Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

SoSS

Učenik

(10)

 • »SoSS« je autor ove teme

Postovi: 90

Datum registracije: 02.07.2004

Lokacija: Frankfurt a. M

 • Poruku poslati

1

Ponedjeljak, 17. Septembar 2007

Humanitarne akcije Zajednice sandzacke dijaspore

U organizaciji Zajednice sandžačke dijaspore na ljetosnjim odmorima uspješno je okončana humanitarna akcija u kojoj je 100 porodica u opštinama Novi Pazar, Sjenica, Tutin i Nova Varoš primilo humanitarnu pomoć.

Paketi čija sadržina su bile osnovne životne namirnice su stigli do onih kojima je pomoć neophodna. Akcijom je koordinirao Midhat Hajrović, generalni sekretar ZSD koji je za lokalne medije izjavio da je ovo prva akcija ove vrste u Sandžaku. "Aktivnosti ZSD su uglavnom vezane za dijasporu i ovo je prvi put da na ovaj način djelujemo u domovini. Naše ekipe su od ranog jutra na terenu i pune su utisaka iz susreta sa onima koji žive na ivici egzistenicije."

Dževad Mujović i Atif Ličina koji su učestvovali u organizaciji i samoj podjeli humanitarne pomoći su govorili o dirljivom susretu sa najsiromašnijim mještanima Novog Pazara. "Željeli smo da između ostalog, na ovaj način pokažemo i jedno drugo lice naše dijaspore, drugačije od onog na koje je naš narod navikao da gleda tokom godišnjih odmora" - istakao je Mujović.


http://www.dijaspora.org/index.php?optio…d=571&Itemid=63
U SoSS-u smo...

Junus

Profesionalac

(10)

 • »Junus« je muško
 • »Junus« je zabranjen

Postovi: 607

Datum registracije: 10.07.2007

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

2

Ponedjeljak, 17. Septembar 2007

Lijepo djelo, nema šta. Nadam se da će ovakvih akcija od strane dijaspore biti još, inšallah. Samo, bilo bi ružno na neki način ove akcije politizovati. Nadam se da neće biti politike u ovim akcijama.

Ako bi dijaspora svojim akcijama pridobila povjerenje svih onih koji u dijaspori žive onda bi mogućnosti za pomoć Sandžaku bile veće.

Najbolja pomoć je u vidu zapošljavanja, odnosno u vidu otvaranja novih radnih mjesta. Na taj način se dugotrajno pomaže ovaj kraj.
Dakle, treba razmišljati i o akcijama koje će obezbjediti dugotrajan ekonomski razvoj i sigurnost.
[SIZE=3]Ako u ogledalu vidiš ružnoću svoga lica, razbijanjem ogledala ružnoću otjerati nećeš.[/SIZE]

Tashke

Veteran

(12)

 • »Tashke« je muško

Postovi: 3.406

Datum registracije: 04.01.2005

Lokacija: Beograd-Novi PAzar

 • Poruku poslati

3

Ponedjeljak, 17. Septembar 2007

Citirano

Orginalno od Junus
Samo, bilo bi ružno na neki način ove akcije politizovati. Nadam se da neće biti politike u ovim akcijama.
:)) :)) :)) e kako me slatko nasmija

A kad bi kojim slucajem Zajednica Sandzacke Dijaspore saradjivala sa...onda bi ti ovu rec "ruzno"prebacio u "lijepo".

Znaci,za nauk i ZSD i ostalima:Sve akcije koje PredsJednik ne aminuje striktno moraju biti depolitizovane da se neko slucajno ne okoristi osim Njega!

Postupiti po naredjenju bez ikakvih suvisnih pitanja.
Odluka stupa na snagu odmah.
Dana 17-og Sept 1940.god,Treci Rajh :)) :))

In your,but only in your dream.
Jednom odlazi svako,putem svog zivota,na rastanku samo srce kaze,ja cu se vratiti...

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

4

Ponedjeljak, 17. Septembar 2007

Kao neposredni ucesnik zelim da vam prenesem neka svoja zapazanja. Ova akcija je bila jedno veliko, ogromno iskustvo za mene. A i za ostale clanove ekipe. U ta dva dana sreli smo se sa onima koji zive na ivici egzistencije, koji su muftacni tudje pomoci. Uglavnom se radilo o samohranim majkama sa malom djecom. Ako bi negdje i bilo odrasle muske glave onda se radilo o radno nesposobnim licima. Mene je posebno potresla jedna starija zena koja zivi sama i koja se samo par dana prije nego cemo je obici slogirala. Ostavili smo joj paket do kojeg ona nije mogla ni doci. Kako nas je docekala tako nas je i ispratila - placuci.

Organizacija ovakvih akcija je veoma nezahvalna stvar. Cijelu akciju je finansirao jedan nas brat iz Berlina (plus manji prilog jednog brata iz Pariza). Medjutim, ispostavilo se da je prikupljanje sredstava bio manji problem. Veci problem je bio odraditi akciju transparentno i o njoj preko medija obavijestiti javnost. To je bio pravi izazov. Cilj akcije je bio visestruk. Pored primarnog cilja a to je pomoc ljudima, zeljeli smo da nase ljude koji dolaze iz dijaspore i kojih je u to vrijeme bilo prilicno puno u Novom Pazaru i sire, podsjetimo na nasu stvarnost i na nase obaveze. Mislim da je solidarnost jedan od nacina da ucvrstimo veze sa Sandzakom i veze sa ljudima u Sandzaku. Mislim da je akcija imala odjeka. Pored ovoga, bili smo svjesni da su zbog situacije u nasem gradu realne sanse da se poslije akcije javi ovaj ili onaj i da prigovori zbog ovoga ili onoga ... Na svu srecu, obje televizije, i regionalna i tv jedinstvo su korektno obavile svoj posao.

Da jos pomenem dva momka koji su ponijeli veliki teret u ovoj akciji a koji su zeljeli da ostane neimenovani. Neka ih Allah dz.s. obilato nagradi.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

Junus

Profesionalac

(10)

 • »Junus« je muško
 • »Junus« je zabranjen

Postovi: 607

Datum registracije: 10.07.2007

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

5

Utorak, 18. Septembar 2007

Vidiš Tashke, kada je neko djelo urađeno upravo zarad onih kojima je pomoć pružena, a ne zbog nekih zadnjih namjera iliti poena onda se to i osjeti u vazduhu. Ova akcija koju je izvela ZSD je, čini mi se, Allah najbolje zna, upravo jedna takva akcija. Zato je i prošla kako je prošla, lijepo.
[SIZE=3]Ako u ogledalu vidiš ružnoću svoga lica, razbijanjem ogledala ružnoću otjerati nećeš.[/SIZE]

6

Utorak, 18. Septembar 2007

Pozdravljam ovaj izuzetno humani gest ZSD i zelim da bude samo jedan u nizu od mnogih koji ce inshAllah slediti.
"Ti sa svakim lijepo! I trazi da se dobra djela cine, a neznalica se kloni!" (El-'Araf, 199)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

7

Srijeda, 19. Septembar 2007

Ima jedan mali problem kod naseg naroda. Uvijek kada govorimo o nekoj akciji, o radu, o realizaciji projekata, nekako kao po pravilu nikada sebe ne vidimo u ulozi onh koji ce da rade. Uvijek cekamo da to neko drugi odradi. Evo, priznacu sta sam prvo pomislio kada su mene imenovali za koordinatora akcije. Pomislih: "Pa sto bas ja, imam tri hefte odmora, merak mi da budem bez obaveza, da prosetam sa porodicom i eto, bas mene nadjose." Kada se akcija zavrsila bilo me je sramota tih misli. Ja nikada pirje nisam ucestvovao u slicnim akcijama. Preporucio bih svakome da to uradi. To je izuzetan osjecaj. Mnoge od tih ljudi je bilo sramota sto su u situaciji da primaju pomoc. A ako treba nekoga da je sramota onda smo to mi a ne oni. Njih Allah iskusava sa neimastinom a nas iskusava sa njima. Oni se sa svojim iskusenjem jako dobro nose. A mi sa nasim? Ja sam osam godina u dijaspori i za tih osam godina vodio sam bezbroj besmislenih diskusija koje su bez obzira na ispravnost ili neispravnost stavova dobrim dijelom zavrsavale kidanjem veza, uvredama i nasrtajima na cast sto i dan danas traje. A nikada se nisam sjetio da pokrenem jednu ovakvu akciju. A eto, prvi put mi se ukazala prilika i opet mi nije bilo po volji.

Zato ja predlazem da svi oni koji ovo citaju uzmu ucesca u narednim akcijama i to, kao sto sam rekao i u prilogu, kako god zele. Ako zele sami nema problema, mi cemo insallah pomoci koliko mozemo a ako zele pod pokroviteljstovom ZSD, vrata su sirom otvorena. Vazno je da se postigne cilj.

Tacno je ovo sto Junus govori. Treba uraditi nesto na dugorocnom planu. Kako kaze poslovica, nemoj mi poklanjati ribu vec me nauci da pecam. Medjutim, tu se radi o ozbiljnim prjektima koje ZSD ne moze sama da odradi. Tu je potrebno najprije mobilisati ako ne sve a ono barem glavninu potencijala u dijaspori a pored toga je nuzna i saradnja sa institucijama u Sandzaku. Znaci, faktori povjerenja i sposobnost da se animiraju mase ce igrati odlucujucu ulogu. Nesto se planira, insallah, vrijeme ce pokazati koliko smo kadri i koliko smo zreli za to.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

sans

Majstor

(31)

 • »sans« je muško

Postovi: 2.733

Datum registracije: 29.07.2002

Lokacija: Svemir/zemlja/Evropa/SCG/New Pazar

 • Poruku poslati

8

Srijeda, 19. Septembar 2007

Posle ove diskusije nameće se pitanje koje upućujem pre svega akterima i direktnim učesnicima ove humanitarne akcije:

Da li u podeli prikupljenog zekjata, kurbana i ostalih dobrovoljnih davanja ima prečih kategorija od učenika medrese?
Ako nemaš iskustva-prevariće te , a ako imaš - onda već jesu , onda već jesu , onda već jesu... ;)

i ... bode mi oči

... al lahko je tebi kad imas olovku sa gumicom

zuti cvijet

Profesionalac

(10)

 • »zuti cvijet« je žensko

Postovi: 885

Datum registracije: 24.01.2006

Lokacija: oblak iznad Yeni Pazara

 • Poruku poslati

9

Srijeda, 19. Septembar 2007

Sve čestitke Edu i ostalima na lijepoj akciji.
‚‚Malom Radojici su zabijali dečake pod nokte" (nepoznata djevojčica u pismenom zadatku iz srpskog jezika)

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

10

Srijeda, 19. Septembar 2007

Citirano

Da li u podeli prikupljenog zekjata, kurbana i ostalih dobrovoljnih davanja ima prečih kategorija od učenika medrese?

Obzirom da su kategorije kojima je predvidjeno udjeljivati zekat definisane Kur'anom, a cije tumacenje je opet privilegija ucenih, pitanje treba uputiti nekom od serijatskih pravnika.

Kurbani se u Novom Pazaru i sire, koliko ja znam, dijele i drugima, ne samo ucenicima medrese.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

CRNI

Učenik

(10)

 • »CRNI« je muško

Postovi: 60

Datum registracije: 28.11.2006

Lokacija: D

 • Poruku poslati

11

Srijeda, 19. Septembar 2007

Sve cestitke ZSD i akterima ove humanitarne akcije, svaka cast!!! (o)

@Ed moram ti priznati da me je sramota sto nisam uzeo ucesca u ovoj akciji, a bio sam ponudjen, a ja sam nasao nesto prece...Da mi Allah oprosti!!!

InsAllah bice nadam se jos koja prilika! :(

Tik-Tak

Početnik

(10)

 • »Tik-Tak« je muško
 • »Tik-Tak« je zabranjen

Postovi: 52

Datum registracije: 08.05.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

12

Srijeda, 19. Septembar 2007

Voleo bih da u buducnosti bude jos akcija ovog tipa i da nas narod malo povede racuna o nezbrinutim ljudima jer ih ima puno.

inaa

Zlatna sredina

(10)

 • »inaa« je žensko

Postovi: 348

Datum registracije: 30.07.2006

Lokacija: DE

 • Poruku poslati

13

Srijeda, 19. Septembar 2007

zaista prelijep gest (o) ..i da ovakvih (i jos boljih) ako Bog da bude punoo...
..mjeri svoj uspjeh po tome cega si se sve trebao odreci da bi to ostvario..

sijedi

Početnik

(10)

 • »sijedi« je muško

Postovi: 9

Datum registracije: 14.02.2009

Lokacija: Sarajevo

 • Poruku poslati

14

Ponedjeljak, 07. Septembar 2009

Hvala Bogu da je krenulo nesto sto ostali svijet vijekovima radi.

Social bookmarks