Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško
 • »Nihad« je autor ove teme

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

1

Četvrtak, 27. Septembar 2012

Fetve

FETVA o pohađanju islamske vjeronauke

Polazeći od činjenice da je za valjano poučavanje vjeri islamu potrebno da vjeroučitelj ispunjava uslov znanja (kompetencija) i uslov ovlaštenja (emanet), kao i činjenice da su Ministarstvo vjera, odnosno Komisija za odnose sa vjerskim zajednicama i Ministarstvo prosvjete u potpunosti zanemarile predloženu listu vjeroučitelja Mešihata Islamske zajednice i iz procesa izvođenja vjerske nastave isključili skoro sve vjeroučitelje Islamske zajednice, te da ono što se danas nudi kao islamska vjeronauka jeste krivovjerstvo i pokušaj vaspitavanja djece da robuju Beogradu i njegovim režimima, na temelju Šeriata i Ustava Islamske zajednice, a po ovlaštenju Glavnog muftije, Vijeće za fetve donosiF E T V U
O POHAĐANJU ISLAMSKE VJERONAUKE U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA R. SRBIJE


-HARAM - zabranjeno je pohađanje islamske vjeronauke kod neovlaštenih i nekompetentnih nastavnika, jer je suprotno islamskim propisima, ciljevima i interesima islama, Islamske zajednice i muslimana.

-FARZ - obaveza je svakog roditelja da zaštiti svoje dijete od pohađanja vjeronauke iz prvog stava ove fetve.

-FARZ – obaveza je svakog roditelja da svom djetetu omogući pohađanje islamske vjeronauke u džamiji ili mektebu.

-Direktori i nastavnici koji vrše pritisak na učenike radi pohađanja takve vjeronauke čine zlo, čime se svrstavaju u neprijatelje islama, Islamske zajednice i muslimana.
O B R A Z L O Ž E N J E


Prisustvom časovima vjeronauke koju izvode neovlaštena i nekompetentna lica krše se odredbe Šeriata utemeljene na Časnom Kuranu: „Reci, ne mogu se izjednačiti oni koji znaju i oni koji ne znaju.“ (Ez-Zumer, 9), nanosi se šteta djeci, roditeljima i zajednici, koja se mora otkloniti, u skladu sa riječima Poslanika a.s.: „Kada se emanet - odgovorni poslovi povjere onima koji za njih nisu kvalifikovani i kompetentni očekuj propast svijeta“i riječima: „Kada ne bude učenih svijetu će se ponuditi neznalice, koje će ljudi pitati, a oni će odgovarati bez ikakvog znanja, tako će u propast odvesti i sebe i narod.“ Zbog svega spomenutog pohađanje takve vjeronauke je štetno, te se iz tog razloga smatra haramom, tj. zabranjuje.
Shodno pomenutom, islamska vjeronauka se kao projekat, sa stanovišta Islamske zajednice, smatra ugašenim od strane režima, a ono što se danas nudi kao islamska vjeronauka jeste trovanje djece, krivovjerstvo i ubijanje njihovog dostojanstva, što u krajnjem ima za cilj asimilaciju i pokrštavanje djece ili pripremu za novi genocid.

Imajući u vidu da je jedna od temeljnih obaveza roditelja da svojoj djeci obezbijede kvalitetno vjersko obrazovanje, te kompetentne i pouzdane vjeroučitelje, u skladu sa kur'anskim imperativom: „O vjernici čuvajte sebe i svoje porodice od vatre“ i „Nemojte sami sebe upropaštavati“, kao i sa riječima Poslanika a.s: „ Svi ste vi pastiri i svako od vas će biti odgovoran za svoje stado“, te riječima „Roditelj ne može ništa vrjednije ostaviti svome djetetu od lijepog islamskog odgoja i znanja“, Islamska zajednica obavještava sve pripadnike da će se, dok se nastale okolnosti ne promijene, islamska vjeronauka održavati u džamijama, a izvodit će je vjeroučitelji koji su silom istjerani sa svojih radnih mjesta, imami i muallimi.

Pritisak direktora i nastavnika na djecu u cilju pohađanja islamske vjeronauke kod neovlaštenih nastavnika direktno je saučesništvo u nametanju krivovjerstva i pomaganje agresije na Islamsku zajednicu i muslimane, što ih svrstava u red otvorenih neprijatelja islama i muslimana.
Fetva-i-eminRešad ef. Plojović
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

2

Četvrtak, 27. Septembar 2012

Kaze se: "... i iz procesa izvođenja vjerske nastave isključili skoro sve vjeroučitelje Islamske zajednice". Zatim se dodaje: "HARAM - zabranjeno je pohađanje islamske vjeronauke kod neovlaštenih i nekompetentnih nastavnika, jer je suprotno islamskim propisima, ciljevima i interesima islama, Islamske zajednice i muslimana. "

Pretpostavljam da su svi vjeroucitelji koje je predlozila IZuS kompetentni i strucni. I nisu svi odbijeni, neki od njih su prihvaceni od strane ministarstva. Pitanje: Kako roditelji koji bi da slijede ovu fetvu mogu znati koji su to vjeroucitelji? Koliko vidimo, nisu svi vjeroucitelji koje je predlozila IZuS odbijeni. Neki su primljeni. Ima li negdje spisak kako se roditelji ne bi oslanjali na carsijske price. Drugo, sta je kriterij kod onih vjeroucitelja koji su prihvaceni od strane ministarstva a koje nije predlozila IZuS da ih se okarakterise kao nekompetentne i nestrucne. Njihov stepen obrazovanja? Ako da, onda koji je to potrebni stepen obrazovanja. Postoji li i ovdje spisak tih vjeroucitelja sa napomenom kakvu strucnost posjeduju. Ili je ovdje nesto drugo u pitanju sto odredjuje kompetentnost i strucnost. Ko bi mogao da pojasni jer se u obrazlozenju fetve o tome ne govori.

Nadalje, poziv da se vjeronauka bojkotuje se izgleda kosi sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Djeca mogu da od dva ponudjena predmeta koji su izborni jedan izaberu koji im onda postaje obavezni. Izlaz bi mogao da bude u sljedecem: Učenik koji se opredjelio za jedan od dva izborna predmeta vjersku nastavu ili građansko vaspitanje, izborni predmet može da mijenja u toku ciklusa osnovnog, odnosno do kraja sticanja srednjeg obrazovanja i vaspitanja. (Clan 72. pomenutog zakona) Problem je samo sto se ova promjena moze uraditi u periodu izmedju dvije skolske godine. Nisam siguran ali ne vjerujem da je moguce mijenjati u hodu. A skolska godina je vec pocela. I ovdje bi bilo dobro pojasnjenje nekog strucnog i kompetentnog.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško
 • »Nihad« je autor ove teme

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

3

Četvrtak, 27. Septembar 2012

Pretpostavljam da su svi vjeroucitelji koje je predlozila IZuS kompetentni i strucni. I nisu svi odbijeni, neki od njih su prihvaceni od strane ministarstva. Pitanje: Kako roditelji koji bi da slijede ovu fetvu mogu znati koji su to vjeroucitelji? Koliko vidimo, nisu svi vjeroucitelji koje je predlozila IZuS odbijeni. Neki su primljeni. Ima li negdje spisak kako se roditelji ne bi oslanjali na carsijske price.


Po meni je logican sled stvari, nakon izdavanja ove fetve, da svi vjeroucitelji Islamske zajednice koji imaju zasnovan radni odnos u skolama taj svoj radni odnos prekinu i nastave predavanja u dzamijama.

Nadalje, poziv da se vjeronauka bojkotuje se izgleda kosi sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.


Ovde je stvar po meni potpuno jasna. Kojem zakonu se jedan musliman treba naprije povinovati, onom koji propisuje vjera i ulema ili onom koji propisuje neka drzava?

@ed, da tvoja djeca pohadjaju skolu u Sandzaku, da li bi se ti pridrzavao ove fetve ili ne?
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

4

Petak, 28. Septembar 2012


Ovde je stvar po meni potpuno jasna. Kojem zakonu se jedan musliman treba naprije povinovati, onom koji propisuje vjera i ulema ili onom koji propisuje neka drzava?

Ova dilema zapravo ne postoji jer ulema ne propisuje zakone. Za to je nadlezna iskljucivo drzava. Ulema odnosno Islamska zajednica uziva odredjenu autonomiju u okviru drzave. Drzava ulemi niti brani niti preporucuje da izdaje fetve. To je dio vjere i drzave se ne tice. Naravno, tice se vjernika. Medjutim, i za izdavanje fetve potrebno je ispuniti odredjene uslove. Ja koliko se sjecam i sam muftija Zukorlic je u protekloj predizbornoj kampanji insistirao na postovanju zakona. Ne znam kakvog smisla ima izdati fetvu koja se kosi sa zakonom. Tim prije sto oni gradjani koji budu slijedili ovu fetvu rizikuju sankcije za nepostovanje zakona. Sta mislis, ako bi do toga doslo, da li bi muftija mogao da im pomogne? Vjernici treba uvijek da nastoje da budu dobri vjernici. To znaci i da postuju zakon. Ne da ga vole vec da ga postuju. U datoj situaciji, oni koji zele da postuju fetvu imaju izlaz. Sacekaju novu skolsku godinu (ako ne moze prije) i umjesto vjeronauke uzmu gradjansko vaspitanje a sa vjeronaukom nastave u dzamijama. Za to vrijeme ce drzava i Islamska zajednica raditi na rjesavanju problema. Zasto mora da ide preko ledja gradjana-vjernika?

Citirano

@ed, da tvoja djeca pohadjaju skolu u Sandzaku, da li bi se ti pridrzavao ove fetve ili ne?

Zasto Sandzak, nasa djeca idu u njemacke skole. Hajmo drugacije pitanje, da li smo ti ja spremni da ovdje u Njemackoj slijedimo fetvu koja se kosi sa njemackim zakonom i zbog cega mozemo imati posljedice? Kako god budes odgovorio za Njemacku, isto je i za Sandzak.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško
 • »Nihad« je autor ove teme

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

5

Petak, 28. Septembar 2012

Ne znam kakvog smisla ima izdati fetvu koja se kosi sa zakonom.

Smisao je vrlo jasno objasnjen u obrazlozenju fetve. Sta je tu nejasno?

Zasto Sandzak, nasa djeca idu u njemacke skole. Hajmo drugacije pitanje, da li smo ti ja spremni da ovdje u Njemackoj slijedimo fetvu koja se kosi sa njemackim zakonom i zbog cega mozemo imati posljedice? Kako god budes odgovorio za Njemacku, isto je i za Sandzak.

Bez ikakvog razmisljanja bih sledio fetvu! Pretpostavka da se u Nemackoj moze desiti ono sto se desava u Srbiji po pitanju drzavnog terora nad Islamskom zajednicom, nije realno. Nije Nemacka "banana" drzava.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

6

Petak, 28. Septembar 2012


Smisao je vrlo jasno objasnjen u obrazlozenju fetve. Sta je tu nejasno?

Pa nejasno mi je ono sto sam pitao. Citao sam objasnjenje fetve ali ono ne daje odgovor na moje pitanje.

Citirano

Bez ikakvog razmisljanja bih sledio fetvu! Pretpostavka da se u Nemackoj moze desiti ono sto se desava u Srbiji po pitanju drzavnog terora nad Islamskom zajednicom, nije realno. Nije Nemacka "banana" drzava.

Pitanje nije koja drzava je banana a koja nije. Pitanje je principijelno. Evo konkretno. U Njemackoj je obavezno fizicko vaspitanje. Kako za djecake tako i za djevojcice. Vjerovatno ti je poznat ovaj problem. Njemacka ignorise cinjenicu da se muslimani pridrzavaju posebnih normi kada je oblacenje u pitanju. Punoljetnim djevojcicama je haram da se skidaju u kupace kostime na casovima plivanja gdje ih djecaci i profesori mogu gledati. Islamski propis je jasan ali muslimani su se sada nasli u teskoj situaciji. Sa jedne strane vjerski propis, sa druge strane njemacki zakon. Zato se oni obrate nekom muftiji za fetvu, da li da dozvole svojim djevojcicama da idu na kupanje. I muftija kaze: Ne moze, HARAM! Da li bi ti u ovom slucaju slijedio fetvu njemackog muftije te i pored posljedica po dijete i sebe zabranio svojoj djevojcici da ide na casove fizickog?
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško
 • »Nihad« je autor ove teme

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

7

Petak, 28. Septembar 2012

I muftija kaze: Ne moze, HARAM! Da li bi ti u ovom slucaju slijedio fetvu njemackog muftije te i pored posljedica po dijete i sebe zabranio svojoj djevojcici da ide na casove fizickog?

Apsolutno da, mada za ovo i nije potreban muftija jer je to utkano u temeljima vjere.
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško
 • »Nihad« je autor ove teme

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

8

Utorak, 23. Oktobar 2012

Fetve

Fetva reisu-l-uleme: Prvi dan Kurban bajrama u petak

Objavljeno petak, 19 Oktobar 2012 09:07بسم الله الرحمن الرحيم

إن الحمد لله، نحمده و نستعينه و نستغفره، و نعوذ بالله من شرور أنفسنا ومن سيّئات أعمالنا، من يهد الله فلا مضلّ له، و من يضلله فلا هادي له، و أشهد أن لا إله إلاّ الله وحده لا شريك له, و أشهد أن محمداً عبده و رسوله قال الله سبحانه و تعالي في كتابه الكريم:" الحج أشهر معلومات.. " و قال تعالى: "ليشهدوا منافع لهم و يذكروا اسم الله على ما رزقهم من بهيمة الانعام..."!

Nakon uvida u akaidska i šerijatska načela a zbog nepostojanja univerzalne institucije Halife, koristim se ovlastima Menšure i odgovornosti reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i svih Bošnjaka da u vezi datuma prvog dana Kurban bajrama u 1433. po Hidžri, odnosno 2012. godine po Miladu izdam sljedeću fetvu:

1) Takvim Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se pravi metodom astronomske procjene, osim u slučaju određivanja datuma prvog dana Kurban bajrama, koji je uslovljen danom stajanja na Arefatu, kao jedinstvenog mjesta i vremena ibadeta hadždža!

2) Pošto se ibadet kurbana ne može obaviti prije boravka na Arefatu, a Poslanik a.s. kaže: - Arefat je onog dana kada hadžije borave na Arefatu (العرفة يوم يعرف الناس), onda je jasno da prvi dan Kurban bajrama može biti nakon stajanja na Arefatu, a nikako prije toga.

3) Mi smo obaviješteni da su odgovorni za određivanje datuma stajanja na Arefatu donijeli odluku da je ove godine dan Arefata u četvrtak 25.10.2012. godine pa je stoga prvi dan Kurban bajrama u petak 26.10.2012. godine.

4) Ova fetva važi za sve muslimane koji Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini doživljavaju kao svoju zajednicu po akaidu, šerijatu i hilafetu!

A Allah najbolje zna!


U Sarajevu,

zu-l-hidždže 3, 1433.

oktobar 19, 2012.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić

Vrhovni muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini


Izvor: rijaset.ba
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško
 • »Nihad« je autor ove teme

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

9

Utorak, 23. Oktobar 2012

Fetva: Zabranjeno je Bajram dovoditi u vezu s kafanskim ambijentom pijanki

Objavljeno ponedjeljak, 22 Oktobar 2012 10:52

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini

Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 07. zul-hidždže, 1433.H/22.10.2012.

Fetva broj 1/12Fetva o šerijatskoj zabrani organiziranja i učestvovanja u tzv. bajramskim sijelima, partijima i dernecima koje organiziraju pojedine ugostiteljske radnje uz šerijatom zabranjene sadržaje

Povodom pojave oglasa u kojima pojedine ugostiteljske radnje i kafići oglašavaju organiziranje tzv. bajramskih sijela, derneka, partija, fešti..., uz šerijatom zabranjene sadržaje, donosim sljedeću

FETVU

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Haram je (veliki grijeh) zloupotreba islamskih simbola i blagdana kao što su dva bajrama u svrhu oglašavanja tzv. bajramskih sijela, derneka, partija, fešti i sl. koje vrše pojedine ugostiteljske radnje i kafići dovodeći najveći islamski blagdan Bajram u vezu s kafanskim ambijentom pijanki, terevenki i šerijatom zabranjenih oblika zabave, često uz učešće pjevača i pjevačica iz drugih kultura i sredina koji ne osjećaju i ne razumiju duh i smisao Bajrama. Bajram je blagdan radosti u kojemu se muslimani na primjeren, duhu islama saobrazan, način raduju i vesele nakon obavljenog ibadeta Bajram-namaza i iskazane ljubavi, predanosti i odanosti Uzvišenom Allahu i vrijednostima Njegove vjere.

Oni koji organiziraju, učestvuju ili na bilo koji način podupiru spomenutu zloupotrebu, skrnaveći vrijednosti i kulturu Bajrama, čine veliki grijeh i zaslužuju našu osudu i gnušanje.

Zato pozivamo muslimane da se ne odazivaju šejtanskim pozivima, da ne učestvuju u spomenutim haram sijelima i dernecima te da i ubuduće izbjegavaju objekte u kojima se dešavaju takva skrnavljenja.

Uzvišeni Allah kaže: „Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu...!“ (El-Maide, 2)

Fetva-emin

Dr. Enes Ljevaković
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško
 • »Nihad« je autor ove teme

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

10

Utorak, 13. Novembar 2012

Fetva reisu-l-uleme o Ademu Zilkiću

Objavljeno utorak, 13 Novembar 2012 12:58


Utječem se Allahu od prokletog šejtana!

U ime Allaha Milostivog, Samilosnog!

- A oni koji podignu džamiju da bi štetu nanijeli, kao i da bi nevjeru osnažili i među vjernice razdor unijeli, stavljajući je u službu onih koji se oduvijek protive Allahu i Njegovom Poslaniku, - sigurno će se zaklinjati: "Mi smo samo najbolje željeli", - A Allah je svjedok da su oni pravi lažljivci.

Ti u toj džamiji nemoj klanjati! Džamija čiji su temelji, već od prvoga dana, postavljeni na pobožnosti Allahu zaista više zaslužuje da se njoj klanjaš. U njoj su ljudi koji vole da se čiste od grijeha, a Allah voli one koji se od grijeha čiste.

Da lije bolji onaj koji je temelj zgrade svoje postavio na pobožnosti Allahu i u želji da Mu se klanja - ili onaj koji je temelj zgrade svoje postavio na rub podlokane obale koja se nagela, da se. zajedno sa njim u vatru džehennemsku sruši? A Allah neće ukazati na pravi put narodu koji sam sebi zulum čini.

Zgrada koju su oni podigli stalno će unositi nemir u srca njihova, sve dok im srca ne popucaju. A Allah sve zna i mudar je (Kur'an, 9:107-110)

Slijedeći kur'anske upute da je razbijanje Islamske zajednice isto kao i podizanje džamije koja nanosi štetu muslimanima, koja snaži njihove protivnike, koja pravi razdor među vjernicima i koja se stavlja u službu onih koji su od ranije poznati da ne žele dobro Islamskoj zajednici,

Osjećajući odgovornost da jasno kažem da nakon genocida niko nema pravo da slabi i razbija duhovno, nacionalno, kulturno i političko jedinstvo Bošnjaka,

Uvjeren da rad i djelovanje Adema Zilkića spada u kur'ansku kategoriju mesdžid-i dirara, čime se nanosi šteta vjernicima i snaže protivnici.

Koristeći se šerijatskim ovlastima iz Menšure, pozivajući se na Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i provodeći zakletvu da ću dužnost reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu vršiti savjesno i odgovorno, donosim

FETVU

1) Nije dža'iz vjerniku ni slušati ni slijediti Adema Zilkića zato što njegov govor pravi podjele među vjernicima i zato što je njegov put krivi put, koji vodi "na rub podlokane obale koja se nagela, da se zajedno sa njim u vatru džehennemsku sruši".

2) Vjerniku nije džai'z džumu-namaz klanjati za Ademom Zilkićem zato što nema potrebnu idžazu, jer prema našem mezhebu, džuma-namaz nije sahih ako hatib nema idžazu od Halife, a to u slučaju Islamske zajednice u Bošnjaka znači, od reisu-l-uleme. Adem Zilkić nema idžazu od reisu-l-uleme.

3) Adem Ziklić se lažno predstavlja i tako nanosi veliku sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na cijelom Balkanu. Zbog toga, tražim od Adema Zilkića da odmah i bezuvjetno prestane sa lažnim predstavljanjem. Također, zahtijevam od Adema Zilkića da se izvine muslimanima za nanešeni im duševni bol.

4) Ova FETVA treba da bude poruka i pouka da više nikad i nikome ne padne na pamet da radi sitnog ličnog šićara prodaje čast naše vjere i odriče se prava naše slobode u korist onih koji tu našu čast i to naše pravo žele da zgaze.

Bože, budi s nama, a ne protiv nas! Bože, sretno okončaj kraj našeg života, uvećaj naše nade, u zdravlju spoji naše dane i noći, naš put i naša očekivanja upiši u Tvoju milost, polij grijehe naše Tvojim oprostom, pouči nas da ispravljamo naše mahane, uvećaj nam pobožnost, obdari nas znanjem da čitamo nove znakove iz Tvoje vjere, Bože, mi se u Tebe uzdamo i na Tebe oslanjamo!

Molimo Te, Bože, da nam grijeh nestane, da nam briga prestane, da nas bolest ostavi, da nas strah napusti, da nas siromaštvo ne prati, da nas bijeda ne vidi, da nas lijenost ne uhvati, da nas krivi put ne prevari, da nas prijatelji ne zaborave, da nas neprijatelji ne progone, da nas izdajnici ne prodaju, da nam narod bude slobodan, da nam domovina bude ponosna, da nam dom bude siguran, da nam društvo bude pošteno, da nam povratak kući bude uspješan, da borba za istinu i pravdu bude trajna, da nam zajedništvo u vjeri bude omiljeno, da nam život sa komšijama bude dragovoljan.

Molimo Te, Bože, da tuga bude nada, da osveta bude pravda, da majčina suza bude molitva da nam se više nikada i nigdje ne ponovi genocidi Amin!

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić

Vrhovni muftija
Nihad je dodao ovaj fajl:
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

Z!jad

Početnik

(-7)

Postovi: 9

Datum registracije: 11.05.2012

 • Poruku poslati

11

Srijeda, 14. Novembar 2012

Jako upitna fetva od Reisu-l-uleme.
Rekao bi čovjek da je ovo nešto novo a ne nešto što se dogodilo prije 5 godina.
Još kad se zna da od zvaničnika IZ niko nije komentarisao onda se može vidjeti težina fetve.
Mislim da je ovom fetvom na kraju svog mandata pokušao još jednom da osnaži jako oslabljenog Muftiju.

Selam
Once upon time in Sandzak

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško
 • »Nihad« je autor ove teme

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

12

Četvrtak, 15. Novembar 2012

Još kad se zna da od zvaničnika IZ niko nije komentarisao onda se može vidjeti težina fetve.

Fetva se ne donosi da bi se komentarisala vec da bi je vjernici muslimani postovali i sprovodili u djelo. Ti se usudjujes da dovodis u pitanje validnost fetve koju je doneo najveci vjerski autoritet muslimana na Balkanu. Dobar si mi ti neki musliman...
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

sanjin-020

Zlatna sredina

(42)

Postovi: 231

Datum registracije: 14.05.2009

 • Poruku poslati

13

Petak, 16. Novembar 2012


Još kad se zna da od zvaničnika IZ niko nije komentarisao onda se može vidjeti težina fetve.


Ipak je neko komentarisao i reagirao na ovu fetvu. I to ne bilo tko, vec licno Halil ef. Mehtic!

FETVA, JEDAN U NIZU NEPROMISLJENIH POTEZA
Jedne prilike pitali Poslanika s.a.w.s:
"Može li vjernik biti kukavica? - Da! – odgovori Poslanik s.a.w.s.
- Može li vjernik biti škrtica? - Može! - odgovori Poslanik s.a.w.s
- A može li vjernik biti lažov? - E to ne može!... – odgovori Božiji Poslanik s.a.w.s.” (hadis biljezi Malik)

Z!jad

Početnik

(-7)

Postovi: 9

Datum registracije: 11.05.2012

 • Poruku poslati

14

Petak, 16. Novembar 2012

Još kad se zna da od zvaničnika IZ niko nije komentarisao onda se može vidjeti težina fetve.

Fetva se ne donosi da bi se komentarisala vec da bi je vjernici muslimani postovali i sprovodili u djelo. Ti se usudjujes da dovodis u pitanje validnost fetve koju je doneo najveci vjerski autoritet muslimana na Balkanu. Dobar si mi ti neki musliman...


Mislim da ti definitivno treba novi update;-)
Once upon time in Sandzak

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško
 • »Nihad« je autor ove teme

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

15

Petak, 16. Novembar 2012

Moze biti, ali ja prije mislim da tebi treba downgrade ;)
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

golubardzija

Zlatna sredina

(65)

 • »golubardzija« je muško

Postovi: 387

Datum registracije: 28.07.2009

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

16

Subota, 17. Novembar 2012

Kaze licno Halil ef. Mehtic "Smatram da je ovo samo jedan u nizu nepromisljenih poteza odlazeceg Reisa.Ovo je samo nadolijevanje ulja na vatru koja zadnjih godina bukti u IZ Srbije.IZ Srbije je potpuno smaostalna i neovisna zajednica sa svojim zakonodavnim i izvrsnim organima".I sad slijedi najzanimljivija konstatacija od Halila-teologa po struci "Kao teolog odgovorno tvrdim da ova fetva nema svoje uporište u šerijatskom učenju i kao takva ona nikoga ne obavezuje.“

Zacudo Halilu-teologu ne smeta sto je IZ Srbije osnovana u lokalnoj kafani, sto je u upotrebi iste Srpski jezik, sto su pojedinci sa Ahmedijama sa tog skupa hapseni zbog posjedovanja droge ali mu kao teologu smeta fetva od reisa Cerica vrhovnog poglavara koji je uzgred profesor-doktor.

Dodji Halile pa se kandiduj za reisa IZ koju branis posto te Bosanci nisu birali za reisa.

Uvijek govorite istinu jer samo istinu mozete ponoviti dvaput.

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

17

Subota, 17. Novembar 2012

Najprije smo pljuvali po Mujkiju, pa onda po profesoru Fikretu Karcicu. Evo sada dodje na red i Halil ef. Mehtic. Ko je sljedeci? Nema Islamska zajednica toliko odvaznih pojedinaca koji su spremni stvari nazvati pravim imenom koliko mi imamo pljuvacke. Samo naprijed.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Nihad

Urednik foruma

(121)

 • »Nihad« je muško
 • »Nihad« je autor ove teme

Postovi: 2.598

Datum registracije: 21.07.2002

Lokacija: Frankfurt

 • Poruku poslati

18

Subota, 17. Novembar 2012

Najprije smo pljuvali po Mujkiju, pa onda po profesoru Fikretu Karcicu. Evo sada dodje na red i Halil ef. Mehtic. Ko je sljedeci?
Ed, o kojem pljuvanju pricas?
Sve je ovo samo igra! Nema tog foruma koji je vrijedan Vasih zivaca! / Dokoni umovi - Sejtanska igralista

zabrinuti

Početnik

(10)

 • »zabrinuti« je muško

Postovi: 1

Datum registracije: 18.11.2012

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

19

Nedjelja, 18. Novembar 2012

Ja bih molio clanove foruma da se malo uozbilje i shvate ovu fetvu veoma ozbiljno.

Mene ovdje muci jedno tesko pitanje:

Da li ce svi oni koji su do sada klanjali za Ademom Zilkicem morati da naklanjaju te namaze?

O ovome u fetvi nista nije receno, a znamo da je pitanje namaza u islamu od krucijalne vaznosti.

Problem ne bi bio toliki da se Adem Zilkic pojavio prosle hefte. To bi se nekako odklanjalo.

Medjutim on se pojavio prije pet godina, a fetva je tek sad dosla... ja sad moram sve u zivotu da ostavim da se posvetio ovom problemu.

Ne znam kome da se obratim kako bih dobio odgovor na moju dilemu. Mozda postovani administrator, kod kog jedino vidim dozu ozbiljnosti ovdje, moze da mi pomogne.

Unaprijed zahvaljujem na pomoci.

Vesselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Ovaj post je već 1 puta uređen, zadnji put od »zabrinuti« (18. Novembar 2012, 04:05)


ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

20

Nedjelja, 18. Novembar 2012

Ed, o kojem pljuvanju pricas?

Zbog kritika na racun reisa Cerica za Mujkija se govorilo da je isfrustriran, onako usput se konstatovalo da je taze obrijan, da nosi francusku kapu ... Zbog kritika na racun muftije Zukorlica koji je pretjerao sa politickim djelovanjem profesora Fikreta Karcica se je napalo da je beogradski djak. Valjda se htjelo reci da nije podoban, da je prosrpski ... Halilu ef. Mehticu se obracamo podrugljivo sa Halil-teolog, obracamo mu se sa Halile u kontekstu koji odaje omalovazavanje istog, razlozi za njegov kriticki stav se traze u njegovom porazu na izborima a ne u kompetencijama .... Sve sami ad hominem argumenti. Posto se ne moze argumentovano uci u diskusiju onda je korisno svakoga ko se usudi kritikovati ono sto rade reis Ceric ili muftija Zukorlic pljucnuti po malo, napasti mu licnost, cackati po biografiji i traziti slamku spasa koja ce paznju citalaca sa sustine odvuci na periferne i nebitne detalje.

Al-jazeera je napravila intervju sa novim reisom Husein ef. Kavazovicem. Za razliku od prethodnika Husein ef. Kavazovic je bio umjeren i odmjeren, osvrnuo se na problem u Srbiji i obecao pomoc muslimanima Srbije. Kritikovao je vaninstitucionalno djelovanje i trazio da se stanje vrati na ono pocetno sto sam ja razumio kao ukidanje IZS. Medjutim, nije ulazio u obracun sa pojedincima, nije se pozivao na fetvu niti je uopste pominjao i ostavio je vrata otvorena za razgovor sa svima. To je vec retorika primjerena prvom covjeku Islamske zajednice. Narocito sada postaje jasno da je Halil ef. Mehtic u pravu kada kaze da je Mustafa ef. Ceric svom nasljedniku ovom fetvom grunuo vruc krompir u ruke. Ja bih zapravo rekao da je krompir vec bio vruc a da ga je Mustafa ef. Ceric ovom fetvom samo jos dodatno podgrijao.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Slične teme

Social bookmarks