Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

hadalj

Profesionalac

(10)

 • »hadalj« je muško
 • »hadalj« je autor ove teme

Postovi: 1.445

Datum registracije: 26.07.2002

Lokacija: Paris

 • Poruku poslati

1

Srijeda, 20. Oktobar 2004

Eutanazija

U evropi se vodi velika polemika po pitanju eutanazije. Vise skandala su uzburkali javnost evropskih drzava, tako u engleskoj doktor koji je ubijao svoj pacijente ili ti u francuskoj majka koja je usmrtila sina. Bas ovaj poslednji primer izazvao je paznju u ovoj zemlji a i stigao do evropskog parlamenta. Naime sin koji je invalid posle teske saobracajne nesrece zamolio je majku da ga lisi zivota, posle godina patnje gde je ziveo na instrumentima i nemogucnosti bilo kakve komunikacije. Majka je izvrsila sinovljevu zelju i ubrizgavsi dozu lekova, usmrtila ga.

Puno sam razmisljao o svemu ovome i stvarno je cudno sve to, pitam se zar treba pustiti ljutsko bice da pati i zasto mu ne pomoci da doceka smrt onda kad ona sama ne dolazi.

Secam se jedne situacije koja se meni licno desila, moja rahmetli nana je bolovala od Multiple Skleroze (cini mi se da bese to), i godinama je zivela kao biljka sto se kaze, nit je znala za sebe nit bila sposobna da bilo sta ucini. Jenog dana se razbolela i odveli su je u bolnicu, pala je u komu i tako ostala nekoliko dana. Situacija se nije menjala, a po doktorovim recima srce joj je bilo u dobroj formi, tako da sigurno je mogla nastaviti ko zna dokle, medjutim postavljalo se pitanje sta ce mu uopste sve to, jer i da izadje iz kome, nastavi ce onako kao i dotat. Jos tad sam razmisljao da li uz konsultaciju sa familijom da je isiskljucimo sa instrumenata( ne znam kolko je to legalno). No ipak, nana je ubrzo umrla.
Posle ovoga dugo sam se pitao, da li smo mogli nesto da ucinimo, da joj skratimo muku?

Sta vi mislite?
malo za promenu

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

2

Subota, 23. Oktobar 2004

Ja jos ne polozih tu Hipokratovu zakletvu, ali evo kako ona glasi:


Hipokratova zakletva
U času kada stupam među članove
lekarske profesije svečano obećavam
da ću svoj život staviti u službu humanosti.
Prema svojim učiteljima sačuvaću dužnu zahvalnost i poštovanje.
Svoju profesiju obavljaću savesno i dostojanstveno.
Najveća briga biće mi zdravlje moga pacijenta.
Poštovaću tajne onoga ko mi se poveri.
Svim svojim silama održavaću čast
i plemenite tradicije lekarskog poziva.
Moje kolege biće mi braća.
U vršenju dužnosti prema bolesniku na mene neće uticati
nikakvi obziri vere, nacionalnosti, rase,
političke ili klasne pripadnosti.
Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka.
Ni pod pretnjom neću dopustiti da se moja medicinska znanja
iskoriste suprotno zakonima humanosti.
Ovo obećavam svečano i slobodno,
pozivajući se na svoju čast.

Dakle, svaki lekar se obavezuje da ce cuvati zdravlje svojih pacijenata, a smrt iz milosrdja za mene nije humanost. Uvek cu biti jedna od onih koji ce se protiviti eutanaziji.

Moj brat je cesto govorio:"Vidis, sve je ekonomija i marketing- i medicina je marketing." Razmisljala sam o ovim recima i mislim da ima pravo. Za mene je ta eutanazija samo jedan vid proracunate ekonomije isfilovane "sazaljenjem". Mozete zamisliti koliko jednu bolnicu i drzavu kostaju ti bolesni ljudi, koji su na samrti ali im smrt ne stize bas tako brzo?! Neki "pametni" se setio da je bolje ubrzati njihov odlazak, jer bi to zapravo bila velika usteda za celu zemlju i onda sve to okitili nekim sazaljenjem i mukama.
Nadjoh neke procente na nekom saitu da je u pojedinim zemljama to zaista uzelo maha, ok za Holandiju svi znamo da je odavno donet zakon o legalizaciji eutanazije, ali me zacudise procenti za Austriju i jos neke, kazu da je negde preko 80 % lekara za.
Sigurno da je i meni zao kad neko ima bolove i tesko je gledati ga kako pati, ali ja se mogu potruditi sa analgeticima, mozda morfijum ili slicno, ali ucestvovati u ubistvu, to stavrno ne bih mogla. Odakle njima pravo da odlucuju o necijem zivotu? Da ne pominjem sad da je ogroman procenat bolesnika koji boluju od tih hronicnih bolesti zapravo u depresiji i samo zeli da pobegne. Negde procitah i za jednog coveka koji je bio apsolutno zdrav ali mu se sve smucilo na ovom svetu i simulirao je razne bolesti, izgledao je krajnje zapusteno i kao da su mu sati odbrojani, svakodnevno je molio doktore da mu pomgnu da umre, na srecu oni to nisu ucinili, da bi mu se posle izvesnog vremena nesto desilo u glavi i on je ponovo postao zdrav, zapravo prestao je sa svojim simuliranjem i sve ispricao lekarima. A sta da je ovaj covek kojim slucajem bio u Holandiji i da su uslisili njegovu "poslednju" molbu?
Pazi koju igru igras.

 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Subota, 23. Oktobar 2004

Ovo me podseti na jednu vezbu iz socijalne medicine, kada je tema bila eutanazija. Elem, bili smo podeljeni u nekoliko grupa, a ona u kojoj sam bio ja brojala je 8 studenata. Na mini glasanju, rezultat je bio 5:3 u korist onih koji podrzavaju "ubistvo iz milosrdja". Zaista, sam bio frapiran njihovim ubedjenjem da je sve to iu korist pacijenta. Ja sam naravno bio u manjini, dakle u grupi koja je bila protiv eutanazije.

Mnogo je argumenata i za i protiv, ali mislim da iz etickih i nadasve verskih razloga nikada ne bih bio deo tog cina. Sve je ipak u Bozjim rukama...
Sit Hungry Doesn't Believe

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

4

Nedjelja, 31. Oktobar 2004


Eutanazija - smrt iz milosrdja ( mislim da se tako stručno zove )

Je pojava kada u stvari lekar, koji kako Kiki već naglasi na osnovu Hipokratove zakletve, nije u obavezi da uradi, treba da primeni svoja znanja da bi olakšao " završetak života " pacijenta ( davanjem intravenozno ili nekim drugim putem sredstva za definitivno gašenje vitalnih funkcija ) ili jednostavno isključivanjem vitalnih aparata za održavanje životnih funkcija...

U nekim zemljama postoji tendencija da se ovakve radnje legalizuju iz tzv. " humanosti" prema teško obolelim pacijentima, koji nemaju nade za preživljavanje i svaki njhov dalji opstanak prestavlja za njih samo još veće mučenje...

Koliko je to etički ispravna stvar, to je pitanje i tu verovatno postoji kao i u svakoj nauci više stavova, ali ja nemam nameru da o tome govorim, već hoću da napomenem, da je stvarno iz ugla lekara kliničara velika dilema, koja je skopčana i sa voljom porodice, zakonima jedne države, a na prvom mestu sa voljom pacijenta.

Lično moj stav po pitanju eutanazije je negativan, ali kakve će tendencije kasnije biti u medicini ostaje da se vidi ( možda će nas i zakonima obavezivati da u posebnim indikacijama - opravdanim momentima i pristupimo takvim radnjama )...

Za sada ne...

Pozdrav

 • »be_unique« je žensko

Postovi: 96

Datum registracije: 10.02.2006

 • Poruku poslati

5

Ponedjeljak, 10. April 2006

Bas smo u skoli pricali o tome.
Lako je govoriti kako treba skratiti muke coveku, ali kad bismo se mi (ne daj boze) nasli u takvoj situaciji, da li bismo mogli da damo dozvolu da se to uradi nekoj nasoj bliskoj osobi. Mislim da ne, jer samo saznanje da je taj neko jos uvek ziv, cini da nam bude lakse. Uostalom, da li biste vi brinuli o nekoj bliskoj osobi? Odgovor bi trebalo da bude - DA. Pa, zasto onda sebi uskratiti isto? A i ko smo mi da odlicujemo kada ce ko da umre? Zato uskratiti nekome jos malo zivota? I to je na neki nacin ubistvo. Eutanazija je valjda samo u Holandiji legalizovana. Ima svoje prednosti, ali i mane.

Sting Lady

Profesionalac

(10)

 • »Sting Lady« je žensko

Postovi: 752

Datum registracije: 07.08.2005

Lokacija: Kitchener, ON

 • Poruku poslati

6

Ponedjeljak, 10. April 2006

Citirano

Orginalno od And_U_Price
...mislim da iz etickih i nadasve verskih razloga nikada ne bih bio deo tog cina. Sve je ipak u Bozjim rukama...


Nisam nikad razmishljala o razlozima "za"; ovo gore mi je sasvim dovoljan razlog.

Glasah protiv. Bilo bi idealno kad do takvih situacija (kad neko pozeli da "skrati nekom muke" na taj nachin) uopshte ne bi ni dolazilo...

Ima u meni tmine,
no ima u meni i vedrine,
i moja divna sloga.

7

Utorak, 11. April 2006

Ja nisam za eutanaziju.
"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

8

Utorak, 11. April 2006

Protiv pa koliko ta osoba bila bolesna !!!
" Bilen alemlere rahmettir "

Babbha

Profesionalac

(10)

 • »Babbha« je muško
 • »Babbha« je zabranjen

Postovi: 1.336

Datum registracije: 23.07.2002

Lokacija: Neznash za to mesto... nisam ti prichao nikad...

 • Poruku poslati

9

Srijeda, 12. April 2006

Uvek ZA!

Cemu mucenje i spoznavanje bola i agonije kad se sam
kraj zna, ako je vidljiv, primaran, ako je ocigledan?

Eutanazija je Humana pre svega. Bar po meni.
Dnevno: http://babbha.blogspot.com
Can't Rain All The Time

Root

Profesionalac

(10)

 • »Root« je muško

Postovi: 602

Datum registracije: 01.06.2003

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

10

Srijeda, 12. April 2006

Protiv!

To je ubistvo. A ako osoba koja je bolesna zahteva smrt to je onda i samoubistvo. Mozda je to (bez uvrede) razumljivo materijalistima ali covjeku koji vjeruje u Jednog Boga, pa bilo koje vjere bio, to je nezamislivo. Poznati su vjerski stavovi po tom pitanju i ja sa sa njima slazem.

Josephine

Početnik

(10)

 • »Josephine« je žensko

Postovi: 39

Datum registracije: 11.04.2006

Lokacija: 3rd rock from the sun...

 • Poruku poslati

11

Četvrtak, 13. April 2006

[SIZE=2][SIZE=2]
[SIZE=2]definitivno protiv...
ko smo mi da odredjujemo ko che zhiveti a ko ne... ?(
zna se ko o tome odluchuje...
svi smo mi obichni srmtnici...
nismo mi stvorili zhivot i nemamo pravo da ga oduzmemo...[/SIZE]
[/SIZE] [/SIZE]
When empires fall and nightmare crawl,from the cradle to enslave...

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

12

Četvrtak, 13. April 2006


Pozdrav za sve članove foruma...

DEFINITIVNO, se ovde ne radi o odlučivanju ko će živeti, a ko neće, niti i jedan lekar uzima bilo čiji život u svoje ruke, sa namerom da nekome presudi. Lekaru se stavlja život u ruke onda kada je njegova pomoć neophodna, i kada je on tu da učini sve što zna i ume da pomogne da se nastali poremećaj zdravlja otkloni i da bolesnik nastavi da živi svoj život što je bolje moguće.

Niti jedan lekar zdravoga razuma neće oduzeti nekome život, niti učiniti bilo šta svojom namerom u tom cilju.

Ali sa druge strane gledano, pacijente koji su oboleli od teških neizlečivih oboljenja, čije su terminalne faze praćene pravim mukama u smislu neizdrživih bolova, gubljenja svesti, masivnih krvarenja, i ko zna čega još, po nečijem shvatanju, (a i blago rečeno ko nije video, nezna o čemu pričam), treba zbrinuti na taj način što če mu se olakšati poslednji trenuci.

Sada to trenutno se radi uvodjenjem u narkozu jakim opioidnim analgeticima i narkoticima ( pitanje koliko je pa to opravdano, drogirati čoveka ), a za neku godinu ko zna, mozda i legalizovanjem eutanazije ( po meni više odgovara naziv gašenje vitalnih finkcija ).

Posle ove ne tako iscrpne rasprave, ostaje mi samo da primetim da se bavimo nečim, što nas ne dotiče, i na šta nemamo baš nekakvog bitnog uticaja, te mi se čini da je ova tema zatvorena al ona to ne zna ;) .

Patnja, bol i agonija su nešto najteže što se može desiti čoveku, na žalost u sadašnje vreme sve mladjim ljudima, te je nekako i neukusno u najmanju ruku raspravljati o stvarima kojima nismo prisustvovali, jer bi sigurno čuli i oprečnija mišljenja od pukog negoranja prema opvim ili onim moralnim ili pak verskim zakonima, za čije sam i ja poštivanje, ali za sve ima granica...

Dakle, eutanazija sigurno ne, ali napredak nauke i medicine u cilju realne pomoći onima koje sustignu takve muke da je po nekima jedini izlaz iz toga pomoć u gašenju vitalnih fuiknkcija.

Srdačan pozdrav

Johhny

Profesionalac

(10)

 • »Johhny« je muško

Postovi: 1.557

Datum registracije: 17.12.2003

Lokacija: dje stignem

 • Poruku poslati

13

Četvrtak, 13. April 2006

naravno sam protiv

i premda cijeli svijet

iz petnih zhila zapinje

da bude ono shto nije... ;)
[SIZE=1]Ako ikad dospijem tamo gdje prestaje strah, bit` chu spreman da zaboravim...[/SIZE]

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

14

Petak, 14. April 2006

Citirano

Orginalno od hadzied

po nekima je jedini izlaz iz toga pomoć u gašenju vitalnih fuiknkcija.
Svaka naša bika, pa bila ona i nepismena, pametnija je od tih takvih "doktora" kada kaže:

"Deset mrtvih čuva jednog bolesnog."

Mislim da objašnjenje nije potrebno.


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

15

Petak, 14. April 2006


Al Bazari, sigurno si u pravu kada kažeš da ima dosta starih ljudi koji iako možada nepismeni, imaju toliko životno iskustvo da mogu da zaključe dosta bitnih stvari, koje nekada imaju i veliko praktično značenje.

Najidealnije bi bilo da svaki lekar, ima takvo životno iskustvo pre nego počne da radi u praksi, a još sve škole koje završi... Idelano zar ne??? :P

Ipak bih ja ovu raspravu ostavio za nekoga ko se razume...

Pozdrav :)

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

16

Utorak, 26. Decembar 2006

Apsolutno sam protiv. Mislim da je to ubistvo i da se ni serijat s tim nikako ne slaze.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

siemprae

Zlatna sredina

(10)

 • »siemprae« je žensko

Postovi: 374

Datum registracije: 24.08.2006

Lokacija: Nedodjija

 • Poruku poslati

17

Utorak, 26. Decembar 2006

Nikad ne bih mogla da budem za eutanaziju!
Ljudi su previse dopustili sebi...
...ne mozesh izgovoriti toliko mudrosti u zivotu koliko mozesh precutati gluposti...

zucky_85

Zlatna sredina

(10)

 • »zucky_85« je žensko

Postovi: 440

Datum registracije: 03.08.2006

Lokacija: novi pazar

 • Poruku poslati

18

Utorak, 26. Decembar 2006

Naravno da sam protiv,jedan jedini je razlog-Allah daje živote i On jedini ga oduzima i ima na to pravo.
Ma koliko bolne bile patnje,čovek mora odoleti iskušenju.

Lovers don't finally meet somewhere
they're in each other all along...

Diksi

Početnik

(10)

 • »Diksi« je žensko

Postovi: 38

Datum registracije: 22.12.2006

Lokacija: Novi Pazar, Sarajevo

 • Poruku poslati

19

Srijeda, 27. Decembar 2006

Skoro sam se, spremajuci sociologiju, prvi put srela sa problematikom eutanazije. S obzirom da studiram medicinu puno smo paznje posvetili tom problemu.
Prema evropskoj Konvenciji o ljudskim pravima, pravo na zivot najvaznije je pravo, bez kojeg su sva ostala besmislena. Ono je ugrozeno ne samo ubistvom vec i svakom silom koja bi kao krajnji ishod imala okoncanje zivota. Ilegalno je oduzeti zivot, ali i ciniti korake koji su u suprotnosti sa njegovim ocuvanjem. Pravo na zivot ne moze se interpretirati u negativnom smislu - prava na smrt nema!
Ipak i ako je eutanazija dozvoljena u veoma malom broju zemalja, tamo gde nije, kazne za izvrsenje eutanazije su minorne. Izvrsioci ili oni koji bolesnicima samo asistiraju u tom cinu, uglavnom nakon kratkog vremena u zatvoru izlaze uz uslovnu kaznu. :(
Ja licno, posmatrajuci ovaj problem kroz ono sto jesam tj. muslimanka, ovo apsolutno osudjujem. Islam zabranjuje sve vrste ubistva osim po kazni. Zivot je najveca vrednost koju covek poseduje. To je Bozji dar. Nema niko pravo da ga lisava tog dara. Bog mu je podario zivot kao najvece dobro. On mu ga jedini moze i oduzeti. Istina, Bog je dozvolio da se covek lisi tog dara ukoliko je on lisio drugoga (kiaas). Ali i ta mera je propisana upravo da bi se zastitio taj najveci dar od Allaha dz.s. zar ne?

S verskog gledista, eutanazija je neprihvatljiva zbog toga sto u sebi krije gubljenje nade u Boziju milost. Nikad se ne sme gubiti nada u ozdravljenje. Moze zatajiti medicina, ali uvek u svim situacijama ostaje Bog kao poslednja nada. On je svemocan i ako smo pravi muslimani ni u kom slucaju ne smemo ni na trenutak posumnjati u njegovu milost. U najtezim trenucima treba imati strpljenja, nade i pouzdanja u Boga. Mislim, that is what real IMAN is all about, right? :]

P.S. A i, na samom kraju, znamo kakvih sve dusha na ovom dunjaluku ima. xx( Kad bi se eutanazija, nekim slucajem, proglasila legalnom zamislite samo na koliko bi milijardi nacina to moglo da se ZLOupotrebi! :rolleyes:
God may have created man before woman,
but there is always a rough draft
before the masterpiece...

yascool

Učenik

(10)

 • »yascool« je muško

Postovi: 129

Datum registracije: 03.01.2007

Lokacija: Novi Pazar, Sarajevo

 • Poruku poslati

20

Subota, 06. Januar 2007

Zehra,svaka cast,tako si dobro ovo napisala da ja ne bih imao sta da dodam...Svaka cast,ocjena 10. Naravno,protiv sam eutanazije.
Ko igra za raju i zanemaruje taktiku,zavrsice karijeru u nizerazrednom Vratniku!

Social bookmarks