Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

maleccka

Zlatna sredina

(10)

 • »maleccka« je žensko

Postovi: 374

Datum registracije: 24.07.2002

Lokacija: e to ni ja ne znam

 • Poruku poslati

221

Utorak, 01. April 2003

1.april

1778. - Oliver Polok, biznismen iz Nju Orleansa, kreira znak za dolar - $.

1864. - Rođena je srpska glumica Zorka Todosić, članica beogradskog Narodnog pozorišta od 1886. do 1913. godine, umjetnica izuzetnog talenta i velike sugestivnosti. Ostvarila je niz karakternih, komičnih i dramskih uloga, nosila cio operetski repertoar i igrala glavne uloge u komadima s pjevanjem.

1876. - Održana je prva zvanična utakmica Nacionalne bejzbol lige između Bostona i Filadelfije.

1889. - U Čikagu je prodata prva mašina za pranje sudova.

1905. - Britanski istočnoafrički protektorat postaje kolonija Kenija.

1924. - Rođen je Miodrag Petrović Čkalja, popularni filmski i pozorišni komičar. Sa uspjehom je tumačio likove domaće i strane komediografije lakog žanra, bio junak radio-televizijskih skečeva i komedija. Igrao je i u filmovima: 'Put oko svijeta', 'Zajednički stan'...

1939. - SAD priznaju vladu generala Franka, poslije završetka Španskog građanskog rata.

1946. - U prvoj velikoj radnoj akciji omladine Jugoslavije poslije oslobođenja zemlje od nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, počela je izgradnja pruge Brčko-Banovići. Prugu dugu 90 kilometara izgradilo je 60.000 mladih iz svih krajeva zemlje 7. novembra 1946.

1970. - U Beogradu je iz zgrade 'Borbe' počelo emitovanje radija 'Studio B'.

1973. - Džon Lenon i Joko Ono formiraju novu državu bez granica i zakona, pod imenom Nutopija, čije je nacionalno obilježje tišina.

1979. - Iran proklamuje Islamsku republiku nakon smrti šaha.

1982. - SAD zvanično predaju zonu kanala Panami.

1991. - Zvanično je raspušten Varšavski pakt.

1999. - Avioni NATO-a su devetog dana napada na Jugoslaviju srušili prvi most - Varadinski most preko Dunava u Novom Sadu. Bilo je to drugo rušenje Varadinskog mosta - u Drugom svjetskom ratu srušili su ga Njemci, poslije čega je bio obnovljen.


[SIZE=1]...Moj stari kofer opet miriše na sive ceste...[/SIZE]

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

222

Četvrtak, 03. April 2003

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 3. APRIL


1512. Turski sultan Bajazit II abdicirao u korist sina Selima I.

1682. Umro španski slikar Bartolomeo Esteban Muriljo , jedan od najznačajnijih predstavnika visokog baroka u slikarstvu.

1897. U Beču umro nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams , autor brojnih simfonija, klavirskih koncerata, horskih i solo pesama.

1915. U Valjevu umrla srpska slikarka Nadežda Petrovic , profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Smatra se začetnikom modernog srpskog slikarstva.

1922. Josif Visarionovic Staljin izabran za generalnog sekretara Komunističke partije Rusije.

1930. Ras Tafari postao car Haile Selasije I od Abisinije.

1936. Pogubljen Bruno Hauptman, otmičar i ubica sina američkog pilota Čarlsa Lindberga, koji je prvi sam preleteo Atlantski okean. Taj događaj bio povod da SAD donesu Zakon o otmici kojim je za kidnapovanje uvedena smrtna kazna.

1941. Mađarski premijer Pal Teleki izvršio samoubistvo dan pošto je usvojen nemačko-mađarski plan za napad na Jugoslaviju. Teleki bio član delegacije koja je 12. decembra 1940. u Beogradu potpisala Ugovor o večnom prijateljstvu i miru Jugoslavije i Mađarske. Mađarska s Nemačkom 6. aprila 1941. napala Jugoslaviju.

1948. Predsednik SAD Hari Truman potpisao "Maršalov plan" ekonomske pomoći posleratnoj Evropi.

1975. Ruski velemajstor Anatolij Karpov postao svetski prvak u šahu, pošto je dotadašnji prvak američki velemajstor Bobi Fišer odbio da brani titulu.

1979. U Pakistanu pogubljen bivši predsednik Vlade Zulfikar Ali Buto , zbačen sa vlasti vojnim udarom 1977.

1991. U Švajacarskoj umro engleski pisac Grejem Grin.

1995. Najmanje 150 pripadnika plemena Hutu, mahom žena i dece, masakrirano u jednom selu na severoistoku Burundija.

1999. U napadu NATO, u Beogradu pogođene zgrade republičkog i Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova. U Novom Sadu srušen drugi most na Dunavu.

2000. Pripadnici SFOR uhapsili na Palama jednog od ratnih lidera i funkcionera bosanskih Srba Momčila Krajišnika i predali ga Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

maleccka

Zlatna sredina

(10)

 • »maleccka« je žensko

Postovi: 374

Datum registracije: 24.07.2002

Lokacija: e to ni ja ne znam

 • Poruku poslati

223

Petak, 04. April 2003

4.april

1860. - Rođen je srpski pisac Vojislav Ilić, osnivač moderne srpske lirike i tvorac verističkog izraza u srpskoj poeziji. Njegova lirika, obilježena misaonim skepticizmom, označila je raskid s romantičarskom poezijom. Pisao je elegične pjesme u kojima preovlađuju motivi prošlosti i samoće ('Zimska idila', 'Jesen', 'Ja ništa više ne vjerujem', 'Tamara', 'Istok'). Radio je kao korektor Državne štamparije u Beogradu, pisar Ministarstva unutrašnjih poslova, učitelj u Turn Severinu i diplomatski činovnik u Prištini i Solunu. Za života su mu objavljene dvije zbirke pjesama, a posthumno su priređena njegova sabrana djela.

1887. - Izabrana prva žena gradonačelnik - Suzana Medora Salter - u gradu Argonija u SAD-u.

1905. - Zemljotres u Kangri u Indiji u kojem je poginulo 370.000 ljudi.

1912. - Republika Kina proklamovala vlast nad Tibetom.

1932. - Izolovan vitamin C na Univerzitetu u Pitsburgu od strane K.K. Kinga.

1936. - Prvog dana generalnog štrajka studenata Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Subotice protiv fašizacije zemlje i vlade Milana Stojadinovića - policija je na Medicinskom fakultetu u Beogradu ubila studenta prava Žarka Marinovića. U znak sjećanja na taj događaj, 4. april se obilježava kao Dan studenata Beogradskog univerziteta.

1945. - Mađarska se oslobodila nacističke vlasti. Današnji dan u Mađarskoj se slavi kao Dan oslobođenja.

1968. - Izvršen atentat na Martina Lutera Kinga u Memfisu.
[SIZE=1]...Moj stari kofer opet miriše na sive ceste...[/SIZE]

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

224

Subota, 05. April 2003

DOGODILO SE 5.APRILA

1242 - U bici na zaleđenom Čudskom jezeru, Rusi su pod komandom kneza Aleksandra Nevskog potukli nemačke i holandske ritere, sprečivši ih da okupiraju severozapadne oblasti Rusije.

1588 - Roden je engleski filozof Tomas Hobs . Ideje o coveku kao slobodnom pojedincu i državi kao tvorevini nastaloj na osnovu ugovora pojedinaca, a koja zarad zaštite pojedincevog života i slobode ima apsolutnu vlast nad njime, izneo je u svome najpoznatijem delu Levijatan.

1724 - U Veneciji je rođen Đovani Đakopo Kazanova . Tokom burnog života bio je učenik verske škole, sekretar kardinala, venecijanski pomorski oficir, opat, kockar, alhemičar, violinista, špijun, bibliotekar, a u istoriju je ušao kao neumorni ljubavnik.

1794 - Giljotiniran je francuski revolucionar Žorž Danton, vođa radikalne grupe montanjara, protivnika monarhije u francuskoj revoluciji. Protivio se revolucionarnom teroru, zbog čega je došao u sukob s vođom jakobinaca Robespjerom, koji ga je optužio za izdaju i poslao na giljotinu.

1818 - U bici kod Maipua čileanske i argentinske trupe su porazile špansku vojsku, čime je obezbeđena nezavisnost Čilea.

1887 - Kralj Milan Obrenović naimenovao je prvih 16 članova Srpske kraljevske akademije koja je osnovana 1. novembra 1886. Prvi predsednik bio je Josif Pančić, a sekretar Jovan Žujović. Od 1888. akademici su sami birali stalne i dopisne članove.

1896 - Na olimpijskom stadionu u Atini otvorene su prve Olimpijske igre moderne epohe. Olimpijada je trajala 10 dana, učestvovala su 484 takmičara, samo muškarci. Žene se na olimpijadama takmiče od 1900. Od 1924. uvedene su i zimske olimpijske igre. Organizator igara i prvi predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta bio je Francuz Pjer de Kuberten (Pierre de Coubertin).

1908 - Rođen je austrijski dirigent Herbert fon Karajan , jedan od najvećih dirigenata 20. veka. Bio je dirigent Berlinske filharmonije i Bečke državne opere.

1945 - Predsednik privremene vlade Jugoslavije Josip Broz Tito potpisao je u Moskvi ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći i posleratnoj saradnji bivšeg SSSR-a i Jugoslavije.

1951 - Sud u Njujorku osudio je na smrt Džulijusa i Etel Rozenberg zbog navodne atomske špijunaže u korist bivšeg SSSR-a. Najnovija istraživanja su potvrdila da Etel Rozenberg nije bila špijun.

1955 - Britanski premijer Vinston Čerčil podneo je ostavku, okončavši dugu političku karijeru koja je, uz uspone i padove trajala od početka 20. veka. Na položaju premijera i lidera Konzervativne stranke nasledio ga je šef diplomatije Entoni Idn.

1958 - U Beogradu je umrla srpska književnica Isidora Sekulic , čije je delo imalo značajan uticaj na razvoj moderne srpske književne kritike i esejistike.

1975 - U Tajpehu, glavnom gradu Tajvana, umro je kineski general i političar Čang Kaj Šek. Poražen od snaga Mao Cetunga, Čang se 1949. povukao sa ostatkom svojih trupa na Tajvan (Formozu), gde je proglasio Republiku Kinu kojom je vladao do smrti.

1989 - Poljska vlada je legalizovala opozicioni radnički sindikat "Solidarnost". Osnovana 1980. kao nezavisni sindikat, "Solidarnost" je ubrzo prerasla u masovni društveno-politički pokret sa oko 10 miliona sledbenika.

1992 - Građani Sarajeva, u želji da spreče dalje nacionalne sukobe, opkolili su zgradu Skupštine BiH, zahtevajući da se obrazuje vlada nacionalnog spasa. Na njih su pucali snajperisti iz obližnjih solitera. Pogunulo je osam, a povređeno 50 demonstranata.

1997 - Umro je američki pisac Alen Ginzberg . Njegova zbirka poezije "Urlik i druge pesme" (1956) smatra se najznačajnijim delom bitničkog pokreta pedesetih godina 20. veka.


maleccka

Zlatna sredina

(10)

 • »maleccka« je žensko

Postovi: 374

Datum registracije: 24.07.2002

Lokacija: e to ni ja ne znam

 • Poruku poslati

225

Nedjelja, 06. April 2003

6.april

648. p.n.e. - Prva bilješka o pomračenju Sunca koju su načinili stari Grci.

1896. - Počele prve savremene Olimpijske igre u Atini na kojima je učestvovalo 484 takmičara.

1906. - Prvi crtani film zaštićen je autorskim pravom.

1909. - Robert Piri i Metju Henson prvi stigli do Severnog pola.

1917. - SAD objavljuju rat Njemačkoj i ulaze u Prvi svetski rat.

1924. - Četiri aviona polijeću iz Sijetla na prvi uspješan put oko svijeta avionom.

1941. - Nacistička Njemačka je u Drugom svjetskom ratu bez objave rata napala Jugoslaviju. Beograd je u 6.30h napalo 234 bombardera i 120 lovaca. Većina žitelja Beograda zatečena je na spavanju, jer je bila nedjelja. U bombardovanju koje je nastavljeno i u naredna dva dana poginulo je oko 2.500 ljudi. Uništeno je više stotina zgrada, među kojima je bilo i zdanje Narodne biblioteke Srbije - ustanove osnovane 1832. - sa oko 300.000 knjiga, uključujući srednjovekovne spise neprocjenjive kulturne vrijednosti.

1973. - U Beogradu je otvorena nova zgrada Narodne biblioteke Srbije. Stara zgrada izgorjela je do temelja u požaru 1941. godine.[SIZE=1]...Moj stari kofer opet miriše na sive ceste...[/SIZE]

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

226

Ponedjeljak, 07. April 2003

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 7. APRIL


1348. Češki kralj Karlo IV osnovao Univerzitet u Pragu , prvi univerzitet u centralnoj Evropi.

1614. Umro španski slikar El Greko , rođen na Kritu 1540. kao Dominikos Teotokopulos. Tvorac jednog od najoriginalnijih slikarskih opusa u istoriji evropskog slikarstva, bio zaboravljen i ponovo otkriven krajem XIX veka.

1770. Rođen engleski romantičarski pesnik Vilijam Vodsvort . Najznačajnije njegovo delo su "Lirske balade", knjiga koja je označila početak romantizma u engleskoj književnosti.

1929. Beogradska radio-stanica prvi put direktno prenosila jednu fudbalsku utakmicu, prvenstveni susret BSK i "Jugoslavije". Reporter bio Rade Stoilović.

1943. U mestu Geri u SAD umro srpski pesnik, esejist i putopisac Jovan Dučić . Njegovo delo predstavlja vrhunac srpske lirike u dve prve dekade XX veka. Bio u diplomatskoj službi Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije. Od 1941. živeo u SAD, a njegovi posmrtni ostaci preneti u rodno mesto Trebinje u oktobru 2000.

1943. U laboratoriji u Bazelu, u Švajcarskoj, prvi put proizvedena droga LSD .

1945. Američki avioni u Drugom svetskom ratu potopili najveći japanski ratni brod "Jamato".

1947. Umro američki automobilski magnat Henri Ford . Prve "benzinske kočije" konstruisao 1896, a 1899. počeo proizvodnju automobila. Prvi uveo serijsku proizvodnju, a 1908. stvorio "model T", prvi "narodni automobil".

1948. Osnovana Svetska zdravstvena organizacija. Statut Organizacije potpisalo 26 zemalja, a 7. april proglašen za Svetski dan zdravlja .

1955. Umrla američka filmska glumica Teda Bara, prvi "vamp" u istoriji kinematografije.


1975. U Zagrebu umro hrvatski slikar i grafičar Krsto Hegedušic . Bio inicijator i jedan od osnivača umetničke grupe "Zemlja", osnivač slikarske škole "naivaca" u Hlebinama.

1990. Feribot "Skandinavska zvezda" zahvaćen plamenom tokom krstarenja u Severnom moru između Norveške i Danske. U nesreći poginulo 158 ljudi.

1992. Dan pošto je EEZ priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine bosanski Srbi proglasili, u Banjaluci, nezavisnost Republike Srpske, a predstavnici bosanskih Srba u Predsedništvu BiH Biljana Plavšić i Nikola Koljević dali ostavke.


hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

227

Utorak, 08. April 2003

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 8. APRIL


1513. Španski istraživač Huan Ponse de Leon, tragajući za mitskim "izvorom mladosti", otkrio Floridu i proglasio je posedom Španije. 1845. Florida postala jedna od saveznih država SAD.

1810. Rođen nemački kompozitor Robert Šuman , jedan od glavnih predstavnika muzičkog romantizma.

1893. U Kanadi rođena glumica Meri Pikford , zvezda nemog filma. S Čarlijem Čaplinom, Daglasom Ferbanksom i Dejvidom Grifitom 1919. osnovala filmsku kompaniju "Junajted artist korporejšn".

1905. U Đakovu umro biskup i političar Josip Juraj Štrosmajer . Osnivač i pokrovitelj Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti i osnivač Zagrebačkog sveučilišta.

1913. U Pekingu počeo da zaseda prvi kineski parlament.

1950. U Londonu umro Vaslav Nižinski , legendarni ruski baletski igrač.

1953. Britanske vlasti optužile Džomo Kenijatu da je umešan u aktivnosti tajne organizacije Mau Mau i osudile ga na 7 godina zatvora. Po ostvarenju državne samostalnosti 1963. Kenijata bio premijer i ministrar inostranih poslova, a potom predsednik Kenije od 1964.

1971. U Londonu održan Prvi svetski kongres Roma na kom je verifikovan naziv pripadnika tog naroda, Romi. Odlukom UN 8. april proglašen za Svetski dan Roma.

1973. Umro španski slikar i vajar i jedan od najznačajnijih predstavnika kubizma Pablo Pikaso .

1984. Umro ruski fizičar Pjotr Kapica , jedan od najznačajnijih fizičara XX veka, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1978.

1992. Posle genetskog testa otiska prstiju, nemački i izraelski izvori saopštili da je izvesno da je ratni zločinac iz Drugog svetskog rata Jozef Mengele umro u Brazilu 1979.

1992. Palestinski lider Jaser Arafat pronađen živ u Libijskoj pustinji 12 sati posle avionske nesreće u kojoj su poginula tri njegova saputnika.

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

228

Srijeda, 09. April 2003

DOGODILO SE 9. APRILA


1553. Umro je francuski književnik Fransoa Rable , jedna od najistaknutijih ličnosti francuske renesanse. Njegov satirični roman "Gargantua i Pantagruel" ubraja se među najznačajnija renesansna dela.

1626. Umro je engleski državnik, pisac i filozof Frensis Bekon . U vreme vladavine kralja DŽejmsa I Stjuarta bio je lord kancelar od 1618. do 1621. ("Eseji ili saveti etički i politički"). Njegov "Novi organon" snažno je uticao na formiranje novovekovne eksperimentalne nauke.

1821. U Parizu je rođen jedan od najvećih francuskih pesnika 19. veka Šarl Bodler . Njegovu zbirku pesama "Cveće zla" mnogi književni kritičari smatraju najvećim lirskim delom 19. veka.

1865. Završen je četvorogodišnji građanski rat u SAD nakon što se general konfederalnih snaga Robert Li predao komandantu armije Unije Julisizu Grantu. U ratu je poginulo više od 600.000 ljudi.

1926. Rođen je Hju Hefner , američki publicista, izdavač magazina "Plejboj" koji je pokrenuo u decembru 1953. sa tada nepoznatom Merlin Monro nagom na naslovnoj strani.

1928. U Turskoj, nakon reformi Kemala Ataturka, islam je prestao da bude državna religija.

1940. Nemačke trupe napale su Dansku i Norvešku u Drugom svetskom rat.

1948. Jevrejska milicija napala je arapski grad Deir Jasin na području današnjeg Izraela. Ubijeno je 100 Arapa, a ostali su prisiljeni da napuste grad.

1959. Umro je američki arhitekta Frenk Lojd Rajt , jedan od tvoraca moderne funkcionalne arhitekture. Prvi je u SAD upotrebio armirani beton. Projektovao je Gugenhajmov muzej u Njujorku i hotel "Imperijal" u Tokiju.

1969. Francusko-britanski supersonični putnički avion "Konkord" obavio je prvi let, od Bristola do Ferforda u Engleskoj.

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

229

Četvrtak, 10. April 2003

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 10. APRIL

1585. Umro papa Grgur XIII, poznat po reformi Julijanskog kalendara 1582. Nov kalendar po njemu nazvan Gregorijanski.

1755. Rođen nemački lekar Samuel Haneman, tvorac teorije homeopatije.

1778. Rođen engleski pisac Vilijam Hezlit, jedan od najznačajnijih književnih kritičara XIX veka. Napisao obimnu biografiju Napoleona I Bonaparte i više knjiga o umetnosti.

1813. Umro francuski matematičar i astronom Luj Lagranž. Objavio niz radova iz teorije brojeva, varijacionog računa, teorije parcijalnih jednačina, sferne astronomije.

1847. U Mađarskoj rođen Džozef Pulicer , osnivač fondacije iz koje svake godine u SAD biva dodeljivana "Pulicerova nagrada" za najbolja ostvarenja u novinarstvu, karikaturi i književnosti. Na Univerzitetu "Kolumbija" 1903. osnovao prvu novinarsku školu.

1869. Spajanjem dve železničke pruge, Union Pacifik i Central Pacifik proradila američka transkontinentalna železnica.

1919. Vladine snage iz zasede ubile revolucionarnog meksičkog vodju Emiliana Zapatu.

1921. Sun Jat Sen izabran za predsednika Kine.

1932. Paul fon Hindenburg ponovo izabran za predsednika Nemačke, pobedivši s 19 miliona glasova Adolfa Hitlera koji je dobio 13 miliona glasova. U januaru 1933. poverio Hitleru formiranje Vlade i time formalno predao vlast nacistima.

1938. Na referendumu, organizovanom uz pritisak nacističke Nemačke, 99,75 odsto Austrijanaca izjasnilo se za priključenje Nemačkoj.

1941. U Zagrebu, uz podršku nacističke Nemačke, proglašena Nezavisna Država Hrvatska, na čelu sa ustaškim poglavnikom Antom Pavelićem.

1941. Komunistička partija Jugoslavije donela odluku da komunisti nastave borbu protiv nemačkih okupatora bez obzira na raspad jugoslovenske armije. Sedište Centralnog komiteta partije premešteno iz Zagreba u Beograd.

1944. Sovjetske trupe preuzele, u Drugom svetskom ratu, Odesu od Nemaca.

1953. Švedski političar Dag Hamaršeld postao generalni sekretar Ujedinjenih nacija. Ponovo izabran 1957. Posredovao u više međunarodnih sporova, poginuo 1961. pod nerazjašnjenim okolnostima u avionskoj nesreći putujući u jednu od mirovnih misija u Africi. Posthumno mu dodeljena Nobelova nagrada za mir.

1954. Umro francuski hemičar i industrijalac Ogist Limijer, s bratom Lujem napravio prvu filmsku kameru i fabriku za izradu fotografskog materijala u Lionu. U pariskoj kafani "Gran kafe" braća Limijer 28. decembra 1895. organizovala prvu filmsku predstavu u svetu, prikazani filmovi "Ulazak voza u stanicu" i "Radnici izlaze iz fabrike".

1962. Umro američki filmski reditelj mađarskog porekla Majkl Kertiz, dobitnik "Oskara" za film "Kazablanka".

1963. U severnom Atlantiku u eksploziji američke atomske podmornice "Trešer" poginulo 129 ljudi.

1973. Izraelski komandosi upali su u Bejrut i ubili 3 lidera Palestinske oslobodilačke organizacije, a jednog teško ranili. Premijer Libana Saeb Salam podneo ostavku.

1993. U Južnoj Africi ubijen Kris Hani, lider južnoafričke Komunističke partije. Narednog dana crnci su iz osvete spalili 2 belca.

1994. Avioni NATO bombardovali položaje bosanskih Srba oko Goražda, koje je UN proglasila za "bezbednu zonu". To je bila prva vojna akcija NATO od osnivanja.

2002. Izveštaj o padu Srebrenice otkrio da su holandske mirovne trupe posredno odgovorne za masakr 7.500 muslimana, posle čega su holandska vlada i načelnik Generalštaba holandske vojske podneli ostavke.

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

230

Petak, 11. April 2003

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 11. APRIL

1227. Umro Džingis-kan, mongolski vojskovođa i osnivač mongolske države.

1512. U Raveni poginuo dvadesetdvogodišnji francuski vojskovođa Gaston de Foix, vojvoda od Nemura (Nemours)

1514. Umro Donato Bramante , italijanski arhitekt. Poslednjih 15 godina života proveo radeći za pape Aleksandra VI i Julija II. Njegovo delo imalo presudan uticaj na arhitekturu visoke renesanse.

1755. Rođen Džejms Parkinson , britanski lekar koji je otkrio Parkinsonovu bolest.

1814. Postignut sporazum u Fontenblou prema kom je Napoleon Bonaparta abdicirao i bio prognan na ostrvo Elba. Na prestolu ga zamenio Luj XVIII.

1842. Beogradski trgovci braća German završili gradnju prve srpske lađe "Knez Mihailo". Majstori iz Carigrada počeli gradnju 1840. u Brzoj Palanci na Dunavu.

1945. Američke trupe osvojile, u Drugom svetskom ratu, nemačke gradove Esen i Vajmar i oslobodile koncentracioni logor "Buhenvald".

1948. Počela izgradnja novog beogradskog naselja na levoj obali Save, Novog Beograda.

1961. U Jerusalimu počelo suđenje bivšem funkcioneru nacističke Nemačke Adolfu Ajhmanu za ratne zločine nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu.

1973. Nacistički lider Martin Borman zvanično proglašen mrtvim i skinut sa liste traženih ratnih zločinaca u Nemačkoj.

1977. Umro francuski pisac Žak Prever .

1979. U glavni grad Ugande Kampalu ušle trupe Tanzanije i snage opozicije u egzilu, okončavši osmogodišnju vladavinu diktatora Idija Amin Dade. Idi Amin pobegao u Libiju.

1985. Umro predsednik Albanije Enver Hodža. Kao neprikosnoven komunistički lider bio pristalica staljinističkog kursa.

1997. U Beogradu ubijen zamenik ministra unutrašnjih poslova Srbije, general-pukovnik Radovan Stojčić Badža . Ubistvo nije rasvetjeno.

1999. Indija uspešno isprobala raketu dugog dometa tipa "Agni", sposobnu da nosi i nuklearne projektile.

1999. U Beogradu ubijen novinar Slavko Ćuruvija , vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin". Ubistvo nije razjašnjeno.

2001. Škotska kompanija ""PPL Terapeitiks Pielsi", koja je 1996. stvorila prvog kloniranog sisara, ovcu Doli, saopštila da je stvorila 5 kloniranih prasića.

2002. U sedištu UN u Njujorku zvanično osnovan stalan Međunarodni sud za ratne zločine, pošto je više od 60 zemalja ratifikovalo Rimski sporazum iz 1998. kojim je taj sud uspostavljen.

2002. Bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković izvršio samoubistvo na ulazu u zgradu Skupštine Jugoslavije.

Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

231

Petak, 11. April 2003Dogodilo se na današnji dan - 11. april
1814. - Napoleon Bonaparta je bio prinuđen da abdicira i povuče se na ostrvo Elba, odakle će se ponovo vratiti na presto posle godinu dana izgnanstva.

1945. - Oslobođeni su svi zatočenici nemačkog koncentracionog logora Buhenvald. Za sedam i po godina, koliko je logor postojao, u njemu je ubijeno više od 56.000 ljudi iz 18 evropskih zemalja, uključujući 4.000 Jugoslovena, pretežno Srba. Danas je dan sećanja na žrtve nacističkih koncentracionih logora
1986. - Dodž Morgan je sam oplovio Zemlju, za 150 dana bez prekida.
ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

232

Subota, 12. April 2003

DOGODILO SE 12. APRILA


1204. Krstaši, koji su u Četvrtom krstaškom ratu krenuli u Svetu zemlju da oslobode Hristov grob, zauzeli su Konstantinopolj, pretvorivši ga u centar tzv. Latinskog carstva. Vizantija ga je povratila 1261. Pod tursku vlast pao je 1453. i kao Istanbul bio prestonica Osmanlijskog carstva do 1923.

1654. Irska i Škotska su se ujedinile sa Engleskom.

1684. Umro je Nikolo Amati , najveći majstor među graditeljima violina porodice Amati iz italijanskog grada Kremone.

1861. Napadom snaga Konfederacije (južne države SAD) na tvrđavu Samter u Južnoj Karolini počeo je američki građanski rat.

1913. Roden je americki džez-muzicar Lajonel Hempton. Radio je sa Lujom Amstrongom i Beni Gudmanom. Uveo je vibrafon kao instrument u džez-sastav .

1933. Rođena je španska operska pevačica Monserat Kabalje, jedan od vodećih svetskih soprana u izvođenju Verdija i Donicetija.

1938. Umro je ruski operski pevač Fjodor Ivanovic Šaljapin , najčuveni bas u istoriji opere.

1941. U avionskom udesu u Grčkoj poginuo je srpski istoričar Vladimir Ćorovic , profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske kraljevske akademije.

1941. Nemačke trupe su u Drugom svetskom ratu ušle u Beograd.

1945. Umro je predsednik SAD Frenklin Delano Ruzvelt, koji je od 1932. četiri puta biran za predsednika, kao kandidat Demokratske stranke. Njegovom zaslugom SAD su prevladale ekonomsku krizu tridesetih godina (Nju dil), a u Drugom svetskom ratu napustio je izolacionističku politiku SAD i pridružio se evropskim saveznicima u ratu protiv nacističke Nemačke. Mesto predsednika preuzeo je dotadašnji potpredsednik Hari Truman.

1961. Sovjetski Savez je lansirao prvog čoveka u kosmos. U svemirskom brodu Vostok I kosmonaut Jurij Gagarin načinio je krug oko Zemlje za 108 minuta.

1962. Umro je francuski vajar i slikar ruskog porekla Antoan Pevzner, jedan od najistajnutijih u pokretu ruskih konstruktivista. Pre egzila u Francusku 1923. godine, pripadao je grupi avangardnih ruskih umetnika sa Kazimirom Maljevičem, Vladimirom Tatlinom i Naumom Gaboom.

1966. Bombarderi američke avijacije izveli su prve vazdušne napade na Severni Vijetnam.

1981. Umro je američki bokser Džoe Luis, prvak sveta u teškoj kategoriji rekordnih 12 godina (1937-1949), sa 68 pobeda u 71 meču. Titulu prvaka sveta odbranio je 25 puta.

1987. Dvojica sovjetskih kosmonauta, Aleksandar Lavejkin i Jurij Romanenko, "šetajući" kosmosom uspešno su povezali kosmički modul s orbitalnom stanicom "Mir".

1997. Bivši albanski kralj Leka I vratio se u zemlju posle 58 godina izgnanstva.

1999. U vazdušnim udarima NATO-a na SR Jugoslaviju pogođen je putnički voz na mostu u Grdeličkoj klisuri. Poginulo je 55 putnika, a više desetina ih je ranjeno.

2001. Nakon intervencije američkog predsednika Džordža Buša, Kina je pristala da nakon 11 dana oslobodi 24 člana posade američkog špijunskog aviona.

2002. Jugoslovenski ministar za rad, zdravstvo i socijalnu politiku Miodrag Kovač izvršio je samoubistvo u Madridu, gde je službeno boravio.

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

233

Nedjelja, 13. April 2003

DOGODILO SE 13. APRILA

1519. Rođena je francuska kraljica italijanskog porekla Katarina de Mediči, ćerka gospodara Firence Lorenca II Medičija. Posle smrti muža Anrija II od 1560. vladala je Francuskom kao regentkinja. Po njenom nalogu izvršen je 1572. pokolj više hiljada hugenota (Bartolomejska noć).

1598. Francuski kralj Anri IV potpisao je Nantski edikt, kojim se hugenotima (protestanti) priznaju ista prava kao i katolicima. Nantski edikt, neprijateljski primljen od katolika, ukinuo je Luj XIV 18. oktobra 1685. godine.

1605. Umro je ruski car Boris Godunov. Njegov život inspirisao je Aleksandra Puškina da napiše dramu "Boris Godunov", a Modesta Musorgskog da komponuje istoimenu operu.

1695. Umro je francuski pesnik i basnopisac Žan de Lafonten. Ogledao se u svim književnim rodovima (pesme, novele, romani, komedije, tekstovi za opere), ali je u istoriju književnosti ušao delom "Basne" objavljenim u 12 knjiga. Godine 1684. izabran je za člana Francuske akademije.

1743. Rođen je američki državnik i pravnik Tomas Džeferson osnivač Demokratske stranke, treći predsednik SAD (1801-1809). Jedan je od glavnih autora "Deklaracije o nezavisnosti" koja je usvojena 4. jula 1776. godine. Od Napoleona I kupio je 1803. Luizijanu.

1813. Umro je slavni ruski vojskovođa Mihail Kutuzov. Kao vrhovni komandant ruske vojske zaslužan je za poraz Napoleonovih trupa u Rusiji 1812. Jedan je od glavnih likova u romanu Lava Tolstoja "Rat i mir".

1832. Rođen je srpski slikar Stevan Todorović, član Srpske kraljevske akademije. Izradio je oko 300 portreta savremenika, među kojima Kornelija Stankovića, Đure Daničića, Vladana Đorđevića, kraljice Natalije.

1848. Sicilija je proglasila nezavisnost od Napuljske kraljevine.

1869. U Pančevu je izašao prvi broj nedeljnika "Pančevac". U ovom listu objavljen je prvi prevod na srpski jezik "Komunističkog manifesta". List je više puta zabranjivan i obnavljan.

1885. Rođen je mađarski filozof i književni kritičar Đerđ Lukač. Bio je ministar u vladi Imre Nađa 1956, a posle njegovog pada privremeno je proteran u Rumuniju. Kasnije se povukao iz javnog života.

1892. Rođen je britanski maršal avijacije Artur Haris Bombaš, poznat po taktici "tepih-bombardovanja" koja je u Drugom svetskom ratu primenjena na Keln, Berlin i Drezden.

1898. Marija Kiri Sklodovska otkrila je novi element koji je dobio naziv radijum. Ovim otkrićem postavljeni su temelji nauke o radioaktivnosti.

1906. U Dablinu je rođen irski književnik Samjuel Beket, uz Joneska i Ženea najznačajniji predstavnik "teatra apsurda" ("Čekajući Godoa"). Godine 1969. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

1919. Britanske trupe su u Amrikaru masakrirale oko 380 Indusa, pristalica vođe pokreta za nezavisnost Indije Mahatme Gandija.

1922. Rođen je tanzanijski državnik Džulijus Kambarage Njerere, jedan od lidera pokreta nesvrstanih i jedan od osnivača Organizacije afričkog jedinstva (1963).

1941. Rusija i Japan su potpisale sporazum o neutralnosti u Drugom svetskom ratu.

1945. Sovjetske trupe pod maršalom Fjodorom Tolbuhinom u Drugom svetskom ratu oslobodile su Beč.

1945. Teškim zapaljivim bombama američko vazduhoplovstvo u Drugom svetskom ratu uništilo je veliki deo Tokija.

1963. Rođen je Gari Kasparov, ruski šahista. U 23 godini postao je svetski šampion, najmlađi u istoriji šaha. Titulu je preuzeo od zemljaka Anatolija Karpova.

1964. Američki filmski glumac Sidni Poatje dobio je Oskara za film "Poljski ljiljani", prvi crnac koji je dobio ovo visoko filmsko priznanje.

1966. U udesu helikoptera poginuo je predsednik Iraka Abdul Salam Arif.

1975. Vojnim pučem u Čadu zbačen je sa vlasti, a potom ubijen predsednik Fransoa Tombalbaje. Vlast je preuzelo Vrhovno vojno veće kojim je predsedavao Feliks Malum.

1975. Pripadnik hrišćanske milicije u predgrađu Bejruta ubio je u autobusu 22 Palestinca. Taj napad smatra se početkom građanskog rata u Libanu.

1981. Novinarka Vašington posta Dženet Kuk dobila je Pulicerovu nagradu za priču o osmogodišnjem narkomanu. Dva dana kasnije Kuk je vratila nagradu, nakon priznanja da je priču izmislila.

1990. Sovjetski Savez je priznao odgovornost za masakr više hiljada Poljaka 1940. u Katinskoj šumi.

1995. Ukrajina je pristala da do 2000. godine zatvori nuklearni reaktor u Černobilju, poznat po tome što je 1986. godine izazvao ogromno radioaktivno zagađenje.

1996. U Briselu je završena donatorska konferencija za posleratnu Bosnu i Hercegovinu na kojoj je obećana 1 milijarda i 230 miliona dolara pomoći za obnovu zemlje.

1997. Nakon dužeg odlaganja Papa Jovan Pavle II posetio Sarajevo. Duž puta kojim je trebalo da prođe njegova motorizovana kolona pronađene su sveže postavljene mine.

1999. U državi Mičigen osuđen je doktor Džek Kervorkian na 10 do 25 godina zatvora za pomoć u samoubistvu Tomasa Jouka, koje je izvršeno godinu dana ranije i snimljeno na video kaseti.

2001. Visoki čečenski zvaničnik, pripadnik republikanske proruske administracije, ubijen je u eksploziji u televizijskom studiju u vreme kada je snimao emisiju. 2002. Stalni Arbitražni sud u Hagu doneo je pravosnažnu odluku kojom je definisana 1,000 kilometara dugačka granica između Etiopije i Eritreje, čime je okončan sukob koji je kulminirao dvogodišnjim ratom (1998-2000) između te dve afričke zemlje.

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

234

Ponedjeljak, 14. April 2003

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 14. APRIL

1629. Rođen holandski matematičar i astronom Kristijan Hajgens. Otkrio prsten oko Saturna i konstruisao časovnik s klatnom.

1759. U Londonu umro nemački kompozitor Georg Fridrih Hendl.

1849. Na inicijativu revolucionarnog lidera Lajoša Košuta Mađarska proglasila nezavisnost od Austrije.

1865. Predsednik SAD Abraham Linkoln smrtno ranjen u atentatu nekoliko dana po završetku građanskog rata, pošto je na njega u loži vašingtonskog pozorišta pucao Džon But. Preminuo sledećeg dana, a nov predsednik postao Endrju Džonson.

1883. Rođen srpski pisac Sima Pandurović, jedan od osnivača srpske moderne.

1900. Predsednik Francuske Emil Lube u Parizu otvorio Međunarodnu izložbu koja se prostirala na 547 jutara, najveću te vrste u istoriji Evrope.

1904. Rođen engleski pozorišni i filmski glumac Džon Gilgud. Slavu stekao ulogama Šekspirovih junaka, a "Oskara" dobio 1981. za ulogu u filmu "Artur".

1907. Rođen haićanski predsednik Fransoa Divalije, "Papa Dok". Bio predsednik Haitija od 1957. do smrti, 1971.

1914. Umro američki filozof i logičar Čarls Sanders Pirs, osnivač pragmatizma.

1917. Umro poljski lekar Ludovik Lazar Zamenhof, izumitelj esperanta. Pod pseudonimom Dr Esperanto 1887. objavio udžbenik novostvorenog jezika "Lingvo Internacia".

1930. Ruski pesnik Vladimir Vladimirovič Majakovski, jedan od utemeljivača ruskog futurizma, izvršio samoubistvo.

1931. U Španiji proglašena republika posle abdikacije i bekstva iz zemlje kralja Alfonsa III. Republiku 1939, posle trogodišnjeg građanskog rata, ukinuo general Francisko Franko.

1945. Savezničke trupe uhapsile nemačkog diplomatu i političara Franca fon Papena i izručile ga sudu za ratne zločine u Nirnbergu. Oslobođen krivice, kasnije u Nemačkoj osuđen na osam godina zatvora, a pušten 1949.

1969. Umro srpski književni istoričar Petar Kolendić, profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske akademije nauka i umetnosti, poznat po studijama i raspravama o staroj dubrovačkoj i dalmatinskoj književnosti.

1986. Umrla francuska književnica Simon de Bovoar, životna saputnica Žan Pol Sartra. Njena knjiga "Drugi pol" bila inspiracija feminističkog pokreta.

1988. U Ženevi Avganistan i Pakistan potpisali sporazum o Avganistanu, a SSSR i SAD dali izjave o nemešanju i neintervenciji. Sporazumom predviđen povratak avganistanskih izbeglica iz Pakistana i povlačenje sovjetskih trupa iz Avganistana.

1994. Dva američka borbena aviona F-15 greškom, iznad severnog Iraka, oborila dva američka helikoptera, usmrtivši svih 26 ljudi u njima.

1995. Svetska zdravstvena organizacija saopštila da u bivšoj Jugoslaviji ima oko milion ljudi kojima je potrebna medicinska pomoć zbog psiholoških trauma izazvanih ratom.

1999. Najmanje 75 ljudi poginulo, 25 teško ranjeno na Kosovu i Metohiji u dve izbegličke kolone koje su raketirali avioni NATO.

1999. Pakistan izvršio probu balističke rakete dometa 2.000 kilometara, sposobnu da nosi nuklearne projektile.


hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

235

Utorak, 15. April 2003

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 15. APRIL


1450. U poslednjoj fazi "Stogodišnjeg rata" Francuzi u bici kod Forminjija porazili Engleze, čime je okončana engleska dominacija u Normandiji.

1469. Rođen indijski duhovni učitelj, guru Nanak, osnivač sikizma . Njegovi sledbenici Siki žive uglavnom u Indiji, a najbrojniji su u saveznim državama Pandžab i Harijana.

1755. Samjuel Džonson , engleski pesnik, novinar i leksikograf, objavio "Rečnik engleskog jezika", prvi moderni engleski rečnik.

1765. U Sankt-Peterburgu umro Mihail Vasiljevič Lomonosov , ruski naučnik, pesnik i akademik, enciklopedista svetskog glasa. Bavio se i fizikom, hemijom, geografijom i astronomijom i znatno doprineo razvoju tih nauka. Autor prve ruske gramatike i osnivač Moskovskog univerziteta, koji i danas nosi njegovo ime.

1764. U Versaju umrla Žan Antoanet Puason, markiza De Pompadur , ljubavnica kralja Luja XV i jedna od najuticajnijih ličnosti na njegovom dvoru.

1843. Rođen američki pisac Henri Džejms.

1909. Austrijski car odobrio Statut za autonomnu upravu u Bosni i Hercegovini.

1912. Na prvom putovanju iz Velike Britanije u SAD potonuo "Titanik", u to vreme najveći i najluksuzniji prekookeanski brod. Život izgubilo 1.523 od 2.224 putnika.

1912. Rođen korejski diktator Kim Il Sung. Upravljao Severnom Korejom od osnivanja te zemlje 1948. do smrti 1994. Smrću "velikog vođe", kako su ga podanici zvanično oslovljavali, okončana najduža apsolutistička vladavina u XX veku.

1923. Insulin, koji je kanadski naučnik, nobelovac Frederik Banting, otkrio 1921, počeo da biva korišćen u lečenju dijabetesa.

1941. Jugoslovenska vlada, na čelu s predsednikom, generalom Dušanom Simovićem, napustila zemlju posle nemačke okupacije. Dan ranije iz zemlje otišao i kralj Petar II Karađorđević.

1945. Britanske trupe u Drugom svetskom ratu oslobodile nemački koncentracioni logor Bergen-Belzen.

1952. "Frenklin banka" u Njujorku izdala prvu kreditnu karticu u svetu.

1968. Dva sovjetska satelita bez ljudske posade, "Kosmos 212" i "Kosmos 213", automatski se spojili dok su kružili u Zemljinoj orbiti.

1979. U zemljotresu na Crnogorskom primorju poginulo više od 100 ljudi, oko 600 povređeno, a više od 80.000 ostalo bez kuća.

1980. U Parizu umro francuski filozof i književnik Žan Pol Sartr , jedan od najznačajnijih predstavnika egzistencijalizma. Nobelovu nagradu za književnost dobio 1964, ali odbio da je primi.

1986. Američki avioni bombardovali Tripoli i Bengazi u znak odmazde za pogibiju dva Amerikanca u eksploziji bombe u diskoteci u Berlinu 5. aprila. U bombardovanju ubijeno oko 40 ljudi, među kojima i usvojena kćerka libijskog lidera Moamera Gadafija.

1989. Na fudbalskom stadionu u Šefildu, u severnoj Engleskoj, pod srušenim tribinama poginulo 96, povređeno 200 ljudi kada su na već prepun stadion puštene nove grupe navijača.

1989. Umro kineski političar Hu Jaobang, šef Komunističke partije Kine od 1981. do januara 1987, kad je smenjen pod optužbom da je dopustio prodor ideja "buržoaskog liberalizma". Na dan njegove smrti studenti u Pekingu i Šangaju izašli na ulice da bi izrazili žalost. To je bio početak velikog studentskog protesta koji je okončan krvoprolićem početkom juna 1989. na centralnom pekinškom trgu Tjenanmen.

1990. U Njujorku u 85. godini umrla filmska glumica švedskog porekla Greta Garbo .

1992. Ujedinjene nacije uvele sankcije protiv Libije zbog njene umešanosti u podmetanje bombe u avion kompanije "Pan-am" koji je eksplodirao iznad mesta Lokberi u Škotskoj 1988. i bombardovanja francuskog aviona iznad Nigera 1989.

1996. Od podmetnute eksplozivne naprave oštećena Bajrakli-džamija u Beogradu. Beogradski muftija Hamdija Jusufspahić izjavio da je to je bio sedmi napad na Bajrakli-džamiju od 1990.

1997. Tokom hodoćašća, u požaru koji je zahvatio šatorsko naselje blizu Meke, u Saudijskoj Arabiji, poginula 343 hodočasnika.

1998. Bivši kambodžanski diktator Pol Pot umro od srčanog udara. Tokom njegove četvorogodišnje vladavine, od 1975. do 1979, više od milion ljudi ubijeno ili umrlo od mučenja, gladi i bolesti.

1999. NATO preuzeo odgovornost za bombardovanje konvoja izbeglica na Kosovu, tokom kog je, prema jugoslovenskim izvorima, poginulo 75 civila.

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

236

Srijeda, 16. April 2003

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 16. APRIL

1346. Srpski kralj Dušan Stefan Nemanjić u Skoplju krunisan za cara. Istovremeno proglašena srpska patrijaršija s prvim srpskim patrijarhom Joanikijem.

1828. U Francuskoj, gde je boravio u dobrovoljnom egzilu od 1824, umro španski slikar Francisko de Goja. Kao dvorski slikar napravio portrete članova kraljevske porodice, dvorana i uglednih ličnosti, a među najpoznatije njegove slike ubrajaju se "Odevena Maja" i "Gola Maja".

1844. Rođen francuski književnik Anatol Frans, član Francuske akademije, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1921.

1850. Umrla francuska vajarka Mari Tiso, 1802. osnovala londonski Muzej voštanih figura.

1856. Usvojena Pariska deklaracija o pomorskom pravu za vreme rata.

1859. Umro francuski političar i istoričar Aleksis Klerel Tokvil, čije je delo imalo značajan uticaj na razvoj građanske demokratije.

1867. Rođen američki pilot i konstruktor aviona Vilbur Rajt, 1903. s bratom Orvilom izveo prvi let avionom. Let trajao 59 sekundi, a avion preleteo 285 metara. Braća Rajt 1909. osnovala kompaniju za proizvodnju aviona.

1879. Umrla Berandet Subiru, čija je vizija Device Marije prethodila stvaranju svetilišta u Lurdu u Francuskoj.

1889. Rođen engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin. Karijeru napravio u SAD, a 1952. emigrirao u Švajcarsku, gde je umro 1977. Tokom 40 godina snimio 75 kratkih i dugometražnih filmova, 1972. dobio "Oskara" za životno delo.

1922. Nemačka i SSSR potpisale Rapalski ugovor kojim je Nemačka priznala Sovjetski Savez i kojim su obnovljeni diplomatski i trgovinski odnosi.

1944. Saveznička avijacija bombardovala Beograd u Drugom svetskom ratu. Poginulo više od 1.200 ljudi, više hiljada povređeno, razoreno oko 600 zgrada.

1945. Američke trupe u Drugom svetskom ratu ušle u nemački grad Nirnberg.

1947. U gradu Teksas u istoimenoj državi SAD poginulo više od 500 ljudi u eksploziji francuskog kamiona napunjenog nitritom.

1948. U Parizu osnovana Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj.

1964. Devet osoba u Britaniji osuđeno na kazne zatvora od 25 do 30 godina zbog učešća u velikoj pljački voza 1963. Jedan od glavnih aktera "pljačke stoleća" Ronald Bigz uspeo da pobegne iz zatvora i stigne u Brazil, gde je živeo do maja 2001, kada se predao Skotland jardu.

1970. Pod snežnom lavinom, koja je zatrpala dečji senatorijum u mestu Salanš u francuskim Alpima, poginule 72 osobe.

1975. Umro indijski filozof i državnik Sarvepali Radakrišnan, predsednik Indije od 1962. do 1967.

1982. Britanska kraljica Elizabeta proklamovala nov kanadski ustav na osnovu kog su prekinute poslednje kolonijalne veze Kanade s Britanijom.

1988. U Tunisu ubijen Halil al Vazir, poznat kao Abu Džihad, vojni komandant Palestinske oslobodilačke organizacije.

1992. Košarkaši "Partizana" postali, u Istanbulu, prvaci Evrope pobedom nad "Huventudom" iz Barselone, rezultatom 71:70.

1996. Bivšeg premijera Italije Betina Kraksija italijanski sud, na osnovu optužnice koja ga je teretila za korupciju, osudio u odsustvu na osam godina i tri meseca zatvora. Kraksi pobegao u Tunis gde će ostati do smrti.

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

237

Četvrtak, 17. April 2003

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 17. APRIL

1421. Više od 100.000 ljudi utopilo se u Holandiji kada je more probilo zaštitne nasipe.

1492. Kristofer Kolumbo dobio saglasnost i novac od španskog kralja Ferdinanda V i kraljice Izabele da istraži "zapadni okean". Na tom putovanju Kolumbo otkrio američki kontinent.

1790. Umro američki naučnik i državnik Bendžamin Frenklin. Učestvovao u pisanju "Deklaracije nezavisnosti", a kao borac za slobodu čoveka bio je poznat i slavljen i izvan SAD. Kao naučnik izumeo gromobran i otkrio tok i karakteristike Golfske struje.

1814. U Ugrinama, kod Bribira u Hrvatskoj, rođen srpski botaničar i prirodnjak Josif Pančić, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Otkrio novu vrstu endemsko-reliktnog četinara poznatu kao "Pančićeva omorika", osnovao i uredio Botaničku baštu u Beogradu.

1860. Crna Gora i Turska, posle turskog poraza na Grahovu, potpisale protokol o razgraničenju kojim je Crna Gora praktično priznata kao samostalna država.

1894. Rođen ruski državnik i političar Nikita Hruščov, prvi sekretar CK KPSS od 1953. do 1964. i predsednik sovjetske vlade od 1958. do 1964. Na XX kongresu KPSS podneo referat "O savladavanju kulta ličnosti i njegovih posledica", čime je počeo proces "destaljinizacije" SSSR.

1895. Sporazumom u gradu Šimonoseki završen kinesko-japanski rat. Kina priznala nezavisnost Koreje, a ostrvo Formozu predala Japanu. Tajvan pod japanskom vlašću bio do 1945.

1916. Rođena Sirimavo Bandaranaike, u julu 1960. postala premijer Cejlona, prva žena-premijer u svetu.

1924. Rođen srpski vajar Jovan Kratohvil, profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu, rektor od 1971. do 1973. Autor mnogobrojnih spomenika, među kojima i spomenika sovjetskim ratnim veteranima na Avali.

1941. Oficiri bojnog broda Kraljevske ratne mornarice Jugoslavije Milan Spasić i Sergej Mašera potopili, u Tivatskom zalivu, razarač "Zagreb" i potonuli zajedno s njim odbivši da izvrše naređenje o predaji broda italijanskoj mornarici posle kapitulacije Jugoslavije.

1957. Kiparski arhiepiskop Makarios vratio se u Atinu posle 13 meseci provedenih u egzilu na Sejšelima. Iste godine Makarios s britanskom vladom počeo pregovore o nezavisnosti Kipra, u decembru 1959. izabran za predsednika Republike Kipar.

1961. Uz podršku SAD kubanski desničari u egzilu iskrcali se u "Zalivu svinja" u nameri da obore režim Fidela Kastra. U trodnevnim borbama ubijeno oko 100, arobljeno više od 1.000 napadača.

1969. Lider Komunističke partije Čehoslovačke Aleksandar Dubček podneo ostavku posle kraha reformskog kursa nazvanog "praško proleće". Zamenio ga Gustav Husak.

1975. Crveni Kmeri zauzeli glavni grad Kambodže Pnom Pen i počeli vladavinu tokom koje je ubijeno više od milion ljudi.

1977. U Lihtenštajnu prvi put glasale žene.

1983. Indija lansirala prvi veštački satelit.

1993. U Ujedinjenim nacijamaa usvojena rezolucija koja predviđa pooštravanje sankcija protiv Jugoslavije ukoliko bosanski Srbi ne potpišu Vens-Ovenov mirovni plan za Bosnu i Hercegovinu do 26. aprila.

1993. Umro Turgut Ozal, predsednik Turske od 1989.

1996. SAD i Japan potpisali deklaraciju o bezbednosnoj saradnji prema kojoj SAD zadržavaju nivo vojnih snaga u Japanu i ostalim delovima Azije.

2002. Jugoslovenska vlada pozvala 23 osobe koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine, od kojih su 10 jugoslovenski državljani, da se dobrovoljno predaju tom sudu. Pozivu jugoslovenskih vlasti odazvali se Dragoljub Ojdanić, Milan Martić, Mile Mrkšić, Nikola Šainović, Vladimir Kovačević i Momčilo Gruban, koji u haškom zatvoru čekaju početak suđenja.

2002. Načelnik Glavnog štaba holandske armije, general Ad van Bal, podneo ostavku zbog izveštaja o odgovornosti holandskih pripadnika mirovnih snaga u masakru bosanskih muslimana u Srebrenici 1995.

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

238

Petak, 18. April 2003

DOGODILO SE 18. APRILA


1480. Rođena je Lukrecija Bordžija , mecena umetnika i naučnika u vreme italijanske renesanse, ćerka pape Aleksandra VI.

1906. U zemljotresu u San Francisku poginulo je više od hiljadu ljudi, a oko 200.000 ostalo je bez kuća.

1909. U Vatikanu je beatifikovana francuska heroina iz 15. veka Žana D'Ark - Jovanka Orleanka. Kanonizacija je izvršena 1920.

1942. Američki avioni u Drugom svetskom ratu prvi put su bombardovali Tokio, Jokohamu i Nagoju.

1946. Zvanično je raspuštena Liga naroda, a njena imovina preneta je na novoosnovane Ujedinjene nacije.

1946. SAD su priznale Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju pod vođstvom Josipa Broza Tita.

1951. U Parizu su Belgija, Zapadna Nemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Holandija potpisale ugovor o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik. To je bio početak stvaranja Evropske ekonomske zajednice, odnosno Evropske unije.

1954. Gamal Abdel Naser, jedan od vođa udara kojim je 1953. svrgnut kralj Faruk I, postao je premijer i vojni guverner Egipta.

1955. Umro je nemački naučnik Albert Ajnštajn, izumitelj teorije relativiteta. Od dolaska nacista na vlast u Nemačkoj 1933. živeo je u SAD. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1921. godine.

1955. U indonežanskom gradu Bandungu počela je afroazijska konferencija 29 zemalja, na kojoj su utvrđeni principi "pokreta nesvrstanih" kao alternative vojnim blokovima - NATO-u i Varšavskom ugovoru.

1956. Raspušten je Informbiro, savetodavno i koordinaciono telo devet evropskih komunističkih i radničkih partija, kojim su dominirali sovjetski komunisti.

1980. Južna Rodezija je pod nazivom Zimbabve postala 50. nezavisna zemlja Afrike. Na dvogodišnjicu sticanja nezavisnosti, glavni grad Solzberi preimenovan je u Harare.

1983. Bombaš samoubica uleteo je kolima u američku ambasadu u Bejrutu. U eksploziji su poginule najmanje 63 osobe, a više od sto je ranjeno.

1994. Počeo je građanski rat u Ruandi.

1996. U Kairu je poginulo 18 grčkih turista kada su islamski teroristi otvorili vatru na turistički autobus.

1996. Više od 100 libanskih izbeglica ubijeno je kada je izraelska artiljerija otvorila vatru na izbeglički logor.


hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

239

Subota, 19. April 2003

DOGODILO SE 19. APRILA


1587. Engleski admiral, ser Fransis Drejk, ušao je u luku Kadiz i potopio špansku flotu.

1588. Umro je Paolo Veroneze , jedan od najznačajnijih slikara Venecijanske škole u 16. veku.

1689. U Rimu je umrla švedska kraljica Kristina Augusta. Kraljica je postala 1632. u osmoj godini, a abdicirala je 1654. zbog tajnog prelaska u rimokatoličku veru koja je u Švedskoj bila zabranjena.

1775. Porazom britanske vojske kod Leksingtona i Konkorda počeo je američki rat za nezavisnost od Velike Britanije. Kongres SAD objavio je istog dana 1783. završetak rata.

1824. Engleski pesnik Džordž Gordon Bajron , umro je od malarije u Grčkoj, gde je učestvovao u borbi Grka za oslobođenje od Turaka (\"Čajld Herold\", \"Kain\", \"Manfred\", \"Don Žuan\").

1839. Potpisan je Londonski sporazum kojim su evropske države priznale nezavisnost Kraljevine Belgije.

1867. Turski izaslanik predao je na Kalemegdanu knezu Milošu Obrenoviću ključeve Beograda i drugih srpskih gradova iz kojih se povukla turska posada. Kao simbol osmanske suverenosti nad Srbijom ostala je turska zastava, uz srpsku, na zidinama Beogradske tvrđave.

1882. Umro je engleski prirodnjak Carls Robert Darvin , autor teorije o evoluciji živih bića koju je objavio u knjizi \"Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja\".

1906. Umro je francuski fizičar i hemičar Pjer Kiri , jedan od utemeljivača nauke o radioaktivnosti. Sa suprugom Marijom Kiri-Sklodovskom i Anrijem Bekerelom podelio je 1903. Nobelovu nagradu za fiziku.

1911. U Portugalu je odvojena crkva od države.

1921. Stupio je na snagu zakon o podeli Irske na Republiku Irsku i Severnu Irsku, koja je ostala pokrajina Velike Britanije.

1932. Vlada Kraljevine Jugoslavije donela je Zakon o zaštiti zemljoradnika kojim je proglašen šestomesečni moratorijum na dugove i obustavljena prisilna zaplena imovine. Oko 709.000 seljaka dugovalo je sedam milijardi dinara, mahom lihvarima i trgovcima.

1943. Počeo je ustanak Jevreja u Varšavi, koji je, uz više hiljada žrtava, ugušen 16. maja. Nemački nacisti su tokom borbi potpuno razorili i spalili Varšavski geto, a 58.000 ljudi poslato je u koncentracione logore.

1945. Američke trupe u Drugom svetskom ratu zauzele su nemački grad Lajpcig.

1951. U Londonu je održano prvo takmičenje za mis sveta. Pobedila je mis Švedske.

1960. Prvi predsednik Južne Koreje, Singman Ri, povukao se sa vlasti pod pritiskom studentskih protesta širom zemlje zbog izbornih prevara.

1967. Umro je nemački državnik Konrad Adenauer , jedan od osnivača i lider Hrišćansko-demokratske unije posle Drugog svetskog rata, kancelar Zapadne Nemačke od 1949. do 1963. godine.

1975. Indija je lansirala prvi veštački satelit.

1984. Lansiran je prvi kineski telekomunikacioni satelit.

1993. Više od 80 pripadnika jedne američke verske sekte, uključujući njihovog vođu Dejvida Koreša, ubili su federalni agenti kad su - posle 51 dana opsade - upali u sedište sekte u teksaškom gradu Vako.

1995. Od eksplozije automobila bombe u devetospratnoj zgradi federalnih institucija u Oklahoma Sitiju poginulo je 168, a više od 400 ljudi je ranjeno. Napad je izvršio bivši američki vojnik Timoti Mekvej nad kojim je 2001. izvršena smrtna kazna.

2002. U svojoj vili u Italiji umro je norveški antropolog, naučnik i istraživač Tor Hejerdal koji se proslavio kada je na splavu Kon-Tiki 1947. prešao pacifik.

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

240

Nedjelja, 20. April 2003

DOGODILO 20. APRILA


1526 - U bici kod Panipata mogulski vodja Baber je sa 2.000 boraca porazio 10.000 vojnika sultana Ibrahima od Delhija, čime je otpočela dvoipovekovna vladavina Mogula nad Indijom.

1653 - Vodja Engleske revolucije Oliver Kromvel raspustio je parlament, Vojno veće donelo je novi ustav, a Kromvel je imenovan doživotnim lordom-protektorom.

1657 - U englesko-španskom ratu, engleska flota, pod komandom admirala Roberta Blejka, napala je i potopila svih 16 španskih ratnih brodova u luci Santa Kruz na Tenerifima, a potom je razorila grad.

1768 - Umro je italijanski slikar Kanaleto , jedan od najboljih pejzažista 18. veka.

1792 - Francuska je objavila rat Austriji, Pruskoj i Sardinskoj kraljevini (Pijemont).

1808 - Rodjen je Napoleon III, car Francuske od 1852 do 1870. godine. Posle poraza u francusko-pruskom ratu zbačen je sa prestola, a u Francuskoj je proklamovana Treća Republika.

1841 - U filadelfijskom listu "Grahams magazin" objavljena je pripovetka Edgar Alan Poa "Ubistva u ulici Morg" koja se smatra prvom detektivskom pricom.

1889 - U Austriji je rodjen Adolf Hitler , osnivač Nacional-socijalističke partije, kancelar i diktator Nemačke od 1933. do 1945. godine.

1893 - Rodjen je katalonski slikar i vajar Huan Miro , jedan od najznačajnijih nadrealističkih umetnika 20. veka.

1893 - Rodjen je američki filmski glumac Harold Lojd , jedan od najslavnijih komičara nemog filma ("Sigurnost na poslednjem mestu", "Brucoš", "Čuvaj se, profesore", "Luda sreda").

1912 - Rodjen je irski književnik Bram Stoker , autor "Drakule".

1919 - U Beogradu je počeo osnivački kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, koja je 1920, na kongresu u Vukovaru, promenila ime u Komunistička partija Jugoslavije.

1936 - Italijanske trupe su okupirale Etiopiju.

1947 - Umro je kralj Danske Kristijan X. Veliku popularnost stekao je otporom nemačkoj okupaciji za vreme drugog svetskog rata.

1972 - Američki svemirski brod "Apolo-16" spustio se na Mesec.

1984 - Velika Britanija je objavila da će njena administracija u Hongkongu prestati sa radom 1997. godine.

1986 - Pijanista Vladimir Horovic, koji je napustio Rusiju 1925, održao je nakon 61 godine svoj prvi koncert u SSSR.

1992 - Snage bosanskih Srba izvršile su blokadu Sarajeva, zahtevajući podelu grada. Blokada i granatiranje grada trajali su tokom celog Bosanskog rata koji je završen potpisivanjem Dejtonskog sporazuma u novembru 1995.

1995 - Umro je jugoslovenski političar i pisac Milovan Djilas, jedan od najbližih saradnika Josipa Broza Tita do 1954. Posle serije članaka objavljenih u beogradskom dnevniku "Borba" u kojima je kritikovao tadašnje jugoslovensko rukovodstvo, smenjen je sa svih funkcija, a potom je postao najpoznatiji jugoslovenski disident.


1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Social bookmarks