Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Patriot

Početnik

(10)

 • »Patriot« je autor ove teme

Postovi: 1

Datum registracije: 22.02.2012

 • Poruku poslati

1

Srijeda, 22. Februar 2012

Genocid nad Sandzackim Muslimanima 1943


Pokolj muslimana Pljevalja, Čajniča i Foče je bio najmasovniji ratni zločin etničkog čišćenja koji su počinile četničke formacije tokom drugog svetskog rata.

U ovoj operaciji, izvedenoj krajem januara i početkom februara 1943. godine, je ubijeno oko 9.200 muslimana, mahom seoskog stanovništva Pljevaljskog, Čajničkog i Fočanskog okruga, od čega oko 1.200 muškaraca i do 8.000 žena, staraca i dece.

Ovaj masakr civilnog stanovništva je bio ideološku motivisan, a cilj mu je bio etnička homogenizacija zamišljenog velikosrpskog državnog prostora.Jedan od brojnih dokumenata koji svedoče o ovom planu je Mihailovićeva pismena "instrukcija" Pavlu Đurišiću Str. pov. br. 370 od 20. decembra 1941. godine, u kojoj se kaže

Citirano


Ciljevi naših odreda jesu:

 1. Borba za slobodu celokupnog našeg naroda pod skiptrom Njegovog Veličanstva Kralja Petra II.
 2. Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije — Crne Gore — Bosne i Hercegovine — Srema — Banata i Bačke.
 3. Borba za uključenje u naš državni život i svih još neoslobođenih, slovenačkih teritorija pod Italijanima i Nemcima (TrstGoricaIstra i Koruška) kao i Bugarske, severne Albanije sa Skadrom.
 4. Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata.
 5. Stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenačke čišćenjem Sandžaka od Muslimanskog življa i Bosne od Muslimanskog i Hrvatskog življa...
  Dalje citajte: http://sh.wikipedia.org/wiki/Pokolj_musl…8Da_i_Fo%C4%8De  Spisak civilnih žrtava u zapadnom Sandzaku (Okolina Pljevlja)

  http://focaci.org/index.php?option=com_c…tid=71:bukovica

  http://focaci.org/index.php?option=com_c…tid=71:bukovica

  http://focaci.org/index.php?option=com_c…tid=71:bukovica  [u]Ovo se nesmije nikad Zaboraviti niti Oprostiti!! X( [/u]

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

2

Četvrtak, 23. Februar 2012


Ovo se nesmije nikad Zaboraviti niti Oprostiti!!


Da se oprosti ne moze jer niko nema prava na to.
Da se zaboravi moze, kao sto se i sve zaboravlja. A ne bi se smjelo zaboraviti jer bi vjerovatnoca da nam se kao losim djacima lose stvari ponove, znatno porasla. Kada kazem nama mislim i na zrtve i na dzelate. U krajnjoj liniji, ni biti dzelat nije lahko. Nije lahko nositi to breme. Pogledajte koliko ima otpora priznavanju zlocina, priznavanju Srebrenice, priznavanju Sahovica i drugih mjesta gdje su nas klali. Oni i ne pomisljaju da ozbiljno pristupe tim pitanjima. Da iskreno upute izvinjenje, da iskreno posjete Srebrenicu bez da je svojim kasnijim izjavama omalovazavaju. Ne gaje oni iluziju da cemo mi tek tako zaboraviti i da cemo progutati te lazi. Oni to govore zbog sebe. Tesko im je pogledati se u ogledalo. Zato prije nego i pomisle nas da slazu, oni lazu sebe. Daleko su od katarze. Zato je nerealno ocekivati, a sto bi bilo jedino ispravno, da sama drzava Srbija preuzme obiljezavanje tih zlocina na dostojanstven nacin. Tesko je to ocekivati od nekoga ko je cetnicima dao pravo na boracku penziju. Njemacka upravo danas, na drzavnom nivou odaje postu zrtvama neonacista, zrtvama takozvane Zwickauer Terrorgruppe. Ali Srbija nije Njemacka.

Zato nam ne preostaje nista drugo nego da se sami organizujemo i na dostojan i dostojanstven nacin obiljezavamo ove datume. Ma koliko to rizika nosilo sa sobom. Rizika da se zamjerimo sa komsijama kao i rizika da se zamjerimo izmedju sebe. Zbog koriscenja ovog znacajnog pitanja u svrhu promoviranja politickih partija i drugih politickih organizacija.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Slične teme

Social bookmarks