Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

 • »sonovero« je autor ove teme

Postovi: 121

Datum registracije: 11.10.2007

Lokacija: Bosna

 • Poruku poslati

1

Petak, 19. Oktobar 2007

Godisnjica preseljenja predsjednika Alije Izetbegovica na AhiretČetvrta godišnjca smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića
Danas se navršavaju četiri godine otkako je u 78. godini života preminuo prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i počasni predsjednik Stranke demokratske akcije Alija Izetbegović. Prije četiri godine, 22. oktobra, na dan dženaze, Aliju Izetbegovića ispratilo je više od 100.000 poštovalaca, prijatelja i simpatizera.


U povodu obilježavanja četvrte godišnjice od smrti Alije Izetbegovića, danas će u sklopu Memorijala "Kovači“ u Sarajevu, na prostoru kapi-kula biti otvorena Muzejska postava "Predsjednik Alija Izetbegović“.

Postavku posvećenu životu i djelu prvog predsjednika Predsjedništva RBiH otvorit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i predsjednik Savjeta Muzejske postavke dr. Denis Zvizdić.

Istim povodom u večernjim satima bit će upriličena akademija u Narodnom pozorištu Sarajevo kojoj će, među ostalim, prisustvovati član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić.

Kapi-kule Ploča i Širokac povezane bedemom u kojima je smještena spomenuta muzejska postavka simboliziraju odbranu grada, a time i Izetbegovićev život i djelo posvećene odbrani neovisne, demokratske i multietničke Bosne i Hercegovine.

U kuli Ploča nalazi se postavka posvećena političkom i privatnom životu prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, a postavka u kuli Širokac govori o nastanku i stasanju Armije RBiH i njenom vrhovnom komandantu.

Među vrijednim eksponatima koji svjedoče o vremenu odbrane Bosne i Hercegovine i najviših civilizacijskih vrijednosti su i brojna priznanja dodijeljena prvom predsjedniku neovisne BiH te biblioteka svih djela čiji je autor Alija Izetbegović, koja su prevedena na devet svjetskih jezika i koja govore o odnosu Istoka i Zapada te pitanjima vezanim za poimanje savremenog svijeta s aspekta islamske tradicije i duhovnosti.

Ovogodišnje manifestacije posvećene obilježavanju godišnjice Izetbegovićeve smrti organizirane su pod sloganom "Pišimo historiju istinom".

"Ako hoćemo Bosnu i Hercegovinu onda ne smijemo previše podcrtavati nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovini. Trebamo pokušati da budemo ako je moguće Bosanci ubuduće što više, ne zaboravljajući naravno nikada ono šta smo, ne zaboravljajući svoje tradicije. Niko ne treba da zaboravlja svoje tradicije i nigdje nije uvjet da budete dobar Bosanac, da zaboravite svoje tradicije. Upravo obrnuto stoji stvar. Svako treba da njeguje svoje tradicije, ali i da njeguje jedan ideal bosanske države", kazao je Izetbegović 1996. godine.

Bosnjanka

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

2

Petak, 19. Oktobar 2007

bio je istinski lider bosnjaka. covjek legenda, neka mu Uzviseni Allah podari dzennetska prostranstva.
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

interesantno

Profesionalac

(10)

 • »interesantno« je žensko

Postovi: 602

Datum registracije: 17.11.2006

Lokacija: tu sam negde

 • Poruku poslati

3

Petak, 19. Oktobar 2007

Godisnjica preseljenja predsednika Alije Izetbegovica

Poseban covek.
Da mu Allah dz.s. podari najlepsi deo Dzenneta.
"Dragulj ostaje na cijeni i ako padne u blato; prašina ostaje prašina makar se digla do neba."

 • »Kako_bilo« je muško

Postovi: 83

Datum registracije: 06.10.2007

 • Poruku poslati

4

Petak, 19. Oktobar 2007

Da mu Allah dz.s. podari najlepsi kat Dzenneta.
i da se Allah dz.s. nama smiluje.

siyah kalem

Zlatna sredina

(10)

 • »siyah kalem« je muško

Postovi: 260

Datum registracije: 10.04.2007

Lokacija: Sjenica

 • Poruku poslati

5

Petak, 19. Oktobar 2007

Neka mu je vecni rahmet.
Koliko nam samo nedostaje...


6

Petak, 19. Oktobar 2007

Neka je rahmet njegovoj dusi.
Kamo srece da imamo jos "Alija".
"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

SaNdZak

Zlatna sredina

(23)

 • »SaNdZak« je muško

Postovi: 537

Datum registracije: 01.11.2002

Lokacija: Pesterska visoravan/Sandzak

 • Poruku poslati

7

Petak, 19. Oktobar 2007

Danas se navrsilo 4.godine od preseljenja na Ahiret rahmetli Alije Izetbegovica, jednog od najvecih sinova bosnjackog naroda u njegovoj mileniskoj povijesti. Ucenjem Fatihe sjetimo se rahmetli Alije Izetbegovica koji nam u ovim danima iskusenja puno nedostaje. Jedna od poslednjih pisanih poruka kao da je upucena Sandzackim bosnjacima i njihovim vodjama koji se bore za ocuvanje dostojanstva i opstanak nase domovine Sandzaka, dakle PORUKA SEBI

Moja licna osjecanja povdom preseljenja naseg dragog predsjednika mozete procitati ovdje
Jede Wahrheit braucht einen Mutigen der sie ausspricht!

Jaeger

Zlatna sredina

(10)

 • »Jaeger« je muško

Postovi: 342

Datum registracije: 02.07.2003

Lokacija: NRW

 • Poruku poslati

8

Petak, 19. Oktobar 2007

"Mi vjerujemo da samo snažni narodi imaju velike kušnje. A snažni su oni narodi koji, držeći se moralnih principa, i u najtežim okolnostima ostaju vjerni sebi i istovremeno otvoreni prema svijetu.

To je ono što želim svome narodu i što želim muslimanskom svijetu."Alija Izetbegovic
Basimi veririm, Sancakin bir tasi vermem!

Jahja

Profesionalac

(10)

 • »Jahja« je muško

Postovi: 1.273

Datum registracije: 15.08.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

9

Subota, 20. Oktobar 2007

Bogom se kunemo robovi biti necemo.
Alija Izetbegovic.

Primer pravog muslimana i bosnjaka.

InsAllah ce biti u hladu na sudnjem danu i u Dzenetu prekrasnom.
Svi smo Allahovi i svi se Njemu vracamo.

 • »Ez_Zehra« je žensko

Postovi: 131

Datum registracije: 16.07.2007

 • Poruku poslati

10

Subota, 20. Oktobar 2007

[SIZE=3]Alija Izetbegović je simbolnašeg bosanskog ustajanja (Mustafa ef.Cerić) [/SIZE]

On je za nas trajni simbol učitelja koji je na temelju životnog iskustva bosanskog muslimana postavio neka važna načela u moralu i politici
U okviru obilježavanja druge godišnjice smrti predsjednika Alije Izetbegovića, na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obraćanje je imao i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

Agencija MINA u cijelosti je prenijela govor ef. Cerića koji je tom prilikom kazao:


- Čovjek je u stalnom stanju sjećanja i zaboravljanja. On se želi sjećati lijepih stvari, a ružne stvari želi zaboraviti. Nastoji sačuvati sjećanje na dobre ljude, a loše ljude nastojizaboraviti. To je, zapravo, jedna od najvećih blagodati kojima nas je Allah Uzvišeni obdario - moć sjećanja i moć zaborava.


Ne ponavljati greške


Od nas ovisi koju moć ćemo više razvijati. I od nas ovisi šta i koga ćemo se sjećati i šta i koga ćemo zaboraviti. Jer, narod koji ne zna ili ne smije napraviti izbor svog sjećanja i svog zaborava, nije slobodan i rizikuje da mu se ponavlja ružna i tužna povijest. Zato, greške koje smo dosada pravili u izboru našeg sjećanja i zaborava, ne smijemo ponavljati.
Ovo je dan i ovo je čovjek koji je zaslužio naše pravo sjećanje. Predsjednik rahmetli Alija Izetbegović je bio dobar čovjek kojeg ćemo se mi uvijek sjećati. Ne više zbog njega samoga, već zbog nas, zbog naše prošlosti i budućnosti, zbog našeg prava i slobode, zbog naše vjere i domovine.
Jer naše pravo na sjećanje na Aliju Izetbegovića je naše pravo na slobodu. Uskraćivanje tog sjećanja, na bilo koji način, predstavlja uskraćivanje naše slobode. Jer, rahmetli Alija Izetbegović je za nas bio više od predsjednika Republike Bosne i Hercegovine. On je bio i ostao simbol našeg ljudskog uspravljanja, našeg bosanskog ustajanja i našeg muslimanskog postojanja. Nije, međutim, dovoljno da sjećanje na predsjednika Aliju Izetbegovića svedemo samo na dan njegove smrti. Niti je dovoljno da slobodu sjećanja na njega izražavamo samo kroz određenu simboliku.
Mi svoje sjećanje na Aliju Izetbegovića trebamo živjeti na drugačiji način, jer Alija Izetbegović je za nas više od prolazne simbolike. On je za nas trajni simbol učitelja koji je na temelju životnog iskustva bosanskog muslimana postavio neka važna načela u moralu i politici s kojima bi se svaki dobronamjeran čovjek trebao upoznati.
Put pravde i dobraStoga, Svemogući Bože, mi Ti učimo dovu da Tvom robu podariš lijepi džennet, njegovoj porodici sabur, a svima nama volju da čitamo i učimo.Bože Svemogući, osnaži nas u našoj namjeri da samo Tebi služimo, da se samo Tebi klanjamo i da se nikoga osim Tebe ne bojimo!
Bože Sveznajući, pouči nas da vjerujemo u Tebe i da se borimo za istinu i pravdu! Bože Milostivi, budi milostiv Tvome robu, kojeg Ti najbolje znaš, a koji je sada u Tvojoj milosti i podari mu lijepi džennet zajedno sa svim bosanskim šehidima koji nam daju snage da izdržimo na putu pravde i dobra.
Bože Plemeniti, podari nam pameti da budemo dostojni njihovog imena i njihove žrtve, tako ti hurmeta današnjeg časnoga ramazana! Amin - kazao je na Kovačima reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.


Nije znao za osvetu i izdaju- Mnogo je važno da danas i ovdje zapamtimo da je rahmetli Alija Izetbegović bio čovjek koji nije znao za osvetu, ni za izdaju. Ako umijemo naučiti samo ta dva načela u moralu i u politici, onda možemo tvrditi da pripadamo Aliji i da Alija pripada nama. Onda će biti moguće da sačuvamo slobodu i pravo naše vjere i domovine - kazao je ef. Cerić.

Manjak sjećanja i višak zaborava


- Mi ne smijemo imati manjak sjećanja tako da nas ružni događaji zateknu nespremnim, niti smijemo imati višak zaborava tako da nam se ponovi genocid. Mi moramo tačno znati što treba biti naše pravo sjećanje, a što treba biti naš pravi zaborav radi budućnosti naše djece - poručio je jučer na Kovačima reisu-l-ulema Mustafa ef. CerićSocial bookmarks