Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Nihad

Urednik foruma

(121)

  • »Nihad« je muško
  • »Nihad« je autor ove teme

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

  • Poruku poslati

1

Nedjelja, 03. Juni 2012

Enes Halilović dobitnik nagrade Đura Jakšić

Pesnik iz Novog Pazara Enes Halilović ovogodišnji je dobitnik nagrade za najbolju knjigu poezije "Pesme iz bolesti i zdravlja", koja mu je dodeljena na manifestaciji "Dani Đure Jakšića - Liparske večeri" u Srpskoj Crnji.

U konkurenciji za ovogodišnju nagradu za poetsko stvaralaštvo "Đura Jakšić" bilo je tridesetak zbirki, a u uži izbor su ušli Halilović, Dejan Aleksić, Zoran Đerić, Vladimir Kopicl, Radivoj Šajtinac i Momčilo Bakrač.
Većinom glasova žirija nagrada je pripala Enesu Haliloviću, za knjigu koju je objavio beogradski izdavač "Konras".
Prema rečima predsednika žirija Vladimira Arsenića, poetska produkcija u 2011. godini je bila na izuzetno visokom nivou, a Halilovićeva zbirka svojim kvalitetom neznatno ali dovoljno nadvisuje ostvarenja iz užeg izbora.


- Ovogodišnjem dobitniku nagrada je dodeljena kao prvom među jednakima - rekao je Arsenić.


Pesnik Enes Halilović rođen je 1977. godine u Novom Pazaru i do sada je objavio zbirke poezije "Srednje slovo", "Bludni parip" i "Listovi na vodi", zbirke priča "Potomci odbijenih prosaca" i "Kapilarne pojave", kao i drame "In vivo" i "Kemet".
Halilović je prevođen na engleski, nemački, španski, francuski, poljski, rumunski, ukrajinski, mađarski, slovenački, letonski, albanski, makedonski i katalonski jezik. On je osnivač književnog časopisa "Sent" i internetskog časopisa za književni intervju "Ekerman".
Halilović je i dopisnik iz Novog Pazara novinske agencije FoNet. Manifestacija "Liparske večeri" organizuje se više od pet decenija u čast pesnika, pripovedača i slikara Đure Jakšića.


Svečanost je počela tradicionalnim okupljanjem meštana i gostiju pod lipama, u dvorištu rodne kuće Đure Jakšića, u kojoj će biti otvorena i izložba slika Danijela Babića. Manifestaciju je sinoć otvorio pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić, koji je rekao da je Đura Jakšić rođen i živeo u burnim vremenima, te da je bio burnog temperamenta i burnog umetničkog gesta.
"Ta bura na zemlji, oličena u Đuri Jakšiću izgleda još uvek traje. Veoma je važno da negujemo sećanje na naše velike ličnosti iz kulturne istorije, jer ih time poštujemo, ali i izgrađujemo spostveno samopoštovanje", poručio je Đurić.

Izvor: Blic
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Korišteni tagovi

Enes Halilovic, nagrada, Novi Pazar

Social bookmarks