Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško
 • »Administrator« je autor ove teme

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

1

Nedjelja, 11. August 2002

Dojenje djece smanjuje rizik oboljevanja od raka dojke

Britanski naucnici iz instituta Cancer Research UK su izvrsili sveobuhvatnu studiju o poreklu i nastanku raka dojke. Mnogi su faktori koji dovode do ove bolesti od koje najcesce oboljevaju zene u industrijskim zemljama. Studija je obuhvatila 150.000 zena i napravljeno je poredjenje sa zenama u zemljama u razvoju. Jedan od zakljucaka je da zene koje doje djecu najmanje dvije godine drasticno smanjuju rizik oboljevanja od ove bolesti : dojenje djeteta jednu godinu smanjuje rizik 4,3% dok rodjenje jednog djeteta smanjuje ovaj rizik za 7%. Majke koje nikada nisu dojile djecu cine 29% oboljelih.

U Velikoj Britaniji svaka dvanaesta zena oboljeva od raka dojke - ovaj postotak je najveci u svijetu. Svake godine se otkrije 35.000 novih slucajeva a 14.500 podlijezu ovoj bolesti.

Rano otkrivanje simptoma bolesti je najbolji lijek u borbi protiv raka dojke koji je najcesci oblik raka kod zena.

Jedan od najefikasnijih metoda ranog otkrivanja raka dojke su redovne ljekarske kontrole - metodom mamografije, koja bi trebala da se vrsi najmanje jednom u dvije godine, a kod zena preko 45 godina starosti jednom godisnje.

Takodjer zene bi redovno trebale same vrsiti kontrolu opipavanjem koju treba obavljati nakon mjesecnog ciklusa. Sa rukom podignutom u vazduh treba sa jagodicama prstiju opipavati sve moguce cvorice, natekline, ustanoviti bol pri pritisku, promatrati promjene na boji i konzistenciji koze dojki. Takodje se trebaju provjeravati predjeli ispod pazuha, kao i limfne zljezde. Limfne zljezde su najcesce bezazlene, narocito kod mladjih djevojaka i zena -ali ako postoji sumnja da nesto nije u redu, treba u svakom slucajuse obratiti ljekaru.

[SIZE=1]Preuzeto iz naucnog magazina.[/SIZE]

Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 12. August 2002

ADMÝNÝSTRATOR.....

Hvala na ovako opseznim informacijama. Sto se tice ove teme zamolio bih Dr. Ýzeta Salju da nam pojasni situaciju oko nastanka raka i kakve su njegove sanse lijecenja metode lijecenja itd,itd....
Doktor je clan ove stranice nadam se da ako bude citao ovaj prilog da ce naci malo slobodnog vremena da nam napise koje slovo o tome.
Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

3

Utorak, 31. Decembar 2002

Dojenje je inace i jedan od efikasnih prirodnih nacina kontracepcije. Naime, ogromna vecina majki koje doje su u vrijeme dojenja (sto uzrokuje izostanak menstrualnog ciklusa) zasticene od zaceca.

Ovo sam saznao iz razgovora sa ljekarima sa Univerzitetske klinike u Tirsovoj (BG).
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

 • »Holcicka82« je žensko

Postovi: 91

Datum registracije: 05.09.2002

Lokacija: NP

 • Poruku poslati

4

Ponedjeljak, 06. Januar 2003

Naucnici i neka njihova tvrdjena su pesimisticka.

Prvi podoj ili, bolje rečeno, dojenje prvog dana po porodu sasvim je sigurno najvažniji događaj u uspostavi dojenja (o tome je već bilo dosta govora u Narodnom zdravstvenom listu). Vašno je osigurati stalni kontakt majke i djeteta i dojenja na zahtjev djeteta.

Majka s djetetom ostaje u rodilištu tri do četiri dana, što je prekratko vrijeme da bi sva djeca mogla biti uspješno dojena. Zato je dolazak kući iz rodilišta, praćen uzbuđenjem, utjecajem mišljenja okoline, novo kritično razdoblje za uspješno dojenje. Stoga smatramo vrlo važnim posjet patronašne sestre, koja ima dovoljno iskustva i znanja da umiri majku i pomogne joj u dojenju, ali i u ostalim problemima koje ima s njegom djeteta.

"Sve sto se pamti zaoboravi se, a sve sto se napise, ostaje da se pmati"

Berta

Učenik

(10)

 • »Berta« je žensko

Postovi: 59

Datum registracije: 11.01.2003

Lokacija: Modi`in

 • Poruku poslati

5

Subota, 18. Januar 2003

Dojenje kao kontracepcija

Jedna moja prijateljica se posluzila dojenjem kao prirodnom kontracepcijom. Sada doji dvoje djece, jedno tek rodjeno a drugo od 11 mjeseci.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

6

Nedjelja, 19. Januar 2003


Pozdrav za sve prijatelje foruma, mislim da si u pravu i da dojenje jeste u nekom procentu zaštita od trudnoće, zbog hormonske nepripremljenosti za narednu, ali nije isključena mogućnost za začeće.
Pozdrav :( :( :(

 • »Holcicka82« je žensko

Postovi: 91

Datum registracije: 05.09.2002

Lokacija: NP

 • Poruku poslati

7

Utorak, 21. Januar 2003

Opet ja...

Mlijeko od majke ja najbolji lijek za razvoj dijeteta, a sada nije stanoveno do koje godine majka treba dijete dojiti, ali to zavisi na organisam doticne majke.
"Sve sto se pamti zaoboravi se, a sve sto se napise, ostaje da se pmati"

Social bookmarks