Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Bananaman3

Zlatna sredina

(10)

 • »Bananaman3« je autor ove teme

Postovi: 188

Datum registracije: 14.11.2002

Lokacija: ?

 • Poruku poslati

1

Srijeda, 19. Mart 2003

DVA BOSNJAKA U SAVJETU MINISTARA SCG

DVA BOSNJAKA U SAVJETU MINISTARA SCG
BEOGRAD ( Sanapress )

- U novoformirani Savjet ministara Srbije i Crne Gore imenovana su dva politiccara bossnjaccke nacionalnosti, to su Rasim Ljajich i Amir Nurkovich koji dolaze iz stranaka za socijaldemokratskom orjentacijom.
Ministar za manjine i ljudska prava Rasim Ljajich rodjen je 1964. godine u Novom Pazaru gdje je zavrssio osnovnu i srednju sskolu.
Medicinski fakultet zavrssio je u Sarajevu. Politikom se bavi od 1990. godine kada je izabran za generalnog sekretara Stranke demokratske akcije(SDA).
Ljajich je trenutno na funkciji predsjednika Sandzaccke demokratske partije (SDP).
Ljajich je izjavio da je cilj njegovog ministarstva dalje unapredjenje ljudskih i manjinskih prava.
Ministar za unutrassnju trgovinu u Savjetu ministara Srbije i Crne Gore Amir Nurkovich rodjen je 1955. godine u Seosnici kod Rozzaja. Osnovnu sskolu i gimnaziju zavrssio je u Rozzaju, a Ekonomski fakultet u Prisstini 1978.godine.
Do 1991. godine obavljao je razne direktorske funkcije, da bi se do 2000. godine bavio privatnim biznisom.
Do sredine 2002. godine bio je zamjenik ssefa Trgovinske informativne misije u Sarajevu, a od juna 2002. je direktor Komercijalne banke Podgorica, filijala Rozzaje.
Nurkovich je cclan Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Crne Gore.
Nurkovich je izjavio da che njegov prvi zadatak biti harmonizacija ekonomskih odnosa Srbije i Crne Gore, a kao krajnji cilj svog ministarstva i nove vlade istakao je bolji standard gradjana Srbije i Crne Gore.


Lepa vest, a kakvi ce tek biti komentari?

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

2

Petak, 21. Mart 2003

dva komentara...

Pozdrav!

Bananačoveče, pročitah vest koju sam- normalno kao Bošnjak- čuo i mnogo pre nego si ti postovao svoj prilog pa ću ti dati svoje komentar(e) vesti:

[U]Komentar I [/U] ( pod pretpostavkom da si vest plasirao kao nešto što zaista smatraš lepim):

Prisustvo dva Bošnjaka u Savetu ministara novotvorene zajednice država ukazuje na čvrstu rešenost članica te zajednice za održanjem zajedništva i nakon isteka "prelaznog perioda" od tri godine i veoma mudar korak ka ostvarenju tog cilja. Bošnjaci u održanju i očuvanju te zajednice vide i održanje i očuvanje svojih vitalnih nacionalnih interesa, jer bi u slučaju raspada zajednice, došlo i do podele Sandžaka na srpski i crnogorski deo i sigurno je da će svojim političkim delovanjem uticati na očuvanje zajednice a samim tim biti i onaj integracioni faktor toliko potreban ovoj sad-za-sad ipak ne toliko čvrstoj zajednici SCG.

Komentar II

Prisustvo dva Bošnjaka u Savetu ministara koji broji ukupno 5 članova, veštačka je i iracionalna politička ujdurma država članica zajednice. Učešće u Savetu sa 40% pripadnika naroda koji čini svega 3% celokupnog stanovništa zajednice SCG želi se s jedne strane ukazati svetu na pozitivan odnos država članica prema nacionalnim manjinama, a naročito prema Bošnjacima, kao ranije konstitutivnom narodu zajedniče nam (i nekim još uvek neprežaljene) države, i s druge starne zapušiti usta samim Bošnjacima pred eventualnim traženjem ostvarenja svojih Ustavnom poveljom, Ustavima republika i zakonima predviđenim pravima. Pri tome je vođeno računa o tome da savezne institucije i neće imati (kao što i dosad nisu imale) neku veću težinu u realnom odvijanju života u državama članicama zajednice, pa u takvoj situaciji i sama nadmoć Bošnjaka u njima nema nikakvog značaja , kao što je vođeno računa i o izboru i odabiru podobnih Bošnjaka za obavljanje tih funkcija. Bez namere da umanjim njihove političke i druge ljudske vrednosti, ovi političari ipak nisu legitimni predstavnici Bošnjačkog naroda,(a kao takve bih ih mogao smatrati jedino kada bi bili izbor jedinstvenog nacionalnog veća Bošnjaka - koje se nažalost zbog političke nezrelosti našeg naroda još dugo neće ni formirati).


P.S. Jedan od ova dva komentara trebalo bi da potvrdi vreme koje dolazi... a koji će to biti videćemo...Što se mene lično tiče, navijam za I, ali ne isključujem ni drugi...
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Petak, 21. Mart 2003

Ako bas treba da se odlucim, ja bih normalno izabrao KOMENTAR I, koji je dao sans ! Naravno da bi svi voleli da je tako! Medjutim ne iskljucujem ni KOMENTAR II...

Medjutim, vise ovo pisem zbog sledce stvari! Mislim da se problem legitimiteta tumaci dosta povrsno! Slazem se da Rasim Ljajich nema veliku podrsku u svom narodu, ali on ipak nije izabran kao ministar za probleme Bosnjaka, vec kao ministar za LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA i delegira ga republika Srbija, tako da prica o legitimitetu ovde nije potrebna! Kada je u pitanju Amir Nurkovic, o njemu ne znam mnogo (zapravo prvi put sam cuo za njega kada je izabran) ali i ovde je slicna stvar. On je u Savetu ispred Crne Gore a ne Sandzaka...

U svakom slucaju, zelim da verujem da je ovo znak nove zajednice, da je spremna na saradnju sa Bosnjacima kao i drugim manjinama! Znaci ja verujem u ovu novu drzavu!!!

Selam i pozdrav!
Sit Hungry Doesn't Believe

paulus

Početnik

(10)

 • »paulus« je muško

Postovi: 22

Datum registracije: 06.03.2003

Lokacija: mandzurija

 • Poruku poslati

4

Petak, 21. Mart 2003

Rasim LJAJIC nije legitiman predstavnik naroda sandzaka, a to sto je njega delegirala vlada Srbije, to je stvar njihovog dogovora i saradnje a ne tadasnje volje naroda koji zivi na sandzackom prostoru
Ali potrebno je da sandzak tamo ima jednog legitimnog predstavnika, koga narod izabere, neka bude on,
Problem je sto u to vreme, kao ni sada najodgovorniji ljudi u Srbiji nisu za neke opcije,koje sandzak nudi, a za koje narod glasa
2 Bosnjaka u savetu ministara, dobra je stvar, ali sta se krije iza toga, mozete procitati u SANSOVIM komentarima..

 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Petak, 21. Mart 2003

Citirano

Ali potrebno je da sandzak tamo ima jednog legitimnog predstavnika, koga narod izabere, neka bude on,


Gde tamo pauluse? Ako mislis na savet ministara onda gresis! Nigde ne pise da u tom savetu mora da bude neki Bosnjak! To sto u savetu postoji Bosnjak (odnosno dva) je samo bolje za nas i meni je drago, ma ko to bio...
Sit Hungry Doesn't Believe

paulus

Početnik

(10)

 • »paulus« je muško

Postovi: 22

Datum registracije: 06.03.2003

Lokacija: mandzurija

 • Poruku poslati

6

Petak, 21. Mart 2003

MISLIO SAM FAKA Da ima predstavnika u vlasti, tamo gde se odlucuje
ALI STO JE najvaznije da je legitiman a ne koga oni hoce, kao sto je sad situacija sa Rasimom(mozda oni dobije izbore,nemam nista protiv njega ali trenutno nije legitiman)

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

7

Petak, 21. Mart 2003


Pozdrav za sve prijeatelje foruma.
Lično me nije ni malo iznenadila pojava Rasima Ljajića u savetu ministara Zajednice Srbije i Crne Gore, mada mislim da me nebi ni iznenadilo nešto posebno da nije dobio to mesto saveznog ministra, neznam tačno zašta beše, valjda za ljudska i manjinska prava.
Ko što reče Paulus, čini mi se, i ja se slažem da sad za sad SDP nije legitimni prestavnik ovog naroda, mislim da je ako je želja bila da u savetu ministara bude neki Bošnjak, onda to bude neko iz stranke koja trenutno ima najveću podršku u Sandžaku, te neka vanstranačka ličnost, manje ili više nebitno.
Po meni je bitnije da ovaj narod prestavlja neko koga je on delegirao, a ne neko ko je mesto dobio po ključu.
A po najmanje je bitno dali je ili nije Rasim Ljajić ministar, apsolutno nebitno.
Mislim kako reče Sans, da bih priželjkivao i ja da se dogodi ona prva konstatacija, Sans-ovih komentara,ali su veće šanse da se radi o onoj drugoj.
Pozdrav


Mirsad

Početnik

(10)

Postovi: 31

Datum registracije: 20.11.2002

Lokacija: NP

 • Poruku poslati

8

Nedjelja, 23. Mart 2003

Kao ni predhodna Savezna vlada, tako ni Savet ministara SCG nije mesto na koje neko bude izabran da tu zvanicno predstavlja svoj narod, nego da vodi svoje resorno ministarstvo!
Da je tako, zar ne mislite da je malo previse imati 40% mesta u drzavi u kojoj nas ima 2-3%?!
Normalno, samo prisustvo u jednoj takvoj instituciji predstavlja i promociju celog naroda kao i dobru poziciju sa koje se moze puno toga uraditi (pravo na koriscenje nacionalnog imena u popisu, Zakon o zastiti manjina, obezbedjivanje inostrane pomoci za Sandzak, pomoc verskim i kulturnim institucijama, razbijanje tabua o Bosnjacima, promocija u svetu...)

Narod se predstavlja u parlamentu, ali nazalost zbog visokog izbornog cenzusa (5%) niti jedna bosnjacka politicka partija ne moze samostalno uci u isti.
SDP je 2000. uspela da dobije dva mandata u Narodnoj skupstini Srbije zahvaljujuci clanstvu u DOS-u a BDS jedan u Vecu republika Savezne skupstine ali takodje nakon dogovora sa DOS-om.
Mnogo nas malo ima da bi smo samostalno bili neki faktor koji odlucuje o bilo cemu u ovoj drzavi. Samo u saradnji sa ostalima ili sto bi bilo i najbolje, promenom izbornog zakona i uvodjenjem prirodnog izbornog cenzusa, bosnjacke partije mogu da samostalno udju u parlamente Srbije i Crne Gore.

I Ljajic i Nurkovic su u Savet ministara SCG izabrani kao ljudi iz partija koje cine vladajuce koalicije u Srbiji, odnosno Crnoj Gori.
SDP je clanica koalicije DOS i kao takva ima pravo na participaciju u drzavnoj vlasti jer je u drzavi, ako se neko ne seca, pobedio DOS a ne Lista za Sandzak - dr Sulejman Ugljanin.
S druge strane SDP nije clanica Liste za Sandzak - dr Sulejman Ugljanin i zbog toga ne ucestvuje u lokalnoj vlasti opstina gde pomenuta koalicija ima vlast.

Amir Nurkovic je clan SDP (Socijaldemokratske partije) i posto je ona zajedno sa DPS-om na vlasti u Crnoj Gori logicno je da kao predstavnik svoje partije on moze bude u Savetu ministara.
Opet, taj isti Nurkovic ne bi mogao da ima nikakvu funkciju u Andrijevici jer je tamo na vlasti SNP.

Vrlo jednostavno, zar ne?!

Hajde vec jednom ljudi da zavrsimo tu pricu o pravim predstavnicima i izdajnicima. Hajde da razgranicimo nivoe vlasti i ko je gde i kako pobedio i svima ce nam biti mnogo lakse. Na kraju krajeva, trebali bi da prestanemo i da se pitamo "ko je ciji" i da ukapiramo da smo svi nasi i da svako na nivou na kome ima vlast ili njen deo treba da pokusa da ucini sto je moguce vise za ovaj narod!

 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

9

Ponedjeljak, 24. Mart 2003

Veliki sellam i pozdrav svim dobronamernim clanovima ovog foruma

Mirsade, sto se mene tice u tvom postu je sve receno i ja ne bih imao puno toga dodati! Jedino cu reci da sam ja to pokusao da objasnim u prethodnim postovima ali nisam izgleda bio shvacen!

Dakle: Legitiman predstavnik Bosnjaka iz Sandzaka jeste koalicija "Lista za Snadzak - Dr Sulejman Ugljanin", ali ovde se uopste ne prica o legitimitetu ali to izgleda neki ne mogu da shvate...

;)
Sit Hungry Doesn't Believe

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

10

Subota, 29. Mart 2003

Selam alejkum Boshnjaci. Poslije chitanja ovih nekoliko textova o ovoj temi, nemogu a da se ne umijesham i da neshto nekazem. Vidite onaj koji vjeruje u Boga, taj je svjestan da Bog sve zna. Takodje je svjestan da sve vidi. I da mu nishta nemoze umachi niti se sakriti. Tako da ako se pokushava na jedan munafichki nachin, nekim manirima, ili ti izrazima komplikovanim, politikom ili nechim drugim prevariti neko, onda bi po pravili prije svega se trebalo Boga plashit. Jer, kada se jednog dana dodje pred Njiega i kada se rachun bude polagao neche se mochi igrati te igre sa Njim. Na tom se dani neche mochi nishta sakriti. Mi smo svi svjesni da se putem trenutnih zakona, odnosno putem trenutnih institucija kakve jesu pokushava napraviti jedna stvar koju svi znamo da se djeshava, ali oni se kriju tako dobro ko shto zmija krije noge. E pa vidite ako se neko ne plashi Boga onda nek nastavi, ali vidjet che. Narod se moze slagati ili ne ali Bog sigurno ne. Kada mi imamo situaciju da recimo za vrijeme izbora lijepljenje plakata Liste za Sandzak vrlo teshko ide, zbog toga shto su sve moguche institucije se digle na noge da to ometu, s druge strane veoma lahko se lijepe one plakate koje afirmishu SDP. To je samo jedan primjer da ne navodim vishe. U vazduhu se osjecha to da se zeli otkloniti na bilo koji nachin Lista za Sandzak sa vlasti, odnosno konkretno Dr. Sulejman Ugljanin.

Oni koji vjeruju u Allaha dz.s. onako kako treba da se vjeruje ne padaju na te fore, jer imaju primjera mnogo koji pokazuju kako to da se prepozna. Evo jednog primjera.

Za vrijeme Muhammeda a.s. zivio je jedan chovjek kojeg su u narodu zvali Ebu Hikem (otac mudrosti). Zvali su ga tako jer je bio veoma nachitan i uticajan. Svo su tada dolazili kod njega da ga pitaju za poneshto. Ali problem je kod njega bio taj shto je on ima glavu punu informacija ali onu glavnu komponentu nije imao. Kada se je pojavio Poslanik a.s. i vidio ga rekao je za njega da je to Ebu Dzehl (otac neznanja).
E taj Ebu Dzehl (proklet da je) je do kraja svojeg zivota ostao ljuti neprijatelj Muhammedu a.s. I zamislite nije on imao nishta protiv Islama, chak je on i vjerovao da je Islam dobra vjera, ali samo nije mogao da se pomiri sa chinjenicom da je Objava doshla Muhammedu a.s., zashto nije za to odabran on. I chitav zivot je radio na tome da okrene shto vishe ljudi protiv Poslanika a.s.
Vidite Allah dz.s. je htio tako da ovaj narod povede Sulejman Ugljanin i dzaba ti je moze Rasim ljajich skakat i vriskat do neba, nije on taj. Iako se je tad u to vrijem vrtio oko Alije Izetbegovicha da ga postavi nije bio postavljen, jer su ga skontali. Kada je vidio da tu nemoze onda je otishao, kad mu se je prva prilika ukazala, u Beograd, gdje su jedva dochekali takvog jednog, jer im treba.
Ebu Dzehl je bio chovjek dobar govornik i nachitan i pun informacija (intelektualac) dok je Muhammed a.s. bio Poslanik, donio Objavu, nije znao da chita i da pishe, ali je donio Istinu. Allah dz.s. ga za to odabrao, dzaba to je Gospodarov odabir.

Dakle Rasimu Ljajichu nesmeta ni SDA, ni program njihov, nishta njemu nesmeta, osim Sulejmana Ugljanina, njegov je san da obori njegov autoritet kod naroda i na tome radi dan i noch, isto kao shto je radio Ebu Dzehl protiv Poslanika a.s.
Pa ako neko smije da se usudi da bude na strani Ebu Dzehla neka izvoli, ali ta strana je prokleta, a od Allaha se nemoze niko sakrit. Ima josh masa primjera u nashoj vjeri koji nam govore mnogo stvari. Ako chovjek razumije vjeru neche se nikad izgubiti u veremenu i prostoru.

Ovo je univerzalno za chitav muslimanski svijet. Jer Islam je univerzalan. A Allah dz.s. je takodje ostavio i Tevbu (pokajanje) i nikad nije kasno to uchiniti. Eto toliko od mene. Allahimanet
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

11

Subota, 29. Mart 2003

Ne vidim kakve veze ima ovaj prethodni prilog sa ovde zapocetom temom. Takodje vidim da prilog sadrzi u sebi primese politicke propagande koja svakako nije bila i nece biti tolerisana na forumu.

P.S: Nesto me ovaj Gerilac mnogo podseca na jednog clana kome je uskracen pristup na forumu i koji se zakleo da nikad vise nece doci ovde....
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

12

Subota, 29. Mart 2003

Selam alejkum Boshnjaci. Poshtovani Administratore, nije mi jasan tvoj posljednji post. Ja na sve shto se djeshava u svijetu i na sve shto se nalazi na svijetu gledam kroz ovaj prozor. Tako da sam se ja ukljuchio na ovu temu na nachin kako ja na to gledam. Kako ja vidim statut Foruma nisam nigdje prekrshio, to kazem jer pretpostavljam da si ti glavni ovdje za odrzavanje zakona na Forumu. A to shto ti pretpostavljash, ili mislish nemora da znachi da jeste ili che biti ili je tachno, samo dakle mozesh da kazesh svoje mishljenje. A ja mislim da sam temu ubo maximalno. I da uopshte nisam sa nje skrenu, samo je jednostavno gledam sa te strane. Eto tako. Allahimanet
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

13

Subota, 29. Mart 2003

O GERILAC bolje da si ovo pisao u forumu religija!

Koliko sam te shvatio ti Sulejmana Ugljanjina izjednachavash sa Bozjim poslanikom Muhammedom s.a.w.s! Pitam se da li si normalan??? 8o Ovo jeste lijepa pricha iz poslanikovog s.a.w.s zivota, ali ne mozes ti to tako preslikivat na danasnje vrijeme! Sto se mene licno tiche ja nemam nista protiv Ugljanina, stavishe uvek sam govorio da on (i mozda jos par ljudi) jedino nesto vrijede u danasnjoj opstinskoj vlasti i da mu niko ne moze oduzeti zasluge koje ima, ali brate preterao si!!!

Citirano

Kada mi imamo situaciju da recimo za vrijeme izbora lijepljenje plakata Liste za Sandzak vrlo teshko ide, zbog toga shto su sve moguche institucije se digle na noge da to ometu, s druge strane veoma lahko se lijepe one plakate koje afirmishu SDP.


Kada sam bio u Pazaru primetio sam upravo suprotnu stvar. Chudnoo 8o Sve plakate SDP bile su ofarbane sprejevima raznih boja i to preko face kandidata veliko slovo "X" ;)! Oprosti ali stvarno sam to primetio.

Citirano

U vazduhu se osjecha to da se zeli otkloniti na bilo koji nachin Lista za Sandzak sa vlasti, odnosno konkretno Dr. Sulejman Ugljanin


DR se pise bez tacke! 8)

Selam!
Sit Hungry Doesn't Believe

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

14

Subota, 29. Mart 2003

ZA AND-U-PRICE


Veliki pozdrav za mog prijatelja AND-U-PRICE.
Veoma uvazavam tvoje misljenje, ali sa ovim tvojim zadnjim postom se nemogu sloziti u dva dela.
1.
Niukom delu posta nas novi prijatelj Gerilac, se nije niti usudio da Dr Sulejmana Ugljanina poredi sa Muhammedom a.s., vec je dao veoma lepo poredzenje, uz jedan prikaz slicnih situacija.
2.
Skracenica od titule doktor, moze se pisati sa i bez tacke, u zavisnosti u kakvom smislu je koristis.

Pozdrav

P.S.
Izvinjavam se zbog gresaka u pisanju slova, jer se sluzim drugim kompom.

 • »Sestovoboy« je muško

Postovi: 103

Datum registracije: 05.11.2002

 • Poruku poslati

15

Ponedjeljak, 31. Mart 2003

U bre!

E KO GA VAMA UGODI SVAKA MU CAST!

KUKATE PRVO NEMA VAS, SAD KUKATE STO VAS IMA MNOGO, PA ODLUCITE SE BRE VEC JEDNOM!

:( :( X( X(

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

16

Ponedjeljak, 31. Mart 2003

Selam alejkum Boshnjaci. Pa to shto si tako odreagovao, to da mislish da sam stavio u istu ravan Bozijeg Poslanika a.s. i Sulejmana Ugljanina, je sasvim opravdano. Tu se vidi Bogobojaznost kod tebe, to je pohvalno, ali moram ti rechi da ja to nisam uradio.

Naime radi se od poukama koje se mogu izvuchi iz zivota Poslanika a.s., zashta je on i poslan nama. Dakle, ja sam samo izvlachio pouke, i iz tih dogadjaja puchnik izvlachio puku za nash vakat. A znaj da je svaki dah, svaki pokret, svaka rijech, isharet, chutnja Bozijeg Poslanika a.s. i Njegovih Ashaba pouka nama.
I vjeruj mi i mi moramo prechi nash Uhud, nash Hajber, nash Bedr, itd. Vjeruj i mi moramo prochi Hidzru, i mi moramo prepoznati munafike, itd.

Dakle, ja nisam stavio u istu ravan, dakle nisam izjednachio Bozijeg Poslanika a.s. i Sulejmana Ugljanina. A uporedio jesam a to radim i sa sobom, poredim sebe sa Bozijim Poslanikom a.s. redovno i tako gledam koliko sam ispravan ili ne. Jer on je i dat nama da se sa njim poredimo pa onoliko koliko se poredjenje poklapa sa njim dobro je, a kolko ne onda nije. A to shto je on sve vrijednosti poskedovao u mnogo jachem intenzitetu to je drugo i to shto je on Poslanik i to je drugo.

Dakle Poslanik a.s. je imao stid npr. i ja ga moram imati naravno, ali nemogu nikad imati stid besprekoran kao njegov. Moram biti skroman po uzoru na njega ali nemogu nikad biti skroman kolko je to bio on, itd.

Dakle, nemoj da te zavara forma, gledaj sushtinu. A Poslanik a.s. je poslan nama, kao pouka pa ga moramo i posmatrati i izuchavati i upoznavati da bi nam bio jasan. A samim tim da bi nam bio jasan ovaj svijet i sve shto se oko nas djeshava. Pa takodje i politika i sva djeshavanja. Jer pouka Poslanikova a.s. je sveobuhvatna. Tu je ujedno i odgovor onima koji kazu da ovaj post nisam trebo pisat ovdje na ovu temu. Ja sve gledam kroz ovo.

Eto tako. Allahimanet
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Jasmin

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 383

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

17

Petak, 04. April 2003

Kako onda ti gerilac objasnjavas sto taj Sulejman Ugljanin sa svojom svitom polako gubi podrsku u narodu, ako je onaj "pravi" ?
Ja razloge vidim u slaboj ekipi koja ga okruzuje, ali me interesuje tvoje misljenje,sagledano na tvoj nacin
ona sanja da sam oprao ruke,da sam obrijan da sam lep..toplo je na jastuku..u polusnu.mirise na dorucak.prijatan glas iz druge sobe javlja:kazu IDEMO

Phikret

Profesionalac

(10)

 • »Phikret« je muško

Postovi: 1.033

Datum registracije: 27.07.2002

Lokacija: http://www.ph-code.com, Treći kamen od Sunca

 • Poruku poslati

18

Petak, 04. April 2003

Mislim da je Jasmin u pravu. Jedini nedostatak sadashnjoj vlasti je ta "ekipa". Ima dosta ljudi koji su sposobni, ali oni su sitna riba, na sitnim pozicijama, a i njih je sve manje, poshto cujem(chitam) da su trojica izbachena. Razlog se zna: Ukazivali na nedostatke i kao shto to obichno u takvim okolnostima i biva (kad se o nekom ima previsko mishljenje), pojedinci stradaju jer taj o kome se ima previsoko mishljenje ima podrshku u narodu i ostatku "ekipe".

Nemoj neko da me shvati pogreshno. Ne kritikujem ja samo sadashnju vlast vec i potencijalnu buducu samo o njoj cu kad o tome bude bilo reci.

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

19

Subota, 05. April 2003

Selam alejkum Boshnjaci. Zashto li se mislimani udaljavaju od svoje vjere i zashto je polahko napushtaju, jel to zbog toga shto Islam nevalja. Ja nemislim da je tako.

Najbolje vrijeme na zemlji koje je ikad bilo je vrijeme kada je na ovoj zemlji bio nash Poslanik Muhammed a.s. Doba kada je na zemlji bila prva i najbolja generacija vjernika koja je ikad postojala i koja che ikad postojati. I eto u tom vremenu za Bozijim Poslanikom a.s. je klanjalo 80 munafika (licemjera). Dakle u to doba, najljepshe razdoblje zemljine kugle, ih je imalo i to su klanjali za Bozijim Poslanikom a.s. Dzibril a.s. (jedan od meleka) donosi mu spisak svih 80 munafika, dakle otkriva mu koji su to. Kako se Poslanik a.s. postavlja prema njima. On nikada nikom nije rekao kojih 80 tu to, vech samo kada bi neki od tih munafika preselio na onaj svijet, ne bi mu otishao na Dzenazu, dakle ne bi mu klanjao Dzenazu. Tako da ih nebi otkrio za zivota, tek kad bi preselili ukazao bi na njih. Ja iz ovog zakljuchujem da iako se u Poslanikovim a.s. redovima nalazilo 80 munafika, ja nebih se okrenuo od Poslanika a.s. nedaj Boze. Jer Poslanikov a.s. put je put Istine, a to shto tu ima munafika, to ne utiche na Istinu uopshte. Ti munafici samo sebi shtetu prave.

E sad zamisli kada se u nabolje vrijeme na zemlji ikada se medju najboljom generacijom Insana nalazi 80 munafika unjihovim redovima, zar mislish da se moze sada u ovo doba u ovo vrijeme koje Doba smutnje (Ahiri zeman) napraviti jedna ekipa u kojoj nema toga, u kojoj nema munafika. Nemoguche je.

E sad znajuchi ovo ja se postavljam ovako. Vjerujem da je Suljo pravi vodja ovog naroda. I poshto ja vjerujem da je on pravi vodja ovog naroda (Boshnjaka Sandzaka) pokushavam da se drzim njega i da podrzavam prvac kojeg on vodi - SDA. A shto tiche munafika, ako ih i vidim u njegovim redovima, a ima ih, postavichu se prema tome onako kako je Poslanik a.s. pokazao. Chutachu nechu ih pominjati, prepustichu to Sulejmanu da rijeshi na nachin kako on to misli da treba da rijeshi i kad treba da rijeshi.
A shto se mene tiche ja chu se truditi da budem shto bolji Boshnjak i musliman, i da koliko mogu radim na onome na chemu radi Sulejman Ugljanin.

Pa ko hoche da razmisli, neka razmisli. A da bismo jasno vidjeli i razlikovali Istinu od neistine, moramo se ojachati vjerom. Moramo srce prochistiti da nam u srcu bude samo Tevhid, La ilahe illallah, pa che nam onda i srchani vid (basiret) biti ispravan. I laz chemo vidjeti kao laz a Istinu kao Istinu. A tome nas samo Poslanik a.s. moze poduchiti, jer ga je Allah dz.s. zbog toga i poslao. Dakle, jachajte vjeru u sebi i bit che vam jasno ako Bog da.

Eto tako. Allahimanet
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

20

Subota, 05. April 2003

Uporno pokušavam da sam sebi objasnim šta pojedine članove natera da napišu pojedine postove koji u suštini nemaju blage veze sa prethodnom diskusijom i temom rasprave.... i ne uspevam u tome!!!
(Konkretno, razmišljam šta je navelo Gerilca da napiše svoj zadnji post i to baš u temi: Dva Bošnjaka u Savetu ministara SCG??!!)


P.S.Verovatno ne uspevam zbog toga što razmišljam mozgom!!!
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

Social bookmarks