Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

1

Subota, 17. Januar 2004

HELICOBACTER PYLORI (H.PYLORI)


Patolog Robin Warren i gastroenterolog Barry Marshall, 1982. godine, posle više neuspelih pokušaja kultivisanja, uspeli su da izoluju bakteriju koju su zbog sličnosti sa Campylobacter jejuni, nazvali Campylobacter pyloridis, i time otpočeli novu eru u tumačenju nastanka, uzročnika, patomorfoloških promena i terapije većeg broja veoma važnih oboljenja gastrointestinalnog trakta...

Od tada, pa sve do današnjih dana, ne prestaje veliko angažovanje najvećih svetskih gastroenterologa u vezi sa izučavanjem ove bakterije koja se dovodi u vezu sa izazivanjem:

-ulkusa želuca
-Malt limfoma
-atrofičnog gastrita
-karcinoma želuca

Uz pozdrav za moje kolege, na forumu, i naravno sve ostale članove, mislim da bi bilo interesantno popričati na ovu temu...

P.S.

Neznam koliko će Kiki imati vremena da se od neurologije odvoji... o| o| o| :P

Pozdrav


sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

2

Utorak, 10. Februar 2004

1.Ko je i kada pronašao Helicobacter pylori?

Još 1893. godine Bizzozero, prvi put u medicinskoj literaturi, opisuje prisustvo spiralnih organizama u želucu sisara. Početkom veka, Krienitz 1906. godine i Luger 1917. godine, u autopsičnom materijalu nalaze spiralne mikroorganizme u nekrotičnom pokrivaču karcinoma želuca. Narednih šezdesetak godina se o nalazu bakterija u želucu ništa ne objavljuje, sve do 1975. kada Steer opisuje bakterije iznad epitelijalnih ćelija u bolesnika sa ulkusnom bolešću. Marshall sâm 1982. godine, a potom naredne 1983. zajedno sa Warrenom prvi put uspešno kultiviše Campilobacteru sličan organizam (CLO) iz ljudskog želuca. Već naredne, 1984. godine, ovaj mikroorganizam pronalazači nazivaju Campilobacter pyloridis, koji je zbog gramatičke nepravilnosti preimenovan u Campylobacter pylori 1987. godine od strane Marshalla i Goodwina. Pošto je ovaj mikroorganizam imao različite taksonomske osobine u odnosu na rod Campilobacter, Goodwin je 1989. godine promenio ime i stvorio nov rod Helicobacter. U poslednjih desetak godina rod se brzo širio i danas ima 12 vrsta, većinom onih koje se nalaze kod životinja. Marshall je 1989. godine pokazao vezu između ovog mikroorganizma i ulkusne bolesti. Od otkrića do danas, Helicobacter pylori infekcija je umnogome izmenila stavove u gastroenterologiji i dovela do novih saznanja u etiologiji, patogenezi i lečenju bolesti želuca i duodenuma.

[SIZE=1]2. Koje su osnovne karakteristike Helicobacter pylori mikroorganizma? [/SIZE]

Helicobacter pylori je gram-negativna bakterija sa do pet unipolarnih flagela. Ovakav oblik omogućava bakteriji prolaz kroz mukus koji se nalazi iznad epitelnih ćelija želuca, okruženje u ljudskom stomaku na koji je ovaj mikroorganizam adaptiran. Osim na želudačnom epitelu, bakterija se može naći i na metaplastičnom želudačnom epitelu, najčešće u bulbusu duodenuma, ali i u jednjaku, Mekelovom divertikulumu i rektumu. Ova bakterija se takođe, ali ređe, može naći i na Baretovom epitelu u jednjaku. Razne bakterije iz ovog roda se mogu naći kod različitih životinja ali Helicobacter pylori se može naći samo u ljudskom želucu i retko kod nekih drugih primata ili domaćih životinja. Helicobacter pylori je izvanredno adaptiran za život u ljudskom želucu. Osnov za preživljavanje, u sredini gde drugi mikroorganizmi ne mogu da prežive, jeste stvaranje enzima ureaze koji razgradnjom ureje u želucu stvara amonijak i ugljen-dioksid, gde svojom alkalnošću amonijak štiti bakteriju od dejstva niskog pH želudačnog soka. Druga značajna osobina je prisustvo različitih antigena na površini bakterije, o kojima će više reči biti kasnije.

[SIZE=1]3.Ko se inficira i u kojim godinama života? [/SIZE]

Inficira se čovek, jer je čovek rezervoar zaraze Helicobacter pylori infekcije. Prevalencija Helicobacter pylori infekcije se povećava sa godinama života. U zapadnim, razvijenim zemljama procenat zaražene populacije raste od detinjstva do oko 60. godine života. Pozitivan serološki nalaz se kod mlađih od 40 godina nalazi u oko 20% stanovništva, dok se kod stanovništva od 60 godina života nalazi oko 50% inficiranih. Serologija kod odraslih nije najspecifičnija jer često daje lažno negativne nalaze. Ovakvi rezultati se dobijaju zbog prisustva hroničnog atrofičnog gastritisa i intestinalne metaplazije koje snižavaju broj prisutnih mikroorganizama. Najjednostavnije je objašnjenje da se infekcija godišnje u zapadnom, razvijenom svetu svake godine poveća za 1% populacije. Ali ovakvo objašnjenje nije najtačnije, jer je detaljnim ispitivanjima utvrđeno da je u poslednje vreme došlo do porasta zaraženosti od svega 0,3–0,5% godišnje. Objašnjenje je u tome da u poslednje vreme u zapadnom svetu prevalencija Helicobacter pylori infekcije značajno opada. Ukoliko posmatramo kompjuterski model koji sadrži ekstrapolirane rezultate u odnosu na godine života u zapadnim zemljama, dobijamo objašnjenje da je ranije prevalencija bila značajno veća, što se sada odražava u starijim životnim dobima, dok se sada nailazi na značajno nižu prevalenciju, što predstavlja tipičan kohortni efekat.


[SIZE=1]Ovo su samo prva tri pitanja i odgovori na njih iz knjige HELICOBACTER PYLORI – 100 PITANJA I ODGOVORA , (PDF) pa kome se ovo učinilo interesantnim štivom, odgovore na ostalih 97 pitanja može naći na ponuđenoj adresi. [/SIZE]

[SIZE=1]Ukoliko vas interesuje ova oblast, i imate na svom disku 2,9 MB prostora koje ne znate kako da iskoristite, preporučujem vam i Helicobacter CD prezentaciju ( Takođe u pdf formatu) iz koje možeto puno naučiti o HELICOBACTER PYLORI a ujedno i proveriti vaše znanje putem prigodnog testa.
Možete je i pokloniti nekom vašem prijatelju, doktoru - nekom prigodnom prilikom - sigurno će ga obradovati jer je sjajno urađena.
[/SIZE]

P.S. Ukoliko u svakodnevnom radu lekara-praktičara problem infekcije izazvane Helicobacter pylori -bakterijom bude jasniji nakon čitanja ovih redova, a neka stvarna dilema bude manje ozbiljna ili potpuno rešena, onda je
[SIZE=3]
imalo smisla napisati ovaj tekst
[/SIZE]
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

3

Nedjelja, 15. Februar 2004

Pozdrav za sve prijatelje foruma...

Posebno veliki pozdrav za Sans-a, supermoderatora foruma, koji je se potrudio da nam istakne u svom postu neke od najznačajnijih informacija u vezi sa ovom fascinantnom bakterijom, koja je uspud budi rečeno " JEDINA SPOSOBNA DA PREŽIVI U SREDINI HLOROVODONIČNE KISELINE ", koja ( HCl ), kao što znate je u stanju da razgradi ili razjede sve organske i neorganske supstance, a eto jedna bakterija je sposobna da odoli tako snažnoj supstanci, i što je veoma važno, da opstane u takvo jednoj kiseloj srdini kao što je želudačni sok...

NO sada ću samo malo slikovito dopuniti ovaj Sanso-ov post, naravno ukoliko on nema ništa protiv, naime:

-slika H.pylori bakterije, kako je i sans opisao, štapićasta bakterija, sa 4-5 ili 6 bičeva, flagela, koje jeoj pomažu da se kreće, odnosno da se inokulira ispod zaštitnog sloja gastrične mukoze ( mukopo-lisaharidnog odbrambenog sloja, koji brani sluznicu od hlorovodnične kiseline )...
hadzied je dodao/la ovu sliku:
 • hp2001_demo_sml.jpg

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

4

Srijeda, 25. Februar 2004

Apsolutno fantasticno sans,cestitam. (o)

Ja bih samo dodala par reci o samoj bolesti,Helikobakteriozi,oboljenju zeluca koje izaziva ova bakterija,da ne bi ljudi trazili na drugom mestu.

Klinicka slika zavisi od toga koja forma oboljenja zeluca dominira.
Ukoliko se radi o hronicnom B gastritisu,pacijenti se obicno zale na povremena NADIMANJA i OSECAJ TEZINE u trbuhu,a u odsustvu gorusice.Izvestan broj pacijenata sa verifikovanim hronicnim aktivnim helikobakterioznim B gastritisom moze biti bez ikakvih tegoba tj, asimptomatski.

Neulkusna dispepsija se upogledu simptoma i znakova ne razlikuje od ulkusne bolesti ,ali se pri gastroskopiji ili rentgenskom pregledu zeluca ne nalazi ulceracija (grizlica).Tegobe su sezonske,vezane za jesen i prolece.Pacijenti se zale na svrdlajuce bolove u gornjoj polovini trbuha,mucninu i povracanje.Tegobe se obicno pogorsavaju posle uzimanja hrane.
Klinicka slika ulkusa dvanaestopalacnog creva ili ulkusa zeluca,ni po cemu se ne razlikuje od klinicke slike ulkusa druge etiologije.Takodje su moguce i sve vrste komplikacija:krvarenje,perforacija,penetracija.

Ovo je bilo samo malo,jer pricati o bakteriji a ne spomenuti bar neku njenu posledicu je malo suvoparno i verovatno mnogima nezanimljivo.

Dijagnostiku i lecenje,kao i dopunu,prepustam pokretacu ove teme,mada me ne bi zacudilo da sve to onako profesionalno iznese opet supermoderator sans.
Pozdrav svima.Pazi koju igru igras.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

5

Subota, 27. Mart 2004

Pozdrav za sve članove foruma, naročito za buduću koleginicu Kiki, a naravno i za mog prijatelja Sansa, koji se sigurno trudi da aktivno učestvuje u skoro svim forumima, što je zasigurno za svaku pohvalu...

No, sigurno je da sam ja pokrenuo ovu temu, ali joj nisam sa početka dao veliku pažnju, jer sam bio u velikim obavezama, a sada su dani odmora, pa ću se potruditi, kako reče Kiki, da malo pojasnimo neke kliničke sindrome i oboljenja koja su vezana za Helicobacter Pylori...

Kako sam gore naveo, ova bakterija se zasigurno optužuje za niz oboljenja gornjih partija digestivnog tubusa, među kojima su sigurno najznačajnija Ulkusna bolest želuca i duodenuma, Hronični atrofični gastritis, Želudačni karcinom, Malt limfom, neke vrste hipertrofičnih gastropatija ( Menetrierova bolest, kod koje je dokazano da se nakon anti-H.Pylori terapije hipertrofične promene sluznice želuca povlače ), neke komplikacije GERB-a ( pod kojima podrazumevam pojavu peptičkog ulkusa na onim mestima 2cm ispod nazupčene linije na gastroezofagealnom spoju, gde je došlo do želudačne metaplazije-zamene normalnog pločastoslojevitog ezofagealnog epitela u cilindrični jednoredni želudačni epitel, koji napada H.Pylori ), pa čak i kod želudačne metaplazije u duodenum, kada se ćelije želuca potisnu antralnom pumpom kroz pilorus u duodenum i tu zastanu, H.Pylori može dovesti do simptomatologije...

No, mislim da je red da počnemo od ulkusne bolesti, za koju je do pre otkrića H.Pylori važilo tzv. Švarcovo pravilo " Bez kiseline, nema ulkusa ", a nakon otkrića ove zanimljive bakterije važi i aksiom " Bez H.Pylori, nema ulkusa "...

Kada govorimo o ulkusnoj bolesti, obično mislimo na ulkusnu bolest želuca ili dvanaestopalačnog creva, mada se peptička grizlica može naći i u jednjaku ( na metaplastičnom želudačnom epitelu ), svim delovima duodenuma pa i nižim partijama tankog creva, a kako je Sans kopirao neke segmente sa diska o H.Pylori i niže čak i u rektumu, no, treba najpre naglasiti da samo H.Pylori nije jedini faktor koji dovodi do peptičke grizlice, već jedan u grupi takozvanih agresivnih činilaca, zajedno sa hlorovodoničnom kiselinom, nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, povećanim ličenjem gastrina i tako dalje...

U stvari, u etiologiji peptičke grizlice stoji "borba" tzv. odbrambenih i agresivnih faktora, te kada dođe do prevlasti ovih drugih dolazi i do razvoja oboljenja...

Naročito je važno naglasiti da je značajnija uloga H.Pylori u razvoju ulkusne bolesti želuca, nego duodenuma, jer su odbrambeni faktori želuca mnogo jači, pa hlorovodonična kiselina nije u svim situacijama dominantni faktor, pa joj H.Pylori na neki način pomaže u slamanju te barijere, dok je kod dvanaestopalačnog creva situacija drugačija, jer je duodenalna sluznica znatno osetljivija na acidopeptidne agresivne faktore, te oni lakše dovode do ulceracija, a H.Pylori kolonizuje duodenum tek pošto dođe do gastrične metaplazije...

Ali da ovo nebi ličilo na preslušavanje, a nemam mogućnost da podelim ovaj post, onda da odmah pređem na simptome ovog oboljenja...

Glavni simptom ulkusne bolesti je zasigurno BOL, ulkusni bol je karakterističan po svom intenzitetu, karakteru, trajanju i periodici javljanja, pa se skoro sa sigurnošću može izdiferencirati lokalizacija ulkusne lezije, ukoliko se uzme dobra anamneza u vezi sa ulkusnom boli...

Bol želudalnog ulkusa je kod kliničara poznat kao četvorofazan : uzimanje hrane-bezbolni period, oko 30-ak minuta nakon čega-bolni period-pa opet bezbolan period...

Bol duodenalnog ulkusa je trofazan : uzimanje hrane-bezbolan period-nakon čega se opet javlja bol... Karakteristika za duodenalni ulkus je i takozvani noćni bol, najčešće u drugoj polovini noći, obično prestaje nakon uzimanja antacida ( lekova protiv pojačane kiseline )

Karakteristično je i to da su osobe sa želudačnim ulkusom, zbog nekada pojačanog bolnog perioda nakon uzimanja hrane, često mršave, astenične, jer izbegavaju uzimanje hrane jer im ono provocira bolove, dok su osobe sa duodenalnim ulkusom obično gojazne, jer im uzimanje hrane dovodi do smanjivanja tegoba...

Bol je karaktera, čupanja, zavrtanja stvrdla, tištanja, dugo traje, ritmičan, obično se javlja u epigastrijumu, malo ulevo od njega ili malo udesno i nekoliko cm iznad i udesno od pupka ukoliko je duodenum mesto gde se ulkus nalazi, ukoliko iznenada bolesnik primeti da se bol pojačava, još više zavija prema unutrašnjosti, ili se pak širi ka susednim organima ili ka leđima, verovatno dolazi do penetracije ulkusa, kao jedne od početnih komplikacija bolesti, i na kraju jedna važna stvar je da ukoliko dođe do naglog prolaska boli, uz hladno znojenje, malaksalost, vrtoglavice, titranja pred očima, došlo je do pucanja čira i krvarenja iz njega...

Pored boli, postoje i neke druge prateće manifestacije ulkusne bolesti, koje su posledica nekih posrednih dešavanja, kao što su mučnina, gađenje, gorušica, nadimanje, povraćanje,Wather brash ( usta puna vode ), refluks, bol iza grudne kosti sličan kardijalnom bolu, kao posledica refluksa želudačnog sadržaja u jednjak, u početnima fazama bolesti i opstipacija ili pojačana flatulencija...

P.S.

Kiki, nadam se da sam se popravio ;) , ukoliko ima pitanja, ja sam tu, nastavljam o Dg., i terapiji...

Pozdrav

realista

Početnik

(10)

 • »realista« je muško

Postovi: 43

Datum registracije: 17.03.2004

Lokacija: novi pazar

 • Poruku poslati

6

Subota, 27. Mart 2004

selam aleykum hadzied
i ostalim clanovima na forumu
citajuci ove postove o problemima sa zelucem i bakterijama.ja imam slicnih problema ali povremeno recimo ako popijem samo jednu casu vode ja se nadujem i imam osecaj da cu da eksplodiram i bol na zelucu koji traje nekih pet do deset minuta,posle toga se stanje smiruje i naduvenost nestaje posle mozda sat vremena,sta mislis hadzied dali su ovo (zabrinjavajuci) simptomi ???

p.s.neka brate tih strucnih naziva pricaj malo na nas jezik nas koji nismo u toj struci (latinski -1) ;)

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

7

Subota, 27. Mart 2004


Realista, trudim se što manje da koristim medicinsku terminologiju, to si valjda primetio u drugom delu posta u kojem sam govorio simptomima, ali sam morao i da ispoštujem kolege, pa sam malo u prvom delu posta govorio složenije, no vodiću računa...

P.S.

O tvojim tegobama, sam ti poslao PM, nadam se da će mo rešiti taj tvoj problem...

Pozdrav

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

8

Nedjelja, 28. Mart 2004


Pozdrav za sve prijatelje foruma...

Da nastavimo priču, na redu je dijagnostika H. Pylori infekcije, ( samo da naglasimo, da se ulkusna bolest dijagnostikuje na slične načine, nešto sam već naglasio, ali ipak je tema H.Pylori, pa se tako nećemo zadržavati uopšteno na ulkusnu bolest, ukoliko nekog zanima neka se javi... ).

Elem, dijagnostičke mogučnosti u vezi sa verifikacijom H. Pylori infekcijom su mnogobrojne i sve su podeljenje na takozvane invazivne i neinvazivne metode, od kojih se kod nas neke primenjuju, a neke ne zbog materijalne situacije i složenosti dijagnostičkog postupka, ali su skoro sve u bliskoj budućnosti predviđene kao standardne procedure dijagnostike H. Pylori infekcije...

U neinvazivne metode spadaju Ureaza izdisajni test, Fekalni antigen test, Serološki testovi...

Dok u invazivne metode spadaju Brzi Ureaza test, test uzgajanja kulture bakterije H. Pylori, Verifikacija DNK H.Pylori iz bioptata želudačne ( antralne i korpusne ) sluznice...

Nadam se da van nisu zanimljivi ovi testovi u smislu njihovog principa izvođenja, ali vam je sigurno važno kako se dolazi do najsigurnije dijagnoze i kako se nakon lečenja dolazi do sigurnih podataka o efikasnosti uzete terapije...

Česte zabune, zablude, pa i malo neregularnog marketinga stoji iza ovih pitanja i dilema, nekada i sami vlasnici laboratorija da bi možda ekonomski bolje profitirali, postupaju onako kako nebi trebalo, pa se zbog toga danas pojavljuju takozvane PREPORUKE, koje je odobrilo Evropsko i Jugoslovensko udruženje gastroeterologa koje se moraju poštovati, a one kažu da:

Najsigurnija dijagnostika infekcije može se izvršiti kombinacijom ove dve grupe testova, pa je standard Ureaza izdisajni test, Fekalni antigen test, Serologija i Brzi urea izdisajni test,

Dok se potvrda eradikacije vrši svim drugim testovima, nikada serološkim testovima, a standard su Fekalni antigen test i Brzi ureaza test...

Kod nas u zemlji Fekalni antigen test se radi jedino na klinici za gastroenterologiju KC Srbije, ali je Brzi ureaza test dostupan i manjim cenrima jer se može raditi kao nastavak obične dijagnostičke gastroduodenoskopije...

Veoma je važno naglasiti da pre provere terapijskog efekta bolesnik mora biti bez terapije najmanje mesec dana, inače ukoliko uzima bilo koju grupu lekova koji se koriste u lečenju H. Pylori infekcije onda su testovi lažno negativni...

Što se tiče terapije H. Pylori i tu postoje standardi, odnosno preporuke kao evropskog udruženja, tako i naše alternativne preporuke, koje se baziraju na alternativnoj primeni jeftinijih i dostupnijih lekova...

Ja ću vam ovde nabrojati te grupe lekova i kako se one koriste, sadašnej preporuke glase:

Terapija se sprovodi lekovima prve linije koju čine lekovi iz tri grupe i to

1. INHIBITOR PROTONSKE PUMPE ( CONTROLOC TBL 2X1 )
2. AMOXYCILLIN CAP. 2X1000mg
3. kLARITROMYCIN CAP. 2X500mg

svi lekovi se ukupno uzimaju 7 ( sedam ) dana, ukoliko su osobe alergične na penicilinske preparate koriste se umesto Amoxicillina alternativne zamene ( metronidazil, tetraciklini i dr. )...

Ukoliko se terapija pokaže kao neuspešna, znači simptomi se uprkos lekovima održavaju, onda se primenjuje takozvana terapije druge linije ( drugog reda ) koja se sastoji iz 4 ( četiri ) grupe lekova-četvorostruka terapija i to :

1, IPP 2x1
2. BIZMUT SUBCITRAT ILI SUBSALICILAT ( LESUX TBL 4X120 (300mg)
3. METRONIDAZIL TBL 3X500mg
4. TETRACIKLINI CAP. 4X250mg

Da ne bi bilo neke zabune, moguće su mnoigobrojne kombinacije antibiotika i drugih lekova, tako da ukoliko nekog posebno interesuje neka napiše pitanje...

Uopšteno važi da ukoliko ni ovas četvorostruka terapija ne da efekta onda se radi antibiogram na H. Pylori i onda se daje terapija po antibiogramu...

Pozdrav

kiki

Zlatna sredina

(10)

 • »kiki« je žensko

Postovi: 507

Datum registracije: 08.04.2003

Lokacija: St. Gallen

 • Poruku poslati

9

Ponedjeljak, 29. Mart 2004

Citirano

Orginalno od realista

p.s.neka brate tih strucnih naziva pricaj malo na nas jezik nas koji nismo u toj struci (latinski -1) ;)


Moram priznati da ja ovaj forum o zdravlju nisam shvatila kao potrebu za strucnim usavrsavanjem vec samo kao mogucnost da ostalim clanovima priblizim neke opste prisutne bolesti i medicinske pojave (onoliko koliko znam i mogu), stoga i ja smatram da se moramo maksimalno truditi da nas svi razumeju jer mi je uvek cilj bio da pomognem i da razjasnim a ne da komplikujem. Istina, to nije ni malo lako, ali valja se truditi.

Drugo, ne vidim razlog da odgovaramo na neka pitanja na pm (osim ako su zaista licna), jer sta ako vise ljudi ima isti problem, pa necu valjda svakom ponaosob pisat odgovor.

Moje misljenje je da trebamo akcenat staviti na klinicku sliku i dotaci lecenje, ali dijagnostika po tipu ureaza testa, fekalnog antigena, serologije... je ovde mozda malo suvisna, ne vidim razlog da pisem o tome a da me razume samo par ljudi, to je ionako specijalisticki deo. Znam kako je meni kad ja tamo citam o onim kompjuterskim virusima i crvima pa se trudim da se ukljucim al` badava.

Ulkus (cir) je interesantan i za mene a sama bakterija nije ni za mene koja sam buduci lekar.

Pozdrav i bez ljutnje molim. ;)
Pazi koju igru igras.

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

10

Ponedjeljak, 29. Mart 2004

"Moje misljenje je da trebamo akcenat staviti na klinicku sliku i dotaci lecenje"- originalno od Kiki...

Pa mislim da sam se u poslednja va posta dotakao svih tih detalja, i to baš onako možda malo i opširnije, ali simptomatologija ulkusa je dosta jednostavna i tu nema neke filozofije, terapija isto tako, nabrojao sam nekoliko kombinacoija koje su aktuelne...

Što se tiče dijagnostike, pa sama si tražila da se o tome govori :

"Dijagnostiku i lecenje,kao i dopunu,prepustam pokretacu ove teme"- originalno od Kiki...

No, to nije ni bitno, nikakve ljutnje neće biti, možda sam te bukvalno shvatio, al nema veze, nisam se umorio tipkajući...


Pozdrav

hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

11

Subota, 23. Oktobar 2004

Malt Limfom

Malt limfom prestavlja stanje maligno izmenjene sluznice zeluca prouzrokovano kancerogenim dejstvom bakterije ( odnosno posredovanim odgovorom odbrambenih mehanizama zeludacne sluznice na prisustvo ove bakterije ) o kojoj smo vec govorili, a napomenuo sam da ona izaziva i ovo oboljenje.

U ranom stadijumu, tumor je ograničen na mukozu želuca, pri čemu njegov rast zavisi od H. Pylori posredovane imunološke stimulacije, dok regresija nastaje posle eradikacije ove bakterije. Međutim, tumor može da progredira u agresivnu fazu sa invazijom dubokih slojeva gastričnog zida i sa diseminacijom u lokalne limfne noduse i u udaljena mesta. U odmaklom stadijumu, želudačni MALT limfomi ne zavise od H. Pylori posredovane stimulacije, te ne odgovaraju na H. Pylori eradikacionu terapiju. Najzad, gastrični MALT limfomi mogu da se transformišu u agresivne tumore visokog stepena maligniteta. Imunološki i genetski faktori se prepliću u genezi gastričnih MALT limfoma, često sinergistički u njihovim efektima. Imuni odgovor domaćina na H. pylori indukuje aktivnost B-ćelijske populacije.

U toku ove hronične inflamativne bolesti, genom postaje nestabilan pri čemu se genetske abnormalnosti poput trizomije mogu razviti u B-ćelijama. Izmenjeni B ćelijski klon podleže klonalnoj ekspanziji, postepeno formirajući MALT limfom. Dalja genetska zbivanja, kao što je kompletna inaktivacija tumorskih supresornih gena (p53 i p16) i moguća aktivacija c-myc onkogena translokacijom ili drugim poremećajima mogu da dovedu do transformacije MALT limfoma u MALT limfom visokog stepena maligniteta.


hadzied

Profesionalac

(10)

 • »hadzied« je muško
 • »hadzied« je autor ove teme

Postovi: 962

Datum registracije: 10.08.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

12

Subota, 23. Oktobar 2004

Citirano

Orginalno od kiki

Citirano

Orginalno od realista

p.s.neka brate tih strucnih naziva pricaj malo na nas jezik nas koji nismo u toj struci (latinski -1) ;)


Moram priznati da ja ovaj forum o zdravlju nisam shvatila kao potrebu za strucnim usavrsavanjem vec samo kao mogucnost da ostalim clanovima priblizim neke opste prisutne bolesti i medicinske pojave (onoliko koliko znam i mogu), stoga i ja smatram da se moramo maksimalno truditi da nas svi razumeju jer mi je uvek cilj bio da pomognem i da razjasnim a ne da komplikujem. Istina, to nije ni malo lako, ali valja se truditi.

Drugo, ne vidim razlog da odgovaramo na neka pitanja na pm (osim ako su zaista licna), jer sta ako vise ljudi ima isti problem, pa necu valjda svakom ponaosob pisat odgovor.

Moje misljenje je da trebamo akcenat staviti na klinicku sliku i dotaci lecenje, ali dijagnostika po tipu ureaza testa, fekalnog antigena, serologije... je ovde mozda malo suvisna, ne vidim razlog da pisem o tome a da me razume samo par ljudi, to je ionako specijalisticki deo. Znam kako je meni kad ja tamo citam o onim kompjuterskim virusima i crvima pa se trudim da se ukljucim al` badava.

Ulkus (cir) je interesantan i za mene a sama bakterija nije ni za mene koja sam buduci lekar.

Pozdrav i bez ljutnje molim. ;)


Primetih dok napisah ove redove o Malt limfomu, da sam ostao duzan nesto od ranije u vezi terapije, pa nadjoh poslednji koncenzus u vezi sa eradikacijom i indikacijama za eradikaciju H. pylori...

Helicobacter pylori infekcija

Helicobacter pylori je zasigurno, najčešći bakterijski patogen u ljudi. Smatra se da je blizu 50% svetske populacije zaraženo ovim mikrobom. Prevalenca infekcije varira i sa sigurnošću, je pokazano da postepeno opada u razvijenom svetu. Seropozitivnost se uvećava sa starenjem i lošim socioekonomskim statusom. Prevalenca infekcije je neuporedivo viša u zemljama u razvoju (90%) u odnosu na SAD, Kanadu i Zapadnu Evropu (30-40%). Najveći broj inficiranih (više od 70%) je u toku života bez ikakvih tegoba. Svega 15% nosioca H. pylori infekcije će tokom života dobiti peptički ulkus želuca ili duodenuma, a manje od 1% i karcinom želuca, kao poznu posledicu dugogodišnje infekcije. S druge strane, H. pylori je uzročnik duodenalnog ulkusa u više od 90% obolelih i ulkusa želuca u oko 70% slučajeva.

Smatra se da u svetskim razmerama, više od 10% ukupnih troškova za lekove otpada na antiulkusne lekove. Stoga se, sa pravom misli, da iskorenjenje osnovnog etiološkog činioca ulkusne bolesti duodenuma i želuca može u značajnoj meri da snizi opterećenje, ionako oskudnih ekonomskih resursa većine zemalja u svetu.

U užem smislu, osnovni ciljevi dijagnostike su dokazivanje infekcije H.pylori i potvrda eradikacije nakon sprovedenog lečenja. U širem smislu, ciljevi dijagnostike su i utvrdjivanje imunološkog odgovora domaćina na infekciju i otkrivanje promena na sluzokoži gornjeg dela digestivnog trakta, kao i dokazivanje odredjenih bolesti uzrokovanih infekcijom H.pylori.

U komercijalnoj upotrebi se nalazi veći broj invazivnih i neinvazivnih testova. Neinvazivni testovi se dele na one koji dijagnostikuju već postojeću infekciju ( ureja izdisajni test i test pregleda stolice na antigen H. pylori) i testove koji detektuju prisustvo imunološkog odgovora na bakteriju (ELISA – serologija, NE-ELISA- serologija i test pube krvi). U invazivne testove se ubrajaju testovi koji se bave analizom tkiva dobijenog biopsijom sluznice želuca pri endoskopiji. To su brzi ureaza test, histološki pregled bioptata i kultura. Konačno, poslednjih par godina se koristi i PCR, za sada samo u istraživačke svrhe. Svi pomenuti testovi imaju svoje komparativne prednosti i mane, i medju sobom se razlikuju u ceni, lakoći izvodjenja, specifičnosti, senzitivnosti i tačnosti.

Prava stopa prevalence infekcije u našoj zemlji se ne zna, ali je razumno proceniti da je negde izmedju niske prevalence u razvijenom svetu i visoke stope u zemljama u razvoju. Aproksimativno se može reći da je prevalenca H. pylori infekcije u našoj zemlji izmedju 45-55%.

Odluku o eradikacionoj terapiji treba doneti nakon procene nivoa dokaza:

:: dokazi dobijeni iz meta analiza multiplih, dobro dizajniranih kontrolisanih studija. Randomizovane kliničke studije sa niskim nivoom lažno pozitivnih i lažno negativnih grešaka (veoma jaki dokazi),
:: dokazi dobijeni iz najmanje jedne, dobro dizajnirane eksperimentalne kliničke studije. Randomizovane kliničke studije sa visokim nivoom lažno poztivnih i/ili lažno negativnih grešaka (slabi dokazi),
:: dokazi dobijeni iz dobro dizajniranih, kvazi – eksperimentalnih kliničkih studija, kao što su nerandomizovane kontrolisane studije jedne grupe istraživača, uporedne serije izdvojenih slučajeva,
:: dokazi dobijeni iz dobro dizajniranih, ne – eksperimentalnih studija, kao što su komparativne, deskriptivne i studije izolovanih slučajeva i
:: dokazi dobijeni iz prikaza pacijenata i kliničkih iskustava.

Strogo preporučljive indikacije za eradikacionu terapiju su:

:: peptički ulkus (bulbusa duodenuma ili želuca – aktivan ili u remisiji, uključujući i onaj sa komplikacijama),
:: malt limfom – niskog stepena malignosti,
:: hronični atrofični gastritis,
:: resekcija želuca zbog karcinoma,
:: osobe prvog stepena srodstva sa bolesnicima sa karcinomom želuca i
:: želja pacijenta – nakon konsultacije sa lekarom.Preporučljive indikacije za eradikacionu terapiju su:

:: funkcionalna dispepsija – gde eradikacija H. pylori dovodi do dugotrajnog poboljšanja simptoma,
:: gastroezofagealna bolest i
:: kod upotrebe nesteroidnih antiinflamatornih lekova – gde se smanjuje incidencija ulkusne bolesti, ukoliko se eradikacija učini pre davanja NSAIL.

Kako lečiti H. pylori infekciju?
Terapijski “puzzle” H.pylori infekcije izgleda ovako:

:: IPP, ranitidinbizmutcitrat
:: Amoksicilin
:: Klaritromicin
:: Tetraciklin
:: Metronidazol, tinidazol
:: Azitromicin
:: Rifabutin
:: Hinoloni
:: Koloidni bizmutsalicilat ili subcitratPrema preporukama iz Maastricht-a (2000 godine) prvi izbor u eradikaciji
H.pylori je trojna terapija u trajanju od sedam dana – IPP dva puta dnevno, klaritromicin 2x500mg i amoksicilin 2x1000mg. Naša alternativa – IPP, amoksicilin 2x1000mg i metronidazol 2x500mg, sedam dana. Ili IPP, azitromicin 1x500mg tri dana i metronidazol 2x500mg, sedam dana. Ili IPP, amoksicilin 2x1000mg sedam dana i azitromicin 1x500mg tri dana. Drugi izbor prema Maastricht-u je četvorostruka terapija – IPP dva puta dnevno, bizmutsalicilat ili suncitrat 4x120mg, metronidazol 3x500mg, tetraciklin 4x500mg, sedam dana. Naša alternativa ovom izboru je IPP, zamena antibiotika drugim, 14 dana.

:: IPP 7 dana, azitromicin 1x500mg 3 dana, metronidazol 2x500mg 7 dana
:: IPP 7 dana, azitromicin 1x500mg 7 dana, metronidazol 2x500mg 7 dana
:: IPP 7 dana, amoksicilin 2x1000mg 7 dana, azitromicin 1x500mg 7 dana
:: IPP 7 dana, amoksicilin 2x1000mg 7 dana, azitromicin 1x500mg 3 dana

P.S.

Ipak neka se zna da ovde ima i malo ozbiljnosti, jer moze da svrati i neki kolega pa moze da se malo edukuje... ;)

Pozdrav


elvisdz

Početnik

(10)

 • »elvisdz« je muško

Postovi: 1

Datum registracije: 07.03.2008

 • Poruku poslati

13

Nedjelja, 16. Mart 2008

selam

drago mi je da sam naisao na ovu temu, i hvala vam na ovako detaljnom objasnjenju, volio bih da znam ako mozete da mi ukratko objasnite kako se vrsi testiranje na helicobacter pylori , i takodje na hpv, mislim u kojem stanju se moze testirat moze li u svako doba dana ili se preporucuje jutro i prazan zeludac ujedno sta se daje za nalaz? i koja je najpouzdanija laboratorija u NP za ovo testiranje.

ja sam

Početnik

(10)

Postovi: 50

Datum registracije: 21.01.2008

Lokacija: tu

 • Poruku poslati

14

Nedjelja, 16. Mart 2008

Lep o objasnjenje.Nisam doktor,ovaj kolega,vec pacijent.Mozete li mi objasniti kako to da nakon ispijene terapije za heliko imam iste simptome.Znaci bol,nadrazaj za povracanje,bol u zelucu nakon jela,bol pre obroka.Kao da je neki zasebni deo mene,prosto diktira tempo mom organizmu.Ako je njemu ok,onda mogu normalno da funkcionisem,ako ne onda preznojavanje od muke,grcevi....poslednji ispijeni lek je pre 20 dana.Ako sada da ne ocekujem poboljsanje,kada cu!?Hadzi ako imas neku ideju zasto je tako onda mi objasni,a moze i Kiki nema veze sto to nije njena oblast,ako ima i ona neko svoje misljenje o ovome.Ovo je bolja opcija nego cekati mesecima da se zakaze pregled i izneti ovo kao sada sto sam ja.Samo ovo ima i mane,nema novcane nadoknade.hahahaha.Malo i sale na vasa ozbiljna lica,mozda procuri i osmeh
Ovako se mjesaju utvare i zivot,pa nema ni cistog zivota ni cistog sjecanja.
Mesa Selimovic

ja sam

Početnik

(10)

Postovi: 50

Datum registracije: 21.01.2008

Lokacija: tu

 • Poruku poslati

15

Utorak, 18. Mart 2008

Hadzi,je li to nema dijagnoze za dzabe!?
Ovako se mjesaju utvare i zivot,pa nema ni cistog zivota ni cistog sjecanja.
Mesa Selimovic

 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

16

Utorak, 18. Mart 2008

Ako se osvrnes par postova iznad videces da je Hadzi taj post napisao prije 4 godine. Prema tome ne sudi unaprijed. :)

Sto se tvog problema tice. Nisi naveo razlog zbog kojeg si pio pomenutu terapiju. Tvoje tegobe lice na duodenalni ulkus (cir 12-palacnog creva) ali i na dispepticne tegobe koje ima svaki treci covek. U svakom slucaju potreban ti je najmanje pregled gastroenterologa i gastro-duodenoskopija ukoliko to vec nisi radio, jer, opet kazem ne znam o cemu se kod tebe konkretno radi. Pokusao sam da ti pomognem ako imas jos nekih pitanja slobodno pitaj a ja cu odgovoriti kad svratim na foum, mada da budem isren to vrlo rijetko radim, tako da smatraj i da imas srece sto sam ovo napisao.

Pozdrav
Sit Hungry Doesn't Believe

ja sam

Početnik

(10)

Postovi: 50

Datum registracije: 21.01.2008

Lokacija: tu

 • Poruku poslati

17

Utorak, 18. Mart 2008

Hvala.Bice da je duo...ulkus.Znajuci kako Hadzi vodi racuna o svom glasu dobrog doktora,(nikada se nesmeje)malo je bila i zackoljica na njegov racun.SALA.Imam tu dijagnozu,ali fora je u tome sto ovo neprolazi,nece me izleciti dijagnoza vec terapija.A ova kombinacija(klaritromicin,kontrolok,amoksicilin)su uslovili samo kandidu.Ako imam cast odgovora,ili pak nemam!?
Ovako se mjesaju utvare i zivot,pa nema ni cistog zivota ni cistog sjecanja.
Mesa Selimovic

 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

18

Utorak, 18. Mart 2008

Ok. Naravno da zasluzujes. Posto sam ti postavio dijagnozu samo na osnovu par simptoma onda mi nadam se verujes :) Salim se. :)

Ako si dobio Candidu naravno da treba da batalis neko vreme antibiotike. Za sad mogu samo da ti preporucim antiulkusnu dijetu (nezacinjena hrana, izbegavati vrele i hladne napitke, tesku i masnu hranu, hranu koja nadima) i eventualno da nastavis samo sa Cotroloc-om jos 2 nedelje (ukoliko si pio vec Controloc 4 nedelje onda je to dovoljno). U svakom slucaju konsultacija i pregled gastroenterologa su neophodni. Takodje mozes da uzmes Gelusul-Lac i da zvaces to izmedju obroka ili 4x dnevno.
Sit Hungry Doesn't Believe

ja sam

Početnik

(10)

Postovi: 50

Datum registracije: 21.01.2008

Lokacija: tu

 • Poruku poslati

19

Utorak, 18. Mart 2008

I te dve nedelje su ispijene,kontrolok mislim.E Gelusil to bese ono za kiselinu,to nisam.Moj doktor na opstoj praksi je rekao da nema potrebe za kontrolom nakon ispijenih lekova. ;) e sta sad!?Opet redovi,gastroskopija...i opet nista.Mada kazu mnogo nervoze je uzrok svega.
Ovako se mjesaju utvare i zivot,pa nema ni cistog zivota ni cistog sjecanja.
Mesa Selimovic

 • »And_U_Price« je muško

Postovi: 1.890

Datum registracije: 28.07.2002

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

20

Utorak, 18. Mart 2008

U ovom slucaju to nije kontrola vec novi pregled jer ti i dalje imas tegobe a tvoje je pravo da budes izlecen te prema tome ukoliko tegobe potraju ipak se javi ponovo gastroenterologu. Controloc je nesto najjace sto trenutno postoji za terapiju ulkusne bolesti. Nekad ipak treba imati malo vise strpljenja, a dobro si rekao i manje nervoze. Eh da, zaboravih da kazem. Zaboravi kafu i cigare. Pozdravljam te i zelim izlecenje.
Sit Hungry Doesn't Believe

Social bookmarks