Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

Murga

Početnik

(10)

  • »Murga« je muško
  • »Murga« je autor ove teme

Postovi: 1

Datum registracije: 01.02.2008

Lokacija: Novi Pazar

  • Poruku poslati

1

Petak, 01. Februar 2008

HRW: SAD i EU potkopavaju ljudska prava u svijetu
HRW: SAD i EU potkopavaju ljudska prava u svijetu
Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch je objavila izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu za 2008. godinu, u kojem kritizira Sjedinjene Držve, Evropsku uniju i druge uređene demokratije da prihvatanjem "lažiranih i nepoštenih izbora radi političkih interesa" potkopavaju ljudska prava u svijeta.


"Uređene demokratije prihvataju lažirane i nepoštene izbore zbog političkih interesa", ističe HRW u Svjetskom izvještaju 2008.

"Dopuštanjem autokratima da se predstavljaju kao demokrati, bez zahtjeva da poštuju građanska i politička prava koja daju smisao demokratiji, SAD, EU i druge uticajne demokratije riskiraju potkopavanje ljudskih prava širom svijeta", dodaje se.

Zemlje koje tvrde da su demokratije, uključujući Keniju i Pakistan, treba da jamče ljudska prava koja su za demokratiju središnja, uključujući pravo na slobodno izražavanje, okupljanje i udruživanje, kao i slobodne i poštene izbore, naglašava HRW.

Tokom 2007. previše je vlada, uključujući Bahrein, Nigeriju, Rusiju i Tajland, postupalo kao da je samo održavanje glasanja dovoljno da se dokaže kako je zemlja "demokratska" a Washington i Bruxelles su to prihvatili, ocjenjuje se u izvještaju.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha se kritizira da govori o prednosti demokratije u svijetu, ali često šuti o potrebi da sve vlade poštuju ljudska prava. "Sada je previše lako autokratima izvući se s insceniranjem tobožnje demokratije", izjavio je Kenneth Roth, izvršni direktor HRW-a.

Razlog je, po njegovim riječima, to što "previše zapadnih vlada insistira na izborima i ostaje na tome. Oni ne vrše pritisak na vlade na drugim pitanjima ljudskih prava, ključnim za funkcioniranje demokratije - sloboda tiska, miroljubivo okupljanje i djelovanje civilnog društva, koja mogu predstavljati stvarni izazov vlasti".

U izvještaju za 2008. HRW analizira stanje ljudskih prava u 75 zemalja svijeta, ukazujući na slučajeve kojima je potrebno posvetiti pozornost poput zločina u Čadu, Kolumbiji, DR Kongu, etiopskoj regiji Ogaden, Iraku, Somaliji, Šri Lanki, sudanskom Darfuru, te zatvorenim represivnim društvima poput Burme, Kine, Kube, Eritreje, Libije, Irana, Sjeverne Koreje, Saudijske Arabije i Vijetnama.

Također ukazuje na kršenje ljudskih prava u okviru "rata protiv terorizma" u Francuskoj, Pakistanu, Velikoj Britaniji i SAD-u. Navodi se da SAD u bazi Guantanamo na Kubi još uvijek drži 275 zatočenika bez suđenja, kao i da SAD i dalje ima najvišu stopu zatvaranja u svijetu, i da je stopa zatvaranja crnaca šest puta veća od one za bijelce.

Izrael se proziva zbog kolektivnog kažnjavanja 1,4 miliona Palestinaca u Gazi, blokiranjem dopreme hrane, goriva i lijekova.

HRW ističe da je ovogodišnja Olimpijada u Pekingu prilika da se kineske čelnike potakne ne bolje poštivanje ljudskih prava svojih 1,3 milijarde stanovnika.

U izvještaju se izdvaja Rusija zbog ograničavanja slobode okupljanja i pristupa javnosti medijima uoči decembarskih parlamentarnih izbora, kao i skorih predsjedničkih izbora u martu. Također se navode slučajevi maltretiranja vojnih regruta i ozbiljnih kršenja ljudskih prava, uključujući i mučenje, otmice i nezakonita privođenja u ratom pogođenoj Čečeniji.

HRW se osvrnuo i na ograničenja slobode medija i opozicijskih aktivista u Azerbejdžanu i Bjelorusiji, kao i na napade na novinare u Ukrajini i stalno odgađanje suđenja policajcima osumnjičenim za ubistvo nezavisnog novinara Georgija Gongadzea 2000. godine.

U izvještaju se navodi i neuspjeh Srbije da izruči haškog optuženika Ratka Mladića, kao i poteškoće u procesuiranju osumnjičenih ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini. Spominje se i nastavak etničkih napetosti na Kosovu, dok se albanska većina bori za nezavisnost.
Također se primjećuje da su napadi i osujećene zavjere uticali na poštovanje ljudskih prava i vladavinu zakona u Britaniji, Danskoj, Njemačkoj i Španiji.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Hrvatsku HRW ocjenjuje da je "tokom 2007. godine u Hrvatskoj došlo do skromnih postignuća u poštivanju ljudskih prava koja su djelomično povezana s njenom kandidaturom za članstvo u Evropskoj uniji".

(FENA)


Altuna

Majstor

(10)

  • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

  • Poruku poslati

2

Petak, 01. Februar 2008

Ma ja...ljudska prava.... :(
Altuna je dodao/la ovu sliku:
  • DJECA LIBANA.jpg
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Sting Lady

Profesionalac

(10)

  • »Sting Lady« je žensko

Postovi: 752

Datum registracije: 07.08.2005

Lokacija: Kitchener, ON

  • Poruku poslati

3

Petak, 01. Februar 2008

Ovakvi problemi postoje ne samo na nivou drzave, vec grada, opshtine, zajednice uopshte, pa i samih porodica, tako da me rezultati ne zachudjuju.
Pitanje je samo kako se to iznosi u javnost i kako to deluje masama. Ljudi razlichito gledaju na sve okolnosti, tako da ce svi oni koji su HRW-ovim izveshtajem obuhvaceni u negativnom smislu - imati pozitivan odgovor za svoje postupke.
Rushim-tudje-da-bih-branio-svoje princip.

Ima u meni tmine,
no ima u meni i vedrine,
i moja divna sloga.

Pemba

Početnik

(10)

Postovi: 6

Datum registracije: 15.01.2008

  • Poruku poslati

4

Petak, 01. Februar 2008

Serbia - forever suburbia

Social bookmarks