Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Dinna_

Zlatna sredina

(10)

  • »Dinna_« je žensko
  • »Dinna_« je autor ove teme

Postovi: 460

Datum registracije: 01.04.2003

Lokacija: vrtim se tudekanke

  • Poruku poslati

1

Petak, 21. Decembar 2007

EU: Proširenje Schengena 21. decembra

U ponoć, šengenska zona postala je šira za teritorije devet zemalja, koje su postale članice Evropske unije 2004. godine.

Poljska, Mađarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Estonija, Letonija, Litvanija i Malta čekali su tri godine na ovu noć. Sada su preuzeli odgovornost da će sopstvene granice ka zemljama van Evropske unije kontorolisati prema evropskim standardima.

Na tromeđi Nemačke, Češke i Poljske danas je, uz učešće premijera tri zemlje, održana glavna proslava proširenja šengenskog prostora na Češku i Poljsku.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je istakla da je otvaranje granica prema Istočnoj Evropi istorijski događaj, na koji se čekalo dugo vremena i o kojem su prethodne generacije mogle samo da sanjaju.

"Deca će to o čemu su generacije sanjale uzimati kao nešto što se samo po sebi podrazumeva", istakla je Merkelova.

Češki premijer Mirek Topolanek poželeo je i svim drugim zemljama i narodima u Evropi, koji su sada izvan šengenskog piostora, da dožive ono što je doživela njegova zemlja.

Premijer Poljske Donald Tusk je ocenio da se rušenjem graničnih prelaza istovremeno grade puteve koji će bolje povezati zemlje i narode Unije.
[SIZE=2] Veseo čovjek je kao sunce; kud god ide osvjetljava[/SIZE]


PaZaRaC

Profesionalac

(26)

  • »PaZaRaC« je muško

Postovi: 1.291

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

  • Poruku poslati

2

Subota, 22. Decembar 2007

konacno, to je za nas dijasporce sa [SIZE=1] srpskim[/SIZE] pasosom velika prednost, do sad sam morao da vadim vizu kad bi isao za cesku o|

Jes da sad moram opreznije pazit na auto, biciklo i sve ostalo sto moze lako da se prevede preko granice :D

Social bookmarks