Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Ibn Masud

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 366

Datum registracije: 07.02.2004

Lokacija: New Jersey, USA

 • Poruku poslati

121

Četvrtak, 04. Maj 2006

Moze se reci da je Deedat (da ga Allah podari dzenetom za njegov trud I rad za Islam ) otac moderne da'we i poznati muslimanski debator. Kad sam prvi put gledao neke njegove kasete bio sam odusevljen njegovim stilom i nacinom na koji je neke stvari objasnjavao u vezi Islama i Kriscanstva. To me je nateralo da malo vise proucavam Islam i Kriscanstvo. I ako je imao pozitivan uticaj na mene to ne znaci da ga nemogu kritikovati. Nakon sto sam sazno malo vise o Kriscanstvu, primetio sam da se Deedat-ovi argumenti protiv Kirscanstva i Biblije baziraju na pogresnoj metodologiji, isto smatram da neki njegovi argumenti protiv Kriscanstva i Biblije nisu ubedljivi (i ako neki njegovi argumenti imaju apel medju mnogim muslimanima). I ako je debatirao protiv mnogih misionara (kao sto je Swaggart) i bio popularan debator, ipak smatram da nije debatirao protiv pravih Kriscanskih ucenjaka koji su puno raznovrsniji u znanju i znaju debatirati puno bolje neko (misionari kao sto su Swaggart i Shorrosh). Inace, bez ikakve sumnje, mislim da su Kriscanski ucenjaci, trenutno, puno vise raznovrsniji I intelektualno superijorniji od Muslimanskih ucenjaka jer su proizveli sjajne I briljantne mislioce ovog stoljeca (mislim vise na akademike iz filozofije religije I teologije).
Dakle, I ako se ne slazem s nekim Deedat-ovim argumentima, ipak mislim da je on otvorio put mnogim Muslimanima u dijalog sa Kriscanima I da je uvek imao pozitivan efekat na mene. Da mu Allah oprosti I podari ga dzenetom za njegov doprinos za Islam.
Altuna, bas dobro sto nas napomenu o Deedat-u I njegov doprinos za Islam.

Wassalam.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

122

Petak, 05. Maj 2006

A tebi Ibn Masude hvala na ovom zapazanju. Ja sam se, gledajuci Ahmeda Deedata (da mu se Allah smiluje) cesto pitao koliko su mu argumenti protiv krscanstva jaki i koliko su mu protivnici u diskusijama jaki. Ovaj tvoj prilog mi uveliko otklanja dilemu jer ti ocigledno poznajes kretanja i stanje u intelektualnim krugovima, narocito kada je u pitanju komparacija religija.
Kako kazes, velika je vrijednost u onome sto je rahmetli Deedat uradio. Iako otvoren i ostar ipak je u diskusijama pokazivao postovanje prema krscanima, nazivao ih bracom i sestrama ... Sto se tice odbrane islama tu je bio na visini zadatka. Mene je odusevio njegov odgovor na pitanje zasto nemuslimani ne mogu uci u Meku i Medinu kao i mnoga druga.

Izvinjavam se sto je post izvan teme ali sam imao malo jacu potrebu da dam komentar.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

123

Petak, 05. Maj 2006

Citirano

Orginalno od ed
1. ipak je u diskusijama pokazivao postovanje prema krscanima, nazivao ih bracom i sestrama ...

2. Sto se tice odbrane islama tu je bio na visini zadatka. Mene je odusevio njegov odgovor na pitanje zasto nemuslimani ne mogu uci u Meku i Medinu kao i mnoga druga.

3. Izvinjavam se sto je post izvan teme ali sam imao malo jacu potrebu da dam komentar.Ede, halali sto sam ti raspodijelio citat po rednim brojevima:

1. ne bih reko da je tu imalo ikakvog postovanja, jer se dobro sjećam jedne kršćanke iz publike koja mu plačući kaže: "Kako se usuđujete da na taj način govorite o mojoj vjeri", i mislim da je žena bila u pravu; njegove debate sam lično doživljavao kao ringove u kojima ogroman džin (Didat) bez milosti prebija nekog od intelektualnih patuljaka (neko od kršćana). To "prebijanje" se može shvatiti samo kao lijek za naše mnoge slabosti i frustracije. Naravno, to je pogrešan lijek.

2. Pitanje je koliko je bio na braniku islama. Bio bih zadovoljan ako bi se njegova priča shvatila kao prvi stepenik u duhovnom razvoju kako jednog muslimana, tako i ummeta. No, to nije tako. Dokaz da mnogi ostaju na nivou svatanja Islama kao vječite debate sa drugim, jeste pojava drugog Didata koji se sada zove Zakir Naik (ili tako nekako). Prva odbrana islama bi bila, recimo, ako se vec potencira na debati, ući u DIJALOG sa ljudima većeg intelektualnog kalibra, kako to kaže Ibn Mesud. Takve smo kršćane mi već imali na forumu, ali su bukvalno proterani. Nažalost. Rezultat previše gledanja VHS kaseta Didata je bio i taj da se uopšte nije razumjelo ni šta su govorili bivši članovi foruma poput onog apologeta ili teologa.

3. Neka Uzvišeni Allah Ahmedu Didatu i svim iskrenim muslimanima podari Džennet lijepi. I ja se izvinjavam zbog skretanja sa teme. Selam.
"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

124

Petak, 05. Maj 2006

Rekoh da je postovao krscane ali ne rekoh da je postovao krscanstvo. Reakcija djevojke iz publike je sasvim logicna. Niko ne voli da se otkrivaju mahane onoga u sta si zaljubljen. Na ovakvim debatama se tako nesto ne moze izbjeci.

Nemam ti na cemu halaliti, sve je u redu. Osim (opet ne treba traziti halaluka) sto mi je zasmetalo sljedece.

Citirano

Orginalno od alBazari
Takve smo kršćane mi već imali na forumu, ali su bukvalno proterani. Nažalost. Rezultat previše gledanja VHS kaseta Didata je bio i taj da se uopšte nije razumjelo ni šta su govorili bivši članovi foruma poput onog apologeta ili teologa.

Trebao si reci na koga mislis jer bi neko, obzirom da meni odgovaras, mogao pomisliti da sam ih ja protjerao.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

125

Petak, 05. Maj 2006

Citirano

Orginalno od ed
Trebao si reci na koga mislis jer bi neko, obzirom da meni odgovaras, mogao pomisliti da sam ih ja protjerao.Ljudi! Nije ed!


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Ibn Masud

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 366

Datum registracije: 07.02.2004

Lokacija: New Jersey, USA

 • Poruku poslati

126

Subota, 06. Maj 2006

Citirano

Ovaj tvoj prilog mi uveliko otklanja dilemu jer ti ocigledno poznajes kretanja i stanje u intelektualnim krugovima, narocito kada je u pitanju komparacija religija.


Pa ne smatram sebe da znam sta se sve desava u intelektualnim jer sam samo student. Medjutim, jedan od problema sto sam primetio u muslimansko-kriscanskom dijalogu u zadnjih nekolika god. jeste da muslimanskim intelektualcima nedostaje trening iz filozofije u filozofskim disciplinama. Jer kad neki intelektualni gigant kao sto je William Lane Craig (kriscanski filozof i teolog) udje u raspravi sa muslimanskim intelektualcima njegovi argumenti su filozofski konstruisani i usavrseni. Muslimanski intelektualci koji nemaju dovoljno spoznavanja i vestine iz filozofije nisu u stanju odgovoriti adekvatno na Craig-ove filozofske konstruisane argumente. Tu cesce dodje do pogresnog tumacenja i pogresnog shvatanja sa strane muslimanskih intelektualaca jer nemaju adekvatno razumevanje iz filozofije.

I ako zvuci neobicno (i ako sam musliman), ali moram priznati da su kriscanski filozofi i teolozi imali veliki uticaj na mene o nekim stvarima iz filozofije religije gde sam prihvatio neke njihove stavove u vezi religije. Nakon dugog razmisljanja o Bozjem sveznanju i slobodnoj volji prihvatio sam doktrinu (sto se naziva Molinizam) kriscanskog filozofa i teologa Luis de Moline a to jest; Bog poseduje i stvara nas preko takozvanog 'srednjeg znanja' znajuci sta bi svaka osoba uradila u svakoj situaciji i tako Bog odluci koji ce svijet da aktualizira. Ovu soluciju o Bozjem sveznanju i slobodnoj volji sam smatrao atraktivnom ali sam je konacno prihvatio kad sam naiso na nekoliko Kur'anskih ajeta i hadisa gde Bog eksplicitno poseduje takozvano 'srednje znanje'.

Takodje sam prihvatio reformiranu epistemologiju od Alvin Plantinge gde Plantinga smatra da je racionalno vjerovati u Boga bez ikakve evidencije. U drugim recima, osoba koja veruje u Boga ne mora imati nikakve racionalne dokaze ili evidenciju o Bozjoj egzistenciji da bi njegovo verovanje u Boga bilo racionalno (kad budem imao vremena napisacu nekoliko paragrafa o reforminoj epistemologiji i slicnosti Islamskog koncepta 'fitre'). Dakle, mojoj tetki koja nikad nije studirala filozofiju i teologiju nije potrebno imati bilo kakve dokaze o Bogu da bi njeno vjerovanje u Boga bilo racionalno. Njeno vjerovanje u Boga je racionalno, opravdano i ne krsi bilo kakve norme u teoriji znanja (epistemologiji) i ako moja tetka nije u stanju producirati i konstruisati prvoklasne filozofske argumente o Bogu kao naprimer poznati Islamski i Kriscanski filozofi (Al-Ghazali, Ibn Sina, Toma Akvinski, Descartes i ostali teisticki filozofi). Njoj nije potrebno posedovati bilo kakvo filozofsko znanje ili evidenciju o Bozjoj egzistenciji da bi bila racionalna vjerovati u Boga. Njeno vjerovanje u Boga je racionalno bez ikakve evidencije ili dokaza!

Wassalam.

E-B

Zlatna sredina

(10)

 • »E-B« je zabranjen

Postovi: 284

Datum registracije: 17.10.2004

 • Poruku poslati

127

Subota, 06. Maj 2006

Citirano

Orginalno od Ibn Masud
... Medjutim, jedan od problema sto sam primetio u muslimansko-kriscanskom dijalogu u zadnjih nekolika god. jeste da muslimanskim intelektualcima nedostaje trening iz filozofije u filozofskim disciplinama.

Mozda se utisak "da muslimanskim intelektualcima nedostaje trening iz filozofije u filozofskim disciplinama" moze shvatiti ukoliko se tragajuci za takvom literaturom ogranicimo samo na onu besplatnu islamsku literaturu sa kojom se musliman kod nas i najcesce susrece.

Iz tvojeg texta vidim da te interesuje jedan (malo vise) filozofski aspekt sudbine, kao i stvari koje je prate.

Predlazem ti da u vezi toga procitas dijelo Covjek i Sudbina od Murteze Mutaharija
Tu na tom sajtu mozes takodje naci i jos na neka njegova razmisljanja a na temi nazvatom Duhovna Kazivanja

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

128

Srijeda, 17. Maj 2006

Da zmija ANAKONDA moze da izdrzi 3-godine bez hrane.Dok KROKODIL 1-nu godinu.
" Bilen alemlere rahmettir "

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

129

Četvrtak, 31. August 2006

Koliko žive sisari?

Azijski slon (Elephas maximus) 69
Afrički slon (Loxodonta africana) 55
Nilski konj (Hippopotamus amphibius) 54
Šimpanza (Pan troglodytes) 51
Indijski nosorog (Rhinoceros unicornis) 47
Evropski mrki medved (Ursus arctos) 47
Oranguran (Pongo pymeus) 34
Bizon (Bison bison) 33
Afrički lav (Pantera leo) 29
Žirafa (Giraffa camelopardalis) 28
Dvogrba kamila (Camelus bactriarus) 27
Jazavac (Mellivora capensis) 24
Tigar (Pantera tigris) 22
Lama (Lama glama) 21
Crvena lisica (Vulpes vulpes) 14
Siva veverica (Sciurus carolinensis) 8
Crni pacov (Ratus ratus) 3
Običan hrčak (Cricetus cricetus) 2

I jos:

Da li ste znali?

-da su trobojne mačke uvek ženke;

-da pacov može duže da izdrži bez vode nego kamila;

-da je sibirski tigar najveća mačka na svetu;

-da se slepi miševi uvek okreću na levo kada izlaze iz pećine;

-da mrav može podići teret 50 puta teži od sopstvene težine;

-da žabe žive na svim kontinentima osim na Antarktiku;

-da ne postoje dve zebre sa istim rasporedom pruga (kao što ne postoje dva čoveka sa istim otiskom prsta). Čak se pruge na levoj strani tela, razlikuju od pruga na desnoj strani tela zebre;

-da je jezik kameleona dva puta duži od njegovog tela;

-da vaš krevet predstavlja dom za preko 6 miliona prašinskih grinja;

-da detlić može kucnuti u drvo 20 puta u jednoj sekundi.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

130

Subota, 23. Septembar 2006

Da je 15. godine po hidžri kralj Abisinije Nedžaši umro kao musliman i da mu je Poslanik, a.s., klanjao salautu-l-gaib!
- Da je Poslanik, a.s., vratio Umejra ibn Ebi Vekkasa od borbe na Bedru zato što je bio maloljetan. Umejr se zbog toga zaplakao, pa mu je Poslanik, a.s., dozvolio da ide u borbu u kojoj je pao kao šehid!
- Da je Ebu Talib garantovao sigurnost Poslaniku, a.s., a da je ipak umro kao nevjernik!

- Da se Hatidža u četrdesetoj godini života udala za Poslanika, a.s.!

- Da je Poslanik, a.s., za vrijeme bitke na Bedru naredio Ebu Umami da ostane pored svoje bolesne majke!

- Da je Alija ibn Ebi Talib bio prvi dječak koji je primio islam!

- Da je ezan propisan muslimanima već prve godine po hidžri!

- Da je Poslanik, a.s., naredio Zejdu ibn Sabitu da nauči hebrejski jezik, pa ga je on naučio za samo 15 dana!

- Da su Hamni bint Džahš u bitci na Uhudu poginuli brat, daidža i suprug!

- Da je Umu Amara bila jedina žena koja se u društvu Poslanika, a.s., borila u bitci na Uhudu i da je tom prilikom zadobila 13 rana!

- Da su u bitci na Bedru muslimani imali samo dva konjanika, a mušrici stotinu!

- Da je Omer ibn El-Hattab jedini javno učinio hidžru iz Meke u Medinu!

- Da je prva bitka između muslimana i Rimljana bila na Mu'ti!

- Da je Muavija ibn Ebi Sufjan sagradio prvu flotu u islamu!

- Da je Muhammed el-Fatih 881. godine osvojio Bosnu i Hercegovinu!

- Da je Muhammed el-Fatih 863. godine osvojio Srbiju!

- Da je u osvajanju Konstantinopolisa učestvovalo više od 100.000 vojnika!

- Da je prva bitka između muslimana i Perzijanaca bila na El-Ubuli!

- Da je Sultan Selim, prvi osmanlija koji je nosio titulu halife!

- Da je Omer ibn El-Hattab prvi ponio titulu emiru-l-mu'minina (zapovjednika vjernika)!
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Spain

Profesionalac

(10)

 • »Spain« je muško
 • »Spain« je zabranjen

Postovi: 1.197

Datum registracije: 04.09.2005

 • Poruku poslati

131

Ponedjeljak, 25. Septembar 2006

Citirano

Orginalno od Altuna
- Da je Ebu Talib garantovao sigurnost Poslaniku, a.s., a da je ipak umro kao nevjernik!


Može li se znati naslov knjige ili sajt sa kojeg su preuzete ove rečenice, jer mi je ova gore navedena rečenica malo tuhaf, tj. čudna?

Ili, ako bi neko mogao malo više nam ovdje iznijeti o tome kako je preselio Ebu Talib?

Hvala.
[SIZE=5]ZELENO, VOLIM TE![/SIZE]

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

132

Ponedjeljak, 25. Septembar 2006

A meni tuhaf da si ti poceo da trazis reference za ono sto drugi na forumu napisu.

Drugim rijecima, ne moze. Kada pocnes sam da iznosis podatke sa kojeg izvora uzimas ono sto pises onda mozes da trazis isto i od drugih. Do tada, ostaje ti samo da vjerujes Altuni ako hoces a ako neces ne moras. ;)
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Spain

Profesionalac

(10)

 • »Spain« je muško
 • »Spain« je zabranjen

Postovi: 1.197

Datum registracije: 04.09.2005

 • Poruku poslati

133

Ponedjeljak, 25. Septembar 2006

Ovo nije tekst Altunin, moj Ed-e, već je ona ovo negdje preuzela, pa mene zanima sam autor tog teksta. Dakle, ovo nema veze sa Altunom i sa tim vjerujem li joj ili ne.

Kada ja ne navodim izvor to znači da ja izvor i ne znam, pa stoga prepuštam čitaocu da provjeri ispravnost navoda ili da mi vjeruje, ako mu je, recimo, "mučno" da traži i provjerava ispravnost navoda. Ja inače navodim stvari u kontekstu teksta, a ne u formi prepiske, što je ovdje kod Altuninog posta slučaj, pa stoga pitam odakle je to konkretno prepisano da bih to pogledao.

Dakle, ti nekako čudno ovo shvataš (čini mi se) kada ja kažem, ne znam, a i ne provjeravam izvore, pa stoga ih i i ne znam, a koga zanima može da potraži ili da mi na riječi vjeruje. Ja jednostavno vjerujem nekom Autoritetu i ne smunjam u njegove navode (primjera radi Imami Gazalija r.a.). Stoga se ja ne bavim izučavanjem lanca prenosioca.

Ti i ja smo o ovom diskutovali i čini mi se da sam ti jednom prilikom u "Monaco-u", uživo, dao jasan, kompletan i neoboriv odgovor oko ovih stvari i e bih da to opet pokrećemo.

Dakle, eto, zamolio bih Altunu (ako hoće, a ne mora) da mi kaže knjigu ili sajt odakle je ovaj tekst preuzela.

Hvala.
[SIZE=5]ZELENO, VOLIM TE![/SIZE]

EG

Učenik

(10)

Postovi: 99

Datum registracije: 10.05.2006

 • Poruku poslati

134

Utorak, 26. Septembar 2006


Da li ste znali da prosecan komarac ima 47 zuba...

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

135

Srijeda, 27. Septembar 2006

DROGA UBIJE 15.000 MLADIH INDONEŽANA GODIŠNJE

Oko 15.000 maloljetnih Indonežana umre svake godine zbog drogiranja koje je u porastu na cijelom arhipelagu tvrdi šef državne agencije za borbu protiv narkotika Made Mangku Pastika. Adolescenti su prvi potrošači droga u zemlji, a u 2004. godini ih je bilo tri miliona.
Kao najveća muslimanska zemlja na svijetu, Indonezija s ozbiljnošću suzbija potrošnju i trgovinu drogom. Nekada tranzitna zemlja za putnike, arhipelag je posljednjih godina postao tržište za kokain, heroin i ekstazi. Krijumčari drogom osuđuju sena smrt i pogubljuju.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

136

Petak, 29. Septembar 2006

Zbog islama svinjetina izbačena iz aviona

SARAJEVO Ako se na odlasku iz BiH ili povratku u nju koristite uslugama neke inozemne zrakoplovne kompanije, i na putu od tradicionalno ljubaznih stjuardesa zatra­žite sendvič od šunke ili nekog drugog prehrambenog proizvoda od svinjetine, ta vam želja neće biti ispunjena.
Razlog zbog kojeg vaš nimalo pretenciozan zahtjev nije moguće ispuniti leži u činjenici da su sve najveće strane zrakoplovne kompanije u svojim internim katalozima državu BiH proglasile islamskom, gdje je konzumacija svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa strogo zabranjena. Jela iz svinjskog programa, po informacijama koje je dobio Večernjak, ne poslužuju najveće europske zrakoplovne kompanije, kao što su njemačka Lufthansa ili Austria Airlines, koji po broju letova u BiH spadaju u kategoriju visokofrekventnih aviokompanija.
Mi u našem zrakoplovu ne nudimo jela iz svinjskog programa ni kad letimo u BiH niti kad odlazimo iz nje. Sve ostalo je moguće dobiti, ali tu vrstu usluge nemamo kazali su nam ljubazni službenici u sarajevskoj poslovnici Lufthanse i Austria Airlinesa. Svinjsko meso u letovima u BiH istjerano je iz talijanskih, čeških, francuskih zrakoplovnih kompanija, jer je percepcija njihova menadžmenta da se radi o islamskoj državi u kojoj je, po strogo definiranom šerijatskom pravu, konzumacija svinjetine zabranjena. (o)
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

PaZaRaC

Profesionalac

(26)

 • »PaZaRaC« je muško

Postovi: 1.291

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

137

Petak, 29. Septembar 2006

Al zato nude najbolji skotski viski i Jägermeister (o) o|

Pravnica

Zlatna sredina

(10)

 • »Pravnica« je žensko
 • »Pravnica« je zabranjen

Postovi: 178

Datum registracije: 17.03.2005

 • Poruku poslati

138

Subota, 25. Novembar 2006

Da li ste znali...da

Curke,svinje i jezevi se ne plase zmija,cak ni onih najotrovnijih.Prozdiru ih ne vodeci racuna o zmiskom otrovu.

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

139

Srijeda, 29. Novembar 2006

Da li ste znali da je lanac kozmetickih prodavnica "Lili" cini mi se da se zove,nedavno otvoren i u nasem gradu, u vlasnistvu ministra za kapitalne investicije Velje Ilica? Nisam ni ja do juce,al sad znam. :)
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

iMan-a

Profesionalac

(10)

 • »iMan-a« je žensko

Postovi: 692

Datum registracije: 11.11.2004

Lokacija: NL

 • Poruku poslati

140

Nedjelja, 03. Decembar 2006

Prvi koji je govorio arapski jezik je Ismaiil, a.s.
Prvi koji je napravio sapun - Sulejman a.s.
Prvi koji je napravio papir - Jusuf a.s.
Prvi halifa u Islamu koji je poceo izlivati arapski novac bio je Abdul Melik b. Merwan.
Prvi koji je postavio temelje za algebru bio je Dzabir b. Hajjan.
Prvi koji je postavio temelje gramatike arapskog jezika bio je Ebu el-Eswed ed-Du’eli.
Prvi koji je postavio temelje lingvistici bio je el-Khalil b. Ahmed.

"Primjer onoga koji se sjeća svoga Gospodara spominjući Ga i onog koji Ga se ne sjeća je kao primjer živog čovjeka i mrtvaca."

Social bookmarks