Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Asko

Zlatna sredina

(26)

  • »Asko« je muško
  • »Asko« je autor ove teme

Postovi: 181

Datum registracije: 05.01.2011

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

1

Ponedjeljak, 25. Juni 2012

Fondacija ''Stara Raska''

Održan Sabor srpske omladine

Ivanjica -- Na planini Javor danas je održan peti Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja, na kome se okupilo blizu 10.000 posetilaca.

Manifestacija je održana u organizaciji opstine Ivanjica i Humanitarne organizacije "Stara Raška" iz Beograda, pod pokroviteljstvom Ministarstva vera i dijaspore Srbije.

Javor je proglašen planinom omladine Srbije, na kojoj je planirano da se svake godine pred Vidovdan mladi okupe, upoznaju i zbliže, u očekivanju sklapanja brakova.

Ubuduće ćemo još više raditi na organizaciji ovog sabora, kako bi odziv omladine iz dijaspore bio veći, rekao je Tanjugu predsednik Upravnog odbora "Stare Raške" Vojin Vučićević.

Predsednik ove humanitarne organizacije Rajko Dobrosavljević je istakao da su na više načina pomagali opustela sela raške oblasti.

"Nabavljali smo rasnu stoku, sadnice voća, ali ispostavilo se da je najbolji vid pomoći oženiti momke iz ovih planinskih krajeva, jer je iz tih brakova rođeno između 500 i 600 dece, prema našoj proceni", naglasio je Dobrosavljević.

Na ovoj kulturno-umetničkoj manifestaciji dana su, pored ansambala iz Srbije, nastupili su srpski ansambli iz Rumunije, Republike Srpske i Crne Gore

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?…2&nav_id=621143


Ova manifestacija je podrzana od strane Ministarstva vera i dijaspore Srbije. Ministar vera i dijaspore je Srdjan Sreckovic, potpredsednik SPO-a, politicke partije koja se zalaze za monarhizam i koja otvoreno podrzava Cetnicki Ravnogorski Pokret.

Predsednik organizacije ''Stara Raska'' je Rajko Dobrosavljevic, covek koji je organizovao i finansirao podizanje spomenika cetniku Vuku Kalaitovicu Kalaitu u selu Stitkovu, kod Nove Varosi.

Na sajtu fondacije ''Stara Raska'' pise sledece:

''Kanadsko Srpska Humanitarna Fondacija Stara Raska je osnovana u Junu 2004 godine u Torontu. Direktne aktivnosti fondacije se koncentrisu na Rasku oblast zbog zelje da se pomogne opstanak nasih ljudi u ovom dvoetnickom delu Srbije, ali se one ne ogranicavaju samo na taj deo.

Iseljavanje Srba iz Raske oblasti je problem za celu Srbiju. Rasku oblast danas sacinjavaju opstine Nova Varos, Priboj, Prijepolje, Novi Pazar, Sjenica i Tutin u Srbiji, i opstine Pljevlja, Bjelo Polje, Berane, Plav i Rozaje u Crnoj Gori. Ove opstine u kojima zive Srbi i muslimani su jedne od najsiromasnijih u Srbiji. Zbog siromastva, opsteg beznadja i bezperspektivnosti, nas narod masovno odlazi iz ovih krajeva »trbuhom za kruhom «.

Novopazarski Srbi smatraju da je njih, kao i Srbe iz Sjenice i Tutina, vlast u Beogradu zaboravila, i ukazuju bojazan da bi se i njima mogla dogoditi sudbina Srba sa Kosova. Muslimanskim ekstremistima cela ova situacija odgovara,i polako, ali sigurno, je koriste da destabilizuju Srbiju u svojim politickim pretenzijama, nazivajuci Rasku oblast Sandzakom, tezeci da je odvoje kao zasebnu regiju.''


http://www.stararaska.com/about.html

Ovaj post je već 1 puta uređen, zadnji put od »Asko« (25. Juni 2012, 01:40)


Slične teme

Social bookmarks