Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

SaNdZak

Zlatna sredina

(23)

 • »SaNdZak« je muško
 • »SaNdZak« je autor ove teme

Postovi: 537

Datum registracije: 01.11.2002

Lokacija: Pesterska visoravan/Sandzak

 • Poruku poslati

1

Četvrtak, 25. Mart 2004

DEKLARACIJA

Polazeci od medjunarodnih dokumenata kojima su regulisana ljudska, gradjanska i manjinska prava;

Polazeci od ustavnih principa Drzavne zajednice Srbije i Crne Gore i njenih clanica o zastiti ljudskih, gradjanskih i manjinskih prava;

Odlucni da daju doprinos ocuvanju mira, stabilnosti i zajednickog zivota, a u povodu spaljivanja dzamija u Nisu i Beogradu, u zgradi Univerziteta u Novom Pazaru dana 23.03.2004. godine, u organizaciji Mesihata Islamske zajednice Sandzaka, a pod pokroviteljstvom muftije sandzackog Muamer ef. Zukorlica, sastali su se:

- predstavnici Bosnjackog Nacionalnog Vijeca, Univerziteta u Novom Pazaru, Skupstine opstine Novi Pazar, Tutin i Prijepolje; predsjednik Okruznog suda u Novom Pazaru, nacelnik Sekretarijata unutrasnjih poslova u Novom Pazaru; poslanik u Skupstini Drzavne zajednice Srbije i Crne Gore Mehmed Slezovic; predstavnici politickih partija: Sandzacke Demokratske Partije, Narodnog Pokreta Sandzaka, Internacionalne Demokratske Unije, Narodnog Kongresa Bosnjaka Srbije i Crne Gore, Stranke Nacionalne Ravnopravnosti, Stranke za Sandzak i Sandzacke Alternative; predstavnici nevladinih organizacija: Matice Bosnjaka Sandzaka, Sandzackog Intelektualnog Kruga, Sandzackog odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda, Bosnjackog nacionalnog zavicajnog kluba "Preporod", Udruzenja zena i majki "Anna", Urban in-a, Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Pazaru i sandzackih studenata Niskog univerziteta, i tom prilikom jednoglasno je usvojena


D E K L A R A C I J A


I
Najostrije osudjujemo paljenje dzamija u Nisu i Beogradu i sve druge napade na vjerske objekte.
Od drzavnih organa trazimo hitno otkrivanje i kaznjavanje organizatora i pocinilaca napada na vjerske objekte, kao i svih drugih zlocina koji su se proteklih godina desili, kako se zlo ne bi ponavljalo.
Najostrije osudjujemo nasilje na Kosovu, ne prihvatajuci retoriku nekih predstavnika vlasti u Beogradu kojom se pokusava opravdati akt nasilja prema dzamijama u Nisu i Beogradu.

II
Izrazavamo duboku zabrinutost i strepnju povodom obnavljanja govora mrznje u javnim nastupima, stampi i elektronskim medijima.
Nedopustiva je antiislamska kampanja kojom se, narocito u posljednje vrijeme, zeli izjednaciti islam i terorizam, iznoseci kriva tumacenja islama kojim se on tezi prikazati kao prijetnja savremenom svijetu. U takvoj klimi, pripadnici bosnjacke nacionalnosti i islamske vjere osjecaju zebnju i zabrinutost za svoj opstanak i ocuvanje sopstvenog identiteta.

III
Bosnjaci Sandzaka i cijele Drzavne zajednice Srbije i Crne Gore nisu nikada bili, niti ce biti destabilizirajuci cinilac i u skladu sa medjunarodnim normama, Ustavom i drugim propisima, nastoje demokratskim sredstvima ostvarivati svoja prava i kao takvi su konstruktivan faktor na putu demokratizacije i evropskih integracija.


IV
Isticemo da je duznost najvisih organa Drzavne zajednice Srbije i Crne Gore i njenih cinilaca da javno garantuju sigurnost zivota, imovine, nacionalni, vjerski i kulturni identitet i subjektivitet Bosnjaka.
V
Od nadleznih drzavnih organa trazimo da javni radio-difuzni servis ucine dostupnim za ravnopravno informisanje o Bosnjacima i Sandzaku.

VI
Od predstavnika medjunarodnih institucija ocekujemo da realnije sagledaju stanje pripadnika Islamske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori i daju svoj doprinos u smirivanju situacije i rjesavanju postojecih problema.
VII
Od poslanika bosnjacke nacionalnosti, bez obzira na kojoj su listi izabrani, zahtijevamo da na Skupstini Drzavne zajednice Srbije i Crne Gore, Skupstini Republike Srbije i Skupstini Republike Crne Gore pokrenu inicijativu za donosenje zakonskih i drugih propisa kojima ce se garantovati ova prava.

VIII
Ocekujemo od svih politickih i drugih subjekata na prostoru Sandzaka da medjusobne razlike podrede sprovodjenju ove Deklaracije.

IX
Od Islamske zajednice trazimo da osnuje poseban fond i pokrene siroku akciju prikupljanja sredstava za obnovu spaljenih dzamija.

X
Podrzavamo aktivnosti i mjere koje su poduzele nacionalne institucije, politicke stranke, nevladine organizacije i drugi organi i institucije u Sandzaku u cilju prevazilazenja nastale situacije.

XI
Osjecamo ponos i zadovoljstvo sto su gra|ani Sandzaka dostojanstveno i prisebno reagovali na akte nasilja i pokazali visok stepen civilizacijske svijesti i stalnu spremnost na zajednicki zivot i toleranciju.

XII
Ova Deklaracija ce biti dostavljena:
- predsjedniku Drzavne zajednice Srbije i Crne Gore,
- Savjetu ministara Drzavne zajednice Srbije i Crne Gore,
- predsjedniku Skupstine Drzavne zajednice Srbije i Crne Gore,
- predsjedniku Skupstine Republike Srbije i vrsiocu duznosti predsjednika Republike Srbije,
- predsjedniku Republike Crne Gore,
- predsjedniku Skupstine Republike Crne Gore,
- predsjedniku Vlade Republike Srbije i predsjedniku Vlade Republike Crne Gore,
- Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Komisiji Savjeta Evrope, Evropskom sudu za ljudska prava,
- ambasadama zemalja stalnih clanica Savjeta bezbjednosti, clanica Evropske unije, clanica Organizacije islamske konferencije,
- nevladinim organizacijama koje se bave ljudskim pravima,
- Srpskoj pravoslavnoj crkvi i
- parlamentarnim politickim partijima.
Jede Wahrheit braucht einen Mutigen der sie ausspricht!

Time_Out|

Zlatna sredina

(10)

 • »Time_Out|« je muško
 • »Time_Out|« je zabranjen

Postovi: 195

Datum registracije: 08.01.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

2

Četvrtak, 25. Mart 2004

Elhamdulillah!

Cudi me da nema komentara! Sta misle Srbi o ovome?
A oni koji vjeruju i cine dobra djela - oni su, zbilja, najbolja stvorenja (Al Beyyina - Dokaz jasni, 7)

Sandzacki_sin

Zlatna sredina

(10)

 • »Sandzacki_sin« je muško

Postovi: 579

Datum registracije: 20.03.2004

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Četvrtak, 25. Mart 2004

Citirano

Orginalno od Time_Out|
Elhamdulillah!

Cudi me da nema komentara! Sta misle Srbi o ovome?


Esselamu alejkum.

Mene još više čudi što nema zvaničnih komentara i komentara medija.
[SIZE=3]Istina koja oslobađa je najčešće ona istina koju ljudi ne žele da čuju.[/SIZE]

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

4

Četvrtak, 25. Mart 2004

Citirano

BOŠNJAČKI PREDSTAVNICI OSUDILI PALJENJE DŽAMIJA | 14:21 -> 16:00 | Izvor: B92

Novi Pazar -- Predstavnici bošnjačkih institucija, partija i nevladinih organizacija potpisali su zajedničku deklaraciju kojom su osudili paljenje džamija u Beogradu i Nišu, napade na sve druge verske objekte i najoštrije osudili nasilje na Kosovu, iz Novog Pazara prenosi za B92 Amela Bajrović. U deklaraciji je izražena zabrinutost povodom obnavljanja govora mržnje u javnim nastupima i medijima i, "kao nedopustiva", ocenjuje se antiislamska kampanja, kojom se želi izjednačiti islam i terorizam. "Bošnjaci Sandžaka i cijele Državne zajednice nisu nikada bili, niti će biti destabilizirajući činilac i konstruktivan su faktor na putu demokratizacije i evropskih integracija", navodi se u deklaraciji.

Sandžački muftija Muamer Zukorlić, objašnjavajući delove deklaracije, rekao je da je dužnost najviših državnih organa da javno garantuju sigurnost života, imovine, nacionalni, verski i kulturni identitet Bošnjaka. "Da li su naši životi ovde sigurni, da li je naša imovina ovde sigurna i da li mi možemo osnovati sopstveni vjerski, nacionalni i kulturni identitet, da li zato imamo garancije od države? Ako džamija u glavnom gradu države gori na očigled dva miliona njenih građana, na očigled svih centralnih institucija, policije koja se nije snašla ili nije htjela da se snađe, onda se stvari ne mogu smatrati nimalo normalnim", rekao je Zukorlić.

Deklaracijom se očekuje od poslanika bošnjačke nacionalnosti da pokreni inicijative za donošenje zakonskih i drugih propisa kojima će se garantovati ova prava.

Mene ništa više ne čudi
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

5

Četvrtak, 25. Mart 2004

Po mojoj proceni a mislim da ce se i jedna velika vecina sloziti samnom. Trenutne srpske vlasti ce pokusati da precutno podrze ovaj dogadjaj. Nece se oglasiti samo ako mi kao bosnjaci ne podignemo glas u svijetu i ne pokazemo ugrozenost i nesigurnost koja nam je tu pored nas.
Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

SaNdZak

Zlatna sredina

(23)

 • »SaNdZak« je muško
 • »SaNdZak« je autor ove teme

Postovi: 537

Datum registracije: 01.11.2002

Lokacija: Pesterska visoravan/Sandzak

 • Poruku poslati

6

Petak, 26. Mart 2004

Es selamu alejkum

Kao sto svi civilizovani narodi imaju svoj narodni program, tako i mi Bosnjaci Sandzaka trebamo imati jedan narodni program, kojim ce biti definisan minimum nasih interesa i nasih ciljeva koje trebamo ostvariti u narednih 50 godina.

Islamska zajednica sandzaka, politicke partije, kulturne institucije, nevladine organizacije i obrazovne institucije trebaju ucestvovati u izradi ovog programa.

Islamska zajednica Sandzaka treba da bude koordinator ostavrivanju narodnog programa kao institucija koja je garancija i cuvar naseg vjerskog, nacionalnog i kulturnog te bioloskog opstanka u Sandzaku.

Bosnjacko nacionalno vijece bi kao politicka institucija trebalo da bude mjesto gdje bi sve znacajniji organizovani oblici imali svoje predstavnike, srazmjerno njihovoj jacini i autoritetu medju narodom.

Ove dvije institucije uz siroku podrsku intelekualnih resursa Sandzackih bosnjaka iz citavog svijeta trebaju izraditi narodni program koji ce sadrzati paket politickih, ekonomskih, kulturnih, obrazovnih rjesenja.

Ja dozivlajavam Deklaraciju kao prvi korak u ovom pravcu.

Da cujemo Vasa misljenja i prijedloge!P.S. Samo da napomenem da nas narodni program ne bi trebao da sadrzi nikakva nacrtenija, gorske vijence, homogenizaciju teritorija i momarandume, vec jedan recept za bolju i zdraviju buducnost svih gradjana u Sandzaku i citavom regionu.
Jede Wahrheit braucht einen Mutigen der sie ausspricht!

Social bookmarks