Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

simke_np

Zlatna sredina

(10)

 • »simke_np« je muško
 • »simke_np« je autor ove teme

Postovi: 522

Datum registracije: 03.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Subota, 06. Septembar 2003

Elektorska skupshtina

neshto su se ovi matori bash isprimali na tu elektorsku skupshtinu...pokrecem ovu temu zato shto mi nije jasan bash taj pojam...znam samo da se neshto bira i da je to bitno i da se to danas odrzhava ili se mozhda vec odrzhalo...:) Nisam naklonjen ni jednoj partiji vishe cenim ljude nego partije ali kad vec hocemo da prichamo o tome onda hajde da se i ja oglasim...

Za 6. septembar je u Novom Pazaru zakazana elektorska skupstina za formiranje Nacionalnog veca Bosnjaka, ciji je cilj rad na popravljanju stanja u oblasti informisanja, obrazovanja, kulture, maternjeg jezika i pisma Bosnjaka.

Koalicija Lista za Sandzak smatra da je decentralizacija osnov politicke stabilnosti u svakoj zemlji i stoga mora biti primenjena i u Srbiji i Crnoj Gori. Vlada ne daje nikakve donacije Sandzaku,niti pomaze razvoj bosnjacke kulture.

tako pishe negde...what do u think about ovo?

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

2

Subota, 06. Septembar 2003

Još jednom se pokazalo da su uski stranački interesi nadvladali opšti nacionalni interes. U Bošnjački nacionalni savjet izabrano je 35 članova od kojih bar 30 pripadnika SDA. Po mom mišljenju, to ne odražava trenutno stanje volje biračkog tela, niti je dobro za Bošnjake, no šta je tu je ( i dok je tu).

Iz govora dr. Sulejmana Ugljanina izdvojio sam jednu rečenicu:

Citirano

Svi normalni će podržati osnivanje ovog savjeta


pa na osnovu toga treba dakle zaključiti: ili da su ostali nenormalni - ili da se radi o još jednoj logičkoj zabludi, što opet ostavljam svakom od vas da proceni sam za sebe...


P.S. Što se mene tiče dvoumim se da li je u pitanju Govor predrasuda ili Dominiranje forme nad suštinom ili oboje po malo (više)
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

simke_np

Zlatna sredina

(10)

 • »simke_np« je muško
 • »simke_np« je autor ove teme

Postovi: 522

Datum registracije: 03.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Subota, 06. Septembar 2003

pa da ne kazhem samko da je opet chovek lud poshto sam smanjio dozhivljaj mislim da se iz njegovog govora koji sam slushao danas...mozhe zakljuchiti mnogo stvari koje nemaju veze sa sushtinom elektorske skupshtine...15 puta je skrenuo sa teme al nema veze :) izabranici su takvi kakvi su ko shto ti reche e sad kako je tako je...

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Nedjelja, 07. Septembar 2003

"Još jednom se pokazalo da su uski stranački interesi nadvladali opšti nacionalni interes. U Bošnjački nacionalni savjet izabrano je 35 članova od kojih bar 30 pripadnika SDA. Po mom mišljenju, to ne odražava trenutno stanje volje biračkog tela, niti je dobro za Bošnjake, no šta je tu je ( i dok je tu). "-originalno od Sans-a

Pozdrav za sve prijatelje foruma...

Sanse, prijatelju, neznam koliko si upućen, a lično mislim da jesi, onda i sam znaš, da je održavanje Elektorske skupštine, za izbor Nacionalnog Savjeta Bošnjaka, izvedeno, pod pokroviteljstvom Ministarstava za nacionalne manjine, i po Zakonu i pravilniku, za Elektora je mogao da bude biran, svaki punoletni Bošnjak, koji je uspeo da pribavi podršku najmanje 100 Bošnjaka.

Znači svi su bili pozvani da se prijave da budu Elektori, naravno ako uspeju da ispune ove uslove, koje nalaže Zakon o formiranju nacionalnih savjeta.

Sada, zašto nije bilo ili je bilo u malom broju pripadnika drugih partija, kako ti reče, je lična ili kolektivnastvar, ljudi koji nisu igrom slučaja u članstvu stranke SDA, a to ne znači da nisu imali mogućnost da se tamo pojave.

Po meni, oni su bili u najmanju ruku nekorektni, da ne kažem nepošteni prema svom narodu.

Ne želim i neću koristiti ovaj post za prepričavanje priče, već samo želim da istaknem da su svi mogli ako su bili zainteresovani, ali što nisu njihov problem, prema tome ne stoji ovaj tvoj citat, kao tačan i verodostojan.

Pozdrav

P.S.

Ujednoželim da svimBošnjacima čestitam izbor nacionalnog savjeta Bošjaka, kao jedan od presudnih momenata u istoriji ovog naroda na ovom terenu.

Pozdrav

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

5

Nedjelja, 07. Septembar 2003

Da, upoznat sam sa procedurom i protokolom elektorata i same elektorske skupštine. Upoznat sam i sa time da su svi (koji su skupili bar po 100 potpisa) mogli da učestvuju u radu te skupštine, biraju i (ili) budu izabrani...poznato mi je i to da je čak 40000 potpisa prispelo u Savezno ministarstvo nacionalnih i etičkih zajednica kao opravdanje za 218 elektora...

40000 potpisa... nije li to (malo) mnogo?

Ili su sad i svi drugi trebali da se utrkuju u skupljanju potpisa, pri čemu bi verovatno na kraju broj skupljenih potpisa daleko nadmašio i sam broj punoletnih Bošnjaka u SCG?

Pitam se da li je i moje ime, bez moga znanja i pitanja završilo na nekoj od tih lista prikupljenih potpisa, i ako jeste - s kojim pravom? Znam da me niko ništa nije pitao, i sam sebi postavljam pitanje: dokle tako?Dokle da drugi manipuliše mojim, tvojim i našim pravom, da bi "radeći za moje, tvoje i naše" dobro grabio gde stigne i koliko može da zagrabi - za sebe...


Dokle jednoumlje, dokle će neprijatelj ili ludak biti svako ko drugačije misli, dokle...?


Bošnjački nacionalni savjet, ali samo onaj i onakav koji bi oslikavao stvarnu sliku bošnjačkog nacionalnog bića, dakle , sa svim različitostima i šarenilom misli i ideja u sebi, je preka potreba Bošnjaka kao nacije, i osnivanje jednog takvog savjeta zaista bi značilo da smo kao nacija zreli da se izborimo za prava koja nam pripadaju, a samim tim zaista bi bio "jedan od presudnih momenata u istoriji ovog naroda na ovom terenu".
Osnivanje jednog ovakvog, "okrnjenog" savjeta svakako nam, kao naciji ne služi na čast, a kod mene kao pripadnika te nacije izaziva ogorčenje, ogorčenje zbog ljudske pohotnosti i pohlepe.

Šta je tu je, a može se lako predvideti i šta će da bude...
Po Zakonu, godinu dana od osnivanja nacionalnog savjeta nema prava sazivanja vanredne elektorske skupštine. Dakle, narednih godinu dana sigurno će nas predstavljati ovih 35 članova nacionalnog savjeta koji su juče izabrani - narednih godinu dana oni će se svesrdno zalagati za naš nacionalni interes (koji je po njima - njihov opstanak na vlasti), a potom... potom će , po mom predviđanju- verovatno doći drugi, koji će opet naš nacionalni interes videti u svojoj vladavini... i tako u krug.

P.S. Dok pisah ovaj post.. setih se jedne pesme:

Dokle, o Džone Hohohonde?

A Džon Hohohond se mršti
kao da iz zemlje izvlači
čelične sonde
i nikad ne kaže
ni dotle
ni donde...


Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

SaNdZak

Zlatna sredina

(23)

 • »SaNdZak« je muško

Postovi: 537

Datum registracije: 01.11.2002

Lokacija: Pesterska visoravan/Sandzak

 • Poruku poslati

6

Ponedjeljak, 08. Septembar 2003

Novi Pazar, 7. septembra

SAVET PODELIO BOSNJAKE

Iznenađenja na elektorskoj skuštini za izbor Nacionalnog saveta Bošnjaka, juče u prepunom hotelu "Vrbak" u Novom Pazaru, nije moglo da bude. Bošnjaci, okupljeni pod zastavom Bošnjačkog nacionalnog veća Sandžaka, čiji predsednik je od osnivanja 1991. godine lider SDA Sandžaka i Liste za Sandžak Sulejman Ugljanin, izabrali su, sada po Zakonu o slobodama i pravima nacionalnih manjina, svoj Nacionalni savet čiji predsednik je, očekivano već, Sulejman Ugljanin.

Iako Nacionali savet tek treba da održi svoju konstitutivnu sednicu, nesumnjivo i shodno normativima, predsednik je Sulejman Ugljanin.

Poznati članovi

– Ovo je veliki korak u demokratizciji državne zajednice u kojoj živimo i prvi korak u ostvarivanju nacionalne ravnopravnosti Bošnjaka. Sada će lakše biti i državnim organima i međunarodnoj zajednici, jer se zna ko su pravi predstavnici Bošnjaka i sa kim treba da se razgovara – rekao je Ugljanin.

Za ovdašnju političku javnost dobar broj imena članova Nacionalnog saveta odavno je poznat: pored Ugljanina, tu je i potpredsednik Liste za Sandžak Bajram Omeragić, zatim bivši savezni poslanik Esad Džudžević, predsednica SO Novi Pazar Vasvija Gusinac, tutinski predstavnik Kučević, zatim još nekolicina odavno dokazanih aktivista Ugljaninove koalicije, ali tu su i neka nova imena: predsednik Udruženja likovnih umetnika Sandžaka Džengis Redžepagić, predsednik Matice Bošnjaka dr Šefket Krcić, predsednica Stranke nacionalne ravnopravnosti iz Crne Gore Alija Matović...

Jučerašnje jednoglasje na elektorskoj skuštini nije bilo odraz jednoobrazno prihvaćenog mišljenja kod svih Bošnjaka nego posledica činjenice da je elektorska skupština uspela da okupi samo pristalice jedne političke opcije.

Naime, još od aprila ove godine, kada su 83 odbornika u skupštinama sandžačkih opština uputila zahtev Ministarstvu za nacionane manjine da se zakaže skuština za izbor Nacionalnog saveta, bošnjački političari lome koplja oko toga da li je sada pravo vrme za to ili bi, možda, trebalo da se sačeka. Ministarstvo za manjine na čijem je čelu Ugljaninov oponent Rasim Ljajić zakazalo je, poštujući zakon, skupštinu, ali su čelnici njegove SDP više puta isticali da je "savet potreban, ali da valja sačekati".

Problem jezika

Potpredsednik Ljajićeve SDP i narodni poslanik Mujo Muković kaže da je "čitavo politiziranje Nacionalnog saveta samo pokušaj da se na bezbolan način ugasi (Ugljaninovo) Bošnjačko nacionalno veće, te da Nacionalni savet bude zamena za BNVS, a to nije moguće".

Smatrajući da je za formiranje Nacionalnog saveta Bošnjaka rano jer se Bošnjaci u Crnoj Gori još zvanično zovu Muslimanima, ali i zbog "bitno promenjenog raspoloženja građana u Sandžaku" koji su na prošlim izborima glasali za Listu za Sandžak, a na dopunskim izborima pobeđivala je Ljajićeva SDP, opozicione stranke nisu učestvovale u pripremama niti formiranju Nacionalnog saveta. čak su istakli da ga neće priznavati.

Argumenti na strani zagovornika što skorijeg osnivanja Nacionalnog saveta je bio i potreba (ili namera) da se bosanski jezik kao maternji što pre uvede u ovdašnje škole. Nedavno je, posle jedne posete Sarajevu i tamošnjem Ministarstvu prosvete rečeno da će ozbiljno da se razmotri mogućnost upotrebe nekih udžbenika iz Sarajeva u sandžačkim školama.

Bošnjaci u Sandžaku Bosnu i Hercegovinu smatraju matičnom zemljom. Zato su juče posle himne "Hej, Sloveni" intonirane i himne BiH i Evropske unije. Aplauzima su pozdravljeni članovi bosanske delegacije Adem Borić i Sulejman Galib, ali je od gostiju najjači aplauz dobio Zoran Bošković, potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine koji je, prenoseći pozdrave svog predsednika Nenada Čanka, rekao da se zalaže za Srbiju od šest federalnih jedinica, od kojih bi jedna bio i Sandžak.

Slavka Bakračević
www.politika.co.yu
Jede Wahrheit braucht einen Mutigen der sie ausspricht!

SaNdZak

Zlatna sredina

(23)

 • »SaNdZak« je muško

Postovi: 537

Datum registracije: 01.11.2002

Lokacija: Pesterska visoravan/Sandzak

 • Poruku poslati

7

Utorak, 09. Septembar 2003

Reakcija Stranke za sandzak, na izboru elektora za Nacionalni savjet bosnjaka.

Tvrdoglavo insistiranje Ugljaninovog rukovodstva, odnosno njegove koalicije koja je podnijela dokumentaciju za održavanje elektorske skupštine, na kojoj se treba izabrati Nacionalni savjet Bošnjaka, bez ikakvih prethodnih konsultacija, dogovora i kompromisa sa drugim političkim partijama i nevladinim organizacijama sa bošnjačkim i sandžačkim predznakom, imaće ogromne negativne posljedice po Sandžak kao jedinstvenu cjelinu, bošnjačku zajednicu i njen ukupni dalji položaj i razvoj u okviru Srbije i Crne Gore.


Stranka za Sandžak je i ranije isticala razloge zbog kojih je trebalo prolongirati održavanje elektorske skupštine za formiranje Nacionalnog savjeta Bošnjaka, dok se ne stvori minimum političkih i drugih uslova za njegov djelotvoran rad.


Prije svega, državna zajednica Srbija i Crna Gora ne funkcioniše, savezna država ne postoji, a Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih zajednica je zakon savezne države i neprimjenjiv je u postojećim uslovima. Dodatni razlog za odlaganje formiranja nacionalnog savjeta Bošnjaka leži u činjenici da Crna Gora ne poštuje savezne zakone, niti će iz Južnog Sandžaka biti bošnjačkih legitimnih predstavnika u tom savjetu, te će formiranje Nacionalnog savjeta Bošnjaka važiti na sjevernoj polovini Sandžaka, odnosno dijelu pod upravom Srbije.


Imajući u vidu specifičnost sandžačke regije, u kojoj živi najveći dio pripadnika bošnjačke zajednice, koja se prostire i u Srbiji i u Crnoj Gori, eventualno formiranje dva savjeta, u Srbiji i Crnoj Gori imalo bi nesagledive posljedice po bošnjačku zajednicu. Sve to skupa znači ozvaničenje podjele Sandžaka kao jedinstvene istorijske, kulturne i ekonomske cjeline i podjelu bošnjačke zajednice.


U takvim okolnostima Nacionalni savjet Bošnjaka će služiti kao dekor Srbiji i Vladi Srbije, koja će moći da se predstavlja demokratskom vladom pred međunarodnom javnošću, iako to ona nije. Na drugoj strani “Lista za Sandžak dr Sulejman Ugljanin” će Nacionalni savjet Bošnjaka koristiti za sopstveno promociju, jer, taj savjet realno nemože imati djelotvoran rad, sve dok se ne stvori povoljan politički ambijent i dok se ne postigne makar minimalni zajednički kompromis bošnjako-sandžačkih partija i drugih organizacija. Prema tome, Nacionalni savjet Bošnjaka će i srpskoj vladi i Ugljaninovoj koaliciji služiti u političko-propagandne svrhe, a ne za poboljšanje prava Bošnjaka iz oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i sl.
Jede Wahrheit braucht einen Mutigen der sie ausspricht!

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

8

Utorak, 09. Septembar 2003

Evo i reakcija lidera opozicionih bošnjačkih partija pred održavanje ove elektorske skupštine:

Radio Slobodna Evropa
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

9

Utorak, 09. Septembar 2003

A videl lapsus lingve na sajtu
Fevzija->Terzija :)

simke_np

Zlatna sredina

(10)

 • »simke_np« je muško
 • »simke_np« je autor ove teme

Postovi: 522

Datum registracije: 03.01.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

10

Utorak, 09. Septembar 2003

Citirano

Orginalno od hobbes
A videl lapsus lingve na sajtu
Fevzija->Terzija :)

Maaa,freakovi...:)) ka` on ka` oni...:) to ti je sad forica da vide rezultate a posle ima da bude...ma nema leba od ovog kraja majke mi...ne znam zashta se vishe ko zalazhe...odluchio sam da osnujem stranku GSP(Gledam Svoja Posla) :] originalno nema shta 8)

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

11

Utorak, 23. Septembar 2003

Selam alejkum Boshnjakinje i Boshnjaci. Ono shto se je djesilo osnivanjem Boshnjachkog Nacionalnog Vijecha (bivsheg Savjeta), jer je izglasano na prvom sastanku da zbog tradicije Boshnjaka nemoze dochi u obzir Savjet vech Vijeche, je veliki dan u Historiji Boshnjaka. I svaki normalan Boshnjak koji nema predrasuda i koji temelji svoje moralne vrijednosti na temeljima vjere Islama savladat che svoj hir i slaviti ovaj dan kao jedan veeeliki dogadjaj za Boshnjake. Jer po prvi put u posljednjih stotina godina Boshnjaci imaju jednu instituciju preko koje mogu razgovarati sa drugim nacijama. Sada se zna ko su Boshnjaci i kako treba sa njima razgovarati. Nemoze se vishe djesiti da nam neko drugi nameche nekoga ko che nas predstavljati po hiru svojem. Neka vam je Poshtovane Boshnjakinje i Dragi mi, ali veoma dragi mi, Boshnjaci HAIRLI, i vrijednost i vaznost ove institucije che se tek ako Bog da osjetiti. A ovi shto govore o nekim prevarama i o nekim potpisima neispravnim, neka se zatvore u sebe i neka svoje hirove za sebe zadrze i nek ne iznose vishe mrznju prema svakom pravom i dostojanstvenom Boshnjaku. Za tu mrznju ce Allah dz.s. dati i adekvatnu nagradu, ako se ako Bog da ne pokaje. Svaki glas pojedinachno je provjeravan i proshla je jedna dugachka procedura provjera u Beogradu. Svako chije je ime bilo zloupotrijebljeno je mogao da pokrene proceduru na sudu i da dobije odshtetu i da javno nastupi sa svojim sluchajem. Vechi broj glasova nego shto je trebao je slat u Beograd, jer kao i uvijek ima onih zlonamjernih koji poneki listich iscijepaju ili ga uchine nevazechim na bilo koji nachin da bi bilo kako omeo proces koji se je odvijao. Ali eto za svakog je kandidata umjesto 100 poslano preko 100 glasova u sluchaju da bude nevazechih. Jednog chovjeka koji je iskazao svoje nezadovoljstvo time shto je veliki broja elektora se prijavio, naravno iz svojih politichkih i lichnih interesa i mrznje koju nosi prema Boshnjacima a naziva se Boshnjakom, je izjavio na medijima da je imalo zloupotrebe imena i prezimen, ali kada ga je novinarka upitala pa ima li neki proces da je pokrenut na sudu, ima li neko da je podigao tuzbu, on kaze nema ali se pricha po charshiji. Zaista su smijeshni i jadni. OVO SE MORA ZNATI, SVAKO JE MOGAO I IMAO PRAVO UCHESHCHA U OVAJ DOGADJAJ, NJEGOV JE PROBLEM SHTO NIJE HTIO. Nisu se ukljuchili oni koji su znali da shanse nemaju, pa eto kad vech nemam shanse onda chu "bojkotovati" a poslije chu naravna stvar govoriti o nepravilnostima i o laganjima i o drugim stvarima koje mogu iskoristiti. Ali, zao mi je dzaba vam novci moji sinovci, institucija se postavi na svoje noge i ako Bog da sve che bivati jacha u funkcionisanju onoliko koliko se budu sljedeche generacije interesovale za svoju naciju. Svaki iole dobar musliman zna da zavist i mrznja unishtavaju dobra djela kao shto vatra sagorjeva drva i da moze da odvede u Dzehennem, da nas Allah dz.s. sachuva.

DRAGA BRACHO I POSHTOVANE SESTRE NEKA VAM JE HAIRLI NAPOKON KRUNISANJE BORBE ZADNJIH STOTINA GODINA I SVI ONI ISELJENICI I SVI ONI STRELJANI I SVI ONI PROGANJANI SU DALI ONO SHTO SU IMALI I OVO SU PLODOVI NJIHOVE BORBE I SUZA I PATNJE KOJU SU PREZIVJELI A POSEBNO DJESHAVANJA I BORBE POSLJEDNJIH 12-13 GODINA.

NEKA VAM JE HAIRLI - BOSHNJACHKO NACIONALNO VIJECHE - TAKO SE ZOVE GLAVNA INSTITUCIJA BOSHNJAKA OVIH PROSTORA

Napokon se je nacionalno pitanje izvuklo izvan politike i politichkih malverzacija i stranaka.

Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

12

Utorak, 23. Septembar 2003

A tako bih voleo da grešim....ALIUzmimo kao primer čoveka koji nanijeti da pravi kuću (podrazumeva se da za izgradnju kuće ima adekvatan plac i dozvolu za izgradnju od nadležnih organa)...


Normalan i svestan čovek...
najpre izvrši proračun, izračuna koliko mu je potrebno sredstava (orjentacije radi) za izgradnju te kuće. Pri tome vodi računa o tome da kuća mora imati pre svega dobar i kvalitetan temelj koji će moći da izdrži statičke pritiske zidova, vodi računa da funkcijski plan kuće zadovoljava njegove potrebe i potrebe njegovih ukućana. Vodi računa i o tome da zidovi budu što kvalitetniji, što zbog vetra a što zbog ostalih elementarnih i neelementarnih pojava. Vodi računa i o tome da kuću treba takođe kvalitetno pokriti, i to opet uzimajući u obzir sve moguće nepogode. Nakon tih "grubih" proračuna tek vidi gde je otprilike. Treba sad kuću priključiti na vodovodnu, strujnu i kanalizacionu mrežu, treba postaviti dobru izolaciju. Na majstorima ne treba štedeti... svestan je toga, jer i najbolji materijal u rukama lošeg majstora je opasan po izgradnju te kuće. E, dotle se ima para ... OK - gradi se kuća... Svestan je da ne sme ni pomisliti -da na uškrb temelja, zidova, krova, izolacije, debljine strujnih kablova, profila kanalizacionih cevi, kvaliteta vodovodnog materijala, stručnosti i kvalifikacije majstora - uštedi pare za što lepšu i fascinantniju fasadu, bez obzira što bi sa njom fascinirao komšije. Ne sme štedeti na ovome gore pobrojanom ni da bi postavljao neke ukrasne lajsne i stubove na terasama, kao ni da bi napravio velelepnu ogradu oko kuće od mešavine cigle i kovanog gvožđa. Ni jedan normalan i svestan čovek neće ubacivati ćerpić u zidove , da bi ih mogao obložiti mermerom zbog "pakosnih" očiju znatiželjnika iz komšiluka...
Kad sve to tako proračuna, onda pozove svoje ukućane, saopšti im da će, inšalah, započeti sa izgradnjom kuće i da svi treba aktivno da uzmu učešća u tom poduhvatu, jer je kuća rešenje za sve njih. Skrene im pažnju da svoje troškove svedu na minimum da ne bi kuća koju će inšalah izgradit bila od lošijeg materijala negoli ona koju je zamislio. Normalni i svesni ukućani, svesni značaja kuće za njih pridržavaju se toga, usput animiraju i svoje prijatelje, zovu ih na mobe, i kuća raste... na zdravim temeljima - a na opšte zadovoljstvo svih kojima će ta kuća biti krov nad glavom...

Uostalom, šta vam ja ovo sve i pričam ?(

Dovoljno je pogledati kuću našeg voljenog lidera, i biće vam jasno kako se pravi kuća, i kako se neguje i zadovoljava svoj interes!!!

A što se tiče Bošnjačkog nacionalnog vijeća, meni se čini da se tu ipak štedelo na temelju za račun fasade i ograde, kao i da se ukućani malo (ili malo više) razbacuju novcem , preko potrebnim za izgradnju, po raznim birtijama i kockarnicama...
P.S. Neka vam je hairli Suljova kuća - ona je putokaz kako se pravi DOBRA kuća (i to u vremenima koje sam invenstitor uobičava da naziva najgorim) Zamislite samo kakva bi bila da je još vreme bilo bolje?

P.S.S. Kad neko kaže da su protekla vremena bila loša, najgora i sl. - ja uobičavam da kažem KAKO ZA KOGA...

Napokon bi nacionalno pitanje i nacionalni interes trebali biti sastavni deo politike i političkih akcija partija koje makar u svom imenu imaju nacionalni predznak ALI bez malverzacija od strane tih stranaka. Kad to bude, e onda možemo graditi kuću kojoj ne može ništa ni zemljotres , a kamoli neki vetrić...dotad gledajte kako se prave kuće i učite... i molite se da ne puhne neki jači vetar ili ne daj Bože padne pljusak!!!

Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

13

Utorak, 23. Septembar 2003

Citirano

I svaki normalan Boshnjak koji nema predrasuda i koji temelji svoje moralne vrijednosti na temeljima vjere Islama savladat che svoj hir i slaviti ovaj dan kao jedan veeeliki dogadjaj za Boshnjake.


U potpunosti bez osvrta na celokupnu temu samo primecujem jednu vrstu konstantnog upraznjavanja govora predrasuda onoga ko sve poziva sve druge da se protiv predrasuda bore. Ne bi mi to ni malo upadalo u oci da su tu konstantno svi koji razlicito od autora razmisljaju automatski svrstavaju u kategorije ljudi koji nekakve probleme imaju, a koje bi im on preporucio da prevazidju. Velika je vrlina kad neko shvati da razliciti ljudi razmisljaju na razlicite nacine.. Dovoljna je vrlina i ne kontati to ali cutati makar, a prozivanje onih koji govore i misle razlicito i svrstavanje istih u raznorazne, negativno okarakterisane, kategorije je vec po meni mana. A cestitanje necega nekom ko to isto ne slavi ili ne podrzava je vec pomalo i nepristojnost (da se ne izjasnim grublje). Ponavljam da se ne osvrcem direktno na sadrzaj teme, vec na govor clana ciji citat komentarisem. Sve bi ovo moglo da se i ne pise, da isti clan ne krece vec sa tendencijom da pojedine clanove i vredja i otvoreno proglasava kojekakvim. Zato ni ja nisam u stanju kad vidim da to neko radi mirno posmatram i cutim... sto BODE OCI ono BODE.. (bas poput upadljivih kuca koje nicu ko posle kise)
mogu ja da se potpisem i bolje...

Hamdo59

Početnik

(10)

 • »Hamdo59« je muško

Postovi: 23

Datum registracije: 23.08.2003

Lokacija: Selakovac

 • Poruku poslati

14

Srijeda, 24. Septembar 2003

Želeo bih da nekako odgovorim Gerilcu na post ali prosto neznam odakle da počnem...
Kad toliko govori o mržnji i kazni koja za to sledi, čudi me da kao pametan momak i sam ne uvidi da iz nekih njegovih rečenica (ne iz većine, naravno) izbijaju upravo ta mržnja i bes prema svima koji ne misle kao on.
Ne bih želeo da me Gerilac pogrešno shvati ali jednostavno postoje neke činjenice koje zaista govore da nije u pravu kada kaže da treba da slavimo, naprotiv... Krenimo redom:

1. Ono shto se je djesilo osnivanjem Boshnjachkog Nacionalnog Vijecha (bivsheg Savjeta), jer je izglasano na prvom sastanku da zbog tradicije Boshnjaka nemoze dochi u obzir Savjet vech Vijeche... - Zakonodavac je propisao da se ova institucija zove Nacionalni savet (odnosno savjet kada su u pitanju Bošnjaci i Hrvati) tako da je jedino zvanično ime novoosnovane institucije Nacionalni savet Bošnjaka . Zakon ne predviđa nikakvu mogućnost promene imena. U praksi je već postojao sličan zahtev hrvatske manjine ali je odbijen.
Pokušaj promene imena nema blage veze sa tradicijom bosanskog jezika i zapravo je samo želja SDA da se dođe do što sličnije forme imena (BNV) sa nekadašnjim BNVS. Tako se treba valjda pokazati kako je, tobože Suljo bio u pravu i od samog početka se eto on zalagao za to isto.
Naravno, svi znamo da je BNVS nekada davno bio zamišljen kao prava pravcata Vlada Sandžaka a ne kao institucija koja bi se bavila samo kulturom, informisanjem i obrazovanjem...

2. Mogućnost prikupljanja sto potpisa za elektora je predviđena Zakonom samo za NESTRANAČKE LIČNOSTI.
Postoji varijanta i da sve kulturne i druge organizacije mogu kandidovati po jednog elektora bez prikupljanja potpisa.
A što se tiče političkih partija, nema nikakvog potpisivanja i elektori po automatizmu postaju SVI izabrani predstavnici naroda (odbornici u SO i narodni poslanici). SDA nije dozvolila svim svojim odbornicima da budu elektori. Tu čast su imali samo oni koji i dalje slepo podržavaju tvrdu liniju. Totalno je bilo nezakonito i da SDA prikuplja i predaje potpise za bilo koga. Još je manje zakonito da se to vrši na način tako da se jedan deo imena i MATIČNIH BROJEVA uzimaju iz biračkih spiskova koji se nalaze u Opštini.

3. U Beogradu je, koliko ja znam, proveravan samo jedan mali deo (2500) od ukupno predatih 23000 potpisa (Regionalna televizija i Bajro Omeragic su nam pricali o preko 40000)!?
Na osnovu provere tih 2500 potpisa je bilo jasno ko dan da je veliki deo dokumentacije popunjavalo svega nekoliko lica (isti rukopis) i te kandidature su odmah poništene. Zbog toga na Elektorskoj skupštini nije bilo 400 ljudi nego 200.
Veći deo materijala nije proveravan jer bi to praktično značilo da celo Ministarstvo samo to treba da radi nedelju dana.

4. Ako, recimo ti Gerilac napraviš spisak sa 23000 imena a većina ljudi koji se nalaze na njemu nema pojma za to, kako ljudi koje si potpisao bez pitanja da znaju da su uopšte potpisani? Kako onda oni mogu da pokrenu tvoju krivičnu odgovornost?

5. Više je nego očigledno zašto su pored političkih razloga (vidi linkove u postovima pre tvog) SDP, SZS i nevladine organizacije bojkotovale ovu kompletnu zafrkanciju i nisu htele da učestvuju u veštačkom održavanju na vlasti Stranke demokratske akcije.

6. Da, naravno da je Ministarstvo moglo da zbog pokušaja prevare obori kompletan proces, otkaže elektorsku skupštinu i preda potpise sudskim organima koji bi morali da provere svaki pojedinačno i po službenoj dužnosti pokrenu proces!

7. Dr Rasim Ljajić, čovek koji je doneo Zakon o zaštiti manjina po kome se biraju nacionalni saveti je osim što je ministar i predsednik SDP-a. Da je procedura poništena, onda bi neki rekli da je to zbog rivalstva koje vlada između SDA i njegove partije.

Na kraju smo eto dobili Nacionalni savet Bošnjaka, koji će nas predstavljati i štititi naše interese kako samo on to zna.
A Bošnjaci Sandžaka najbolje znaju kako su nas do sada štitili i predstavljali ti isti ljudi koji u njemu sede!
Valjda im zbog toga i okrecu leda...

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

15

Srijeda, 24. Septembar 2003


Gospodine Hamdo, vi kao pobornik "demokratske" DSP-ovačke političke opcije, bi trebalo pre nego što prodiskutujete da pročitate ranije postove i tek nakon toga da date vaše cenjeno mišljnje...

Pošto vidim da niste to uradili, onda na dobro poznat SDP-ovački način iznosite insinuacije i poluistine, o načinu izbora Bošnjačkog nacionalnog savjeta, te na taj nčin, svjesno ili nesvjesno narušavate kako svoj lični ugled, tako i ugled svoga naroda, koji je tek izborom ovog tijela, postao na neki način punopravan, respektovan faktor na ovim prostorima...

Kako sam već ranije govorio, bilo je slobodno za sve, niko vama iz SDP strančice, nije smetao da se prijavite, obzirom da imate svega tri poslanika u opštinskoj skupštini, već ste imali šansu da dobijete tri glasa, a za ostale elktore ste se morali potruditi...

Nepobitna je činjenica da se sam gospodin R. Ljajić uplašio da neće dobiti niti jedan više potpis, te se nije usudio kandidatirati sa niti jednim svojim prestavnikom, to već nije problem koji vi pokušavate opravdati, nebulozama i lažima o nameštenim potpisima ili slično, jer su ljudi legalno i pošteno prikupili svoje potpise, a što nisu za vaše SDP-ovačke ciljeve, to je već druga stvar...

O svemu ovome govori ćinjenica da su čelnici SDP-a pokajnički tražili odlaganje elktorske skupštine, jer su kako rekoše bili "nepripremljeni"-čudno, kad je njihov predsjednik izglasao zakon o elektorskim skupštinama...

Prema tome gospodine Hamdo, neznam poradi čega pokušavate da nas ubedite u nešto što nije tačno, mislim da nema potrebe, a to ko kome okreće leđa, dovoljno govori primer, da u redovima SDP partije ima sve više onih koji svom nemaru, zloupotrebama službenih položaja (koje koriste za ostvarivanje ličnih ljubavnih ambicija i sl.) okreću leđa...

Uvaženi gospodine Hamdo, srdačan pozdrav...

POzdrav

Gerilac

Profesionalac

(10)

 • »Gerilac« je muško
 • »Gerilac« je zabranjen

Postovi: 1.329

Datum registracije: 28.03.2003

Lokacija: Sandžak, Novi Pazar

 • Poruku poslati

16

Srijeda, 24. Septembar 2003

Selam alejkum Boshnjakinje i Boshnjaci. Ja sam sve shto imam rekao, a ako hoche neko shvatiti kao neko isijavanje nekakve mrznje iz mojih rijechi ili tako neshto, to moze samo da bude jedna fatamorgana koju stvaraju njihovi strahovi, ili ti nedostatak dostojanstva i umiljavanje onima kojima se nikako ni po vjeri nesmijemo umiljavat. Nesmijemo ih ni ugrozavat ali sigurno im se nesmijemo umiljavat i ulizivat. A sasvim je normalno da se mishljenja razlikuju bash zbog predrasuda, pa se chak i u ochima onog sa predrasudama onaj bez predrasuda chini kao da ima predrasuda. Al hajd. Ali Boshnjacko Nacionalno Vijeche je oformljeno, pa ko hoche nek se raduje a ko hoche nek mu smeta. I nek i dalje unosi razdor medju Boshnjacima. Allahimanet.
HER DZAN ASURA, HER VER KERBELA - SVAKO VRIJEME JE ASURA, SVAKO MJESTO JE KERBELA. Imam Dzafer Essadik r.a.

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

17

Srijeda, 24. Septembar 2003

Citirano

Orginalno od hadzied

Gospodine Hamdo, vi kao pobornik "demokratske" DSP-ovačke političke opcije, bi trebalo pre nego što prodiskutujete da pročitate ranije postove i tek nakon toga da date vaše cenjeno mišljnje...


HadziEd-e ja procitah prilog od Hamdo59 ali nigde ne primetih da je covek izrekao da je pobornik neke politicke partije.
Ovo mu ti prilijepi onako "ofrlje" koliko vidim i na konto toga stvori sebi podlogu da izvices neku tamo politicku partiju.

Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

hobbes

Profesionalac

(10)

 • »hobbes« je muško

Postovi: 1.679

Datum registracije: 21.08.2002

Lokacija: izbegavam

 • Poruku poslati

18

Srijeda, 24. Septembar 2003

Hteo bih samo da podsetim forumaše da se ipak odnos snaga na lokalnom nivou menja što su pokazali i ponovljeni izbori na nekim mestima u Novom Pazaru a i poslednji vanredni izbori u Priboju gde je odnos snaga SDP:SDA 8:1(ili 7:2 pošto su se na vestima pojavile različite informacije)
Iz ovih rezultata ne bi se reklo da ima razloga da SDP bude strah da neće dobiti ni jedan potpis.
Šteta je što se oko osnivanja Nacionalnog saveta nije mogao postići neki dogovor ipak je to telo predstavnik svih Bošnjaka u Srbiji.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

19

Četvrtak, 25. Septembar 2003

Citat:
Orginalno od hadzied

Gospodine Hamdo, vi kao pobornik "demokratske" DSP-ovačke političke opcije, bi trebalo pre nego što prodiskutujete da pročitate ranije postove i tek nakon toga da date vaše cenjeno mišljnje...


Nigde ne rekoh da je Hamdo59, član SDP, već da preferira njihove stavove.

Pozdrav

P.S.

Ni najmanje mi nije namera bila da personifikujem člana Hamdo59 sa strankom SDP, već sam pokušao da donekle demantujem neistine i obmane koje se već neko vreme plasiraju, a što je najgore ninaš forum nije ostao imun na takvo nešto, a radi se o jednoj od najznačajnijih svari za Bošnjake, a po mom ličnom mišljenju indiferentnost SDP stranke po tom pitanju, je samo pokazala njihovu dvoličnost i nebrigu za interese Bošnjaka.

Pozdrav

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

20

Četvrtak, 25. Septembar 2003

Citirano

Administrator:

HadziEd-e ja procitah prilog od Hamdo59 ali nigde ne primetih da je covek izrekao da je pobornik neke politicke partije.


Citirano

Hadzied:

Citat:
Orginalno od hadzied
Gospodine Hamdo, vi kao pobornik "demokratske" DSP-ovačke političke opcije, bi trebalo pre nego što prodiskutujete da pročitate ranije postove i tek nakon toga da date vaše cenjeno mišljnje...

Nigde ne rekoh da je Hamdo59, član SDP, već da preferira njihove stavove.Kolko ja mogu da vidim,niko ni ne reče da si rekao da je član SDP već upravo pobornik


Al nema veze, sve i da jeste član, i sve i da jeste neko rekao da si ti negde rekao da je član, to je manje bitno.

Bitno je da je ovo Otvoreni forum i da svako ima pravo da da svoje mišljenje - bio ili ne bio član ove ili one stranke. Bitno je da se mišljenja sukobe, obrazlažu, formulišu, sopstveni stavovi preispituju ili tuđi pobijaju argumentima.Bitno je i da se u tome ne pređe granica iza koje se već prelazi u propagandu. Bitno je sve što može doprineti otvorenosti u sukobu mišljenja ili usaglašavanju istih,ili iznalaženju novih rešenja - a nije bitno ništa što može dovesti u sukob ličnosti.

Reći za stranku koja je na proteklim ponovljenim izborima u N.Pazaru osvojila 3 mandata od mogućih 5, koja je ubedljivo pobedila na izborima u Priboju - da je "strančica" možda je nekom bitno,ali je i suviše neozbiljno i ne može imati uz sebe atribut argumenta.

Lično nisam član, a ni simpatizer, a ni pobornik ni jedne stranke, ali nemam ništa protiv bilo koga ko jeste. Bilo je ovde i ranije izjašnjavanja o stranačkoj pripadnosti i simpatijama prema ovoj ili onoj stranci (Babbha-G17, Hadzied-SDA i td.) ali niko to nije uzeo kao argument u bilo kojoj raspravi kojim pokušava osporiti pravo bilo kojeg pojedinca da iznese svoje mišljenje o nekoj temi.

Protiv negativnih pojava i delovanja jesam, bez obzira da li dolaze iz ove, one ili prosto ne dolaze iz ni jedne stranke. Sve one koji mi argumentovano ukažu na moje pogrešno viđenje neke stvari - smatram prijateljima, ili u krajnjoj liniji ne smatram ih neprijateljima, a svakako pokušavam da njihovim argumentimanađem protivargumente.

Negativna pojava prilikom izbora ovog veoma potrebnog i poželjnog i pozitivnog tela, od bitnog značaja za bolju prezentaciju bošnjačkih interesa u ovoj našoj državi je: jednoumlje, i to jednoumlje koje nije odraz stvarne slike na terenu, tj. jednoumlje kojim se pokušava( i za sad uspeva!) stav jedne stranke isforsirati kao stav svih,bez obzira što svi ( ili dobar deo nas) znamo da nije tako. U drugim bošnjačkim strankama i nestranačkim organizacijama, i van njih nisu Izdajnici već takođe Bošnjaci!!!
Jednoumlje kao osnovna moja zamerka ovom proteklom izboru Nacionalnog Savjeta nije se ispoljilo samo kao jednoumlje u odnosu na druge. Jednoumlje je ispoljeno i u krugu onih koji su to jednoumlje sprovodili u delo. Očigledan primer tog jednoumlja je i to što se izbor sveo na prosto dizanje ruku, a zatim zaokruživanje jedne jedine liste (liste A) od strane prisutnih. Zakon je lepo predvideo četiri moguće liste. Zakon je predvideo i odličan, pravedan sistem izbora Nacionalnog Savjeta -Dontov sistem izbornih količnika, upravo zbog toga da bi prilikom tog izbora jednoumlje bilo što manje zastupljeno. Postavite sebi pitanje, svi vi koji podržavate ono što se desilo - na način na koji se desilo- zar je moguće da u Bošnjačkom narodu ( ili ako ste baš ono stranački jednoumni - u toj jednoj bošnjačkoj stranci) nema više kandidata od tih 35 koji svojom pameću, svojim radom svojim ugledom, svojim sposobnostima zaslužuju da se nađu na listama od kojih će se izabrati 35 onih koji će ući u sastav Nacionalnog Savjeta??? Ja verujem da ih ima na stotine, da ih u svakom slučaju i toj jednoj stranci ima bar 100. Pa bar tu su mogli da izbegnu jednoumlje, barsuod svojihpristalica mogli napravit nekoliko lista. a zatim izabrati tih 35...

Ali NE!!!

Jednoumlje se sprovodi do kraja, jednoumlje se usvaja kao modalitet življenja... dižu se jednoumne ruke,zaokružuje se jednoumna lista...(ne bi me iznenadilo daje i prilikom svečanog ručka nakon izbora takođe bilo jednoumnog menija...servira ti se, pa jedi!)

Ne podržavam...

Tako se ne pravi kuća!!!


P.S. Savjet savjetuje, vijeće vijeća i donosi odluke nakon tog vijećanja. Država traži partnera koji će da joj daje savjete, da bi donela odluke koje vode računa o nacionalnim interesima, i to u oblasima kulture, prosvete i informisanja. Ukoliko mi to pretvorimo u telo za politički marketing unutar svog naroda, to je već naš problem,svakako ne državin. Treba iskoristiti šansu na pravi način...

Bez obzira što sam dakle nezadovoljan samim načinom biranja ovog našeg, Bošnjačkog Nacionalnog Savjeta, želim mu (čak i u ovakvom sazivu) sve najlepše i najbolje u daljem radu uz nadu da sa jednoumljem neće ići do kraja...
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

Social bookmarks