Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

LDP-NP

Početnik

(10)

 • »LDP-NP« je muško
 • »LDP-NP« je autor ove teme

Postovi: 2

Datum registracije: 26.04.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Subota, 26. April 2008

FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA 28,29.APRIL 2008.

Festival dokumentarnog filma sa temom "STRADANJE BOŠNJAKA SANDŽAKA 90-TIH GODINA" održaće se 28. i 29. aprila 2008. godine.
Projekcije u Koncertnoj dvorani Doma kulture u Novom Pazaru!

arle_tuso

Početnik

(10)

 • »arle_tuso« je muško

Postovi: 36

Datum registracije: 23.02.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

2

Subota, 26. April 2008

tu temu itekako treba podržati, jer se stradanje Bošnjaka tokom proteklog desetljeća počinje zaboravljati, zato što su ti događaji ostali u sjeni događaja u BiH, tako da to nije bilo teško sakriti od javnosti, iako su svakakvi zločini prošli kroz Sandžak u to vrijeme

ne sviđa mi se samo što se ti filmovi provlače kroz nečiju kampanju, ali eto, bolje ikako nego nikako
Njegovanje vlastite kulture i tradicije na prvom mjestu.

LDP-NP

Početnik

(10)

 • »LDP-NP« je muško
 • »LDP-NP« je autor ove teme

Postovi: 2

Datum registracije: 26.04.2008

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Nedjelja, 27. April 2008

U pravu si za kampanju, ali želeli smo ovim korakom ukazati na to da još jedino LDP na području Srbije želi rasvetliti istinu o tim događajima dok nazovi bošnjačke stranke o tome ćute i puštaju da svi ti silni zločini odu u zaborav!
Već od najave ovog festivala gde će biti prikazano 4 dokumentarna filma i na kraju biti održana javna tribina, bošnjačke stranke najavljuju nedolazak što je KATASTROFALNO!
Napominjemo i da se festival odvija u totalnoj medijskoj blokadi, pa je ovakav vid najave preko foruma jedna od retkih prilika za najavu!

Administrator

Urednik foruma

(121)

 • »Administrator« je muško

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

4

Nedjelja, 27. April 2008

Mozes li nam nesto vise reci o tim dokumentarcima?

Za pocetak:

- Ko su autori?
- Kada su i gde dokumentarci snimani?
- Sta se moze videti u tim filmovima?
- Ko su glavni protagonisti filmova?
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Nedjelja, 27. April 2008

U koliko pocinje, kad se zavrsava...?
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

 • »tidzanum« je žensko

Postovi: 129

Datum registracije: 10.10.2007

Lokacija: np

 • Poruku poslati

6

Utorak, 29. April 2008

Filmovi pocinju da se prikazuju u 15:00 h casova, festival se zavrsava danas tribinom koja pocinje u 18:30h, govore o stradanju bosnjaka, o njihovom progonu i ubistvima.
Znam da je jedan od autora Seki Radoncic, ostalim autorima nisam zapamtila imena :(
Sve detalje mozete saznati ako dodjete i pogledate filmove jos danas, da se ne zaboravi sta nam se desavalo. Nije mi jasno kako mediji nisu propratili otvaranje festivala i kako se on desava u totalnoj blokadi. Sramota!
,,Ljepota zene je u njenim ocima, jer to su vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav stanuje,,

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

7

Utorak, 29. April 2008

Citirano

Orginalno od LDP-NP
Festival dokumentarnog filma sa temom "STRADANJE BOŠNJAKA SANDŽAKA 90-TIH GODINA" održaće se 28. i 29. aprila 2008. godine.
Projekcije u Koncertnoj dvorani Doma kulture u Novom Pazaru!


Gledala sam nekoliko puta nekoliko filmova na ovu temu. URBAN IN je prosle godine bio organizovao slican festival koji je trajao 3 dana.

Nista, odes i isekiras se. Buktises...to je to.
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

8

Srijeda, 30. April 2008

Citirano

Orginalno od Administrator
Za pocetak:

- Ko su autori?
- Kada su i gde dokumentarci snimani?
- Sta se moze videti u tim filmovima?
- Ko su glavni protagonisti filmova?Festival je trajao 2 dana,jice i prekjuce,a prikazana su 4 filma,2 u Utorak i 2 u Sredu,tj juce.

Prvog dana prvo je prikazan film "Karneval" autora Sekija Radoncica,film koji govori o Bosnjacima koji su izbegli iz Bosne pocetkom 92.godine u Heceg Novi(porodice koje nisu apsolutno imale bilo sta sa ratom,dakle zeleli su da se sklone od rata),a u maju iste godine ih je Crnogorska policija (muskarce od 17 do 65 god)pohapsila i predala vojsci radovana Karadzica koji su ih odveli u KP Dom u Foci,gde su neki ubijeni a neki su korisceni za razmenu zarobljenika u ratu!
Seki je napisao i knjigu,a naslov knjige je "Kobna sloboda"
85 muskaraca je uhapseno i predato vojsci Rs a samo ih je 10 prezivelo.

Drugi film je delo Seada Sadikovica,naziv filma je "Praznina" i govori o etnickom ciscenju Bosnjaka sa pogrucja Bukovice,u blizini Pljevalja.

Drugog dana prikazan je film "Otmica" autora Verana Matica i b92,koji govori i prikazuje svedocenja o otmici Bosnjaka kod Sjeverina,obicnih radnika koji su tog jutra krenuli u Priboj na posao.Svedocenje je vrlo potresno jer su iz autobusa izvedeni svi Bosnjaci i jedna zena Bosnjakinja i nijedan nije preziveo,svi su pobijeni u jednom motelu.Jedini bosnjak koji nije izveden iz autobusa i koji je svedocio o ovom dogadaju bio je jedan decak koji je krenuo u skolu i koga je,prilikom ulaska paravojnih snaga u autobus,gde su sve legitimisali i izbacivali samo Bosnjake,za ovog decaka je jedan Srbin Ilija rekao da mu je sin, i tako je on jedini preziveo.

Poslednji film nosi naziv "Logor Morinj",gde se takodje govori o stradanjima i mucenjima Bosnjaka u ovom Logoru u Crnoj Gori.Trenutno ne mogu da se setim imena autora.

Zajednicko svim filmovima koji kazuju dogadjaje u Crnoj Gori je to sto za njih niko nije odgovarao,i da drzava ni na jedan nacin,nijednim gestom nije pokazala ni trunku spremnosti da se ovi zlocini prvo priznaju a potom i procesuiraju(ovo je zakljucak autora na kraju filma,a mislim da se u Crnoj gori ni dan danas nij=sta nije promenilo po tom pitanju)
Za zlocin u Sjeverinu optuzen je Milan Lukic,ali pred Haskim tribunalom,kao vodja grupe koja je otela te ljude i pobila ih u motelu,i mislim da je on uhapsen negde u Argentini pre neku godinu i da je proces sudjenja u toku.

Najzalosnije od svega jeste poluprazan dom kulture,i pitam se,ako smo mi ovako nezainteresovani za zlocine koji su nad nasim narodom pocinjeni,neznam kako onda ocekivati od naroda ciji su pripadnici pocinili te zlocine da se suoce sa tim i da ih to interesuje,kad ni nas to ne interesuje.
I potpuno je nebitno ko je bio organizator festivala ciji je naziv bio "Oslabadjane istine i suocavanje sa prosloscu",jer su same projekcije ovih filmova protekle bez ijedne izgovorene politicke reci,gde je organizator samo pre filmova procitao kratak uvod o radnji samih filmova.
Na kraju drugog dana jestu govoruili Natasa Micic,Zoran Ostojic i Petar Lukovic,ali nakon filmova je bila pauza od dobrih pola sata,pa ko nije zeleo da ih slusa nije ni morao,ali svakako je to bedno opravdanje za bilo koga da ne dodje i pogleda filmove.

@Admin : Zadovoljan odgovorima? :D
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

Social bookmarks