Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Subota, 27. Septembar 2003

ENDOSKOPIJA


Pozdrav za sve članove foruma...

Baš sad pravim neku pauzu, pa rekoh da malo animiram i osvežim forum u vezi nauke, i evo otvoriću jednu novu temu u vezi dijagnostičke procedure koja se zove ENDOSKOPIJA.

Sad samo jedna slika aparature, koja se koristi u pregledu digestivnih organa...

hadzied je dodao/la ovu sliku:
 • ES_80_Cart_Olymp_whitebg.jpg

 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 29. Septembar 2003

Ne bi bilo lose ako imas neki link ili nesto u vezi funkcionisanja ovakvog aparata! Interesuje me znaci sam postupak izvodjenja pregleda i sve pikanterije vezane za isti! ;) Recimo kod uvlacenja gastricne sonde znam da se mora moditi racuna o suzenjima jednjaka kako se ne bi ostetila sluzokoza ovog organa...

pozdrav
Sit Hungry Doesn't Believe

juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

3

Utorak, 30. Septembar 2003

STVARNO IMPRESIVNA MASHINA.JOS SAMO DA ZNAMO KAKO OVA SKALAMERIJA RADI.

NADAM SE DA CE NAM DOKTOR DATI MALO VISE INFORMACIJA.
Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Srijeda, 01. Oktobar 2003


Pozdrav za sve prijatelje foruma, naročito jedan veliki pozdrav za moje kolege Dr Juska i Faćeta, žao mi je što nemam baš puno vremena da se pravo posvetim malo pisanju u vezi endoskopije, jer sam trenutno u frci oko predaje obrazloženja za Magistarasku tezu, pa nemam baš puno slobodnog vremena, a non stop sam za kompom.

Elem, ova gore mašina koju ste videli je takozvani endovideo sistem za endoskopiju, jedna on savremenijih, mada mi trenutno na klinici nemamo takav sistem, već samo običnu fiberoptičku endoskopsku tehniku.

Endoskop se sastoji od jednog savitljivog creva, kojim se komanduje sa komandama na njegovom početku, na kojem se nalaze komande za njegovo pomeranje u gore-dole i levo-desnom smeru, normalno savitljivi deo endoskopa iznosi nekih 10-15 cm na samom vrhu, gde se još nalaze izvor svetla i otvori radnih kanala endoskopa, kroz koje se plasiraju različite vrste radnih sondi, u zavisnosti, da li nam endoskop služi za dijagnostiku ili terapiju.

Sam endoskop je povezan sa izvorom svetla, i fontanom, koja služi za aspiraciju sadržaja iz digestivne cevi, koja smeta pri pregledu i za ubacivanje vazduha, kojim se šire šuplji digestivni organi, da bi se bolje sagledala njihova unutrašnja površina.

Kod ovog običog fiberoptičkog instrumenta, postoji okular, pomoću kojeg se gleda, direktno na drugom kraju endoskopa, dok se kod endovideo sistema, optički signali pretvaraju u sliku koja se vidi na monitoru. (takav je onaj endoskop na slici).

Pozdrav

P.S.
Ovo je bilo na brzinu i ukratko, mada mi je želja bila da vas upoznam sa principom rada i mogućnostima ovog aparata, kako u terapijske tako i u dijagnostičke svrhe.
No nekom drugom prilikom.
Pozdrav
P.P.S.
Postavite pitanja...

bux_ludvig_np

Zlatna sredina

(10)

 • »bux_ludvig_np« je muško
 • »bux_ludvig_np« je zabranjen

Postovi: 532

Datum registracije: 02.01.2003

Lokacija: Prolazni Dunjaluk

 • Poruku poslati

5

Utorak, 04. Novembar 2003

e super tema nema sta . nego Etko reci mi kad da dodjem ja na pregled ,valjda necu cekat dugo
Rekao je Allahov Poslanik Muhammed,a.s.,: " Iskoristi petero prije peteroga; mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromastva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i zivot prije smrti. "

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

6

Subota, 27. Mart 2004


Gastroskopija

Endoskopija gornjeg probavnog sustava
Uporabom savitljivog optičkog instrumenta može se pregledati gornji dio probavnog sustava. Izraz endoskopija znači ˝pogled u unutrašnjost˝. Iako se ova pretraga gornjeg probavnog sustava često naziva samo gastroskopija, puni naziv je ezofago-gastro-duodenoskopija (EGDS) jer se njom može pregledati jednjak (ezofagus), želudac (gaster) i dvanaesnik (duodenum). Ova pretraga nije samo dijagnostička već i terapijska jer se njome mogu obaviti manji terapijski zahvati.

Kad se pretraga preporučuje
Precizne indikacije za EGDS još uvijek su predmet rasprava. Brojni kliničari su gotovo napustili standardnu rendgensku pretragu s barijevom kašom u korist gastroskopije. Prilikom odluke o odlasku na ovu pretragu u obzir je potrebo uzeti rizik od komplikacija, cijenu pretrage, očekivanu dijagnostičku korist te vjerojatnost normalnog (negativnog) nalaza.
Pretraga se najčešće preporučuje kod slijedećih stanja:
- akutno krvarenje iz gornjeg probavnog sustava u svrhu određivanja mjesta krvarenja i eventualne terapije spaljivanjem ili sklerozacijom
- otežano gutanje - osobito ako već postoje suženja ili ulceracije
- dispepsija, niz simptoma koji nastaju nakon unosa hrane kao nadutost, žgaravica, bol i napetost u stomaku, podrigivanje i učestali vjetrovi
- bolno gutanje (odinofagija)
- kontrola premalignih stanja kao što je Barrettov jednjak, suženja jednjaka, Plummer-Vinsonov sindrom
- poremećaji uočeni tijekom snimanja s barijevom kašom koji zahtijevaju vizualno dokazivanje i/ili biopsiju, npr. polipi, čirevi, tumori
- sumnja na zapreku želučanog izlaza

Pretraga se rjeđe koristi pri ovim stanjima, gdje često i nije najprikladnija:
- bol u prsištu
- bol u trbuhu nepoznata uzroka
- rutinska provjera refluksne bolesti
- nekomplicirana ulkusna bolest primijećena tijekom snimanja barijevom kašom

Terapijska intervencija ovim instrumentom potrebna je u slijedećim slučajevima:
- sklerozacija krvarećih proširenih krvnih žila jednjaka
- kauterizacija ili fotokoagulacija krvarećih mjesta gornjeg probavnog sustava
- lasersko odstranjenje karcinoma jednjaka
- postavljanje cijevi za hranjenje
- proširivanje suženja jednjaka
- odstranjenje polipa (polipektomija)
- otapanje bezoara, gustih nakupina poluprobavljene ili neprobavljene hrane

Kad se pretraga ne preporučuje
Kontraindikacije su:
- akutni infarkt srca
- hipoksemija, smanjenje udjela kisika u krvi, i plućna bolest
- nizak krvni tlak i šok
- masivno krvarenje iz gornjeg probavnog sustava gdje ova pretraga samo oduzima dragocjeno vrijeme
- nekontrolirana hipertenzija
- protivljenje pacijenta

Relativne kontraindikacije, kod kojih također postoje veliki rizici, su:
- poremećaj zgrušavanja krvi koji se ne može ispraviti
- infarkt srca star nekoliko tjedana
- teška bolest srčanih (koronarnih) arterija
- nedavni kirurški zahvat gornjeg probavnog sustava gdje šavovi možda još nisu zarasli
- aktivna upala potrbušnice (peritonitis)
- subluksacija ili nestabilnost vratne kralježnice
- osteofiti (koštani izdanci) s prednje strane vratne kralježnice
- perforirana (probijena) stjenka probavnih organa
- Zenkerov divertikul

Priprema pacijenta
Pacijentu se objasniti tijek pretrage, mogući rizici i komplikacije te ga se naruči na pretragu.
Osam sati prije pretrage ne smije se ništa jesti. Ako se provodi ujutro, nakon ponoći se ništa ne smije jesti. Ako se provodi kasno poslijepodne uglavnom je dozvoljen lagani doručak. Lijekove koje pacijent svakodnevno uzima može uzeti i sada uz malo vode. Samo lijekovi koji ometaju prikaz površine probavnih organa kao što su antacidi trebaju se prestati uzimati. Ako se planira uzimanje uzroka tkiva, biopsija, bar 5 dana prije pretrage treba prekinuti uzimanje analgetika i nesteroidnih antiupalnih lijekova. Ako se sumnja na zapreku izlaza želuca prije gastroskopije se provodi usisavanje želučanog sadržaja kako bi se omogućio njegov prikaz. Prethodno je potrebno skinuti zubnu protezu. Prije pretrage provjerava se puls i tlak. Prije početka može se dati sedativ te lokalni anestetik u spreju u grlo.

Tijek
Endoskopija gornjeg probavnog sustava uključuje direktno promatranje jednjaka, želuca i dvanaesnika pomoću savitljivog fiberoptičkog instrumenta promjera oko 9 mm koji se naziva endoskop. Pacijenti su obično budni iako im se može dati sedativ. Kod suradljivih pacijenata se sedativ ne mora davati i tada to ne utječe na rezultate pretrage niti povećava rizike i mogućnost komplikacija. Obavlja se u posebno opremljenoj prostoriji za endoskopiju ili na krevetu u jedinici intenzivne njege. Traje 5-15 minuta. Pacijent se postavlja u lijevi bočni položaj te mu se u usta postavi šuplji dio kroz koji se uvodi instrument, a koji štiti usne i zube. Endoskop se kroz usta uvlači u jednjak, želudac i dvanaesnik. Promatra se građa sluznice, važne strukture i traže sumnjive promjene kao čirevi, erozije, polipi, suženja, tumori, proširene krvne žile, mjesta krvarenja itd. Malom štipaljkom i četkicom se lako može uzeti uzorak za analizu tkiva, stanica i mikroorganizama. Endoskopom se mogu učiniti manji zahvati kao odstranjenje polipa (polipektomija), skleroterapija (uštrcavanje sredstva koje stvrdne krvareće krvne žile), odstranjenje stranih tijela i električno spaljivanje krvarećih mjesta (kauterizacija).

Oprema za endoskopiju
Endoskop, instrument s optičkim vlaknima, dug je oko 1.2 m i širok 9-12.5 mm. Optička vlakna poput ogledala omogućuju prijenos slike do oka liječnika te se udružuju u jedinstvenu sliku pomoću složenog sustava leća. Unutar instrumenta nalazi se nekoliko prolaza u koji se mogu umetnuti pomoćni instrumenti kao kliješta, košarice, petlje, četkica za citologiju, laser, kauter i sisaljka. Zrak i voda se također mogu upuhivati kroz instrument čime se omogućuje čišćenje sluznice i njen bolji prikaz. Na glavi ili ručki endoskopa nalaze se dva kontrolna uređaja (˝kotača˝) kojima se upravlja vrhom instrumenta: gore-dolje i lijevo-desno kotač. Glava endoskopa je povezana s posebnim izvorom hladnog svjetla. Dodatna oprema uključuje dodatni pogled za drugog operatera, ultrazvučnu sondu te uređaje za fotografsko i video snimanje.

Uzorci
Svi uzroci dobiveni ovom pretragom šalju se u laboratorije za patologiju, citologiju i mikrobiologiju bez odgađanja u odgovarajućim posudama i kemikalijama. Nalazi mogu biti gotovi nakon 2-10 dana, ovisno o testovima koji se izvode.

Nakon gastroskopije
Ukoliko su dani sedativi bolesnik ne bi smio voziti nakon pretrage.
Može se nastaviti s normalnom prehranom nakon što popusti djelovanje analgetika na grlo.

Komplikacije
Pobol i smrtnost nakon gastroskopije vrlo su rijetki te se komplikacije javljaju u 0.1-0.2% slučajeva. Moguće komplikacije su:
- perforacija (probijanje) stjenke jednjak, želuca ili dvanaesnika
- krvarenje, najčešće zbog ozljede bolesnog, oštećenog, osjetljivog tkiva
- srčano-plućne komplikacije kao što su aritmije
- udisanje povraćenog želučanog sadržaja
- komplikacije zbog primjene sedativa, odnosno njihove nuspojave
- infekcija
- oticanje žlijezda slinovnica
- bol u trbuhu zbog upuhavanja zraka
- prolazno proširenje debelog crijeva (megakolon)
- prolazna vrućica

Endoskop je složen aparat koji se ne može sterilizirati toplinom pa se nakon svake uporabe pozorno čisti i dezinficira u skladu sa standardima. Mogućnost infekcije uslijed toga je rijetka, ali ipak postoji.

Ograničenja
Kvaliteta pretrage i nalaza vrlo je ovisna o iskustvu liječnika endoskopičara. Mnogi tehnički čimbenici mogu otežati izvođenje i pravilno tumačenje pretrage. Određena područja probavne cijevi, tzv. crvene mrlje, teško je prikazati, a uključuju gornji dio početnog proširenja dvanaesnika, dio fundusa želuca i male krivine želuca. Aktivno nekontrolirano krvarenje, stara krv u želucu ili antacidi mogu otežati interpretaciju.

Preuzeto sa http://www.Medicina.hr/clanci/gastroskopija.htm...

Gastroskopija, kao jedan od modaliteta endoskopije, koji služi za dijagnostiku gornjih partija digestivnog tubusa...

Pozdrav

hadzied je dodao/la ovu sliku:
 • strano_tijelo_jednjaka.jpg

suad_

Početnik

(10)

 • »suad_« je zabranjen

Postovi: 26

Datum registracije: 09.09.2003

 • Poruku poslati

7

Subota, 27. Mart 2004

Evo, samo ovim mojim postom da poselamim sve na forumu a posebno hadzieda, koji trenutno specijalizira u Nišu i ovom prilikom mu poželim da još više napreduje u svojoj struci!!! (o) (o) (o) (o)


juskos

Profesionalac

(10)

 • »juskos« je muško

Postovi: 846

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: KONYA/ TÜRKIYE/srcem u Novom Pazaru

 • Poruku poslati

8

Subota, 27. Mart 2004

Doktore ziveo ti nama jos mnogo godina. Stvarno si nam podrobno opisao onu skalameriju na slici. Ja sam imao prilike da je vidim u zivo jer je od mene udaljena tacno 5 metara a i imao sam prilike da vidim kako se radi gornja gastroskopija.

Doktore ocekujemo te da nam dodjes u posetu.


(o) (o) (o) (o) (o) (o) (o) (o)
Velicina jednog naroda se ne meri brojem ljudstva vec brojem alima

Social bookmarks