Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

sans

Majstor

(31)

  • »sans« je muško
  • »sans« je autor ove teme

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

  • Poruku poslati

1

Ponedjeljak, 14. April 2003

Evanđelje po Barnabi

Evanđelje po Barnabi je bilo prihvaćeno kao kanonsko evanđelje do 325. godine.
Irenej (130-200) je pisao podržavajući čisti monoteizam i suprostavljajući se Pavlu zbog unošenja u kršćanstvo dogmi rimske paganske relegije i platonske filozofije. On je obimno citirao Evanđelje po Barnabi radi podrške svojim stavovima. Ovo pokazuje da je Evanđelje po Barnabi bilo u opticaju u prvom i drugom stoljeću kršćanstva.
U 325. godini održan je Nikejski koncil gdje je naređeno da se sva orginalna evanđelja na hebrejskom pismu unište. Izdat je ukaz da će svako ko bude imao ovo Evanđelje biti kažnjen smrću.
U 383. godini papaz je obezbijedio jedan primjerak Evanđelja po Barnabi i zadržao ga u svojoj privatnoj biblioteci.
U četvrtoj godini imperatora Zenoa (478.) otkriveni su posmrtni ostaci Barnabe i tu je na njegovim grudima nađen primjerak Evanđelja po Barnabi, pisanog njegovom vlastitom rukom. (Acia Sanctorum, Boland Junii, tom II, stranice 422 i 450, Antwerp 1698). Izgleda da je čuvena Vulgata Biblija bazirana na ovom evanđelju.
Papa Siksto (1585-1590) je imao prijatelja Fra Marina. On je našao Evanđelje po Barnabi u privatnoj biblioteci pape. Fra Marino je bio zainteresiran jer je čitao spise Irinejeve u kojima je Barnaba obilno citiran. Talijanski rukopis je prošao kroz različite ruke, dok nije stigao "osobi visokog zvanja i autoriteta", u Amsterdamu, "za kojeg se u toku njegovog Života često čulo da istiće visoku vrijednost ovog spisa". Poslije njegove smrti on dolazi u posjed J.E. Kramera, kancelara kralja Pruske. U 1713. godini, Kramer je prezentirao ovaj rukopis čuvenom poznavaocu knjiga, princu Eugenu od Savoje. U 1738. godini, zajedno sa prinčevom bibliotekom on se obreo u Hofbiblioteci u Beću. Ono sada tamo počiva...

Citirano

Tad Isus reče: "Predodređenje je tako tajno, o braćo, da će - ja vam uistinu kažem samo jednom čovjeku biti posve poznato. On je taj kojeg narodi očekuju i kojem su tajne Božje tako jasne da kod on dođe na svijet biće blagoslovljeni oni koji budu slušali njegove riječi, jer će ih Bog natkriti sjenkom svoje milosti, isto kao što nas palma sjenči. Da, kao što nas palma štiti od goruće vrućine sunca isto tako će Božja milost štititi od Satane one koji budu vjerovali u tog čovjeka".
Učenici upitaše: "O gospodaru, ko će biti taj čovjek o kom ti govoriš, koji će doći na svijet?"
Isus odgovori radosna srca: "On je Muhammed, poslanik Božji, i kad on dođe na svijet - kao što kiša čini da zemlja rodi plodovima, kad ne pada duži period - isto tako će on biti uzrok dobrih djela među ljudima kroz obilnu milost koju će on donijeti. Jer on je bijeli oblak pun Božje milosti, koju će Bog poškropiti po vjernicima kao kišu".


Ako vas je prethodno zainteresovalo...Evanđelje po Barnabi možete naći ovde
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

Babbha

Profesionalac

(10)

  • »Babbha« je muško
  • »Babbha« je zabranjen

Postovi: 1.336

Datum registracije: 23.07.2002

Lokacija: Neznash za to mesto... nisam ti prichao nikad...

  • Poruku poslati

2

Petak, 18. Juli 2003

Da...

Citao sam... neznam koliko unazad... par godina...

Postoji nekoliko desetina mesta u knjizi koja se kose sa zvanicnim stavovima... za koje znam bar...

Nedje uz kafu...
Dnevno: http://babbha.blogspot.com
Can't Rain All The Time

3

Subota, 19. Juli 2003

uz svo duzno postovanje

Citao sam i ja to evandjelje.. imam ga kuci. Ono sto se najvise kosi sa zvanicnim stavovima jeste trasnparetnost po pitanju Oca i sina (te samim tim i svetog trojstva) i to u tom smeru da se iz tog evandjelja nikako ne da zakljuciti da je Isus sin Boziji, ne drugacije u tom odnosu od resta covecanstva. Znam da je to nesto oko cega bi se mogla voditi polemika zestoka, i da mogu mnogi da se jave zastupajuci drugi stav, onaj koji smatraju ispravnim (i znaju reci o tome), al tako to stoji u tom evandjelju (sto ga sans predstavi gore), a ja samo to i navedoh.
mogu ja da se potpisem i bolje...

Social bookmarks