Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

 • »Kako_bilo« je muško

Postovi: 83

Datum registracije: 06.10.2007

 • Poruku poslati

181

Srijeda, 17. Oktobar 2007

Citirano

Orginalno od valterbranisa
Čak i u ovim olovnim vremenima postoji bezbroj primjera suživota i tolerancije među ljudima različitih vjeroispovjesti i nacionalnosti u Bosni i Hercegovini. Na žalost, uglavnom ogroman publicitet dobiju ružni događaji, međunacionalni i međuvjerski incidenti, dok se sve ono lijepo i pozitivno gura pod tepih.


Nadam se da ce Vam biti interesantno sta o toleranciji i suzivotu misle gradjani BiH i nasi gosti. S obzirom da je tolerancija univerzalna i vjecna ljudska osobina koja ne bi trebala poznavati granice pozivam vas da i vi uzmete ucesce u diskusijama na mrezi foruma u Fildzanu viska !

Zamolio bih moderatore da ne zakljucaju ovu diskusiju. Ovdje se ne radi o promociji razlicitih foruma, kako bi to izgledalo na prvi pogled, nego o pokusaju da se normalnim ljudima na ovim prostorima omoguci da obnove prekinute komunikacije, makar na ovaj nacin.

Nazad na vrh

lepo je valter ovo napisao moglo bi da se odnosi i na nas u sandžaku razmislite o tome o trenutnoj situaciji :(

Postovi: 121

Datum registracije: 11.10.2007

Lokacija: Bosna

 • Poruku poslati

182

Srijeda, 17. Oktobar 2007

I ovdje si dosao Valter? Fakat bombardiras ljude sa ovakvim stvarima,zzzz..

Ides li ti tamo gdje trebas ovo promovirati? Npr. na serbiancafe i sl.,pogotovu one u genocidnoj tvorevini?

Pa stvarno nema smisla,ti dosao nas uciti toleranciji, suzivotu itd.. Nevjerovatno..

Evo ti za pocetak par linkova,pa kad odradis tamo posao,dodji nama i reci kakvi su ti rezultati:

http://p206.ezboard.com/breferendum

http://www2.serbiancafe.com/lat/diskusije/

http://p206.ezboard.com/breferendum

itd,itd..

Bosnjanka

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

183

Ponedjeljak, 22. Oktobar 2007

Marija i Nedim jači od mržnje i segregacije


Stolac – Kako izgleda ljubav između dvoje mladih Stočana, u gradu koji je danas u BiH jedini ostao crna rupa iz koje iznova i svakim danom izranja mržnja, nacionalna (p)odvojenost i diskriminacija ? U istom Stocu na čijoj školi postoji zaseban ulaz za hrvatsku i za bošnjačku djecu, a među njima i za onu djecu koja nisu ni bošnjačka ni hrvatska, a koja se osjećaju asimilirana uz jednu ili drugu djecu?


Umetnička radionica Beograd - Priština


BEOGRAD- Umetnicka radionica “Re-enacting Moments 2: Kultura i umetnost u Pristini i Beogradu”, koja je pocela veceras u Centru za kulturnu dekontaminaciju, okupice tokom vikenda grupu beogradskih i pristinskih umetnika, istoricara i teoreticara umetnosti, u okviru ciklusa “Zajednica secanja” CZKD-a, u saradnji sa Gete institutom i Ministarstvom kulture Kosova.


Krajolici fra Perice Vidića


Sarajevo – Izložba slika akademika fra Perice Vidića u Gradskoj galeriji “Collegium Artisticum” obilježila je ovogodišnje “Dane matice Hrvatske u Sarajevu 2007”. nakon mnogobrojnih samostalnih izložbi u Hrvatskoj i nekim evropskim gradovima, fra Vidić se predstavio i sarajevskoj publici i to pastelima nastalim tokom ove godine.


Potpisan Sporazum o saradnji Grada Sarajeva i Grada Skoplja


Skoplje - Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i gradonačelnik Skoplja Trifun Kostovski danas su u Skoplju potpisali Sporazum o saradnji dva Grada. Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i Marin Ivanišević, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Potpisivanju ovog dokumenta prethodila je Zajednička izjava koju su dvoje gradonačelnika potpisali u julu prošle godine.
Sporazumom je utvrđeno da će Sarajevo i Skoplje razmjenjivati informacije i iskustva u oblasti lokalne uprave, obrazovanja, sporta, kulture, zdravstva, socijalne zaštite, pitanja mladih, očuvanja okoline, komunalne djelatnosti, prometa, turizma, privrede i međunarodnih odnosa. Na temelju ovog akta svake godine utvrđivat će se programi konkretnih aktivnosti između gradova Sarajeva i Skoplja, te poticati i svi drugi oblici saradnje koji su od interesa za građane bosanskohercegovačke i makedonske prijestolnice.

Otvoren 5. Zagreb film festival


ZAGREB - Filmom "Klopka" srpskog redatelja Srdana Golubovića sinoć je u Kinu Studentskog centra otvoren 5. Zagreb film festival (ZFF), na kojem će se do 27. listopada prikazati 90 filmova iz trideset zemalja, a za nagrade će se natjecati 41 film u glavnom programu.


Kompletne članke možete pročitati na:

http://www.fildzanviska.ba/clanak_355.htm


Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

184

Nedjelja, 28. Oktobar 2007

47. MESS ugošćuje umjetnike 13 zemalja


Sarajevo - Trinaest zemalja predstavit će svoje teatarske vizure i umjetničke dosege na ovogodišnjem 47.internacionalnom teatarskom festivalu MESS, koji će biti održan u Sarajevu od 23. oktobra do 1. novembra.
Ovogodišnje izdanje MESS-a ugostit će umjetnike iz BiH, Njemačke, Bugarske, Danske, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Litvanije, Francuske, Italije i Slovenije te prvi put iz Austrije i Grčke.
Sarajevska će publika moći pogledati 20 predstava, od toga 16 u okviru glavnog takmičarskog programa, dvije u Off-programu te dvije premijerne izvedbe. Očekuje se da će Sarajevo pohoditi 500 gostiju iz spomenutih zemalja.


Jugoslovenski pozorišni festival 12. put u Užicu


"Bez prevoda" sa predstavama iz regiona


Užice - Dvanaesti Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu, koji od ove godine ima regionalni karakter, biće održan od 14. do 21. novembra. Na njemu će učestvovati sedam najboljih predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, pa otuda ovogodišnji moto "Festival bez prevoda".


Boršč


"Vodim te sutra kod mame na ručak", rekao je onako usput. Odmah me je uhvatila panika. "Kako to odjednom?", zapitala sam. "Nije odjednom, već dugo čekam da se sve složi, da si ti slobodna kad i ja i da mama kuva boršč." "Šta ti je to?." "Naše ukrajinsko jelo, videćeš, dopašće ti se."


Srpsko-albanski suživot u Kragujevcu


Kragujevac - Pre rata Albanci sa Kosova dolazili su u Kragujevac uglavnom radi kupovine Zastavinih vozila a danas radi dobijanja pasoša. Zbog toga je i Džafer Beriša iz Istoka posle deset godina ponovo došao u Kragujevac, ali se tom prilikom susreo sa nekadašnjim komšijama, koji nakon progona sa Kosova danas žive u tom gradu.
Beriša kaže da su ratne strahote uništile mnoga stara prijateljstva između Srba i Albanaca, ali da mu još uvek nije jasno zbog čega su morali da ratuju:
„Ne znam šta je u pitanju, oduvek smo živeli dobro – ne znam u čemu je problem. Bili smo dobre komšije i danas smo u dobrim odnosima sa svojim komšijama. Oduvek smo živeli zajedno, imali dobre odnose, i voleo bih da se svi vrate i da ponovo živimo zajedno kao nekad."


"Građanin plemić" u nacionalnom teatru


Beograd - Slovensko narodno gledališče iz Maribora, nakon sinoćnjeg nastupa u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, predstaviće se večeras beogradskoj publici na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, Molijerovom komedijom "Građanin plemić" koja u slovenačkoj sredini važi za jedan od najambicioznijih projekata ovog pozorišta. Predstava rađena na osnovu novog slovenačkog prevoda dela jednog od najčuvenijih svetskih komediografa, režirao je čest gost Bitefa Vito Taufer, a u komadu su objedinjeni skoro svi kapaciteti pozorišta u Mariboru: članovi Drame, Opere i Baleta.


Kompletne članke možete pročitati na:

http://www.fildzanviska.ba/clanak_356.htm

Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

185

Četvrtak, 01. Novembar 2007

BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE NA SARAJEVSKOM FESTIVALU MESS


Sarajevo - Na završetku. 47. internacionalnog teatarskog festivala - MESS u Sarajevu, čiji je početak, 23. oktobra, obeležen oštrom kritikom direktora Dina Mustafića na račun vlasti, večeras će BDP izvesti svoju najnoviju predstvu "Ćeif", autora Mirze Fehimovića u režiji Egona Savina, saopšteno je iz BDP. Reč je o realističkom komadu o povratnicima u Sarajevo posle rata - onima koji su se sklonili, "pobegli" i onima koji su ostali. "Ćeif" se izdvojio kao najupečatljiviji tekst na zajedničkom konkursu BDP i festivala MESS
U produkciji Redakcije na hrvatskom jeziku Radio Subotice
Posle 36 godina radio drama na ikavici
Subotica - U studiju Radio Subotice, u produkciji redakcije programa na hrvatskom jeziku, posle 36 godina od prethodne, snimljena je radio drama na bunjevačkoj ikavici, dijalektu kojim govore Hrvati u ovom delu Bačke. Drama "Č’a Bonina razgala", autora Matije Poljakovića, snimljena je sa glumcima amaterima, a u režiji Rajka Ljubića, filmskog reditelja.Povratak 20 porodica na KosovoLipljan, Priština -- U pet sela opštine Lipljan, na Kosovu, posle osam godina provedenih u raseljeništvu danas se vraća 20 porodica.
Projektom Ministarstva Kosova za povratak i zajednice, u sela Magura, Mali Alaš, Konjuh, Rabovce i Mostina, izgrađeno je 25 kuća. Šest kuća namenjeno je Srbima, 14 Romima, Aškalijama i Egipćanima, a pet kuća za najugroženije albanske porodice iz tog kraja.Sasvim lična pobuna protiv zločinaKljuč - Priča o dvoje ljudi koji nastoje prevladati ratne strahote, podjele i mržnje.


Nagrada emisiji RNS "Rusin se uvek vraća kući"


Novi Sad - Specijalnu Gran pri nagradu međunarodnog festivala TV i radio programa nacionalnih manjina "Moj rodni kraj" u Užgorodu u Ukrajini dobila je emisija "Rusin se uvek vraća kući", autora Janka Home iz Rusinske redakcije Radio Novog Sada.


Selo kosovskih Čerkeza na mapi Rusije


MOSKVA - Selo Mafehabl (selo budućnosti), posebno izgrađeno za etničke Adigeje ili Čerkeze izbjegle s Kosova, dobilo je službeni status administrativne jedinice Ruske Federacije. Sada može biti i službeno uneseno na mapu ruske Republike Adigeje, odnosno Rusije, prenio je Blic. Odluku o službenom statusu naselja, desetak kilometara udaljenog od Maikopa, glavnoga grada republike na jugu Rusije, donijela je vlada Rusije.


Srbijanci posjetili tunel u Butmiru


Sarajevo – U sklopu Inicijative mladih za hudska prava BiH (YIHR), koji su po prvi put organizovali vissiting program kako bi se vršila razmjena omladine sa balkanskih prostora, prije nekoliko dana naš grad je posjetilo petoro mladih ljudi iz Srbije, koji su htjeli da se upoznaju sa našom tradicijom, te da, prije svega, obiđu mjesta vezana za opsadu grada u proteklom ratu.
Program je kreiran da bi se mladi upoznali i povezali, te da bi se razbile sve dosadašnje predrasude. Bitna je, prilika koja se ukazala mladima da obiđu balkanske gradove koje do sada nisu imali prilike posjetiti.Umro Frane Matošić


Split - Legendarni kapetan Hajduka umro je u 89. godini. Za splitski je klub odigrao 739 utakmica te postigao nenadmašnih 729 pogodaka. Bilima je pomogao da osvoje tri naslova prvaka.


Umro Sinjanin osnivač Zvezde


Beograd - U Beogradu je u 93. godini umro Srđan Mrkušić, jedan od osnivača NK Crvena zvezda. Vratar rođen u Sinju karijeru je počeo splitskom ASK-u i Hajduku, a potom je branio za beogradski BSK.


In memoriam


Gustav Krklec (Udbinja kraj Karlovca, 23. lipnja 1899. - Zagreb 30. listopada 1977.),Kompletne članke možete pročitati na:http://www.fildzanviska.ba/clanak_357.htmZamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

186

Nedjelja, 04. Novembar 2007

Srpsko-hrvatsko-slovenska stvarnost:


Četiri S ili četiri K


Po četiri "S" (sea, sun, sand & sex) se, vidi vraga, ne ide u Beograd, nego negde južnije, dok se u Beograd dolazi po četiri "K": knjiga, kazalište, kafana & kermes


Omaž 20. stoljeću


Sarajevo - Već treću godinu zaredom susjednu Hrvatsku na MESS-u predstavlja Zagrebačko kazalište mladih.
Ove godine na Festival su došli s predstavom "Viktor, ili djeca na vlasti" u režiji bosanskohercegovačkog redatelja Harisa Pašovića, koji je uz ravnateljicu ZKM-a Dubravku Vrgoč, te glumce Maricu Vidušić i Franu Maškovića, prisustvovao jučerašnjoj konferenciji za novinare.


Danas i sutra regionalno sportsko takmičenje škola


Kup tolerancije u Somboru


Sombor - U Gradskoj hali "Mostonga", Sokolskom domu i u sali Pedagoškog fakulteta danas i sutra biće održano regionalno takmičenje osnovnih i srednjih škola u okviru "Kupa tolerancije".


Kompletne članke možete pročitati na:

http://www.fildzanviska.ba/clanak_358.htm


Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

187

Četvrtak, 08. Novembar 2007

Bogatstvo jezičnih razlika i bliskosti


ZAGREB - Od 7. do 11. studenoga održat će se 30. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber u Zagrebu, na kojemu će sudjelovati četrdeset bh. izdavača. Na jednom od najvećih sajmova knjige regije bh. izdavači će se na zajedničkom štandu predstaviti pod sloganom “Bliskosti razlika - razlike bliskosti”.


Branku Čegecu nagrada "Kočićevo pero"


SARAJEVO - Hrvatski književnik Branko Čegec dobitnik je ovogodišnje nagrade "Kočićevo pero" koju dodjeljuje zaklada "Petar Kočić" sa sjedištem u Banjoj Luci i Beogradu.


RS i FBiH zajedno grade hidroelektranu


JAHORINA - Vlade FBiH i RS formiraće zajedničko preduzeće za izgradnju hidroelektrane na rijeci Ugar, kapaciteta do 40 megavata, za šta će biti potrebno oko 40 miliona eura.


Sjećanje na Tina Ujevića


Sarajevo - Povodom jubileja 70. godišnjice boravaka i života u Sarajevu velikog pisca i boema Agustina Tina Ujevića ENIKDU - Edukativni centar organizirao je manifestaciju "Sedam godina sa (1930.- 1937.) i 70 godina bez Tina Ujevića u Sarajevu (1937.-2007.).
Danas, na godišnjicu odlaska Tina Ujevića iz Sarajeva, tako je upriličen okrugli sto posvećen Tinovim sarajevskim godinama, promocija publikacije "BašTINa Ujević", te otkrivanje prigodne ploče na zgradi u kojoj je Ujević živio.

Kompletne članke možete pročitati na:


http://www.fildzanviska.ba/clanak_359.htm


Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

188

Nedjelja, 11. Novembar 2007

Suradnja La Benevolencije i Franjevačke galerije


Ivanini blagi koloriti


Sarajevo – U Galeriji “Novi hram” u Sarajevu otvorena je izložba slika akademske slikarice Ivane Ćavar sa Širokog Brijega. kao nastavak uspješne suradnje između širokobrijeških franjevaca, njihove Franjevačke galerije, tamošnje Akademije likovnih umjetnosti i društva “La Benevolencia”. koje je zajedno s Jevrejskom općinom Sarajeva, priredilo toplo gostoprimstvo. O spomenutoj suradnji govorili su predsjednik Jevrejske općine Boris Kožemjakin, te voditelj FG u Širokom Brijegu fra Vendelin Karačić, koji je predstavio neobičnu slikaricu i njezin opus.


"Etnička distanca nije prevelika"


Novi Sad - Istraživanja pokazuju da međuetnički odnosi među mladima u Vojvodini nisu toliko narušeni kako se to prikazuje u javnosti.Koliko je religija imala uticaja na izbijanje rata u bivšoj Jugoslaviji?


“Divided God” (Podijeljeni Bog,), je projekat ne podjele već približavanja mladih iz 5 zemalja, među njima i onih iz BiH. A i teme filmova koji su u okviru njega dosada rađeni mahom inspirisani upravo događajima u BiH.


Nakon Sarajeva, premijera u Banjaluci


SARAJEVO - Film "Duhovi Sarajeva" Dejana Radonića i Envera Puške, nakon svjetske premijere u sarajevskoj dvorani "Zetra" 22. novembra, dan kasnije bit će prikazan u banjalučkom multipleksu "Kozara".
Kompletne članke možete pročitati na:


http://www.fildzanviska.ba/clanak_360.htm


Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

189

Ponedjeljak, 12. Novembar 2007

"Klik" mišem za gladne

London -- Uz pomoć igre pogađanja reči, postavljene na Internet, već je prikupljeno dovoljno pirinča da se nahrani 50.000 ljudi.

Kako je saopštio Svetski program za hranu (WFP), sajt je postavljen pre mesec dana s ciljem da se prikuplja pirinač za pomoć gladnima. Igra "besplatni pirinač" na sajtu http://www.freerice.com nudi učesnicima višestruki izbor značenja pojedinih reči, a za svaki ispravan odgovor prikupi se po deset zrna pirinča za WFP, izveštvava Rojters.

Tvorac ovog vebsajta je Džon Brin, pionir prikupljanja sredstava posredstvom Interneta. Računa se da će prihod od reklama namiriti troškove nabavke pirinča za gladne.

Prema rečima izvršne direktorke WFP-a Žozet Širan, pomenuti vebsajt predstavlja pravi marketinški uspeh, budući da je za samo mesec dana prikupljena milijarda zrna pirinča za gladne u svetu.

Prvog dana pojave igre "besplatni pirinač" na Internetu, 7. oktobra, prikupljeno je svega 830 zrna, a samo 8. novembra prikupljeno je 77 miliona zrna, što znači da je tog dana zabeleženo preko sedam miliona tačnih odgovora.

B 92

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

190

Petak, 16. Novembar 2007

Slovenija specijalni gost "Sarajevske zime 2008"


Sarajevo - Slovenija će biti specijalni gost XXIV Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" koji je se od 7. februara do 21. marta 2008. godine održati pod naslovom "Barikade bez granica – '68 Novi (vrli) svijet".Bosna ASA BHT potpisala sporazum sa Budućnosti iz Bijeljine


Sarajevo/Bijeljina - Košarkaški klub Bosna ASA BH Telecom potpisan je protokol o saradnji s klubom Budućnost iz Bijeljine, koji se od danas zove KK Budućnost Bosna.
Dvadeset hiljada Subotičana potpisalo peticiju za očuvanje višejezičnog regionalnog radijaRadio Subotica će tužiti RRA


Subotica - Upravni odbora Radio Subotice doneo je odluku da tuži Republičku radiodifuznu agenciju. Ova medijska kuće će protiv RRA podneti tužbu Vrhovnom sudu Srbije zbog odluke o dodeli regionalne frekvencije 91,5 MHZ Panon radiju. Upravni odbor radija će liste sa gotovo 20.000 potpisa građana subotičke opštine i okolnih naselja prikupljenih u kampanji za očuvanje višejezičnog regionalnog programa Radio Subotice dostaviti predsednicima pokrajinske i republičke vlade i skupštine.


Vojvodina postala član novoosnovanog evroregiona "Adria-Alpe-Panonija"Za korak bliže EvropiGrac - U Gracu je juče formiran evroregion "Alpe-Adria-Pannonia". Vojvodina ponovo potvrđuje svoju lidersku ulogu kada su u pitanju evropske integracije u Republici Srbiji, istaknuto je u Austriji, gde boravi delegacija Izvršnog veća AP Vojvodine, koju predvodi potpredsednik Gabor Lodi. Samo desetak dana po parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, u kojem je regionalizacija istaknuta kao jedno od strateških opredeljenja, u Gracu je stvoreno novo regionalno partnerstvo - formiran je evroregion "Alpe-Adria-Pannonia", čije su članice regije Veneto i Friuli-Venecija Đulija iz Italije, Karintija, Burgenland i Štajerska iz Austrije, Slovenija, Istra, Koprivnica, Križevci i Varaždin iz Hrvatske, Baranja, Zala, Vaš, Tolna i Đer iz Mađarske i Vojvodina kao predstavnik Srbije.Tristać, limuzina koju su mnogi sanjali


Banja Luka - Automobil zastava 1300 građani bivše Jugoslavije pamte po svojevremenoj ljepoti i grandioznosti, koji su služili najviše za taksiranje, a koristili su ga i policajci i generali.Kompletne članke možete pročitati na:


http://www.fildzanviska.ba/clanak_361.htm


Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a, KOJA SE NALAZI NA LINKU ISPOD:

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/


valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

191

Nedjelja, 18. Novembar 2007

Obilježen Međunarodni dan tolerancije


Slijedimo našu historiju


Sarajevo - Povodom Međunarodnog dana tolerancije, predstavnici vjerskih zajednica u našoj zemlji u petak su obišli 4 lokacije u BiH, koje su ranijih godina bile mete napada.


Obilježavanje 60 godina izgradnje pruge Šamac –Sarajevo


Na Željezničkoj stanici u Sarajevu 17. novembra će nakon dočeka svečanog voza iz Šamca centralnom manifestacijom biti obilježeno “60 godina izgradnje pruge Šamac-Sarajevo”.
Sve tehničke pripreme već su izvršene i kako je najavio danas na konferenciji za novinare u Sarajevu član Organizacionog odbora Nijaz Skenderagić, svečani voz iz Šamca krenut će 17. novembra u 09.30, a stići u Sarajevo u 14.00 sati.

Voz će od Šamca do Sarajeva proći kroz stanice: Modriča, Doboj, Maglaj, Zavidovići, Žepče, Jelina, Zenica, Kakanj i Visoko, a u svakoj od tih stanica bit će organiziran doček i ispraćaj svečanog voza. U stanici Jelina bit će položeno cvijeće u znak sjećanja na poginulu brigadirku Jelenu iz Srbije, po kojoj je ova stanica i dobila ime.


INICIJATIVA NA JAZZ FESTIVALU U PRIŠTINI


PRIŠTINA – Grupa mladih iz Srbije i Bosne i Hercegovine provela je, u okviru Viziting programa, tri dana u Prištini tokom trajanja Jazz festivala. Učesnici posete bili su uglavnom mladi ljudi, muzičari i ljubitelji jazz muzike.


Pupovac i Kalmeta pomažu Čalićima


BENKOVAC - Obitelj Čalić, Milan (30), Jasna (23), Milica (3) i Marko (2), koja se krajem listopada vratila iz izbjeglištva u Brgud, ne prestaje dobivati pomoć sa svih strana otkako su novine pisale o njihovu teškom životu u četiri gola betonska zida.Kompletne članke možete pročitati na:


http://www.fildzanviska.ba/clanak_362.htm


Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a, KOJA SE NALAZI NA LINKU ISPOD:

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/


 • »Sandzak Beg« je muško

Postovi: 135

Datum registracije: 11.10.2007

Lokacija: Afganistan

 • Poruku poslati

192

Petak, 23. Novembar 2007

Sechs Monate Haft für Hitler-Gruß
Wegen Zeigens des Hitler-Grußes ist Horst Mahler zu sechs Monaten Haft ohne Bewährung verurteilt worden.

Cottbus (dpa) - Der Rechtsextremist Horst Mahler ist am Freitag wegen Zeigens des Hitler-Grußes zu sechs Monaten Haft ohne Bewährung verurteilt worden. Der einschlägig vorbestrafte Jurist war nicht zur Urteilsverkündung vor dem Cottbuser Amtsgericht erschienen.

Die Richter sprachen den 71-Jährigen schuldig, den verbotenen Gruß im November 2006 beim Haftantritt in Cottbus gezeigt zu haben. Damit blieb die Kammer unter dem Antrag der Staatsanwaltschaft, die neun Monate Haft verlangt hatte. Die Verteidigung hatte Freispruch beantragt.

Dpa, 23.11.2007

Samo za Hitlerovski pozdrav sest meseci zatvora, a zamislite javno velicanje ratnih zlocinaca i genocida po srbiji i dijelu Bosne i Hercegovine, nekaznjeno, zato pravda je spora ali stici ce svakog ko se ogresijo, pa kad tad.
"...Allah ändert ja nicht, was mit einem Volk ist, bis sie ändern, was mit ihnen selbst ist..." (Koran: Sure 13, Vers 11)"

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

193

Petak, 23. Novembar 2007

DANI FILMA MOSTAR 2007Mostar - projekat je koji, od 30. novembra do 3. decembra, organizuje Kazališno-filmska udruga Oktavijan, uz visoko pokroviteljstvo grada Mostara i Izvršnog producenta - agencije za marketing Stela Media. Direktor "Dana filma Mostar" je uspešni mostarski glumac Slaven Knezović, koji je na ovu ideju došao podstaknut činjenicom da u Mostaru, koji ima više od 100.000 stanovnika, filmska kultura gotovo i ne postoji. Umetnički direktor "Dana filma Mostar" je priznati mostarski glumac Miro Barnjak. "Dani filma Mostar" jeste međunarodni projekt koji planira da okupi radnike filmske industrije s prostora Hrvatske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Velike Britanije...


Proradila meteorološka stanica


Srebrenica - Novosagrađena meteorološka stanica na Učinoj bašči, na periferiji Srebrenice počela je s radom i u njoj su posao dobili Vladan Milovanović, Elvisa Haskić i Ivan Milas.
Po svom sastavu, ovo je prva multietnička meteorološka stanica u RS-u jer su zaposleni po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak.


Brak Albanke i Srbina


KRALJEVO - Kada su se Albanka Fatima i Srbin Miodrag Arsić upoznali i zavoleli u Prištini, nisu ni slutili da će ih sudbina, zajedno sa rekom nevoljnika, posle rata na Kosovu odvesti put centralne Srbije i okoline Kraljeva.
Dok su se krišom viđali u Prištini kod Miodragovog brata i snaje, nisu znali koliko će im prepreka stajati na putu, počevši od netrpeljivosti koja je početkom devedesetih zavladala između dva naroda, preko rata, do nerazumevanja rođaka i prijatelja.


U Ladimirevcima otkriven spomenik Fabijanu Šovagoviću


LADIMIREVCI - Spomenik poznatom hrvatskom glumcu Fabijanu Šovagoviću otkriven je danas u središtu njegovih rodnih Ladimirevaca, kod Valpova. To je prvi spomenik Fabijanu Šovagoviću u Hrvatskoj.


Sve naše mladosti su lepe


STARI beogradski šmekeri i mangupi, zagrebački purgeri i dalmatinski galebovi, sarajevska raja, sokolovi Podgorice, skopski ergeni, fantije Ljubljane, baš svi padali su na lepotu žena bivše Jugoslavije. Nije bilo odbrane od pogleda zelenooke Daliborke Stojšić, osmeha Biljane Ristić, elegencije Nikice Marinović, zmijskog tela Ane Saso, plavokose Zlate Petković, šarma i vitke linije Ljiljane Tice...
A, gde su one danas, kuda ih je život odveo, da li je ostalo još nešto od njihovih draži? Jesu li i dalje tako lepe?


TUZLANSKI FRANJEVCI GRADE KULTURNI CENTAR “SVETI FRANJO”


Tuzla - Grad Tuzla do 2009 godine bit će bogatiji za jedan novi kulturni centar. Naime, nije riječ o bilo kakvom, već o posebnom i iznimno vrijednom projektu koji tuzlanski franjevci poklanjaju gradu Tuzli, a kojim kako kažu žele dati svoj doprinos glede obilježavanja velike obljetnice – 800 godina franjevačkog reda. Centar će biti građen na prostoru starog crkvišta, dakle lokalitetu gdje je nekada bila katolička crkva koja je uslijed slijeganja terena pretrpjela oštećenja zbog kojih je srušena.Kompletne članke možete pročitati na:


http://www.fildzanviska.ba/clanak_364.htm


Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a, KOJA SE NALAZI NA LINKU ISPOD:

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

194

Nedjelja, 25. Novembar 2007

Počela obnova Doma u Baćevićima


MOSTAR - Grubi radovi na rekonstrukciji Društvenog doma u Baćevićima bit će gotovi do Nove godine na zadovoljstvo svih mještana toga prigradskoga naselja.
Cjelokupni radovi u unutrašnjosti, kao i radovi na opremanju ovog doma bit će gotovi najvjerojatnije do kraja ožujka iduće godine, nakon čega će se dobiti prostorije za mjesnu zajednicu, ambulantu, internet klub i plesnu školu.

Kunić lobirao za bržu rekonstrukciju
U akciju rekonstrukcije Doma u Baćevićima uključio se i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Velimir Kunić koji je cijelo vrijeme lobirao da se što prije ovaj objekt počne rekonstruirati. Kunić se zajedno s ministrima za izbjegle i raseljene RS-a i Federacije, kao i s gradskim vlastima, uspio dogovoriti da se ovaj dom gradi zajedničkim snagama.

Dani Bihaća u Zagrebu


ZAGREB - U okviru Dana Bihaća u Zagrebu, u Kulturnom centru Veleposlanstva BiH je otvorena izložba akademskog slikara Seje Ramića iz Bihaća. Ramić se zagrebačkoj publici predstavio s 33 portreta i pejzaža s Une. Izložbu je otvorila Minka Ljubijankić, ataše za kulturu pri Veleposlanstvu BiH u Zagrebu, koja je tom prilikom kazala kako je ovo prigoda za jačanje prijateljskih odnosa, razumijevanja i suradnje BiH i Republike Hrvatske na planu kulture, ali i na drugim poljima.


Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj vraćene pronađene umjetnine


Zagreb - Umjetnički predmeti i povijesna arhivska građa, čija obilježja i sadržaj ukazuju da su prije rata pripadali Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Hrvatskoj, vraćeni su danas predstavnicima SPC-a u Ravnateljstvu policije.
Od ukupno 22 ikone, nastale u 18. i 19. stoljeću, četiri se vraćaju episkopijama u Dalmaciji i Slavoniji, a preostali predmeti predani su na čuvanje i pohranu SPC-u jer za njih zasad nije bilo moguće zaključiti gdje su se prije rata nalazile.


Postdejtonska kultura


Dvanaest je godina od onog dana kada je, potpisima trojice loših političara i skoro isto toliko loših državnika, završena agonija raspada države zvane SFRJ. Ovde taj datum uzimam kao povesnu, ne političku, kulturnu, a ne vojnu činjenicu.
Dvanaest godina posle bosanskog rata koji je uključivao razaranje kulturnih materijalnih, ali i duhovnih dobara, baš u ovo vreme - u isto vreme! - na manje od tri prsta razdaljine na karti u razmeri iz školskog atlasa, događaju se dva pozorišna festivala sličnih nakana. U Brčkom, valjda jedinom gradu na svetu u čijem se strogom centru nalazi granični prelaz, u Bosni i Hercegovini, dakle, traje festival domaćeg - misli se bosanskohercegovačkog - teatra. Osim domaćih, na programu su i predstave iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. U Užicu, pak, gradu iz kojeg je lakše stići u Sarajevo nego u Beograd, iako ni to nije jednostavno u novembru, kad udare magle i snegovi, odvija se festival predstava „bez prevoda“. I opet su tu predstave iz četiri države u kojima se govori jednim ili sa četiri srodna jezika, kako ko voli misliti o toj stvari.

Razdužio metlu i lopatu, zadužio prvu multietničku meteorološku postaju u Republici Srpskoj


Srebrenica - Ivan Milas iz Splita stigao u Srebrenicu prije 28 godina i dugo radio kao nastavnik. Poslije rata bio je portir u školi, čistač, a sada je ''unaprijeđen'' u meteorologa.


Težak život povratničkih obitelji...


Tuzla - Da povratničke obitelji i nakon dvanaest godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma žive jako teško uvjerili smo se nakon što smo posjetili srpsku povratničku obitelj Ivković u Čaklovićima kod Tuzle. Naime, otac Čedomir Ivković, kojemu je umrla supruga, ostao je sam s dvoje malodobne djece, osmogodišnjim Bogoljubom i dvanaestogodišnjom Bojanom, s kojima živi u trošnoj maloj kućici.
Manifestacija 100 godina od rođenja akademika Ismeta Mujezinovića
Tuzla - Međunarodna galerija portreta i Općina Tuzla u periodu od 1. do 3. decembra organiziraju manifestaciju Stotinu godina od rođenja akademika Ismeta Mujezinovića, kao spomen na ovog velikog slikara koji je rođen u Tuzli, gdje je stvarao svoja najveća djela.Kompletne članke možete pročitati na:


http://www.fildzanviska.ba/clanak_365.htm


Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a, KOJA SE NALAZI NA LINKU ISPOD:

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

195

Četvrtak, 29. Novembar 2007

Premijera filma `Duhovi Sarajeva`


BANJALUKA - Banjalučka publika je imala priliku da premijerno u petak veče pogleda prvi film Dejana Radonića "Duhovi Sarajeva", koji u središtu priče ima obnovu Trebevićke žičare, što je kasnije preraslo i u pravu humanitarnu akciju. Na premijeri sa glumcima se pojavila i popularna Severina koja glumi u filmu....

.
Od nacionalizma se ne živi


Knin - UMORAN, pust i star - takav je danas Knin. Grad bez prozora i vrata, porušenih kuća. I pomalo povratnika....


Karnevalski “Dundo Maroje“


Niš - Premijera “Dunda Maroja” Marina Držića u niškom Narodnom pozorištu, a u režiji Irfana Mensura zakazana je za sredu uveče. Netipična adaptacija izazov je za ansambl, kako smo se uverili na jednoj od poslednjih proba uoči premijere. Rukavica je bačena i publici i kritici.....


"Hadersfildu" i Glogovcu Gran pri Susreta pozorišta BiH


Brčko - Predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) "Hadersfild" pripao je Gran pri 24. Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom, kao i glumcu Nebojši Glogovcu, saopštio je danas JDP.....Kompletne članke možete pročitati na:


http://www.fildzanviska.ba/clanak_366.htm


Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a, KOJA SE NALAZI NA LINKU ISPOD:

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

196

Nedjelja, 02. Decembar 2007

Srpsko-albanska zadruga


ORAHOVAC, 27. novembra 2007. - Već godinu i po dana u Orahovcu radi multietnička poljoprivredna zadruga: od 35 kooperanata 20 su Albanci a 15 Srbi....


Zoran Babić, jedan od organizatora podizanja spomenika Rokiju Balboi u ŽitištuKoncert Dina Merlina smirio bi strasti u Novom Pazaru


Zrenjanin - Zoran Babić, u široj javnosti poznatiji po učešću u organizaciji gradnje spomenika Rokiju Balboi u Žitištu, predložio je da se na stadionu fudbalskog kluba Novi Pazar, kao jedan od načina za smirivanje političkih strasti u Sandžaku, organizuje kocert Dina Merlina....


Otvorena izložba “Krajiške legende“


Matrica stvaranja Petra Kočića


Sarajevo - U Galeriji “Mak” Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH otvorena je izložba “Krajiške legende“. Konkretnije, radi se o izložbi čije je povod 130 godina od rođenja književnika Petra Kočića (Stričići, Zmijanje 1877 - Beograd, 1916).
Autor izložbe je kustos u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Nedim Mušović, koji je osvrćući se na književni Kočićev opus, zapisao i slijedeće:.....


U smrt iz inata


Osećajući da mu se bliži kraj, malaksao, sa znacima depresije, izbegavajući da u kuću primi i najbliže prijatelje, Miloš Crnjanski je svoju poslednju volju napisao 19. jula 1977, kojom je sve što je imao ostavio supruzi Vidi sa kojom je živeo 57 godina. U jesen iste godine zdravlje mu se naglo pogoršalo i svom doktoru Mihajlu Bogdanoviću mirno je govorio: “Sve je gotovo, doktore... Nema ništa više od života. Kad čovek ne može više ništa da radi, ne treba ni da živi...”Kompletne članke možete pročitati na:


http://www.fildzanviska.ba/clanak_367.htm


Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a, KOJA SE NALAZI NA LINKU ISPOD:

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/


Na peticiji je do sada prikupljeno 1200 potpisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

197

Utorak, 04. Decembar 2007

Humanost Tuzlaka na djeluDanas uručeni paketi pomoći za porodicu IvkovićTuzla - Forumaši sa Tuzlarija, a i drugi Tuzlaci, koji počesto organizuju posjete Podrinju i pomažu onima kojima je pomoć neophodna, novu akciju organizovali su u samoj Tuzli. Posjetili su danas Čakloviće i porodicu Ivković o kojoj smo ovih dana pisali. Dobro je da se piše i o njima, i o svima koje je zadesila nevolja, da se pomogne koliko se može.
Bogoljub i Bojana, žive u jako lošim uslovima sa ocem Čedomirom. Dobro će im doći i odjeća i hrana, ali ono što je u ovo hladno vrijeme najnužnije jeste da se pomogne da se pokrije kuća koju za njih gradi Crkvena zajednica, kažu da im nedostaje još 6000 KM.


Zastava se okreće predratnim snabdevačima


Kragujevac - Za učešće u proizvodnji Zastave 10 zainteresovano više od 80 domaćih firmi, ali i dosta nekadašnjih snabdevača, dvadesetak firmi iz Hrvatske, BiH i Makedonije. Još uvek se ne otkriva koji proizvođači auto delova su najbliži potpisivanju ugovora.


DANI SRPSKE KULTURE U ZAGREBU


Zagreb - Predstavom "Delirijum tremens" Beogradskog dramskog pozorišta, čiji je autor i reditelj Goran Marković, 3. decembra će u Satiričkom kazalištu "Kerempuh" u Zagrebu početi Dani srpske kulture,


Borba za novog čovjeka nije bila uzaludna


Tuzla - Veoma sam uzbuđen kada se sjetim vremena u kojem smo maštali o novom čovjeku i nadali se da ćemo zajedno izgraditi novu sredinu, ljepšu budućnost. Međutim, kako se vidi, malo smo omanuli.
Ovim riječima se istaknuti dirigent i doktor filozofije Oskar Danon preksinoć, na sve¬čanoj akademiji u čast stote godine od rođenja slikara Is¬meta Mujezinovića, obratio prisutnima u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. U 94. godini života, Danon je još uvijek zdravog duha i misli, ali sporih kretnji. Smatra da zajednička borba osnivača Collegium Artisticuma nije bila uzaludna.

In Memoriam


Marija Jurić Zagorka


Marija Jurić Zagorka rođena je 1. siječnja 1873. u selu Negovec kraj Vrbovca, a umrla je 30. studenoga 1957. u Zagrebu.
U životu autorice Gričke vještice, Gordane i drugih popularnih djela Marije Jurić Zagorke, prve hrvatske novinarke i književnice, mnogo je toga dvojbeno. Čak i datum rođenja.Kompletne članke možete pročitati na:


http://www.fildzanviska.ba/clanak_368.htm


Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a, KOJA SE NALAZI NA LINKU ISPOD:

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

198

Četvrtak, 06. Decembar 2007

Paljenjem prve svijeće počeo židovski blagdan Hanuka


Sarajevo - Paljenjem prve svijeće počeo je židovski blagdan Hanuka. Traje 8 dana i podsjeća na događaj kada je pri ponovnome posvećenju jeruzalemskog hrama u svijećanjaku 8 dana gorjelo ulje dostatno samo za jedan dan. Zbog toga čuda svjetlosti Hanuka se naziva i Blagdan svjetlosti.


TUZLANSKE ZORNICE - Četverotjedna priprava za Božić


TUZLA - Predblagdansko vrijeme za mnoge znači samo razmišljanje o kupovini, što boljoj trpezi i mnoštvu nepotrebnih stvari. Ipak, ima i onih kojima je priprava za Božić mnogo više od kupovanja.


U znak sjećanja na Franca Prešerna


SARAJEVO - U prostorijama Slovenskog kulturnog društva Cankar jučer je održan Dan otvorenih vrata. On se tradicionalno organizira svake godine u znak sjećanja na dan rođenja velikog slovenskog pjesnika Franca Prešerna. Za posjetitelje i članove društva priređena je radionica idrijske čipke iz Slovenije,


Potraga za spasiteljima Jevreja


Sarajevo – Pomagati i skrivati Jevreje u 1943. godini kada je Njemačka bila najljuća zbog gubitaka koje je zajedno sa saveznicima naizala na brojnim frontovima, bilo je izuzetno opasno.
A činiti to u kući preko puta Gestapovog radio prislušnog centra, ravno je samoubilačkom hrabrom činu.


Kultne knjige i stripovi


Beograd - Mladi ljudi bivše Jugoslavije koji su početkom osamdesetih postali poklonici novotalasnog pogleda na svet rado su čitali ezoteričnu i fantastičnu literaturu. Knjižara u beogradskoj Cetinjskoj ulici bila je prepuna baš takve literature. Bestseleri su bili „Demijan“, „Stepski Vuk“ i „Igra staklenih perli“ Hermana Hesea, „Ostrvo“ Oldousa Hakslija, „Životinjska farma“ i „1984“ Džordža Orvela, „Istorija kineske filozofije“ Fun Ju Lana, „Izabrani spisi“ Lao Cea...


Zijini susreti


Ispisivanje novih ideoloških stranica


Fojnica - Teško da igdje ima zemlje gdje se spomenici nasilno uklanjaju (svaki put kada se ideologija promijeni) kako je sa našom – doduše i obli¬žnjim – zemljom slučaj.
Nije toliki ni problem ako se uklanja spomenike dizane u čast neke zločeste ideologije, jer svaka novodošla, valjda, to mora uraditi i postavljati vlastite spomenike u slavu nikad dočekanoga dobra. Premda spomenike ne bi trebalo dirati ako su iole u okvirima kulturološke i art snošljivosti.


Dobar temelj za buduće susrete


Mostar - Prvo izdanje Dana filma Mostar 2007, koje je startovalo u petak i okončalo se sinoć, po mnogo čemu će ući u savremenu istoriju ovog grada. Jer, u godinama kada se prikazivači, distributeri i ljudi iz sveta filma uopšte bore da povrate publiku u bioskope, nulto izdanje Festivala u Mostaru uspelo je i više od toga - da vrati bioskop u grad, čiji su građani više od deceniju lišeni mraka bioskopske dvorane.


Akcija Paketići za sve


Zašto: Nažalost realnost je takva da mnoga djeca u BiH neće osjetiti radost Bajrama/Božića/Nove godine na onaj dječiji način: primanjem paketića, jer se njihovi roditelji bore da im osiguraju ono osnovno za život, a svaki slatkiš ili igračka su već luksuz. Mi želimo što većem broju te djece izmamiti osmijeh na lice i uljepšati im barem jedan dan.Kompletne članke možete pročitati na:


http://www.fildzanviska.ba/clanak_369.htm


Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a, KOJA SE NALAZI NA LINKU ISPOD:

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/


valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

199

Nedjelja, 09. Decembar 2007

Kuću sagradio uz pomoć susjeda i donatora


ČAPLJINA - Život piše neobične priče. Jednu od njih ispričao je Mijo Mandrapa povratnik u Gabelu kraj Čapljine. Mijo je napustio kuću u Gabeli 22. kolovoza 1992. Idućih deset godina proveo je u Beogradu baveći se trgovinom na veletržnici. Nostalgija, a i mogućnost boljeg života u rodnome kraju vratili su ga u Gabelu.


San o “Akvasani” pretočen u javu


Kosovska Vitina - Mesto Klokot u opštini Vitina je poznato u široj okolini po banjskom kompleksu i izvorima lekovite mineralne vode. Ti izvori, kako ih mnogi zovu, izvori zdravlja, nisu locirani samu u okviru banjskog kompleksa. Tri izvroa mineralne vode iz Klokota, bogate mineralnim solima nalaze se u dvorištu porodice Spasić iz ovog mesta. Već šest godina Srećko Spasić vlasnik je mini fabrike mineralne vode koju dobiva iz tri bunara. Posao, kako on kaže, ide solidno. U svojoj fabrici koju je nazvao Akvasana, kako se zove i sama mineralna voda, zaposleno je devet radnika. Akvasana planira proširenje kapaciteta jer kvalitetne mineralne vode u njegovim izvorima ima napretek.


U prepunoj dvorani Cankareva doma sinoć uz orkestar nastupio proslavljeni pijanist


Ivo Pogorelić očarao i ljubljansku publiku


LJUBLJANA – Drugi koncert za klavir i orkestar u c-molu Sergeja Rahmanjinova u izvedbi Ive Pogorelića i Simfonijskog orkestra RTV Slovenije ljubljanska je publika u prepunoj dvorani Cankareva doma sinoć saslušala u apsolutnoj tišini.PLAKETA GRADA SARAJEVA JOVANU KOLUNDŽIJI


Sarajevo - Violinista Jovan Kolundžija, obeležio je četrdeset godina na podijumu, svečanim koncertom koji je održan 4. decembra, u prepunoj dvorani Doma vojske u Sarajevu. Uz izuzetno toplu dobrodošlicu i čestitke, zamenik gradonačelnice Sarajeva, prim. dr Josip Jurišić, poklonio je Jovanu Kolundžiji srebrnu plaketu, unikatni rad izrađen posebno za ovu priliku.


Kompletne članke možete pročitati na:


http://www.fildzanviska.ba/clanak_370.htm


Vijesti i članci o aktivnostima na uređenju starog dijela Sarajeva i njegovoj kandidaturi na listu UNESCO-a 3 pročitajte na:


http://www.fildzanviska.ba/clanak_371.htm


Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a, KOJA SE NALAZI NA LINKU ISPOD:

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

200

Srijeda, 12. Decembar 2007

Sveti Nikola obradovao bihaćku djecu


BIHAĆ - S nekoliko dana zakašnjenja, odnosno zbog činjenice da veliki broj mališana u poslijepodnevnim satima ide u školu, u subotu navečer u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Bihaću održana je tradicionalna noćna misa i podjela darova bihaćkim mališanima u povodu najradosnijeg dječjeg blagdana sv. Nikole. Oko 200 mališana dobilo je paketiće.


Današnji gospodari su opasniji i gluplji


Beograd - Legendarna slovenačka grupa Pankrti pokazala je u nedelju, energičnim koncertom u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, ne samo da ima vernu publiku 30 godina posle nastanka, već i nove poklonike kojima je poručila i da ima razloga za staro buntovništvo, jer su današnji političari, kako je rekao pevač Petar Lovšin, opasniji od ranijih komunističkih gospodara.


VRATILI SE DA OSTANU !


Klina - PORED priča o 10. decembru kao "danu D" u kojem će Albanci pribeći jednostranom proglašenju nezavisnosti, čak i uz izazivanje sukoba, u metohijskom selu Berkovu nešto sasvim drugo! Iz odžaka 19 kuća pokuljao je dim. Ne onaj zlokobni, koji najavljuje podmetnute požare i razaranja. To je onaj koji pokazuje da u domovima ima čeljadi, da se greju, spremaju hranu, da žive...


Jugoslovenstvo iz depoa


NAKON bezmalo dve decenije Narodni muzej gostuje u hrvatskoj prestonici monumentalnom izložbom "Sto vrhunskih dela hrvatske umetnosti u zbirkama Narodnog muzeja". Sto slika i skulptura je spakovano i u utorak polazi za Zagreb da bi u Umjetničkom paviljonu na Zrinjevcu svečano bilo predstavljeno publici 18. decembra.Kompletne članke možete pročitati na:


http://www.fildzanviska.ba/clanak_372.htm

Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa


POTPIŠITE PETICIJU - KANDIDATURA STAROG DIJELA SARAJEVA NA LISTU UNESCO-a, KOJA SE NALAZI NA LINKU ISPOD:

http://www.ipetitions.com/petition/Sarajevo_UNESCO/

Social bookmarks