Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Mono

Zlatna sredina

(10)

  • »Mono« je autor ove teme

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

  • Poruku poslati

1

Subota, 29. Novembar 2008

DESET NOĆI ZUL HIDŽETA !

DESET NOĆI ZUL HIDŽETA !Piše: Hamza SUBAŠIĆ


Pred nama su deset dana i noći zul hidžeta kojima se Allah zaklinje, a ono čime se Allah zaklinje za vjernika je od izuzetne važnosti. Nakon lijepih ramazanskih trenutaka i osnaženog imana u njima, ponovo nas Allah obasipa svojom milošću i ukazuje nove prilike da steknemo nove impulse imana, da ga ojačamo, da se približimo svome Stvoritelju i opet izbijelimo naše životne sahife. Dolaze dakle, ponovo novi dani hajra i berićeta u kojima je dobro djelo vrijednije nego u bilo kom drugom vremenskom periodu. El-Buhari i ostali bilježe hadis od Abdullaha b. Abbasa da je Resul, s.a.v.s, rekao:»Nema dana u kojima je dobro djelo tako drago Allahu kao što su ovih deset dana.

Neko je upitao:»Allahov poslaniče, čak ni borba na Allahovome putu»?! Poslanik, s.a.v.s, odgovori:»Čak ni borba na Allahovome putu, osim da čovjek krene sobom lično i sa svojim imetkom i da ništa od toga ne vrati»!

Sei'd b. Džebir bi, kad bi nastupili ovi dani, imao običaj reći:»Ne gasite svjetiljke u ovih deset noći»!
Neki pobožnjaci iz čestitih generacija bi poslije velikog umora i kad bi ih savladao drijem, sebi govorili:»Osaburi, jer tako mi Allaha, poslije smrti ćeš imati dosta vremena za spavanje. Kako možeš spavati u ovim noćima, u kojima su djela tako vrijedna i berićetna»!?

Prenosi se da je neka žena došla Poslaniku, s, a, v, s, i rekla:»Allahov poslaniče, moj muž je otišao u borbu, dok je bio kod kuće sa njim sam obavljala namaz i slijedila ga u svim dobrim djelima, pa te molim da mi kažeš šta da činim što bi po vrijednosti bilo ravno njegovim djelima dok se ne vrati».
Poslanik, s.a.v.s, joj odgovori:»Jesi li u stanju neprekidno biti na kijamu, svaki dan postiti i Allaha neprestano spominjati dok se on ne vrati»? Ona mu odgovori:»Allahov poslaniče, ja to zaista nisam u stanju»! Poslanik, s.a.v.s, joj na to reče:»Tako mi Allaha, i kad bi bila u stanju, ne bi postigla ni desetinu njegova djela»! (Bilježi ga Ahmed, a Albani ga smatra ispravnim).

Dakle, ovih dest dana zul hidžeta su Allahovi posebni mubarek trenuci na zemlji. Poslanik, s.a.v.s, kaže:»Vaš Gospodar ima svoje posebne trenutke u vremenu koje vam je dao, pa ih nastojte koristiti, jer ko se od vas nađe u takvom trenutku, može biti zauvijek sačuvan od teškoća i neprijatnosti»! (Es-Sujuti u ed-Derri el-menthuru od Enesa).

Kakva je djela najbolje činiti u ovim danima ?


Učenje Kur'ana.
Učenje Allahovih ajeta, njihovo isčitavanje, ponavljanje i memorisanje je najveći vid ibadeta, posebno u ovim danima. Jedan harf – deset sevaba! Razmišljanje, proučavanje, analiza, poučavanje drugih Kur'anu zavrijeđuje veliku nagradu. Porodična sofra Kur'ana je nešto što nije teško uspostaviti! Probajmo!
Namaz.
Pored redovnih fard namaza obavljanje namskih nafila je vrlo važno, jer se nafila namazima najbolje približavamo Allahu. Posebno je vrijedan noćni namaz, jer Allah svake noći, poslije prve trećine, silazi na dunjalučko nebo i govori:»Ja sam vladar, Ja sam gospodar! Ko Me to moli pa da mu se odazovem, kome šta treba da mu dadnem, ko od Mene traži oprosta pa da mu oprostim» i tako sve dok zora ne svane.
Lijepo je takođe mnogo i dugo činiti sedždu, jer je Resul, s.a.v.s, rekao:»Čini puno sedždu, jer nećeš učiniti ni jednu sedždu Allahu, a da te On neće uzdići na veću deredžu i izbrisati ti jedan grijeh»! (Muslim).

Dobrovoljni post je jedno od najvećih dobrih djela. Prenosi se da je jedna od žena Poslanika, s.a.v.s, rekla:»Poslanik, s.a.v.s, bi postio devet dana zul hidžeta, deseti dan muharrema i po tri dana svakog mjeseca». (Ahmed, Ebu Dawud i en-Nesai). Post je vrijedan po tome što ga Allah posebno nagrađuje, kako je rekao u hadisi kudsiju:» Svako djelo čovjeka pripada njemu osim posta, post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem»! Post je djelo u koje se ne može natruniti licemjerstvo. Za post na dan Arefata Resul, s.a.v.s, je rekao:»Allah zbog njega čisti grijehe u godini prije i godini poslije Arefata»! (Muslim).

Sadaka.
Pomoći nekoga ko je u nevolji inače, a posebno u danima hajra, zavrijeđuje posebnu nagradu kod Allaha. Allah iskreno materijalno pomaganje ugroženih mnogostruko nagrađuje. Zato se kaže u Kur'anu:»Onima koji od svog imetka dijele noću i danju, tajno i javno pripada posebna nagrada kod njihova Gospodara, za njih nema straha i oni neće ni za čim tugovati». Allah takođe kaže:»Vjerujte u Allaha i Njegova poslanika i dijelite od onoga u čemu vas je svoji namjesnicima učinio. Onima koji od vas vjeruju i dijele pripada velika nagrada»! Poslanik, s.a.v.s, kaže:»Ko podijeli pregršt datula na halal stečen način, a Allahu se uzdiže samo halal, to Allah prihvata u svoju desnu ruku, pa ga razvija i uvećava sve dok ne postane kao brdo»! (Muttefekun alejhi).

Zikr, Tehlil, tekbir i tahmid.
Poslanik, s.a.v.s, kaže:»Nema dana u kojima je Allahu dobro djelo tako drago kao u ovih deset dana, zato mnogo izgovarajte la ilahe illallah, Allahu ekber, zahvaljujte Allahu i hvalite ga»! (Ahmed).

Islamski način življenja.
Najbolji ibadet kojim se insan može približiti Allahu je lijepo ponašanje sa svima onima koji nas okružuju. To je ustvari rezultat naših ibadeta Allahu, kao što su namaz, post, sadaka i sl. Lijepa riječ, djelo, gest ili pak osmjeh je sunnet Poslanika, s.a.v.s. Abdullah b. Amr prenosi da naš uzor, s.a.v.s, nikad nije bio vulgaran i sebičan. «Najbolji od vas je onaj koji je najboljeg ponašanja»! (Buhari). Nije problem obaviti namaz u mesdžidu, ali je problem poslije tog namaza doći namršten i mrzovoljan svojoj čeljadi. Problem je ne znati s njima popričati, našaliti se. Noćni namaz je dobro djelo, ali ta nafila dolazi poslije obavljenih osnovnih dužnosti prema svojoj čeljadi. Osmijeh je ključ za ljudska srca i ne samo to, već je to «sadaka»! (el-Albani). Posebno u ovim danima nagrada je velika za svaku radost unešenu u ljudsko srce, svaku dozu optimizma, svaku lijepu riječ, za svaki koristan savjet, svaku ljubaznost, nježnost!

Dosljednost na poslu!
Tamo gdje nam je Allah propisao halal opskrbu takođe imamo priliku steći veliku nagradu, jer Allah voli principijelnost i dosljednost u sticanju opskrbe. Allah kaže:»Reci, vi radite, a Allah će vidjeti vaša djela, njegov Resul, a i vjernici, a onda ćete se vratiti Onome koji zna i nevidljivo i vidljivo, pa će vas obavjestiti o onome što ste radili».
Poslanik, s.a.v.s, kaže:»Allah voli onoga od vas koji kad radi neki posao, radi ga na najbolji način»! (Niz ispravnih od el-Albanija).
Dobrih djela je napretek. Teško ih je i nabrojati. Na insanu je da čini ono što zasigurno može. Najgora stvar je da ostane nemaran u ovim danima i noćima i da se ponaša stihijski i spontano, a vrijeme teče ka svome edželu!

www.sadrvan.com

http://www.islambosna.ba/index.php/Islam…-nazif-horozovi


http://rijaset.ba/index.php?option=com_c…akovi&Itemid=99

kralj sevdaha

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 230

Datum registracije: 23.05.2007

Lokacija: NP

  • Poruku poslati

2

Nedjelja, 30. Novembar 2008

kad su tacno ti dani...koji je to datum?
NA VRHU UVIJEK IMA MJESTA,AKO SE KRENE SA DNA...

Mono

Zlatna sredina

(10)

  • »Mono« je autor ove teme

Postovi: 261

Datum registracije: 19.03.2007

Lokacija: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000235183433&sk=info

  • Poruku poslati

3

Nedjelja, 30. Novembar 2008

Pocelo je u subotu i traje do Bajrama

Social bookmarks