Niste prijavljeni

Dragi posjetioče, Dobrodošli na Otvoreni Forum - Novi Pazar. Ukoliko je ovo Vaša prva posjeta molimo vas pročitajte Pomoć. U pomoći je objašnjeno kako ovaj forum radi. Morate biti registrirani kako bi vidjeli sve teme i sve forume. Molimo vas da se registrirate ili da ovdje pročitate kako se registrirati. Ukoliko ste već registrirani molimo ulogirajte se ovdje.

iMan-a

Profesionalac

(10)

 • »iMan-a« je žensko
 • »iMan-a« je autor ove teme

Postovi: 692

Datum registracije: 11.11.2004

Lokacija: NL

 • Poruku poslati

41

Petak, 08. April 2005


Da li si idealna supruga?

Imam Muslim prenosi u hadisu od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: "Vjernik ne mrzi vjernicu. Ako mu se ne svidi neki njen postupak, bit ce zadovoljan njenim ostalim postupcima."

Evo nekih od svojstava idealne zene:

Prenosi Imam Ahmed hadis od Ebu Hurejre, da je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, kada je upitan koje su zene najbolje, odgovorio: "Ona koja ga (muza) obraduje kada u nju pogleda i koja ga poslusa kada joj naredi, i koja ne radi protivno njegovoj volji, niti trosi novac u ono cime on nije zadovoljan."

Buharija i Muslim takode prenose da je Allahov Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao:

“Najbolje zene su dobre zene iz plemena Kurejs; one su najnjeznije prema svojoj djeci dok su mala i najvise vode racuna o onome sto je u posjedu njihova muza."

Ova dva hadisa nam otkrivaju potpunost idealne zene i uravnotezenost njene licnosti:

1. Ona obraduje svoga muza kada u nju pogleda; znaci da ona vodi racuna o svome izgledu i ljepoti, a ovo je zajednicko svim ljudima jer je u skladu s ljudskom prirodom.

2. Poslusa ga kada joj naredi; ona je prikladna svome muzu i u svim okolnostima se slaze s njim. Slaganje zene sa njenim muzem i njeno poznavanje njegove prirode kako bi se ponasala skladno tome predstavlja jedan od najvecih uzroka srece u braku i svakako jednu od najistaknutijih karakteristika idealne zene.

3. Da izbjegava sve sumnjive momente jer to predstavlja mir za srce njena muza i stiti je od bolesnih srca. Ovo je glavna karakteristika koja krasi idealnu zenu. Ona se ne osamljuje s muskarcima koji joj nisu mahrem, niti im se obraca umiljatim glasom, niti s njima razgovara bez potrebe.

4. Ne pretjeruje u trosenju na hranu, pice, odijevanje; ne trazi od muza ono sto joj ne moze priustiti, ne povodi se slijepo za drugim zenama i njenu brigu ne predstavlja: sta je obukla i kupila koja zena? Ona zeli sacuvati imovinu svoga muza.

5. Svoju djecu obasipa njeznoscu tako da se njeznost osjeti u cijeloj kuci. Ona ne grdi svoju djecu niti ih proklinje. Ne zapostavlja odgoj djece i ne prepusta ulici da odgaja njenu djecu, kako bi se spasila djecije galame i uznemiravanja. Ona je pastir u svojoj kuci, a duznost pastira je da pazi svoje stado. Upravo zbog ovoga Islam daje prednost tri puta postivanju majke nad postivanjem oca.

6. Ne zali se zbog najmanjih sitnica niti se pravi bolesnom radi najmanjeg bola. Muz ne zeli zivjeti u bolnici i zeli zenu koja ce mu nakon njegova povratka kuci odagnati njegove nevolje i brige.

7. Ne prebacuje svome muzu eventualno dobro koje mu je ucinila.

Sejh Jahja Ibrahim El-Jahja"


sa sajta: http://www.kewser.net
"Primjer onoga koji se sjeća svoga Gospodara spominjući Ga i onog koji Ga se ne sjeća je kao primjer živog čovjeka i mrtvaca."

Johhny

Profesionalac

(10)

 • »Johhny« je muško

Postovi: 1.557

Datum registracije: 17.12.2003

Lokacija: dje stignem

 • Poruku poslati

42

Subota, 09. April 2005

Chovjek koji vidi ptice u vodi,vidi i ribe na grani...

``Adet`` imaju starije osobe,nashe majke,bijache,nane...da kazhu za tako zvanu buduchu snahu...``samo nek` je insan``...to isto vazhi i za choveka za kojeg che se udati cherka,unuka nashih starijih...

znachi,po meni...na prvom mestu je da zhena bude skromna i svesna toga da smo pred Allahom svi jednaki,zatim da je upuchena u nashu veru tj.Islam...

a treche je da u brak udje svesna svega shto je cheka u tom braku...deca,pos`o u kuchi,nekada lijepi trenuci,nekada teshki...Bozhija volja...

ali sve u svemu da je ``insan``
[SIZE=1]Ako ikad dospijem tamo gdje prestaje strah, bit` chu spreman da zaboravim...[/SIZE]

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

43

Ponedjeljak, 11. April 2005

Citirano

Orginalno od annonimus
Najbitnije je da je ona "COVEK" a za ostalo je lako.


Evo sam sebe citira da bih se nadovezao sa Johhny-em ;)
" Bilen alemlere rahmettir "

Srce_

Zlatna sredina

(10)

 • »Srce_« je žensko

Postovi: 212

Datum registracije: 09.10.2003

Lokacija: Paris

 • Poruku poslati

44

Ponedjeljak, 11. April 2005

Jeste vi radoznali 8o

A jeste i uporni sa mashtanjem o| o| o|

Ne postoji idealna osoba ...

([SIZE=1]mada znam jednu koju bi rado idealnim napravila al'[/SIZE] :O ...)ups :O ... uhvatili ste me na delu 8o ... kako ponovo lupam :)) :))

 • »Ibn_Izzet« je muško

Postovi: 154

Datum registracije: 18.10.2004

 • Poruku poslati

45

Ponedjeljak, 11. April 2005

ovi tekstovi su poučni i sklapaju ljudima mozaik kako da se postave u životu po raznim porodičnim pitanjima, problemima... a ne nikakvo maštanje. Jednostavno, što je za mene dobro prihvatim, a što nije, prećutim i odbijem. A, zaista, u životu ima lijepih trenutaka, a i onih suprotnih. :) Idealizam kod covjeka je iluzija, ali svaki pojedinac/pojedinka trazi sebi sto idealnije, jer, u istinu, nema idealnog covjeka/zene. :)

prasina

Početnik

(10)

 • »prasina« je zabranjen

Postovi: 55

Datum registracije: 25.06.2004

 • Poruku poslati

46

Utorak, 12. April 2005

Ima, ima, kako nema idealan muskarac i idealna zena. Samo sto eto mi ne koristimo izraz idealan, vec Uzor. Da nema Uzora pa koga bismo slijedili, svoju pamet?
[SIZE=2]"Najvise se za svoj Ummet plasim dobrih govornika (oratora)"[/SIZE]

galaksija

Profesionalac

(10)

 • »galaksija« je žensko

Postovi: 1.598

Datum registracije: 09.10.2005

Lokacija: Gradacac

 • Poruku poslati

47

Petak, 14. Oktobar 2005

Idealan covjek/zena postoji.Kako???Pa fino.Obicno kad se zaljubimo u neku osobu onda je vidimo onakvom kakvom bismo mi zeljeli da je. :)
Ako kliknete OVDJE nista se nece dogoditi :D

Nisam stvarna.Ja ne postojim.Ja sam laz....varka....vidis me samo uz pomoc Lysergic Acid Diethylamide

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

48

Petak, 14. Oktobar 2005

Citirano

Orginalno od galaksija
Idealan covjek/zena postoji.Kako???Pa fino.Obicno kad se zaljubimo u neku osobu onda je vidimo onakvom kakvom bismo mi zeljeli da je. :)NEMA I .
" Bilen alemlere rahmettir "

Piskota

Početnik

(10)

 • »Piskota« je muško
 • »Piskota« je zabranjen

Postovi: 39

Datum registracije: 13.10.2005

Lokacija: ni na nebu ni na zemlji

 • Poruku poslati

49

Subota, 15. Oktobar 2005

vjeru. jer... nije vazno hoce mo li zivijeti na cesti, u supi ili u luksuznoj kuci, jer ako on ima ono sto nas nece razdvojiti od Allaha i sto ce nas ciniti sretnim... onda...je ostalo nebitno... tako.. da mi je religija pod br.1. :)
a ko je pravi vjernik on onda ima obraz,cast.. svoje bogatstvo (iman) :)
On je jedan,Allah najbolje zna a mi znamo samo onoliko koliko je On htio da znamo, ON najbolje poznaje nase duse i ON zna sta je dobro po nas. :klanja:

galaksija

Profesionalac

(10)

 • »galaksija« je žensko

Postovi: 1.598

Datum registracije: 09.10.2005

Lokacija: Gradacac

 • Poruku poslati

50

Subota, 15. Oktobar 2005

Citirano

Orginalno od annonimus

Citirano

Orginalno od galaksija
Idealan covjek/zena postoji.Kako???Pa fino.Obicno kad se zaljubimo u neku osobu onda je vidimo onakvom kakvom bismo mi zeljeli da je. :)NEMA I .

Ne razumijem to I...jesam mozda trebala po tebi dodati jos nesto?
Ako kliknete OVDJE nista se nece dogoditi :D

Nisam stvarna.Ja ne postojim.Ja sam laz....varka....vidis me samo uz pomoc Lysergic Acid Diethylamide

yasco

Početnik

(10)

Postovi: 14

Datum registracije: 11.10.2005

 • Poruku poslati

51

Četvrtak, 20. Oktobar 2005

Govorilo se o mnogozenstvu pa se moze i ovdje nesto reci o tome koliko vam druga zena moze biti idealan zivotni saputnik. Naravno ovo razmatranje ima osnova u stavovima koji se ticu relgiije, ali vrlo svesno izbegavam da pisem na tom djelu foruma.

Elem, navescu samo par citata iz zadnjeg broja BH Dana iz clanka koji je napisao poznati bosnjacki intelektualac Prof. Dr. Fikret Karcic (predaje na pravnom fakultetu i FIN-u u Sarajevu), a koji je pravi autoritet kojeg treba postovati kada se radi o ovakvim pitanjima. Njega postuje i za savjete pita i sam rejs, ali naravno ne i nas muftija.

"Kada se govori o vjersko-pravnom statusu višeženstva kod muslimana, onda treba naglasiti da je to dopušteno, a ne naređeno. To nije vjerska dogma, nije vjerska zapovijest, to je posebna ustanova za posebne situacije."

Jasno je dakle da pod broj jedan muslimani trebaju razlikovati DOPUSTENO od NAREDJENOG. Prof. Karcic nadalje razjasnjava zasto muslimani moraju biti obazrivi po pitanju poligamije i zasto u modernim-sekularnim drustvima trebaju odustati od praktikovanja poligamije:


"Pokrenuta debata otvorila je još neka pitanja koja se tiču religije i prava, odnosno vjerske zajednice i države. Prvo treba poći od načela da sve dok je poligamija zakonom zabranjena, ona se ne smije praktikovati od strane muslimana. Muslimani su, naime, dužni da se pridržavaju zakona zemlje u kojoj žive (El-muslimune ala šurutihim). Svi oni koji sklapaju takve brakove ili pred kojima se sklapaju takvi brakovi krše zakon i ne mogu se pozivati na vjeru kao razlog kršenja zakona. Oni čak krše i vlastiti vjersko-etički kodeks koji od njih traži javno, transparentno, normativno ponašanje"


Ovo je razmisljanje jednog intelektualca na temu: koliko vam moze bit u ovakvom drustvu druga supruga idealan zivotni saputnik. tj kooliko je to dozvoljivo i prihvatljivo danas... naravno i sa vjerske strane, jer se ovdje radi o vjerskom autoritetu.
[SIZE=1]Ono sto edu u potpisu pise izrekao je jadan fingersbroken dok je jos bio opcinjen pogresnim stvarima, te mu je odgovaralo pisanje edovo koji te lose stvari, zarad sebe i zarad tudjih interesa, itekako uvijek bude spreman da brani. Svaki koji brani sebe, tj ono lose u sebi, stane na stranu takvog razmisljanja. Takav je (slep) i jadni fingersbroken bio. Meni ga je stvarno zao. Al srecom momak se promijenio :). [/SIZE]

ed

Veteran

(61)

 • »ed« je muško

Postovi: 3.336

Datum registracije: 17.12.2002

Lokacija: D

 • Poruku poslati

52

Četvrtak, 20. Oktobar 2005

Zanemarujuci cinjenicu da sadrzaj ovog prethodnog posta (izuzev prvog pasusa) ne pripada onome ko se potpisao vec nekom drugom i zanemarujuci da je ovaj post namjerno postiran na temi kojoj ne pripada (zbog cega je autor dobio i opomenu), dacu svoj komentar uz nadu da ce administrator uskoro oba ova posta prebaciti u temu kojoj ovi postovi i pripadaju.

Najprije da kazem da je prof. Fikret Karcic zaista veliki strucnjak u svojoj oblasti te jedan od istaknutijih pravnika u nas sto potvrdjuje i njegov medjunarodni angazman (Turska i Malezija). Pitanje kojeg se prof. Karcic dotakao je nesto sto je i mene interesovalo i na sta jos uvijek nisam dobio odgovor. Naime, on kaze:

Citirano

Prvo treba poći od načela da sve dok je poligamija zakonom zabranjena, ona se ne smije praktikovati od strane muslimana. Muslimani su, naime, dužni da se pridržavaju zakona zemlje u kojoj žive (El-muslimune ala šurutihim).

Ovdje nema niceg spornog medjutim, meni paznju privlaci pitanje, kako to zemlje koje zabranjuju poligamiju istu i tretiraju. Moja dosadasnja saznanja (a covjek svaki dan nesto novo nauci) mi govore da drzave koje zabranjuju poligamiju nikada nisu sankcionisale slucaj u kojem covjek pored pred maticarom vjencane zene zivi sa jos nekom drugom, pred maticarom nevjencanom zenom. S druge strane, poznato mi je da su pojedinci odgovarali zato sto su prevarom drzavnih organa uspjeli pred maticara dovesti drugu zenu iako je brak sa prvom jos uvijek validan i nije raskinut.

Ovo mi namece pitanje: sta zapravo drzava podrazumijeva pod poligamijom? Da li cinjenica da drzava nikada nije sankcionisala ovaj prvi slucaj znaci da vanbracne zajednice (sa aspekta drzavnog zakona) ne predstavljaju krsenje zakona? Ako je to tacno, mozemo li prigovoriti muslimanima koji isto to rade samo za razliku od ostalih, oni svoju 'vanbracnu zajednicu' legalizuju pred vjerskim organima. Ako musliman pred maticarem vjenca samo jednu zenu a obje pred vjerskim organima, da li drzavni zakon takvu zajednicu tretira kao poligamiju? Ovim pitanjima treba prikljuciti i pitanje da li je muslimanka koja udje u bracnu zajednicu gdje vec postoji jedna zena pravno (pred drzavom) jednako zasticena kao i ona prva. Ako nije, da li to znaci da zene nisu u ravnopravnom plozaju a sto je uslov da bi se moglo ozeniti vise zena.

Ovo su pitanja na koja odgovor trebaju dati zajedno strucnjaci serijatskog i drzavnog prava.
Čvrsto je ubijeđen u svoje stavove. Nemojte ga zbunjivati činjenicama!

 • »annonimus« je muško

Postovi: 3.054

Datum registracije: 15.12.2002

Lokacija: My chamber

 • Poruku poslati

53

Petak, 21. Oktobar 2005

Citirano

Orginalno od galaksija

Citirano

Orginalno od annonimus

Citirano

Orginalno od galaksija
Idealan covjek/zena postoji.Kako???Pa fino.Obicno kad se zaljubimo u neku osobu onda je vidimo onakvom kakvom bismo mi zeljeli da je. :)NEMA I .

Ne razumijem to I...jesam mozda trebala po tebi dodati jos nesto?. kao Tacka.Kapiras? :)
" Bilen alemlere rahmettir "

ajla

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 539

Datum registracije: 05.03.2006

 • Poruku poslati

54

Četvrtak, 17. Maj 2007

Idealan muskarac za mene je onaj koji je:

1. Bogat
2. Koji ne zivi sa roditeljima
3. koji ce voleti vise mene nego sebe
4. koji ce voleti putovanja svetom
5 koji ce se ponasati prema meni kao da sam jedina na svetu.....
6....... ;)

zucky_85

Zlatna sredina

(10)

 • »zucky_85« je žensko

Postovi: 440

Datum registracije: 03.08.2006

Lokacija: novi pazar

 • Poruku poslati

55

Četvrtak, 17. Maj 2007

Ne postoji ništa idealno.
Ali približna sreća je podneti činjenicu da sam nisi savršen i biti spreman na tuđe nesavršenstvo;)

Lovers don't finally meet somewhere
they're in each other all along...

alBazari

Profesionalac

(10)

 • »alBazari« je muško

Postovi: 772

Datum registracije: 09.12.2002

Lokacija: Novi Pazar, Sandžak

 • Poruku poslati

56

Četvrtak, 17. Maj 2007

Citirano

Orginalno od zucky_85
Ali približna sreća je podneti činjenicu da sam nisi savršen i biti spreman na tuđe nesavršenstvo;)... a potpuna sreća je u sreći drugoga...


"Ko se odvaži i radi brzo biće izbavljen,
dok i tragalac koji je spor može gajiti samo nadu." (Hz. Alija)

Altuna

Majstor

(10)

 • »Altuna« je žensko

Postovi: 1.969

Datum registracije: 14.12.2003

Lokacija: Sandzak

 • Poruku poslati

57

Nedjelja, 27. Maj 2007

Citirano

Orginalno od ajla
Idealan muskarac za mene je onaj koji je:

1. Bogat
2. Koji ne zivi sa roditeljima
3. koji ce voleti vise mene nego sebe
4. koji ce voleti putovanja svetom
5 koji ce se ponasati prema meni kao da sam jedina na svetu.....
6....... ;)


Hehehehe...davno se nisam ovako ismijala. Fala ti ka bratu. :P
Sabur ti je da gutas kiselo, gorko i ljuto, a da ti se na licu nista, sem osmjeha, ne vidi.

Jastreb

Profesionalac

(10)

 • »Jastreb« je muško

Postovi: 678

Datum registracije: 12.03.2007

Lokacija: Novi Pazar

 • Poruku poslati

58

Nedjelja, 27. Maj 2007

Citirano

Orginalno od ajla
Idealan muskarac za mene je onaj koji je:

1. Bogat
2. Koji ne zivi sa roditeljima
3. koji ce voleti vise mene nego sebe
4. koji ce voleti putovanja svetom
5 koji ce se ponasati prema meni kao da sam jedina na svetu.....
6....... ;)

E, znas sta, ovo za mene nije idealan muskarac, vec idealan MAJMUN... takvog ces tesko nac...
"Velikim Bogom se kunemo, robovi biti necemo!"

siyah kalem

Zlatna sredina

(10)

 • »siyah kalem« je muško

Postovi: 260

Datum registracije: 10.04.2007

Lokacija: Sjenica

 • Poruku poslati

59

Nedjelja, 27. Maj 2007

Najidealniji zivotni saputnik

su dobra djela.
E sad cete vi meni rec da sam promasio temu...
A nisam sigurno,eto razmislite i sami.


ajla

Zlatna sredina

(10)

Postovi: 539

Datum registracije: 05.03.2006

 • Poruku poslati

60

Četvrtak, 14. Juni 2007

Jastreb, na putu sam da nadjem ovog idealnog muskarca ;)

Social bookmarks