Orginalno od Sting Lady
Ko ce biti voditelj je bitno, ali ne toliko da to bude glavna preokupacija organizatora. Da li ce to biti Bosanac, Srbijanac, Hrvat, crnac, belac, Rom ili Nemac - je manje bitno nego kako ce taj neko odraditi svoj posao.
Upravo je ovo rečenica koja suštinski razlikuje tvoje viđenje ovog pitanja od mojeg viđenja. Jer uvijek kada je u pitanju kultura i kulturni događaji postavlja se pitanje šta je teže na vagi profesionalizam ili kulturna crta.
Kod mene je ova kulturna crta važnija od profesionalizma, ako bismo morali birati, a najbolje je kada bi se sastavilo oboje.
Dakle, najbolja kombinacija bi bila da neki Bošnjak i eventualno Srbin iz Pazara zajedno budu voditelji, a da oboje odrade profesionalno i na svojim jezicima maternjim, bosanskom i srpskom.
A najviše mi zasmeta kombinacija da to budu naši voditelji Bošnjaci iz Pazara a da posao odrade na srpskom jeziku, jer to, po mojem shvatanju direktno udara na nacionalno dostojanstvo Bošnjaka. Eto kažem, meni zasmeta.
Ja sam također takvog shvatanja da je bolje ništa i nemati u Pazaru, nego nešto raditi po svaku cijenu. Kada čovjek nešto radi po svaku cijenu onda je to znak neke bolesti unutarnje, kao recimo, kompleksa niže vrijednosti, odnosno nedostatka dostojanstva, pa po svaku cijenu želi nešto "kulturno napraviti" ne bi li tamo neko imao "bolju sliku" o nama. Ja lično ne patim od toga.
Dakle, u svemu što čovjek radi treba da se osjeti ta crta dostojanstva, a Bošnjaci Sandžaka su odavno to svoje dostojanstvo podobro pogazili, pa bi bilo lijepo da nove generacije sebi to ne dozvole i da povrate, odnosno da se trude da povrate dostojanstvo ovom narodu, tako što će držati do sebe svoje kulture i tradicije.
Naravno, što reče nevidljivi, ne treba sada da to preraste u neko fanatično dokazivanje sebe i svoje svojnosti, pa da to pređe crtu ukusnog i da se neko osjeti nelagodno zbog toga.
Hvala.