Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

81

Srijeda, 14. Februar 2007

Obilježavanje godišnjice arhitekte Karla Paržika

Sarajevo – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u ponedjeljak je razgovarao sa češkim ambasadorom Jiržijem Kudelom i predstavnicima institucija kulture u BiH o realizaciji ambicioznog projekta za BiH, koji se odnosi na obilježavanje 150. godišnjice rodjenja i 65. godišnjice smrti Karla Paržika, arhitekte i graditelja najmanje 117 objekata u Sarajevu i BiH, saopćeno je iz Predsjedništva, prenijela je Fena. To su uglavnom monumentalne građevine evropskog tipa, nastale u periodu austrougarske vladavine. Značajna godišnjica obilježit će se tematskom izložbom, otkrivanjem spomen-ploče na zgradi Narodnog pozorišta i omažom. Predsjedavajući Radmanović je podržao inicijativu da Predsjedništvo BiH bude pokrovitelj obilježavanja godišnjice čuvenog arhitekte Karla Paržika, “Čeha rodom, Sarajlije izborom”, kako stoji na spomeniku na katoličkom groblju na Koševu. Na kraju susreta Radmanović je zahvalio za informacije o činjenicama koje se odnose na Paržikovo graditeljstvo i istakao da bi obilježavanje njegovog lika i djela trebalo označiti početak bolje saradnje između dviju zemalja i znatno proširiti medjusobne odnose na planu kulture i umjetnosti.
Oslobodjenje 14.2.2007.

Poštenje nema nacionalnost

Gnjilane - KPS saopštio da je Haziri Šabani iz Gnjilana prijavio novčanik u kome je bilo 600 evra i platne kartice, vlasništvo Ljubiše Ivkovića.

On je novčanik pronašao u blizini jednog marketa, a na osnovu dokumentacije koja je bila u njemu, utvrđeno je da je novčanik izgubio Ljubiša Ivković iz okoline Gnjilana. Policija je novčanik vratila Ivkoviću, koji se zahvalio Šabaniju što mu je vratio izgubljeni novac. Kosovska policijska služba je istakla da je ovo "još jedan primer dobre saradnje između građana i policije".
B92 14.2.2007.

Lepa: Slavimo uz spizu, a Smoje nikad nije marendava

SPLIT - Štovatelji štiva, prijatelji i poznanici Miljenka Smoje, kao i mnogi koji su to kanili postati, a nisu stigli tijekom njegova života, okupili su se danas na marendi u povodu rođendana iz dana u dan sve slavnijeg splitskog novinara i pisca.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_139.htm


Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

82

Subota, 17. Februar 2007

Uspješan povratak u Odžak, vratilo se 95% prijeratnih mještana


Odžak - Na području općine Odžak povratak je više nego uspješan. Općina koja je iseljena 1992. godine, 2007. godine bilježi povratak od najmanje 95% prijeratnih mještana, Bošnjaka i Hrvata, a nije zanemarujući ni broj Srba koji su se iselili nakon Dajtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine. Zbog povratka, općina Odžak je, zajedno s općinom Domaljevac-Šamac, uključena u IFAD-ov projekt obnove infrastrukture.
FTV 16.2.2007.

Znamenita hrvatska pjesnikinja objavljuje i u 85. godini života

Vesna Parun napisala vlastitu parapovijest

Boraveći dulje u Zagorju, među kajkavcima, nehotice oplemenih svoju samouvjerenu štokavštinu. Makar u proznom tkanju. Lirika ko lirika, svoja je i kad je na izdisaju”, napisala je u jednom od svojih “kupčeka”, tj. prozno-lirskih zapisa Vesna Parun u najnovijoj knjizi “Topuzina”. Tu je knjigu pisala u bolničkim posteljama Topuskog i Stubičkih Toplica, a objavila u godini kada slavi 85. rođendan i 60 godina od objave prve zbirke “Zore i vihori”.

Vrhunska liričarka
I u “Topuzini” V. Parun je vrhunska liričarka koja neukrotivo progovara pjesmom u prozi, ali i angažiranim aforizmima. Iz zapisa kojima iskreno portretira nepokretnost i dopisuje autobiografiju moglo bi se pouzdanim uredničkim škarama izrezati i nekoliko lirskih zbirki.

Osamljenost
“Za kršćanstvo je presudno Trojstvo, za košarku trica, za Pitagorin poučak trokut. Samo na “trećem oku” nemam još mrenu” piše hrvatska pjesnikinja i trpko dodaje: “Pisanje ti zamjenjuje mnoga mala prijateljstva, ali ne može ona velika. Zato si sve osamljeniji. Osobito kad vrijeme za velika prijateljstva mine, a mala te se poput karikaturnih nadomjestaka nameću, ne videć koliko su izlišna.”

Priznaje Vesna i Zagrebu da nikada nije bio nekulturan, nego je samo katkad u njemu bilo premalo parkirališta za kulturu, te sugerira ministru Primorcu da u osnovnu školu uvede predmet: gimnastiku jezika. Ima “Topuzina” i vedrijih tema. Tako Vesna piše: “Bili smo najprije u opancima. Zatim u Batinim gumenjacima. Potom u vojničkim čizmama. Narodu su stopala toliko učvrsla, da sad može hodati i bos.”

A u vlastitoj “parapovijesti” napisala je i ove rečenice: “Nikola Šop je najspiritualniji pjesnik hrvatski. Pitala sam se puna strahopoštovanja: kako li je stihu uzlijetati iz invalidskih kolica? Danas znam: bila su to ne kolica, već kola Velikog medvjeda. Mali je medvjed čekao, namijenjen za mene. Ovdje, iz Medvednice.”
Večernji list 16.2.2007.

Endlosung za hrvatsku Shirley Temple

Nakon više od pola stoljeća prekinuta je javna šutnja o zagrepčanki Lei Deutsch, glumačkom čudu od djeteta, ubijenoj u holokaustu sa 16 godina

Godina je 1940. S pozornice zagrebačkog HNK 13-godišnjakinja već osmu godinu zaredom oduševljava publiku sve do Francuske, gdje su o njoj snimili danas izgubljeni dokumentarac. Već 1942., budući znameniti glumac Relja Bašić, tada 12-godišnjak, vidi je kako pred HNK sjedi u plavom kaputiću s prišivenom žutom zvijezdom, i s tugom gleda u najpoznatiju hrvatsku kazališnu zgradu, kamo više nije smjela ući.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_140.htm

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

83

Utorak, 20. Februar 2007

Stvara se panonski turistički brend

Vinkovci - Mogu li seoska gospodarstva, koja se u Vojvodini zovu salaši, u Slavoniji stanovi, a u Mađarskoj pustare, postati prepoznatljivi turistički brand Panonske nizine? Vlasnici takvih gospodarstava u Slavoniji i Vojvodini uvjereni su da može, pa su započeli inicijativu za stvaranje asocijacije pustara, salaša i stanova s kojom će uskoro upoznati i svoje mađarske kolege. Cilj im je stvaranje jedinstvenog turističkog proizvoda za kojeg vjeruju da može postati brand.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_142.htm

Pankeri iz Pule dolaze 23. februara

„KUD Idijoti“ sviraju u SKC-u

Beograd - „KUD Idijoti“, poznati pank sastav iz Pule, održaće koncert u petak, 23. februara, u beogradskom Studentskom kulturnom centru. Ovo je ujedno jedan od poslednjih nastupa na jednogodišnjoj turneji po bivšim republikama SFRJ kojom grupa obeležava 25 godina postojanja. Bend će napraviti presek celokupne karijere, te će vernu beogradsku publiku podsetiti na svoje brojne hitove. Koncerti „KUD Idijota“ su nezaboravni i neponovljivi, a energija koja se razmenjuje između njih i publike retko se viđa. Ulaznice u pretprodaji koštaju 900 dinara i mogu se kupiti na blagajni SKC-a, u Feliks šopu i KST-u, a na dan koncerta će koštati 1.000 dinara.

Arsen Dedić u Velikoj sali

Podgorica - Arsen Dedić sa suprugom Gabi Novak, uz klavirsku pratnju njihovog sina Matije Dedića nastupiće u četvrtak 22. februara u 21 sat, u Velikoj sali kulturno-informativnog centra "Budo Tomović"
Osnovno određenje Arsena Dedića je muzika, ali spajajući dvije sklonosti: muzičku i poetsku, on je prirodno stigao do ličnog kantautorskog govora, koji ga je najviše i obilježio.
Prvu knjigu poezije "Brod u boci" objavljuje 1971. godine. koja je prodata u šezdeset hiljada primjeraka. Slijede "Narodne pjesme", "Pjesnikov bratić", "Zamišljeno pristanište", "Pjesnik opće prakse", "Poesia e conto", "Čagalj", "101 pjesma", "Kiša - Rain", "Hladni rat".
Komponovao je muziku za stihove brojnih pjesnika i napisao je muziku za više igranih, kratkih animiranih i propagandnih filmova. Decenijama je koncertirao po Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi, a publika sa prostora bivše SFRJ ga najčešće pamti po hitovima "Moderato cantabile","Kuća pored mora", "Djevojka iz moga kraja", "O, mladosti", "Čovjek kao ja", "Sve te je vodilo k meni", "Vera Pavladoljska", "Djevojka za jedan dan", "Tvoje nježne godine","Sve što znaš o meni", "Ne plači", "Razgovor s konobarom"...
Je.P.
Vijesti 22.2.2007.

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

84

Četvrtak, 22. Februar 2007

Nova knjiga Đorđa Balaševića

U izdanju izdavačke kuće "Salayka" u knjižarama se 15. decembra 2006. godine pojavila nova knjiga Đorđa Balaševića - "Kao rani mraz---(Nikolina priča o Vasi ladačkom---): scenario za dugometražnu igranu baladu". Knjiga, u formi scenarija za film čije je snimanje već počelo, je izuzetno lepo opremljena, u tvrdom povezu i velikim brojem ilustracija i fotografija. Pisana je dobro poznatim Đoletovim stilom, uz određena prilagođavanja formi scenarija. Kako ekskluzivno saznajemo, premijera filma će biti propraćena Đoletovim koncertom.
U iščekivanju premijere i koncerta, ostaje nam da uživamo u ovoj novoj Đoletovoj baladi.
Balasevic.net

Mediteranski brevijar: Matvejevićevu hitu mjesto je u lektiri

ZAGREB – Pozvao bih prosvjetne autoritete da “Mediteranski brevijar” Predraga Matvejevića svakako uvrste u lektiru, rekao je na predstavljanju dopunjenog, četvrtog hrvatskog izdanja te popularne prozne knjige Sinan Gudžević u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Matvejevićev “Brevijar” preveden je na dvadesetak jezika, u Italiji je upravo objavljeno osmo izdanje, a tamo je prodan u čak 300.000 primjeraka. Riječ je o jednoj od najrasprostranjenijih suvremenih hrvatskih knjiga čije je novo izdanje, za trećinu veće od prvog, objavio VBZ. Gudžević je Matvejevića nazvao i plavim šljemom koji se netom našao između dva predsjednika i dviju političkih elita zbog interpretacije događaja iz Drugog svjetskog rata te rekao da mu je neobično u NSK govoriti o autoru koji je sudskom presudom osuđen zbog – pisanja.

Velimir Visković osobito je pohvalio Matvejevićevo uspješno promoviranje Miroslava Krleže u Francuskoj. – Malo naših pisaca zna tako dobro komunicirati sa stranim medijima i stranim piscima, kao što to zna Matvejević – misli Visković.

A Matvejević je priznao da “Brevijaru” nedostaje Venecije, pa je prije nekoliko godina, ravnoteže radi, napisao “Drugu Veneciju”. – “Brevijar” je objavljen iste godine kada i Magrisov “Dunav”. Svoju sam knjigu pisao na Cresu, gdje ljetuje i Magris. Možda nas je Cres povezao pa je Magris napisao predgovor mojoj knjizi – veli Matvejević i zaključuje da je Mediteran već odavna više prošlost nego sadašnjost, te da je Mediteran oduvijek resio jak identitet bića, a slab identitet činjenja.
Večernji list 21.2.2007.

Balkansko atletsko dvoransko prvenstvo: Dvije medalje bh. sportistima

Atina - Hamza Alić osvojio je zlatnu medalju u bacanju kugle s dužinom 19 metara i 90 centimetara na dvoranskom prvenstvu Balkana koje se održava u Atini. Uspješan dan naših atletičara upotpunio je Jasmin Salihović srebrnom medaljom u trci na 800 metara.
FTV 21.2.2007.

Ibrica Jusić od sevdalinki do Leonarda Koena

BANJALUKA - Koncert najvećeg hrvatskog šansonjera Ibrice Jusića u srijedu naveče je banjalučki Hrvataki kulturni centar ispunio do posljednjeg mjesta.
Bio je to prvi nastup poznatog Dubrovčanina u Banjaluci nakon 16 godina pauze, a oduševljenje zbog ponovnog gostovanja nije krila ni publika ni sam Jusić. Publika, u kojoj su ipak prevladavali ljudi starije dobi, svesrdno je prihvatila Jusićeve melodije pjevušivši ih zajedno sa njim.
Nakon nekoliko mediteranskih pjesama, koje su posjetioce nostalgično vraćale u mladost, Ibrica je otpjevao prevedene stihove svog omiljenog pjesnika, kompozitora i pjevača Leonarda Koena. Energiju u publici posebno je podigla izvedba sevdalinki koje je Ibrica objavio na svom albumu "Amanet". Roditelji poznatog pjevača porijeklom su iz Mostara gdje se sevdalinka voljela i njegovala, a ove je pjesme, kaže, prepjevao onako kako ga je majka učila sevdalinci.
"Odlično se osjećam večeras. Nakon 1991. godine večeras sam ovdje prvi put, ali mislim da ovo nije zadnji", rekao je Ibrica ističući da ga iz onih "boljih vremena" za Banjaluku vežu jako lijepe uspomene s nastupa u Domu kulture i hotelu "Bosna". "U Banjaluci imam puno prijatelja tako da uopšte nema nekih negativnih razmišljanja. Kada su me pozvali na koncert nisam razmišljao hoću li doći ili neću. Kada čovjek ide srcem onda ne razmišlja o ružnim stvarima", istakao je Ibrica.
Opšte oduševljenje izazvali su njegovi najveći hitovi "Mačka", "Jubi san vašu ćer" i "Balada iz predgrađa". Na kraju koncerta, nakon burnog aplauza koji se nije smirivao, Ibrica se odužio publici otpjevavši sevdalinku "Mujo kuje konja na mjesecu".
Ž. Šarić
Nezavisne novine 22.2.2007.

NA FESTIVALU DOKUMENTARNOG FILMA U ZAGREBU OSAM SRPSKIH DELA

BEOGRAD - Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ''ZagrebDox'' biće prikazano osam ostvarenja iz Srbije, saopštila je danas pres služba festivala koji se održava u glavnom gradu Hrvatske. Na festivalu, koji će biti održan od 26. feruara do 4. marta u Studentskom Centru u Zagrebu, u regionalnoj konkurenciji učestvovaće sedam filmova iz Srbije, a jedan će biti prikazan u posebnom programu.
Tanjug 22.2.2007.

Klasici Vukotić i Babaja zovu u kina

Zagreb - Osim što će hrvatska filmska javnost pratiti dodjelu Oscara, ovih će dana u kinima gledati i stara i nova djela hrvatskih filmskih klasika. Oskarovac Dušan Vukotić i Ante Babaja rođeni su 1927. godine, prvi u Bileći, drugi u Imotskom. Vukotić je nažalost mrtav, Babaja se sprema za filmsku premijeru filma “Dobro jutro” koji je snimio, kao što je i red u osamdestoj godini života, o sebi samome.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_143.htm

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

85

Subota, 24. Februar 2007

Bihać mi je prirastao srcu

BIHAĆ – Bihaćka župa sv. Ante Padovanskog dolaskom časne sestre Simplicije Šimić iz reda Klanjateljica Krvi Kristove dobila je mnogo.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_144.htm

Tri koncerta Nena Belana za Dan žena

Beograd - Neno Belan će sa svojim bendom „Fiumens“ povodom Dana žena održati tri koncerta u Srbiji. Prvi je 7. marta (doček Dana žena) u Domu omladine, drugi je 8. marta u novosadskoj diskoteci „Točak“, a treći 9. marta (repriza Dana žena) u zrenjaninskom klubu „Zeleno zvono“. Mediteranski šarmer, frontmen grupe „Đavoli“, smatra da je malo samo jedan dan u godini posvetiti ženama koje su bile i ostale inspiracija za njegove hitove, pa je rešio da tri večeri peva kroz pesme: „Bambina“, „Pričaj mi o ljubavi“, „Dotakni me usnama“, „Stojim na kantunu“... Organizator ovih pretprolećnih druženja je pokret „Novi optimizam“, a slogan turneje je: „Koncerti večne ljubavi i ponoćne tajne“.
Blic 24.2.2007.

Više sam bio u kadru nego u životu

Podgorica - Ko se sinoć u velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" nije naježio kada je Gabi Novak počela da pjeva "Kuću za ptice", teško da će do tog stanja svoju kožu dovesti u dogledno vrijeme.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_145.htm

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

86

Utorak, 27. Februar 2007

Gradonačelnica svečano otvorila obnovljeni dio Franjevačkog međunarodnog studentskog centra


Sarajevo - Svečanim presjecanjem vrpce, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac danas je otvorila obnovljeni dio Franjevačkog međunarodnog studentskog centra u naselju Kovačići na Grbavici.
- Grad Sarajevo prepoznao je važnost projekta obnove ovog centra, kojim će naš grad dobiti jedan multietnički i multikonfesionalni centar. Finansijski smo podržali obnovu multimedijalne dvorane u ovom centru, čime će se doprinijeti poboljšanju studentskog standarda u Sarajevu koje važi za univerzitetski centar BiH – istakla je gradonačelnica Borovac koja je u ime Grada Sarajeva primila Zahvalnicu za finansijsku podršku u realizaciji ovog humanog i velikog projekta.
U Franjevačkom međunarodnom studentskom centru trenutno je smješteno 76 studenata iz cijele Bosne i Hercegovine, po kriteriju socijalnog stanja i stepenu nadarenosti. U narednom periodu pririotet će biti uređenje preostalih soba kako bi u njih moglo biti smješteno 115 studenata, konačno uređenje multimedijalne dvorane, velikog restorana, sportskih terena i garaža.
Sarajevo.ba 26.2.2007.

Zoran Predanović Prlja: BiH nije zatvorena zemlja

Kontrovezna riječka atrakcija bend "Let 3", takođe poznati po svojim zanimljivim nastupima i ekstravagantnim kostimima, uoči bh. turneje podigli su "veliku prašinu" u našoj državi.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_147.htm

Najpoznatiji filmski tumač Tarzana Džoni Vajsmiler je na put slave krenuo iz banatskog sela Međa

Tarzan se vratio kući

Sve do 20. februara ove godine u najvećoj internet enciklopediji wikipedia.org pisalo je da je Džoni Vajsmiler, legendarni Tarzan i petostruki olimpijski prvak u plivanju, rođen u Rumuniji 1904, u selu Frajdorf kod Temišvara.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_148.htmNLB Liga ABA
22.kolo
24.2.2007.
Sarajevo, Bosna - Budućnost 85:80,
Ljubljana, Slovan – Partizan 69:97,
Zagreb, Zagreb – Široki 74:62,
Železnik, FMP – Zadar 105:84,
Split, Split – Hemofarm 51:89,
Beograd, C.Zvezda – Cibona 93:89
Ljubljana, Olimpija – Helios 25.2.2007.

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

87

Četvrtak, 01. Mart 2007

Kanađanin obnavlja jevrejsko groblje

Bihać – Napušteno jevrejsko groblje u bihaćkom naselju Nova četvrt uskoro će se obnavljati i to uz zalaganje mještana naselja predvođenih Salkom Rekanovićem, predsjednikom MZ Jezero-Privilica i Grabrijelom Granatsinom, poručnikom kanadske vojske u sastavu SFOR-a.
Inicijativa za obnovu jevrejskog groblja došla je tako od mještana koji su se obratili kanadskim vojnicima s ciljem da prikupe novac za sanaciju groblja, a nakon jedne posjete poručnik Granatstain, inače i sam Jevrej, odlučio je pokrenuti akciju prikupljanja novaca za obnovu groblja. -Iznenadila me je i oduševila činjenica da muslimani u Bosni žele da obnove jevrejsko groblje. Kako jevrejska zajednica u BiH nije imala novaca, pomoć sam zatražio od moje bake i djeda Jecki i Rhoda Granatstaina iz Montreala. Ubrzo su među rodbinom i prijateljima skupili 2.800 kanadskih dolara, ali ta suma nije bila dovoljna – priča poručnik Granatstain, te dodaje da su se sastali sa gradonačelnikom Lipovačom. koji im je ponudio da Općina da dvostruko novca od sume koju prikupe.
Tako su jučer Granatstain i Lipovača obišli jevrejsko groblje i dogovorili da mu se mora vratiti prvobitni izgled, kakav je bio do 1942. godine kada su ga uništili pripadnici NDH.Saznao sam da se radi o groblju Beth Olam i da je staro preko 200 godina i nadam se da će poslije obnove i restauracije izgledati kao i prije 1942. godine. Zaista sam prijatno iznenađen odnosom domaćeg stanovništva prema Jevrejima i njihovim spomenicima iako u Bihaću nema jevrejske zajednice – kaže poručnik Granatstain.
E.M.
San 28.2.2007.

Požar u centru za brigu o djeci bez roditelja "Duga”

BIHAĆ- U nedjelju 25. februara izbio je požar u centru za brigu o djeci bez roditelja "Duga", Kulen Vakuf. Štićenici doma na vrijeme su evakuirani i nitko nije ozlijeđen u požaru. Objekat doma pretrpio je veliku materijalnu štetu.

Vatrogasna jedinica Kulen Vakuf hitro je intervenirala a svi mještani Kulen Vakufa mobilizirali su se da pomognu u gašenju požara i evakuiranju djece. Na licu mjesta je bio i bihaćki gradonačelnik mr. Hamdija Lipovača koji je obećao direktoru Centra Admiru Lješčaninu pomoć u obnovi objekta.
U gašenju požara pomagao je i novi počasni građanin Bihaća Gunter Pruntle, kojeg je mr. Lipovača za ovo priznanje i predložio zbog njegove nesebične pomoći u utemeljenju i radu centra "Duga". Zajednička im je izjava - najbitnije od svega jest da su djeca sigurna, a izgradit ćemo im dom ponovo.

Na vijest o požaru koji je noć ranije izbio u zgradi Centra za brigu o djeci bez roditelja "Duga" u Kulen Vakufu i štićenike doma ostavio bez krova nad glavom gospodin Anton Meggle, inače počasni građanin Bihaća, obećao je odmah donaciju od 10 000 KM za sanaciju zgrade. Finansijsku pomoć Dugi obećao je i federalni premijer dr. Ahmet Hadžipašić.
Vijest poslala: Bihać_online, forum Bihac.org

FEST: Gospođica oduševila publiku

BEOGRAD - Prošlogodišnji pobjednik Sarajevo film festivala ostvarenje "Gospođica", čije je producent dijelom i BiH, u utorak naveče je premijerno prikazan na FEST-u.Premijeri su prisustovali režiser filma Andrea Štaka i dvije glavne glumice Mirjana Karanović i Marija Škaričić.
Publika i novinari su pozitivno prihvatili film, a režiser, koja je rođena u Švajcarskoj, je rekla da ju je multikulturalnost vodila kroz čitav film i pri biranju uloga. "Svijet je došao do faze globalizacije u kojem više ne postoje granice, sve se svodi na multikulturalnost, što sam pokušala kroz priču o tri usamljene žene da ispričam", rekla je Štaka.
Film govori o tri žene. Ruža, vlasnica je restorana koju igra Mirjana Karanović, koja se uspijela da probije kao gastarbajter u stranoj zemlji, ali ipak nije našla sreću i svaki dan proživljava vrlo ukočeno. S druge strane je mlada Ana koju igra Marija Škaričić, koja je izbjegla iz Sarajeva i boluje od leukemije, nema ništa u životu i nesrećna je, ali to što ima pokušava da proživi na maksimalan način i pruži drugim ljudima neku utjehu. Treća je Mila (Ljubica Jović) koja se nalazi u sredini, između dvije krajnosti i koja sa svojim mužem Antom pokušava da se vrati kući, u Hrvatsku.
S obzirom da su mnogi napadali režiserku da neće moći napraviti film o isključivo tri žene i da je to feministički pristup Andrea Štaka je rekla: "Neki su stekli pogrešan utisak, ja sam samo htjela pokazati priču o tri usamljene žene koje nemaju države i koje pokušavaju pomoći jedna drugoj. Možda bi bolje bilo da je neki muškarac uskočio u pomoć, ali sam ipak napravila ovako".
D. Pavlović
Nezavisne novine 28.2.2007.

Ivo Pogorelić u Beogradu!

Beograd - Ivo Pogorelić, slavni svetski pijanista, nastupiće do kraja godine u Beogradu, kako saznaje „Blic“. Zahvaljujući dobro obaveštenim ljudima iz sveta muzika, saznajemo da je čuveni pijanista posle izričitog odbijanja (punih sedamnaest godina), da gostuje u Beogradu, konačno odlučio da svira u našoj prestonici.
Pregovori sa njegovim menadžerima su u toku i još je sporno da li će se to dogoditi u maju, septembru ili do kraja kalendarske godine. Ono što se sigurno zna je da Ivo Pogorelić nikako ne želi da nastupi u Centru „Sava“. Prednost je dao akustičnoj sali Kolarca, ali s obzirom da ona ima samo 800 sedišta, odlučio je da umesto jednog održi dva koncerta.
Nekoliko prethodnih godina Ivo Pogorelić je veoma retko svirao, pre svega zbog zdravstvenih problema. Sada je drugačije. Nedavno se vratio sa uspešne turneje po Japanu, 9. marta će nastupiti u Berlinu sa Berlinskim radio orkestrom, gde će izvesti Koncert za klavir i orkestar br. 2 Sergeja Rahmanjinova. Ivo Pogorelić je u Beogradu proveo detinjstvo, kasnije se preselio u Zagreb, a sa samo 12 godina je otišao u Rusiju. U karijeri je postigao najviše što se može zamisliti, ekskluzivac je diskografske kuće „Dojče Gramofon“, na vrhuncu slave je zarađivao, po koncertu, pedeset hiljada dolara. Danas živi u švajcarskom gradu Luganu, u velelepnoj vili, u kojoj ima studio, salu za vežbanje i koncertnu dvoranu. Povratak na svetsku scenu je bio logičan, najboljima je mesto pred publikom.
B. L
Blic 1.3.2007.

Pjesničke večeri u Kosači i Ćorovića kući

SARAJEVO - Međunarodna književna manifestacija “Sarajevski dani poezije” tradicionalno se održava u proljeće, u svibnju, a ove godine održavat će se od 9. do 15. svibnja, kada će se dodijeliti i tradicionalno priznanje Bosanski stećak. Društvo pisaca BiH već neko vrijeme na manifestaciji surađuje s Maticom hrvatskom Mostar, a prema riječima Gradimira Gojera, predsjednika Društva pisaca BiH, ove godine je postignut značajan dogovor.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_149.htm

Marija Šestić sa ekipom na snimanju promotivnog videospota

”Rijeka bez imena” naziv je bh. predstavničke pjesme

Sarajevo - Rijeka bez imena naziv je kompozicije kojom će mlada Banjalučanka Marija Šestić predstaviti Bosnu i Hercegovinu u finalnoj večeri Pjesme Eurovizije 2007, 12. maja, u finskom Helsinkiju.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_150.htmTražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

88

Subota, 03. Mart 2007

Goran Ivanišević i Ivan Ljubičić igrali za oboljelu djecu


Sarajevo - U Olimpijskoj dvorani "Zetra" pred 6.000 gledalaca večeras je odigran humanitarni egzibicioni meč svjetski poznatih hrvatskih tenisera Gorana Ivaniševića i Ivana Ljubičića. Prihod od prodaje karata za ovaj meč biće uručen Odjelu za oboljele od raka Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a teniseri su se ranije odrekli svojih honorara u ukupnom iznosu od 55000 KM. Meč Ivanišević - Ljubičić završio je neriješeno, nakon 1:1 u setovima (6:4, 3:6) u taj-breku je bilo 8:8. Ivanišević i Ljubičić jutros su posjetili Pedijatrijsku kliniku, gdje su djeci uručili prigodne poklone, a danas su se susreli i sa gradonačelnicom Sarajeva Semihom Borovac, te položili vijenac na spomen-ploču na "Markalama". Ideju o odigravanju ovog egizibicijskog meča pokrenuo je Ivanišević tokom prošlogodišnje posjete turniru "BH Telecom Indoors Sarajevo Open", kada je predložio da kompletan prihod od tog turnira bude uplaćen u korist djece Sarajeva.
RTVFBiH 2.3.2007.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_151.htm

PRIPREME LJUBLJANE ZA EVROPSKU PRESTONICU KULTURE

LJUBLJANA - Ljubljana se ambiciozno priprema za status Evropske prestonice kulture (EPK) 2012. godine, ocekujuci da ce dobiti taj status na osnovu konkursa Ministarstva za kulturu.

Ljubljanski zupan Zoran Jankovic podsetio je da je prestonica kulture dosad bilo 15 glavnih gradova zemalja u Evropi, zbog cega ocekuje da ce tu ulogu dobiti i Ljubljana, preneli su slovenacki mediji. Program za EPK, koji je pripremila grupa strucnjaka na celu sa Nevenkom Koprivsek, tesno je povezan sa strateskim razvojnim projektima u slovenackoj prestonici, odnosno njenom urbanistickom, socijalnom, kulturnom i ekoloskom problematikom. Osnovna tema tog programa je dijalog, a programske celine nazvane su “stvaralcki grad”, “urbana regeneracija” i “uravnotezen razvoj”.

Izmedju ostalog, predvidjena je nova umetnicka cetvrt oko nekadasnje fabrike Rog, novi multimedijalni centar na Baru, kao i ozivljavanje promenade izmedju Grada i Tivolija. Budzet programa za programe i projekte EPK procenjen je na oko 40 miliona evra, ali su planirane investicije u gradsku infrastrukturu u iznosu od jos oko 800 miliona evra. Predstavnici Ljubljanske zupanije saopstili su da ce veci deo programa biti realizovan i ako Ljubljana ne dobije status EPK.

Prema navodima Nevenke Koprivsek, i pripreme za EPK doprinece da slovenacka prestonica, kao pomalo uspavani srednjeevropski grad, preraste u zivo, dinamicno, savremeno mesto.
SEEcult.org 28.2.2007.

Zagorkin novi rođendan

ZAGREB – Do sada se nije pouzdano znalo kojeg se točno datuma rodila Marija Jurić Zagorka tako da se ove godine prvi put obilježava njezin rođendan – 2. ožujka 1873. godine. Taj je datum u Matičnoj knjizi rođenih župe Vrbovečki Rakovec pronašla Slavica Jakobović Fribec, tragajući za pouzdanim izvorom za biografski tekst o toj spisateljici. Zagorkino je krsno ime Mariana, a rođena je u plemićkoj kuriji Negovec u blizini Vrbovca, a krsni joj je kum bio grof Ivan Erdödy.
Obljetnicu rođenja obilježio je Centar za ženske studije zajedno s Hrvatskim novinarskim društvom u prostorijama HND-a, najavljujući manifestaciju Dani Marije Jurić Zagorke, koja će se održati u studenome ove godine (26. studenog do 2. prosinca), kada se navršava i pedeset godina od smrti spisateljice.
Centar za ženske studije organizator je Dana u sklopu kojih će se održati dvodnevni, međunarodni književno-znanstveni skup »Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe«, koji će zajedno s Centrom organizirati Odsjek za komparativnu književnost zagrebačkoga Filozofskog fakulteta. Na programu Dana je i okrugli stol o današnjem položaju žena u društvu, posebice onima koje su aktivne u kulturi, politici i medijima. Rad Marije Jurić Zagorke bio je obezvrijeđen, uz njega su se lijepile asocijacije trivijalnosti, kako je rekla Lada Čale Feldman, pa bi se okruglim stolom pokušalo razlučiti koliko se odnos prema ženskom aktivizmu i stvaralaštvu izmijenio.
Na Danima će biti prikazan i dokumentarni film o Zagorki koji redateljica Biljana Čakić Veselič priprema već dulje vrijeme, a cjelokupan program manifestacije predstavile su Slavica Jakobović Fribec, Dubravka Vidović i Sandra Prlenda. [Barbara Matejčić]
Vjesnik 3.3.2007.

Na današnji dan
2.3.1983. - U Zagrebu je umro svestrano obrazovani Bratoljub Klaić, kroatist, leksikograf i prevoditelj klasičnih djela s grčkog i latinskog jezika. Njegov Rječnik stranih riječi, izraza i kratica i danas je nezamjenjivo djelo te vrste.

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

89

Nedjelja, 04. Mart 2007

GLAZBENI SPEKTAKL U SUSJEDNOJ DRŽAVI

Edo Maajka s Peppersima na Green festu u Indjiji

Zagreb - Jedan od najpopularnijih repera na ovim prostorima, Edo Maajka 26. lipnja će na Green festu u Inđiji (Srbija) dijeliti pozornicu s jednim od najpopularnijih svjetskih rock bandova Red Hot Chili Peppersima na jedinom njegovu nastupu u ovome dijelu Europe.
- Jedva čekam, san mi je bio ići na njihov koncert, a sad ću i zasvirati ispred njih! To je super, super, super, super.... ipak su oni vrh svjetske glazbe, najbolji bend na svijetu - izjavio je Edo.
Spektakl u istočnom nam susjedstvu, na kojemu se očekuje najmanje 50.000 posjetitelja, Peppersi su najavili i na svojim službenim stranicama, a ulaznice će uskoro biti u prodaji. A uz Pepperse i Edu Maajku, na Green festu, koji organizira Exit te svjetska koncertna agencija Live Nation, nastupit će i Kasabian, Kiril te Ritam Nereda. (žvu)
Večernji list 2.3.2007.

Velikani na markama

Beograd - Na predlog Udruženja dramskih umetnika, polovinom februara emitovana je serija poštanskih maraka pod nazivom „Velikani našeg glumišta“. To je poslednjih godina druga serija posvećena našim slavnim pozorišnicima. U prvoj seriji su, pored glumaca, bili zastupljeni i reditelji i, koliko se sećam, kostimograf Mira Glišić.
U likovnoj obradi Marine Kalezić prikazano je osam glumaca sa po jednom njihovom ulogom u drugom planu, dvoje koji su svoje vrhunce doživeli u drugoj polovini XIX veka i šestoro glumaca druge polovine XX veka sa kojima sam, osim sa Miodragom Petrovićem Čkaljom, proveo mnoge godine pod istim pozorišnim krovom.
Osim Pleše, svi glumci na markama liče na sebe u životu. Branko Pleša je prošao najgore i izborom uloge koja je prikazana u drugom planu. Plešin Ser Robert Čiltern u „Idealnom mužu“ uloga je po kojoj ga niko ne pamti. Njegovi neprevaziđeni vrhunci su Ivan Karamazov, Markiz Poza u Šilerovom „Don Karlosu“ i Edgar u „Kralju Liru“.
Rahela Ferari nije bila loša kao Ledi Markbi u Vajldovom „Idealnom mužu“, ali daleko bolja u legendarnoj ulozi Ksenije u „Jegoru Buličovu“, Sarka u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ i Gospođa Gogan u Šon O’Kejsijevom „Plugu i zvezdama“, a iz detinjstva ostala mi je u pamćenju njena uloga Dr Klotilde Vimern u Fodorovoj „Maturi“ u Pozorištu Dunavske banovine.
Uloga Pekićevog Simeona Njegovana Lupusa, kojom je propraćen portret Danila - Bate Stojkovića zaista je reprezentativna, kao i Sirano de Beržerak Ljubiše Jovanovića, a kako je zabeležila istorija našeg teatra i reprezentativne su uloge Kir-Janje za Peru Dobrinovića, a verovatno i Mozentalova Debora za Milku Grgurovu.
To što su glumci počastvovani markama zaista je dokaz koliko naša sredina voli i ceni glumce, više nego mnoge druge sredine i da ih ne zaboravlja, što je još teže i ređe nego uživati u njima za vreme njihovog života na sceni.
Gorčin Stojanović
Blic 3.3.2007.

SLOVENCI BOKSUJU ZA SRBIJU!

Ljubljančani u srbijanskoj ligi ako se ne formira regionalno takmičenje
LOZNICA - Robert Urbanc, predsednik Bokserskog kluba Tomahavk iz Ljubljane, najavio je u Loznici da će tražiti i lobirati za to da ovaj klub naredne godine boksuje u srpskoj bokserskoj ligi ukoliko do tada ne bude realizovana ideja o formiranju regionalne bokserske lige u kojoj bi se takmičili klubovi sa prostora bivše Jugoslavije.
- Došao sam u Loznicu da probamo da nađemo način saradnje između našeg i Bokserskog kluba Loznica, koji je jedan od najbolje organizovanih u Srbiji. Ideja koju pokušavamo da plasiramo jeste osnivanje regionalne bokserske lige na teritoriji bivše Jugoslavije, a ta varijanta bila bi po uzoru na košarkašku ligu. Do sada su veliko interesovanje za ovu ideju pokazali klubovi iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije. - Samo na taj način boks bi mogao da zaživi i da se vrati na mesto na kojem je nekada bio jugoslovenski boks. Bez obzira na konačan dogovor, mi sada sa Lozničanima ugovaramo održavanje prijateljskih mečeva - rekao je Urbanc i dodao da će se založiti za to da se slovenački klubovi takmiče u Srbiji ako ne dođe do realizacije ideje o regionalnoj ligi.
U BK Loznica kažu da su prihvatili predlog Urbanca o potpisivanju protokola o saradnji, odnosno o formiranju lige bivših jugoslovenskih republika. Bokserska liga u Srbiji obnovljena je, nakon trogodišnje pauze, krajem prošle godine, a BK Loznica nalazi se u krugu timova koji se bore za šampionsku titulu. Lozničani su poslednji osvajači ekipnog državnog prvenstva u boksu koje je održano 2003. godine.
(A. D. - SINA)
Kurir 3.3.2007.

Djurine žute minute

Milionima televizijskih gledalaca u bivšoj Jugoslaviji u sećanju je ostala kultna humoristička serija „Top lista nadrealista“. Posebno atraktivan deo tog serijala činili su skečevi Branka Djurića Djure – „Djurine kućne čarolije“.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_152.htm

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

90

Srijeda, 07. Mart 2007

Armin Omerović osvojio publiku i kritiku

BEOGRAD - Učesnik na Cinelinku na prošlogodišnjem Sarajevo film festivalu, hrvatski reditelj Ognjen Sviličić je svoj film "Armin", kojem je koproducent "Refresh" iz BiH, premijerno prikazao u Berlinu, dok je regionalnu premijeru doživio na upravo završenom 35. beogradskom FEST-u. Iako je nagradu FEST-a osvojio tadžikistanski reditelj Džamšed Usmonov za film "Da bi dospio u raj, prvo umri", žiri beogradske filmske smotre kao posebnu istakao je ulogu Armina Omerovića za izuzetno suptilan i dirljiv nastup u dva filma na prikazana FEST-u - "Armin" Ognjena Sviličića, koji je bio u takmičarskom programu, i "Put lubenica" Branka Šmita iz Hrvatske.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_154.htm


OTVARANJE VIII EX-YU FESTA U CNP-U

"Nafaka" za početak

Podgorica - VIII Ex-Yu FEST biće svečano otvoren u Crnogorskom narodnom pozorištu, danas u 20 časova.
Nakon predstavljanja gostiju festivala i pozdravne riječi Predraga Sekulića, ministra za kulturu, sport i medije, održaće se svečana projekcija filma "Nafaka", bosanskohercegovačkog reditelja Jasmina Durakovića.
Ex-Yu FEST se u okviru filmske manifestacije pod motom Uvijek u svom filmu, nadovezuje na Hitove FESTA 2007.
Tradicionalna filmska manifestacija Ex-Yu FEST koja okuplja sineaste sa bivšeg jugoslovenskog prostora održaće se u Podgorici - u kinu Kultura i KIC "Budo Tomović", u Baru - u bioskopu Doma omladine, te u Kotoru u kinu Boka. Festival će trajati do 12. marta.
D.T.
Vijesti 5.3.2007.

Objavljeni "Dnevnici" Jevrema Brkovića


Buran život pjesnika

Podgorica - U ediciji "Skriptorij" DANU objavljena je knjiga fragmentarne memoarske proze Jevrema Brkovića "Dnevnici". Prvim tomom Brkovićevih intimnih zapisa obuhvaćen je period od 23. maja 1974. godine do 31. decembra 1991.
-Već mi je četrdeset godina: treba zapisati ponešto iz svakog značajnijeg dana; i dosada i dokolica znaju da budu veoma kreativne, ali za jednu drugi duhovnost, onu suštinski slobodnu i neobaveznu prema dnevnosti. Dao sam sebi riječ, a to je, ipak, nešto, da ću napisati iskren, istinit i precizan dnevnik. Da neću ništa sakriti, ni od samog sebe, ništa prećutati - zapisao je Brković u maju 1974. godine, u podgoričkom domu.
Knjigu zatvara zapis iz emigracije. Dok u Stubičkim Toplicama svijet luduje hitajući u susret "novom ljetu", u noći između 31. decembra i 1. januara 1991. godine, pjesnik u zapisuje: "... ja sam već skoro tri mjeseca emigrant.Treba se navići da kao emigrant živim, mislim , osjećam..."
Sudeći po sadržini živih i duhu minulih vremena vjerodostojnih zapisa koji su se našli među koricama knjige "Dnevnici" ostvario je svoju namjeru da o svijetu i sebi u tom svijetu piše precizno i istinito. Javnosti je ponudio nepatvorenu hroniku "boljeg" dijela posljednje četvrtine dvadesetoga vijeka doba. Pisani rukom čovjeka čiji je vječiti pokretač logika otpora kultovima i kolektivnim histerijama dnevnički zapisi Jevreme Brkovića u znaku su polemičkog odnosa autora sa vrijednosnim sistemima zvaničnih politika i ljudi koje privlači njihova gravitaciona moć.
Čak i kada piše o banalnim poslovima koji ga odvlače od "pravog rada i pravog zadovoljstva", ili kada govori o svojim manama i manama svojih bližnjih, pisac to kontinuirano čini bez snebivanja. Sa sebi svojstvenom sposobnošću da pažnju čitaoca fokusira na detalj koji upućuje na suštinske sadržaje cjeline čiji je dio, bespoštedan prema sebi, Brković oštrice svojih opaski nije poštedio nikoga.
Dobili smo knjigu o kojoj će se narednih dana puno govoriti.
V.S
Pobjeda 5.3.2007.

Zašto je Dado ‘49. dobio ime Adolf?

Među ljubiteljima domaće glazbe, Dore i Eurosonga ima i onih koji ne znaju da je pravo ime našeg ovogodišnjeg eurovizijskog predstavnika zapravo Adolf. Adolf Topić koji je nadimak Dado dobio tek koju godinu poslije, rođen je 1949. u Novoj Gradiški, a matičar se nije mogao načuditi kad su njegovi roditelji došli prijaviti prinovu inzistirajući da se dijete u knjigu rođenih upiše kao Adolf.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_155.htm

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

91

Srijeda, 14. Mart 2007

Zapis iz Srebrenice

Druženje u ”Kući pomirenja”

Srebrenica - Upravo u trenutku dok se u srebreničkoj Kući pomirenja razgovor o podsticanju građanskog sudjelovanja u zaštiti ljudskih prava i pristupa pravdi u BiH bližio svome finalu, sa obližnje džamije začuo se mujezinov glas, da bi se samo koji sekund kasnije oglasilo i zvono za pravoslavne crkve.
A u tom prožimanju mujezinovog glasa i crkvenog zvona kao da je bilo i neke simbolike sa onim o čemu je govoreno na skupu, pa i o različitostima koje nas povezuju.

Ljudi sa terena

Tokom dva dana i reporter Oslobođenja imao je priliku da čuje brojne ispovijesti ne samo članica Udruženja Žene ženama (nosilaca projekta Podsticanje građanskog učešća u zaštiti ljudskih prava i pristupa pravdi u BiH) već i predstavnika partnerskih organizacijia i koordinacionih vijeća iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Foče, Višegrada, Ustiprače, Sokoca, Milića-Vlasenice, Goražda i Rudog. Od najavljenih učesnika, jedino su izostali predstavnici Bugojna.
Uvodničarke su bile Slavica Davidović, zamjenica pravobranioca RS, i Slavojka Mandić, sekretar Opštine Čajniče.
A vrlo upečatljivo bilo je i obraćanje Španjolke Kristine Gvijerez, u ime Španske agencije za međunarodnu saradnju - Ureda za saradnju na Balkanu (AECI-OTC), dakle agencije koja i daje potporu projektu.
Obraćajući se sagovornicima, glavna koordinatorka Ureda za balkansku saradnju rekla je da joj je u prvi mah cijeli projekat djelovao maglovito i neopisivo. Tek poslije razgovora sa glavnom kormilarkom programa Nunom Zvizdić, koja joj je slikovito objasnila šta se želi i planira, magla se počela razilaziti, da bi se poslije onog što je čula u srebreničkoj Kući pomirenja ta magla i potpuno razišla.
Jer, kako je rekla šarmantna Španjolka, “projekt je dobio oblik i crte lica ljudi koji na terenu rade na realizaciji programa”.
Upitana od vašeg reportera da li se slični projekti realizuju i u Španiji, Kristina Gvijerez je odgovorila potvrdno, navodeći da u njenoj zemlji “postoji dobra podloga nevladinog sektora, koji se brine za postizanje rezultata na tom planu”.
Inače, vrlo je interesantno bilo slušati “ljude sa terena”. Njihove besjede bile su emotivne i pune simbolike od one Saudine Voljevac i Nafize Dautović, pa sve do obraćanja Mladena Mimića, Vesne Kuljuh, Igora Golijanina i Slađane Ujić, koja je govorila o položaju žene sa sela.
A ton skupu povremeno je davalo i to što se, uz naš ili sve naše jezike, povremeno čuo i umilni španski jezik već pomenute Kristine Gvijerez i njene zemljakinje Eve Suarez, koja je direktna koordinatorka samog projekta.
Bilo je to istinsko sagovorništvo o ljudskim pravima i demokratiji, o brojnim Scilama i Haribdama kroz koje obični čovjek svakodnevno prolazi, o pravdi i politikama pravde, te o podsticanju građanskog učešća u zaštiti tih prava. Ali i o svojevrsnoj katarzi, kroz koju skoro svakodnevno prolazimo.
Jezdimir Milošević govorio je tako i o manipulacijama poslije presude Međunarodnog suda pravde u Hagu. “Umjesto da bude u funkciji pomirenja”, rekao je on, “presuda je sada u funkciji produbljavanja jaza i neke stvari se vraćaju na početak.”
Kamo sreće da imamo više analitičara, koji su na fonu pomirenja, kao što je Šaćir Filandra, naveo je Milošević.
Posebno je bila interesantna “razmjena iskustava” predstavnika Foče (Gordane Mojović i Bože Cvijanovića) i Sokoca (Jelene Dundić, Momira Čivše i Slobodana Kosorića), čija su dva grada do marta prošle godine dijelila istu sudbinu, da budu pod sankcijama. Ali, dok se prva opština, zbog saradnje sa međunarodnom zajednicom, i posebno sa SAD, rasteretila tih briga, dotle se Opština Sokolac nalazi još pod udarom Lautenbergovog amandmana, tako da ne može da prima pomoć vlade SAD. Stoga je pitanje ispunjena zahtjeva iz Dejtonskog sporazuma i glavni preduslov da ta opština zaplovi prosperitetnijim vodama.
Poslije dva dana druženja u Srebrenici, prenosimo i utiske glavne kormilarke projekta Nune Zvizdić:
“Zadovoljna sam, mislim da se stvari razvijaju u dugoročni proces, a ono što mi se najviše dopada, jeste zainteresiranost za razgovor o različitostima. Različito mislimo, imamo različite stavove i ideje, ali ono što nam je zajedničko jeste ta predanost da hoćemo da razvijamo proces da bismo dugoročno, rekla bih katarzično, razvijali građansku svijest o tome kako mi razumijemo pojam ljudskih prava, pravde, suočavanja sa prošlošću i sve ono što bi mogla biti naša zajednička budućnost.”

Prava slika

“Projekt smo počeli da realizujemo uz pomoć Španske agencije za međunarodnu saradnju. A o svemu možda najbolje govori izjava Kristine Gvijerez, generalnog menadžera Međunarodne agencija za Balkan, koja je upravo ovdje u Srebrenici rekla da joj je projekt ranije izgledao maglovito, ali sada prvi put, kroz iskaze, kroz ono što se događaga u realizaciji, vidi da su ljudi ipak imali sliku o tome što hoće.
Projekt je krenuo septembra 2006. i trajaće do 31. avgusta. Naši partneri, a ima ih devet, u realizaciji projekta daju najbolje od sebe i vjerovatno će prva faza programa, kada se završi krajem avgusta, dati i svima sliku kako bi u budućnosti mogli raditi”, rekla je na kraju Nuna Zvizdić.

Bosanska Gernika

Učesnici skupa u Srebrenici obišli su i Memorijalni centar u Potočarima. U toj bosanskoj Gernici odali su pomen žrtvama genocida.

Nezaobilazne “Misirlije”

Gosti srebreničkog skupa bili su smješteni u nezaobilaznom pansionu Misirlije, čiji je vlasnik Abdulah Purković. To je čovjek koji je preživio srebreničku golgotu, da bi po povratku iz izbjeglištva, iz Tuzle, na svojoj babovini, gdje je nekad kao dječak igrao lopte, podigao pansion. U poslu mu pomažu i supruga Senija, inače profesorica hemije, kao i dvije djevojke Jelena i Bosa, izbjeglice iz srednje Bosne.
Zidove Misirlije krase fotosi mnogih poznatih gostiju, među kojima su bili i Volfgang Petrič, Pedi Ešdaun i Švarc Šiling.
Slobodan STAJIĆ
Oslobođenje 7.3.2007.

U VOJVODINI IZLAZI DESET LISTOVA NA JEZICIMA MANJINA

NOVI SAD - Na šestom Sajmu medija u Novom Sadu predstavljeno je svih 10 listova na jezicima nacionalnih manjina koji danas izlaze u Vojvodini, što je dvostruko više nego samo pet godina ranije.
Na prvoj medijskoj smotri na Novosadskom sajmu, svoju delatnost i najznačajnije teme o kojima pišu predstavili su dnevni list ''Mađar so'' i nedeljnici ''Het nap'' na mađarskom, ''Ruske slovo'' na rusinskom, ''Libertatea'' na rumunskom i ''Hlas ljudu'' na slovačkom jeziku.
Tanjug 10.3.2007.

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

92

Subota, 17. Mart 2007

Čola opet u Mostaru

BEOGRAD – Jedna od najvećih pjevačkih zvijezda na ovim prostorima, legendarni Zdravko Čolić, koji je sa svojim posljednjim albumom "Zavičaj" osvojio najviše nominacija za ovogodišnju bh. glazbenu nagradu Davorin, čak sedam, uskoro bi vjernu publiku u našoj zemlji mogao počastiti s nekoliko koncerata.
"Velika turneja Zdravka Čolića bi trebala započeti 6. travanja u Danskoj, zatim Švedskoj i Austriji, te u svim zemljama bivše Jugoslavije, pa bi, naravno, došao red i na Bosnu i Hercegovinu. A od gradova u kojima Zdravko ima namjeru nastupiti BiH, u planu su Sarajevo, Tuzla, Banja Luka te Bihać, a svakako i Mostar", kazao je za naš list Čolićev menadžer i prvi suradnik Đuka Dragan.
Glazbenik koji je poznat po tome što uvijek radi i ne odmara, i ovih dana ima pune ruke posla.
"Zdravko trenutačno u Beogradu snima spot za pjesmu 'Sačuvaj me, Bože, njene ljubavi', tako da je sad posvećen samo tomu", rekao nam je Dragan.

Plodna suradnja

Album "Zavičaj", na kojem se nalazi 14 pjesama, pored Čole potpisuju i velika estradna imena kao što su Đorđe Balašević, Arsen Dedić, Dino Merlin i drugi. Prema nekim kritičarima, predstavlja produkcijski i sadržajno jedan od najboljih glazbenih albuma ikad objavljenih na ovim prostorima.
Dnevni list 9.3.2007.

Dolazi strašni Partizan

Široki Brijeg - Široki Prima pivo u ovom kolu NLB lige ima najtežeg mogućeg protivnika. U Široki Brijeg stiže Partizan, lider lige i momčad koja je u strašnoj formi. Partizan je u posljednjih 11 utakmica regionalne lige čak deset puta slavio. Iza sebe imaju sedam uzastopnih pobjeda u ovom natjecanju te dvije u Euroligi. Uostalom, njihovu snagu najbolje su osjetili košarkaši Bosne u prošlom kolu koji su isprašeni u svojoj dvorani s 21 košem razlike. Širokobriježani su, stoga, svjesni da ih čeka gotovo pa nemoguća misija u subotu.
“Gledali smo ih protiv Joventuta u Euroligi. Dobri su. Jako su dobri. Bit će teško, a jedino što mogu obećat je da ćemo se boriti”, kaže mladi centar Širokog Stanko Barać.
Onaj kome doista predstoji velika borba je upravo Stanko Barać. Uz pomoć Špralje, te ostalih visokih igrača, morat će naći načina kako zaustaviti Partizanove centre. Drobnjak i Perović su dva najbolja strijelca Beograđana, a s klupe ulazi i visoki Crnogorac Peković koji je jedan od najboljih mladih centara na ovim prostorima. Utakmica protiv Partizana igra se u 20 sati kako bi BHT mogao prenositi i utakmicu iz Beograda u 16.30 sati gdje Bosna igra s Crvenom zvezdom.I. M.

Dnevni list 16.3.2007.

Sjećanje na Danila - Batu Stojkovića

BEOGRAD - Na današnji dan prije pet godina srpsko pozorište ostalo je bez jednog od svojih najvećih junaka - Danila - Bate Stojkovića (1934-2002).

Bard ex-jugoslovenske kinematografije, Stojković se u istoriju upisao legendarnim ulogama u filmovima "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug", "Sabirni centar", "Varljivo leto '68" i "Balkanski špijun", kao i mnogim televizijskim dramama i serijama. Gotovo svaki lik, od legendarnog Luke Labana do Lakija Topalovića, Bata Stojković je svojom jedinstvenom interpretacijom učinio besmrtnim.
Osim filma, publika ga je obožavala i u pozorištu. Igrao je u beogradskom Zvezdara teatru koji će danas, povodom godišnjice njegove smrti, prirediti omaž program. U Zvezdari je Stojković odigrao neke od najzapaženijih uloga, uključujući one u predstavama "Profesionalac", "Klaustrofobična komedija" i "Urnebesna tragedija". Večeras će na sceni ovog teatra biti prikazani digitalni video-zapisi pomenutih predstava, a potom će o Bati Stojkoviću govoriti njegove kolege i prijatelji Dušan Kovačević, Vladeta Janković i Bora Todorović.
Osim u Zvezdara teatru, u kojem se upisao kao apsolutni prvak s 1.102 odigrane predstave, igrao je i u "Ateljeu 212" i Jugoslovenskom dramskom pozorištu.
Najsvježije uspomene na vrhunsko igranje zasigurno imaju glumci Slovenskog narodnog gledališča koji su Batu na sceni gledali posljednji put, 13. februara 2002. godine, kada je glumac, vidno bolestan "pobjegao doktorima" i odigrao obećanu predstavu "Profesionalac" pred slovenačkom omladinom. To je bila posljednja predstava koju je igrao, a samo nekoliko dana prije u "Ateljeu 212" po 300. put učestvovao je u izvođenju "Korešpodencije" u režiji Arse Jovanovića.
Stojković je dobitnik Oktobarske nagrade Beograda, Sterijine nagrade, "Zlatne" i "Srebrne arene" u Puli, nagrade na Pozorišnom festivalu u Kvebeku, kao i mnogih drugih priznanja.
Kako je reditelj Goran Marković jednom prilikom rekao, Batu niko ne može zamijeniti, "tekstopisci sada moraju pisati neke druge tekstove za filmove i pozorišta sa drugim likovima, jer ono što je Bata igrao više neće moći da se igra".
A. Basara

Nezavisne novine 15.3.2007.


In Memoriam


Ivan Ivica Percl


Hrvatski šansonjer, kompozitor i umetnik Ivan Ivica Percl preminuo je juče u 63. godini, nakon duge i teške bolesti. Ivica Percl, svestrani umetnik - kompozitor, gitarista, šansonjer, pesnik, karikaturista, slikar i voditelj, rođen je 1945. u Zagrebu, gde je, uz redovno školovanje, završio i Muzičku školu "Vatroslav Lisinski", na odseku za gitaru.
U svet rokenrol muzike ušao je 1961. Na početku karijere pevao je protestne pesme, što je šezdesetih godina bio veliki svetski trend. Od nastupa na festivalu u Zagrebu 1968, gde je izveo šansonu Đorđa Novkovića "Stari Pjer", potpuno se posvetio tom muzičkom žanru i postao jedan od najpopularnijih jugoslovenskih šansonjera.
Za sobom je ostavio više od 250 šansona na stihove 85 hrvatskih pensika i pedesetak na vlastite stihove. Proslavili su ga recitali Dobrice Cesarića, Zvonimira Goloba, Željka Sabola, Enesa Kiševića, Tita Bilopavlovića, Zvonimira Baloga i drugih autora.
Percl je godinama organizovao i vodio Muzičku tribinu Hrvatskog društva kompozitora i klupski program u Klubu Muzičke omladine, stvorivši tako velikom broju svojih kolega prostor za predstavljanje i afirmaciju. S jednakim entuzijazmom nastupao je u reprezentativnim koncertnim prostorima rodnog Zagreba, ali i u seoskim domovima kulture. Aktivno se bavio i slikarstvom i karikaturom.
Sahrana Ivana Ivice Percla biće 20. marta na zagrebačkom Mirogoju, saopštilo je Hrvatsko društvo kompozitora.
Danas/Beta 16.3.2007.Koncert u čast Đinđića

Beograd (Beta) - Orkestar Beogradske filharmonije izvešće danas u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu koncert pod nazivom "Žrtvovanje", posvećen uspomeni na pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića.
"Beogradska filharmonija posvećuje ovaj koncert uspomeni na pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića i uz posebno poštovanje održava ga u nedjelji četvrte godišnjice njegovog ubistva", navodi se u saopštenju. Na programu će biti uvertira iz opere "Moć sudbine" i arije iz opera "Travijata", "Otelo", "Magbet" i "Don Karlos" Đuzepea Verdija, muzika iz baleta "Faust" Šarla Gunoa, arija iz opere "Madam Baterflaj" Đakoma Pučinija i "Scena čarobne vatre" i "Kas Valkira" iz opere "Valkire" Riharda Vagnera. Koncertom će dirigovati Uroš Lajovic, šef-dirigent Beogradske filharmonije od 2001. do 2006. godine. Kao solisti će nastupiti sopran Margarita de Areljano iz Minhenske državne opere i bariton Mark Holand iz Velike Britanije.

Vijesti 16.3.2007.


SARADNJA DVE IZDAVAČKE KUĆE IZ SRBIJE I HRVATSKE


Zagreb/Beograd - Uspešna saradnje izdavačkih kuća Stubovi kulture iz Beograda i Meandar iz Zagreba na predstavljanju knjiga srpskih autora u Hrvatskoj i predstavljanju izdanja Meandra u Srbiji nastavlja se ovih dana novim sadržajima. Predstavnici dve kuće dogovorili su se na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu, kao i na susretima izdavača iz bivše Jugoslavije početkom oktobra 2006. u Majncu, da uz pomoć sopstvenih distributivnih mreža omoguće čitaocima u Srbiji i Hrvatskoj da izdanja ovih dveju kuća budu dostupna u knjižarama. U knjižari Stubova kulture u Beogradu, kao i u knjižarama ove izdavačke kuće u Kragujevcu, Užicu i Aranđelovcu, našla su se ovih dana nova izdanja Meandra, jedne od najuglednijih izdavačkih kuća u Hrvatskoj. Pored knjiga poznatih savremenih hrvatskih pisaca, posebnu pažnju u izdavačkom programu Meandra izazivaju sabrana dela Milana Kundere i izabrana dela Tomasa Bernharda. Knjige Stubova kulture, zahvaljujući ovoj saradnji, našle su se u Meandrovoj knjižari u Zagrebu. U narednim mesecima ove dve kuće proširiće saradnju tako što će zajednićki organizovati nekoliko promotivnih nastupa svojih pisaca u Beogradu i Zagrebu. I. M.

Danas 16.3.2007.

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

93

Nedjelja, 18. Mart 2007

Ljudi i njihove sudbine

Plemeniti doktor najpopularniji mještanin

Priča o plemenitom ljekaru iz Stijene kod Cazina Jovici Štakiću
Cazin – U najvećem cazinskom selu Stijena, koje broji više od 10.000 stanovnika, najpopularniji mještanin nije ni jedan nogometaš lokalnog kluba, izvođač sevdalinki iz KUD-a, niti bilo koji prosvjetni radnik ili neka starina koja decenijama živi u ovom selu.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_163.htm

Beogradska filharmonija na kraju Sarajevske zime

BEOGRAD/SARAJEVO - Beogradska filharmonija gostovace 21. marta u Sarajevu, prvi put posle 1979. godine, a njenim koncertom u Narodnom pozoristu bice zatvoren medjunarodni festival “Sarajevska zima”.

Orkestar ce predvoditi sef - dirigent Dorijan Vilson, a na programu ce biti Sostakoviceva Simfonija br. 6, Enigma varijacije Edvarda Elgara i Balkanski bolero Jonela Petroia, najavila je Beogradska filharmonija. Gostovanje Beogradske filharmonije u Sarajevu pomogli su Ministarstvo kulture Srbije i Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za kulturu, u produkcijskoj saradnji kreativnih timova Beogradske filharmonije i Jugokoncerta.

Osim Beogradske filharmonije, u zavrsnici festivala “Sarajevska zima” nastupice i cuvena pevacica Barbara Hendriks (Hendricks), koja ce 20. marta sa Magnus Lindgren kvartetom izvesi program pesama Bili Holidej (Billie Holiday), a u specijalnom programu i pesmu “Bilo gdje - Sarajevo”, uz ucesce hora Opere sarajevskog Narodnog pozorista i internacionalnog benda Sinana Alimanovica. Autor teksta te pesme je Mirsad Becirbasic, kompozitor Rada Nuic, a aranzman je osmislio Alimanovic.

Medjunarodni festival “Sarajevska zima”, koji je otvoren 7. februara, tradicionalni je susret umetnika i gradjana jos od 1984. godine i za 22 godine neprekidnog odrzavanja postao je simbol slobode, stvaralastva i upoznavanja sa razlicitim kulturama i civilizacijama sveta. Povodom “Sarajevske zime” u glavni grad BiH, od otvaranja 7. februara do pocetka marta, boravilo je oko 400 umetnika iz cetvrdesetak zemalja. Program obuhvata, osim koncerata, i filmske projekcije, pozorisne predstave, izlozbe, okrugle stolove, radionice, knjizevne susrete, modne revije…
SEEcult.org 18.3.2007.


Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

94

Srijeda, 21. Mart 2007

Bol nema veru, ni naciju

Srebrenica - DA SU se one pitale, rata sigurno nikada ne bi ni bilo. Nisu ih pitali, ali im je rat ispostavio krvave račune. Otrgao im najvrednije što su imale: sinove, braću, očeve. Ni danas ih ne pitaju kako nose patnju bez onih koji su im bili - život.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_164.htm


JEVREJSKA ZAJEDNICA INICIRA DODJELU PRIZNANJA ZA SKLANJANJE "SARAJEVSKE HAGADE" TOKOM RATOVA

SARAJEVO - Jevrejska zajednice Bosne i Hercegovine i Jevrejske opštine Sarajevo pokrenule su inicijativu da se Jozi Petroviću, Dervišu Korkutu i Enveru Imamoviću dodijele priznanja u znak zahvalnosti što su od ratnih razaranja sačuvali manuskript "Sarajevske Hagade".

- Svjesni značaja činjenice da su Jozo Petrović i Derviš Korkut za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu, te Enver Imamović sa svojom ekipom na početku prethodnog rata i razaranja grada Sarajeva, učinili izuzetno značajno djelo sklanjanja iz prostora Zemaljskog muzeja neprocjenjivo vrijednog iluminiranog manuskripta koji s ponosom zovemo "Sarajevska Hagada" i za koji smo kao Jevreji izuzetno vezani, uime Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine i Jevrejske opštine Sarajevo izražavamo svoju najiskreniju zahvalnost za čin hrabrosti plemenitih ljudi koji zaslužuju naše poštovanje.

S obzirom na to da nismo vlasnici ovog izuzetnog manuskripta, te respektirajući činjenicu da smo za "Hagadu" vezani religijski, duhovno i emotivno, pokrećemo inicijativu kojom se zalažemo da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u okviru svoje nadležnosti na adekvatan način, dodijeli odgovarajuće priznanje ljudima koji su svojim angažovanjem učinili da je naša država i danas vlasnik izuzetne i neprocjenjivo vrijedne "Sarajevske Hagade", navode predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci i predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin.

Fena 19.3.2007.

Dr. Vlajko Palavestra

Pričanja o sudbini sarajevske hagade

.......Godine 1942. Muzeju je bila najavljena posjeta visokog njemačkog oficira generala Fortnera, koga je direktor Muzeja dr Petrović trebalo da dočeka i provede kroz izložbe Muzeja. U pratnji generala Fortnera bili su oficiri njegova štaba i grupa ustaških oficira. Fortner je s pažnjom slušao objašnjenja dr Petrovića, razgledao zbirke Muzeja, pri čemu se zadržao oko sat vremena. Na samom rastanku, izlazeći iz Muzeja, Fortner se iznenada obratio dr Petroviću: "Und jetz, bittte, ubergeben Sie mir die Haggadah!" (A sad, molim, predajte mi Haggadu!)
Budući da je odavno čekao i naslućivao takav zahtjev predstavnika vlasti, dr Petrović je, tobože iznenađeno, odgovorio:" Gospodine generale, to je nemoguće! Prije dva sata bio je u mom kabinetu jedan Vaš njemački kapetan i od mene strogo zatražio da mu predam Haggadu, što sam ja i učinio ! General se uzrujao i počeo da viče: Koji je to kapetan bio ? Ime ? Iz koje jedinice ? Sa kakvim i čijim ovlašćenjem ? "
Dr Petrović se na to, tobože zabrinut i iznenađen, branio kako je smatrao da je kapetana poslao lično Fortner, kako kapetana nije legitimisao, niti se kapetan predstavio. Obraćajući se svojoj pratnji genaral Fortner je nastavio da viče i protestuje zbog drskosti i ponašanja njemačke vojske i direktorove nepažnje. Negodujući naglas, Fortner je žurno napustio Muzej, čime je posjeta Muzeju bila završena. Naknadna istraga nije vođena...
U tom času, Haggada je bila u direktorovom kabinetu, u njegovoj tašni pokraj stola. Kada se stvar smirila, dr Petrović je pozvao dvoijcu -troijcu starijih kustosa, ispričao im šta mu se dogodilo i naglasio potrebu da se Haggada najhitnije skloni iz Muzeja na sigurno mjesto. Dogovorili su se da će dalju brigu za bezbjednost Haggade preuzeti kustos Derviš M. Korkut, turkolog koji je, nakon nekoliko dana, svojim kanalima, najvjerovatnije preko pouzdanih islamskih vjerskih službenika, čuvenu Haggadu otpremio u jedno planinsko selo nedaleko od Sarajeva, gdje je u kući seoskog hodže, ispod patosa, dočekala kraj rata................
Pročitaj više na:
http://www.iis.unsa.ba/posebna/sefarad/sef_23.htm

Od aprila trajekt od Vukovara do Vajske

VUKOVAR - Trajektna linija između Vukovara i Vajske preko Dunava proradiće u aprilu ove godine, saopštio je u ponedeljak u Vukovaru župan Vukovarsko-sremske županije Božo Galić.

Galić je nakon sastanka sa vojvođanskom delegacijom koju je predvodio predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić, rekao da će za početak biti postavljena privremena skela na toj liniji, s obzirom na to da obećani trajekt još nije stigao, jer donatori kasne.

Župan je podsetio da je gradonačelnik Bača Tomislav Bogunović nedavno brodom iz Vajske do Vukovara stigao za šest minuta, dok je putem udaljenost između ta dva mesta 90 kilometara.

Božo Galić je novinarima rekao da je na sastanku sa vojvođanskom delegacijom bilo reči o zajedničkim projektima u pretpristupnim programima Evropske unije između Vukovarsko-sremske županije i Vojvodine.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić je rekao da je osnovni zadatak dve strane da se razvija privreda i smanji nezaposlenost u Vojvodini i Vukovarsko-sremskoj županiji.

"Mi smo susedi i uvek ćemo to i ostati. Istoriju treba prepustiti istoričarima, a političari treba da vide kakva nam je mogućnost i perspektiva zajedničke saradnje", rekao je Pajtić.
Beta 19.3.2007.

Raspad SFRJ odneo je novotalasnu muziku

Od „Idola“ do marketinškog eksperta - Srđan Šaper

Beograd - Srđan Šaper je prošao dug put od člana kultne novotalasne grupe „Idoli“ do veoma uspešnog marketinškog stručnjaka. U međuvremenu je igrao u nekoliko kultnih filmova, snimio brojne reklame. U intervjuu za „Blic“ Šaper priča kako je muziku zamenio marketingom, šta je uništilo čuveni muzički novi talas...
http://www.fildzanviska.ba/clanak_165.htm

NLB liga ABA
25 kolo
Beograd, C.Zvezda – Bosna 93:84
Ljubljana, Helios-Split 92:62
Ljubljana, Olimpija-FMP 59:77
Vršac, Hemofarm-Slovan 92:76
Zadar, Zadar-Budućnost 80:47
Široki Brijeg, Široki-Partizan 89:85


Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

95

Četvrtak, 22. Mart 2007

Brešanov film 'Žena bez tijela' snimat će se i na lokacijama u Srbiji

Film o Domovinskom ratu financira i Srbija

Redatelj Vinko Brešan potvrdio je kuloarske priče da će se njegov novi film "Žena bez tijela", s temom o Domovinskom ratu, snimati na lokacijama u Srbiji te da će ga, osim Ministarstva kulture RH i EU, financirati i srpsko Ministarstvo kulture.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_169.htm

Naše dete ima dva Deda Mraza

Zrenjanin - Čila i Igor venčali su se u pravoslavnoj crkvi u Zrenjaninu i zbog toga što pripadaju različitim verama i nacijama, dobili su nove praznike, po još jedan Božić i Uskrs, Čila i slavu, a njihova trogodišnja Marta zapravo božićne i novogodišnje praznike proslavlja od sredine decembra do sredine januara.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_171.htm

Bratstvo i jedinstvo na Diagonale 07 u Gracu

LJUBLJANA - Film “Bratstvo i jedinstvo” (The Brotherhood and Unity) slovenacke umetnice Marije Mojce Pungercar, koji govori o zivotima ljudi na privremenom radu u Sloveniji, bice prikazan na Festivalu dokumentarnog filma “Diagonale 07” u Gracu.

Film osvetljava zivote gradjevinskih radnika na auto putu Hrastje - Lesnica kod Novog Mesta, od kojih je vecina na privremenom radu u Sloveniji. Vreme nekadasnjeg bratstva i jedinstva radi viseg cilja je proslo i sada te radnike pre svega povezuje zajednicka borba da prezive, saopstila je umetnica. Projekcija filma bice 23. marta na “Diagonale 07” festivalu (Festivals in Dialog(u)e - DokMa 2 selection). Marija Mojca Pungercar rezirala je, snimila i montirala to ostvarenje, u produkciji Trivia Arta .

Bivsa modna dizajnerka (1983–1987), zavrsila je Akademiju umetnosti u Ljubljani 1989. godine, a magistrirala je na Institutu za umetnost u San Francisku 2001. godine. Radi kao slobodna umetnica (video, fotografija, performans, instalacije), a urednica je od 2004. godine i sajta Art servis (www.artservis.org), koji je predstavljen krajem prosle godine i u Beogradu, na prvoj regionalnoj radionici portala za kulturu, odrzanoj u organizaciji Portala za kulturu jugoistocne Evrope SEEcult.org iz Beograda i Gete instituta Beograd .

Sajt njenog filma je www.3via.org/bratstvo_in_enotnost.

SEECult.org 21.3.2007.

Tradicija duga 100 godina

Zenička ”Čimburijada”

ZENICA – Mnogi Zeničani su 21.mart dočekali na obalama rijeke Bosne uz tradicionalnu Čimburijadu. Nije ih spriječilo ni kišovito vrijeme, nakvašena zemlja i hladnoća da se presele na desnu obalu rijeke Bosne, od Drvenog mosta, Ušća, Ade i Jagnjišća do Željezničkog mosta na Kamberovića polju.
Ne može se sa sigurnošću utvrditi kada su stanovnici Zenice počeli prvi dan proljeća obilježavati okupljanjem na obali Bosne, družeći se uz razgovor, pjesmu i obavezno pečenje čimbura. Po nekim predanjima, taj običaj postoji duže od stotinu godina.
I ovaj put proljeće je u Zenicu stiglo ne samo s prvim lastama nego i sa prvim kupačem u rijeci Bosni koji je, kao i svake godine, upravo 21.marta zaplivao ovom rijekom. Bio je to Emilijan Knežević, a nešto kasnije mu se pridružio i sugrađanin Hamid Begovac.
Prvog dana proljeća u Zenici je održana i prva eko međunarodna rafting regata Zenica 2007. Osim takmičara Rafting kluba Žara iz Zenice, organizatora, na rafting regati su nastupili članovi klubova iz Banje Luke, Rudog, Tuzle, Bihaća, Zavidovića, Visokog, te Podgorice. Ova regata je zvanično uvrštena u Rafting savez BiH kao prva regata u ovoj kalendarskoj godini.
Oslobodjenje 22.3.2007.

Enkorten

Tuzla- Enkorten, lijek za multiplasklerozu i bronhijalnu astmu, koji proizvodi Farmacija iz Tuzle a čije je kliničko ispitivanje nedavno uspješno završeno, prvi je originalno patentiran lijek iz BiH.

U kliničkom ispitivanju lijeka, obavljenom nakon prve faze ispitivanja na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, dokazano je da je lijek za pacijente veoma efikasan te siguran.

Ukoliko i rezultati treće faze ispitivanja budu očekivani, bit će to značajan doprinos zdravlju oboljelih, ali i ukupnom ekonomskom razvoju naše zemlje. O lijeku Enkorten i njegovom značaju govorio je gost "Dnevnika 2" FTV-a - prof. dr. Nedžad Mulabegović, glavni istraživač projekta.
24SI
Vijest poslao Braco forum Cyber mahala

Pomozimo dječaku Semiru Ibrahimoviću

Samira i Safet Ibrahimović, roditelji oboljelog dječaka 1-godišnjeg Semira, povratnici u Konjević Polje opština Bratunac, obracaju Vam se sa molbom za donaciju za liječenje.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_170.htm

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

96

Subota, 24. Mart 2007

OVACIJE ZA BEOGRADSKU FILHARMONIJU U SARAJEVU


Sarajevo - Beogradska filharmonija, koja je nastupila u Sarajevu prvi put posle gotovo 30 godina, dobila je stojeće ovacije na koncertu u Narodnom pozorištu, a ambasador Srbije u BIH Grujica Spasović istakao je da je taj događaj primer kako se u "delikatnim političkim prilikama mogu uspostavljati i jačati međusobne veze". Beogradska filharmonija saopštila je da je na koncertu 21. marta u Narodnom pozorištu u Sarajevu, kojim je svečano zatvoren međunarodni festival "Sarajevska zima", dobila petnaestominutni aplauz i stojeće ovacije, posle dva bisa. BF je predvodio njen šef-dirigent Dorijan Vilson, a koncertu su prisustvovali članovi diplomatskog kora i mnoge ugledne ličnosti iz kulturnog i političkog života. "Otkako sam u Sarajevu, a to je već godinu dana, nisam se bolje osećao nego za vreme i posle koncerta Beogradske filharmonije. Posebno zato što su mi posle koncerta prilazili muzičari, profesori akademije, članovi Sarajevske filharmonije, diplomate, javni i kulturni radnici koji su mi preneli utiske da nisu prisustvovali boljem koncertu u Sarajevu", naveo je Spasović.
Danas/SEECULT.org 23.3.2007.


Obnova kuća za 22 hrvatske porodice

DOBOJ – Opština Doboj sa 110.000 KM učestvovaće u finansiranju obnove 22 kuće za hrvatske povratnike, najavljeno je juče tokom potpisivanja protokola o finansiranju obnove kuća između opštine Doboj i Vlade Republike Hrvatske (RH).
"Smatram da će ovo ohrabriti hrvatski narod da se vraća na naša područja. Moramo učiniti mnogo više da povratak bude održiv i da mogu ovdje normalno da žive i rade", rekao je Obren Petrović, načelnik opštine Doboj. Program Vlade RH za pomoć Hrvatima u BiH kroz donaciju građevinskog materijala odvija se tri godine. Do danas je obnovljeno 1.400 kuća. "U ovom slučaju biće obezbijeđeno 100.000 kuna po stambenoj jedinici", kaže Milivoje Mikulić, pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka u Upravi za prognanike, izbjeglice i povratnike RH. "Nosilac posla je opština Doboj. Prvi građevinski materijal bi mogao stizati krajem maja i početkom juna. Parafi na protokolu su garant da će posao biti završen. Dinamika izgradnje nije definisana ovim protokolom", izjavio je Slavko Marin, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Na području dobojske opštine do 1992. godine je živjelo 13.500 Hrvata, a danas ih je oko 1.700. Davor Čordaš, potpredsjednik RS, smatra da bezbjednost nije više prepreka za njihov povratak, ali zapošljavanje ih sprečava da se masovnije vraćaju ne samo u opštinu Doboj nego u cijelu RS.
"Ako se u ovoj godini pokrene proizvodnja u rafinerijama u Brodu i Modriči i ako krene izgradnja pruge, Posavina će oživjeti", zaključio je Čordaš.
S. Čakarević
Nezavisne novine 23.3.2007.


Predstavljeni zaboravljeni detalji Banjaluke

BANJALUKA - Na predavanju na temu "Medaljoni u vremenu", koje je održano u prostorijama Evropske akademije u okviru Banjalučke biskupije u četvrtak naveče, govorio je Slavko Podgorelec, novinar, književnik i publicista iz Banjaluke.
"Istraživao sam putopise i zapise i taj materijal mi je pomogao za literarno i beletrističko osvjetljavanje prošlosti Banjaluke", rekao je Podgorelec. Uz dokumentarne audio i video zapise, predstavio je nepoznate, možda i zaboravljene detalje o Banjaluci, njenoj tradiciji i građanima. Brojne posjetioce poveo je u tajne prošlosti ne samo Banjaluke već i drugih gradova BiH. Predstavio je svoje izlaganje putem prve video-kasete koju je uradio s Muhamedom - Bracom Skopljakom i Zlatkom Divićem Divom, u Banjaluci 1989. godine. Osim svog izlaganja, prikazan je sačuvani dokumentarni audio video zapis iz prošlosti Banjaluke, a prisutne je razveselio pričanjem raznih anegdota koje su prenošene s koljena na koljeno i očuvale se do danas.
Podgorelec gotovo četrdeset godina istražuje putopise, zapise i hronike što su ih za života i posjeta ovim prostorima ostavile diplomate, putnici, činovnici i vjerski službenici.
M.Ć.
Nezavisne novine 23.3.2007.


Ivan Klasnić se oporavlja, druga operacija uspela

Hrvatski fudbaler Ivan Klasnić dobro se oseća i već sutra će najverovatnije napustiti bolnicu, samo osam dana nakon druge operacije presađivanja bubrega, javili su danas hrvatski mediji.
"Telo je prihvatilo bubreg mog oca", izjavio je Klasnić "Jutarnjem listu" u četvrtak uveče. Operacija je obavljena u tajnosti prošlog petka u Hanoveru.
Klasnić je prvoj operaciji podvrgnut 25. januara u Bremenu, ali je njegovo telo samo dan kasnije odbacilo majčin bubreg.
Posle toga on je promenio bolnicu i lekara, a kao najpogodniji donator pokazao se njegov otac.
"Nisam želeo da izlazim u javnost sa pričom o novoj operaciji dok lekari ne budu sigurni da je telo prihvatilo novi organ. Hvala Bogu, sve je u najboljem redu, osećamo se odlično i tata i ja. Lekari su mi rekli da ću moći ponovo da igram", kazao je Klasnić.
Kako piše "Jutarnji list", očekuje se da će Klasnić na leto moći da počne sa laganim fizičkim vežbama.
Klasnić je igrač nemačkog prvoligaša Verder iz Bremena
Blic/Beta 23.3.2007.

PROMOCIJA MONOGRAFIJE POSVEĆENE ČUVENOM CRNOGORSKOM SINEASTI ŽIVKU NIKOLIĆU

Iskušenja filma

Podgorica - Promocija monografije "Iskušavanje filma - Živko Nikolić i njegovo filmsko djelo", koautora Mata i Božene Jelušić, održaće se večeras u 20 časova, u velikoj sali Moderne galerije Javne ustanove Muzeji i galerije Podgorice. O knjizi će govoriti Novica Samardžić, Dragan Radulović, Svetlana Ivanović i koautorka Jelušić.
Prvu monografiju o životu i djelu crnogorskog reditelja Živka Nikolića objavili su Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i "Argonaut" iz Budve. Monografija je proizvod višegodišnjeg istraživačkog rada, koji je obuhvatio sve segmente Nikolićevog stvaralaštva, od kratkih dokumentaraca, preko kultnih igranih filmova, do televizijskih serijala. Osim cjelina koje govore o Nikolićevim žanrovskim opredjeljenjima i postupanju, monografija sadrži i filmografiju i selektivnu bibliografiju napisa o igranim filmovima Živka Nikolića, objavljenim u domaćoj i stranoj štampi.
Vijesti 23.3.2007.

Film u hrvatsko-srbijanskoj koprodukciji podigao prašinu

'Žena bez tijela': Pređo u glavnoj ulozi Brešanova filma?

Novi film Vinka Brešana “Žena bez tijela”, kojemu je tema Domovinski rat, a radi se u koprodukciji sa Srbijom, izazvao je brojne reakcije, a jedna od interpretacija te koprodukcije bila je da ju je uvjetovao europski fond koji također sufinancira film. No, producent filma Ivan Maloča objašnjava da fond ne uvjetuje produkcijske partnere, već samo koprodukciju više država.

Srpski glumci
– Ne možemo se prijaviti fondu ako nemamo koprodukcijskog partnera. Za ovaj smo film odabrali Srbiju jer se dio radnje događa u toj zemlji, a i bit će nam potrebni neki njezini glumci pa bi zaista bilo glupo odabrati, recimo, Sloveniju za partnera – objasnio je Maloča. Također je rekao kako razlozi zbog kojeg je fond odlučio sufinancirati taj film, njemu nisu poznati, ali je moguće da je suradnju Hrvatske i Srbije ocijenio pozitivnom. Scenarist je filma Mate Matišić, koji se osvrnuo na priče da su zbog snimanja filma u Srbiji neki glumci odbili ulogu. – Meni je ovo prvi glas da nekome smeta što se film snima u Srbiji – rekao je Matišić. Neslužbeno doznajemo da će jednu od glavnih uloga u filmu imati Predrag Vušović, a u “Ženi bez tijela” trebali bi glumiti i Ivo Gregurević i Dražen Kuehn.

Scenarij jedini bitan
– Nadam se da ću biti u filmu, ali još ništa nije dogovoreno. Nisam ništa čuo o tome da će film financirati Srbija i da će se snimati ondje, ali meni je jedino bitan scenarij. Ako se s njim slažem, to je jedino što me zanima – rekao je Kuehn.Dodao je kako bi vjerojatno iz osobnih razloga odbio glumiti u srbijanskom filmu da mu se ponudi, ali su u današnje vrijeme takve suradnje sasvim normalne.
Lana Čulig
Večernji list 21.3.2007.

Price ponovno dolazi u Gabelu

GABELA/ČAPLJINA - Najnovija istraživanja i pronalasci u dolini Neretvi ponovno su digli javnost na noge. Prije nekoliko dana na lokalitetu Desilo, u općini Čapljina, u Hutovu blatu, osam metara ispod površine vode stručni arheološki tim pod vodstvom mr. sc. Snježane Vasilj pronašao je ostatke dva ilirska broda, prva ikada pronađena, i to ne samo na području naše zemlje nego uopće, stare oko 2.200 godina.
Na samom početku istraživanja tek male površine pronađeno je oko 80 čepova amfora, 30 različitih fragmenata amfora sa žigovima radionica, iz vode je izvađeno rimsko željezno koplje sa sačuvanom drvenom drškom, sedam grobova za koje se pretpostavlja da su još stariji od brodova, odnosno da su iz brončanog ili željeznog doba, te ostatci jedne rimske vile (villa rustica), a za ostatak istraživanja potrebno je osigurati dodatna financijska sredstva.
Prema riječima Dragana Bradvice, voditelja podružnice Turističke zajednice HNŽ-a Čapljina-Stolac, ova istraživanja potvrdila su teoriju Meksikanca Roberta Salinasa Pricea, koji je još 1985. tvrdio da se Troja nalazi zapravo u dolini Neretve, a da je Gabela zapravo sveti grad Ilios.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_172.htm

Pred nogometnu utakmicu Hrvatska - Makedonija u Zagrebu

Ringov: Imate najbolji stručni stožer u Europi

SKOPLJE - Vasil Ringov u Devetki kod Darka Pančeva, skopskom kafiću. Pančev je nekada zabijao Dinamu, a Ringov za Dinamo.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_173.htm


Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

97

Nedjelja, 25. Mart 2007

Cerić u ponedjeljak u Beogradu

Beograd- Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić razgovaraće u ponedjeljak 26. marta, u Beogradu s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, potvrdjeno je u kabinetu predsjednika. Cerić će se sastati s Tadićem u zgradi Predsjedništva Srbije u Beogradu. U utorak bi Cerić, prema ranijim najavama, trebao prisustvovati objediniteljskom skupu IZ Srbije, koji u Novom Pazaru organizira muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić
Oslobodjenje 24.3.2007.

Saradnja fakulteta Banja Luke i Sarajeva

Banja Luka – Studente i profesore s Poljoprivrednog fakulteta iz Sarajeva, koji su u posjeti Poljoprivrednom i šumarskom fakultetu u Banja Luci i kompaniji Tamaris, u petak je primio i banjalučki gradonačelnik Dragoljub Davidović, javila je Fena.
Na sastanku je bilo riječi o saradnji fakulteta, razmjeni studenata, te o održavanju okruglog stola o stanju urbanih površina na nivou BiH. “Gradonačelnik Davidović je podržao ideju da Poljoprivredni fakultet iz Sarajeva i Poljoprivredni i šumarski fakultet iz Banja Lujke organizuju taj okrugli sto”, kazala je Tatjana Ljujuić Mijatović, profesorica na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu.
Istaknuto je da je ovo početak saradnje Poljoprivrednog i šumarskog fakulteta iz Banja Luke s Poljoprivrednim fakultetom u Sarajevu u oblastima hortikulture, proizvodnje cvijeća, ukrasnog drveća i korišćenja tog materijala u uredjenju gradskih površina.
Oslobodjenje 24.3.2007.

Kao nekad-Ljubljana i Skoplje se pobratimili


Ljubljana - Gradonačelnici Ljubljane i Skoplja Zoran Janković i Trifun Kostovski potpisali su u petak u Ljubljani sporazum o bratimljenju glavnih gradova.

Sporazum sadrži dogovor o saradnji u svim oblastima, od umetnosti i kulture do administrativne i privredne saradnje. Gradonačelnik Ljubljane pozvao je Kostovskog na susret gradonačelnika glavnih gradova Evropske unije i kandidata za članstvo u toj zajednici, koji će se u vreme slovenačkog predsedavanja Unijom održati u Ljubljani. Susret je predvidjen za razmenu iskustava starih i novih članica EU i zemalja kandidata za članstvo.

"Glavni gradovi nisu medjusobno nikada konkurencija", rekao je Janković i izrazio uverenje da izmedju gradova nema "otvorenih sporova, već samo osnove za dobru saradnju".

Beta/Mondo 23.3.2007.

Većina nekoć popularnih sarajevskih komičara nedavno je počela snimati

Nadrealisti će opet ismijavati murjake

Sarajevo - Stari "nadrealisti" ostat će legenda, a mi nećemo niti pokušati napraviti program identičan onome kojim smo se proslavili prije 20-ak godina.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_174.htm


Kraljica bosanskog sevdaha vlada i u Zagrebu

Zagreb - "HANKA je krik okamenjen u bosanskom stećku." - nadahnuto je zborio njen veliki obožavatelj dok je velika diva nizala svoje hitove. "Moje pjesme su pjesme Bosanke, čestite, pokorne, ali i prkosne. Nisam ja nikakva feministkinja. Muškarac je stup a žena je njegov oslonac." - rekla je Hanka Paldum tijekom nastupa u hotelu Antunović pred svečanom dvoranom koja je bila pretijesna da primi sve njene obožavatelje.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_175.htm

Kvalifikacije za EURO 2008

Norveška-BiH 1:2
Hrvatska-Makedonija 2:1
Kazahstan – Srbija 2:1
Albanija – Slovenija 0:0

Prijateljska utakmica

Crna Gora – Mađarska 2:1


Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

98

Ponedjeljak, 26. Mart 2007

Čokoladna bananica puni 50 godina


Beograd - Omiljena poslastica čitavih generacija, krem bananica prelivena čokoladom, uskoro slavi 50. rodjendan, prenosi "Politika".

Proizvod kompanije "Soko Štark", koji se godišnje proda u količini od 66 tona, nastao je još 1938. godine. Vršački majstor Franja Vaja godinama je proučavao poslastice u Madjarskoj i Slovačkoj, a po povratku u rodni kraj izmislio je čokoladnu bananicu. Kao veliku nagradu za inventivnost, Vaja je od gradskih vlasti bio nagradjen sa čitavih dinar i po! Penasti deo slatkiša tada je pravljen od živih belanaca, i prelivan istopljenom čokoladom. Dnevno je moglo da bude proizvedeno samo deset kilograma, jer se sve pravilo ručno. Pre pola veka konačno je usavršena tehnologija koja je bananici dala prepoznatljiv ukus i izgled, i omogućila bržu proizvodnju. Receptura nije menjana već pola veka, a retki su oni koji mogu da joj odole, bez obzira na godine.

Pola veka krem bananice biće obeleženo mjuziklom "Slatka sećanja" u Pozorištu na Terazijama u ponedeljak, 26. marta. Iako će recept ostati isti, proizvodjači su najavili promenu imena! Otvoren je konkurs "Pola veka ime čeka" na koji zainteresovani mogu slati svoje predloge za novo ime bananice. Učesnici mogu poslati svoj predlog na adresu AD "Štark", Kumodraška 249 (Beograd), sa naznakom "Za konkurs". Prijatno!

MONDO 23.3.2007.

Koncert za sjećanje

SARAJEVO - Nakon više od dva desetljeća sarajevski bend Crvena jabuka u petak navečer nastupio je u Domu mladih u Sarajevu. Koncertu je bilo nazočno više od 1.500 ljubitelja ovog benda, koji je svirajući svoje hitove izazvao pravu euforiju među posjetiteljima.
Iako je koncert kasnio više od 45 minuta, obožavatelji ovog benda su pjevača Dražena Žerića Žeru dočekali velikim pljeskom. Nakon toga je Žera skupa s publikom otpjevao stihove pjesama "Kad sat zazvoni na kuli…", te "Dirliju", "Bježi kišo s prozora", "Tuga, ti i ja", "Volio bih da si tu" i druge stare hitove koji su proslavili ovaj bend.
Sa Žerom su nastupili sadašnji članovi benda Darko Jelčić Cunja, Krešimir Kaštelin Krešo, Marko Belošević i Damir Gonza, koji su dali sve od sebe da publika bude zadovoljna. Tijekom koncerta Žera je u izvedbi pjesme "Dirlija" svirao i na klavijaturama. U obraćanju publici Žera je rekao da je uvijek volio nastupati u Domu mladih koji je, kako je istaknuo, intiman prostor u kojem je lako uspostaviti kontakt s publikom.
Naglasio je i da je Crvena jabuka dugo čekala ovaj nastup, te da su prošle gotovo 22 godine otkad su prvi put nastupili u Domu mladih.
Žera je izveo mnoge poznate pjesme, među kojima i pjesmu Indexa "Bacila je sve niz rijeku", koja je prisutne podsjetila na taj legendarni bend. Tako je Crvena jabuka u Sarajevu napravila koncert za sjećanje i potvrdila da se radi o bendu koji je uvijek popularni te koji još uvijek ima dosta obožavatelje i u gradu u kojem je napravio svoje prve glazbene korake.

Biografija

Početkom 1980-ih u Sarajevu se formira novi glazbeni pokret, kojeg su njegovi "izumitelji" nazvali "new primitives", a u sklopu kojeg 1985. nastaje Crvena jabuka. U originalnoj postavi svirali su Dražen Ričl Zijo (solo gitara i vokal), Zlatko Arslanagić Zlaja (ritam gitara), Dražen Žerić Žera (klavijature i prateći vokal), Aljoša Buha (bas gitara) i Darko Jeličić Cunja (bubnjeve). Zbog rata bend pravi veliku stanku, da bi se na glazbenu scenu vratili 1995. u novoj postavi. Tijekom svoje bogate karijere bend je snimio 10 albuma i dao brojne hitove koji su, takoreći, postali klasici.
Dina Zahirović
Dnevni list 25.3.2007.

PROGRAMI U ZNAK SEĆANJA NA BRANKA ĆOPIĆA

BANJALUKA - Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović najavio je danas u Hašanima, rodnom mestu Branka Chopića, da će Vlada učestvovati u obnovi zavičaja jednog od najpoznaitijih domaćih dečijih pisaca. Ministar Kasipović je prisustvovao tradicionalnoj manifestaciji ''Chopićevim stazama detinjstva'', koja je održana u podgmečkom mestu Hašanima.
Tanjug 24.3.2007.

Zaboravljeno blago nobelovca

Travnik - U travničkoj mahali Zenjak nalazi se malena bosanska kuća koja je promijenila mnogo vlasnika, ali koja nije ostala poznata ni po jednom od njih, već upravo po onom siromahu koji nikada nije bio njen vlasnik, nego se samo u njoj rodio. Danas je ta kuća s ispucalim zidovima ispunjena zaostavštinom pisca Ive Andrića, našeg slavnog nobelovca.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_176.htm

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

99

Srijeda, 28. Mart 2007

Može se zajedno

Prijedor – Ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS Omer Branković posjetio je Petrovo kod Prijedora i sa predstavnicima te MZ razgovarao o realizaciji najprioritetnijih investicionih projekata. Bilo je riječi o zatvaranju finansijske konstrukcije za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u tom naselj, u kojem žive Srbi i Bošnjaci, kao i o izgradnji društvenog doma u kojem bi bile smještene kancelarije mZ i NVO, koje su registrirane u Petrovu.
Na sastanku je konstatirano da je sigurnosna situacija u Petrovu veoma dobra i zaključeno je da je ovo naselje dobar primjer kako se predstavnici dva naroda zajednički bore za prosperitet svih stanonika u svojoj lokalnoj zajednici.
SAN 26.3.2007.

Na sajmu u Mostaru Brčaci zajednički nastupaju

Brčko - Na 10. međunarodnom sajmu u Mostaru koji će se održavati od 27. do 31. ožujka Vlada Brčko distrikta BiH organizirat će zajednički nastup gospodarstvenika Distrikta. Na zajedničkom prostoru, u hali 2 mostarskog sajma, izlagat će više od 20 gospodarskih subjekata iz Brčko distrikta, a 28. ožujka održat će se prezentacija ''Potencijali i pogodnosti Brčko distrikta BiH za investiranje'' uz primjer dobre prakse iz Brčko distrikta BiH, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.
Sajam u Mostaru predstavlja jednu od najznačajnijih sajamskih manifestacija u BiH s 30.000 m² izložbenog prostora i prosječnom posjećenosti od 50.000 osoba. Program izlaganja obuhvata građevinarstvo, proizvodnju i preradu materijala, automobilsku, elektro i informatičku, drvnu, kemijsku, prehrambenu industriju, turizam i sport, grafiku i izdavaštvo. Prateće manifestacije sadrže brojne stručne skupove, savjetovanja, bilateralne razgovore, dan gastronomije, modne revije, ocjenjivanje vina i sl.
Fena


33 pitanja: Željko Bebek

Ne postoji sarajevska pop škola

Pošto je Prljavo kazalište imalo Crno-bijeli svijet a Idoli imali Maljčike, Goran rekao ko vas je.., sad ću vam ja napraviti pravu stvar i napravio je pjesmu Ha, ha, ha - Ja sam prije nekoliko godina definitivno odrastao i mogu život promatrati s one strane sa koje prije nisam mogao. A to je život sa voljenom osobom, siguran si da voliš i nedvojbeno si voljen.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_177.htm

Titovo odmaralište postalo raj i za svjetske zvijezde

Nekada močvarna ostrva Brioni, kojima je harala malarija, danas su prestižan nacionalni park koji je najposjećenija turistička destinacija Jadranskog mora.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_178.htm


Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

valterbranisa

Zlatna sredina

(10)

 • »valterbranisa« je autor ove teme

Postovi: 347

Datum registracije: 21.07.2006

Lokacija: Sarajevo, BiH

 • Poruku poslati

100

Petak, 30. Mart 2007

Povelja Srdjanu Aleksiću

Sarajevo – Upravni odbor Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH donio je jednoglasnu odluku da se Srdjanu Aleksiću posthumno, dodijeli Povelja Helsinškog komiteta za izuzetan doprinos na zaštiti ljudskih prava i njihovom predstavljanju, saopćeno je danas iz helsinškog komiteta.
Srdjan Aleksić je 21. januara ratne 1993. godine štiteći pravo na život drugog žrtvovao vlastiti. U centru Trebinja, tada dvadesetsedmogodišnji Aleksić stao je na put uniformiranim i naoružanim zločincima koji su nasrnuli na njegovog sugradjanina Bošnjaka Alena Glavovića. Omogućivši Alenu da pobjegne bukvalno ispod noža, Srdjan je postao žrtva nasilnika. Od zadobijenih batina podlegao je u bolnici sedam dana kasnije.
San 28.3.2007.

Izložba radova umjetnika iz Bosne i Hercegovine otvorena sinoć u Dvorcu Petrovića u Podgorici


Umjetnost je vječna kao i život

Umjetnost je najljepši i najuniverzalniji način da jedan čovjek pošalje poruku drugom čovjeku, rekao je otvarajući izložbu Predrag Sekulić, ministar kulture, sporta i medija RCG

Podgorica, 27. marta- Izložba radova umjetnika iz Bosne i Hercegovine pod nazivom "Prerađeno", otvorena je večeras u Dvorcu Petrovića na Kruševcu. Postavku čine djela 27 umjetnika različitih generacija, a izložbu je pred brojnim poklonicima likovne umjetnosti otvorio Predrag Sekulić, ministar kulture, sporta i medija RCG.
- Umjetnost je, čini se, najljepši i najuniverzalniji način da jedan čovjek pošalje poruku drugom čovjeku. Nadam se da će ova izložba biti samo jedan od mnogih mostova kojima ćemo ići jedni prema drugima, kazao je Predrag Sekulić.
Na ceremoniji otvaranja govorili su i Milenko Damjanović, v.d direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore, Meliha Huseyinović, autor izložbe i direktor Umjetničke galerije BiH, Strajo Krsmanović, direktor Gradske galerije "Kolegium Artistikum" i Ibrahim Spahić, direktor festivala "Sarajevska zima", koji je Predragu Sekuliću i Milenku Damjanoviću uručio Zahvalnice za doprinos ovom festivalu, te medalju Pahulja - simbol festivala i monografiju "Sarajevske zime". Spahić je, između ostalog istakao, da je za 23 godine postojanja ove ugledne međunarodne manifestacije Crna Gora uvijek bila sa festivalom Sarajevska zima.
Autorka izložbe Meliha Huseyinović podsjetila je da je izložba "Prerađeno" u novembru premijerno predstavljena u Izložbenom salonu Slovačkih vizuelnih umjetnosti u Bratislavi, a nakon toga i u Sarajevu, u okviru festivala "Sarajevska zima".
- Ovo je najljepše mjesto gdje se ova izložba složila onako kako sam ja zamislila, a djela naših umjetnika govore sama za sebe, ocijenila je Meliha Huseyinović.
Radove bosansko-hercegovačkih umjetnika podgorička likovna publika moći će da vidi do 27. aprila, a onda će, kako je najavljeno večeras, biti predstavljeni u svim Dvorcima Petrovića u Crnoj Gori. Organizatori izložbe su Umjetnička galerija BiH, Galerija "Kolegium Artistikum" iz Sarajeva i Internacionalni festival "Sarajevska zima".
R.M.
Pobjeda 28.3.2007.

REDITELJ VELJKO BULAJIĆ NAKON PODGORIČKE PREMIJERE GOVORI O "LIBERTASU"

Ovo je moj najbolji film

Podgorica - Poznati filmski reditelj Veljko Bulajić, autor legendarne "Bitke na Neretvi", koji je bio nominovan za Oskara za najbolji strani film, zatim filmova "Obećana zemlja", "Sarajevski atentat", "Čovjek koga treba ubiti", "Visoki napon", "Donator" i drugih, nedavno je u Podgorici predstavio svoj novi film "Libertas".
http://www.fildzanviska.ba/clanak_179.htm

Ljubljanski SNG u aprilu u Beogradu

LJUBLJANA/BEOGRAD - Slovensko narodno gledalisce (SNG) u Ljubljani najavilo je za kraj aprila gostovanje u Ateljeu 212 i Jugoslovenskom dramskom pozoristu (JDP) u Beogradu, gde ce izvesti pet predstava novije produkcije.
http://www.fildzanviska.ba/clanak_180.htm

Gostuje subotičko kazalište »Emma«

PULA - Narodno kazalište Népszínház iz Subotice s predstavom »Emma« Csátha Géze u režiji Pétra Feketea gostuje u četvrtak, 29. ožujka u 20 sati u pulskom Domu oružanih snaga. U predstavi glume Ervin Pálfi, Hermina Erdélji, Ferenc Péter, Zoltán Mezei, Petronella Körmörci, Atila Szőke, Csaba Rablovszki, Béla Kálo, Suzana Vuković, Natália Vicei, Attila Mess, Árpád Csernik.
»Emma« opisuje život djece početkom dvadesetog stoljeća. Djeca se igraju, uče i žive uobičajenim porodičnim životom, dok im jednom prilikom otac ne ispriča istinitu priču o nekom davnom vješanju; to na djecu ostavlja snažan dojam, te ona u svojoj igri počinju oponašati taj strašni čin. Na početku, ova igra je bezazlena, no s vremenom postaje sve morbidnija…
V. B.
Glas Istre 28.3.2007.

Hommage velikanima književnosti


SARAJEVO - Hommage Maku Dizdaru i Meši Selimoviću, kojim će se obilježiti 40 godina od prvog objavljivanja knjiga “Kameni spavač” i “Derviš i smrt”, obilježit će se večeras, istaknuto je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Domu pisaca. Društvo pisaca BiH u svojim prostorijama večeras u 18 sati organizira književni skup na kojom će članovi ovog društva te poštovatelji govoriti o značaju ovih pisaca i djela za bh. književnost. U svom godišnjem programu Društvo pisaca predvidjelo je obilježavanje i podsjećanje na dva velikana bh. književnosti Maka Dizdara i Mešu Selimovića, u svom nastojanju da obilježava značajne datume i jubileje u bh. književnosti.
“U četvrtak će se održati svečanost podsjećanja na dva značajna književna djela koja su se pojavila prije 40 godina, na Kamenog spavača Maka Dizdara i Derviš i smrt Meše Selimovića. O piscima i njihova dva djela govorit će profesori književnosti Zilhad Ključanin, Vedad Spahić i Gradimir Gojer”, najavio je glavni tajnik Društva pisaca Muhamed Ćurovac te dodao: “Tih godina kada su objavljene ove knjige o njima je mnogo pisano i skrenulo su mnogo pozornosti na ondašnjem jugoslavenskom prostoru, a posebno u BiH.”
Predsjednik Društva pisaca Gradimir Gojer jučer je istaknuo da ovom akcijom Društvo pisaca BiH zasigurno obnavlja dobru praksu neke vrste književne tribine kojom se ne razgovara samo o našim suvremenicima i njihovim ostvarenjima, nego i onim ljudima koji su udarili temelje suvremene i moderne bh. literature.
“Godine koje su prošle od dana kada je nastao roman ‘Derviš i smrt’ Meše Selimovića i zbirka ‘Kameni spavač’ Maka Dizdara su godine našega gordog i ponosnog odrastanja uz i pod paskom literarnog zračenja ovih briljantnih djela bh. Književnosti”, objasnio je Gojer govoreći o značaju Dizdara i Selimovića za našu književnost.
U organizaciji hommagea Selimoviću i Maku Društvu pisaca je pomogao Muzej književnosti BiH dostavivši potrebnu arhivsku građu za ovaj skup. Tijekom ove godine i Društvo pisaca i Muzej književnosti BiH priredit će niz manifestacija posvećenih ovim značajnim piscima.
Dina Zahirović
Dnevni list 29.3.2007.


Tražim izgubljenog prijateljahttp://www.a-free-guestbook.com/guestboo…e=valterbranisa

Social bookmarks