Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

301

Utorak, 01. Juli 2003

NA DANAŠNJI DAN – 1. JUL

1569. Stvorena je Lublinska unija kojom su se ujedinile Litvanija i Poljska. Deobom Poljske 1795. veći deo Litvanije pripao je Rusiji.

1804. Rođena je francuska književnica Žorž Sand , preteča feminizma, autor sentimentalnih, socijalnih i seoskih romana i priča ("Indijana", "Lelija", "Đavolja bara", "Majstori trubači", "Povest mog života"). Ostavila je i obimnu prepisku i memoare.

1835. U Pešti je štampan prvi broj "Serbskog narodnog lista", ilustrovanog književnog nedeljnika Srba u Mađarskoj, koji je pokrenuo publicista i urednik "Letopisa" Matice srpske Teodor Pavlović. List je s kraćim prekidima izlazio do 1848.

1839. Umro je turski sultan Mahmud II, poslednji vladar iz dinastije Osmana Osvajača. Na vlast je došao 1808. i pokušao da reformama zustavi propadanje turskog carstva. Sproveo je reforme u vojsci po evroposkom uzoru i ukinuo janičare. Srbiji je priznao proširenu autonomiju (hatišerif od 1830).

1860. Umro je američki industrijalac Čarls Gudjer, koji je 1839. otkrio proces vulkanizacije kaučuka, što je dorinelo brzom razvoju industrije gume, posebno prozvodnji automobilskih guma.

1867. Ontario, Kvebek, Nova Škotska i Nju Branzvik proglasile su federalnu uniju Kanada, koja je "Severno američkim zakonom" britanskog parlamenta dobila status dominiona.

1872. Rođen je francuski inženjer i pilot Luj Blerio, utemeljivač francuske avio industrije. Prvi je avionom preleteo kanal Lamanš 1909.

1876. Umro je ruski revolucionar anarhist Mihail Aleksandrovič Bakunjin. Zbog širenja liberalnih ideja ruski Senat ga je 1844. lišio plemićke titule i osudio na robiju u Sibiru odakle je uspeo da pobegne u zapadnu Evropu gde je nastavio revolucionarne aktivnosti.

1887. Počela je da radi prva astronomsko-meteorološka stanica u Srbiji, koju je u svojoj kući na Vračaru u Beogradu organizovao profesor Velike škole Milan Nedeljković. Godine 1902. on je počeo da izdaje i prvu opštu prognozu vremena.

1896. Umrla je američka književnica Herijet Elizabet Bičer Stou, koja je romanom "Čiča Tomina koliba" pridobila brojne savremenike za oslobađanje Crnaca od ropstva.

1902. Rođen je američki filmski režiser nemačkog porekla Vilijam Vajler , dobitnik Oskara za filmove "Gospođa Miniver", "Ben Hur" i "Najlepše godine našeg života". Proslavio se i filmovima "Male lisice", "Keri", "Praznik u Rimu".

1921. Na tajnom sastanku u Šangaju osnovana je Komunistička partija Kine, koja je 1949. preuzela vlast u Kini.

1921. Prvi put je primenjena vakcina za zaštitu dece od tuberkuloze (BCG).

1942. Nemačke trupe su u Drugom svetskom ratu, posle osmomesečne opsade, zauzele Sevastopolj, najvažniju rusku crnomorsku luku na poluostrvu Krim.

1946. SAD su izvršile probu atomske bombe na atolu Bikini u Pacifiku.

1960. Gana je postala republika, s prvim predsednikom Kvame Nkrumahom.

1961. Rođen je američki atletičar Karl Luis , jedan od najuspešnijih sportista 20. veka. Na Olimpijskim igrama 1984. osvojio je četiri zlatne medalje.

1962. Afrička republika Ruanda i kraljevina Burundi su stekle nezavisnost, nakon što je Generalna skupština UN u februaru ukinula nadzor nad ove dve države.

1966. Održan je "Brionski plenum" Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, na kojem su iz rukovodstva partije uklonjeni Aleksandar Ranković, potpredsednik SFR Jugoslavije i Svetislav Stefanović, savezni sekretar za unutrašnje poslove, što je značilo i uklanjanje sa državnih funkcija. Kao ličnosti odgovorne za rad Službe državne bezbednosti oni su optuženi za prisluškivanje predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i za šovinističku politiku prema Albancima na Kosovu.

1974. Umro je argentinski general i političar Huan Domingo Peron, osnivač Peronističkog pokreta. Kao predsednik Argentine (1946-55 i 1973-74) vladao je autokratski oslanjajući se na vojsku, radničke sindikate i izuzetnu popularnost supruge Eve, koja ga je nakon smrti zamenila na mestu predsednika.

1991. Na sastanku u Pragu lideri istočnoevropskih zemalja ukinuli su vojni savez Varšavski pakt, osnovan 1955.

1994. Vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat vratio se u Palestinu, nakon 27-godišnjeg izbeglištva.

1997. Hong Kong je, nakon što je 150 godina bio pod engleskom upravom ponovo vraćen pod kinesku jurisdikciju, kao njen specijalni administrativni region.

1999. Umro je južnorodezijski političar Džošua Nkomo, borac protiv rasističke vladavine belaca u Južnoj Rodeziji (Zimbabve) i lider pokreta za nezavisnost (1950-70). Sa Robertom Mugabeom formirao je Patriotski front.

2000. Nakon sastanka šefova država u Pjongjangu (13-15. juna) predstavnici dve Koreje potpisali su sporazum o spajanju porodica, koje su zbog rata bile razdvojene skoro pola veka.

2000. Pušten je u saobraćaj najduži most na svetu koji je povezao Švedsku i Dansku.

2001. U Acehu u Indoneziji, pronadjeno je 27 izmasakriranih tela. Tokom separatističkog rata pobunjenika, članova Pokreta za oslobođenje Aceha, u tom mestu je od sredine sedamdesetih ubijeno preko 870 ljudi.

2002. U Hagu je formalno označen početak rada Stalnog međunarodnog suda za ratne zločine, koji osporavaju SAD. Taj sud je osnovan 17. jula 1998. u Rimu i do početka rada Rimski statut je ratifikovalo 86 država, uključujući i SRJ.


hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

302

Srijeda, 02. Juli 2003

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 2. JUL

1489. Rođen engleski verski reformator Tomas Krenmer. Kao kenterberijski nadbiskup omogućio kralju Henriju VIII da se proglasi poglavarem engleske državne crkve. U vreme restauracije katolicizma pod Marijom Tjudor spaljen na lomači. Uveo bogosluženje na engleskom jeziku i sastavio "Opšti molitvenik" na engleskom.

1566. Umro francuski astrolog Nostradamus , autor knjige "Proročanstva". Bio lični lekar francuskog kralja Šarla IX i dvorski astrolog Katarine Mediči.

1714. Rođen nemački kompozitor i dirigent Kristof Vilibald Gluk . Reformisao operu tako što je muziku podredio tekstu i prilagodio je dramskoj radnji.

1778. Umro francuski filozof i pisac Žan Žak Ruso , čije je delo bilo inspiracija Francuske revolucije i imalo značajan uticaj na evropsku književnost i filozofiju XVIII i XIX veka.

1798. Napoleon Bonaparta zauzeo Aleksandriju . Posle nekoliko pobeda nad Mamelucima ušao u Kairo i nastavio pohod u dolinu Nila i Siriju. Francuska vojska povukla se iz Egipta 1801.

1819 . Velika Britanija donela zakon kojim se zabranjuje rad dece mlađe od devet godina u tekstilnoj industriji, a rad dece mlađe od 16 godina ograničava na 12 časova dnevno.

1850. Umro Robert Pil, britanski premijer, osnivač Konzervativne partije. Kao ministar unutrašnjih poslova 1829. organizovao londonsku policiju, a po skraćenici njegovog imena policajci dobili nadimak Bobi.

1853. Prelaskom ruske vojske preko reke Prut i napadom na turske trupe počeo Krimski rat.

1860. Rusi osnovali grad Vladivostok na obali Amurskog zaliva, koji je kasnije postao najznačajnija sovjetska luka, pomorska i vazdušna baza, na sovjetskom Dalekom istoku.

1877. Rođen nemački pisac Herman Hese , dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946.

1881. U Vašingtonu izvršen atentat na predsednika SAD Džejmsa Ejbrama Garfilda. Od posledica ranjavanja umro 19. septembra.

1900. Grof Ferdinand fon Cepelin izvršio prvi let vazdušnim brodom nad Bodenskim jezerom u južnoj Nemačkoj. Kasnije konstruisao nekoliko takvih vazduhoplova koji su po njemu dobili naziv.

1925. Rođen kongoanski političar Patris Lumumba , osnivač Kongoanskog nacionalnog pokreta i prvi premijer nezavisnog Konga 1960. Smenjen u septembru iste godine, a u januaru 1961. ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima. Postao simbol borbe protiv kolonijalizma afričkih naroda.

1940. Pogođen torpedom s nemačke podmornice, potonuo brod "Arandora star" koji je prevozio nemačke i italijanske zarobljenike u Kanadu. Nastradalo više od 750 zarobljenika i članova posade.

1949. Umro bugarski revolucionar i državnik Georgi Mihajlovic Dimitrov , jedan od osnivača Komunističke partije Bugarske, prvi predsednik bugarske vlade posle Drugog svetskog rata, generalni sekretar Kominterne od 1935. do 1943. 1933. uhapšen u Berlinu zbog navodnog učešća u paljenju Rajhstaga i na čuvenom "Lajpciškom procesu" razotkrio da je podmetanje požara bila jedna od nacističkih provokacija kojom je režim pravdao teror nad komunistima i socijalistima. Pod pritiskom svetske javnosti pušten iz zatvora krajem februara 1934.

1961. Američki pisac Ernest Hemingvej izvršio samoubistvo. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1954.

1964. Predsednik SAD Lindon Džonson potpisao "Akt o građanskim pravima", kojim je zabranjena rasna diskriminacija.

1966. Francuska izvršila prvu od šest proba atomske bombe na pacifičkom atolu.

1976. Proglašeno ujedinjenje Severnog i Južnog Vijetnama u jednu državu s glavnim gradom Hanojem.

1990. Ne prihvatajući ustavne promene u Srbiji, albanski delegati Skupštine Kosova usvojili Ustavnu deklaraciju i proglasili odvajanje Kosova od Srbije. Skupština Srbije 5. jula raspustila pokrajinsku Skupštinu, posle čega su usledili štrajkovi i protesti kosovskih Albanaca.

1992. Umro Borislav Pekić, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih književnika u drugoj polovini XX veka. Kao član ilegalne organizacije Savezne demokratske omladine Jugoslavije, posle Drugog svetskog rata bio nekoliko godina u zatvoru. Jedan od osnivača Demokratske stranke 1989.

1997. Umro američki filmski glumac Džejms Stjuart , dobitnik "Oskara" 1940. za film "Filadelfijska priča".

1999. Umro Mario Puzo , autor bestselera "Kum" prema kom je Frensis Ford Kopola snimio istoimen film.

2000. Kandidat Narodne partije akcije i Zelene stranke Visente Foks pobedio na predsedničkim izborima u Meksiku, čime je okončana vladavina Institucionalne revolucionarne partije, koja je bila na vlasti od 1929.

2001. Prvo usadivanje mehanickog srca izvršeno u SAD. Sedmocasovnu operaciju izveli hirurzi Univerziteta Luizvila Leman Grej i Robert Dauling.

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

303

Četvrtak, 03. Juli 2003

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 3. JUL

321. Rimski car Konstantin II, hrišćanin, proglasio nedelju za dan odmora i verskog obreda.

1423. Rođen francuski kralj Luj XI, koji je tokom vladavine, dajući gradovima privilegije, podstakao razvoj zanatstva i trgovine. Modernizovao stare i podigao nove visoke škole.

1583. Ruski car Ivan Grozni ubio sina. Sproveo značajne reforme u Rusiji, a zbog okrutnog odnosa prema boljarima dobio naziv Grozni. Kao tragičan lik bio inspiracija slikarima, muzičarima, književnicima, filmskim rediteljima...

1608. Francuski istraživač Samiel de Šamplen osnovao kanadski grad Kvebek.

1642. Umrla francuska kraljica Marija de Mediči, kćerka toskanskog vojvode Frančeska de Medičija. Posle ubistva kralja Anrija IV vladala kao regent uz sina Luja XIII. Za nju građena Palata Luksemburg u Parizu čije su dvorane bile ukrašene 21 Rubensovom slikom koje se sada nalaze u Luvru.

1775. General Džordž Vašington, kasnije izabran za prvog predsednika SAD, zvanično preuzeo komandu nad vojskom kolonista u Američkom ratu za nezavisnost.

1849. Francuske trupe ušle u Rim savladavši otpor snaga Đuzepea Garibaldija i ponovo ustoličile poglavara rimokatoličke crkve, papu Pija IX.

1881. Pod pritiskom Velike Britanije Turska potpisala konvenciju s Grčkom kojom su Grci dobili Tesaliju i delove Epira.

1883. Rođen austrijski pisac Franc Kafka . Njegova dela, među kojima su najpoznatiji romani "Proces" i "Zamak" i pripovetka "Metamorfoza", imala presudan uticaj na evropsku književnost XX veka.

1904. Umro Teodor Hercl, osnivač i lider cionističkog pokreta. Organizovao prvi cionistički kongres u Bazelu i bio prvi predsednik Svetske cionističke organizacije. U delu "Jevrejska država" izneo plan za osnivanje jevrejske države u Palestini.

1940. Britanci onesposobili velik deo francuske flote stacionirane u Oranu u severnoj Africi da ne bi došle u posed Nemačke. Francuzi nisu pristali da, po kapitulaciji Francuske, dobrovoljno predaju flotu, pa je najveći deo uništen, a poginulo preko 1.000 francuskih mornara.

1944. Sovjetske trupe u Drugom svetskom ratu oslobodile glavni grad Belorusije Minsk i zarobile 100.000 nemačkih vojnika.

1954. U Velikoj Britaniji ukinuto racionisano snabdevanje hranom uvedeno tokom i po završetku Drugog svetskog rata.

1962. Alžir stekao nezavisnost posle 132 godine francuske kolonijalne vlasti.

1969. Jedan od osnivača engleske rok-grupe "Rolingstons" Brajan Džons utopio se u svom bazenu pod dejstvom prekomerne količine droge.

1972. Indija i Pakistan potpisali mirovni sporazum, čime je okončan sukob izazvan 1971. građanskim ratom u Istočnom Pakistanu.

1987. Ratni zločinac iz Drugog svetskog rata Klaus Barbi, lokalni šef Gestapoa, "kasapin iz Liona", osuđen u Francuskoj na doživotnu robiju.

1988. Raketa sa američkog ratnog broda "Vensen" oborila iznad Persijskog zaliva, u poslednjoj sedmici iransko-iračkog rata, iranski putnički avion "erbas A300". Poginulo svih 290 osoba u letelici.

1995. Jugoslovenski košarkaši postali evropski šampioni na prvenstvu u Atini. Pobeda burno proslavljena u zemlji, a oduševljenje bilo pojačano i zbog trogodišnje međunarodne izolacije Jugoslavije.

1996. Predsednik Rusije Boris Jeljcin pobedio u drugom izbornom krugu komunističkog kandidata Genadija Zjuganova i time počeo drugi predsednički mandat.

2001. Ruski avion "tupoljev 154" srušio se kod Irkutska. Poginulo svih 145 putnika i članova posade.

2001. Na prvom pojavljivanju pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević izjavio da ne priznaje taj sud i odbio da se izjasni o optužnici koja ga tereti za progon, deportaciju i ubijanje kosovskih Albanaca 1999.


hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

304

Subota, 05. Juli 2003

NA DANAŠNJI DAN - 5. JUL

1596 - Engleski pomorci opustošili su špansku obalu i opljačkali Kadiz, pomorsku luku koja je otkrićem Amerike dobila prvorazredan značaj.

1811 - Venecuela je postala prva južnoamerička država koja je proglasila nezavisnost od Španije.

1830 - U pohodu na Alžir Francuzi su zauzeli grad Alžir. Alžir je ostao pod francuskom upravom do 1962, kada je ta severnoafrička zemlja stekla nezavisnost.

1865 - Vilijam But osnovao je u Londonu "Hrišćansku misiju" koja je kasnije dobila naziv "Vojska spasa" i bavila se uglavnom humanitarnim radom. Bila je vrlo aktivna u periodu posle Drugog svetskog rata.

1865 - U Velikoj Britaniji je donet prvi u svetu zakon o ogranicenju brzine - dve milje na sat.

1879 - Rođen je američki teniser i političar Dvajt Dejvis , ministar rata (1925-29). Osnovao je 1900. tenisko takmičenje "Dejvis kup".

1880 - Rođen je češki violinista i kompozitor Jan Kubelik , koga su zbog virtuoznog stila upoređivali sa Paganinijem (šest violinskih koncerata, Američka simfonija).

1889 - Umro je srpski pisac Jakov Ignjatović, začetnik realizma u srpskoj književnosti. Pisao je pesme, kulturnoistorijske članke, putopise, romane i pripovetke i uređivao Srpske novine i Srpski letopis ("Večiti mladoženja", "Trpen-spasen", "Milan Narandžić").

1889 - Roden je francuski pisac, slikar i režiser Žan Kokto. Kao eksperimentator prošao je kroz sve faze moderne umetnosti - kubizam, dadaizam, nadrealizam, a po raznolikosti opusa smatra se korifejem francuskog duha ("Orfej", "Strašna deca", "Petao i Arlekin"). Clan Francuske akademije postao je 1955.

1891 - Rođen je hrvatski pesnik Avgustin Tin Ujevic , koji je svojom lirikom, ali i boemskim životom, obeležio razdoblje između dva svetska rata u jugoslovenskoj književnosti ("Lelek sebra", "Kolajna", "Žedan kamen na studencu").

1901 - Rođen je ruski pozorišni reditelj i glumac Sergej Vladimirovič Obrascov, osnivač Državnog centralnog pozorišta lutaka. Režirao je više od 50 lutkarskih predstava koje se smatraju antologijskim delima tog pozorišnog žanra.

1911 - Rođen je francuski državnik Žorž Pompidu, predsednik Francuske (1969-74) nakon povlačenja Šarla de Gola. Kao blizak saradnik De Gola, šef njegovog kabineta i premijer od 1962. do 1968, uglavnom je sledio ideje slavnog prethodnika.

1932 - U Portugalu je premijer postao Antonio de Oliveira Salazar, koji je 1933. zaveo profašističku diktaturu, okončanu tek 1974 , četiri godine posle njegove smrti.

1943 - Nemačkom ofanzivom iz pravca Orela i Harkova na sovjetske položaje počela je Kursko-orelska bitka, jedna od najvećih bitaka u Drugom svetskom ratu.

1959 - Predsednik Indonezije Ahmed Sukarno raspustio je parlament, suspendovao Ustav iz 1950. i zaveo diktatorski režim.

1975 - Američki teniser Artur Eš postao je prvi crnac pobednik turnira u Vimbldonu.

1975 - Zelenortska ostrva su dobila nezavisnost nakon 500 godina portugalske vlasti.

1977 - U Pakistanu je izvršen vojni udar kojim je general Mohamad Zija ul Hak zbacio s vlasti premijera Zulfikara Ali Buta.

1980 - Švedski teniser Bjorn Borg pobedio je peti put uzastopno na turniru u Vimbldonu.

1994 - Palestinski vođa Jaser Arafat, koji je doputovao na Zapadnu obalu nakon 27 godina izbeglištva, najavio je stvaranje države Palestine na teritoriji pod palestinskom samoupravom, sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu.

2001 - Henelore Kol, supruga bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola izvršila je samoubistvo. Ona je dugo godina bolovala od retke bolesti koja je izazvala alergiju na svetlo

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

305

Ponedjeljak, 07. Juli 2003

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 7. JUL

1307. Na putu prema Škotskoj, gde je krenuo da uguši ustanak, umro engleski kralj Edvard I.

1572. Umro Sigismund II August, poslednji poljski kralj iz dinastije Jageloviča. Tokom njegove vladavine stvorena unija Poljske, Litvanije i Zapadne Prusije. 1572. proglasio opštu slobodu veroispovesti.

1585. Pod pritiskom katoličke "Svete lige" francuski kralj Anri III izdao Nemurski edikt protiv hugenota.

1752. Rođen Žozef Mari Žakar, francuski pronalazač, izumitelj razboja za tkanje.

1807. U Tilzitu potpisan mirovni ugovor kojim je završen rat Francuske i Rusije, učesnice u koaliciji protiv Napoleona. Ugovor, koji je ostao na snazi do Napoleonove invazije na Rusiju 1812, podrazumevao i savezništvo, a Napoleon se, pored ostalog, obavezao da neće progoniti Crnogorce zbog njihove borbe protiv Francuske.

1815. Savezničke snage ušle u Pariz posle abdikacije Napoleona Bonaparte.

1816. Umro irski dramski pisac i političar Ričard Šeridan, autor popularnih komedija "Škola skandala" i "Kritičar". Kao član britanskog parlamenta proslavio se kao politički govornik.

1854. Umro nemački fizičar Georg Simon Om. Po njemu dobila ime jedinica za merenje eletričnog otpora.

1860. Rođen austrijski kompozitor i dirigent Gustav Maler, autor devet čuvenih simfonija i ciklusa pesama. Bio direktor Bečke opere koja je pod njegovom upravom doživela zlatno doba.

1887. Rođen francuski slikar i grafičar rusko-jevrejskog porekla Mark Šagal. Veći deo života proveo u Parizu, ali se inspirisao ruskim folklorom i uspomenama iz detinjstva. Ilustrovao Gogoljeve "Mrtve duše" i Bibliju i oslikao parisku Operu, sinagogu u Jerusalimu, zgradu Ujedinjenih nacija u Njujorku i uradio vitraže u katedrali u Mecu.

1893. U Zagrebu rođen hrvatski pisac Miroslav Krleža, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim zbivanjima XX veka na jugoslovenskom prostoru. Od 1950. bio na čelu Jugoslovenskog leksikografskog zavoda i glavni i odgovorni urednik Enciklopedije Jugoslavije. Njegov obiman književni opus obuhvata poeziju, romane, pripovetke, drame, eseje.

1898. SAD anektirale Havajska ostrva.

1911. Rođen italijanski kompozitor Đan Karlo Menoti, poznat po operama s temama iz savremenog života, za koje je sam pisao libreta. Osnovao je muzički festival u Spoletu.

1930. Umro engleski pisac Artur Konan Dojl, lekar po zanimanju. Oprobao se u različitim književnim žanrovima, ali svetsku popularnost stekao pričama o detektivu Šerloku Holmsu.

1937. Sukobom japanskih i kineskih trupa kod mosta Marko Polo blizu Pekinga počeo japansko-kineski rat.

1941. U Srbiji počeo ustanak protiv nemačke okupacije, pod vođstvom komunista.

1978. Posle sticanja nezavisnosti od Velike Britanije proglašena država Solomonska Ostrva.

1987. Najmanje 46 Hindusa ubijeno u napadu na dva autobusa, za koje su osumnjičeni Siiki-teroristi.

1991. Usvojena Brionska deklaracija o mirnom rešenju jugoslovenske krize, kojom se vlada SFRJ obavezala da će povući saveznu vojsku iz Slovenije, a slovenačke vlasti na demobilizaciju slovenačkih trupa. Odluke Slovenije i Hrvatske o nezavisnosti suspendovane na tri meseca. Prihvaćeno da u Sloveniju i Hrvatsku dođu posmatrači EZ.

1994. U Jemenu okončan dvomesečni građanski rat ulaskom trupa Severnog Jemena u glavni grad Južnog Jemena Aden.

1995. U Beogradu otvorena prva podzemna železnička stanica.

2000. U Beogradu umro jugoslovenski kompozitor i muzikolog Nikola Hercigonja..

2000. Ceo tiraž knjige "Hari Poter i vatreni pehar", četvrti nastavak o avanturama dečaka-mađioničara, rasprodat u pretplati, pre nego što je izašao iz štampe.

2001. Posle četiri dana pregovora, SAD predale japanskim vlastima narednika Timotija Vudlenda, osumnjičenog za silovanje mlade Japanke na ostrvu Okinava, čime je razrešen diplomatski spor dve zemlje. Vudlend kasnije osuđen na 32 meseca zatvora. Slučaj izazvao revolt žitelja tog japanskog ostrva, na kom su 1995. tri američka vojnika silovala 12-godišnju devojčicu.

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

306

Srijeda, 09. Juli 2003

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 9. JUL

1386. U bici kod Zempaha savez švajcarskih kantona potukao znatno nadmoćniju vojsku Leopolda III Habsburga. Ta bitka zabeležena u istoriji ratovanja kao prva pobeda pešadije nad konjicom.

1441. Umro flamanski slikar Jan van Ajk. Prvi u evropskom slikarstvu prevladao srednjevekovne šeme i uveo nov likovni izraz, zbog čega se svrstava u najznačajnije ličnosti u istoriji slikarstva. Proslavio se oslikavanjem oltara u crkvi Sv. Bavona u Gentu.

1519. Španski konkvistador Ernan Kortes iskrcao se na obalu Meksičkog zaliva, gde je osnovao grad Vera Krus i počeo osvajanje Meksika koje je završio 1521. uništenjem carstva Asteka.

1609. Rimsko-nemački car Rudolf II, da bi pridobio češke protestante, izdao povelju o slobodi veroispovesti u Češkoj.

1686. Formirana Augsburška alijansa nemačko-rimskog cara Leopolda I, Španije, Švedske, Holandije i Saksonije protiv francuskog kralja Luja XIV.

1746. Francuska flota stigla na teritoriju Pondišeri u Indiji, koja je potom postala francuski posed. Vraćena Indiji 1954.

1762. Abdicirao ruski car Petar III Fjodorovič Romanov, nekoliko meseci pošto je preuzeo presto. Car potom uhapšen i ubijen po naredbi njegove supruge, buduće carice Katarine II Aleksejevne, Katarine Velike.

1810. Napoleon Bonaparta anektirao Holandiju.

1816. Na Kongresu u Tukumanu proglašena nezavisnost Ujedinjenih provincija Rio de la Plate, buduće Argentine, od Španije.

1877. Održan prvi teniski turnir u Vimbldonu.

1879. Rođen italijanski kompozitor Otorino Respigi, jedan od pokretača obnove italijanske muzike na početku XX veka.

1913. Pobedom srpske vojske nad bugarskim trupama završena bitka na Bregalnici u Drugom balkanskom ratu. Bitka počela 30. juna, kada su bugarske trupe bez objave rata napale srpsku i grčku vojsku u Makedoniji, dotadašnje saveznike u borbi protiv Turske.

1916. Rođen engleski državnik Edvard Hit, lider Konzervativne partije od 1965. do 1975. Kao premijer uveo Veliku Britaniju u Evropsku ekonomsku zajednicu.

1922. Američki plivač, kasnije filmski glumac Džoni Vajsmiler postao prvi plivač koji je za manje od jednog minuta preplivao 100 metara.

1932. Umro američki pronalazač King Kemp Džilet, izumitelj nožića za brijanje, poznatog kao "žilet", prema francuskoj verziji njegovog prezimena.

1944. Britanske i kanadske trupe preuzele od Nemaca u Drugom svetskom ratu grad Kaen u Normandiji, posle žestokog bombardovanja i jednomesečnih bitki.

1960. Sovjetski lider Nikita Sergejevič Hruščov upozorio SAD da ne intervenišu protiv Kube, jer će u tom slučaju SSSR podržati kubanski narod.

1963. Potpisan sporazum o formiranju Federacije Malezije, u čiji sastav su ušli Malaja, Singapur, Saravak i Severni Borneo. Dve godine kasnije Singapur istupio iz Malezije.

1971. Poslednja američka baza u Vijetnamu predata trupama Južnog Vijetnama.

1989. Umro srpski istoriograf Fedor Nikić, osnivač Muzeja fruškogorskih manastira. Bavio se ustavnim pravom, manjinskim pitanjem i crkvenom reformom. Napisao više dela, uključujući "Lokalne uprave Srbije u XIX i XX veku".

1993. Koristeći genetičku metodu DNK britanski naučnici identifikovali posmrtne ostatke ruskog cara Nikolaja II Romanova i članova njegove porodice, koji su ubijeni u leto 1918. u Jekaterinburgu.

1996. Rusija nastavila ofanzivu na čečenske separtiste pošto je Boris Jeljcin ponovo izabran za predsednika.

1997. Bokser teške kategorije Majk Tajson kažnjen zabranom bavljenja sportom na godinu dana i novčanom kaznom od tri miliona dolara zato što je tokom meča za svetskog šampiona u teškoj kategoriji 28. juna Ivandera Holifajlda ugrizao za uho.

1998. U Zagrebu umro jugoslovenski filmski radnik Dušan Vukotić, dobitnik "Oskara" 1961. za kratki crtani film "Surogat".

2001. Apelacioni sud u Santjagu suspendovao proces protiv bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea proglasivši ga mentalno nesposobnim. Pinoče uhapšen 1998. u Londonu zbog zločina počinjenih u Čileu posle dolaska na vlast vojnim udarom 1973.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško
 • »sans« je autor ove teme

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

307

Četvrtak, 10. Juli 2003

1856. - Rođen fizičar i pronalazač Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji svetske nauke, posebno elektrotehnike, tvorac "novog tehničkog poretka"; zahvaljujući njegovim izumima, postavljen je temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehničkog razvoja ljudskog roda u 20. veku. Pronašao je obrtno magnetno polje, trofazni sistem prenosa električne energije, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao je niz izuma na kojima se zasniva savremena elektronika, izuma bez kojih bi bila nezamisliva tehnička civilizacija, pogotovo prenos električne energije. Pionir je i radio tehnike, bežične telegrafije, radara. Njegov polifazni sistem naizmeničnih struja pokazao je vrednost na prvoj hidrocentrali na slapovima Nijagare. Patentirao je oko 700 pronalazaka u oblasti naizmeničnih struja, telekomunikacija, akustike i mašinstva, od kojih su mnogi našli široku primenu. Posle okončanja studija elektrotehnike u Gracu i kraćeg stažiranja u Budimpešti i Parizu, odselio se u SAD, čiji je državljanin postao 1884, ali je sve do smrti u Njujorku, na pravoslavni Božić 1943, održavao bliske kontakte s otadžbinom. U SAD-u je, proniknuvši u tajne oscilatornih kretanja elektriciteta i materije, ostvario najveće naučne poduhvate. Povodom stogodišnjice njegovog rođenja, 1956. godine, jedinica za merenje visokog napona dobila je Teslino ime, kojim je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja. Rođen je kao četvrto dete Milutina i Đuke Tesle u svešteničkoj pravoslavnoj porodici u srpskom selu Smiljan u Lici.

1866. - Edson P Clark patentirao je olovku čiji trag je nemoguće izbrisati.

1871. - Rođen je Marsel Prust, jedan od najvećih francuskih književnika i najkompleksnijih i najzagonetnijih književnih stvaralaca uopšte.
1886. - Erupcija vulkana Tarawera uništila je čuvene roze-bele terase kalcijum-karbonata na Novom Zelandu.

1892. - U Ohaju je prvi put ulica popločana betonom.

1926 . - Rođen glumac Pavle Vuisić, "vulkan glume, života i snage", kako ga je opisao Orson Vels. Već u prvom filmu - "Čudotvorni mač" Vojislava Nanovića 1950. - nametnuo se neobično snažnom glumačkom ličnošću, koja je potom obeležila više od sto filmova i mnoštvo TV serija i drama, poput kultne "Šešir gospodina Vujića". Filmovi: "Ko to tamo peva", "Sjećaš li se Doli Bel?", "Maratonci trče počasni krug", "Hajka", "Kampo Mamula", "Dim", "Mačak pod šlemom", "Parče plavog neba", "Žeđ", "Horoskop", "Inspektor", "Sam", "Pogon B", "Kad čuješ zvona", "Događaj", "Konjuh planinom".

1933. - Njujorški policajci prvi su primenili radio-veze u svom radu.

1943. - SAD i Velika Britanija izvršile su invaziju na Siciliju u Drugom svetskom ratu.

1958. - U Engleskoj su instalirani prvi parking satovi.

1973. - Nakon 300 godina engleske vladavine, Bahami su dobili nezavisnost.

Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

308

Petak, 11. Juli 2003

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 11. JUL

1533. Papa Klement VII ekskomunicirao engleskog kralja Henrija VIII, odbivši prethodno da poništi njegov brak s Katarinom Aragonskom i ozakoni njegovu vezu sa Anom Bolen. Brak u maju 1533. poništio kenterberjski nadbiskup Tomas Krenmer, a kralj 1534. osnovao anglikansku crkvu i proglasio se za njenog poglavara.

1690. U bici kod Bojna, u "Slavnoj revoluciji", engleski kralj Vilijam III Oranski pobedio katoličke snage Džejmsa II. Taj dan protestanti u Severnoj Irskoj, "Oranžisti", obeležavaju nizom parada i marševa, što izaziva revolt katolika i dovodi do sukoba s policijom.

1844. Rođen Petar I Karađordjević, kralj Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Za kralja Srbije izabran posle majskog prevrata 1903. u kom su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga Mašin. Tokom vladavine poštovao Ustav i parlamentarnu demokratiju, a u spoljnoj politici oslanjao se na Rusiju, Francusku i Englesku.

1871. Rođen hrvatski političar i pisac Stjepan Radić, osnivač Hrvatske seljačke stranke, ministar prosvete u Vladi Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od novembra 1925. do februara 1927, kada njegova stranka ponovo prelazi u opoziciju. Umro od povreda zadobijenih u atentatu koji je nad njim i još dva poslanika HSS u Skupštini u Beogradu 20. juna 1928. izvršio radikalski poslanik Puniša Račić.

1876. U crnogorsko-turskom ratu Crnogorci u bici na Fundini, u Kučima, pobedili tursku vojsku.

1920. Rođen američki filmski i pozorišni glumac ruskog porekla Taiđe Kan, poznat kao Jul Briner. Igrao u mnogim filmovima, a "Oskara" dobio za ulogu u filmu "Kralj i ja".

1921. Mongolija proglasila nezavisnost pod nazivom Narodna Republika Mongolija.

1921. Održano prvo zvanično prvenstvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u vaterpolu. Pobedilo Somborsko sportsko društvo.

1935. Umro francuski oficir Alfred Drajfus, čije je suđenje za izdaju 1894. podelilo francusku javnost na dva tabora, demokrate i rojaliste. Na osnovu lažnih dokaza, Drajfus, koji je bio Jevrejin, osuđen na doživotnu robiju, rehabilitovan 1906.

1937. Umro americki kompozitor Džordž Geršvin, koji je u klasicnu muziku uneo elemente popularne muzike, crnackih duhovnih pesama i bluza.

1960. Premijer provincije Katanga u Kongu Moiz Čombe proglasio nezavisnost te pokrajine, čime su počeli višegodišnji nemiri u toj afričkoj zemlji.

1978. U eksploziji cisterne s tečnim gasom u španskom mediteranskom turističkom kampu u mestu San Karlos de la Rapita poginulo oko 200 ljudi.

1979. Americka vasionska stanica "Skajlab", posle šestogodišnjeg kruženja oko Zemlje, raspala se prilikom prizemljenja.

1982. U Beogradu umro jugoslovenski pisac Meša Selimovic , član Srpske akademije nauka i umetnosti. Posle Drugog svetskog rata bio direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, umetnički direktor "Bosna-filma" i glavni urednik "Svjetlosti".

1987. Ujedinjene nacije proglasile za petomilijarditog stanovnika planete dečaka rođenog u Zagrebu Mateja Gaspara.

1989. Umro engleski pozorišni i fimski glumac, režiser i producent Lorens Olivije , jedan od najboljih tumača likova Viljema Šekspira, prvi glumac kom je dodeljena plemićka titula. Dobitnik najvećeg broja nagrada "Emi" za TV-stvaralaštvo, nagrađivan na festivalu u Kanu, dobio "Oskara" za film "Hamlet".

1991. Avion s hodočasnicima iz Nigerije srušio u Džedi, u Saudijskoj Arabiji. Poginuli svi putnici i članovi posade, njih 261.

1995. Bosanski Srbi zauzeli Srebrenicu, a potom Žepu. Više od 30.000 ljudi, uglavnom žena i dece, prebačeno na teritoriju pod kontrolom vlade u Sarajevu. Snage bosanskih Srba su na tom području izvršile ratni zločin i gde su ubile oko 7.000 bosanskih muslimana.

1995. U Francuskoj umro Gojko Nikoliš, lekar, narodni heroj, španski borac i član Srpske akademije nauka i umetnosti.

1996. Sudsko veće Međunarodng suda za ratne zločine u SFRJ u Hagu potvrdilo optužnice za ratne zločine i genocid protiv lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i vojnog komandanta Ratka Mladića. Sud za njima raspisao međunarodne poternice.

2000. Uz posredovanje predsednika SAD Bila Klintona u Kejmp Dejvidu počeli pregovori o pitanju suvereniteta nad Jerusalimom izraelskog premijera Ehuda Baraka i palestinskog vođe Jasera Arafata.

2001. U Kambodži odobreno donošenje zakona koji bi omogućio suđenje bivšim liderima Crvenih Kmera, tokom čije vladavine je ubijeno 1.700.000 ljudi.

Cogito

Zlatna sredina

(10)

 • »Cogito« je muško

Postovi: 293

Datum registracije: 23.06.2003

 • Poruku poslati

309

Nedjelja, 13. Juli 2003


Evo i ja da u ovoj rubrici dam prilog:
Preuzeo sa www.krstarica.com

Догодило се на данашњи дан - 13. јул

1839. - У Београду су одржани избори за прве градске општине. Указом о "Устројанију обштина", све општине у Србији подељене су у три класе - првој је припадао Београд, другој окружне и друге вароши, а трећој сеоске општине. У Београду су бирана 32 члана градске општине - "најчеститија, најразумнија и најправдољубивија" - који су дужност обављали бесплатно.

1878. - Завршен је Берлински конгрес, на којем је ревидиран Санстефански мировни уговор, закључен после руско-турског рата. Одлукама Берлинског конгреса Србији су прикључени Нишки, Пиротски, Топлички и Врањски округ, а Црној Гори градови Никшић, Подгорица, Колашин, Бар и Улцињ. Аустроугарској је дато право да окупира Босну и Херцеговину и да држи гарнизон у Старом Влаху, тј. Рашкој области (Новопазарски санџак, према турској административној подели), а Великој Британији да окупира Кипар. Кавказ је припао Русији, а Румунија је постала независна.

1894. - Рођен је Исак Емануилович Бабељ, руски књижевник. Почео је објављивати приче 1916. у часопису Максима Горког "Летопис". У Октобарској револуцији служио је у Првој коњичкој армији Буђонија и, надахнут тиме, објавио збирку прича "Црвена коњица", у којима сугестивно слика револуционарна збивања и многоструко психички осветљава њихове јунаке. Збирке "Приче из Одесе" и драме "Залазак" и "Марија" показују најбоље одлике његове прозе, дубоко поимање психе обесправљених и суптилно познавање јеврејског живота, нарави и обичаја. Написао је и сценарио за филм "Лутајуће звезде". Године 1937. затворен је у концентрациони логор, где је и умро, а постхумно је рехабилитован 1956. године.

1898. - Guglielmo Marconi патентирао је радио.

1908. - У Лондону су отворене четврте модерне Олимпијске игре.

1930. - У главном граду Уругваја Монтевидеу почело је прво Светско фудбалско првенство на којем је у конкуренцији 13 екипа победила репрезентација земље домаћина. Југословенска репрезентација (која је била састављена само од београдских играча, јер су клубови из Загреба, Сарајева и Суботице бојкотовали национални тим) освојила је треће место, иза Аргентине, поставши најбоље пласирана репрезентација изван Јужне Америке.

1941. - У Црној Гори је у Другом светском рату избио општи народни устанак против италијанских окупатора. Истовремено су нападнути готово сви окупаторски гарнизони и карабињерске станице и врло брзо је ослобођена безмало цела Црна Гора, изузев неколико већих градова. После рата, 13. јул је проглашен за Дан устанка народа Црне Горе против окупатора.

1978. - BBC је забранио емитовање песме Sex Pistolsа "No One is Innocent".

1978. - Walter Poenisch окончао је свој подвиг: препливао је 207 км од Кубе до Флориде.

1984. - Сергеј Бубка поставио је рекорд у скоку с мотком, прескочивши 5,89 метара.

1994. - Фирме из Југославије и Данске повукле су из Алжира особље угрожено нападима исламских терориста.

viskoznost nije isto što i gustina :(

Cogito

Zlatna sredina

(10)

 • »Cogito« je muško

Postovi: 293

Datum registracije: 23.06.2003

 • Poruku poslati

310

Ponedjeljak, 14. Juli 2003

14.7.

Dogodilo se na današnji dan - 14. jul
1789. - Parižani su zauzeli i razorili zloglasnu tvrdavu i zatvor Bastilju. Danas je na mestu Bastilje zasaden park, a današnji dan uzima se kao pocetak Francuske revolucije i u Francuskoj se slavi kao državni praznik.

1901. - U Beogradu je svecano otvoreno prvo radnicko pozorište u Srbiji. Predstave su izvodene u kafani "Radnicka kasina", na uglu Decanske i Skopljanske ulice (sadašnja Nušiceva).

1902. - U Sarajevu je, radi širenja prosvete, srpske nacionalne svesti i privednog jacanja Srba u Bosni i Hercegovini, osnovano srpsko kulturno-prosvetno društvo "Prosvjeta", koje je imalo veliki broj clanova i donatora i raspolagalo znatnom imovinom. Zahvaljujuci potpori "Prosvjete", prve generacije srpskih daka i studenata iz BiH masovnije su pocele da se školuju prema tadašnjim evropskim standardima. Društvo je otvorilo veliki broj citaonica, štampalo niz popularnih knjiga radi prosvecivanja naroda, a u Sarajevu je otvorilo veliku Centralnu biblioteku. U "Prosvjeti" su bili aktivni mnogi znacajni Srbi iz BiH, ukljucujuci Aleksu Šantica, Petra Kocica, Vasilja i Šcepana Grdica, Ðorda Pejanovica, Pera Slijepcevica. "Prosvjetu" su zabranjivale austrougarske vlasti, ustaška Nezavisna Država Hrvatska, ali i jugoslovenske vlasti 1949.

1918. - Roden je Ingmar Bergman, švedski pozorišni i filmski reditelj. Tretirao je eticke probleme savremnog coveka s prefinjenim lirizmom i realizmom koji je cesto prerastao i u halucinantne stilizacije. Dobio je brojne nagrade na filmskim festivalima. Najznacajnija ostvarenja: "Ona je igrala samo jedno leto", "Žena bez lica", "Eva", "Divlje jagode", "Sedmi pecat", "Tišina"...

1951. - Prvi put je jedan sportski dogadaj (trke konja) prenošen u koloru.

1958. - U Iraku je izvršena revolucija, zbacena monarhija i proglašena republika, a kralj Fejsal je ubijen.

1987. - U Tajvanu je okoncano 37-godišnje opsadno stanje.

1989. - Održana je premijera šesnaestog po redu filma o Džemsu Bondu - "License to Kill".

1991. - Predsedništvo SFRJ vecinom glasova donelo je odluku o izmeštanju jedinica JNA s teritorije pobunjene republike Slovenije u druge republike.

1992. - Savezna skupština je za prvog premijera Savezne Republike Jugoslavije izabrala americkog biznismena srpskog porekla - Milana Panica.

1997. - Medunarodni sud UN za ratne zlocine u Hagu osudio je na 20 godina zatvora Srbina iz Bosne - Dušana Tadica.


viskoznost nije isto što i gustina :(

Cogito

Zlatna sredina

(10)

 • »Cogito« je muško

Postovi: 293

Datum registracije: 23.06.2003

 • Poruku poslati

311

Utorak, 15. Juli 2003

---15.4.---

1606. - Rođen je Harmens van Rajn Rembrant, holandski slikar i grafičar, jedan od najvećih likovnih umetnika svih vremena. Formirao se pod uticajem Karavađovih sledbenika. Glavne osobine svoje slikarske umešnosti - poput dramatične igre svetlosti i senke, dubine kolorita, izraza psihološke pronicljivosti i humanih osećanja - negovao je do kraja života i stalno ih produbljivao. Omiljeni motivi bili su mu biblijski: "Izgubljeni sin", "Hristos u Emausu", "Jakov blagosilja umetnike", "Vavedenje", "Sveti Matej jevanđelist"... Izradio je i veliki broj portreta i ubraja se u najveće portretiste svih naroda i svih vremena. Portreti njegove žene Saskije van Ojlenburh, služavke Hendrikije Stofels, sina Tita, majke, slikarevog prijatelja Jana Siksa - smatraju se remek-delima evropskog slikarstva; portretima treba dodati i veliki broj (preko 60) autoportreta. Najčuvenija dela: "Čas anatomije", "Noćna straža", "Predstavnici suknara"...

1663. - Rođen je srpski pomorac i matematičar i ruski knez Marko Martinović, stručnjak za hidrogradnju i brodogradnju, jedan od najučenijih ljudi svog vremena. Kao nastavnik Pomorske akademije u Veneciji, podučavao je i mladiće iz Rusije primljene na molbu cara Petra Velikog. U rodnom Perastu rukovodio je radom jedne od najstarijih pomorskih škola na Jadranu.

1869. - U Parizu je patentiran margarin, kao zamena za buter, radi upotrebe u francuskoj mornarici.

1874. - Izašao je prvi broj "Glasa javnosti" u Kragujevcu.

1888. - Vulkan Bondai u Japanu proradio je prvi put posle hiljadu godina.

1944. - Opservatorija u Grinviču oštećena je usled bombardovanja u Drugom svetskom ratu.

1948. - Američki predsednik Truman ponovo je nominovan za predsednika.

1949. - Čehoslovački teniski prvaci, Jaroslav Drobny i Vladimir Cernik, emigrirali su u SAD.

1952. - Počeo je prvi helikopterski let preko Atlanskog okeana.

1958. - Američki predsednik Ajzenhauer poslao je vojne trupe u Liban, gde su ostale naredna tri meseca
viskoznost nije isto što i gustina :(

Cogito

Zlatna sredina

(10)

 • »Cogito« je muško

Postovi: 293

Datum registracije: 23.06.2003

 • Poruku poslati

312

Srijeda, 16. Juli 2003

16.7.

1439. - Zabranjeno je ljubljenje u Engleskoj.

1858. - Rođen je srpski vojvoda Petar Bojović, oslobodilac Beograda 1918. u Prvom svetskom ratu. Kao pitomac Artiljerijske škole, učestvovao je u srpsko-turskim ratovima od 1876. do 1878, a u srpsko-bugarskom ratu 1885. istakao se hrabrošću u borbama na Vrabči, Slivnici, u Dragomanskom tesnacu, kod Pirota i Caribroda (sadašnji Dimitrovgrad). U Prvom balkanskom ratu 1912. i 1913. kao načelnik Štaba Prve armije, izuzetno je doprineo pobedama nad Turcima u Kumanovskoj i Bitoljskoj bici. U Drugom balkanskom ratu 1913, probio je bugarske položaje na Rajčanskom ridu, što je odlučilo ishod i Bregalničke bitke i rata. U Prvom svetskom ratu komandovao je Prvom armijom 1914. u Cerskoj bici i oslobodio Šabac, a dužnost nije napustio ni posle ranjavanja. Posle mučkog napada Bugara 1915, s neuporedivo slabijim snagama ih je sprečio da prodru na Kosovo, što je - uz potporu crnogorske vojske s drugog boka - omogućilo odstupanje srpske armije preko Albanije. U januaru 1916. je, umesto obolelog vojvode Radomira Putnika, postao načelnik Štaba Vrhovne komande i organizovao je prebacivanje vojske na Krf i u Bizertu, a od septembra do novembra 1916. rukovodio je ofanzivom u kojoj su zauzeti Kajmakčalan i Bitolj. Zbog neslaganja sa savezničkom komandom o širini fronta dodeljenog srpskoj vojsci, smenjen je u aprilu 1918. i postavljen za komandanta Prve armije, koja je posle proboja Solunskog fronta, zauzela Veles i Ovče polje, kod Kumanova razoružala Bugare, produžila gonjenje brojčano jače nemačke Druge armije i razbila je južno od Niša bez pomoći saveznika, koji su zaostali 200 kilometara. Na čelu Prve armije 1. novembra 1918. oslobodio je Beograd, gde je posle smrti 1945. sahranjen bez ikakvih počasti. Dela : "Metoda za rešavanje taktičkih zadataka u granicama združenih odreda", "Uput za obuku regruta u ratnoj službi", "Vaspitavanje vojnika", "Šta imamo i možemo da očekujemo od egzercirnih pravila uopšte, a šta od pešadiskih posebice?", "Odbrana Kosovoga Polja 1915", prevod s francuskog dela belgijskog generala Anrija Aleksisa Brijalmona (Henri Alexis Brialmont) koje je objavio pod naslovom "Bojna taktika pešadije, konjice i artiljerije".

1872. - Rođen je Raul Amundsen, norveški polarni istraživač. Prvi je stigao na Južni pol 1911. godine, preleteo je Severni pol, prošao ceo severozapadni prolaz, severno od Amerike, na putu od Atlantskog okeana do Beringovog moreuza, kao i sveroistočni prolaz, severno od Evrope i Azije, na putu od Norveške do Beringovog mora. Poginuo je u avionskoj nesreći prilikom pokušaja da spase italijansku polarnu ekspediciju generala Nobilea.

1918. - Streljan je poslednji predstavnik ruske carske porodice Romanov - car Nikolaj II, zajedno sa članovima svoje porodice - suprugom i petoro dece.

1935. - U Oklahomi su postavljeni prvi automatski parking-metri.

1960. - Na Svetskom prvenstvu u fudbalu, 205.000 ljudi posmatralo je utakmicu Brazil - Urugvaj, što je bio rekord.

1980. - Republikanska partija nominovala je Ronalda Regana za predsednika SAD-a.

1988. - Američki atletičar Karl Luis pretrčao je 100 metara za 9:78 sekundi.

1988. - Florens Džojner postavila je ženski svetski rekord na 100 metara - 10:49 sekundi.

1997. - Savezna skupština izabrala je Slobodana Miloševića za predsednika Savezne Republike Jugoslavije. Pre njega, na toj funkciji bili su Dobrica Ćosić i Zoran Lilić.

viskoznost nije isto što i gustina :(

Cogito

Zlatna sredina

(10)

 • »Cogito« je muško

Postovi: 293

Datum registracije: 23.06.2003

 • Poruku poslati

313

Četvrtak, 17. Juli 2003

17.7.

Dogodilo se na današnji dan - 17. jul
1775. - Otvorena je prva vojna bolnica.

1804. - Beogradsku tvrđavu napustile su i pobegle niz Dunav starešine turskih janičara - dahije Aganlija, Kučuk Alija, Mula Jusuf i Mehmed Fočih - koji su prethodno u seči knezova poubijali istaknute srpske prvake, što je bio neposredan povod za izbijanje Prvog srpskog ustanka. Porta u Carigradu, zabrinuta za to da vlast ne pređe u ruke ustanika, poslala je u Srbiju bosanskog vezira Abu Bećir-pašu da izgladi sukob janičara i Srba i zavede sultanovu vlast. Kao prvi uslov za uspostavljanje mira, ustanički vođa Karađorđe, koji je već okupio oko 10.000 ljudi pod oružjem, tražio je likividaciju dahija koji su pobegli na Adu Kale na Dunavu. Uz saglasnost Bećir-paše i prema Karađorđevom nalogu, Milenko Stojković poubijao je dahije u noći između 24. i 25. jula 1804.

1841. - Izašao je prvi broj britanskog šaljivog časopisa "Punch".

1861. - Američki kongres odobrio je papirni novac.

1928. - Umro je srpski geolog Svetolik Radovanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor Univerziteta u Beogradu, prvi ministar privrede u Srbiji. Reformisao je srpsko rudarsko i šumarsko zakonodavstvo, a 1892. s geologom Jovanom Žujovićem osnovao Srpsko geološko društvo. Kao ministar, doneo je prva pravila rudarsko-bratinske kase za osiguranje rudara, ustanovio nedeljno-praznične škole za šegrte i izdao prvi godišnjak rudarskog odeljenja ministarstva privrede. Dela: "Uvod u geologiju istočne Srbije", "O trusu", "Podzemne vode", "Lijas kod Rgotine", "Lijas kod Dobre", "Crnajka s naročitim obzirom na njen Doger", "Donjolijaska fauna sa Vrške Čuke", "Kelovej kod Vrške Čuke", "Belemnites ferraginensis nov. spec. iz klauskih slojeva istočne Srbije", "O velikom šarijažu u istočnoj Srbiji".

1946. - Izvršena je smrtna kazna nad vođom četnika u Drugom svetskom ratu i vojnim ministrom bivše jugoslovenske emigrantske vlade, Dragoljubom - Dražom Mihailovićem, pošto je dan ranije odbijena njegova molba za pomilovanje. Potom je tajno sahranjen, tako da mu se ne zna grob. Nisu uslišene ni molbe još osmorice osuđenih na smrt na sudskom procesu u Beogradu organizovanom po ugledu na staljinistička montirana suđenja, pa su istog dana pogubljeni i Radoslav Radić, Miloš Glišić, Dragomir Jovanović, Tanasije Dinić, Velibor Jonić, Đuro Đokić, Kosta Mušicki i Boško Pavlović. Kazna nije izvršena nad Mladenom Žujovićem i Petrom Živkovićem, jer su bili u emigraciji. Ostalih 13 optuženih - uključujući najistaknutijeg srpskog teoretičara prava u 20. veku, Slobodana Jovanovića, kome je suđeno u odsustvu - osuđeno je na vremenske kazne.

1954. - Otpočela je izgradnja Diznilenda koja je trajala tačno godinu dana.

1955. - Grad Arko u Ajdahu postao je prvi grad osvetljen nuklearnom energijom.

1968. - Održana je premijera filma "Yellow Submarine" sa Bitlsima u Londonu.

1968. - Počela je revolucija u Iraku.

viskoznost nije isto što i gustina :(

Cogito

Zlatna sredina

(10)

 • »Cogito« je muško

Postovi: 293

Datum registracije: 23.06.2003

 • Poruku poslati

314

Petak, 18. Juli 2003

18.7.

Догодило се на данашњи дан - 18. јул
64. - Избио је велики пожар у Риму.

1374. - Умро је Франческо Петрарка, италијански лирски песник, један од најзначајнијих претеча хуманизма и ренесансе. Писао је на латинском и италијанском. Најславније његово дело - "Канцонијер", посвећен Лаури - заправо је интимни дневник о песниковом душевном животу, у ком љубав и симболи постају средства за песничко изражавање и обликовање најтананијих унутарњих осећања, сталног немира и меланхолије. Петрарака је извршио далекосежан утицај на италијанску и светску књижевност. Превођен је на све европске језике.

1536. - Папа је изгубио сваки ауторитет у Енглеској.

1872. - У Британији је уведен систем тајног гласања на гласачким листићима.

1877. - Рођен је српски византолог и преводилац Драгутин Анастасијевић, сјајан зналац грчког језика и палеографије, професор Београдског универзитета, члан Српске академије наука и уметности. Проучавао је ромејску (византијску) културу и књижевност, српско-ромејске односе и истраживао нове изворе, нарочито на Светој Гори.

1931. - Поринута је "Марипоса" - први климатизован брод.

1940. - Изведен је први успешан лет хеликоптером.

1942. - После 38 дана огорчених борби, Немци и Хрвати су у Другом светском рату заузели планину Козару у северозападној Босни, на којој је 3.500 бораца Другог крајишког партизанског одреда бранило збег са око 80.000 српских цивила пред офанзивом 40.000 немачких, усташких и домобранских војника, уз подршку мађарских речних бродова. У борбама у којима су српски партизани испољили изузетно херојство погинуло је 1.700 бранилаца. На више места пробијен је обруч и спасено је нешто више од 15.000 цивила, али су нападачи надјачали, спалили сва села, побили део становништва, укључујући 540 рањеника, а око 60.000 цивила отерали у логоре, махом у Јасеновац.

1986. - Изашле су видео-касете са подводним снимцима остатака Титаника.

1992. - Ратни бродови НАТО и Западноевропске уније упловили су у Јадранско море ради контроле санкција УН против Савезне Републике Југославије; била је то прва таква операцији у Европи од Другог светског рата.

viskoznost nije isto što i gustina :(

Cogito

Zlatna sredina

(10)

 • »Cogito« je muško

Postovi: 293

Datum registracije: 23.06.2003

 • Poruku poslati

315

Subota, 19. Juli 2003

Dogodilo se na današnji dan - 19. jul
1427. - Umro je srpski vladar i pisac Stefan Lazarević, nazvan Stefan Visoki, knez od 1389. do 1402, potom despot, sin kneza Lazara Hrebeljanovića. U prvo vreme vladao je očevim zemljama uz pomoć majke, kneginje Milice, i do 1402. priznavao je vlast Otomanskog carstva i sultana Bajazita na čijoj se strani borio u bitkama na Rovinama 1395, kod Nikopolja 1396. i kod Angore 1402. Sultan mu je poklonio oblast Vuka Brankovića s Prištinom i Peći. Posle poraza Bajazita kod Angore od mongolskog vladara Tamerlana, osamostalio se i približio Ugarskoj, od koje je 1403. dobio Mačvu i Beograd koji je proglasio prestonicom, a 1421. nasledio je Zetu. Ojačao je centralnu vlast i suzbio separatizam vlastele, reformisao vojsku i preuredio upravu. Srbija je pod njim doživela ekonomski i kulturni procvat. Podigao je manastir Manasiju, podsticao prepise i prevode knjiga, a i sam se bavio književnošću - napisao je poslanicu "Slovo ljubve".

1553. - Petanestogodišnja lejdi Džejn Grej (Jane Grey) svrgnuta je sa mesta engleske kraljice posle samo devet dana.

1883. - Na brdu Stražilovo iznad Sremskih Karlovaca sahranjeni su posmrtni ostaci srpskog pisca Branka Radičevića, 30 godina posle njegove smrti u Beču.

1877. - Održan je prvi teniski turnir u Vimbldonu.

1936. - Umro je srpski geolog i političar Jovan Žujović, geolog svetskog glasa, utemeljivač geološke nauke u Srbiji, predsednik Srpske kraljevske akademije, profesor Beogradskog univerziteta, član mnogih inostranih društava i akademija. Osnovao je Srpsko geološko društvo, Mineraloško-geološki zavod i časopis "Geološki anali Balkanskog poluostrva". Autor je mnogih radova iz svih oblasti geologije i prve geološke karte Srbije i Jugoslavije. Bio je ministar prosvete i spoljnih poslova Srbije i jedan od osnivača Republikanske demokratske stranke. U politiku je ušao pod uticajem Živojina Žujovića i Svetozara Markovića. Dela: "Geologija Srbije I i II", "Topografska i petrografska geologija", "Opšta geologija".

1937. - U Beogradu su održane velike demonstracije povodom podnošenja skupštini na ratifikaciju konkordata Vatikana i Jugoslavije. U ovom događaju, kasnije nazvanom Krvava litija, žandarmi su se brutalno obračunali sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkve i narodom koji je protestovao protiv konkordata. Konkordat koji je 1935. sklopila vlada Milana Stojadinovića nije ratifikovan zbog ogromnog pritiska javnog mnjenja. Prvi takav ugovor (Vormski konkordat) sklopili su 1122. papa Kalikst II (Calixtus) i car "Svetog Rimskog Carstva" Henrih V. Prvi konkordat na Balkanu potpisala je Crna Gora 1866, zatim Srbija 1914. Konkordatom se države obavezuju Rimokatoličkoj crkvi na ekonomske i pravne privilegije.

1952. - Otvorene su pete Olimpijske igre u Helsinkiju.

1956. - Lideri Jugoslavije, Indije i Egipta - Josip Broz, Džavaharlal Nehru i Gamal Abdel Naser - potpisali su tzv. Brionsku deklaraciju, kojom su osudili blokovsku podelu sveta, što je bio prvi korak ka stvaranju Pokreta nesvrstanih zemalja.

1980. - Otvorene su 22. Olimpijske igre u Moskvi. Ovu Olimpijadu bojkotovali su američki sportisti.

1984. - Lynn Rippelmeyer je prva žena kapetan Boinga 747 koja je preletela preko Atlantika.
viskoznost nije isto što i gustina :(

Cogito

Zlatna sredina

(10)

 • »Cogito« je muško

Postovi: 293

Datum registracije: 23.06.2003

 • Poruku poslati

316

Nedjelja, 20. Juli 2003

Dogodilo se na današnji dan - 20. jul
1304. - Rođen je Frančesko Petrarka, italijanski lirski pesnik, jedan od najznačajnijih preteča humanizma i renesanse. Pisao je na latinskom i italijanskom. Najslavnije njegovo delo - "Kanconijer", posvećen Lauri - u stvari je intiman dnevnik o pesnikovom duševnom životu, u kom ljubav i simboli postaju sredstva za pesničko izražavanje i oblikovanje najtananijih unutarnjih osećanja, stalnog nemira i melanholije. Petraraka je izvršio dalekosežan uticaj na italijansku i svetsku književnost. Prevođen je na sve evropske jezike.

1868. - Prvi put su korišćene taksene markice na cigaretama.

1871. - British Columbia postaje šesta kanadska provincija.

1872. - Mahlon Loomis dobio je patentu zaštitu za bežičnu telegrafiju, što je bio ključni momenat za nastanak radija.

1878. - Uveden je prvi telefon na Havajima.

1917. - Srpska vlada premijera Nikole Pašića i Jugoslavenski odbor hrvatskog političara Anta Trumbića potpisali su u Prvom svetskom ratu na grčkom ostrvu Krf tzv. Krfsku deklaraciju, kojom su južnoslovenski narodi u Austrougarskoj zatražili ujedinjenje sa Srbijom u zajedničku državu pod nazivom Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca s dinastijom Karađorđević na čelu.

1919. - Počeo je dvodnevni generalni štrajk radnika Jugoslavije, u znak solidarnosti s revolucijama u Sovjetskoj Rusiji i Mađarskoj; štrajkom je vlada prisiljena da odustane od učešća u oružanoj intervenciji gušenja tih revolucija.

1956. - Francuska je priznala nezavisnost Tunisa.

1969. - Nil Armstrong (Neil Armstrong) i Edvin Oldrin (Edwin Aldrin) iz Apola 11 postali su prvi ljudi koji su stigli na Mesec.

1970. - Rođena je prva beba na ostrvu Alkatraz (čuveni zatvor u SAD).

1974. - Turska je izvršila invaziju na Kipar.

1996. - Otvorene su 26. Olimpijske igre u Atlanti.viskoznost nije isto što i gustina :(

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

317

Ponedjeljak, 21. Juli 2003

Na danasnji dan 21.07.

Godisnjica Otvorenog Foruma

Na danasnji dan, pre ravno godinu, Otvoreni Forum Novog Pazara je poceo sa radom.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

318

Utorak, 22. Juli 2003

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN, 22. JUL

356 p.n.e Rođen makedonski kralj Aleksandar III Veliki, grčki vojskovođa koji je za kratko vreme svoje vladavine uspeo da razori hiljadugodišnja carstva, gradeći nove mermerne gradove i stvarajući novu civilizaciju. Vekovima je inspirisao likovne umetnike i pesnike.

1456. Hrišćanska vojska pod komandom ugarskog vojskovođe Janoša Hunjadija pobedila je turske snage koje su opkolile Beograd. U srpskim narodnim pesmama Hunjadi, koji je tokom borbi umro u Zemunu, spominje se kao Sibinjanin Janko.

1739. Turska vojska u bici kod Grocke pobedila Austrijance i primorala ih da napuste Srbiju i Beograd. Beogradskim mirom 18. septembra Beograd i teritorije severno od Zapadne Morave posle 21 godine ponovo pripale Otomanskom carstvu.

1784. Rođen nemački astronom i matematičar Fridrih Vilhelm Besel, koji je izračunao putanju Halejeve komete.

1812. U bici kod Salamanke, u Španiji, Britanci pod komandom vojvode od Velingtona porazili Napoleonovu vojsku kojom je komandovao maršal Ogist Marmon.

1832. Umro Napoleon II, vojvoda od Rajhštada, sin Napoleona I Bonaparte i Marije Lujze, unuk habsburškog cara. Nesuđen car, naslednik najmoćnijeg vladara u Evropi, umro u carskom dvorcu Šenbrun, u kom je 22 godine ranije boravio Bonaparta kao pobednik nad habsburšskim Bečom.

1852. U Veneciji umro francuski vojskovođa Ogist Marmon. Kao vojvoda od Raguze 31. januara 1808. proglasio aneksiju Dubrovačke republike, a od 1809. do 1811. bio generalni guverner Ilirskih provincija.

1888. Rođen američki mikrobiolog poreklom iz Ukrajine Selman Ejbraham Vaksman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1952. za pronalazak streptomicina.

1898. Rođen američki vajar Aleksander Sterling Kalder, autor apstraktnih prostornih konstrukcija od metalnih elemenata povezanih žicama, koje je pomoću malih motora učinio pokretnim, pa su dobile naziv "mobili". Njegov "mobil" ogromnih razmera postavljen 1958. ispred palate UNESKO u Parizu.

1933. Američki pilot Vili Post prvi sam obleteo Zemlju. Let trajao sedam dana, 18 časova i 49 minuta.

1934. Američkog pljačkaša banaka i ubicu, "državnog neprijatelja broj jedan" Džona Dilindžera, u Čikagu posle 13 meseci potere ubili agenti FBI.

1943. Savezničke snage u Drugom svetskom ratu zauzele italijanski grad Palermo, na ostrvu Sicilija.

1944. U Lublinu u Drugom svetskom ratu grupa poljskih političara, poslata iz SSSR, formirala Komitet narodnog oslobođenja, koji je Moskva priznala kao privremenu poljsku vladu nasuprot izbegličkoj vladi u Londonu.

1972. Sovjetska kosmička sonda "Venera 8" spustila se na površinu Venere s koje je 10 minuta, pre nego što su izgoreli instrumenti, emitovala podatke.

1981. Turski terorista Mehmet Ali Agdža osuđen na doživotnu robiju zbog pokušaja atentata na papu Jovana Pavla II 13. maja. Posle 20 godina pušten iz zatvora i u junu 2000. predat Turskoj.

1988. U ekploziji automobila-bombe u blizini sirijske vojne baze u zapadnom Bejrutu poginulo sedam, povređeno 48 ljudi.

1991. Predsedništvo SFRJ izdalo naredbu o razoružavanju i demobilizaciji svih ilegalnih vojnih formacija u Hrvatskoj.

1992. Najveći kolumbijski krijumčar droge Pablo Eskobar pobegao iz zatvora.

1994. Pozivajući se na ekonomsku krizu predsednik Rafael Kaldera suspendovao ustavna prava u Venecueli.

1996. Ispuštanjem paketa s hranom iz aviona Ujedinjene nacije počele issporuku humanitarne pomoći za oko 700.000 ljudi u južnom Sudanu, kojima je pretila smrt od gladi.

1997. Italijanski sud osudio nacističkog SS-oficira Eriha Pribkea na pet godina zatvora za zločine počinjene u Italiji za vreme Drugog svetskog rata.

2001. Počele pripreme profesionalnih ronilaca za izvlačenje nuklearne podmornice "Kursk", koja je u avgustu 2000, tokom vežbi u Barencovom moru, potonula na dubinu od 107 metara, a svih 118 članova posade poginulo.

2001. Umro doajen italijanskog novinarstva i osnivač dnevnog lista "Il Đornale nuovo", koji danas izlazi pod imenom "Il Đornale", Indro Montaneli. Postao poznat kao ratni izveštač iz Finske tokom Drugog svetskog rata.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

 • »dervishalitovic« je muško

Postovi: 3

Datum registracije: 22.07.2003

Lokacija: novi pazar

 • Poruku poslati

319

Utorak, 22. Juli 2003

dan

1945 streljan je
ACIF EFENDIJA Hadžiahmetović na Hadžetu.


Cogito

Zlatna sredina

(10)

 • »Cogito« je muško

Postovi: 293

Datum registracije: 23.06.2003

 • Poruku poslati

320

Srijeda, 23. Juli 2003

Dogodilo se na današnji dan - 23. jul
1456. - Turska vojska sultana Mehmeda II Osvajača je, posle teškog poraza u odlučujućoj bici prethodnog dana i ranjavanja sultana, odustala od opsade Beograda. Grad je opsedalo oko 150.000 Turaka sa 200 topova, a branila ga je združena hrišćanska vojska, u kojoj su se - uz srpske odrede, koji su se posebno istakli - borili nemački, ugarski i poljski krstaši, pod komandom erdeljskog vojvode Janoša Hunjadija (Janos Hunuadi), u srpskim narodnim pesmama poznatog kao Sibinjanin Janko.

1798. - Napoleon je osvojio Aleksandriju u Egiptu.

1827. - Otvorena je prva američka škola plivanja u Bostonu.

1914. - Austrougarska je uputila ultimatum Srbiji, okrivivši je za atentat u kojem je 28. juna 1914. u Sarajevu ubijen prestolonaslednik Franc Ferdinand i zahtevajući odgovor u roku od 48 časova. Uslovi ultimatuma bili su ponižavajući i unapred se računalo na to da ih Srbija kao suverena država neće prihvatiti. Uz podršku Nemačke, Beč je odlučio da Srbiju vojno kazni, najviše zbog jačanja njenog autoriteta u južnoslovenskim delovima Austrougarske. U noti je zatraženo objavljivanje izjave u kojoj se indirektno priznaje krivica za atentat, uklanjanje svih oficira protivnika Austrougarske i dozvola srpske vlade da austrougarska policija vodi istragu na teritoriji Srbije. Srpska vlada formulisala je odgovor koji je, čak i prema sudu nemačke diplomatije, bio remek-delo. Imajući u vidu krajnju iscrpljenost balkanskim ratovima, srpska vlada prihvatila je sve zahteve, osim zahteva da austrougarski organi vode istragu u Srbiji. Austrougarska je to iskoristila da 28. jula 1914. Srbiji objavi rat, čime je započeo Prvi svetski rat.

1920. - Kenija je postala britanska kolonija.

1931. - Francuska je objavila da nema sredstava da pošalje svoj tim na Olimpijske igre u Los Anđeles.

1943. - Poginuo je srpski pisac i revolucionar Đorđe Jovanović, istaknuti književni kritičar između dva svetska rata. U Beogradu je završio Filozofski fakultet, pre Drugog svetskog rata robijao je kao komunista u Sremskoj Mitrovici, a 1941. otišao je u partizane. Napisao je više studija o srpskim piscima, uključujući protu Mateju Nenadovića, Radoja Domanovića, Svetolika Rankovića i Branislava Nušića. Ostala dela: "Studije i kritike", "Protiv obmana", "Realizam kao umetnička istina", roman "Plati pa nosi".

1957. - Umro je srpski inženjer Nikola Mirkov, idejni tvorac kanala Dunav-Tisa-Dunav. Godinama je proučavao složeni problem voda u Vojvodini i zaključio da je jedino rešenje izgradnja velikog kanala.

1962. - Prvi međukontinentalni TV prenos programa Evrope za Američki kontinent pomoću satelita TELSTAR I.

1962. - TV Beograd prenosi prvenstvo Evrope u atletici. To je bio do tada najviše preuziman prenos u svetu - prenosilo ga je 17 zemalja. Poređenja radi, Olimpijadu iz Rima iste godine, preuzimalo je 16 država.

1974. - Okončana je vojna diktatura u Grčkoj.

1986. - Engleski princ Endrju (mlađi sin kraljice Elizabete) oženio se Sarom Fergudon.

1987. - Petra Felke postavila je ženski rekord u bacanju koplja - 78,89 metara.

1997. - Slobodan Milošević proglašen je za predsednika Savezne Republike Jugoslavije, podnevši prethodno ostavku na položaj predsednika Srbije.

viskoznost nije isto što i gustina :(

1 korisnik osim vas pregledava ovu temu.

1 Gostiju

Social bookmarks