada da nastavim pa da kažem da se profesor informatike miješao sa svojom oblašću... pa se mogao umiješat i profesor biologije pa kazat da je 1+1 nekad jedan, nekad dva, a nekad Bogami i mnogo više, zavisi od toga koje dvije jedinke uzmemo i "saberemo" :D

A suština Fingers, koja ti je nekim čudom promakla (pa đe tebi, kad si se toliko uprego da pronikneš u suštinu stvari) je da postoje očigledne stvari u vjeri, a ne matematici (koja je bila samo slikovit primjer i ništa više) i da postoje zakoni po kojima se svi moraju vladati. Poenta je da taj zakon važi za sve ljude i da je on osnova, tj. TEMELJ.

Dakle TEMELJ, na kojem će se insan izgrađivati, a NIKAKO ljuštura koja ima svoju ulogu samo u početku i koja će se nakon nekog vremena odbaciti kao nepotrebna.

Nadam se da je sad jasnije ono što sam pokušao da kažem tim primjerom, a sa Sansom sam na šaljiv način pokušao da govorim o ozbiljnim stvarima i ništa više, te nemaš potrebe da se toliko pomamljuješ.
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

125

Petak, 25. Februar 2005

Podsjetiste me na one sto dokazuju da je 1=3 ?( ?(

126

Petak, 25. Februar 2005

Sustina koja je tebi promakla je ono sto svo vrijeme govorim, a to je situacija u kojoj neko na osnovu onoga sto zna (a misli da je to sve sto se moze znati) osudjuje, ocijenjuje, il procijenjuje, nesto sto se na izgled ne podudara sa tim. Primjer sansov tebi saljiv meni fenomenalan a onaj moj ocigledan. Dokazivali ne dokazivali to ti roote bude tako (a jok po ovom spekulativnom principu sta bi bilo kad bi ovi il oni dosli i rekli) precizno definisano: binary 1 + 1 = 10. I nije ovisno. Decimalni format, onaj najpoznatiji i najprimenljiviji (kad se hemiska koristi), je samo jedan od formata koji za obiljezavanje brojeva postoji. U ovom binarnom tako ti je. A onom koji to ne zna bude isto ko i onom koji ne zna neke stvari a sudi im iz ugla onih koje zna. To je sustina svega od pocetka sto ovde govorim. Kom je promicala od pocetka promice mu i sad. Iz dva razloga: iz onog sto mu i od pocetka promice (te mu upravo iz toga razloga i promice) i zbog toga sto ja ne umijem i nisam u stanju da mu pokazem to sto mu promice.. a ubi se pokusavajuci.

E hajte sad Allahimanet.

Roote 1 + 1 = 10 = 2 na 0 + 2 na 1 = 2. Sahi.
mogu ja da se potpisem i bolje...

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

127

Petak, 25. Februar 2005

Citirano

Orginalno od fingersbroken
Roote 1 + 1 = 10 = 2 na 0 + 2 na 1 = 2. Sahi.


1+1=2 u ovom svemiru, a u kojem ti zivis ja ne znam :)) :)) pa ti penji 0 na 2 i 2 na 1 koljko hoj.

128

Petak, 25. Februar 2005

Pazi brate. Sad ocekujes aplauz od istomisljenika (sansov primer). Al taj svijet u kojem sam ja (a i ti si no ne prihvatas jer ne znas) ti omugcava da to sto pises pises. tako ti se vrsi proracunavanje svega sto se preko racunara izvrsava. Binarno matematikom. Ili hexadecimalnom, ili oktalnom (ah sto ga prevedoh). Decimalna je dakle samo jedna od cetiri koja ja znam (a mozda ih ima i jos). To su dakle samo vrste obiljezavanja i proracuni se vrse po pravilama koja u tim sferama vaze.

Tebi sahi hvala na ovom javljanju jer si sav onaj moj primer (i slikoviti sansov) duboko potvrdio. Svojim stavom znanja o tvojem svijetu si autenticno odigrao ulogu iz onih primjera. Ulogu koju smo i nameravali predstavljati. Ulogu onog koji se odluci da navija za onog koji misli da zna. I jos iz mase dobacuje da podrzava. A grijesi.. grijesi..

I sansov post je sustina. A naslo se eto mesta da mu se metafori zamera (zbog spekulativne prirode autenticnosti napisanog izraza). Ali sustina je nepobitna (a ni spekulativnost ne postoji al je po percepciji posmatraca bila prisutna). Pobijanjem metafore (zbog te nepostojece spekulativnosti) htela se baciti senka na sustinu (mahom nesvjesno al to tako cesto biva. Eno ti cista primjera. U koji eto root sumnja. Verujem (halali ako grijesim) da sandzacki sin nije sa tom stvari bio upoznat pa misli da je i ona neka spekulativna il subjektivna. Al ona je cisto faktualna. Isto kao i istina za koju je on znao. Al na njenu nenuznu potpunost ukazuje. To je sustina. A primjera ima kolko hoces.

Roote: u hexadecimalnom A je jednako 10. U binarnom A se moze obeljeziti nekim brojem, ali u hexadecimalnom a je broj i decimalna mu je vrijednos jednaka 10.

Pazi sad relacije (iz tog svijeta):
1 + 1 = 10 (base 2)
1 + 1 = 2 (base 10)
A (base 16) = 10 (base 10)

Cudna ovog svijeta a? Ma samo ti nastavi da navijas. Ja se nadam danu kad ces nam ti doc nesto da nam svoje makar napises. Ada bilo sta.
mogu ja da se potpisem i bolje...

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

129

Petak, 25. Februar 2005

Citirano

Orginalno od fingersbroken
tako ti se vrsi proracunavanje svega sto se preko racunara izvrsava. Binarno matematikom. Ili hexadecimalnom, ili oktalnom (ah sto ga prevedoh). Decimalna je dakle samo jedna od cetiri koja ja znam (a mozda ih ima i jos).


Nema sanse da ih ima vise, cim ti za njih ne znas :]

Giovanni

Profesionalac

(10)

 • »Giovanni« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 13.09.2002

Lokacija: Canada

 • Poruku poslati

130

Petak, 25. Februar 2005

Citirano

Orginalno od fingersbroken
Roote 1 + 1 = 10 = 2 na 0 + 2 na 1 = 2. Sahi.


Evo jedan normandijski upad na ovu diskusiju, mrsko mi citati sve ali mi je ova racunica malo cudna.

Kuzim da je 1+1=10 u binarnom pa konverovano u decimalni je 2, pa 2 na 0 bi trebalo da je 1, a 2 na 1 bi trebalo da je 2 sto u zbiru daje 3. Ili ce bit' da moram citati sve postove od prije da bi skontao?

Citirano

Orginalno od Root
Nema sanse da ih ima vise, cim ti za njih ne znas :]


Ima ih ba Root-e ihahaj, jedan od njih se recimo zove triadni sistem a eksploatise nulu, keca i dvicu.


Samo da ja svoj padobran skupim u torbu, takoo, lagano, i izvinjajem se na upadu, svako dobro i

Zivili
Giovanni
[SIZE=1]Sarajlija rozdenijem, Pazarac podrijetlom, Kanadjanin dekretom!

Homo homini lupus iliti Covjek je covjeku Vucko![/SIZE]

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

131

Petak, 25. Februar 2005

trebalo bi da je: (ide s desna na lijevo zar ne?) 10=0x2^0+1x2^1=0x1+1*2=2

izem ti matematiku ...

132

Petak, 25. Februar 2005

Giovanni u brzini sam izostavio mnozioce. Ono sa stepenovanjem je samo logika stepenovanja pisana. Istina bez mnozioca jednaost ne stoji. Al evo sad se root ko fol setio da to potvrdi nakon sto ga je opovrgavao...

A haj roote nam ti to rekni iz cega ti to zakljucujes da ja mislim da nema vise iako ih ne znam (i pored toga sto kazem da ih ima vise iako ih ne znam)? Zakljucujes li ti uopce? Kako? Jel ti ovo po hadisu more bit (posto ti sve po hadisima i ajetima).

Ti si ko i taj ti sa slike jedna destruktivna masina bez poimanja pojmova znanja i ljubavi i mira i srece i saglasnosti. Sa tobom ne moze da se razgovara. Ada ni zehru. Zato znas ono dugme na msn-u sto ima da se ubije a pise mu BLOCK... eto tako isto i ode... ada vise n vidim te.. ma bjaziii...

E izvini a ko prica sa tobom ovde? Na tebe je gerilac (onaj stari) davno ukazivao. Bas rece da nema u tebe muhabeta (a sahi imal ga dje kod tebe). Kaj si ti javljas? Imas li sta da reces? Bezi zamuti nam temu cijelu vazda se zbog tebe svi sto valjaju postovi sagube. To je tvoj nurrrrrrrrr.... ma dusa prava. A sto se uopce ti javljas kad nemas sta da kazes? Haj jednom probaj pa nema veze ako nisi u pravu. Pricacemo i sa tobom nije problem. Nemoj stalno ove iz rukava jednorecenicke navijacke. A i u tome se dovoljno pokazujes iako ne diskutujes. Ene ti njemu binarnih brojeva... culj ti to ... kaze koljko god hoj hi dizi nema to kod nas ovamo ova nas svijet... moremo mi i bez toga. Eto sad da pitam kog god hoj rejce mi da je to tako.. a ona se naso neke brojeve da mi pise...

Najgore je sto u svom komentarisanju vazda pokazujes sebe. A zelja ti da nacrnis druge...

Uzgred: ja sad probah da dam sebi opomenu al ne mogu. A cim ti ovoliko uprazno odgovaram sahi je i zsluzujem.

A sad BAJ BAJ :)

Giovanni zahvaljujem na ispravci. Cisto da se od strucnjaka potvrdi pa mi nije ni krivo sto je greska stojala :)
mogu ja da se potpisem i bolje...

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

133

Petak, 25. Februar 2005

Fingers,

010000100100100101010011010101000100000101010010001000000101001101001001001000000101010001001001001000000100110101001111010011010100000101001011

I ovo je jedna metafora, baj baj

134

Petak, 25. Februar 2005

KUKU sta je ovo ljudi 8o ?

U ovim postovima koje ovdje citah procitah da neko izjavljuje da je Serijat osnova i temelj i da sve sto se na tim osnovama izgradjuje se ok. To bih zelio potvrditi. To je tacno. Sahi.

Jos procitah da neko kaze kako tamo neki (ne znam koji) u pocetku slijede Serijat, pa onda kada "postignu deredze" odbace ga. Hmmm.... Reci cu da se je desavalo takvih slucajeva Medjutim, postoje dvije vrste. Jedni su oni koje je sejtan prokleti prevario na Putu. Pokazao im je neku od svojih obmana i oni su mislili da treba odbaciti Serijat, tj. da su postigli cilj Serijata i sada mogu bez njega. Ti su pali sa jedne visoke planine. A svi znamo sta znaci padnuti sa planine, direktno se gine. A u Dinskom svijetu smrt je ostajanje bez Imana. Dakle, takvi su tog momenta ostajali bez Imana. Samo sto se nemanje Imana ne osjeca onako kako se osjeca fizicka smrt. Tako da su takvi nastavljali da se predstavljaju kao pravi, a u stvari su postali sejtanovi vojnici.

Drugi su oni koji na Zemlji izvrsavaju Emer Allahov dz.s. a upravljaju se po visim znanjima. Kada Velikani Sufijski govore o STANJIMA (Halovima), visim znanjima i spoznajama, onda je to Istina (Hakk). A primjer imamo jedan Kur'anski sa Musaom a.s. i sa Hz. Hidrom. Hz. Hidr je direktno na oci Musaove a.s. "prekrsio" Serijat kojeg je Musa a.s. poznavao. Ubio je ono dijete. Sta tu reci?
Dakle, postoje stvari koje direktno dolaze iz visih znanja po Emeru Allahovom dz.s. kao u slucaju Hazreti Hidra.
A naravno postoje i padovi sa deredza o kojima govore ovi neki u svojim postovima.

Posto mi ne razumijemo i ne mozemo znati, kada se o cemu radi, jel se radi o necijem padu ili se radi o nekom Izvrsiocu Emera Allahovog dz.s. na Zemlji, bolje je da se bavimo Putem ka Spoznaji koji je jasan, a da ove stvari ostavimo Znalcima.

Ovdje se upravo ukljucuje ona Metafora koju navede Sans.

Najbolje je za te stvari reci ja to ne razumijem, za mene je to nejasno, ja slijedim jasan Put. E sada je pitanje sta je to jasan Put? Jel to samo uspostava Serijata i to je to? Ima li Serijat svoje unutarnje znacenje? Cemu sluzi Serijat? Jel to kraj? Je li to sve? Kada govorim o Jasnom Putu u to ubrajam i Tarikat ili ti drugacije receno unutarnji Serijat, ili ti unutrasnjost Serijata. Dakle, odgoj duse svoje, Nefsa. To je takodjer Jasan i Konkretan put.

Medjutim, oni koji ne bi da priznaju svoje unutarnje bolesti odmah skacu i fataju se za stvari koje ne razumiju i koje im nisu jasne, kao sto su to Spoznaje i visa znanja, itd., to proglasavaju filozofijom i onda udaraju na sljedbenike njihove. Medjutim, time pokazuju da ne zele da svoju unutarnjost sredjuju, jer misle da su uspostavljanjem Serijata svoj Put zavrsili i sada im samo ostaje da "Red na zemlji uspostave", tako upadaju u oholost sve vise i vise, a da to i ne vide i ne osjecaju. U tom stanju njihova glavna preokupacija je da sto bolje se izvjezbaju u govornistvu, manipulacijama, itd. Dakle, uvjezbavaju se maximalno u Obmanama. Sto su spretniji u tome to su dublje zapali u tu jamu i teze im je izaci iz toga, jer sama ta njihova "strucnost" u ubjedjivanju ih drzi dolje pa cak ih sve dublje i dublje utjeruje.

Oni sve dublje i dublje u zabludu upadaju a da to i ne primjecuju.

Evo proste matematike koja bi im pomogla ako bi samo eto malo razmislili. Dunjaluk je prolazan, a Ahiret je vjecan. Ne vrijedi Ahiret upropastiti zarad dunjaluka.
Oni misle da su sa Ahiretom zavrsili, tj. sa Ahiretskim putem i o sebi su stekli dojam da su potpuni vjernici iako oni to ne iskazuju, ali tak ose osjecaju. Upravo onog momenta kada su pomislili da su sa svojom Vertikalom (odnos Rabb-rob) zavrsili njihova zabluda je pocela. Onda su oni sve vise i vise se poceli baviti dunjalukom, a na Ahiret zaboravljati. Njihova Bogobojaznost pocinje slabit, a samosvjesnost jacati. Sve vise i vise se udaljavaju od "Nema snage i moci osim sa Allahom Uzvisenim" a sve vise i vise osjecaju svoju snagu i moc. Sve dalje su od Onoga koji zna (El-Alim), a sve su vise svjesni "svojeg znanja". Dakle, sve vise i vise se Kibure, tj. sve dublje i dublje upadaju u Gaflet (zaborav na Allaha dz.s.), tj. sve su dalje i dalje od Njega. A ima li cega goreg od daljine od Njega Uzvisenog?

Sta reci? Sta izgovoriti? Ja Rabbi, Uputi nas putem koji Tebi vodi. Podari nam snage da se okrenemo protiv sebe, Ega svojega (Sejtana prokletog), protiv onoga koji se Tebi protivi. Ne dozvoli da sa njim prijateljujemo. Podari nam ljubav prema Tebi, Ja Rabbi. Ti si Onaj koji uputu daje, pa je podari i nama. Ne dozvoli da Ibadet kojeg cinimo pojaca nam kibur i ne dozvoli da nam srce otvrdne, pa da postanemo grubi i osorni, Ja Rabbi. Podari nam Vodica koji ce nas voditi ka Spoznaji Tebe, ka Tvojoj blizini. Ja Rabbi, mi znamo da je Resul Tvoj, Miljenik Tvoj, rekao, ko bude trunku (zerru) kibura u sebi imao ni miris Dzenneta osjetiti nece, pa nas oslobodi kibura, Ja Rabbi. Daj da budemo od onih koji govore: "Samo Tebi robujemo i samo od Tebe pomoc trazimo.". Amin.

Allahimanet.
"Tamo gdje dusa stigne, razum ne moze doprijeti. Ono sto srce ljubi, jezik ne moze izreci." - Asik Junus Emre

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

135

Subota, 26. Februar 2005

Esselamu alejkum

Fingersbroken, gledajući kakva se diskusija vodila, i kakvo je ponašanje bilo posljednjih mjesec – dva, osjećam da mi je dužnost da ti ovo kažem, pa ti ako hoćeš prihvati, a ako nećeš ne moraš. Dakle, ovo nema veze sa našom dosadašnjom diskusijom.

Naime, ja poznajem dvije tvoje strane. Poznajem te i privatno, upoznali smo se tu skoro, a poznajem i ovo tvoje forum izdanje. Koliko ja vidim to su dvije sasvim različite osobe.

Fingers iz picerije Queen.
Moram ti reći da sam se zaista oduševio kada sam te upoznao. Gledao sam te, mlad momak, jedva dvadeset godina, neiskvaren raznoraznim haramima kakvi su cigare, alkohol, buran noćni život… Kada bi govorio, govorio bi blagim tonom, a i tvoje oči su na mene ostavile snažan utisak. Cijelo vrijeme dok smo sjedeli imao si blag osmjeh. Sve u svemu jako prijatan za društvo.
Ovo ti nije neka prazna priča, a ja inače nemam običaj da ovako govorim „u lice“, ali moram ti reći zbog onoga što slijedi.

Druga tvoja strana, ili ako hoćeš alter ego.
Posmatram tvoj nastup na ovom forumu već neko vrijeme, kao što rekoh, i stvarno me čudi otkud takva razlika. Kakav si ovdje? Evo ja ću ti reći moje viđenje, pa ti ako misliš da griješim, molim te, nemoj mi tražiti nekakve dokaze ili šta slično, jer utisci su individualna stvar. Jednostavno ignoriši sve ovo ako misliš da griješim.

Arogantan si, vrijeđaš ljude, istražuješ njihove mahane i što je gore javno ih iznosiš. U razgovorima si prepotentan, napadan, nametljiv i ljutit. Evo, mogao bih ti govoriti i o Pink, Abfangjageru, na mahove i Hadalju, i o sebi, ali mislim da je najbolji primjer za ovo upravo Root, jer je tvoj odnos prema njemu kulminacija svega toga. Ponižavaš ga i nipodaštavaš. Vrijeđaš ga. A čemu sve to? Ja njega poznajem dosta bolje nego tebe. I znam kakav je. Ima on svoje mahane, kao što ih imam i ja i ti i uostalom svi ostali. Ali ova slika koju ti ovdje predstavljaš o njemu nije ni blizu istine. Ovo ti ne govorim da bih njega od tebe branio, vjeruj mi da mu to nije ni najmanje potrebno, već samo pokušavam da te navedem da pomisliš da ljudi nisu satkani samo od loših osobina koje u nekim trenutcima u prvi plan izbiju. Naravno, možeš ti reći da i on tebe vrijeđa, pa da mu ti vraćaš istom mjerom, te da govoriš o tome ko je prvi počeo itd… ali sve bi to bila prazna priča. Možda i jeste on izazvao sve ovo, možda si i ti, a možda sam i ja – nebitno. Pa ovdje su se i prije nas svađali i prepirali, a i vrijeđali. Ali koliko ja vidim u PONIŽAVANJU sagovornika ti daleko prednjačiš. Takav si i prema mnogim drugima.
Šta ja ovim hoću da ti kažem? Šta misliš, kako bi se ti osjećao kada bih ja sada tebi posvetio nekoliko sati i predstavio te ovdje u lošem svjetlu, sve to argumentovano tvojim citatima? Kada bih sada jasno prstom pokazao sve tvoje mahane koje su ponekad promolile glavu iz tvojih postova i prošle neprimijećene ili nekomentarisane? A takvo nešto bi se moglo uraditi svakom članu ovog foruma koji ima od 50-tak postova pa na više. Pitam te: da li bi to zaista bio ti, ili bi to bila jedna kriva slika koja sa tvojom stvarnom ličnošću veze nema. I još kada bih to uradio čisto onako da u jednom nebitnom trenutku ostvarim neku beznačajnu prednost nad tobom u nekoj bezveznoj diskusiji? Kako bi se ti osjećao? Pretpostavljam da bi prvi instinkt bio pretvaranje da te to nije pogodilo, jer bih ja na primjer tako reagovao. Ali kako bi se osjećao sam u sobi? Ne tražim ti ništa osim da razmisliš o tome.

A siguran sam, dakle ponavljam SIGURAN, i to samo na osnovu onih nekoliko sati koje smo proveli u društvu, da mu takve stvari nikada ne bi rekao u oči. Ne zato što bi tebe bilo strah od njega. Subhanallah, daleko od toga. Tako mu se ne bi obraćao zato što ti tvoje osnovno vaspitanje ne bi dozvolilo. Ne bi ti dozvolio ni onaj stid kojega svaki čovjek ima, tj. bilo bi te stid da mu takvo što kažeš, pa makar bila i istina, a ne bi znao ni zašto. To je onaj stid sa kojim se svaki insan rađa, pa neki ga odbacuju kao nepotrebna, dok ga drugi neguju kao najveće blago.

Pa šta je onda u pitanju? Evo ja sam razmišljao o tome, pa da ispunim svoju dužnost koju na početku posta spomenuh.

Dakle moj savjet samom sebi, Rootu, Abfangjageru, Pink, Hadalju, Sansu, Ed-u, tebi, a i svima ostalima koji su se djelimično ili potpuno prepoznali u ovome gore, ili se nisu uopšte prepoznali je:
Ne dozvolimo da nas ovaj monitor zavara. Kada svi ti, dosta spominjani, bitovi i bajtovi prođu te silne žice i silne kilometre vidjet ćemo da sa druge strane stoji insan od krvi i mesa i TOME insanu se mi obraćamo, a ne monitoru. Monitor se neće uvrijedit, ali taj insan možda hoće. Inat i oholost koju ta uvrjeda možda proizvede je dijelom i naša krivica. Dosta se ovdje govorilo o perdama (zastorima), a ovaj monitor lako postane perda među ljudima i daje nam lažan osjećaj sigurnosti.
Ovo je možda prost zaključak, ali ja nisam kadar da vidim neki spektakularniji i dubokoumniji. Meni je sve ovo, evo ovoliko prosto, pa bujrum ko misli da ima nešto u ovome neka se okoristi, a ko misli da ovo veze nema, pa možda je u pravu.

Esselamu alejkum
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

136

Subota, 26. Februar 2005

Ako ista ono znam da ljutitosti nemam. Verujem da zvucim arogantno i rude (kako se to kaze vise zaboravim u momentima) a to je zato sto ne pazim. Al de molim neka advokature za roota. Ja njemu fino kazem bujrum nek se ukljuci u diskusije. I ti i on i svi ostali (i spomenuti i nespomenuti) burjum da pricamo o bilo cemu sto sam ikad rekao. Sam se necu sloziti sa svim sto sam otprije govorio. I nece mi biti krivo sto cu nesto od prije pobiti. Eto promijenilo se. Ako nije shvatanje ono jes nacin na koji cu o tome govoriti. Ako nije nacin a ono jesu prioriteti. Al cu otvoreno reci ovde sta mislim o svakoj ideji. Posebno o bitnim stvarima. Ako vidim da se preko bitnih stvari gazi meni je bitno to reci makar da se o tome krene razmisljati. Nazalost ne umijem slikovito i lijepo da objasnim neke stvari al ih umijem zapodenut u raspravu. A to mi je i cilj.

E haj mi sad rekni kakva je to rasprava dje se raspravlja o meni? I haj mi sad reci dje si vido roota (a ja ne pricam o coveku no samo o liku sa foruma) da napiso je nedje nesto u ovim temama sto pisemo i haj vidi na kolko mjesta on upada sam da proglasi ponekog pobjednikom il gubitnikom i da deklarise neke ovakvim i onakvim. Kako njemu tako i svim drugim koji bez da nesto kazu u temi a jave se da komentarisu (pausalno) tamo gdje se ozbiljno govori ja nekako neprimereno (nepristojno morebit) odbrusim al nije to nesto ljutito kako ti rece nego jednostavno da se oseti da to tako ne moze. Sloboda a.. moze se.. napisat ko sta hoce. Brate ja sa tobom isto ko i onda tako i sad. Mozemo sednut i pricat o svemu i bas ko onu noc sto sam iznosio ideje tako ih iznosim i sad. Al tamo nije bilo nikog da uskoci i izrice sudove i da se iscudjava bilo cemu. A o slicnim stvarima smo pricali. Ne krivim ja nikoga za moje reakcije, ne hajem ih ni sam, al brate ne moze to tako. A ne moze se za neke stvari kad su bitne nikako ni aminovat. Nije moja duznost da ih ispravljam ako ne mogu, al zelim da ih spomenem jer mislim da su bitne i zelja mi je da ih neko skonta. Al tesko to ide jer ljudi iz svoje cahure tesko izlaze. Hoce da se konta kako se naucilo i tako mu je to. A ja navalio, pa ponekad i generalno, da govorim da to zna bit i neispravno, pa cak i pogresno (hocu rec gresno) kad se takvo sto radi. Nisam ocekviao da cu bit zato toliko napadnut al sam znao da hocu. I ne smeta mi. Zvali me ovakvim il onakvim. Mislili da se reklamiram il exponiram (a kom ce rasprava sa svima kao reklama?) ja cu ono sto govorim govorit. Samo mi smeta kad se u tome svemu traze sekundarne stvari i za njih se hvata a ono sto se zelelo reci uvijek promice. Izgleda da je do mene... ne umijem ja to nikako da napisem. Postojale su te stvari ispisane na forumu i prije al nisam ih ja tad razumio. Iskren da budem da je do tog sto se pise na forumu nikad mozda ni ne bih. Al ipak lijepo je da se pokusava. To je nacin usmeravanja. JA bih avionu koji ide ka provalioji signalizirao kud se krece bez obzira sto bih primecivao da me vozac iz svoje kabine ni ne konstatuje.

Eto toliko. Za sve lijepo. Al za roota se ti ne obaziri. Sliku imas i od toga o meni pravit i ja shvatam da se lijepo ne postavljam al pravo da ti kazem sa rootom to namerno radim. Onoliko i onako kako to na forumu od mene zasluzuje. Ni manje ni vise. Ne znam koje nit me zanima da znam. A i da ga upoznam to ce bit covjek kojeg cu da upoznam i bice neko drugi. Ovaj ovde je za mene samo root i dok on pise onako kako pise ja cu mu odgovarat ovako kako odgovaram (mada si sad nasao da upadas kad sam rekao da cu da ga ignorisem pa si zakasnio). A i nije malo dijete pa da moras za njega da intervenises :).

Hajd tako. Ovi ovakvi postovi su bez apsolutno ikakvog smisla. Ne zavredjuju foruma na kojem se postuju. Ovo treba u smetliste pod obavezno. Al neko trajno. Jok korpa za smece iz koje se brise vec naka deponija koja trpi ovakvo smece. A nije ring jer se niko ne svadja. znam da se ja ni sakim svadjo nisam. Root je treca prica. A nije ni to svadja.
mogu ja da se potpisem i bolje...

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

137

Subota, 26. Februar 2005

Citirano

Orginalno od fingersbroken
... i haj vidi na kolko mjesta on upada sam da proglasi ponekog pobjednikom il gubitnikom ...


Citirano

Ring:(25.02.2005, 15:24)Orginalno od fingersbroken
Sans 3 : 0 Sandzacki_Sin


Eto.

 • »Ibn_Izzet« je muško

Postovi: 154

Datum registracije: 18.10.2004

 • Poruku poslati

138

Subota, 26. Februar 2005

Esselamu 'alejkum, fingersbroken, pozvao si na diskusiju, evo ja se odazvah da te pitam znas li ti sta ti je tema i sta ti je cilj diskusije, prvo se odredi gdje si i sta ti je cilj, jer od svoje arogantnosti sto si sam priznao, izgubio si orijentaciju. Zelim da se skoncetrises i prevaspitas da li, zaista znas sta ti je tema i cilj. Nemoj da ti se predstavi da te provociram, naprotiv, zelim da ti ukazem savjet ako ga prihvatas, a dobro pazi kako ces odgovoriti, ako budes prepotentan i arogantan, kao sto si kod sandzackog i roota, onda prekidam diskusiju. Dakle, konkretno, odredi orijentisi se, i dok je data tema na tapetu, nastoj da je se drzis, cim izgubis koncept i kontinuitet, priznaj brate neznanje. Selamim te, bratski. :)

139

Nedjelja, 27. Februar 2005

Roote: nauci da razlucis izmedju sustine i forme. To sto si iznio samo pokazuje koliko to razumijes i koliko zlonamerno odabiras sta postavljas. To dobro znas sta predstavlja sto sam napisao, da ne pojasnjavam, a o tvojem pisanju ja pisem u globalu. Eto (i vidi malo jos iskopiraj sandzackog sina mozda te jos nedje odbarni ;) ).


Ibn izzete obrati paznju na ono sto citas. Nigde ne rekoh (explicitno) da jesam arogantan vec rekoh da mozda moj nacin pisanja daje nekom zapravo da kaze da sam arogantan jer more bit tako sahi izgleda. Ako ces da ti kazem sta mi je cilj onda potrazi dje o tome sam govorio (kad me vec za moje rijeci drzis). A ako hoces da ti kazem ono sto hoces da cujes reci cu ti da sve zinjat radim (a ovo ima veze samo sa onima koje neke stvari u onom sto pisem nerviraju... da ne kazem bole... e za njih zalim slucaje ne zelim da prekinem a ne pisem zbog njih.. da me opet pogresno ne razumes).

Sandzacki sine, posto ti dade neku analizu evo da ti uzvratim. Ti si analizirao men, a ja necu tebe. Ti nisi prvi. Ne znam zasto personalizujete ovo na forumu? I odakle vam pravo da pricate o meni? Pink, abfangjafer, arhitetka, ti, root? Sta vam predstavljam ja? I mozete li ikoga znati po forumu? I tebi kazem ono sto stalno njima: ne svidjaju li ti se moje ideje udri brate po njima. Ne svidja ti se moja zustrina u prezentovanju tu ti ne mogu pomoc. Udri zustrije ako mozes. Sta si ocekivao? Da pises a da ti niko ne protivreci u tome? Ili da ti meni protivrecis a ja da ti aminujem? Gdje ti u tome nalazis smisao?

Al evo tebi analizu tvojeg pisanja, ako vec analiziramo. Retko i sam pises (poput recimo roota) postove u kojima prezentujes ideje. Javljas se da ukazujes ljudima na greske. Doduse ti to 'argumentujes' tj na svoj nacin objasnjavas (makar objasnjavas) zasto mislis da ti ljudi grijese. Ali to je mahom sve sto radis: ukazujes kako ljudi grijese.

U svemu tome ti ne trazis, niti cini mi se pokusavas da nadjes, sustinu postova koje ljudi pisu. Ti samo trazis gresku. Desi se da fenomenalan prilog, koji na odlicnu stvar ukazuje (popt onog sansovog gore) ti uzmes da kritikujes jer si nasao neku 'kvaku' za koju mozes da se uhvatis. A ta kvaka veze sa onim sto se zeljelo reci nema. Cini mi se da bi na kraju otisao dotle da zbog gramatike posta postove osporavas. Izgleda da ti se to desava zbog prirode posla kojim se bavis.

Da ti uporedim to sa necim i slikovitije predstavim. Recimo da je neciji post jedan zid. Bude to veliki bijeli zid. Sto je vise beo to je ljepsi i bolji. Ali od cijelog velikog bijelog zida ti najcesce vidis malu crnu tackicu na njemu. I vazda je trazis. Pa majka mu stara to ces vazda naci. Ljudi smo. Svi gresimo. Sve sto covjek napravi ima gresku. Problem je samo sto ti trazis gresku i u onima koji znaju vise od tebe, i onima koje cak ni ne razumijes. Nekad tacka koju vidis u siroj slici (koju nisi u stanju da sagledas) daje ustvari nesto sto vrijedi a ti mislio da je to tacka greska pa daj da napadnem.

Necu ti pisat ni ovakav si ni onakav si, jer to je nezahvalno, ali ti kazem: de se malo skoncentrisi na sustinu onoga sto ljudi pisu i o tome govori. Ne trazi editorske greske i nebitne stvari da o njima krive drine ispravljas. I bar pokusaj da shvatis text onako kako je autor htio da bude shvacen. A ne iz licne perspektive pa sve napisano vazda bude ukrivo prihvaceno.

A i znaj da ne moras vazda biti u pravu. Nije crno vazda crno. Da ti budem precizan: crno uopce i nije crno. Boje koje vidis ustvari samo vidis, a stvari koje vidis u tim bojama tim bojama u zbilji obojene nisu. Nije mozda primjer najprimjereniji al i to ti je istina jedna. A ti se bujrum trudi da je odbacis ako mislis da je za nesto bitno to sada.

Za greske bi mogao na kraju se i vratiti. Kad se bitne stvari isprave. Nisu ni greskice nebitne ali nije u njima sustina. Valja paziti. Ali kakavog ima smisla ziveti i samo na greske paziti? Ja mislim da je ispravnija filozofija ispravno propagirati nego li pogresno istrebljivati. Ovo prvo neminovno drugo potiskuje. Ovo drugo je neovisno o prvom.

A za roota nista me ne prozivaj. Pogledaj koliko on pise. I kvalitet onog sto pise. Moram li zaista da komentarisem? I zasto ocekujes da ne odgovaram na ono sto se naziva provokacija? Da je do mene o njegovom javljanju ne bi bilo ni govora. Sve dok ne nauci da nesto pise. A kakav je u zivotu to me se ponajmanje tice.

I posto se bavis kritikovanjem pogresnog, de da te pitam nesto: Sta kazes na to da u jednom listu izaju se fetve i potpisuju necijim imenom (lokalnim 'ucenjakom") a te su fetve ustvari preuzete sa sasvim nekog treceg izvora a narodu se predstavljaju kao da ih izdaje (u vidu odgovora na pitanja) neki domaci hodza il efendija. Reci ti meni kolko je ovo uredu? O ti sto se greskama drugih bavis...

Ibn izzete bujrum brate trazi da razumijes sta su meni nijetovi i ciljevi. A izrekao sam ja to vise puta. Al da razumijes moras da razmisljas.

Da potkrijepim na jedan slikovit i naivan (da naivniji ne more bit) nacin ono o cemu govorim i nasta ukazujem evo vam jedne slike pa je bujrum unaprijed osudjujte:

[SIZE=1]
Slika je editovana, ne zbog sustine vec zbog forme. Na osnovu one koja sljedi moze se zakljuciti kako je editovana izgledala tako da poruka Fingersbrokena ostaje jasna. A i onaj ko je trebao da vidi, vidio je. / ed[/SIZE]
mogu ja da se potpisem i bolje...

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

140

Nedjelja, 27. Februar 2005

Fingers: moje shvatanje sustine i forme nema veze sa nebulozama koje ti pises. To sto sam iznio pokazuje koliko ti habera nemas. Ono sto je za tebe sitnica za mene je krupno. Eto na primjer slika polu-gole zene (ili asocijacija na to) na religiji je za mene krupna stvar koju ja nebih nikad uradio, dok je za tebe to sitnica iza koje se krije neka krupna filozofija.

Vidis bate ja nemam potrebu da svima pokazujem sta i kako znam. Moje znanje i kolicina znanja ce ostati za tebe tajna. A koliko se ti prosipas najbolji je primjer tvoje bitovanje.
A nije mene Sandzacki branio, nego ti je bratski ukazao na neke stvari. Ti si pokuso da skrenes paznju sa te sustine postavljanjem njega kao moga branioca. Ispade ti to mlogo opasan pa mora neko da me brani, jel?
A zna on dobro (kao i svako ko je ista ucio u srednjoj skoli) kako se svjetlost odbija sa predmeta oko nas i zavisno od materijala (koji se ponasa kao filter za odredjene frekvencije) mi vidimo razlicite boje. Ne moras bas sve da objasnjavas, eto nesto i ja da objasnim (sad bi trebalo da ti je merak).
A ti nastavi sa uvredama ako ti to godi... Ipak su to sitnice, za tebe...

Citirano

Sandzacki_Sin:
Arogantan si, vrijeđaš ljude, istražuješ njihove mahane i što je gore javno ih iznosiš. U razgovorima si prepotentan, napadan, nametljiv i ljutit.


Eto kopiro sam Sandzackog sina. I mislim da je potpuno u pravu.

Social bookmarks